Tresu nas na Balkanu opasni kompleksi. Mi se zezamo s kinezima, a oni ubiše buraniju. Autoindustrija im bila vic prije 10 godina, a sad satraše EU gigante. Garderoba, elektronika itd. Sve rasturaju, a nama smješno, nama koji ni pišljivo biciklo više nemamo svoje da pravimo. Impresivno je da su u zadnjih 10 godina posadli više stabala nego što je posječeno ili izgorilo u požarima u latinskoj americi.
ChatGPT - ozbiljna tema
Moderator: Benq
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#226 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
- drag_gost
#227 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ne znam sto njega citiras, totalno je promasio temu.arman1 wrote: ↑29/01/2025 14:29Tresu nas na Balkanu opasni kompleksi. Mi se zezamo s kinezima, a oni ubiše buraniju. Autoindustrija im bila vic prije 10 godina, a sad satraše EU gigante. Garderoba, elektronika itd. Sve rasturaju, a nama smješno, nama koji ni pišljivo biciklo više nemamo svoje da pravimo. Impresivno je da su u zadnjih 10 godina posadli više stabala nego što je posječeno ili izgorilo u požarima u latinskoj americi.
- arman1
#228 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Sa strane običnog korisnika sve ovo je blago rečeno odlična stvar.drag_gost wrote: ↑29/01/2025 14:23Jesam ja, Kinezi su iskoristili samo ono o cemu se vec uveliko pricalo i uradili su to odlicno. Rekao bih - ocekivano. Ne radi se tu samo o kvalitetnoj optimizaciji algoritama koje koriste, vec i u broju/kvaliteti cipova. Optimizovan H800 cip je to sto Kinezi koriste i to se ne moze mjeriti sa posljednjim B200 cipovima, medjutim dokazali su da prvu verziju OpenAI mogu nadjacati. Bice ovdje jos dosta kontroverzi obzirom da je open source. Ono sto je dobro, to je da padaju dionice masovno, odnosno, dokazano je da se sa jeftinijim hardware-om moze napraviti nesto za sto se ranije masovno vjerovalo da ne moze. Kompanije kao Nvidia su to isto tako masovno koristile. Sa strane samo AI-ja ovo je dobra stvar.
- arman1
#229 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ovo što je izvalio me podsjetilo na nešto na čem sam radio i što je propalo zbog balkanskih kompleksa. Nismo imali para za EU govno, a kinez nam bolje nudio besplatno. I jedni i drugi tražili promociju. Žao mi je truda potrošenog u društvu iskompleksiranih akademika.drag_gost wrote: ↑29/01/2025 14:31Ne znam sto njega citiras, totalno je promasio temu.arman1 wrote: ↑29/01/2025 14:29Tresu nas na Balkanu opasni kompleksi. Mi se zezamo s kinezima, a oni ubiše buraniju. Autoindustrija im bila vic prije 10 godina, a sad satraše EU gigante. Garderoba, elektronika itd. Sve rasturaju, a nama smješno, nama koji ni pišljivo biciklo više nemamo svoje da pravimo. Impresivno je da su u zadnjih 10 godina posadli više stabala nego što je posječeno ili izgorilo u požarima u latinskoj americi.
