Entiteti nemaju mandat za spoljnu politiku, nemaju mandat odlučivanja o udruživanju države u saveze i sl, i obrnuto.Lug wrote: ↑03/10/2020 19:40 Hipoteticki, BiH kao i Srbija priznaju Kosovo i svi sretni udju u Mali Sengen. Nakon izvjesnog vremena, Albanija i Kosovo izlaze iz M. Sengena, kao dvije drzave, dakle, Kosovo kao priznata drzava. Poslije njih i Makedonija i C.G. Osta smo mi u zagrljaju Srbije, jer pravno ne mozemo izici, ne zeli RS. Moze li se tako dogoditi ona poznata zamjena, Kosovo za RS?!?
Totalno pogresno vrijeme i politicka situacija za ulazenje u neki savez sa Srbijom. U Jugi smo takodjer imali pravo za samoopredjeljenje, pa sta bi.. Onoliko nesrece, nisu se ni kosti sve pronasle, a oni bi u novi savez sa istom Srbijom. Morbidno!
Mali Šengen
-
high_volume
#226 Re: Mali Šengen
-
Lug
#227 Re: Mali Šengen
imaju dovoljno glasova da to obustave..
-
pinkman
#228 Re: Mali Šengen
Bez eniteta nema takve odluke. Entiteti daju delegate koji mogu srusiti to.high_volume wrote: ↑03/10/2020 19:43Entiteti nemaju mandat za spoljnu politiku, nemaju mandat odlučivanja o udruživanju države u saveze i sl, i obrnuto.Lug wrote: ↑03/10/2020 19:40 Hipoteticki, BiH kao i Srbija priznaju Kosovo i svi sretni udju u Mali Sengen. Nakon izvjesnog vremena, Albanija i Kosovo izlaze iz M. Sengena, kao dvije drzave, dakle, Kosovo kao priznata drzava. Poslije njih i Makedonija i C.G. Osta smo mi u zagrljaju Srbije, jer pravno ne mozemo izici, ne zeli RS. Moze li se tako dogoditi ona poznata zamjena, Kosovo za RS?!?
Totalno pogresno vrijeme i politicka situacija za ulazenje u neki savez sa Srbijom. U Jugi smo takodjer imali pravo za samoopredjeljenje, pa sta bi.. Onoliko nesrece, nisu se ni kosti sve pronasle, a oni bi u novi savez sa istom Srbijom. Morbidno!
U svakom slucaju, ako se bude ulazilo u ovaj "Schengen" trebalo bi napraviti da ima rok trajanja tipa u njemu smo pet godina i onda treba nova odluka da se produzi. Ako ne bude tako, onda se automatizmom izlazi.
U suprotnom, uvijek ima "entitetsko glasanje" koje nas moze "zakucati" da smo vjecno dio nekakvog "Schengena".
-
daddy-kool
#229 Re: Mali Šengen
Opet ovaj "mali šengen". 
S noge na nogu, odjebat.
S noge na nogu, odjebat.
-
Seawolf
#230 Re: Mali Šengen
Upravo je carinska unija i niti manje niti više od toga.
Distributer automobila iz Sarajeva, uveze automobil iz EU i ocarini ga u Reljevu i onda ga isporuči dileru u Tirani. Nikakve carinske procedure između distributera u Sarajevu i dilera u Tirani.
Ti, ili ja, kupimo trosjed u IKEA-i u Beogradu i dovezemo ga u Sarajevo, bez da nas igdje ikakav carinik pita išta.
I to je to. To je ono što sada nema u CEFTA-i.
- Hemel
#231 Re: Mali Šengen
Mislis, ostavljati pare Srbiji.Seawolf wrote: ↑03/10/2020 20:10Upravo je carinska unija i niti manje niti više od toga.
Distributer automobila iz Sarajeva, uveze automobil iz EU i ocarini ga u Reljevu i onda ga isporuči dileru u Tirani. Nikakve carinske procedure između distributera u Sarajevu i dilera u Tirani.
