Nemoj samo ti o Islamu.
Zekat..pitanje
- Tvrtko II Kotromanić
- Idemedosumom
#228 Re: Zekat..pitanje
Pa nije o islamu, nego zekatu/sadekatu 
-
Dilibus
#229 Re: Zekat..pitanje
Dajte zekat gdje najvise smatrate da ce stici do oniH kojima pripada. Ko vjeruje da se zekat mora dati iskljucivo islamskoj zajednici taj je ili izmanipulisan ili neznalica. Islamska zajednica nije nasljednik halifata. Bejtul mal je bio drzavni budjet a ne budjet neke iskljucivo vjerske organizacije. Khalifat je bila drzava dok islamska zajednica to nije. To sto oni pokusavaju paralelu povlaciti je druga stvar. Jedina smo zemlja na svijetu gdje je izdata fetva da se mora zekat iskljucivo islamskoj zajednici dati. Pokusavaju fetvom promijeniti ono sto je Allah u Kur anu precizirao. U svim drzavama postoji vise sakupljaca zekata, raznoraznih organizacija vjerskih i humanitarnih koje prikupljaju. Jedino kod nas se polaze ekskluzivitet jedne organizacije na zekat.
- canvra888
#230 Re: Zekat..pitanje
A zekat je dio čega?
-
Sid the sloth
#231 Re: Zekat..pitanje
Nema potrebe da se uopste raspravlja o tome. Najispravnije je dati u IZ, ko mislim da treba negdje drugo niko ga ne moze sprijeciti da uplati ali je onda odgovornost iskljucivo na njemu.
- basicm
#232 Re: Zekat..pitanje
Dilibus wrote: ↑10/03/2025 20:49 Dajte zekat gdje najvise smatrate da ce stici do oniH kojima pripada. Ko vjeruje da se zekat mora dati iskljucivo islamskoj zajednici taj je ili izmanipulisan ili neznalica. Islamska zajednica nije nasljednik halifata. Bejtul mal je bio drzavni budjet a ne budjet neke iskljucivo vjerske organizacije. Khalifat je bila drzava dok islamska zajednica to nije. To sto oni pokusavaju paralelu povlaciti je druga stvar. Jedina smo zemlja na svijetu gdje je izdata fetva da se mora zekat iskljucivo islamskoj zajednici dati. Pokusavaju fetvom promijeniti ono sto je Allah u Kur anu precizirao. U svim drzavama postoji vise sakupljaca zekata, raznoraznih organizacija vjerskih i humanitarnih koje prikupljaju. Jedino kod nas se polaze ekskluzivitet jedne organizacije na zekat.
- nivla
#233 Re: Zekat..pitanje
islamska zajednica je fetvom da je samo njima ispravno uplatiti debelo pogrijesila i mogla je dosta drugacije opravdati da se njima uplacuju zekat i sadekatul fitr, i mogla bi ici na transparentnost jer se danas nista ne podrazumijeva pa ni da je istina njihovo obecanje sa ce oni to ispravno rasporediti po kategorijama
medjutim interesantno je da je slijedimo u tome kad objavi vrijednost nisaba, iznos sadekatul fitra, kad nam kazu kad je bajram, ali ne i kad nam kazu kome uplatiti
onda imas i ljakica koji kaze da je pohvalno ako ne i vadzib da se zena obreze ali i da zekat ne ide u islamsku zajednicu pa ga budale poslusaju za oboje
medjutim interesantno je da je slijedimo u tome kad objavi vrijednost nisaba, iznos sadekatul fitra, kad nam kazu kad je bajram, ali ne i kad nam kazu kome uplatiti
onda imas i ljakica koji kaze da je pohvalno ako ne i vadzib da se zena obreze ali i da zekat ne ide u islamsku zajednicu pa ga budale poslusaju za oboje
- banjaluka078
#234 Re: Zekat..pitanje
S obzirom na to da su prodavači vakufa u BL sad uspjeli i da im se blokira bankovni račun zbog tužbenog zahtjeva u visini od preko 400 hiljada maraka, a opet u vezi sa malverzacijama oko vakufa, ja tamo pare ne dam, dok god znam i za jednu kuću koja u nečemu oskudijeva.
