EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post Reply
mayab

#226 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by mayab »

Hajde neka se nešto "pomakelo" , ALI SAM JA VRLO SKEPTIČAN ,
ne zbog EU , nego zbog hohštaplera koji obnašaju vlast u državi, na svim nivoima !
Već se pisalo i pričalo, da kad se sada uradi skrining , onda počinje pravi posao ,
a to bi bilo donošenje , usklađivanje i usvajanje NEKOLIKO ZAKONA SEDMIČNO/TJEDNO/HEFTIČNO!
I da mi neko kaže da će to ovi kriminalni nacionalisti isporučivati :lol: :lol:
Daft Haruki

#227 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Daft Haruki »

Za obicnog stanovnika BiH napravljeni pomak apsolutno nista ne znaci osim obecanja da ce nekad moci raditi u Eu,da ce nekad moci imati bolji zivot,da ce nekad u buducnosti imati neke beneficije.
Dakle ovaj pomak apsolutno nikako ne utice na zivot stanovnika i kao takav je samo obecanje u rangu ostalih obecanja politickih elita bilo nasih bilo Eu .
Gli invincibili

#228 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Gli invincibili »

Ovom danu u zube će gledati samo oni koji zadnjih 30 godina punom snagom rade protiv moderne evropske BiH i BiH kao članice EU

Veliki dan! :bih: :bih: :bih:

Klix, gdje je smajli sa zastavom EU?? :-D
HelaS

#229 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by HelaS »

PM72 wrote: 21/03/2024 04:36
HelaS wrote: 20/03/2024 22:18
konami666 wrote: 20/03/2024 22:17

Ma 2037 screening samo da bude gotov a ne ulazak u EU. Pogledaj koliko Albanija i Makedonija čekaju da screening bude gotov.
Zašto takav defetizam :?
Na osnovu čega euforija? Sad će milijarde ,med i mlijeko?
Defetizam, pesimizam, malodušnost, i slično, patološke su osobine mračnih ljudi i takvih koji društvu ne dozvoljava napredak, bilo kakav, bilo gdje
JovicSA

#230 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by JovicSA »

Gli invincibili wrote: 21/03/2024 07:42 Ovom danu u zube će gledati samo oni koji zadnjih 30 godina punom snagom rade protiv moderne evropske BiH i BiH kao članice EU

Veliki dan! :bih: :bih: :bih:

Klix, gdje je smajli sa zastavom EU?? :-D
Dijelim umjereni optimizam ali treba biti realan jer sutra 22.03 će još uvijek unutrašnje političko pitanje biti prisutno i kamen spoticanja. Svakako nadamo se najboljem. :bih:
PM72

#231 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by PM72 »

HelaS wrote: 21/03/2024 07:52
HelaS wrote: 20/03/2024 22:18

Zašto takav defetizam :?
Defetizam, pesimizam, malodušnost, i slično, patološke su osobine mračnih ljudi i takvih koji društvu ne dozvoljava napredak, bilo kakav, bilo gdje
Napredak? Par dana euforije,ko da smo primljeni u EU a ne "odškrinuli vrata za pregovore"...otriježnjenje će brzo doći.Svakog čuda nakon tri dana dosta...i opet smo u blatu i beznađu.
Bullet Tooth Tony

#232 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Bullet Tooth Tony »

PM72 wrote: 21/03/2024 07:56
HelaS wrote: 21/03/2024 07:52

Napredak? Par dana euforije,ko da smo primljeni u EU a ne "odškrinuli vrata za pregovore"...otriježnjenje će brzo doći.Svakog čuda nakon tri dana dosta...i opet smo u blatu i beznađu.
Znas li sta znaci preci tu jednu stepenicu.. konkretno ... sa statusa kandidata na status pregovaraca ? Znas li koja poglavlja se moraju otvarati .. "raspakivati" ?

Recimo poglavlje 27 se tice donosenja legalnih akata za okolis medju kojima je jeda odlaganje otpada...