- apsidejzi
#230 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ne znam drug. Kinezi su ukrali boga oca sa zapada. Na kraju ce se ispostavit da je neki zapadni AI procurio i ovi to samo drugacije zapakovali i prodali pricu kako su napravili sa slabijim procesorima. Ima li i jedna marka za zapada da nema kineska kopija iste? Sve zivo su ukrali, sto ne bi i AI? Ja kad imam izbor izmedju dvije nejasnoce i jedna je ispunjena sa hu ha nekim cudnim objasnejnjima a druga je mnogo jasnija, ja naginjem onoj jasnijoj. Ovdje imamo haman pa cudo s jedne strane. Nije samo jedna zapadna kompanija pravila AI. Imamo najmanje pet razvijenih LLM modela i ni jedan od njih nije uspio napraviti isti sa ovim cipovima. I onda dodju najpoznatiji kradljivci na zemlji i tvrde da su napravili isto to samo bolje. Ovamo imas profitno orjentisane kompanije koje bi jedva docekale da mogu ustediti novac. Jel sad na zapadu svi glupi a kinezi pametni...drag_gost wrote: ↑29/01/2025 14:23Jesam ja, Kinezi su iskoristili samo ono o cemu se vec uveliko pricalo i uradili su to odlicno. Rekao bih - ocekivano. Ne radi se tu samo o kvalitetnoj optimizaciji algoritama koje koriste, vec i u broju/kvaliteti cipova. Optimizovan H800 cip je to sto Kinezi koriste i to se ne moze mjeriti sa posljednjim B200 cipovima, medjutim dokazali su da prvu verziju OpenAI mogu nadjacati. Bice ovdje jos dosta kontroverzi obzirom da je open source. Ono sto je dobro, to je da padaju dionice masovno, odnosno, dokazano je da se sa jeftinijim hardware-om moze napraviti nesto za sto se ranije masovno vjerovalo da ne moze. Kompanije kao Nvidia su to isto tako masovno koristile. Sa strane samo AI-ja ovo je dobra stvar.
Treba malo sloziti kockice. I ja bih volio da moze jeftinije, ali se bojim da je negdje procurio neki veliki LLM i ovi ga malo dopravili. Jebote ja imam kineski usisivac u kuci koji je spojen na moj WI-FI. Ko mi garantuje da on ne salje podatke u Kinu? Sto ne bi isto tako bilo sa nekim inzinjerom koji radi za OpenAI?
- drag_gost
#231 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Prije svega, zivota ti otkaci taj usisivac sa WI-FI-ja.apsidejzi wrote: ↑29/01/2025 14:50Ne znam drug. Kinezi su ukrali boga oca sa zapada. Na kraju ce se ispostavit da je neki zapadni AI procurio i ovi to samo drugacije zapakovali i prodali pricu kako su napravili sa slabijim procesorima. Ima li i jedna marka za zapada da nema kineska kopija iste? Sve zivo su ukrali, sto ne bi i AI? Ja kad imam izbor izmedju dvije nejasnoce i jedna je ispunjena sa hu ha nekim cudnim objasnejnjima a druga je mnogo jasnija, ja naginjem onoj jasnijoj. Ovdje imamo haman pa cudo s jedne strane. Nije samo jedna zapadna kompanija pravila AI. Imamo najmanje pet razvijenih LLM modela i ni jedan od njih nije uspio napraviti isti sa ovim cipovima. I onda dodju najpoznatiji kradljivci na zemlji i tvrde da su napravili isto to samo bolje. Ovamo imas profitno orjentisane kompanije koje bi jedva docekale da mogu ustediti novac. Jel sad na zapadu svi glupi a kinezi pametni...drag_gost wrote: ↑29/01/2025 14:23Jesam ja, Kinezi su iskoristili samo ono o cemu se vec uveliko pricalo i uradili su to odlicno. Rekao bih - ocekivano. Ne radi se tu samo o kvalitetnoj optimizaciji algoritama koje koriste, vec i u broju/kvaliteti cipova. Optimizovan H800 cip je to sto Kinezi koriste i to se ne moze mjeriti sa posljednjim B200 cipovima, medjutim dokazali su da prvu verziju OpenAI mogu nadjacati. Bice ovdje jos dosta kontroverzi obzirom da je open source. Ono sto je dobro, to je da padaju dionice masovno, odnosno, dokazano je da se sa jeftinijim hardware-om moze napraviti nesto za sto se ranije masovno vjerovalo da ne moze. Kompanije kao Nvidia su to isto tako masovno koristile. Sa strane samo AI-ja ovo je dobra stvar.
Treba malo sloziti kockice. I ja bih volio da moze jeftinije, ali se bojim da je negdje procurio neki veliki LLM i ovi ga malo dopravili. Jebote ja imam kineski usisivac u kuci koji je spojen na moj WI-FI. Ko mi garantuje da on ne salje podatke u Kinu? Sto ne bi isto tako bilo sa nekim inzinjerom koji radi za OpenAI?