Pare dajemo lično tamo gdje je potrebno.
Pare dajemo lično tamo gdje je potrebno.
-
Dilibus
#235 Re: Zekat..pitanje
Nisab novca se procjenjuje na osnovu nisaba zlata ili srebra. Izračuna se vrijednost 85 grama zlata ili 559 grama srebra i ako novac kod vas dostiže tu vrijednost ili je prelazi, u tom slučaju imate nisab i ukoliko se zadrži kod vas cijelu godinu dužni ste dati zekjat a to je 2,5 % od ukupne vrijednosti novca koji se nalazi kod vas. Ne treba ti islamska zajednica da bi ovo izracunao.nivla wrote: ↑10/03/2025 23:52 islamska zajednica je fetvom da je samo njima ispravno uplatiti debelo pogrijesila i mogla je dosta drugacije opravdati da se njima uplacuju zekat i sadekatul fitr, i mogla bi ici na transparentnost jer se danas nista ne podrazumijeva pa ni da je istina njihovo obecanje sa ce oni to ispravno rasporediti po kategorijama
-
Dilibus
#236 Re: Zekat..pitanje
Sto se u Indoneziji ne daje iskljucivo njihovoj islamskoj zajednici, ili u Egiptu, ili Saudiji, ili Jordanu. Sto se je samo u Bosni najispravnije dati Islamskoj zajednici. Koji su dokazi u serijatu za to sto tvrdis?Sid the sloth wrote: ↑10/03/2025 21:35 Nema potrebe da se uopste raspravlja o tome. Najispravnije je dati u IZ, ko mislim da treba negdje drugo niko ga ne moze sprijeciti da uplati ali je onda odgovornost iskljucivo na njemu.
- Idemedosumom
#237 Re: Zekat..pitanje
Evo procitaj sta je kolegica Banjalucanka napisala o vakufskim malverzacijama IZ. Ako nista, ovog trenutka si svjestan cime se IZ bavi, i smatras da neces biti odgovoran/upitan sto si tamo davao, ako si imao alternativu?Sid the sloth wrote: ↑10/03/2025 21:35 Nema potrebe da se uopste raspravlja o tome. Najispravnije je dati u IZ, ko mislim da treba negdje drugo niko ga ne moze sprijeciti da uplati ali je onda odgovornost iskljucivo na njemu.
-
Vjecita_zavrzlama
#238 Re: Zekat..pitanje
Pricam o zekatu i vitrama, koji su se uvijek davali onima slabijeg stanja.Moja mama i danas tako daje, a price hodza kako je ispravnije njima dati nego staroj nani bez primanja samoj mogu da okace macku o rep
-
Sid the sloth
#239 Re: Zekat..pitanje
A ti sebe kao smatras vrhovnim islamskim ucenjakom pa imas pravo da odlucujes kako IZ radi? Ako nam mozes reci od koga si dobio ovlastenje pa da tebe pratimo?Idemedosumom wrote: ↑11/03/2025 07:59Evo procitaj sta je kolegica Banjalucanka napisala o vakufskim malverzacijama IZ. Ako nista, ovog trenutka si svjestan cime se IZ bavi, i smatras da neces biti odgovoran/upitan sto si tamo davao, ako si imao alternativu?Sid the sloth wrote: ↑10/03/2025 21:35 Nema potrebe da se uopste raspravlja o tome. Najispravnije je dati u IZ, ko mislim da treba negdje drugo niko ga ne moze sprijeciti da uplati ali je onda odgovornost iskljucivo na njemu.
Treba propitivati sta rade i traziti transparentnost ali nemas apsolutno nikakve reference ni pravo da donosis sud. Osim ako mislis da te broj postova na forumu cini ulemom?
