Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post Reply
General War

#226 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by General War »

Fudo387 wrote:
E jest, isto je to.
Bizi Borivoje, neozbiljan si.
E jbg Kliktone, sto sam neozbiljan?
hAZNADAR

#227 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Lopov-eliminator wrote:Probosanci su "smetnja" zato što ne žele prihvatiti postulate mržnje jednih prema drugim i trećim. Niko od pristalica ekskluzivno jedne etničke grupe, mimo najvećih ekstremista, ne želi direktno reći (iako to misle) da ne žele imati ništa s onim drugim i trećim, i da ne bi imali ništa protiv da se, kad bi se moglo, drugi i treći protjeraju ako bi to bilo moguće.

Nije slučajno da su svi oni najglasniji samo kad se priča o nepravdi prema njihovom narodu ili nekog iz njihovog naroda, a na iste nepravde koje se dešavaju onim drugim i trećim mrtvo hladno ćute.

Razlog je vrlo prost: nije ih briga. Oni misle samo i isključivo o dobrobiti svoje grupe, a oni iz drugih grupa koji s njima žive u toj istoj državi mogu, što se njih tiče, komotno pocrkati u najgorim mukama.

Kao što reper Frenkie reče "Nisi pod našim imenom, mi za tebe ne brinemo."

Za njih država ili bilo koja organizacija nije ništa drugo nego alat koji smatraju dobrim samo ako zadovoljava interese njihove grupe, a sve ostale ni ne uzimaju u razmatranje iako su dio iste organizacije.

Dakle, probosanci su "smetnja" jer odbijaju tako isključiv način razmišljanja.
Upravo Bosanci sire mrznju prema Bosnjacima. Te Bosnjaci ruse BiH, te sovinisti, te zaostali, te hotelska izmisljotina, te turcizam, te intelektualni škart, ....
A pored mrznje prema Bosnjacima sire mrznju i prema dosljacima, dijaspori, provinciji, ruralnim ljevicarima,.... ubjedljivo najnetolerantnija grupa. I redovno prvi pocnu.

I kad dobiju odgovor - kuknjava o diskriminaciji i da nekome smetaju. Kome prepotentna urbana elita moze zasmetati kada se sama izoluje koliko moze? Kome i cemu opasni osim za buducnost i perspektivu ljevice?

Na ovome forumu barem vjecito ista prica. Tobozi anacionalizam koji se prebija samo na jednima.
wowausername

#228 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by wowausername »

hAZNADAR wrote: Upravo Bosanci sire mrznju prema Bosnjacima. Te Bosnjaci ruse BiH, te sovinisti, te zaostali, te hotelska izmisljotina, te turcizam, te intelektualni škart, ....
A pored mrznje prema Bosnjacima sire mrznju i prema dosljacima, dijaspori, provinciji, ruralnim ljevicarima,.... ubjedljivo najnetolerantnija grupa. I redovno prvi pocnu.

I kad dobiju odgovor - kuknjava o diskriminaciji i da nekome smetaju. Kome prepotentna urbana elita moze zasmetati kada se sama izoluje koliko moze? Kome i cemu opasni osim za buducnost i perspektivu ljevice?

Na ovome forumu barem vjecito ista prica. Tobozi anacionalizam koji se prebija samo na jednima.
Mene bas zanima s kakvim se ti bosancima druzis... :lol:

Stvari koje si naveo su jako uvredljive, i uopste nisam cuo takve izjave od ljudi za koje znam da se izjasnjavaju kao bosanci.

Evo, otvoreno kazem, smatram se bosancem, i nikad me nije zanimalo -- niti ce me zanimati kako se neko izjasnjava, i koje je vjere. Jednostavno nismo nikad o takvim stvarima razmisljali (hiljadu problema i bez tog), i nije bas da smo imali nesto para uopste, a mozda bi, da smo bili drugaciji u ratu. Al eto, nekom rat - nekom brat. Ponavljam, o ovakvim stvarima samo mozes razmisljati ako nemas pametnijeg posla, ili ako ti je upravo to pos'o...

