Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
allem_77

#226 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Bloo wrote:
allem_77 wrote:
Bloo wrote:Dao je do sada samo 2 poslanika moć da kontrolišu Mayu....
Koliko je poslanika bilo u totalu od početka do danas?
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Proroci_u_islamu
Na to dodaj i one iz SZ koji nisu pobrojani a smatraju se poslanicima/prorocima...i broj bude veći...

Indikativno je možda da su od tog broja samo 2 imala moć da dižu ljude iz mrtvih?
Jedan u SZ poslan svom narodu, drugi u NZ poslan Izraelćanima?
Ništa poslije? A poslan čitavom svijetu kao što piše u tabelici?

Kao čudo nad čudima...oživljavanje mrtvih.
Posljednjem Božijem poslaniku je dat Kur'an, on je Čudo. Evo smrle to lagano dokazuje.
BHCluster

#227 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

allem_77 wrote: Posljednjem Božijem poslaniku je dat Kur'an, on je Čudo. Evo smrle to lagano dokazuje.
Da li je taj poslanik nesto napisao prije ili nakon objave tog "Čuda"?
allem_77

#228 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

BHCluster wrote:
allem_77 wrote: Posljednjem Božijem poslaniku je dat Kur'an, on je Čudo. Evo smrle to lagano dokazuje.
Bio nepismenen Čojk.
Smrcak15

#229 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: A na koji nacin se to radi ako mozes objasniti detaljno?
dizanje iz mrtvih je bilo jedno od BOzanskih cuda koje je Bog davao poslanicima kao dokaz da dolaze od Boga, jer madjionicari nemogu mrtvace dizati....

Bog kaze u Kuranu ovo:

3. Zar čovjek misli da kosti njegove nećemo sakupiti?
4. Hoćemo, Mi možemo stvoriti jagodice prsta njegovih ponovo.

77 Kako čovjek ne vidi da ga Mi od kapi sjemena stvaramo, i opet je otvoreni protivnik,
78 i Nama navodi primjer, a zaboravlja kako je stvoren, i govori: 'Ko će oživiti kosti kad budu truhle?'
79 Reci: 'Oživiće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio; On dobro zna sve što je stvorio,

31:28 Stvoriti sve vas i sve vas oživiti isto je kao stvoriti i oživiti jednoga čovjeka; Allah, zaista, sve čuje i sve vidi.

Znas kako Bog stvara ponovo covjeka nakon sto istruhne??

Stvaranje covjeka je poput stvaranje biljaka koje nicu u proljece iz zemlje, tako isti princip ce biti u stvaranju ljudi na sudnjem danu, u zemlji ce covjekovo tijelo da raste kao sto rastu biljke i kad se ponovo stvori dusa se udahne ponovo i covjek otvara oci i budi se poput budjenja iz sna.
ali covjek nema osjecaj za protok vremena dok je mrtav, kao sto nema osjecaj za protok vremena dok spava.
Znaci za ponovno stvaranje covjeka na "sudnjem danu" su potrebni seksualna ili aseksualna oplodnja onda minerali tj (N, P, K, Ca, Mg, S te Fe, Mn, Cu, Zn, B, Mo) voda i sunceva svjetlost?
sexualna oplodnja nece trebati, bit ce novi zakoni, ali ce padati kisa na zemlju, i nakon te kise ce poceti da izrastaju ljudi. a koji elementi ce trebati neznam, samo znam ugrubo opise kako ce ici taj proces po onome sto Kuran objasnjava i hadis od poslanika.
Smrcak15

#230 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
nije, Muhamed se nije znao ni potpisati a kamoli da pise nesto vise, morao je stembiljati pisma prstenom na kome je ugravirano njegovo ime, to je bio njegov potpis tako sto bi ostembiljao sa prstenom.
Image
allem_77

#231 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

7. oni će oborenih pogleda iz grobova izlaziti, kao skakavci rasuti,
8. i netremice gledajući u glasnika i žureći, nevjernici će govoriti: "Ovo je težak dan!"(Kuran)
BHCluster