- nivla
#240 Re: Zekat..pitanje
novca koji je pregodinio, na nakit i odjecu koju nisi koristio, itdDilibus wrote: ↑11/03/2025 07:05Nisab novca se procjenjuje na osnovu nisaba zlata ili srebra. Izračuna se vrijednost 85 grama zlata ili 559 grama srebra i ako novac kod vas dostiže tu vrijednost ili je prelazi, u tom slučaju imate nisab i ukoliko se zadrži kod vas cijelu godinu dužni ste dati zekjat a to je 2,5 % od ukupne vrijednosti novca koji se nalazi kod vas. Ne treba ti islamska zajednica da bi ovo izracunao.nivla wrote: ↑10/03/2025 23:52 islamska zajednica je fetvom da je samo njima ispravno uplatiti debelo pogrijesila i mogla je dosta drugacije opravdati da se njima uplacuju zekat i sadekatul fitr, i mogla bi ici na transparentnost jer se danas nista ne podrazumijeva pa ni da je istina njihovo obecanje sa ce oni to ispravno rasporediti po kategorijama
sto se tice tih 85g nije u svakom meshebu isto i racuna se na 24 karatno zlato tako da ako imas 85g 585 zlata to znaci da nemas nisab jer imas otprilike 49.7g zlata a ne 85
dalje imas da se spore ako imas vrijednost novca od 559g srebra da si duzan dati zekat a to je manje od 2000km a islamska zajednica kaze da je to oko 15500km sto je realnije, jer ispade da su svi bogatasi ako im pregodini 2000km, sto nije tacno mada je zekat na taj iznos 50 maraka
Last edited by nivla on 11/03/2025 10:55, edited 1 time in total.
- Chloe
- Photo mod
#241 Re: Zekat..pitanje
Ne pitam te.
-
Vjecita_zavrzlama
-
Vjecita_zavrzlama
#243 Re: Zekat..pitanje
Evo u dijaspori, ovo im je top tema.Ali sve vise naroda daje u islamic relief npr
Ja sam prosle godine dao privatno jednpk porodici halal bilo, a kasnije sam i kurbane dao u gazu i jemen
Ja sam prosle godine dao privatno jednpk porodici halal bilo, a kasnije sam i kurbane dao u gazu i jemen
-
Dilibus
#244 Re: Zekat..pitanje
Da upravu si. Ti si to detaljnije pojasnio. Ali opet ne mijenja cinjenicu da ti ne treba islamska zajednica za to. Postoji izvor u sunetu kako se racuna nisab. Nije islamska zajednica to izmislila. Koga ce ljudi slijediti to je na njima. Islamska zajednica je i ohalalila kredit za prvu nekretninu. Zajednica koja slijedi kako kaze Hanefijski mezheb u fikhu i maturidijsku akidu sto je ko se iole razumije u islam problematicno. Ja ne zelim nikakvu maturidijsku akidu da slijedim. Sto ne pita se njihov stav po bradi, kazu da slijede Hanefijski Mezheb a Ebu Hanife nije htio uzimati svjedocenje od onih koji briju bradu i smatrao je haramom. Sto ovo navodim iako nije tema, je zbog upitnosti kredibiliteta islamske zajednice kao institucije koja bi trebala biti krovna organizacija za vjerska pitanja. Nema u islamu ovo mi se svidja ovo mi se ne svidja, ovo cu postovati, ovo necu.nivla wrote: ↑11/03/2025 10:52novca koji je pregodinio, na nakit i odjecu koju nisi koristio, itdDilibus wrote: ↑11/03/2025 07:05Nisab novca se procjenjuje na osnovu nisaba zlata ili srebra. Izračuna se vrijednost 85 grama zlata ili 559 grama srebra i ako novac kod vas dostiže tu vrijednost ili je prelazi, u tom slučaju imate nisab i ukoliko se zadrži kod vas cijelu godinu dužni ste dati zekjat a to je 2,5 % od ukupne vrijednosti novca koji se nalazi kod vas. Ne treba ti islamska zajednica da bi ovo izracunao.nivla wrote: ↑10/03/2025 23:52 islamska zajednica je fetvom da je samo njima ispravno uplatiti debelo pogrijesila i mogla je dosta drugacije opravdati da se njima uplacuju zekat i sadekatul fitr, i mogla bi ici na transparentnost jer se danas nista ne podrazumijeva pa ni da je istina njihovo obecanje sa ce oni to ispravno rasporediti po kategorijama
sto se tice tih 85g nije u svakom meshebu isto i racuna se na 24 karatno zlato tako da ako imas 85g 585 zlata to znaci da nemas nisab jer imas otprilike 49.7g zlata a ne 85
dalje imas da se spore ako imas vrijednost novca od 559g srebra da si duzan dati zekat a to je manje od 2000km a islamska zajednica kaze da je to oko 15500km sto je realnije, jer ispade da su svi bogatasi ako im pregodini 2000km, sto nije tacno mada je zekat na taj iznos 50 maraka
- Idemedosumom
#245 Re: Zekat..pitanje
Jesam li to bocnuo gdje boli?Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 09:43 A ti sebe kao smatras vrhovnim islamskim ucenjakom pa imas pravo da odlucujes kako IZ radi? Ako nam mozes reci od koga si dobio ovlastenje pa da tebe pratimo?