Sve je moguce, ne znam. Ja mogu pisati sa tehnicke strane samo, a ono sto mislim svakako je da se ovdje radi o kvantitetu cipova, a ne o kvalitetu. I generalno to sto je nesto open source-ovano znaci mnogo. Vidjecemo u sedmicama, mjesecima ispred, ali ovo sto sam mogao da uradim, a izvrsio sam benchmarking test, pokazuje da radi dosta dobro. Djeluje da je pomak ka dalje jer generalno Nvidia se stvarno preseravala sa cijenama.
Last edited by drag_gost on 29/01/2025 14:57, edited 1 time in total.
- apsidejzi
#232 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
A jebiga, moram ga imati na Wi-Fi. Hocu da ga mogu ukljuciti preko telefona kad nisam kod kucedrag_gost wrote: ↑29/01/2025 14:56Prije svega, zivota ti otkaci taj usisivac sa WI-FI-ja.apsidejzi wrote: ↑29/01/2025 14:50Ne znam drug. Kinezi su ukrali boga oca sa zapada. Na kraju ce se ispostavit da je neki zapadni AI procurio i ovi to samo drugacije zapakovali i prodali pricu kako su napravili sa slabijim procesorima. Ima li i jedna marka za zapada da nema kineska kopija iste? Sve zivo su ukrali, sto ne bi i AI? Ja kad imam izbor izmedju dvije nejasnoce i jedna je ispunjena sa hu ha nekim cudnim objasnejnjima a druga je mnogo jasnija, ja naginjem onoj jasnijoj. Ovdje imamo haman pa cudo s jedne strane. Nije samo jedna zapadna kompanija pravila AI. Imamo najmanje pet razvijenih LLM modela i ni jedan od njih nije uspio napraviti isti sa ovim cipovima. I onda dodju najpoznatiji kradljivci na zemlji i tvrde da su napravili isto to samo bolje. Ovamo imas profitno orjentisane kompanije koje bi jedva docekale da mogu ustediti novac. Jel sad na zapadu svi glupi a kinezi pametni...drag_gost wrote: ↑29/01/2025 14:23
Jesam ja, Kinezi su iskoristili samo ono o cemu se vec uveliko pricalo i uradili su to odlicno. Rekao bih - ocekivano. Ne radi se tu samo o kvalitetnoj optimizaciji algoritama koje koriste, vec i u broju/kvaliteti cipova. Optimizovan H800 cip je to sto Kinezi koriste i to se ne moze mjeriti sa posljednjim B200 cipovima, medjutim dokazali su da prvu verziju OpenAI mogu nadjacati. Bice ovdje jos dosta kontroverzi obzirom da je open source. Ono sto je dobro, to je da padaju dionice masovno, odnosno, dokazano je da se sa jeftinijim hardware-om moze napraviti nesto za sto se ranije masovno vjerovalo da ne moze. Kompanije kao Nvidia su to isto tako masovno koristile. Sa strane samo AI-ja ovo je dobra stvar.
Treba malo sloziti kockice. I ja bih volio da moze jeftinije, ali se bojim da je negdje procurio neki veliki LLM i ovi ga malo dopravili. Jebote ja imam kineski usisivac u kuci koji je spojen na moj WI-FI. Ko mi garantuje da on ne salje podatke u Kinu? Sto ne bi isto tako bilo sa nekim inzinjerom koji radi za OpenAI?Ne moram ti pisati kakav ti je to sigurnosni propust.
Sve je moguce, ne znam. Ja mogu pisati sa tehnicke strane samo, a ono sto mislim svakako je da se ovdje radi o kvantitetu cipova, a ne o kvalitetu. I generalno to sto je nesto open source-ovano znaci mnogo. Vidjecemo u sedmicama, mjesecima ispred, ali ovo sto sam mogao da uradim, a izvrsio sam benchmarking test, pokazuje da radi dosta dobro.