Ti, ili ja, kupimo trosjed u IKEA-i u Beogradu i dovezemo ga u Sarajevo, bez da nas igdje ikakav carinik pita išta.
Srbija preko MD gusi bilo kakav razvoj , ulaganje i investicije u BiH. Narusava odnose sa potencijalnim investitorima koje indirektno usmjerava u Srbiju. Dovoljno je da stvara probleme svaki dan i gdje treba i gdje ne treba da odvraca investitore od ulaganja u nestabilnu zemlju. U takvim okolnostima mi smo donji odnosno mi i nemamo sta ponuditi drugima u toj uniji osim da njima ostavljamo pare.
-
Duka Dizel II
#232 Re: Mali Šengen
Hemel wrote: ↑03/10/2020 20:23Mislis, ostavljati pare Srbiji.Seawolf wrote: ↑03/10/2020 20:10Upravo je carinska unija i niti manje niti više od toga.
Srbija preko MD gusi bilo kakav razvoj , ulaganje i investicije u BiH. Narusava odnose sa potencijalnim investitorima koje indirektno usmjerava u Srbiju. Dovoljno je da stvara probleme svaki dan i gdje treba i gdje ne treba da odvraca investitore od ulaganja u nestabilnu zemlju. U takvim okolnostima mi smo donji odnosno mi i nemamo sta ponuditi drugima u toj uniji osim da njima ostavljamo pare.
Koju je to investiciju MD oterao iz BiH u Srbiju?
- Hemel
#233 Re: Mali Šengen
Blatio je Turke i Arape gdje je stigao a sada nesto ne cujem da pogrdno prica o njima.Duka Dizel II wrote: ↑03/10/2020 21:32Hemel wrote: ↑03/10/2020 20:23Mislis, ostavljati pare Srbiji.Seawolf wrote: ↑03/10/2020 20:10
Upravo je carinska unija i niti manje niti više od toga.
Srbija preko MD gusi bilo kakav razvoj , ulaganje i investicije u BiH. Narusava odnose sa potencijalnim investitorima koje indirektno usmjerava u Srbiju. Dovoljno je da stvara probleme svaki dan i gdje treba i gdje ne treba da odvraca investitore od ulaganja u nestabilnu zemlju. U takvim okolnostima mi smo donji odnosno mi i nemamo sta ponuditi drugima u toj uniji osim da njima ostavljamo pare.![]()
Koju je to investiciju MD oterao iz BiH u Srbiju?
Vise je radio na dizanju nepotrebnih tenzija i svakodnevnim stvaranjem problema a time nestabilnosti. Sve sracunato.
...sto i danas cini.
-
Duka Dizel II
#234 Re: Mali Šengen
Misliš da je to razlog što BiH kaska sa investicijama?
- Hemel
#235 Re: Mali Šengen
100%
Niko ne zeli ulagati u zemlju u kojoj su stalne tenzije i mogucnosti izbijanja nekih sukoba.
Ovaj to radi na dnevnoj bazi i to sve sracunato. Baci bombu i onda se 10 dana svi zabave oko te izjave a on smislja druge.
Naravno da se to odrazava i na njegov brlog ali to njega ne interesuje jer on ne planira ovdje zivjeti poslije politicke karijere. Zatvor ili daleko od BiH. Naravno da dokaza ima a oni su u ladicama Beogradskog tuzilastva.
Zasto bi bilo sta isporucivali dok ovaj obavlja dobar posao za Srbiju.
-
Duka Dizel II
#236 Re: Mali Šengen
A ništa onda...Ne možete vi tako nestabilni u Mali Šengen.Hemel wrote: ↑03/10/2020 21:58100%
Niko ne zeli ulagati u zemlju u kojoj su stalne tenzije i mogucnosti izbijanja nekih sukoba.