#232 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
sexualna oplodnja nece trebati, bit ce novi zakoni, ali ce padati kisa na zemlju, i nakon te kise ce poceti da izrastaju ljudi. a koji elementi ce trebati neznam, samo znam ugrubo opise kako ce ici taj proces po onome sto Kuran objasnjava i hadis od poslanika.
Sad me zbunjujes, ja pitam za detaljni opis kako a ti kaze kao biljka ja opet pitam i ponudim odgovor ti sad kazes da ne ce biti oplodnje da ce biti novi zakoni i kako samo znas ugrubo. Pise li negdje tacno proces ili ne a da je od Boga?
Smrcak15

#233 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
allem_77 wrote:
Bloo wrote:Dao je do sada samo 2 poslanika moć da kontrolišu Mayu....
Koliko je poslanika bilo u totalu od početka do danas?
https://hr.m.wikipedia.org/wiki/Proroci_u_islamu
Na to dodaj i one iz SZ koji nisu pobrojani a smatraju se poslanicima/prorocima...i broj bude veći...

Indikativno je možda da su od tog broja samo 2 imala moć da dižu ljude iz mrtvih?

ako cemo o dizanju mrtvih niko se nemoze sporediti sa Ezrom (Uzejrom) covjekom koji je umro, istruhnuo i Bog ga ponovo ozivio zajedno sa njegovim magarcem koji je bio mrtav pored njega 100 godina, kad se stvorio ponovo i dusa mu ponovo udahnuta bio pitan koliko si ostao mrtav kaze dan ili dio dana, mu se cinilo, a bio mrtav 100 godina.
Smrcak15

#234 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
Sad me zbunjujes, ja pitam za detaljni opis kako a ti kaze kao biljka ja opet pitam i ponudim odgovor ti sad kazes da ne ce biti oplodnje da ce biti novi zakoni i kako samo znas ugrubo. Pise li negdje tacno proces ili ne a da je od Boga?
evo procitaj

Kako ce Bog ozivjeti mrtve na Sudnjem danu kroz prirodne procese koje budu tada vladali
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

biljke koje se vracaju u zivot nakon mrtvila 100 godina

detaljan uvid u Biljke prozivljenja
Humljanin

#235 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Hajde baš bi volio da mi dokažeš kako je Biblija dijelom istinski od Boga a dijelom laž.

kad citam detalje kako opisiva Muhameda, kakve detalje iznosi shvatim da te informacije moraju doci od Boga, samim tim te infomracije u bibliji su bozanskog porijekla.

a da je dijelom laz, Biblija sama kaze sebe to:

Jeremija 8,8 Kako možete tvrditi: `Mi smo mudri, u nas je Zakon Jahvin!` Zaista, u laž ga je pretvorila lažljiva pisaljka pisara!

i jos pavle zabiberi
Pavle kaze da te laze:
Rimljanima 3,7 Ako je, doista, istina Božja po mojoj lažljivosti obilno zasjala njemu na slavu, zašto da ja još budem suđen kao grešnik?

Malo mi nepošteno djeluje tvoja konstatacija da ti je "skaner" za Bibliju Kuran ?
Ja sam očekivao da ćeš uvesti neke nove povijesne dokaze koji bacaju novo svjetlo na događaje opisane u Evanđelju. Ili da ćeš prezentirati neovisne povjesničare, znanstvenike ili kroničare tog vremena koji će dati druge činjenice vezane za život Isusa. Čak sam se nadao i nekim "ateističkim" objektivnim pristupom.

Ovako, kada mi kažeš da ti je skaner i referenca za određivanje točnosti i istinitosti Biblije sveta knjiga muslimana - Kuran, to mi djeluje vrlo pristrano i navijački.