A moguce je ito sto kazes. Sa mnogo manjih cipova mozes dobiti rezultat kao sa jednim vecim. Mozda je samo u pitanju veca skala i kvalitetna optimizacija. Al opet... Ako iko ima para ima ih Elon. Mogao je Groka napraviti na taj nacin.
- -Chesterfield-
#233 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Samo vrti, nikakvog odgovora.
- arman1
#234 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Izvinite na neugodnosti! Izgleda da su serveri trenutno preopterećeni ili se dešava neki tehnički problem. Pokušajte ponovo kasnije ili mi recite kako vam mogu pomoći s .......
Napad s više pozicija. USA, Ukraine, Israel, Hungary.
Narednih dana bi mogao Chat GPT bit na udaru.
- Pandakonda
#235 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Sad ste me prepali jer mi je klima povezana na wifi radi mobilne app 
-
toska
#236 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Lako je vama sa klimom i usisivacem, samo ih isključite.Pandakonda wrote: ↑29/01/2025 18:21 Sad ste me prepali jer mi je klima povezana na wifi radi mobilne app![]()
Meni stigao frižider sa wi fi, hajd ga ugasi, a Kinezi prisluškuju
Sad ozbiljno, sta bih dobio uplatom na pro verziju čate od 20$.
Isto samo više od 10 free odgovora?
- phaenomen
#237 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
tako nekako, mada je meni super i ovaj voice chat, koji puno bolje radi u pro verzijitoska wrote: ↑30/01/2025 14:29Lako je vama sa klimom i usisivacem, samo ih isključite.Pandakonda wrote: ↑29/01/2025 18:21 Sad ste me prepali jer mi je klima povezana na wifi radi mobilne app![]()
Meni stigao frižider sa wi fi, hajd ga ugasi, a Kinezi prisluškuju![]()
-
toska
#238 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Tnx, ovo free mi je sasvim dovoljno i onda I jeste samo za pro korisnike.phaenomen wrote: ↑30/01/2025 14:31tako nekako, mada je meni super i ovaj voice chat, koji puno bolje radi u pro verzijitoska wrote: ↑30/01/2025 14:29Lako je vama sa klimom i usisivacem, samo ih isključite.Pandakonda wrote: ↑29/01/2025 18:21 Sad ste me prepali jer mi je klima povezana na wifi radi mobilne app![]()
Meni stigao frižider sa wi fi, hajd ga ugasi, a Kinezi prisluškuju![]()
- drag_gost
#240 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Gasi to.Pandakonda wrote: ↑29/01/2025 18:21 Sad ste me prepali jer mi je klima povezana na wifi radi mobilne app![]()
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
toska
#242 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
šta znači ovo, pamti cijeli razgovor u okviru jedne teme?
i free nešto pamti, sad ne znam koliko i kako u odnosu na pro.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#243 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
pamti sve što mu zadaš i u svakom novom chatu koji napraviš
npr, ako mu kažeš nemoj nikada koristiti neku specifičnu riječ onda i neće. Free ima neka ograničenja po tom pitanju, znam kad mi istekne da mi odmah javlja kako mu je memorija full
eo upravo su pustili i o3 model
npr, ako mu kažeš nemoj nikada koristiti neku specifičnu riječ onda i neće. Free ima neka ograničenja po tom pitanju, znam kad mi istekne da mi odmah javlja kako mu je memorija full
eo upravo su pustili i o3 model
-
sarajevosa
#244 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Računao broj dana od oko sredine decembra 2024 do sredine januara 2025, unosio datume, rezultati:
ChatGPT: 21
Deepseek: 21
Gemini: 22
Tačan odgovor je 21
Moguće da je kod nas još slabija verzija Gemini nego u USA
ChatGPT: 21
Deepseek: 21
Gemini: 22
Tačan odgovor je 21
Moguće da je kod nas još slabija verzija Gemini nego u USA
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#245 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Istraživanje: ChatGPT politički naginje udesno. "To je odraz promjena u društvu"
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ist ... ajnovije_d
Prelivoda, malo lijevo malo desno
Prelivoda, malo lijevo malo desno
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#246 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Gemini nece reci koliko djece je rodila sutkinja baret a koliko usvojila
- arman1
#247 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Zato mi i odgovara, šta se sve dešava čini mi se da postajem ultranacionalista (ne šovinista). Volim svoje da me tuđe uopšte ne interesuje. Nešto sam se zezao s njim i napisao je 3 sevdalinke jako lijepog teksta. Mislim da će jedna ubrzo bit na YT. Tekst pravo pijevljiv i veliča jedinu državu koja vrijedi BOSNU.Bobi wrote: ↑12/02/2025 20:25 Istraživanje: ChatGPT politički naginje udesno. "To je odraz promjena u društvu"
Prelivoda, malo lijevo malo desno![]()
-
toska
#248 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Molba
ukoliko nije off, a ne bi trebalo biti.
