Halo ba, odes u biblioteku pa sta ti daju. Ne sjecam se ni ja da su imali sve knjige koje sam trazio razvrstane po izdavacima, pismima i jezicima....Connaisseur Karlin wrote: ↑19/12/2019 12:23GandalfSivi wrote: ↑19/12/2019 11:28@Karlin, nekada nije bilo bas puno izbora, nije kao danas da cujes o knjizi i za tri minute je citas/slusas.
ovisi od izdavaca i pristupa u tadasnjim bibilotekama , ali se ne sjecam da je bilo primjera knjige iskljucivo na jednom od pisama u doba Juge![]()
Зашто смо халалили ћирилицу?
- GandalfSivi
#226 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
- Bloo
- Globalna šefica
#227 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Starija izdanja (prije 90tih) strucne literature nisu uvijek bila dostupna na oba pisma.Connaisseur Karlin wrote: ↑19/12/2019 12:23GandalfSivi wrote: ↑19/12/2019 11:28@Karlin, nekada nije bilo bas puno izbora, nije kao danas da cujes o knjizi i za tri minute je citas/slusas.
ovisi od izdavaca i pristupa u tadasnjim bibilotekama , ali se ne sjecam da je bilo primjera knjige iskljucivo na jednom od pisama u doba Juge![]()
Ovo govorim o fakultetskoj biblioteci, te strucnoj literaturi iz npr. psihologije, pedagogije, logike...
- Connaisseur Karlin
#228 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
jestte bila na oba pisma, a vi pisete o dostupnsti isitihBloo wrote: ↑19/12/2019 13:11Starija izdanja (prije 90tih) strucne literature nisu uvijek bila dostupna na oba pisma.Connaisseur Karlin wrote: ↑19/12/2019 12:23GandalfSivi wrote: ↑19/12/2019 11:28
@Karlin, nekada nije bilo bas puno izbora, nije kao danas da cujes o knjizi i za tri minute je citas/slusas.
Ovo govorim o fakultetskoj biblioteci, te strucnoj literaturi iz npr. psihologije, pedagogije, logike...
- Connaisseur Karlin
#229 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
ja se sjecam lektira na oba pismaGandalfSivi wrote: ↑19/12/2019 13:09Halo ba, odes u biblioteku pa sta ti daju. Ne sjecam se ni ja da su imali sve knjige koje sam trazio razvrstane po izdavacima, pismima i jezicima....Connaisseur Karlin wrote: ↑19/12/2019 12:23GandalfSivi wrote: ↑19/12/2019 11:28
@Karlin, nekada nije bilo bas puno izbora, nije kao danas da cujes o knjizi i za tri minute je citas/slusas.
- Bloo
- Globalna šefica
#230 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ne mogu tvrditi da je izdanje koje sam ja čitala na latinici/ćirilici bilo dostupno na oba pisma. To bi zahtijevalo da uzmem to izdanje i na neki način provjerim. S obzirom da je biblioteka imala više kopija tog izdanja na ćirilici, možemo samo pretpostaviti da je eventualno postojalo i na latinici, ali bez 100% sigurnosti.
- Connaisseur Karlin
#231 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
za skolsku i srednjskolsku lektiru je bilo obojeBloo wrote: ↑19/12/2019 13:35 Ne mogu tvrditi da je izdanje koje sam ja čitala na latinici/ćirilici bilo dostupno na oba pisma. To bi zahtijevalo da uzmem to izdanje i na neki način provjerim. S obzirom da je biblioteka imala više kopija tog izdanja na ćirilici, možemo samo pretpostaviti da je eventualno postojalo i na latinici, ali bez 100% sigurnosti.