Kako možemo uzeti Bibliju i Kuran za referencu ili skaner kako ti kažeš jedno za drugo, ako su u nekim stvarima međusobno suprotstavljeni i kontradiktorni. To su dvije svete knjige koje imaju svoj nauk i uzimati jednu da tvrdiš točnost druge mi je pomalo smiješno. Pa ne pricamo o znanstvenim radovima nego pobogu o svetim knjigama!
Ako je Kuran od Boga, a znamo biblija je pisana 50-70 godina poslije isusova zivota

sta mislis sta je vjerodostojnije

BOzija knjiga, koja direktno dolazi od njega

ili knjige koje su ljudi pisali na osnovu prica drugih ljudi i to nakon 50-70 godina nakon uzdignuca isusa

Sta mislis sta je vjerodostojnije, zapitaj se.

Na kraju, meni je zanimljivo još ovo... Kako i zašto bi Kuran bio referenca ili skaner za istinitost Biblije, ako je Kuran nastao približno 600 godina nakon Biblije? Zdravorazmuski gledano, kako bi i zašto vjerovao autoru knjige nastale oko 600 godina nakon Isusovog života, a ne bi vjerovao autorima Evanđelja od kojih su većina bili Isusovi, suvremenici, učenici i direktni svjedoci njegovog života, ponašanja, čudesa, riječi, djela, kalvarije, smrti i ukazanja nakon smrti?
nema veze kad je Kuran nastao, nego je vazno od koga dolazi

Kuran dolazi direktno od Boga, ne od muhammeda , ne od njegovih prijatelja, ne od ikakvog covjeka, nego direktno od Boga , objava koja je trajala 23 godine za vrijeme Muhammeda.

pa ako je zaista Kuran od Boga onda je daleko vjerodostojnija nego knjige ljudi koji su pisali na osnovu prica drugih ljudi o bogu i bozijim poslanicima...jednostavno sebe upitaj sta je vjerodostojnije

Knjiga direktno od Boga ili knjige od ljudi koji govore o BOgu i bozijim poslanicima?
Zašto bi kao točniji zapis i izvješće o nekom događaju (Isusovom životu) uzeo djelo nastalo 600 godina nakon tog događaja, a ne bi vjerovao zapisu nastalom u vrijeme i neposredno nakon tih događaja?
druze biblija koju citas , tj. Novi zavjet je nastao 50-70 godina poslije isuova uzdignuca , dok Kuran je direktna objava BOga, koji najbolje od sviju ljudi zna sta se tacno desavalo.

Ali meni kao običnom čovjeku koji se trudi prosuditi neke stvari malo izmaknuto i sa upaljenom zdravorazumskom logikom, nije nimalo uvijerljiv argument tipa "zato jer u Kuranu tako piše i to mora biti točno, a sve ostalo je laž".
ne prvo se treba provjeravati Kuran da li je on stvarno od Boga, a ne uzima se stvari zdravo za gotovo, samo sto sam ja istrazivao i uvjerio se da Kuran moze jedino doci od boga nikako od ljudi.

Hajde mi malo protabiri o tome
ovo te najiskrenije pitam

Sta je vjerodostojnije

Knjiga koja je direktno od Boga koja dodje 600 godina poslije isusa, ili knjige ljudi koji pisu o Isusu nakon 50-70 godina od kad je isus uzdignut na nebesa? zapitaj se.

Ne vidim načina nikako da pokušamo objektivno sagledati činjenice vezane za kršćanstvo i islam.

Ti mi prezentiraš činjenice tako što tvrdiš, parafraziram: "Kuran je direktno od Boga i zato je on 100% istinit i savršen".
A onda malo poslje pišeš da se treba provjeravati Kuran da se vidi je li 100% točan.
I odmah iza kažeš da si ti to već provjerio i da je 100% točan i od Boga tako da tu nema nikakve dvojbe.