Ovaj to radi na dnevnoj bazi i to sve sracunato. Baci bombu i onda se 10 dana svi zabave oko te izjave a on smislja druge.
Naravno da se to odrazava i na njegov brlog ali to njega ne interesuje jer on ne planira ovdje zivjeti poslije politicke karijere. Zatvor ili daleko od BiH. Naravno da dokaza ima a oni su u ladicama Beogradskog tuzilastva.
-
Nikola Testa
#237 Re: Mali Šengen
Ako su namjere dobre vrlo je lako riješiti pitanje izlaska iz MŠ, dogovori se da se svake dvije godine mora u predsjedništvu produžiti članstvo. To jeste ne bi se glasalo da se izadje već da se produži članstvo. Ako se ne produži BiH automatski izlazi iz MŠ.
- Hemel
#238 Re: Mali Šengen
ne da ne mozemo nego nemamo nikakvih sansi tamo.
-
Duka Dizel II
#239 Re: Mali Šengen
A gde onda imate šanse?
To ja ne razumem.
Države na Balkanu koje nisu u EU su kao društvo loših treba.
Nadje se napokon neki sponzor koji organizuje žurku za njih na kojoj će biti nekih frajera i onda jedna od njih kaže "Ma šta ću ba ja tamo, nemam nikakvih šansi pored ovih"
Amerikanci su očigledno rešili da pojačaju ekonomski i politički uticaj u regionu, kako bi se suprotstavili sve agresivnijem i narastajućem kineskom uticaju.
Brzina kojom su nakon sporazuma u Vašingtonu, otvorili kancelariju DFC-a u Beogradu, jasno govori da su ozbiljni.
To su milijarde dolara potencijalnih investicija za region.
Znači, lova ja tu, ali to samo po sebi nije dovoljno. Usitnjena, zatvorena i birokratijom opterećena tržišta tržišta koče investicije.
Ljudima, robi i kapitalu treba omogućiti da nesmetano cirkuliše.
EU takodje gura priču o Malom Šengenu, jer to vidi kao optimalno prelazno rešenje za region s kojim ne zna šta će, bar dok se sama ne konsoliduje i restruktuira.
Verovatno su to sve bosanskim liderima morali nacrtati u Briselu, pa otud ovakve izjave.
Onaj ko ostane van tog projekta, nema baš neku perspektivu. A pogotovo BiH koja ionako najviše kasni u EU integracijama.
-
high_volume
#240 Re: Mali Šengen
Obzirom da ste vi u Srbiji poprilično stabilni, mi ćemo podržati vaš savez sa drugim državama "Malog Šengena". Mi s vama ne možemoDuka Dizel II wrote: ↑03/10/2020 22:13A ništa onda...Ne možete vi tako nestabilni u Mali Šengen.Hemel wrote: ↑03/10/2020 21:58100%
- Hemel
#241 Re: Mali Šengen
Mi nemamo ministarstvo poljoprivrede na drzavnom nivou a trebamo poljoprivrednim proizvodima da konkurisemo srbijanskim. Sega.Duka Dizel II wrote: ↑03/10/2020 23:37
A gde onda imate šanse?
To ja ne razumem.
Države na Balkanu koje nisu u EU su kao društvo loših treba.
Nadje se napokon neki sponzor koji organizuje žurku za njih na kojoj će biti nekih frajera i onda jedna od njih kaže "Ma šta ću ba ja tamo, nemam nikakvih šansi pored ovih"
Amerikanci su očigledno rešili da pojačaju ekonomski i politički uticaj u regionu, kako bi se suprotstavili sve agresivnijem i narastajućem kineskom uticaju.
Brzina kojom su nakon sporazuma u Vašingtonu, otvorili kancelariju DFC-a u Beogradu, jasno govori da su ozbiljni.
To su milijarde dolara potencijalnih investicija za region.
Znači, lova ja tu, ali to samo po sebi nije dovoljno. Usitnjena, zatvorena i birokratijom opterećena tržišta tržišta koče investicije.
