Alati i pribor za obradu drveta

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply

Kojeg proizvođača koristite kod motornih pila?

Husqvarna
6
26%
Stihl
6
26%
Bosch
0
No votes
Villager
1
4%
Einhell
1
4%
Makita
6
26%
Ostale
3
13%

Total votes: 23

Hakiz

#226 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kabal1337 wrote: 21/02/2025 14:15 Koliko znam ljudi ga dodaju, kako bi "rastanjili" mjesavinu da dublje prodre u drvo.
A laneno moze hladno cijedjeno, pa prokuhati da se brze susi i da bude food friendly. Do duse vi se vise u to razumijete nego ja.
Ja sam zadovoljan kombinacijom.
Upravo zato dodaje se terpentin.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#227 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

Imate akciju baterija 2,5 Ah Einhell za 1 KM do 5.5.
kuli1961

#228 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Bobi wrote: 06/04/2025 02:12 Imate akciju baterija 2,5 Ah Einhell za 1 KM do 5.5.
Postavi link please
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#229 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

kuli1961 wrote: 06/04/2025 19:22
Bobi wrote: 06/04/2025 02:12 Imate akciju baterija 2,5 Ah Einhell za 1 KM do 5.5.
Postavi link please
https://www.masineialati.ba/einhell-2025/
Imas i na ostalim online prodavnicama i svako ko prodaje njihove proizvode po ovim ground :D prodavnicama. Kod ovih sam jjednom uzeo u 11:00 narucio doslo sutrdana u 11:00, online plaćanje sve proslo regularno.
kuli1961

#230 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Ehhh, ta akcijska cijena vazi samo ako se kupi neki accu uredjaj. Njihov stari fol- kupi uredjaj, svakako se prodaje solo- bez baterije, dajemo akcijsku cijenu za batt i punjac.
Istina, vise je nego povoljno -punjac+batt 2,5 Ah za 1 KM, onome ko je namjerio da kupi neki uredjaj.
zbunjola71sa

#231 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by zbunjola71sa »

jedno laicko pitanje :D posto kod mene nije trenutno brusilica ,zna li neko koji navoj ide na parside brusilicu M10 ili M14 :)
kabal1337

#232 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kabal1337 »

zbunjola71sa wrote: 28/05/2025 21:00 jedno laicko pitanje :D posto kod mene nije trenutno brusilica ,zna li neko koji navoj ide na parside brusilicu M10 ili M14 :)
m14 su koristili, barem na onim manjim
zbunjola71sa

#233 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by zbunjola71sa »

kabal1337 wrote: 30/05/2025 16:21
m14 su koristili, barem na onim manjim
Hvala na odgovoru,mislim da je kod mene ta manja :thumbup:
Cvancika

#234 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Cvancika »

Ljudi treba mi ploca za sto, od iverice, ali ja koliko sam upratio mozes uzeti samo pola neke velike, koja je nekoliko kvadrata. To mi je previse, ne zna sta bi sa ostakom, ima li gdje da se uzme samo dimenzija koja meni treba?
Hakiz

#235 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Cvancika wrote: 17/06/2025 11:50 Ljudi treba mi ploca za sto, od iverice, ali ja koliko sam upratio mozes uzeti samo pola neke velike, koja je nekoliko kvadrata. To mi je previse, ne zna sta bi sa ostakom, ima li gdje da se uzme samo dimenzija koja meni treba?
OBI. Nekada je moglo samo koliko ti treba, ne znam sada, nisam odavno kupovao ivericu.
Cvancika

#236 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Cvancika »

Hakiz wrote: 17/06/2025 11:52
Cvancika wrote: 17/06/2025 11:50 Ljudi treba mi ploca za sto, od iverice, ali ja koliko sam upratio mozes uzeti samo pola neke velike, koja je nekoliko kvadrata. To mi je previse, ne zna sta bi sa ostakom, ima li gdje da se uzme samo dimenzija koja meni treba?
OBI. Nekada je moglo samo koliko ti treba, ne znam sada, nisam odavno kupovao ivericu.
Moras uzeti citavu polocu, ili pola ne sjecam se sad tacno. :sad: :sad:
kuli1961