Vlast kojoj je cilj da ide eu putem mora se boriti za donosenje procedura i uskladjivanje vezanih upravo za to a od EU ce dobiti pomoc iz IPA 3 fondova i strucno savjetovanje... i de mi reci kako zbrinjavanje otpada direktno se ne tice stanovnika ove drzave i nije napredak ?
Last edited by Bullet Tooth Tony on 21/03/2024 08:51, edited 1 time in total.
Haris.ba

#233 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Haris.ba »

Vidim Forto spominje neke nove fondove i 2 milijarde.

Spominje ulaganje u zeljeznicu....

Hocemo mi dobiti te pare sada, ili nakon famoznih 14 tacaka?
Bullet Tooth Tony wrote: 21/03/2024 08:48

Recimo poglavlje 27 se tice donosenja legalnih akata za okolis medju kojima je jeda odlaganje otpada...

..... i de mi reci kako zbrinjavanje otpada direktno se ne tice stanovnika ove drzave i nije napredak ?
Evo, trenutno sada se donosi novi urbanisticki plan. Odlagaliste smeca ostaje gdje jeste. Sve opcine su na sastanku sunrekle da ne zele novo odlagaliste na svojoj teritoriji.

Kako ce EU propisi to rijesiti?
Last edited by Haris.ba on 21/03/2024 08:54, edited 1 time in total.
PM72

#234 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by PM72 »

Pošto će svak tegliti na svoju stranu-ni oko zbrinjavanja smeća se neće moći dogovoriti...
JovicSA

#235 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by JovicSA »

Haris.ba wrote: 21/03/2024 08:50 Vidim Forto spominje neke nove fondove i 2 milijarde.

Nećmo dobiti samo tako ali ako budemo znali možemo dobiti za projekte u ovoj fazi prije prijema.
Last edited by JovicSA on 21/03/2024 08:57, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#236 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Haris.ba wrote: 21/03/2024 08:50 Vidim Forto spominje neke nove fondove i 2 milijarde.

Forto prica vjerovatno o IPA III fondovima.Ukupni iznos je 14 milijardi a ima 7 drzava kojima je kao namjenjeno pa ja mislim da je on to sracunao :D

Fondovi su namjenjeni za implementaciju reformi i uskladjivanje sa EU standardima ...

Kad cemo ih dobi to stvarno ne znam ali ne ide to "daj nam racun u Rajfajzenu da vam uplatimo 2 milijarde" jel ...
Haris.ba

#237 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Haris.ba »

Bullet Tooth Tony wrote: 21/03/2024 08:56 Kad cemo ih dobi to stvarno ne znam ali ne ide to "daj nam racun u Rajfajzenu da vam uplatimo 2 milijarde" jel ...
Dobro to. Vec, ova prica oko Nizozemske.

Otvaraju se pregovori, ali nema "nesta" dok se "nesta" ne usvoji.

Hoce li se pare pustiti iako Nizozemska ovo trazi.
Nizozemski parlament usvojio je prijedlog da se u odluku Europskog vijeća ugrade zahtjevi ove države kada je u pitanju otvaranje pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

BiH može početi pregovore o ulasku u EU tek kada ispuni preduslove. Istovremeno je odbijen prijedlog da EU sa BiH odmah otvori pregovore, kao i to da ih odgodi za šest mjeseci.

Prihvaćen je prijedlog Gijsa Tuinmana i Thoma van Campena da Europsko vijeće donese Odluku o otvaranju pregovora, ali da do Međuvladine konferencije i zvaničnog otvaranja pregovora BiH mora ispuniti određene uslove.
Last edited by Haris.ba on 21/03/2024 09:03, edited 1 time in total.
Bullet Tooth Tony

#238 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Haris.ba wrote: 21/03/2024 08:58
Bullet Tooth Tony wrote: 21/03/2024 08:56 Kad cemo ih dobi to stvarno ne znam ali ne ide to "daj nam racun u Rajfajzenu da vam uplatimo 2 milijarde" jel ...
Dobro to. Vec, ova prica oko Nizozemske.

Otvaraju se pregovori, ali nema "nesta" dok se "nesta" ne usvoji.
Nisam stvarno sad to u detalje citao ali vidjet cemo sve uskoro ...
DaysleepeR

#239 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by DaysleepeR »

Kakvi idiotluci...