A dijasporu ne voli niko... ne voli ih ni rodbina. :lol:
King Theoden

#229 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by King Theoden »

Bosanac je geografska odrednica i ništa više.
pemanapemani

#230 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by pemanapemani »

Dino34 wrote:Bosanac je geografska odrednica i ništa više.
Kako ne kontate da je to velikosrpska matrica razmišljanja.

Bosanac je geografska/regionalna odrednica.
Ne postoji bosanskohercegovačka nacija.
I onda sutra... ne postoji BiH kao država.
King Theoden

#231 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by King Theoden »

pemanapemani wrote:Bosanac je geografska/regionalna odrednica
Da.
Fascinantno je da istočne i zapadne komšije to itekako znaju, za razliku od naših pametnjakovića.
Kad pređeš drinu i upitaš za mileta dodika, barem 80% raje će kazati da je bosanac, baš ko i za ostale bh srbe.
Isto tako u hrvatskoj kada su u pitanju naši hercegovci koji se izjašnjavaju ko hrvati.
Connaisseur Karlin

#232 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Connaisseur Karlin »

to je samo jedna od odrednica znacenja Bosanac , ai reci da je iskljucivo geografka oderdnica je preglupo i nepisemno :D
hAZNADAR

#233 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Mnogo vise od samo geografije,.. ali valjda je poenta da jedna krajnost hrani drugu.
Bodkin

#234 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Lopov-eliminator wrote:Probosanci su "smetnja" zato što ne žele prihvatiti postulate mržnje jednih prema drugim i trećim. Niko od pristalica ekskluzivno jedne etničke grupe, mimo najvećih ekstremista, ne želi direktno reći (iako to misle) da ne žele imati ništa s onim drugim i trećim, i da ne bi imali ništa protiv da se, kad bi se moglo, drugi i treći protjeraju ako bi to bilo moguće.

Nije slučajno da su svi oni najglasniji samo kad se priča o nepravdi prema njihovom narodu ili nekog iz njihovog naroda, a na iste nepravde koje se dešavaju onim drugim i trećim mrtvo hladno ćute.

Razlog je vrlo prost: nije ih briga. Oni misle samo i isključivo o dobrobiti svoje grupe, a oni iz drugih grupa koji s njima žive u toj istoj državi mogu, što se njih tiče, komotno pocrkati u najgorim mukama.

Za njih država ili bilo koja organizacija nije ništa drugo nego alat koji smatraju dobrim samo ako zadovoljava interese njihove grupe, a sve ostale ni ne uzimaju u razmatranje iako su dio iste organizacije.

Upravo Bosanci sire mrznju prema Bosnjacima. Te Bosnjaci ruse BiH, te sovinisti, te zaostali, te hotelska izmisljotina, te turcizam, te intelektualni škart, ....

Ti u zivotu nisi pricao sa bosancem, odgovorno tvrdim
LBVIEW

#235 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by LBVIEW »

Nek krene od tebe, pa ce cuti kako srpski fasizam ne postoji - oni krmci u Visegradu su serpski folklor.
hAZNADAR

#236 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Ti u zivotu nisi pricao sa bosancem, odgovorno tvrdim
Kojim tipom Bosanca? Ima nas vise, kao i moja malenkost koja je i Bosanac i Bosnjak. Ako mislis na ove koji su samo Bosanci i nista drugo - imam ih i u familiji a da ne spominjem poznanike i situacije u drustvu gdje na pojedine komentare uglavnom ustanem i odem da se nebi kacio sa ljudima. Borba protiv nacionalizma je odavno iz one dobronamjerne nekadasnje reformisticke jugnostalgicne faze prerasla u cist sovinizam i pljuvanje.
Haman2

#237 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Haman2 »

Mozda nekima pomogne da shvate sustinu.
Alija Isaković: Ko je Bosanac, ko Bošnjak a ko Musliman?

Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni.