#237 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Cvancika wrote: 17/06/2025 12:02
Hakiz wrote: 17/06/2025 11:52
Moras uzeti citavu polocu, ili pola ne sjecam se sad tacno. :sad: :sad:
I ja se ponekad susretnem sa sličnim problemom. Rješavao sam ga tako što obidjem nekoliko proizvodjača namještaja od pločastog materijala i ubijedim ga da mi proda neki svoj restl u meni potrebnim ili sličnim dimenzijama.
Ako ti nije nužno da bude baš iverica neke odredjene debljine (od 18 pa navise mm) i dezena, razmisli o kupovini OSB bloče falcane. Prodaje se u dimenziji -ako se ne varam 2500 x 625 mm. Biće ostatka, ali to je svuda tako. Srećom pa nije nešto basnoslovno skupa, a debljine idu od 10 mm pa sve do 25 mm, ako se ne varam. Imas i nefalcane, brušene, dimenzije su 2500 x 1200 mm. Prodaju se na cijelu ploču.
kuli1961

#238 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Moram mijenjati električnu blanju- hoblić, pa tako cunjam..
Prvo mjesto je naravno OLX.ba..
Kad tamo sjajan oglas! Zbog fotografija i opisa, jednostavno,moram ga podijeliti sa vama.

https://olx.ba/artikal/68189686

Uporedite fotogorafije i opis: "Na prodaju el.hoblić kratko korišten".
Umro sam od smijeha, doslovno!
:D :D :D
Danguba

#239 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

kuli1961 wrote: 25/08/2025 22:15 Moram mijenjati električnu blanju- hoblić, pa tako cunjam..
Kad tamo sjajan oglas! Zbog fotografija i opisa, jednostavno,moram ga podijeliti sa vama.

Zar ovo nije u grupi ''gratis''? :mrgreen:

Ja imam Makitu koju nikada nisam ni probao. :roll:
Jedno vrijeme(par godina) uhvatila me manija kupovine alata pa se tu naslo svega i svacega a skoro da nista ne koristim.

Izgleda da je ono tacno ''sto si u mladosti zelio u starosti samo to gledas''.
kuli1961

#240 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Danguba wrote: 25/08/2025 22:24
kuli1961 wrote: 25/08/2025 22:15 Moram mijenjati električnu blanju- hoblić, pa tako cunjam..

Jedno vrijeme(par godina) uhvatila me manija kupovine alata pa se tu naslo svega i svacega a skoro da nista ne koristim.

Ako imas interes da se rastaneš od te Makite, možda ja imam interes da se sa njom "sastanem"?
Koji je model, kakvo je stanje i o kojoj bi se sumi radilo?
Danguba

#241 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

kuli1961 wrote: 25/08/2025 22:26
Danguba wrote: 25/08/2025 22:24

Ako imas interes da se rastaneš od te Makite, možda ja imam interes da se sa njom "sastanem"?
Koji je model, kakvo je stanje i o kojoj bi se sumi radilo?
Hvala ti na ponudi dragi kuli ali neka se paucina hvata.
Dosta sam toga dobio za rodjendan jer sam izjasnjavao u tom pravcu.
Neke stvari sam radio i imao sam dosta ideja a onda je to interesovanje utihlo(bar za sada).

p.s. dobio sam i masinu za rezanje keramickih plocica(mokro).
Rodjak kada udje u moju garazu kaze kao da sam usao u Titanik(poznata trgovina alata i materijala).
kuli1961