Neznam šta i kako dalje uopće raspravljati. Nemogu ja osporavati tvoju svetu knjigu za koju ti kažeš da je direktno došla od Boga i da je 100% točna i istinita. Tu sam nemoćan.
Tu onda naša rasprava mora stati, jer ja ne mogu ništa prezentirati da se imalo kosi sa tom knjigom, jer ćeš me pobiti argumentom iz autoriteta - da je ta knjiga izravno sišla od Boga.
Ja sebe ne smatram većim od Boga, a niti imam želju vrijeđati tvoje vjerske osjećaje, tako da tu onda stajemo.
Last edited by Humljanin on 11/02/2019 01:30, edited 1 time in total.
BHCluster

#236 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:

ako cemo o dizanju mrtvih niko se nemoze sporediti sa Ezrom (Uzejrom) covjekom koji je umro, istruhnuo i Bog ga ponovo ozivio zajedno sa njegovim magarcem koji je bio mrtav pored njega 100 godina, kad se stvorio ponovo i dusa mu ponovo udahnuta bio pitan koliko si ostao mrtav kaze dan ili dio dana, mu se cinilo, a bio mrtav 100 godina.
A sta je magarac rekao?
Smrcak15

#237 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
Image
Image
Image
Smrcak15

#238 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: A sta je magarac rekao?
kakav ba magarac reko, o cemu ti to :-) on ti moze samo rikati :lol: cuj da ti on nesto kaze
Smrcak15

#239 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: Ne vidim načina nikako da pokušamo objektivno sagledati činjenice vezane za kršćanstvo i islam.

Ti mi prezentiraš činjenice tako što tvrdiš, parafraziram: "Kuran je direktno od Boga i zato je on 100% istinit i savršen".
A onda malo poslje pišeš da se treba provjeravati Kuran da se vidi je li 100% točan.
I odmah iza kažeš da si ti to već provjerio i da je 100% točan i od Boga tako da tu nema nikakve dvojbe.

Neznam šta i kako dalje uopće raspravljati. Nemogu ja osporavati tvoju svetu knjigu za koju ti kažeš da je direktno došla od Boga i da je 100% točna i istinita. Tu sam nemoćan.
Tu onda naša rasprava mora stati, jer ja ne mogu ništa prezentirati da se imalo kosi sa tom knjigom, jer ćeš me pobiti argumentom iz autoriteta - da je ta knjiga izravno sišla od Boga.
Ja sebe ne smatram većim od Boga, a niti imam želju vrijeđati tvoje vjerske osjećaje, tako da tu onda stajemo.
ja to govorim iz tvoje perspektive a ne iz svoje, ja sam davno provjeravao Kuran, ja kad kazem treba provjeravati, mislim na tebe da ti trebas da provjeravas je li od Boga ili nije, a ne govorim za sebe to.

Nemogu ja osporavati tvoju svetu knjigu za koju ti kažeš da je direktno došla od Boga i da je 100% točna i istinita. Tu sam nemoćan.
uzmes je u ruke i citas i vidis mozes li ista osporiti, to je to.
allem_77

#240 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:
kakav ba magarac reko, o cemu ti to :-) on ti moze samo rikati :lol: cuj da ti on nesto kaze
Ima i za magarce nešto?
Humljanin

#241 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Humljanin »

Smrcak15 wrote:
Humljanin wrote: Ne vidim načina nikako da pokušamo objektivno sagledati činjenice vezane za kršćanstvo i islam.

ja to govorim iz tvoje perspektive a ne iz svoje, ja sam davno provjeravao Kuran, ja kad kazem treba provjeravati, mislim na tebe da ti trebas da provjeravas je li od Boga ili nije, a ne govorim za sebe to.

Nemogu ja osporavati tvoju svetu knjigu za koju ti kažeš da je direktno došla od Boga i da je 100% točna i istinita. Tu sam nemoćan.
uzmes je u ruke i citas i vidis mozes li ista osporiti, to je to.

Ejhhh...
Tako isto ja tebi mogu napisati da je Biblija savršena knjiga i da ti to sam trebaš vidjeti...

Nema ovdje meni se čini nikakve diskusije, niti kritičkog razmišljanja.
Ovdje ti samo pokušavaš ljude uvjeriti da je Kuran da tako kažem "vanzemaljsko" djelo (odnosno djelo došlo direkt os Boga) i da to ljudi moraju tako prihvatiti.