Image
Alija Isaković

Piše: Alija ISAKOVIĆ

Neuk i neobaviješten čovjek često brka pojmove Bošnjak, Bosanac, Musliman, Bosanski Musliman, musliman. Nažalost, u taj svijet spadaju i neki naši novinari i neki naši ljudi na visokim položajima. Jednostavno, ima svijeta kojeg to do sada nije zanimalo. To je pretežno onaj nas sloj i soj koji nije razvijao u sebi nikakve pojmove o vjeri i naciji. To su najčesće oni ljudi koji misle da su izuzetno napredni, izvan i iznad običnog puka. To je onaj soj u kojeg nema pojmova o općem već samo o vlastitom. U velikoj mjeri to je i svojevrsna mimikrija kakvu ima i životinjsko carstvo.

Dakle, Bošnjak je tradicionalno nacionalno ime bosanskohercegovačkih muslimana, sandžačkih muslimana i svih drugih muslimana koji govore bosanskim jezikom. Osim nas koji se znamo, u samoj Turskoj je oko šest miliona Bošnjaka (iz više generacija), a danas ih ima od Kanade do Novog Zelanda. U sovjetskim naučnim djelima i enciklopedijama, u turskim enciklopedijama, i u nekih drugih naroda koji su s nama imali historijske kontakte, mi smo uvijek predstavljani kao Bošnjaci.

Termin Musliman (u nacionalnom smislu), koji je uveden u popis stanovnistva 1971, zamijenjen je terminom Bošnjak na posljednjem Bošnjačkom saboru, septembra 1993. godine, na kojem je jednodušnom aklamacijom vraćeno ovo narodno viševjekovno ime, u atmosferu potpune saglasnosti i olakšanja da se to natezanje s imenom okonča, bez velikih riječi i bez ikakvih prenemaganja, tumačenja i pravdanja...

Savez komunista uveo je za nas termin Musliman, umjesto Bošnjak da bi se Musliman asimiliralo u musliman, a musliman može biti bilo koje nacije. Citirao bih o ovome izvanredno zapažanje dvojice naših vrsnih intelektualaca dr. Enesa Karića i dr. Rešida Hafizovića u njihovom pogovoru knjizi Emira Šekiba Arslana "Zašto su muslimani zaostali, a drugi napredovali?", Sarajevo 1993. godine:

"Napokon, kada je naše historijsko pamćenje postalo isto sto i posvemašnji zaborav, tada su nas, opet drugi, oslovili imenom Muslimani, ali samo zato da bi najavili lovnu sezonu na Muslimane, do istrebljenja. Zar naša svakodnevica nije najbolje svjedočanstvo za to? Nisu nas, naime, oslovili Muslimanima s ciljem da nas posvjeste porjeklo naših pravih duhovnih korijena i da nas nepogrešivo upute na već zaboravljenu duhovnu zavičajnost, već da bi nam, uz podsmjeh i prezir, priznali pravo na etnicitet koji nikako nema pravo na sopstvenu prošlost i na sopstveni duhovni kontinuitet. A ako bi nam to pravo i priznali kad su nas vec bili usmjerili da koračamo tuđim putem i da budemo sudionici tuđe historije i tude kulturne tradicije."

Ostaje termin musliman (u vjerskom smislu) i piše se malim "m", malim početnim slovom kao i kršćanin, hrišćanin, protestant... Termin musliman označava svakoga od milijardu pripadnika islamske vjere, bez obzira gdje žive, kojim jezikom govore i bez obzira koje su nacije. Poznato je da svaki od islamskih naroda ima svoje narodno ime.
Termin Bosanac (i Hercegovac) potpuno je jasan i označava svakoga ko je rođen u Bosni i Hercegovini ili je to stekao življenjem u BiH. To je regionalni, geografski termin, a može biti i državni. U tome ima i sličnosti s terminom Srbijanac i Srbin. Srbin ne mora biti Srbijanac, kao što Bošnjak ne mora biti Bosanac.

Ima čak i obrazovnih pojedinaca koji misle da se pod termin Bošnjak može podvesti Bošnjak-musliman, Bošnjak-katolik, Bošnjak-pravoslavac. To su proizvoljnosti, čak štetne proizvoljnosti koje mirišu na neku vrstu bh. unitarizma. Naši bh. pravoslavci su Srbi, a katolici Hrvati. Zna se od kada je to tako (druga polovica 19. vijeka) i zna se zašto. To se mora uvažavati, inače bismo sličili onima koji prave neko novo sveto trojstvo u tome. To ne.