#242 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Ok, poštujem- poklon se ne otudjuje.
Kako mi godine lagano nadolaze (klub 60+), sve više se okrećem nazovimo zanatu. Više je to prčkanje, onako sa sovju dušu. Ali i od tog prčkanja ispadne ponešto korektno i korisno.
U junu mjesecu sam postao djed, dobio unuka i čim se rodio, rekao sam- "testamentom ću unuku ostaviti sav alat, zetu ne dam ništa".
Šala, naravno!
kuli1961

#243 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Evo malo novosti o cirkularu, tj stonoj pili.
Negdje 2020/21 sam kupio stonu pilu Einhell TC TS 254 Eco. Amaterska, početnička, ali bože moj, u to vrijeme- meni odlična. Odmah sam kod majstora metalca naručio ploče koje su mi povećale radnu površinu na 115 X 90 cm. Firung, tj ograda/graničnik- nije bio ni za šta, pa sam uz sugestije forumaša @Hakiz-a napravio drugi, bolji, koji je imao fiksiranje za ploču i sa gornje strane. Time sam dobio kakvu-takvu paralelu u odnosu na list pile. Naravno, nije apsolutno tačno, jer list pile je bio fabrički, najniže klase i poprilično grub- svega 25 karbidna zuba. Obzirom na to šta sam radio/rezao (totalni amaterizam, nepostojanje zahtjeva za apsolutnom tačnošću), nije mi se isplatilo kupovati drugi, bolji, kvalitetniji=skupi.
Protekom vremena, izvještio sam se uradu, neki standrardi su porasli i došlo je vrijeme za nabavku drugog, boljeg.
U nekoj forumskoj prepisci ovdje, iskristalisalo se da to treba da bude neki koji ima bitno bolji mehanizam graničnika i mogućnost finog podešavanja (set up, tune up -ako je kome razumljivije :) )lista pile, graničnika, uglova, paralela...
Ovaj Einhell nema ništa od toga. Istina, ima i jednu prednost, a to je veoma jak motor (2 kW) ali sa trenutnim starotom, što prednost vrlo lako može pretvoriti u manu i opasnost, ako ste imalo nepažljivi i ne poštujete osnovna pravila rada sa stonom pilom.
DeWalt i Bosch, koji imaju nabrojane opcije su jako, jako skupi.
Prije nekih godinu ipo dana, na Amazon.de naletim na brand Evolution, model Rage 5 S. Ima sve ove opcije, a cijena bitno niža od De.. i Bosch??? i Tako, dok sam razmišljao da li i ako da - kako da ga kupim i dobacim do BiH, pojave se modeli R255 TBL, TBL +, TBLX.
Zbog cijene od cca 380 EUR odaberem model bez sklopivog podnožja. Nakon izvjesnih peripetija sa Amazon. de (zet u Austriji ima Prime nalog, ap je shipping do njega besplatan) oko isporuke traženog modela, stona pila mi ipak stigne kući. Odvezem je u vikendicu, u namjeri da napravim čvrsto drveno postolje potrebne visine. Skoro godinu dana je tako ležala, čekala svoj red.
I konačno, prije 2 dana je postala operativna:
Image
Uštimao sam pilu, svi pravi uglovi i paralele su na svom mjestu. Prikopčao sam je na manji, skoro DIY Scheppach DS 500 stolarski usisivač (onaj sa gornjom i donjom vrećom) i izrezao nekoliko dasaka, štafli, letava, čisto da probam.