Uopće me pričamo o idejama, konceptima, mislima, filozofiji, povijesti, moralu...itd

Ispade da je bitno samo biti uvjeren da je nešto 100% od Boga i onda prihvaćaš kao istinu sve što piše.

Žao mi je, ja nisam takav, volim razmišljati nekada čak i previše o filozofiji, teologiji, metafizici, ne prihvaćam zdravo za gotovo ni sve što piše u Bibliji nego to kritički ispitujem.

Tebi više sreće želim sa nekim drugim koga ćeš lakše uvjeriti da nema šta propitivati tvoju svetu knjigu jer je ona savršena i direkt od Boga.

Pozdrav
BHCluster

#242 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote:
Smrcak15 wrote:
evo procitaj

Kako ce Bog ozivjeti mrtve na Sudnjem danu kroz prirodne procese koje budu tada vladali
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

biljke koje se vracaju u zivot nakon mrtvila 100 godina

detaljan uvid u Biljke prozivljenja
Naucnio? Koja je metoda koristena, ko je vrsio reviziju u kojim je naucnim publikacijama objavljen?

Jagodice:
Sta je sa ljudima bez jagodica na prstima?

Kamenje ili gvozde: Sta je sa onima koji nisu fosilizirani?

Izlazak mrtvih iz grobova:
Sta je sa onima koji nisu zakopani?

Kap sjemena: jos ni jedan covjek ili zena nije stvoreno od kapi sjemena potrebno je jos nesto. A ako drvo nije suho vatru sigurno neces dobiti.

On je Taj koji salje vjetrove: Vjetar najjednostavnije možemo opisati kao strujanje zračnih masa koje nastaje uslijed razlike temperatura odnosno tlakova.

"Repnjaca", kost koja netruhne: Apsolutna ne istina, truhnjenje kostiju zavisiti od faktora kao sto su temperatura, vlaga i da li je tijelo zakopano ili izloženo zraku ili vodi.

Sve zajedno = Bog praznina
BHCluster

#243 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
Sta ja znam mozda bilo kakvo cudo, zar to ne ide tako?
allem_77

#244 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:

Vojnici su opljačkali crkvu u selu Exilles u Italiji. Pri tome su ukrali i pokaznicu s hostijom. Vreća s pokaznicom ispala je s magarca na kojoj su je prenosili te je ispala pokaznica. Odletjela je u zrak te lebdjela tri metra iznad zemlje. Biskup je obaviješten i odmah došao vidjeti čudo. Kad je stigao, pokaznica se otvorila i pala na tlo, ostavljajući hostiju koja je ledbila u zraku, okruženu sjajnim svjetlom.
allem_77

#245 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

Pitanje za JW, da li je navedena u Bibliji ova brojka od 144000 ljudi na nebu?

Nebo: Jehova Bog, Isus Krist i mnoštvo vjernih anđela prebivaju na nebu, u duhovnom svijetu * (Psalam 103:19-21; Djela apostolska 7:55). Relativno mali broj ljudi, točnije 144 000, uskrsnut će na nebu. Oni će s Isusom vladati u Božjem Kraljevstvu (Danijel 7:27; 2. Timoteju 2:12; Otkrivenje 5:9, 10; 14:1, 3).

Ova brojka od 144000 se poklapa sa brojem poslanika, koji je naveden u hadisu,
allem_77

#246 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by allem_77 »

šarf wrote:Allem,
bespredmetan je razgovor o trojstvu kada oni koji vjeruju u tu nauku ne vjeruju onome što stoji u Bibliji,jer da vjeruju onome što piše u Bibliji ne bi vjerovali u trojstvo.
Evo primjer,gore sam napisao Isusove riječi gdje on kaže da je on poučen od Boga,zbog čega bi on trebao biti poučavan od Boga ako je on bog.
Vjerovatno ti je jasna logika ovih riječi,svima je jasna osim onima koji vjeruju u trojstvo.
Ali,ima tu jedna sličnost sa mnogim ljudima u Islamu.
Nigdje u Kuranu nema ukazivanja na hadis no uprkos tome mnogi se upinju da pokažu kako to nije istina.
Svi to vide osim onih koji vjeruju u hadis.Tako da je bespredmetan i razgovor o hadisima .