(Alija Isaković je jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih dramatičara, pisca, leksikografa i historičara jezika i književnosti. Utemeljitelj je moderne bosanske jezičke kulture. Jedan je od najznačajnijih bošnjačkih intelektualaca uopće. Rođen je u Stocu 1932., a preminuo u Sarajevu 1997. godine)
http://24sata.info/kolumne/fatamorgana/ ... liman.html
Bodkin

#238 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Kojim tipom Bosanca? Ima nas vise, kao i moja malenkost koja je i Bosanac i Bosnjak. Ako mislis na ove koji su samo Bosanci i nista drugo - imam ih i u familiji a da ne spominjem poznanike i situacije u drustvu gdje na pojedine komentare uglavnom ustanem i odem da se nebi kacio sa ljudima. Borba protiv nacionalizma je odavno iz one dobronamjerne nekadasnje reformisticke jugnostalgicne faze prerasla u cist sovinizam i pljuvanje.
Kako rekoh, sa ovim boldiranim garantujem da sa bosancem u zivotu nisi pricao.
Ta prica ja sam bosanac i bosnjak je suplja
Haman2

#239 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Haman2 »

Koliko mogu primijeti komentatoru iznad smeta pojasnjenje i podebljanje onog sto on treba da zna. To je kolega tvoj a ne moj problem. Nacu za sva vremena sta je Bosnjak a sta Bosanac i ne pricaj proizvoljne price o ovom ili onom problemu.
hAZNADAR

#240 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Svi koji imaju drzavljanstvo BiH su po defaultu i Bosanci ako to mozemo koristiti kao skracenicu za ime drzave. Velika vecina Bosnjaka istovremeno i ponosni Bosanci po internacionalnom pravu pripadnosti drzavi-naciji.

I ti mi kao kompetentan da odlucis ko je Bosanac a ko ne? :lol: :lol: Da, Bosanac i Bosnjak istovremeno, crkni od muke ali tako je.

Bosanstvo je mnogo vise od neojugoslovenstva, antibosnjastva,...
tandmand

#241 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by tandmand »

Kada bi se ostvario taj san Bosanaca, da se svi u BiH izjašnjavaju kao Bosanci ili recimo da se iz Ustava obrišu nazivi konstitutivnih naroda a umjesto toga uvede odrednica Bosanci, došli bi u još goru situaciju. Pošto se nekako moramo razlikovati po identitetu, tada bi došlo do grupisanja u torove na osnovu vjerske odrednice, odnosno da li je neko npr. musliman ili potiče iz takve porodice a ateista je.

I onda bi imali politike i stranke, muslimana, katolika i pravoslavaca (svi Bosanci) i došli bi do toga da na BiH nije izvršena agresija, nego da je ovdje bio vjerski rat. To bi s obzirom na velikodržavne projekte Srbije i Hrvatske, bilo pogubno za Bošnjake jer bi spali na vjersku grupu.
Bodkin

#242 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Svi koji imaju drzavljanstvo BiH su po defaultu i Bosanci ako to mozemo koristiti kao skracenicu za ime drzave. Velika vecina Bosnjaka istovremeno i ponosni Bosanci po internacionalnom pravu pripadnosti drzavi-naciji.

I ti mi kao kompetentan da odlucis ko je Bosanac a ko ne? :lol: :lol: Da, Bosanac i Bosnjak istovremeno, crkni od muke ali tako je.

Kako rekoh, bosanca u zivotu upoznao nisi. Osim covjeka rodjenog u bosni naravno :D cuj po pripadnosti drzavi-naciji. Sta je drzava-nacija?
Bodkin

#243 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Bodkin »

tandmand wrote:Kada bi se ostvario taj san Bosanaca, da se svi u BiH izjašnjavaju kao Bosanci ili recimo da se iz Ustava obrišu nazivi konstitutivnih naroda a umjesto toga uvede odrednica Bosanci, došli bi u još goru situaciju. Pošto se nekako moramo razlikovati po identitetu, tada bi došlo do grupisanja u torove na osnovu vjerske odrednice, odnosno da li je neko npr. musliman ili potiče iz takve porodice a ateista je.