Ovo je samo jedna stepenica i podstrek da se nastavi raditi na EU integracijama.
I dalje je ogroman posao ispred nas. Alternativa nam je:

Image
Thorgerson

#240 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Thorgerson »

Ja samo ne kontam cemu pompa oko ovoga?

Npr Albanija je dobila status kandidata 2014 godine, 2022 poceli pregovore.

Mi smo status kandidata dobili 2022. Godine.

I na kraju jedan info cisto da se malo ohlade pojedini, Srbija je pregovore o pristupanju zapocela 2014. Godine. Dakle prije 10 godina. Eh eto. Jos pricamo o funkcionalnoj drzavi, gdje se veoma lako mogu donositi odluke.

Mi cemo dakle dobiti neke pred-pregovore o pristupanju. I pravi se pompa. Ono ok, lijepa vijest. Ali mi smo od EU daleko min 20 godina. I to treba neko da kaze ljudima. Jer bolje je odmah reci nego ovo predstavljati kao da smo haman uslinu EU.
Haris.ba

#241 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 21/03/2024 09:03 Kakvi idiotluci...

Ovo je samo jedna stepenica i podstrek da se nastavi raditi na EU integracijama.

Image
Hocemo li mi dobiti pare ili necemo sa ovim sto Nizozemska uslovljava?
Thorgerson wrote: 21/03/2024 09:06
Mi cemo dakle dobiti neke pred-pregovore o pristupanju. I pravi se pompa. Ono ok, lijepa vijest. Ali mi smo od EU daleko min 20 godina. I to treba neko da kaze ljudima. Jer bolje je odmah reci nego ovo predstavljati kao da smo haman uslinu EU.
Slazem se ja.

Mene ovo zanima. Ovo treba iskomunicirati.
Srbija je u poslednjih 12 godina dobila preko 8 milijardi evra samo iz budžeta Evropske unije, uključujući 3,3 milijarde evra bespovratnih sredstava, podaci su sa sajta Evropske delegacije u Srbiji.

To Evropsku uniju čini "daleko najvećim" donatorom u Srbiji, a Srbiju najvećim primaocem donacija EU na Zapadnom Balkanu.

Bespovratna sredstva se dodeljuju preko Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

IPA fondovi su fokusirani na dotacije u ključnim područjima, koja bi trebalo da olakšaju pripremu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Ulaže se, tako, u borbu protiv korupcije, reformu državne uprave, izgradnju puteva, ekologiju.

"Preko tih fondova se finansira jedna široka lepeza aktivnosti. Na primer, mnogi domovi zdravlja, bolnice i škole su renovirani i opremljeni uz donacije Evropske unije. Kompletno je renovirana Palata pravde i jedan od finansijera je bila Evropska unija", podseća Branka Latinović.

Međutim, od države zavisi koliko će novca povući, jer treba da predloži kako da iskoristi ta sredstva.

Svake godine Srbija i EU potpisuju IPA finansijski sporazum za projekte čija se realizacija planira u narednom periodu.
Last edited by Haris.ba on 21/03/2024 09:10, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#242 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 21/03/2024 09:06
DaysleepeR wrote: 21/03/2024 09:03 Kakvi idiotluci...

Image
Hocemo li mi dobiti pare ili necemo sa ovim sto Nizozemska uslovljava?
Ti i ja nećemo dobiti nikakve pare.
A ne znam detalja oko IPA fondova, treba i dalje vršiti pritisak na političare da nastave sa implementacijom 14 prioriteta.
Mora se sa tim nastaviti, kako god.
Naslovnica

#243 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Naslovnica »

Thorgerson wrote: 21/03/2024 09:06 Ja samo ne kontam cemu pompa oko ovoga?

I na kraju jedan info cisto da se malo ohlade pojedini, Srbija je pregovore o pristupanju zapocela 2014. Godine. Dakle prije 10 godina. Eh eto. Jos pricamo o funkcionalnoj drzavi, gdje se veoma lako mogu donositi odluke.

:thumbup:
Bullet Tooth Tony

#244 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Sve ok sto si rekao ali ono sto je problem za botove je da kazu da je to :

1.Lijepa vijesti
2. Svaka cast vlasti na uradjenom poslu

Ne nego nas smorise sa glupostima.. " sta ce ovo .. ovo je nista .. ovo je bezveze... nista ne znaci.."

