Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#226 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by pici »

U petak je počela izgradnja prve namjenske bolnice koja bi, prema najavama, trebala biti završena za 5-10 dana, dok će druga bolnica biti izgrađena za dvije sedmice.

U Wuhanu živi 11 miliona ljudi, bolnice su im pretrpane, te nestaje i lijekova. Stoga Kinezi ubrzano prave nove bolnice, koje će imati po hiljadu kreveta. Na objavljenim snimcima na gradilištima se vide teške građevinske mašine i brojni radnici, no postavlja se pitanje kako tako brzo mogu izgraditi bolnicu.

Mediji pišu da je nešto slično urađeno 2003. u Pekingu, kada je izbila epidemija SARS-a. Bolnica je tada izgrađena za sedam dana, a sad bi taj rekord mogao biti oboren. Baš kao i tada u Pekingu, bolnice u Wuhanu će biti napravljene od dijelova za montažne zgrade, a Kinezi su poznati po tome što u ovakvim situacijama mogu brzo mobilisati sve raspoložive resurse. U pomoć pristižu i inžinjeri iz cijele Kine, kao i vojno medicinsko osoblje.

Kad je riječ o sanitetskom materijalu, Wuhan može preuzeti zalihe iz drugih bolnica, ili ga naručiti direktno iz fabrika.

ovdje je vrag odnio salu... jos ako je istina da su milioni kineza pobjegli iz karantene... ono :roll:

Predsjednik Xi Jinping na sastanku politbiroa u nedjelju rekao je da je Kina suočena s "teškom situacijom" u trenutku dok vlasti širom svijeta pokušavaju spriječiti pandemiju.

U nedjelju je Kina objavila da uvodi zabranu prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama. Kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi, krokodili i druge vrste prodaju se na tim platformama.

SAD je objavio da povlači konzularno osoblje iz Wuhana.

Svjetska zdravstvena organizacija ovog tjedna nije proglasila zarazu globalnim hitnim stanjem no neki zdravstveni stručnjaci nisu uvjereni da Kina može ograničiti širenje te bolesti.
Image
ja71

#227 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

Strašna slika, usro sam se.

Nego nedostaje informacija, koliki je procent smrtonosti

Edit: opaaaa, nestala slika hahahahaha ko je izbriso :D
L u c i f e r wrote: 26/01/2020 23:16 Image

:novine:
Last edited by ja71 on 27/01/2020 09:25, edited 2 times in total.
ElkoM

#228 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

praktično indirektno priznanje UZROKA

Kina zabranila prodaju divljih životinja zbog straha od koronavirusa

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kina ... ook+status

Kinesko ministarstvo zdravstva objavilo je da je sposobnost širenja koronavirusa sve veća i da se očekuje da će se broj zaraženih povećavati. Također, Kina je objavila da je uvedena zabrana prodaje divljih životinja na svim tržnicama, restoranima i internetskim platformama.
Kako piše Washington Post, kineske tržnice smatraju se inkubatorima virusa koji s divljih životinja prelaze na ljude. Zmije, paunovi, krokodili i druge vrste prodaju se na njima.

Kako se navodi, zabrana će biti na snazi dok se širenje koronavirusa ne zaustavi, a vlasti su obećale i jače kontrole i inspekcije nad trgovinom divljih životinja. Građane su zamolili da se strpe i klone takve ishrane koja je u Kini dio tradicije.

Eksperti smatraju da Kina plaća visoku cijenu zbog manjka implementacije znanja koje je stekla tokom epidemije SARS-a, a to je da su tržnice s velikim brojem divljih životinja izuzetno opasne kada je riječ o sposobnosti životinjskih virusa da mutiraju i pređu na čovjeka.
Billy The Pljuc

#229 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Billy The Pljuc »

Ramzess Veliki wrote: 26/01/2020 06:50 Ima efekta, sa 8 cm im naraste na 8.05 cm :lol:
:thumbup: :lol: :lol: :lol:

Svaki napredak je za respekta.

Nego pripazi se ti tamo da ti sta u hranu ne podvale, i ti si u egzotičnim krajevima, jes da nije Kina al' meni to sve isto (ni blizu :lol:).

Helem, raja se ko sad nešto ibreti i "zabrinjava" u pogledu kineza, njihove ishrane i ovog virusa. S obzirom da nema veće pogani od istih u pogledu ishrane a što je i razumljivo s obzirom na brojnost i resurse kojima raspolažu bilo je pitanje vremena kad će se pojaviti kakva boleština. Davno su rekli da kinezi jedu sve što hoda, skakuće, gmiže, leti, puzi, pliva...