Treba propitivati sta rade i traziti transparentnost ali nemas apsolutno nikakve reference ni pravo da donosis sud. Osim ako mislis da te broj postova na forumu cini ulemom?Izvini Buharija nismo te prepoznali.
Ponudio sam Allahov dz.s. govor, sura Teoba, 60. ajet, kojim se dokazuje da su skupljaci tek jedna od 8 propisanih kategorija/strana, kojima se urucuje sadekat.
Zatim sam naveo malverzacije koje su nazalost prisutne u IZ. To su oni, za koje ti tvrdis da je njima najispravnije davati zekat → ostale adrese su po tebi manje ispravne.
Razumom obdareni mogu donijeti sud, ne mora se nivo Buharije dostici za to
-
Sid the sloth
#246 Re: Zekat..pitanje
Nije zar da je toliko tesko skontati da Zekat opet ide u tih 8 kategorija, samo ima neko ko to prikuplja i bolje od nas zna rasporediti u tih 8 kategorija? Nije nuklearna fizika, jednostavno je za shvatiti.Idemedosumom wrote: ↑11/03/2025 11:29Jesam li to bocnuo gdje boli?Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 09:43 A ti sebe kao smatras vrhovnim islamskim ucenjakom pa imas pravo da odlucujes kako IZ radi? Ako nam mozes reci od koga si dobio ovlastenje pa da tebe pratimo?
Treba propitivati sta rade i traziti transparentnost ali nemas apsolutno nikakve reference ni pravo da donosis sud. Osim ako mislis da te broj postova na forumu cini ulemom?Izvini Buharija nismo te prepoznali.
![]()
Ponudio sam Allahov dz.s. govor, sura Teoba, 60. ajet, kojim se dokazuje da su skupljaci tek jedna od 8 propisanih kategorija/strana, kojima se urucuje sadekat.
Zatim sam naveo malverzacije koje su nazalost prisutne u IZ. To su oni, za koje ti tvrdis da je njima najispravnije davati zekat → ostale adrese su po tebi manje ispravne.
Razumom obdareni mogu donijeti sud, ne mora se nivo Buharije dostici za to![]()
Za ovo boldirano, znaci svako za sebe treba tumaciti sve u islamu? Ne treba mu nikakva zajednica, ulema itd? Ili da malo sjecka, pa nesto tumaci sam a za nesto ipak nije sposoban pa mu treba ulema? Cak i onaj maloumni ali ako on smatra da ima zdrav razum, kako ces ti njemu dokazati da nema, isto ovako kako ja tebi ne mogu dokazati da nisi u pravu? On smatra da je razuman a ti znas da nije, ti smatras da znas bolje od uleme a ja mislim da ne znas? Ko je u pravu? To da imas zdrav razum mozda ti mislis ali ne mora znaciti da je tako
Nego da ne duljimo bespotrebnu raspravu, ko za sebe misli da je ulema i pametniji od trenutne uleme ima slobodu da radi kako hoce, cak i ako tu svoju pamet temelji na broju postova na forumu
Na kraju ce se saznati da li je bio u pravu
-
Vjecita_zavrzlama
#247 Re: Zekat..pitanje
Ko je dao IZ pravo da oni sebe proglase jedinim legitimnim za prikupljanje zekata?Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 12:11Nije zar da je toliko tesko skontati da Zekat opet ide u tih 8 kategorija, samo ima neko ko to prikuplja i bolje od nas zna rasporediti u tih 8 kategorija? Nije nuklearna fizika, jednostavno je za shvatiti.Idemedosumom wrote: ↑11/03/2025 11:29Jesam li to bocnuo gdje boli?Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 09:43 A ti sebe kao smatras vrhovnim islamskim ucenjakom pa imas pravo da odlucujes kako IZ radi? Ako nam mozes reci od koga si dobio ovlastenje pa da tebe pratimo?