Ima prihvatljiv soft start, a izvedba ON/OFF tastera je u panic verziji, što je zaista vrlo korisno. Ima i dugme za reset, ako iz bilo kog razloga dodje do preopterećenja motora. Sistem prikupljanja i ekstrakcije piljevine sa radne ploče i oko noža je standardan, ali vrlo efikasan. To mi govori da je i 500 W usisivača sasvim dovoljno- nema više muke i frke oko čišćenja piljevine nakon rada!
Prilično je bučan, specifikacija kaže oko 92 dB, ali ništa više od Einhell-a, koji se derao kao magare.
Medjutim, ta buka mi je nebitna, jer mi je prosto uživanje raditi sa njim. Montirao onaj graničnik iza oštrice i na njega onaj uobičajeni prikupljač piljevine (na kome je crijevo). Na to nisam navikao, jer mi je to na Einhell-u jako smetalo (nije se moglo fino podesiti). Nakon drugog uzdužnog reza, to više nije nikakav problem.
List pile je 255 mm x 25,4 mm (centralna rupa), a isporučeni list je nekakav "univerzalni multicut"- drvo(meko i tvrdo), plastika, pa i meki metal- Al, bakar. Na njega se još nisam navikao, jer mu je konstrukcija drugačija nego kod standardnog lista. Već sam naručio odgovarajuće listove- 40 Z za uzdužne i 80 Z za poprečne rezove,trebalo bi da mi stignu idućeg mjeseca.
Firung/graničnik je prosto izvanredan- zavisno od mjesta gdje se postavi na letvi skale, zahvat mu je od 0,00 cm do čak 65 cm. Sistem pomjeranja graničnika je vrlo precizna zupčasta letva. Kada se postavi na potrebnu distancu od noža, polugom se vrlo jednostavno blokira. Nema nikakvog lufta, zazora, što znači da zadato odstojanje od lista pile ostaje.
Mana mu je bočni(ugaoni) graničnik- mitre fence. Šina vodilica ima poprilično lufta lijevo desno, što se može odraziti na tačnost reza pogotovo ak ose reže neki duži komad. Za sada, taj problem sam riješio pažljivim lijepljenjom krep trake odozdo na šinu i time taj zazor bitno smanjio. Kupovina kvalitetnog graničnika mi za sada nije nužna, pogotovo što su poprilično skupi.
Još jedna velika prednost- sa lijeve strane radne ploče ima tzv."kolica" na koju se stavi predmet rezanja, fiksira priloženim stezačem i kolica sa predmetom rezanja guraju na list pile. Predmet se ne miče, nema opasnosti greške, netačnog reza.
Treba reći i to da sa zadnje/gornje strane radne ploče, nakon lista pile ima i ekstenziju- tj oslonac/nosač, koji se može izvući nekih 25-30 cm. Time se radna ploča produžava, što je vrlo korisno kada se reže neki iole duži komad.
Sve u svemu, mašina mi se čini jako dobrom, da je vrlo precizna i da predstavlja odličan odnos dobijenog i plaćenog.
Ako nekog zanima, evo YT link u kome je dosta toga zaista dobro objašnjeno, naročito kako fino podesiti alat:
https://www.youtube.com/watch?v=_s8zi0EMQU4&t=451s
Hakiz

