Mi pričamo k'o da smo suvremenici ovih događaja.
Možda neki i jesu.
Moderators: Charuga, Tomahawk11
Osvajali su oni Copu i u skorije vrijeme, u stvari su je osvojili vise nego iko drugi mescini. Na SP 2010-e su dosli i do polufinala. U Rusiji su bili cetvrtfinalisti. Jos su 2-3 puta nakon zadnje titule stizali do polufinala.n+1 wrote: ↑10/12/2022 22:15Dobro, Urugvaj je zadnji put osvojio 1950. Mislim da možemo slobodno reći kako je sa profesionalizacijom fudbala veza između veličine populacije jedne države i njenih uspjeha postala snažnija. Što objašnjava zašto Urugvaj i nije više tako uspješan (čak ni na Copa turniru), ali je hrvatski uspjeh utoliko začudniji.jeza u ledja wrote: ↑10/12/2022 21:05 Ja napisah ranije da je Urugvaj jos manji, pa niko nista.![]()
Ima Hrvatska dijasporu ali sve je to minorno u odnosu na mnoge druge zemlje.
Nije njjma izgubljeno finale dohakalo, vec izgubljena revolucija dvije godine poslije. Sovjeti uletili i ugasili svjetlo.Osmi Socrates wrote: ↑11/12/2022 03:21 I Puškaš im je poslije igrao za Španiju. On je to finale 1954. odigrao na jednoj nozi. Čovjek bio polomljen.
Mi pričamo k'o da smo suvremenici ovih događaja.![]()
Možda neki i jesu.![]()
Nije im izgleda ni Revolucija dohakala, imali su značajnih rezultata i deceniju poslije.jeza u ledja wrote: ↑11/12/2022 04:49Nije njjma izgubljeno finale dohakalo, vec izgubljena revolucija dvije godine poslije. Sovjeti uletili i ugasili svjetlo.Osmi Socrates wrote: ↑11/12/2022 03:21 I Puškaš im je poslije igrao za Španiju. On je to finale 1954. odigrao na jednoj nozi. Čovjek bio polomljen.
Mi pričamo k'o da smo suvremenici ovih događaja.![]()
Možda neki i jesu.![]()
Taj ko je to pisao ocigledno nije povezao da je Madjarska bila sami top svjetskog fudbala prije revolucije. Znaci ne cetvrtfinala SP, polufinala nekih evropskih kupova, ne Olimpijade, vec top. Napisano je tu da su vodece zvijezde pobjegle iz Madjarske nakon revolucije.Osmi Socrates wrote: ↑11/12/2022 06:08Nije im izgleda ni Revolucija dohakala, imali su značajnih rezultata i deceniju poslije.jeza u ledja wrote: ↑11/12/2022 04:49
Nije njjma izgubljeno finale dohakalo, vec izgubljena revolucija dvije godine poslije. Sovjeti uletili i ugasili svjetlo.
Namjerno. Rahmetli stari mi to govorio. Stimalo se.Osmi Socrates wrote: ↑11/12/2022 02:54 Ma ja sam o toj utakmici svašta čitao. Bilo je i nekih svjedočenja oko dopinga kod Zapadnih Nijemaca.
U prvoj utakmici protiv Mađarske, Nijemci su izveli veoma oslabljen tim. Razne su teorije zašto su to uradili.
I format tog prvenstva je bio veoma interesantan. Četiri grupe po četiri reprezentacije. Dva nosioca u svakoj grupi. Nosioci su igrali protiv dvije ostale reprezentacije, ali, nisu igrali jedan protiv drugoga.