Pitanje za JW, da li je navedena u Bibliji ova brojka od 144000 ljudi na nebu?

Nebo: Jehova Bog, Isus Krist i mnoštvo vjernih anđela prebivaju na nebu, u duhovnom svijetu * (Psalam 103:19-21; Djela apostolska 7:55). Relativno mali broj ljudi, točnije 144 000, uskrsnut će na nebu. Oni će s Isusom vladati u Božjem Kraljevstvu (Danijel 7:27; 2. Timoteju 2:12; Otkrivenje 5:9, 10; 14:1, 3).

Ova brojka od 144000 se približno poklapa sa brojem poslanika, koji je naveden u hadisu,

Prenosi se da je Muhamed naveo da ih je bilo čak 124 000.[4] Ovu predaju prenosi Muhamedov ashab (prisni prijatelj) Ebu Zerr, koji kaže:

"Rekao sam: 'O Allahov Poslaniče! Koliki je broj proroka?' On je odgovorio: 'Stotinu dvadeset četiri tisuće, od toga je tristo petnaest poslanika.'"[5]
Sara03

#247 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Sara03 »

"Repnjača ili repna kost", reče brat Smrle. :D

Možda bi bilo bolje, čisto radi mira u kući, da se umjesto ovog upotrebljava neki drugi naziv za pomenuti dio koštanog tkiva.

Naprimjer trtnica ili trtna kost.
Diwan

#248 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Diwan »

Humljanin wrote:
Smrcak15 wrote:
Hajde baš bi volio da mi dokažeš kako je Biblija dijelom istinski od Boga a dijelom laž.

kad citam detalje kako opisiva Muhameda, kakve detalje iznosi shvatim da te informacije moraju doci od Boga, samim tim te infomracije u bibliji su bozanskog porijekla.

a da je dijelom laz, Biblija sama kaze sebe to:

Jeremija 8,8 Kako možete tvrditi: `Mi smo mudri, u nas je Zakon Jahvin!` Zaista, u laž ga je pretvorila lažljiva pisaljka pisara!

i jos pavle zabiberi
Pavle kaze da te laze:
Rimljanima 3,7 Ako je, doista, istina Božja po mojoj lažljivosti obilno zasjala njemu na slavu, zašto da ja još budem suđen kao grešnik?

Malo mi nepošteno djeluje tvoja konstatacija da ti je "skaner" za Bibliju Kuran ?
Ja sam očekivao da ćeš uvesti neke nove povijesne dokaze koji bacaju novo svjetlo na događaje opisane u Evanđelju. Ili da ćeš prezentirati neovisne povjesničare, znanstvenike ili kroničare tog vremena koji će dati druge činjenice vezane za život Isusa. Čak sam se nadao i nekim "ateističkim" objektivnim pristupom.

Ovako, kada mi kažeš da ti je skaner i referenca za određivanje točnosti i istinitosti Biblije sveta knjiga muslimana - Kuran, to mi djeluje vrlo pristrano i navijački.

Kako možemo uzeti Bibliju i Kuran za referencu ili skaner kako ti kažeš jedno za drugo, ako su u nekim stvarima međusobno suprotstavljeni i kontradiktorni. To su dvije svete knjige koje imaju svoj nauk i uzimati jednu da tvrdiš točnost druge mi je pomalo smiješno. Pa ne pricamo o znanstvenim radovima nego pobogu o svetim knjigama!
Ako je Kuran od Boga, a znamo biblija je pisana 50-70 godina poslije isusova zivota

sta mislis sta je vjerodostojnije

BOzija knjiga, koja direktno dolazi od njega

ili knjige koje su ljudi pisali na osnovu prica drugih ljudi i to nakon 50-70 godina nakon uzdignuca isusa

Sta mislis sta je vjerodostojnije, zapitaj se.