![]()
Za ovo boldirano, znaci svako za sebe treba tumaciti sve u islamu? Ne treba mu nikakva zajednica, ulema itd? Ili da malo sjecka, pa nesto tumaci sam a za nesto ipak nije sposoban pa mu treba ulema? Cak i onaj maloumni ali ako on smatra da ima zdrav razum, kako ces ti njemu dokazati da nema, isto ovako kako ja tebi ne mogu dokazati da nisi u pravu? On smatra da je razuman a ti znas da nije, ti smatras da znas bolje od uleme a ja mislim da ne znas? Ko je u pravu? To da imas zdrav razum mozda ti mislis ali ne mora znaciti da je tako
Nego da ne duljimo bespotrebnu raspravu, ko za sebe misli da je ulema i pametniji od trenutne uleme ima slobodu da radi kako hoce, cak i ako tu svoju pamet temelji na broju postova na forumu
Na kraju ce se saznati da li je bio u pravu![]()
Posebno s obzirom da su sve osim transparentni, ne pada mi na pamet da im slijepo vjerujem..pa nismo u srednjem vijeku
-
Sid the sloth
#248 Re: Zekat..pitanje
Ko im je dao pravo da klanjaju namaze, vjerujes li im tu? Ko im je dao pravo na sve ostalo?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑11/03/2025 12:27Ko je dao IZ pravo da oni sebe proglase jedinim legitimnim za prikupljanje zekata?Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 12:11Nije zar da je toliko tesko skontati da Zekat opet ide u tih 8 kategorija, samo ima neko ko to prikuplja i bolje od nas zna rasporediti u tih 8 kategorija? Nije nuklearna fizika, jednostavno je za shvatiti.Idemedosumom wrote: ↑11/03/2025 11:29
Jesam li to bocnuo gdje boli?![]()
Na kraju ce se saznati da li je bio u pravu![]()
Posebno s obzirom da su sve osim transparentni, ne pada mi na pamet da im slijepo vjerujem..pa nismo u srednjem vijeku
Napravi svoj paradzemat i radi sta ti je volja, ne razumijem taj polovicni pristup - malo cu ih pratiti pa malo necu. A necu obicno onda kad se radi o novcu. Ako mislis da si nesto bolji od njih zbog toga, vjeruj da nisi.
- Idemedosumom
#249 Re: Zekat..pitanje
Joj smijesni su ti ovi strawman-i i pokusaji ad hominema
Ispravan put je cesto negdje u sredini, podalje od oba ekstrema
I onda se postavlja pitanje, insan koji je obavijesten o nacinu rada i nerada IZ, a idalje tvrdi da je najispravnije dati njima zekat, sta je taj insan? Malouman? Bezobrazan? Zlonamjeran? Uposlenik IZ ?