Sada već davne 97-e stojim u jedno nedjeljno jutro na krugu bivšeg Magrosa i mazim jednog od pasa lutalica. Iz zgrade izlaze tri brata kineza za koje sam radio i ja se uspravljam i prilazim im a cuko ode svojim poslom. Najmlađi od braće nakon neke kraće konverzacije pokušava da dozove jednog od 5-6 cuka udaljenih 20-ak metara. Naravno cuke ni mukajet, ne mrda ni jedan od njih, pita on što neće da priđu? Ma reko zbog reputacije, znaju da bi im to zadnje bilo. Niko se od njih trojice nije naljutio na moju šalu.

All in all, smrtni smo svi i niko vječno neće živjeti, svakako nas ima i previše na planeti, ako je suđeno da ovo "sve manje i manje" bh populacije bude još više smanjeno nakim korona virusom možda na kraju bude i dobro, kakvi smo svi generalno na ovim prostorima haman ništa bolje nismo ni zaslužili.
ElkoM

#230 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

pa niko nije baš znao da su takva stoka

kvaka je što to nije samo neka tamo sirotinja koja nema šta jest pa hvata miševe po podrumu i jede ili na pijaci kupuje

nego je to izgleda gotiva u jelovniku otmjenih restorana

vidiš tu
u prilogu su na tanjiru kriške paradajza

tranquil

#231 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Naravno da je bitno da čovjek bude oprezan po pitanju svih prijetnji po zdravlje, uključujući i ovaj virus, ali ne vjerujem da je opasnost naročito veća od raznih verzija gripa prethodnih godina. Naravno da ima žrtava - kao i do sada, i biće ih još, ali većina nas vjerovatno neće ni vidjeti ni osjetiti epidemiju, barem ne na neki dramatičan način.

Nažalost, živimo u takvim vremenima u kojima su mediji, da bi zaradili za život, primorani da vijesti prezentiraju bombastično i na taj način šire histeriju, kao da se radi o apokaliptičnom scenariju.

Epidemija će doći i proći. Poslije će mnogi ovisnici o medijima koji su nasjeli na paniku, vidjevši da apokalipse ipak nema, i ignorišući da je stvarno (relativno) manji broj ljudi podlegao, reći kako je sve što su čuli bila laž, i pitati "kome je stvarno bilo u interesu da širi paniku", a "ljudi koji su dobro informisani sa svim svjetskim tajnama", a često iz istog kruga medija koji je originalno i posijao paniku, će im servirati priču kako su to vlade, masoni, Jevreji, Kinezi, muslimani, ljudi gušteri... koja god ih grupa već žulja u tom trenutku.

Umjesto toga bi trebali da sjednu i u momentu samoreflekcije razmisle o onom "BREAKING NEWS" prilogu u vijestima, ili o onom "ISTINA O EPIDEMIJI" Youtube videu koji su na početku epidemije progutali širom otvorenih očiju. Ovisniku je, međutim, jako teško da ocinka dilera.

Prošli smo kroz ovaj ciklus više puta.*

* - i postali smo izuzetno efikasni
ElkoM

#232 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

blago tebi kad tako misliš
ja vidiš mislim suprotno
WHO ne smije da objavi stvarno stanje i razmjere opasnosti a kamoli da objavi uzbunu UPRAVO DA NE BI NASTALA PANIKA

šta misliš zašto karantin za 20 miliona ljudi, prvi put tako nešto zabilježeno u istoriji
zašto bolnica za 5 dana sa 1000 kreveta
kinezi tek tako bacaju pare?
bunk

#233 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by bunk »

Cemu onda uopce WHO ako ne smije upozoriti na stvarnu opasnost..
Inace kinezi su mi oduvijek bili bljak upravo zbog tih navika da jedu sve..negdje je moralo puci.
swanfilter

#234 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by swanfilter »

Kao da organizacije poput WHO imaju dostup u Kini kao drugdje. Nemaju, i bas zbog toga je problem sve ovo. Moze ih milijarda biti kriticno, a zuti izlaze u javnost kako zele ...
l33t

#235 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by l33t »

Jel ima live praćenje kineza turista - jesu li kod Sebilja ? Recite im da golubove ne diraju, nek ne piju vodu sa česme.
zposao

#236 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by zposao »

l33t wrote: 27/01/2020 10:44 Jel ima live praćenje kineza turista - jesu li kod Sebilja ? Recite im da golubove ne diraju, nek ne piju vodu sa česme.
Gud pipl of Čajna. Pliz dont tač d golubs.
Tenk ju.
ElkoM

#237 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ElkoM »

zposao wrote: 27/01/2020 11:28
l33t wrote: 27/01/2020 10:44 Jel ima live praćenje kineza turista - jesu li kod Sebilja ? Recite im da golubove ne diraju, nek ne piju vodu sa česme.
Gud pipl of Čajna. Pliz dont tač d golubs.
Tenk ju.
a miševe, pacove, štakore ?
trebalo bi dovest jedno 1000 čajnamena da nam izvrše deratizaciju
tranquil