I onda bi imali politike i stranke, muslimana, katolika i pravoslavaca (svi Bosanci) i došli bi do toga da na BiH nije izvršena agresija, nego da je ovdje bio vjerski rat. To bi s obzirom na velikodržavne projekte Srbije i Hrvatske, bilo pogubno za Bošnjake jer bi spali na vjersku grupu.
Ali u tvom scenariju gdje se svi vjerski dijele, srbi i hrvati ne bi spali na vjersku grupu. Samo bosnjaci :D
hAZNADAR

#244 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:
hAZNADAR wrote:

Kako rekoh, bosanca u zivotu upoznao nisi. Osim covjeka rodjenog u bosni naravno :D cuj po pripadnosti drzavi-naciji. Sta je drzava-nacija?
Image
Bodkin

#245 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Bodkin »

Ogromni postovi izgledaju intelektualno ali maskiraju slabosti. Cim si sastavio samo dvije recenice, napisao si ono sto ja tvrdim odavno. Tebi su bosanci jugosloveni i antibosnjaci.

To je je inace jako glupo i ne vrijedi ni argumentovati protiv sa nekim kome je to dogma
Point.

#246 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by Point. »

Gotovo sve i jednog Bošnjaka kojeg znam za sebe istovremeno kaže da je i Bosanac, ili Hercegovac. Ali ako @Bodkin kaže da je to šuplja onda.....
ocammog

#247 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by ocammog »

insomnia78 wrote:Nego od kad postoje ti Bosanci?
Ti sigurno mislis na Muslimane
Mislim na Bosance, ljude koji se osjecaju primarno kao Bosanci, drzavljani i gradjani svoje drzave BiH, ljude kojima ta i takva pripadbost znaci isto sto i konstitutivcima njihov etnicki identitet Bosnjak, Srbin, Hrvat.

Medju njima ima ljudi koji imaju i tzv. muslimanska, i tzv. krscanska, ali i nemuslimanska i nekrscanska imena....

Ti Bosanci postoje od nastanka drzave BiH.

O.
ocammog

#248 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by ocammog »

Sta je "kratkovidost" u mojoj konstataciji da ja kao Bosanac (u svakom od identiteta- regija, drzavljanstvo, gradjanska orijentacija...) postojim, a taj moj identitet se ocigledno osporava i sasvim nejasno "iritira" neke ljude.

Ja svojom konstatacijom i pitanjem ne predlazem da BIH treba biti drzava Bosanaca (ako to vecina ne zeli, a cininse ka da ne zeli), nego se samo pitam zasto ljudi ciji je primarni ili jedini identitet Bosanac toliki trn u oku nekim svojim sugradjanima i zbog cega ih toliko omalovazavaju i degradiraju.

Dakle, bez obzira kakvo je stanje "na terenu" ( a recimo hipoteticki da je stanje takvo da vecina stanovnika preferira drzavu Bosnjaka, Srba i Hrvata a ne drzavu Bosanaca), sve i da uovoj drzavi postoji samo jedan jedini covjek kojem je prumarni ili jedini identitet "Bosanac", zasto bi se jedan takav covjek morao osjecati iskljucenim i biti predmetom omalovazavanja, ismijavanja i osporavanja?
Zar ne bi onda sam takav stav doveo u pitanje kredibilitet svih onih koji ga osporavaju i ismijavaju, a s druge strane traze neka svoja ugrozena prava?

O.
escobar__ wrote:Meni lično nisu smetnja niti me općenito zanima šta će ko pisat u polje "nacionalna/etnička pripadnost". Ono šta ipak ne razumijem je tolika kratkovidnost kod ljudi koji se općenito smatraju Bosancima, Hercegovcima ili nekom od varijacija, odnosno ta neka slijepa vjera u Bosanstvo kao u rješenje svih problema u zemlji, a činjenično stanje na terenu kaže sasvim drukčije (u sredinama koje mrze Bosnu i Hercegovinu ih nema ni na mapi).