Linkovi ili tekstovi gdje se ozbiljno razmatra budućnost AI bilo od struke bilo od intelektualaca ili filozofije.
Linkovi ili tekstovi gdje se ozbiljno razmatra budućnost AI bilo od struke bilo od intelektualaca ili filozofije.
- Heva
#249 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Ja sad tek shvatio zašto se čovječanstvo, kao, boji AI: pa zbog šupljih koje ti precijenjeni sistemi daju. Ne kažem da nisu zabavni, skoro ko insan uz kahvu.. ali da su nepouzdani i da "izmišljaju" ili skraćuju rezultate - to je nečuveno. Kada ga popraviš, i kažeš nisi rekao to i to, ili da nešto ne pripada tome, onda se izvinjava i kao daje nešto bolji odgovor, ali ne i posve tačan. Mene su zanimale stvari oko dijelova za električne gitare, zamjene ovog, onog za model taj i taj... nema pojma! Kasnije sam tražio da mi navede CPU koji pripadaju 9-oj gen. Intel, poredani po snazi.. nabroj'o par njih, nigdje i9 9900KS, i9-9900X... ma daj, goni se.
Pomoć oko programiranja je osrednja, ako je imao pristup nekom istom ili sličnom programu - OK, ali ako ne znaš šta trebaš dobiti, ima da te prevesla. Pisanje članaka je takođe upitno, kraći neki članak i nekako prođe, ali čitao sam da je negdje AI napisao čitavu knjigu o nečem? Ma daj...beze bačeno 30USD.
Ugraditi ga u nekog bipeda koji je kadar posluživati ko konobar stara i iznemogla lica, da ćaska s njima - bio bi fin potez, ne mo'š ga iznervirati, ovo sada mi baš prava trahana i ne kontam tu zaluđenost s tim... AI je opasan jer mu se previše vjeruje da je nepogrešiv. Malo morgen.
Pomoć oko programiranja je osrednja, ako je imao pristup nekom istom ili sličnom programu - OK, ali ako ne znaš šta trebaš dobiti, ima da te prevesla. Pisanje članaka je takođe upitno, kraći neki članak i nekako prođe, ali čitao sam da je negdje AI napisao čitavu knjigu o nečem? Ma daj...beze bačeno 30USD.
Ugraditi ga u nekog bipeda koji je kadar posluživati ko konobar stara i iznemogla lica, da ćaska s njima - bio bi fin potez, ne mo'š ga iznervirati, ovo sada mi baš prava trahana i ne kontam tu zaluđenost s tim... AI je opasan jer mu se previše vjeruje da je nepogrešiv. Malo morgen.
- MehmedPasaMoric
#250 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Za mene jos uvijek nema razlike izmedju postavljana pitanja ChatGPTu i postavljana tog istog pitanja na Googlu
Bukvalno isti rezultat... A ovo sto moze napisati pjesmu ili novinski clanak mislim to je simpaticno ali nije ni blizu kvalitetno onome kako to rade ljudi koji su u tome vjesti