Ljudima, robi i kapitalu treba omogućiti da nesmetano cirkuliše.
EU takodje gura priču o Malom Šengenu, jer to vidi kao optimalno prelazno rešenje za region s kojim ne zna šta će, bar dok se sama ne konsoliduje i restruktuira.
Verovatno su to sve bosanskim liderima morali nacrtati u Briselu, pa otud ovakve izjave.
Onaj ko ostane van tog projekta, nema baš neku perspektivu. A pogotovo BiH koja ionako najviše kasni u EU integracijama.
Jedan ti veze ruke a drugi kaze, hajmo da se igramo ravnopravno.
- Novi_Nick
#242 Re: Mali Šengen
Imaju indirektno, jer politicki predstavnici iz entiteta su na drzavnom vrhu drzave i odlucuju u svemu pozitivno ili negativno za drzavu BiH.high_volume wrote: ↑03/10/2020 19:43Entiteti nemaju mandat za spoljnu politiku, nemaju mandat odlučivanja o udruživanju države u saveze i sl, i obrnuto.Lug wrote: ↑03/10/2020 19:40 Hipoteticki, BiH kao i Srbija priznaju Kosovo i svi sretni udju u Mali Sengen. Nakon izvjesnog vremena, Albanija i Kosovo izlaze iz M. Sengena, kao dvije drzave, dakle, Kosovo kao priznata drzava. Poslije njih i Makedonija i C.G. Osta smo mi u zagrljaju Srbije, jer pravno ne mozemo izici, ne zeli RS. Moze li se tako dogoditi ona poznata zamjena, Kosovo za RS?!?
- Novi_Nick
#243 Re: Mali Šengen
Slazem se!pinkman wrote: ↑03/10/2020 19:52Bez eniteta nema takve odluke. Entiteti daju delegate koji mogu srusiti to.high_volume wrote: ↑03/10/2020 19:43Entiteti nemaju mandat za spoljnu politiku, nemaju mandat odlučivanja o udruživanju države u saveze i sl, i obrnuto.Lug wrote: ↑03/10/2020 19:40 Hipoteticki, BiH kao i Srbija priznaju Kosovo i svi sretni udju u Mali Sengen. Nakon izvjesnog vremena, Albanija i Kosovo izlaze iz M. Sengena, kao dvije drzave, dakle, Kosovo kao priznata drzava. Poslije njih i Makedonija i C.G. Osta smo mi u zagrljaju Srbije, jer pravno ne mozemo izici, ne zeli RS. Moze li se tako dogoditi ona poznata zamjena, Kosovo za RS?!?
U svakom slucaju, ako se bude ulazilo u ovaj "Schengen" trebalo bi napraviti da ima rok trajanja tipa u njemu smo pet godina i onda treba nova odluka da se produzi. Ako ne bude tako, onda se automatizmom izlazi.
U suprotnom, uvijek ima "entitetsko glasanje" koje nas moze "zakucati" da smo vjecno dio nekakvog "Schengena".
- Novi_Nick
#244 Re: Mali Šengen
Ustvari, svim ovim takozvanom sengen drzavama ne treba nikakava Unija ili nekakvi Savezi. Treba im samo olaksica na granicama za brzi transport roba, usluga, ljudi i kapitala, znaci ne zaustavljanje na granicama, prelaz iz drzave u drzavu sa licnom kartom- Zaposljavanje radne snage u tim drzavama se moze raditi preko Biroa Rada u svakoj od tih drzava. Primjer Albaniji treba neka vrsta radne snage iz BiH, biro rada iz Albanije kontaktira biro rada u BiH i dogovore se ko i koliko im sta treba, sve isto vrijedi i za ostale drzave takozvanog sengena.