#244 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 01/09/2025 21:28 Evo malo novosti o cirkularu, tj stonoj pili.
Negdje 2020/21 sam kupio stonu pilu Einhell TC TS 254 Eco. Amaterska, početnička, ali bože moj, u to vrijeme- meni odlična. Odmah sam kod majstora metalca naručio ploče koje su mi povećale radnu površinu na 115 X 90 cm. Firung, tj ograda/graničnik- nije bio ni za šta, pa sam uz sugestije forumaša @Hakiz-a napravio drugi, bolji, koji je imao fiksiranje za ploču i sa gornje strane. Time sam dobio kakvu-takvu paralelu u odnosu na list pile. Naravno, nije apsolutno tačno, jer list pile je bio fabrički, najniže klase i poprilično grub- svega 25 karbidna zuba. Obzirom na to šta sam radio/rezao (totalni amaterizam, nepostojanje zahtjeva za apsolutnom tačnošću), nije mi se isplatilo kupovati drugi, bolji, kvalitetniji=skupi.
Protekom vremena, izvještio sam se uradu, neki standrardi su porasli i došlo je vrijeme za nabavku drugog, boljeg.
U nekoj forumskoj prepisci ovdje, iskristalisalo se da to treba da bude neki koji ima bitno bolji mehanizam graničnika i mogućnost finog podešavanja (set up, tune up -ako je kome razumljivije :) )lista pile, graničnika, uglova, paralela...
Ovaj Einhell nema ništa od toga. Istina, ima i jednu prednost, a to je veoma jak motor (2 kW) ali sa trenutnim starotom, što prednost vrlo lako može pretvoriti u manu i opasnost, ako ste imalo nepažljivi i ne poštujete osnovna pravila rada sa stonom pilom.
DeWalt i Bosch, koji imaju nabrojane opcije su jako, jako skupi.
Prije nekih godinu ipo dana, na Amazon.de naletim na brand Evolution, model Rage 5 S. Ima sve ove opcije, a cijena bitno niža od De.. i Bosch??? i Tako, dok sam razmišljao da li i ako da - kako da ga kupim i dobacim do BiH, pojave se modeli R255 TBL, TBL +, TBLX.
Zbog cijene od cca 380 EUR odaberem model bez sklopivog podnožja. Nakon izvjesnih peripetija sa Amazon. de (zet u Austriji ima Prime nalog, ap je shipping do njega besplatan) oko isporuke traženog modela, stona pila mi ipak stigne kući. Odvezem je u vikendicu, u namjeri da napravim čvrsto drveno postolje potrebne visine. Skoro godinu dana je tako ležala, čekala svoj red.
I konačno, prije 2 dana je postala operativna:
Image
Uštimao sam pilu, svi pravi uglovi i paralele su na svom mjestu. Prikopčao sam je na manji, skoro DIY Scheppach DS 500 stolarski usisivač (onaj sa gornjom i donjom vrećom) i izrezao nekoliko dasaka, štafli, letava, čisto da probam.
Ima prihvatljiv soft start, a izvedba ON/OFF tastera je u panic verziji, što je zaista vrlo korisno. Ima i dugme za reset, ako iz bilo kog razloga dodje do preopterećenja motora. Sistem prikupljanja i ekstrakcije piljevine sa radne ploče i oko noža je standardan, ali vrlo efikasan. To mi govori da je i 500 W usisivača sasvim dovoljno- nema više muke i frke oko čišćenja piljevine nakon rada!
Prilično je bučan, specifikacija kaže oko 92 dB, ali ništa više od Einhell-a, koji se derao kao magare.
Medjutim, ta buka mi je nebitna, jer mi je prosto uživanje raditi sa njim. Montirao onaj graničnik iza oštrice i na njega onaj uobičajeni prikupljač piljevine (na kome je crijevo). Na to nisam navikao, jer mi je to na Einhell-u jako smetalo (nije se moglo fino podesiti). Nakon drugog uzdužnog reza, to više nije nikakav problem.
List pile je 255 mm x 25,4 mm (centralna rupa), a isporučeni list je nekakav "univerzalni multicut"- drvo(meko i tvrdo), plastika, pa i meki metal- Al, bakar. Na njega se još nisam navikao, jer mu je konstrukcija drugačija nego kod standardnog lista. Već sam naručio odgovarajuće listove- 40 Z za uzdužne i 80 Z za poprečne rezove,trebalo bi da mi stignu idućeg mjeseca.
Firung/graničnik je prosto izvanredan- zavisno od mjesta gdje se postavi na letvi skale, zahvat mu je od 0,00 cm do čak 65 cm. Sistem pomjeranja graničnika je vrlo precizna zupčasta letva. Kada se postavi na potrebnu distancu od noža, polugom se vrlo jednostavno blokira. Nema nikakvog lufta, zazora, što znači da zadato odstojanje od lista pile ostaje.
Mana mu je bočni(ugaoni) graničnik- mitre fence. Šina vodilica ima poprilično lufta lijevo desno, što se može odraziti na tačnost reza pogotovo ak ose reže neki duži komad. Za sada, taj problem sam riješio pažljivim lijepljenjom krep trake odozdo na šinu i time taj zazor bitno smanjio. Kupovina kvalitetnog graničnika mi za sada nije nužna, pogotovo što su poprilično skupi.
Još jedna velika prednost- sa lijeve strane radne ploče ima tzv."kolica" na koju se stavi predmet rezanja, fiksira priloženim stezačem i kolica sa predmetom rezanja guraju na list pile. Predmet se ne miče, nema opasnosti greške, netačnog reza.
Treba reći i to da sa zadnje/gornje strane radne ploče, nakon lista pile ima i ekstenziju- tj oslonac/nosač, koji se može izvući nekih 25-30 cm. Time se radna ploča produžava, što je vrlo korisno kada se reže neki iole duži komad.
Sve u svemu, mašina mi se čini jako dobrom, da je vrlo precizna i da predstavlja odličan odnos dobijenog i plaćenog.
Ako nekog zanima, evo YT link u kome je dosta toga zaista dobro objašnjeno, naročito kako fino podesiti alat:
https://www.youtube.com/watch?v=_s8zi0EMQU4&t=451s
Super :thumbup:

Sada ti je zadatak napraviti radni stol oko pile, da pila bude sastavni dio stola.

Doduše, to može biti problematično zbog pomičnog dijela radne ploče, kako ti kažeš "kolica". Ako budeš pravio stol možda ćeš trebati odustati od mogućnosti "kolica".

Dakle, nešta kao ovo:

https://m.youtube.com/watch?v=JDRlwnVYgrU

https://m.youtube.com/watch?v=-DUodhNStyk

Kako sam ja vidio, prije ili poslije svi koji stone pile koriste u radionici, ne nose ih na teren, naprave takve stolove. Može se i ugraditi glodalica u stol, Pa ograda pile služi kao ograda stola za glodalicu, ovako:

https://m.youtube.com/watch?v=SBXIQIB0qi4

Mitre fence koje se isporučuju sa svim pilama, i onim skupim, su loše. Vidi na Banggoodu ako su ti ove u Evropi skupe. Imaš u Axminster u UK mitre fence koja nije preskupa, a ima točkiće za regulisanje širine u utoru stola pile. Vidi: https://www.axminstertools.com/eu/axmin ... 30cf28132a

Cijena joj je oko 100 KM, transport je oko 50. Nije super kvalitet, ali je bolja od one koja se obično isporučuje uz pile.

Ova je dvostruko skuplja, ali je od renomiranog proizvođača koji ima dobre ocjene i recenzije svojih ograda:

https://www.fine-tools.com/INCRA-Miter- ... ops/314540
kuli1961

#245 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 01/09/2025 22:11 Super

Sada ti je zadatak napraviti radni stol oko pile, da pila bude sastavni dio stola.

Doduše, to može biti problematično zbog pomičnog dijela radne ploče, kako ti kažeš "kolica". Ako budeš pravio stol možda ćeš trebati odustati od mogućnosti "kolica".

Dakle, nešta kao ovo:

https://m.youtube.com/watch?v=JDRlwnVYgrU

https://m.youtube.com/watch?v=-DUodhNStyk

Kako sam ja vidio, prije ili poslije svi koji stone pile koriste u radionici, ne nose ih na teren, naprave takve stolove. Može se i ugraditi glodalica u stol, Pa ograda pile služi kao ograda stola za glodalicu, ovako:

https://m.youtube.com/watch?v=SBXIQIB0qi4

Mitre fence koje se isporučuju sa svim pilama, i onim skupim, su loše. Vidi na Banggoodu ako su ti ove u Evropi skupe. Imaš u Axminster u UK mitre fence koja nije preskupa, a ima točkiće za regulisanje širine u utoru stola pile. Vidi: https://www.axminstertools.com/eu/axmin ... 30cf28132a

Cijena joj je oko 100 KM, transport je oko 50. Nije super kvalitet, ali je bolja od one koja se obično isporučuje uz pile.