#238 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

ElkoM wrote: 27/01/2020 10:24 blago tebi kad tako misliš
ja vidiš mislim suprotno
WHO ne smije da objavi stvarno stanje i razmjere opasnosti a kamoli da objavi uzbunu UPRAVO DA NE BI NASTALA PANIKA

šta misliš zašto karantin za 20 miliona ljudi, prvi put tako nešto zabilježeno u istoriji
Nisam rekao da je bezopasno. Naravno da je opasno, svaka epidemija je opasna, ali nije smak svijeta. To što rade Kinezi nije "tek tako bacanje para" nego nošenje s kriznom situacijom onako kako oni znaju i kako su naučili. Pošto smo mi navikli da za 1000 dana otvaramo novih 5 bolničkih kreveta, naravno da nam 1000 kreveta za 5 dana izgleda kao panika. Svaki u našim očima pretjeran rad nam haman djeluje kao panika.

Kada sam govorio o širenju panike, nisam mislio na WHO, koja je trenutno u ulozi smirivanja situacije, nego na budalaste klasične medije koji se ne snalaze u dobu Interneta, i još budalastije Internet medije i "medije", kojima je "klik viška" smisao postojanja.

Spremam sam da se ovog momenta opkladim da će, nakon smirivanja epidemije i histerije, bez obzira na to šta trenutno rade, upravo WHO biti optužen da je širio paniku zbog nekih svojih mračnih razloga (trpanje neiskorištenih vakcina, čipovanje ljudi, depopulacija čovječanstva i slične budalaštine kojih sam se naslušao tokom i nakon svake epidemije).
ja71

#239 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

ima jos jedan poguban aspekt ovog sada bespotrebnog sirenja panike:
ljudi ce oguglati pa kada sljedeci put bude neki daleko opasniji virus nece ga niko shvatati za ozbiljno pa ce i posljedice biti pogubnije.
ja71

#240 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ja71 »

ElkoM wrote: 27/01/2020 10:24 blago tebi kad tako misliš
ja vidiš mislim suprotno

pa valjda smo (covjecantsvo) nesto naucili od SARSa.
Ja bih rekao da to Kinezi profesionalno odradjuju
tranquil

#241 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Potrebno je napomenuti da Kina, kao otvoreno nedemokratska zemlja, koristi načine i sredstva koje smo mi u Europi već zaboravili, a koji njihovu akciju čine izvodljivijom i jeftinijom. Npr. oni mogu proglasiti vanredno stanje kada hoće i kako hoće, na toj osnovi podići ljude na prisilan rad, blokirati saobraćajnice i Internet po volji i slično. Da li je to etički? Sigurno nije. Ali da li je efikasno? Vrijeme će pokazati.
Seyfo

#242 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Seyfo »

Kad je bila kriza sa psima lutalicama, bio je aktuelan vic da treba samo naseliti Kineze i svi će biti potamanjeni, jer se postojanje psa lutalice u Kini poistovjećivalo sa ovcom lutalicom u Bosni ili krmetom lutalicom i Srbiji i RS.Ili: "Ni kučeta ni mačeta", reče tužno Kinez, gledajući u prazan frižider. Ili stara kineska:"pas koji laje, nije dovoljno skuhan".
Hoću reći, u njihovoj kulturi i običajima je jesti svašta pesinavo, neprovjereno, bolesno, itd pa se može i očekivati raznoranih novih virusa. isto vrijedi i za šire područje Azije, Afrike isl.
Bloo
Globalna šefica

#243 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bloo »

Seyfo wrote: 27/01/2020 13:29 Kad je bila kriza sa psima lutalicama, bio je aktuelan vic da treba samo naseliti Kineze i svi će biti potamanjeni, jer se postojanje psa lutalice u Kini poistovjećivalo sa ovcom lutalicom u Bosni ili krmetom lutalicom i Srbiji i RS.Ili: "Ni kučeta ni mačeta", reče tužno Kinez, gledajući u prazan frižider. Ili stara kineska:"pas koji laje, nije dovoljno skuhan".
Hoću reći, u njihovoj kulturi i običajima je jesti svašta pesinavo, neprovjereno, bolesno, itd pa se može i očekivati raznoranih novih virusa. isto vrijedi i za šire područje Azije, Afrike isl.
Moze li jos sta rasisticki da se doda?
Seyfo

#244 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Seyfo »

Pa nije to rasizam, više su šale na račun toga što oni ionako jedu, niti to negiraju, niti kriju.
Možda oni zbijaju šale na račun toga što sve to ne jedemo, pa imamo veoma sužen izbor hrane ???Da li je to rasizam?
HakanSukur

#245 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by HakanSukur »

Postoje lokalni običaji koji ne utiču na ostatak svijeta i za njih me, sa ličnog aspekta zaboli qurac, nek' jedu, je.bu, grebu šta hoće.