A znaci i ogroman je posao ... ko da je dobiti status pregovaraca ko kupiti kilu paprika :-) posebno za drzavu BiH
Last edited by Bullet Tooth Tony on 21/03/2024 09:13, edited 1 time in total.
Haris.ba

#245 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 21/03/2024 09:08
A ne znam detalja oko IPA fondova, treba i dalje vršiti pritisak na političare da nastave sa implementacijom 14 prioriteta.
Pitanje je jednostavno. Hocemo li imati pristup parama i pored uslova Nizozemske.

Pusti ti 14 prioriteta. Sada me zanima.

Kako ti i ja necemo dobiti pare? Srbija je dobila 8 milijardi eura. To znaci da drzava moze bruku stvari uraditi za drustvo.

Vidi dzabane sto su dobili.
Nabrajajući gde sve Unija pomaže, Delegacija EU u Srbiji ističe da su najveći donatori u sektoru energetike, sa preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine.

Ključna ulaganja bila su u modernizaciju termoelektrana na ugalj, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i voda.

Više od 580 miliona evra uloženo je, pored ostalog, u stanice za merenje kvaliteta vazduha, prečistače za vodu i regionalne deponije širom Srbije.

Najveća pojedinačna donacija EU, kako je najavljeno, je izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.
PM72

#246 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by PM72 »

U Srbiji vlada jedan čovjek,jedna vlast...od Subotice do Kosova.Kod nas nema dogovora ni u Kantonu
DaysleepeR

#247 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by DaysleepeR »

Haris.ba wrote: 21/03/2024 09:13
DaysleepeR wrote: 21/03/2024 09:08
Pitanje je jednostavno. Hocemo li imati pristup parama i pored uslova Nizozemske.

Pusti ti 14 prioriteta. Sada me zanima.

Kako ti i ja necemo dobiti pare? Srbija je dobila 8 milijardi eura. To znaci da drzava moze bruku stvari uraditi za drustvo.

Vidi dzabane sto su dobili.
Nabrajajući gde sve Unija pomaže, Delegacija EU u Srbiji ističe da su najveći donatori u sektoru energetike, sa preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine.

Ključna ulaganja bila su u modernizaciju termoelektrana na ugalj, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i voda.

Više od 580 miliona evra uloženo je, pored ostalog, u stanice za merenje kvaliteta vazduha, prečistače za vodu i regionalne deponije širom Srbije.

Najveća pojedinačna donacija EU, kako je najavljeno, je izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, na međunarodnom železničkom Koridoru 10.
Šta je tebi matere ti?

Dobiće država pare, ti i ja nećemo. Šta je nejasno.
Haris.ba

#248 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Haris.ba »

DaysleepeR wrote: 21/03/2024 09:21 Šta je tebi matere ti?

Dobiće država pare, ti i ja nećemo. Šta je nejasno.
Sto si nepismen i ne citas sta pisem?

Kada pisem mi - mislim na nas - drzavu. Iz konteksta mog pisanja je jasno o cemu se radi.

I sta si se uhvatio toga.

Fino reci ne znam ako ne znas. Nije sramota ne znati.
Last edited by Haris.ba on 21/03/2024 09:24, edited 1 time in total.
Sanjarko

#249 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Sanjarko »

Ne znam gdje da komentarisem ali nas MMF upozorava da se spremimo na pad sto sta, pogotovo rupa u budzetima i pad prihoda njima, juce bilo na televiziji, neka zena iz MMF-a nas na to upozorava i to govori i kaze da vec imamo problema sa servisiranjem dugova i da ce se to pogorsavati ako nesto vec ne preduzmemo.
Better Man

#250 Re: EK će objaviti početak pregovora s BiH

Post by Better Man »

Sve tačno. Jedino da nekim čudom naši političari krenu ispunjavati sve potrebne uslove, pa da puno ranije to sve završimo, ali iskustvo nas uči da se to vrlo teško može očekivati sve dok postoji entitetsko glasanje i dok je sve podjeljeno na nacionalnoj osnovi.
Post Reply