- spreca
#245 Re: Mali Šengen
Sa srbijom imamo toliko ne rijesenih problema tako fa ne dolazi u obzir nikakva udruzenja,od regulisanja granica do naknade za pljackanje hidro potencijala Drine i pravilne raspodjele elektricne energije do priznavanja Genocida i predaju odbjeglih zlocinaca i jos mnogo toga,tek onda moooozda razmisliti o nekom ekonomskom udruzenju s kluzolom o bezuslovnom izlazsku i bez prava veta od strane rs
-
high_volume
#246 Re: Mali Šengen
Niko ne čita šta pišemNovi_Nick wrote: ↑05/10/2020 00:34Imaju indirektno, jer politicki predstavnici iz entiteta su na drzavnom vrhu drzave i odlucuju u svemu pozitivno ili negativno za drzavu BiH.high_volume wrote: ↑03/10/2020 19:43Entiteti nemaju mandat za spoljnu politiku, nemaju mandat odlučivanja o udruživanju države u saveze i sl, i obrnuto.Lug wrote: ↑03/10/2020 19:40 Hipoteticki, BiH kao i Srbija priznaju Kosovo i svi sretni udju u Mali Sengen. Nakon izvjesnog vremena, Albanija i Kosovo izlaze iz M. Sengena, kao dvije drzave, dakle, Kosovo kao priznata drzava. Poslije njih i Makedonija i C.G. Osta smo mi u zagrljaju Srbije, jer pravno ne mozemo izici, ne zeli RS. Moze li se tako dogoditi ona poznata zamjena, Kosovo za RS?!?
Entiteti nemaju mandat za spoljnu politiku. Da, imaju njeni predstavnici u drugim institucijama vlasti, ali po toj logici, i svi mi - stanovništvo BiH imamo "mandat" za odlučivanje u spoljnoj politici.
- escobar__
#247 Re: Mali Šengen
Srbija je nama otvoreno neprijateljska zemlja, država koja štiti ratne zločince, podriva institucije Bosne i Hercegovine i generiše konstantnu nestabilnostnu regiji, a posebno u našoj zemlji. Da imamo političare kakve nemamo to bi se jasno stavilo do znanja i EU i Americi i s naše strane bi se uslovio ulazak u kojekakve Šengene nekim minimumom respekta Srbije ka nama.
Dakle dok ne priznate zločine i aktivno učešće u agresiji na našu zemlju, izvinete se i pokažete volju za boljim odnosima u regiji nema ništa od bilo kakvog udruživanja.
Ali...
Dakle dok ne priznate zločine i aktivno učešće u agresiji na našu zemlju, izvinete se i pokažete volju za boljim odnosima u regiji nema ništa od bilo kakvog udruživanja.
Ali...
-
high_volume
#248 Re: Mali Šengen
Tačno!escobar__ wrote: ↑05/10/2020 09:54 Srbija je nama otvoreno neprijateljska zemlja, država koja štiti ratne zločince, podriva institucije Bosne i Hercegovine i generiše konstantnu nestabilnostnu regiji, a posebno u našoj zemlji. Da imamo političare kakve nemamo to bi se jasno stavilo do znanja i EU i Americi i s naše strane bi se uslovio ulazak u kojekakve Šengene nekim minimumom respekta Srbije ka nama.
Ali...
Ali ne samo to, Srbija će uništiti BiH poljoprivredu svojim jeftinijim proizvodima, koje će plasirati na tržište BiH. Imaju mnogo snažniju i organiziraniju poljoprivredu, imaju državni poticaj i postižu bolje cijene nego u BiH. Carinski sistem države i jeste osmišljen da zaštiti domaće tržište od prekomjernog uvoza, ili od damping cijena uvoznih roba, a "Malim Šengenom" prestao bi carinski nadzor nad robama u međusobnom prometu ovih nekoliko država. Čak je i makedonska poljoprivreda organiziranija od BiH, i npr. njihovo grožše i vina, potpuno bi ugrozili BiH vinogradarstvo. "Malim Šengenom" BiH ne bi imala instrumente za zaštiti domaću proizvodnju. Kroz povećanje PDV to je tehnički nemoguće, a niti kroz carinski sistem.