strucna lietartura, Zagrebacko ili Beogradsko Izdanje , a to je ovisilo , pretpostavljam, na univerzitetu od izbora profesora i profesorica, a posebno od od izbora studija
- Bloo
- Globalna šefica
#232 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ja govorim o stručnoj literaturi od početka. Ne od njihovog izbora, već od dostupnosti literature u biblioteci. S obzirom da se na nekim odsjecima PP nije mijenjao od Tite, literatura je bila na oba pisma.Connaisseur Karlin wrote: ↑19/12/2019 13:40za skolsku i srednjskolsku lektiru je bilo obojeBloo wrote: ↑19/12/2019 13:35 Ne mogu tvrditi da je izdanje koje sam ja čitala na latinici/ćirilici bilo dostupno na oba pisma. To bi zahtijevalo da uzmem to izdanje i na neki način provjerim. S obzirom da je biblioteka imala više kopija tog izdanja na ćirilici, možemo samo pretpostaviti da je eventualno postojalo i na latinici, ali bez 100% sigurnosti.![]()
strucna lietartura, Zagrebacko ili Beogradsko Izdanje , a to je ovisilo , pretpostavljam, na univerzitetu od izbora profesora i profesorica, a posebno od od izbora studijastrana literatura je takodjer bila ukljucena , narocito u sektoru medicine i tehnickih zanimanja
![]()
-
Spejs Radovan
#233 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
kod mene u kući kompletna literatura branko ćopić i danilo kiš na ćirilici još na policama stoji, pa kad dođu ovi/ove novokomponovani ujkani bode im oči pravo 
- Connaisseur Karlin
#234 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Bloo wrote: ↑19/12/2019 13:42Ja govorim o stručnoj literaturi od početka. Ne od njihovog izbora, već od dostupnosti literature u biblioteci. S obzirom da se na nekim odsjecima PP nije mijenjao od Tite, literatura je bila na oba pisma.Connaisseur Karlin wrote: ↑19/12/2019 13:40za skolsku i srednjskolsku lektiru je bilo obojeBloo wrote: ↑19/12/2019 13:35 Ne mogu tvrditi da je izdanje koje sam ja čitala na latinici/ćirilici bilo dostupno na oba pisma. To bi zahtijevalo da uzmem to izdanje i na neki način provjerim. S obzirom da je biblioteka imala više kopija tog izdanja na ćirilici, možemo samo pretpostaviti da je eventualno postojalo i na latinici, ali bez 100% sigurnosti.![]()
strucna lietartura, Zagrebacko ili Beogradsko Izdanje , a to je ovisilo , pretpostavljam, na univerzitetu od izbora profesora i profesorica, a posebno od od izbora studijastrana literatura je takodjer bila ukljucena , narocito u sektoru medicine i tehnickih zanimanja
![]()
- Maja The Bee
#235 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Trenutno u kućnoj biblioteci imam barem 50 knjiga pisanih ćirilicom, i nisam ih nikad vidjela pisane latinicom. Recimo, Emir Kusturica je obje knjige izdao samo pisane ćirilicom, Nele prvu knjigu takođe. O prijeratnim izadnjima da ne govorim.
Sad napadajte
Sad napadajte
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#236 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Nit je ovo Vukovar, nit si ti tabla.Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 14:21 Trenutno u kućnoj biblioteci imam barem 50 knjiga pisanih ćirilicom, i nisam ih nikad vidjela pisane latinicom. Recimo, Emir Kusturica je obje knjige izdao samo pisane ćirilicom, Nele prvu knjigu takođe. O prijeratnim izadnjima da ne govorim.
![]()
Sad napadajte![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#237 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ne bih gubio svoje vrijeme čitajući djela propaliteta Emira i Neleta.
Oni su davno izgubili kredibilitet da bi ih se (i njihovo stvaralaštvo) shvatalo ozbiljno.
Pročitati kvalitetnu knjigu na ćirilici nikad nije bio problem.
Oni su davno izgubili kredibilitet da bi ih se (i njihovo stvaralaštvo) shvatalo ozbiljno.
- Maja The Bee
#238 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ma samo sam navela primjer njih dvojice.Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 14:29 Ne bih gubio svoje vrijeme čitajući djela propaliteta Emira i Neleta.