Allah nas u Kur'anu potice na razmisljanje. Sto u startu iskljucuje tvoj narativ, da treba ulemu slijepo slijediti, nista ne propitivati. Ako tvoj odabrani imam kaze da od sutra treba kasikom izmeta zapostiti, da je tako najispravnije, ti bi haman poslusao bez pogovora. Cak i da covjek prihvati takav narativ, opet se postavlja pitanje, kojeg imama, muftiju, sejha slijediti? Jer malo je pitanja i tema, oko kojih nema nimalo razilazenja.Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 12:11 Za ovo boldirano, znaci svako za sebe treba tumaciti sve u islamu? Ne treba mu nikakva zajednica, ulema itd? Ili da malo sjecka, pa nesto tumaci sam a za nesto ipak nije sposoban pa mu treba ulema? Cak i onaj maloumni ali ako on smatra da ima zdrav razum, kako ces ti njemu dokazati da nema, isto ovako kako ja tebi ne mogu dokazati da nisi u pravu? On smatra da je razuman a ti znas da nije, ti smatras da znas bolje od uleme a ja mislim da ne znas? Ko je u pravu? To da imas zdrav razum mozda ti mislis ali ne mora znaciti da je tako![]()
Ispravan put je cesto negdje u sredini, podalje od oba ekstrema
Naravno da nije nuklearna fizika, i to bi bilo potpuno ispravno, da nisu u vise navrata znali procuriti izvjestaji o raspodjeli bejt-ul-mala, pa shvatis koliko je ova tvoja boldana recenica promasaj.Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 12:11 Nije zar da je toliko tesko skontati da Zekat opet ide u tih 8 kategorija, samo ima neko ko to prikuplja i bolje od nas zna rasporediti u tih 8 kategorija? Nije nuklearna fizika, jednostavno je za shvatiti.
I onda se postavlja pitanje, insan koji je obavijesten o nacinu rada i nerada IZ, a idalje tvrdi da je najispravnije dati njima zekat, sta je taj insan? Malouman? Bezobrazan? Zlonamjeran? Uposlenik IZ ?
- Chloe
- Photo mod
#250 Re: Zekat..pitanje
Idemedosumom wrote: ↑11/03/2025 12:38 Joj smijesni su ti ovi strawman-i i pokusaji ad hominema![]()
Allah nas u Kur'anu potice na razmisljanje. Sto u startu iskljucuje tvoj narativ, da treba ulemu slijepo slijediti, nista ne propitivati. Ako tvoj odabrani imam kaze da od sutra treba kasikom izmeta zapostiti, da je tako najispravnije, ti bi haman poslusao bez pogovora. Cak i da covjek prihvati takav narativ, opet se postavlja pitanje, kojeg imama, muftiju, sejha slijediti? Jer malo je pitanja i tema, oko kojih nema nimalo razilazenja.Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 12:11 Za ovo boldirano, znaci svako za sebe treba tumaciti sve u islamu? Ne treba mu nikakva zajednica, ulema itd? Ili da malo sjecka, pa nesto tumaci sam a za nesto ipak nije sposoban pa mu treba ulema? Cak i onaj maloumni ali ako on smatra da ima zdrav razum, kako ces ti njemu dokazati da nema, isto ovako kako ja tebi ne mogu dokazati da nisi u pravu? On smatra da je razuman a ti znas da nije, ti smatras da znas bolje od uleme a ja mislim da ne znas? Ko je u pravu? To da imas zdrav razum mozda ti mislis ali ne mora znaciti da je tako![]()
Ispravan put je cesto negdje u sredini, podalje od oba ekstrema![]()
Naravno da nije nuklearna fizika, i to bi bilo potpuno ispravno, da nisu u vise navrata znali procuriti izvjestaji o raspodjeli bejt-ul-mala, pa shvatis koliko je ova tvoja boldana recenica promasaj.Sid the sloth wrote: ↑11/03/2025 12:11 Nije zar da je toliko tesko skontati da Zekat opet ide u tih 8 kategorija, samo ima neko ko to prikuplja i bolje od nas zna rasporediti u tih 8 kategorija? Nije nuklearna fizika, jednostavno je za shvatiti.
I onda se postavlja pitanje, insan koji je obavijesten o nacinu rada i nerada IZ, a idalje tvrdi da je najispravnije dati njima zekat, sta je taj insan? Malouman? Bezobrazan? Zlonamjeran? Uposlenik IZ![]()
Sretan?