Ova je dvostruko skuplja, ali je od renomiranog proizvođača koji ima dobre ocjene i recenzije svojih ograda:

https://www.fine-tools.com/INCRA-Miter- ... ops/314540
Radni sto oko pile neću praviti iz nekoliko razloga-gubim "kolica" koja su značajan "feature" i zadnju potporu; oveću radnu površinu (2 stola jedan uz drugi) dimenzija cca 2,60 m x 0,9 m već imam na suprotnoj strani ove garaže; odgovara mi da je pila ovako zasebna (postaće još i mobilnija čim joj postavim okretne točkiće) pogotovo što je mogu vozati po garaži, po potrebi iznijeti je izvan garaže i što mi je usisivač na istom zidu kao i pila, u desnom ćošku od pile (ne vidi se na slici) a ne želim postavljati kilometre i kilometre crijeva. Što duže crijevo, to je upitnija usisna moć usisivača.
Za fiksnu glodalicu- njen radni sto (glodalica ispod radne ploče) već sam nabavio (vidi link), ne stigoh da ga stavim u funkciju:
https://www.amazon.de/-/en/G%C3%BCde-58 ... 129&sr=8-2
Mitre fence- sačekaću sa nabavkom, prvo da vidim da li mi i koliko treba, tj. koliko često mi je potreba za kosim sječenjem. Dobar dio takvih rezova sam rješavao sa Metabo KGS 254- trebalo je malo više podešavanja, malo i magije, ali uspijevao sam. Trenutno mi se ne daje 150 KM za BiH, ili oko 80 EUR za isporuku u Austriji.
Hakiz

#246 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Imao je Ferm ovdje sličan stol za glodalicu. Ali, kod glodalice nije sam stol problem. Problem je lift za dizanje i spuštanje.

Ovo mi je super: https://www.youtube.com/watch?v=-xHVPCrR7OU

Nr kažu džaba da su najbolje ideje najjednostavnije. Samo ih se treba sjetiti :lol:

Tu leži genij. Ne u komplikovanju, nego u tome da skonta čovjek jednostavno a efektno rješenje.
Last edited by Hakiz on 01/09/2025 23:05, edited 1 time in total.
Danguba

#247 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Hajmo, vrijeme je da nesto i pravite.
Manite alat ovaj alat onaj a on skuplja prasinu i paucinu. :mrgreen:
kuli1961

#248 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Danguba wrote: 01/09/2025 23:01 Hajmo, vrijeme je da nesto i pravite.
Bilo bi dobro da prelistaš temu Drvene kuće-vikendice .npr...
Danguba

#249 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

kuli1961 wrote: 01/09/2025 23:28
Sve propraceno.
Za projekat ti skidam kapu :kakoste:

Salim se malo a u stvari mislim, pored tog alata treba stalno nesto raditi i praviti.
kuli1961

#250 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Danguba wrote: 01/09/2025 23:46
kuli1961 wrote: 01/09/2025 23:28
Sve propraceno.
Za projekat ti skidam kapu :kakoste:

Salim se malo a u stvari mislim, pored tog alata treba stalno nesto raditi i praviti.
Da, tačno je- alat se nabavlja da bi se koristio, upotrebljavao. Ne spadam u grupu skupljača alata. Kada odlučim nešto praviti, procjenjujem koji alat mi zaista treba, a koji mi je samo tu i tamo koristan. Tako nastojim naći neku sredinu, naročito imajući u vidu cijene kvalitetnog alata kod nas, koje su nerazumno i bez ikakvog osnova- vasionske.
A sa druge strane, ako želimo da rezultat našeg rada bude dobar u smislu da su uglovi, paralele i drugo OK, alate treba poznavati. Zbog toga mi je korisno primati i dijeliti konkretna iskustva.
Post Reply