U sve tri knjige koje sam pročitala, dvije Kustine i jedna Neletova, ima sjajnih dijelova. Ali obično nakon fenomenalnog poglavlja obojica zaseru nekom teškom laži ili insinuacijom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#239 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 14:31Ma samo sam navela primjer njih dvojice.Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 14:29 Ne bih gubio svoje vrijeme čitajući djela propaliteta Emira i Neleta.
U sve tri knjige koje sam pročitala, dvije Kustine i jedna Neletova, ima sjajnih dijelova. Ali obično nakon fenomenalnog poglavlja obojica zaseru nekom teškom laži ili insinuacijom.
-
tomhagen
#240 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim Slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#241 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Pogotovo na današnjem vaktu kad je manje-više sve dostupno.tomhagen wrote: ↑19/12/2019 14:36 Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.
Umjesto da to koristimo da budemo bogatiji za neko pismo, jezik, neka nova saznanja, mi to uglavnom koristimo za gluposti.
- mO k3
#242 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Chmoljo wrote: ↑19/12/2019 14:25Nit je ovo Vukovar, nit si ti tabla.Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 14:21 Trenutno u kućnoj biblioteci imam barem 50 knjiga pisanih ćirilicom, i nisam ih nikad vidjela pisane latinicom. Recimo, Emir Kusturica je obje knjige izdao samo pisane ćirilicom, Nele prvu knjigu takođe. O prijeratnim izadnjima da ne govorim.
![]()
Sad napadajte![]()
- Hank Paldum
#243 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Možeš se odreći ako ti se kroz neka dešavanja to ogadi. Evo neki umjetnici su se odrekli nagrada kada su je dobili poslije kontroverzni likovi, neki su se odrekli pjesama gdje niti pjevac niti tekst nije zločinački ali su je određene vojske koristile kao nezvaničnu himnu ili motivaciju. Mnogi bezazleni pozdravi i simboli su izbačeni kada su ih kasnije određene grupe prisvojili.tomhagen wrote: ↑19/12/2019 14:36 Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim Slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.
- Maja The Bee
#244 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Prva minhenska brigadaHank Paldum wrote: ↑19/12/2019 15:02Možeš se odreći ako ti se kroz neka dešavanja to ogadi. Evo neki umjetnici su se odrekli nagrada kada su je dobili poslije kontroverzni likovi, neki su se odrekli pjesama gdje niti pjevac niti tekst nije zločinački ali su je određene vojske koristile kao nezvaničnu himnu ili motivaciju. Mnogi bezazleni pozdravi i simboli su izbačeni kada su ih kasnije određene grupe prisvojili.tomhagen wrote: ↑19/12/2019 14:36 Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim Slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.
Vidi se po pisanju. Ne brini bolan, neće te niko tjerati da čitaš ćirilicu, uskoro će ti se djeca obraćati na njemačkom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#245 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Neću da se odreknem
To odricanje mi je pandan onom da se neko potpisuje ćirilicom da bi bio veći Srbin
To odricanje mi je pandan onom da se neko potpisuje ćirilicom da bi bio veći Srbin
-
Tempo
- ZeModerator
#246 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 15:06Prva minhenska brigadaHank Paldum wrote: ↑19/12/2019 15:02Možeš se odreći ako ti se kroz neka dešavanja to ogadi. Evo neki umjetnici su se odrekli nagrada kada su je dobili poslije kontroverzni likovi, neki su se odrekli pjesama gdje niti pjevac niti tekst nije zločinački ali su je određene vojske koristile kao nezvaničnu himnu ili motivaciju. Mnogi bezazleni pozdravi i simboli su izbačeni kada su ih kasnije određene grupe prisvojili.tomhagen wrote: ↑19/12/2019 14:36 Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim Slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.![]()
Vidi se po pisanju. Ne brini bolan, neće te niko tjerati da čitaš ćirilicu, uskoro će ti se djeca obraćati na njemačkom.
a on ih nece razumjeti.