Međutim, kada jedu žive glodare i kojekakve ostale beštije, pa razviju epidemiju koju onda šire po svijetu, to je onda prešlo granicu lokalne kulture, rasizma i ostalih izama, kojima se brane takvi postupci,i prelazi u polje opasnog debilizma, koji smrtno ugrožava druge ljude, i sva druga priča pada u vodu.
tranquil

#246 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by tranquil »

Od prehrambenih navika Kineza, pade mi na pamet da oni takođe ne vole ono što oni zovu "pokvareno mlijeko", a koje se u ostatku svijeta naziva "sir".

Tako gledam i na njihovu kuhinju - ne sviđa mi se, ali pošto volim sir, nije na meni da sudim da li su dvije milijarde Kineza pesniti, ugursuzi, uhljupi, opasni debili, ili kako ih već na ovoj temi časte.

Međutim, činjenica je da će, ako žele da u budućnosti izbjegnu slične situacije, morati izbaciti iz upotrebe neke tradicionalne stvari, naročito netermički obrađeno meso.

Ali teško im je suditi iz regije u kojoj se, kada dođe direktiva iz Brisela o ograničenjima prodaje hrane napravljene u domaćoj radinosti, digne kuka i motika, uz žalopojke o "EU diktaturi" i uz obaveznu napomenu kako je "moja porodica uvijek pekla domaću rakiju i pravila domaći bestilj, a nikom nikad ništa nije bilo".
Bloo
Globalna šefica

#247 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bloo »

Seyfo wrote: 27/01/2020 13:43 Pa nije to rasizam, više su šale na račun toga što oni ionako jedu, niti to negiraju, niti kriju.
Možda oni zbijaju šale na račun toga što sve to ne jedemo, pa imamo veoma sužen izbor hrane ???Da li je to rasizam?
Mi jedemo krave, telad, junad, glavuse, oci, obraze itd...
poprilicnom broju ljudi je to odvratno.
Bloo
Globalna šefica

#248 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by Bloo »

tranquil wrote: 27/01/2020 13:56 Od prehrambenih navika Kineza, pade mi na pamet da oni takođe ne vole ono što oni zovu "pokvareno mlijeko", a koje se u ostatku svijeta naziva "sir".

Tako gledam i na njihovu kuhinju - ne sviđa mi se, ali pošto volim sir, nije na meni da sudim da li su dvije milijarde Kineza pesniti, ugursuzi, uhljupi, opasni debili, ili kako ih već na ovoj temi časte.

Međutim, činjenica je da će, ako žele da u budućnosti izbjegnu slične situacije, morati izbaciti iz upotrebe neke tradicionalne stvari, naročito netermički obrađeno meso.

Ali teško im je suditi iz regije u kojoj se, kada dođe direktiva iz Brisela o ograničenjima prodaje hrane napravljene u domaćoj radinosti, digne kuka i motika, uz žalopojke o "EU diktaturi" i uz obaveznu napomenu kako je "moja porodica uvijek pekla domaću rakiju i pravila domaći bestilj, a nikom nikad ništa nije bilo".
I onda pocnes pricati o trihinozi i suhom mesu i zavrsis na lomaci.
HakanSukur

#249 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by HakanSukur »

Domaća rakija može eventualno izazvati trovanje ili sljepilo, piješ je na vlastitu odgovornost i nećeš zaraziti nikoga, samo sebi možeš naškoditi.

Što se tiče mesnih, mliječnih i ostalih jestivih proizvoda iz kućne radionice, tu već prijeti realna opasnost od belaja i zagovornik sam maksimalne kontrole, pa čak i restrikcije, ako struka procijeni da je tako najbolje za zdravlje populacije.

Meni ne smeta neka jedu kerove, šišmiše, gliste, šta god im volja sa aspekta ličnih preferencija, ali kad' se utvrdi da nešto od toga izaziva ovakve pojave, sami su krivi, neka to regulišu nauštrb svoje tradicije, da sutra ne bi kmečali ne daju nam nigdje jer smo ovi ili oni.
ferratilis

#250 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ?

Post by ferratilis »

Ako se dobro sjecam, sismisi su pored majmuna bili uzrok ebola virusa, a izgleda i sa koronom je isto. Opce je poznato da su sismisi prenosioci dosta bolesti, mogla je to kineska vlada davno regulisati da je bilo volje i zelje. Sami su krivi.
Locked