Da sad ne pominjem epitete koje i Bosanci (i varijacije) počesto upute pripadnicima nekog od "torova" (po pravilu najčešće Bošnjacima), neko je to već pomenuo iznad.
Last edited by ocammog on 12/03/2019 11:33, edited 1 time in total.
ocammog

#249 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by ocammog »

Koliko se neka azijska dijaspora "uklapa" u bilo koje zapad odrustvo u kojem zivi generacijama?

Pa opet, oni su manje-vise ravnopravni gradjani tih zapadnih drzava cije drzavljastvo imaju generacijama.

Ja ipak mislim da "Bosanci " nisu bas toliko drugaciji od konstitutivaca koliko su recimo zapadnjaci azijskog porijekla drugaciji od tzv. bijelih zapadnjaka, pa opet nisu toliko ismijavani i omalovazavani u tim zapadnim zemljama koliko su ismijavani, omalovazavani i osporavani "Bosanci" u vlastitoj zemlji od vlastitih sugradjana.

Drugim rijecima, nije li paradoks da su "Bosanci" ucinili najmanje fizicke i bilo koje druge stete Bosni (jer ne znam niti jednog "Bosanca" koji je granatirao gradove i protjerivao i ubijao civile, niti znam itijednog Bosanca koji je u Hagu) a opet redovna su meta i predmet osporavanja nemalog broja pojedinaca iz sve tri konstitutivne strane (doduse ako pravilno prevedemo Ustav BiH sa izvornog engleskog, i "Ostali" i "gradjani" su takodjer konstittuenti u svojoj drzavi, ali i to im se osporava)...

Dakle, ja ne propagiram drzavu Bosanaca i Hercegovaca kao primarnog identiteta, nego me samo zanima cemu toliko podsmijavanje, omalovazavanje i osporavanje postojanja "Bosanaca" u drzavi koja se zapravo i zove Bosna (i Hercegovina) i tonod strane onih predstavnika konstitutivnih naroda kojinsu vidno u povlastebijem polozaju od Bosanaca i svih drugih nekonstitutivnih gradjana BiH.

Kako to "Bosanac" bilo koga ugrozava ma bilo koji nacin?

O.

edo_79 wrote:
ocammog wrote:Postovani,
Znam da ima slicnih tema ali ova ima specificno i konkretno pitanje na koje do sada i nije najkonkretbije odgovoreno na drugim slicbim temama.

Mene, kao covjeka koji je rodjen i odrastao u Sarajevu, ciji su dio bica njegove ulice, ulicice, sokaci, vidikovci.....a koji ni porijeklom a ni ideoloski nije pripadnik niti jednog od tri konstitutivna naroda (niti etnocenricnosti opcenito), kopka zasto su ljudi koji se poput mene po automatizmo osjecaju i izjasnjavaju kao Bosanci (ne u regionalnom nego u politickom i u smislu primarnog identiteta) toliki trn u oku i "manjina" mnogima u ovoj zemlji koja se btw zove Bosna i Hercegovina....

To je kao da se u Svicarskoj (koja se sastoji od tri naroda koji govore trima stvarno razlicitim jezicima) jedan mali procenat izjasnjava i osjeca kao "Svicarci" i budu tretirani kao neustavna kategorija a da ustavni narodi budu Francuzi, Talijani i Njemci...naravno to u Svicarskoj nije skucaj....tamo ne samo da se vecina osjeca i izjasnjava kao Svicarci, nego i u ustavu stoji " Mi, Svicarci...."...

Nisam protiv toga da tri etnije imaju pravo da zastite svoj identitet, ili da bude ustavptvoran, ali mi nije jasno zasto neki od njih toliko otvoreno omalovazavaju ljude poput mene (tzv. Pro-Bosance), i cinjenicu da ova kategorija ljudi nije imaginarna vec postoji i u stvarnom svijetu i u ustavu BiH pod kategorijom "Ostali" i "gradjani" BiH, a samim time se potvrdjuje da BiH nije SAMO drzava konstitutivnih naroda nego svih njenih legalnih gradjana kako jasno pise i u Ustavu BiH i kako je i logicno.