- Bascarsija1
#247 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Latinica samo u hrvatskoj fercera. Neznam sto nebi I u Bosanaca.Tomahawk11 wrote: ↑19/12/2019 14:39Pogotovo na današnjem vaktu kad je manje-više sve dostupno.tomhagen wrote: ↑19/12/2019 14:36 Nek' priča ko šta hoće, al' samo glup čovjek se može odreći jednog pisma. Naročito kad je to pismo poprilično zastupljeno na našim prostorima. Time samo sebe ograničava. Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice. Ko pripada južnim slavenima i živi na prostoru Balkana je nepoznavanjem jednog od ova dva pisma polupismen. Samo se intelektualna fukara može ponositi odricanjem nekog znanja. Kraj priče.
Umjesto da to koristimo da budemo bogatiji za neko pismo, jezik, neka nova saznanja, mi to uglavnom koristimo za gluposti.
Kazes: "Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice" I arapsko je pismo zastupljeno pa smo ga se odrekli (a valjalo bi nam ... te zemlje su stvarno bogate)
Jebesh brata koji te svakis 50tak godina kolje. Takve brace se moramo odreci I poceti kidati svaku vezu (cisto da bi bukvalno prezivili).
Intelektualne fukare su u Srpskoj Akademiji Nauka I umijetnosti (tu je ova sva pogan I pocela).
Kad se odreknes nekog znanja imas prostora da popunis necim drugim.
Ja sam od cirilice procitao koliko mi je bilo dosta. Netreba u govno jos dublje stajati.
Last edited by Bascarsija1 on 19/12/2019 15:32, edited 1 time in total.
- SaraFina
#248 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Razumjela bi da govoriš o Tolstoju i Dostojevskom. Nekako i priliči da budu na ćirilici. Ali Kusturica i Nele, navedeni kao "književni puleniu" ovih prostora mogu biti isključivo navedeni da naložiš forumsko pučanstvo.Maja The Bee wrote: ↑19/12/2019 14:21 Trenutno u kućnoj biblioteci imam barem 50 knjiga pisanih ćirilicom, i nisam ih nikad vidjela pisane latinicom. Recimo, Emir Kusturica je obje knjige izdao samo pisane ćirilicom, Nele prvu knjigu takođe. O prijeratnim izadnjima da ne govorim.
![]()
Sad napadajte![]()
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#249 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Čekaj, ti se odričeš ćirilice zbog...Srba, rata, sranja koja su se desila?!Bascarsija1 wrote: ↑19/12/2019 15:14 Latinica samo u hrvatskoj fercera. Neznam sto nebi I u Bosanaca.
Kazes: "Kamo sreće da znam još koje pismo osim latinice i ćirilice" I arapsko je pismo zastupljeno pa smo ga se odrekli (a valjalo bi nam ... te zemlje su stvarno bogate)
Jebex brata koji te svakis 50tak godina kolje. Takve brace se moramo odreci I poceti kidati svaku vezu (cisto da bi bukvalno prezivili).
Intelektualne fukare su u Srpskoj Akademiji Nauka I umijetnosti (tu je ova sva pogan I pocela).
Kad se odreknes nekog znanja imas prostora da popunis necim drugim.
Ja sam od cirilice procitao koliko mi je bilo dosta. Netreba u govno jos dublje stajati.
Pogrešan kontekst.
Arapskog pisma kao jednog od onih koja se službeno koriste davnih dana.
Ja govorim o prirodnom porivu svake zdrave individue, da stiče nova saznanja, da obogaćuje um, jezici su nešto što ne pripada Hitleru, Radovanu, Musoliniju, ali ni onima koji se izdaju za nekakve očeve jezika ili šta već.
- SaraFina
#250 Re: Зашто смо халалили ћирилицу?
Ne bi, ne treba i tako to...piše se odvojeno i na latinici