Ako je benefit država "Malog Šengena" ukidanje carinskih procedura na granicama, zato što se sada kamioni zadržavaju satima na granicama, u cijelom svijetu oduvijek, kamioni su se zadržavali na granicama. Pa i danas, u vrijeme "corona virusa", granice "EU Šengena" nisu potpuno otvorene, niti za putnike, niti za robe, uspostavljena je kontrola. Naša država može samo sa nekoliko akata Vijeća ministara i entitetskih ministarstava uspostaviti 24-satnu kontrolu roba na granicama, stalni inspekcijski nadzor, i time je "smisao" "Malog Šengena" riješen, obzirom na CEFTA sporazum, koji svim članicama daje druge pogodnosti u prometu roba, usluga i kapitala. Putnički saobraćaj je već odavno uspostavljen i moguć samo sa ličnom kartom. Dalje, i zapošljavanje radnika iz jedne države u drugu, takođe je moguće donošenjem odluka određenih država, za to nam ne ttreba međunarodni sporazum i nekakve perfidne integracije, koje u biti čine samo izgovor Srbije da ponovo uđe u Kosovo.
- Država
#249 Re: Mali Šengen
Može ali uz jedan mali uslov. Ukidanje entiteta...
- spreca
#250 Re: Mali Šengen
high_volume wrote: ↑05/10/2020 10:10Tačno!escobar__ wrote: ↑05/10/2020 09:54 Srbija je nama otvoreno neprijateljska zemlja, država koja štiti ratne zločince, podriva institucije Bosne i Hercegovine i generiše konstantnu nestabilnostnu regiji, a posebno u našoj zemlji. Da imamo političare kakve nemamo to bi se jasno stavilo do znanja i EU i Americi i s naše strane bi se uslovio ulazak u kojekakve Šengene nekim minimumom respekta Srbije ka nama.
Ali...
Ali ne samo to, Srbija će uništiti BiH poljoprivredu svojim jeftinijim proizvodima, koje će plasirati na tržište BiH. Imaju mnogo snažniju i organiziraniju poljoprivredu, imaju državni poticaj i postižu bolje cijene nego u BiH. Carinski sistem države i jeste osmišljen da zaštiti domaće tržište od prekomjernog uvoza, ili od damping cijena uvoznih roba, a "Malim Šengenom" prestao bi carinski nadzor nad robama u međusobnom prometu ovih nekoliko država. Čak je i makedonska poljoprivreda organiziranija od BiH, i npr. njihovo grožše i vina, potpuno bi ugrozili BiH vinogradarstvo. "Malim Šengenom" BiH ne bi imala instrumente za zaštiti domaću proizvodnju. Kroz povećanje PDV to je tehnički nemoguće, a niti kroz carinski sistem.
Ako je benefit država "Malog Šengena" ukidanje carinskih procedura na granicama, zato što se sada kamioni zadržavaju satima na granicama, u cijelom svijetu oduvijek, kamioni su se zadržavali na granicama. Pa i danas, u vrijeme "corona virusa", granice "EU Šengena" nisu potpuno otvorene, niti za putnike, niti za robe, uspostavljena je kontrola. Naša država može samo sa nekoliko akata Vijeća ministara i entitetskih ministarstava uspostaviti 24-satnu kontrolu roba na granicama, stalni inspekcijski nadzor, i time je "smisao" "Malog Šengena" riješen, obzirom na CEFTA sporazum, koji svim članicama daje druge pogodnosti u prometu roba, usluga i kapitala. Putnički saobraćaj je već odavno uspostavljen i moguć samo sa ličnom kartom. Dalje, i zapošljavanje radnika iz jedne države u drugu, takođe je moguće donošenjem odluka određenih država, za to nam ne ttreba međunarodni sporazum i nekakve perfidne integracije, koje u biti čine samo izgovor Srbije da ponovo uđe u Kosovo.