Oni medju konstitutivnima koji uporno osporavaju postojanje svih gradjana koji ne spadaju u tri konstitutivna naroda (a takvih nije zanemariv broj) sami sebi uskacu u rijec, jer ako se po njima mora uvaziti glas manjine (pozivajuci se na brojcanu manjinu koja 1992 nije glasala za nezavisnu BiH, i one brojcane manjine koja danas smatra da su njeni vitalni etnicki interesi ugrozeni), tom analogijom bibse onda morali uvaziti i postojanje i prava ove danasnje BiH manjine - ljudi koji ne spadaju u konstitutivne narode (pogotovo pro-Bosanaca, koji su iz nekih razloga "nairitantnjji" mnogim konstitutivcima).

Dakle, bicu zahvalana na svakom dobronamjernom pokusaja nalazenja konkretnog odgovora na ovo pitanje.

Ocamm
Konkretan odgovor je da nikad, ni u jednom društvu nisu dobro prihvaćeni pojedinci koji se ne uklapaju u mentalni sklop te princip rada većine, naročito u BiH, tako da nemoj puno očekivati od davanja odgovora na tvoje pitanje. Evo već počinje, komunjare, vaki, naki .... tako da ....
ocammog

#250 Re: Zasto su pro-Bosanci tolika "smetnja" u Bosni i Hercegovini?

Post by ocammog »

Ne bih rekaonbas da je 99% "Bosanaca" iz Bosnjackog korpusa. Jeste vecina ali ipak mislim da ima znatbo vise od 1 % "Bosanaca" koji zaista etnicki nisu ni Bosnjaci, ni Srbi ni Hrvati ...

Uostalom sve i da jeste 99% Bosanaca u stvari lhudi iz bosnjackog korlusa, realno ne postoje nikakve stvarni opipljivi dokazi da to na bilo koji nacin ugrozava Bosnjake...

Drugo, mozda se ta "prica" negdje nekom "prodaje" ali ja ovdje ne govorim o nekoj prici koja se negdje nekom prodaje, vec o stvarnim ljudima koji se stvarno osjecaju samo kao Bosanci (kao sto je preglupo da se jedan Keneddy osjeca vise kao Kelt/Irac nego kao Amerikanac, ili da se jedan Robert De Niro osjeca vise kao Talijan nego kao Amerikanc..ili da se jedan George Michael osjeca vise kao Grk nego kao Britanac).... jer im je nelogicna da sada odjednom moraju iz sebe iscupati svoje prirodno bice mjesta u kojem su rodjeni i odrasli i "vratiti" se svojim dalekim etnickim ili praetbnckim korijenima koji odavno nisu dio tog bica...

Pitam se kako to da je recimo jedan Jevrej koji je u Sarajevu od 15 vijeka sada "manjina" i neko ko de facto u svakodnevnom zivotu nije dio "maonstreama" a neki "konstitutivac" koji je iz politickih razloga "uvezen" u BIH iz nekog stanista totalno drugacijeg od Sarajeva, ovdje "vecina". Da se razumijemo, to ne znaci da ja imam nesto protiv ljudi koje je ovdje dovukla politika ili neka nevolja, ali mi nije jasno kako se mogu rodjene Sarajlije nekonstitutivnog porijekla (ukljucujuci "Bosance" medju njima) dovesti u zakonski i realni status manjine u vlastitom gradu.

Mislim da bi onda bilo postenije da se u skladu sa realnoscu zemmja preimenuje u "Bošnjačka, Srpska i Hrvatska" (jes da ce taj naziv stvoriti malo pometnje u komsiluki ali Boze moj...to je stvarno stanje na terenu

O.

astala_vistala wrote:Problem je sto 99% "Bosanca" su ustvari ljudi iz Bosnjackog korpusa..u hercegovini i rs "Bosanci" ne postoje i tamo ne postoje nekakvi DF niti NS Ta se prica samo prodaje wana be urbanim bosnjacima i najveci broj tih ljudi su iz nekih mjesanih brakova gdje je jedina opcija biti Bosanac.
Post Reply