Onda su pobjednici grupa igrali jedan protiv drugoga, a drugoplasirani jedan protiv drugoga.![]()
Osvojili dvije Olimpijade uzastopno. Tada je Olimpijada bila značajnije takmičenje nego danas Bili u polufinalu EURA 1968, gdje su ih Španci na mutljanje dobili. Gomila klupskih uspjeha, jedan igrač dobio Ballon d'Or. To je sve poslije revolucije.jeza u ledja wrote: ↑11/12/2022 06:20Taj ko je to pisao ocigledno nije povezao da je Madjarska bila sami top svjetskog fudbala prije revolucije. Znaci ne cetvrtfinala SP, polufinala nekih evropskih kupova, ne Olimpijade, vec top. Napisano je tu da su vodece zvijezde pobjegle iz Madjarske nakon revolucije.Osmi Socrates wrote: ↑11/12/2022 06:08
Nije im izgleda ni Revolucija dohakala, imali su značajnih rezultata i deceniju poslije.
Tu se prica lake konjice zavrsava.
naravno,dječak sa šibicama wrote: ↑11/12/2022 02:03 Eto navijali bi vi pojedini za Hrvatsku da slusaju Betovena a Dalic pobjede posvecuje udruzenju distroficara
Dosadna prica, idite na politiku pustite ostale da pisu o utakmici
Ima Urugvaj i Argentinu od cca 50 miliona stanovnika kao basen. Cinici bi rekli da su isti narodn+1 wrote: ↑10/12/2022 22:15Dobro, Urugvaj je zadnji put osvojio 1950. Mislim da možemo slobodno reći kako je sa profesionalizacijom fudbala veza između veličine populacije jedne države i njenih uspjeha postala snažnija. Što objašnjava zašto Urugvaj i nije više tako uspješan (čak ni na Copa turniru), ali je hrvatski uspjeh utoliko začudniji.jeza u ledja wrote: ↑10/12/2022 21:05 Ja napisah ranije da je Urugvaj jos manji, pa niko nista.![]()
Ima Hrvatska dijasporu ali sve je to minorno u odnosu na mnoge druge zemlje.
lijepo rečeno. englezi kada prestanu sa parolom "it's coming home" možda nešto i urade. u suprotnom jako teško.jeza u ledja wrote: ↑11/12/2022 04:52 Sto se tice ove price kako se Hrvati osjecaju, pa valjda ima logike da nakon finala zele i titulu. Medjutim, za razliku od recimo Engleske ili nekog jaceg, a da je imao slicne rezultate kao Hrvatska zadnjih godina, Hrvati ne osjecaju kao da su kiksali, jer su izgubili finae, jer su ispali u polufinalu, itd.
Otud i pobjednicki mentalitet, bez da si nesto konkretno uzeo. Nece to vjecno trajati, ali trajace dugo.
Urugvaj je svoje najvece uspjehe ostvario u periodu od 20-ak godina, ali i poslije su povremeno znali bljesnuti. Pod uspjeh mislim na osvajanje prvenstva, dva puta, ne na finala i polufinala.istra_hr wrote: ↑11/12/2022 09:54... istina, slični smo veličinom, ali
Urugvaj, kao država, sudjeluje na Svjetskim prvenstvima od 1930. A od tada je prošlo cca.90 godina
Hrvatska, tek nakon raspada Yuge; od ukupno 7(sedam) Svjetskih prvenstava, Hrvatska je sudjelovala na 6(šest) ... od tih šest nastupa, tri puta u polufinalu, jednom u finalu.
Nisam neki fanatik ... I da obje preostale utakmice izgubimo, meni je već i ovo dovoljno veselja![]()
p206 wrote: ↑11/12/2022 09:25 od Mađara meni je puno zanimljivija priča Rumuna.... Čaušesku je 1966 naredio da žene moraju rađati što više djece i da nema abortusa...u škole uveli sport kao obavezan za svu djecu... (otuda i Nadja Komaneci). Steaua bila prva ekipa iz istočnog bloka koja je osvajala ev. kupove... 27 godina kasnije od1966 (najbolje fudbalske godine) Rumuni 1994 igrali svoje najbolje SP u Americi, bili su dobri i u Francuskoj 98
noviji primjer sistemskog djelovanja države je Island... mi u Bosni i Hercegovini da to imamo, i bez korupcije, uz par dijasporaca bi bili redovno u grupama i play off fazi EP a možda i SP