Na kraju, meni je zanimljivo još ovo... Kako i zašto bi Kuran bio referenca ili skaner za istinitost Biblije, ako je Kuran nastao približno 600 godina nakon Biblije? Zdravorazmuski gledano, kako bi i zašto vjerovao autoru knjige nastale oko 600 godina nakon Isusovog života, a ne bi vjerovao autorima Evanđelja od kojih su većina bili Isusovi, suvremenici, učenici i direktni svjedoci njegovog života, ponašanja, čudesa, riječi, djela, kalvarije, smrti i ukazanja nakon smrti?
nema veze kad je Kuran nastao, nego je vazno od koga dolazi

Kuran dolazi direktno od Boga, ne od muhammeda , ne od njegovih prijatelja, ne od ikakvog covjeka, nego direktno od Boga , objava koja je trajala 23 godine za vrijeme Muhammeda.

pa ako je zaista Kuran od Boga onda je daleko vjerodostojnija nego knjige ljudi koji su pisali na osnovu prica drugih ljudi o bogu i bozijim poslanicima...jednostavno sebe upitaj sta je vjerodostojnije

Knjiga direktno od Boga ili knjige od ljudi koji govore o BOgu i bozijim poslanicima?
Zašto bi kao točniji zapis i izvješće o nekom događaju (Isusovom životu) uzeo djelo nastalo 600 godina nakon tog događaja, a ne bi vjerovao zapisu nastalom u vrijeme i neposredno nakon tih događaja?
druze biblija koju citas , tj. Novi zavjet je nastao 50-70 godina poslije isuova uzdignuca , dok Kuran je direktna objava BOga, koji najbolje od sviju ljudi zna sta se tacno desavalo.

Ali meni kao običnom čovjeku koji se trudi prosuditi neke stvari malo izmaknuto i sa upaljenom zdravorazumskom logikom, nije nimalo uvijerljiv argument tipa "zato jer u Kuranu tako piše i to mora biti točno, a sve ostalo je laž".
ne prvo se treba provjeravati Kuran da li je on stvarno od Boga, a ne uzima se stvari zdravo za gotovo, samo sto sam ja istrazivao i uvjerio se da Kuran moze jedino doci od boga nikako od ljudi.

Hajde mi malo protabiri o tome
ovo te najiskrenije pitam

Sta je vjerodostojnije

Knjiga koja je direktno od Boga koja dodje 600 godina poslije isusa, ili knjige ljudi koji pisu o Isusu nakon 50-70 godina od kad je isus uzdignut na nebesa? zapitaj se.

Ne vidim načina nikako da pokušamo objektivno sagledati činjenice vezane za kršćanstvo i islam.

:thumbup:

Na žalost, to je uglavnom stanje kod svih religija i pravaca, sekti i tradicija, starih ili novih, da svi smatraju da su samo oni u pravu. Niko ne uzima mogućnost da nije u pravu, da negdje greši, da nije tako kako je shvatio, da nije tako kako piše, da postoji mogućnost manipulacije, korekcije, iskrivljavanja, pogrešnog tumačenja, agende zavjere itd. Sve su religije stoga dogme. Tragaoci tragaju za Bogom kroz dogme, a ne kroz stvarnost i istinu. Negiranje jedne dogme ne znači negiranje Boga, jer one nisu nikada ni bile Bog niti to mogu biti, ali su, gle čuda, pretvorene u božanstva, pa svetost i pažnju ljudi koji se nazivaju vjernicima dobijaju poslanice, hadisi, predaje i nosioci tih predaja, a Bog je u svemu tome, onako, da se spomene usput, čisto da ga ima, a o nekim većim ličnim duhovnim realizacijama i ostvarenjima se može samo sanjati, jer to nije ni cilj ovih dogmi. Cilj dogmi je da te zarobe, a ne oslobode. Tvoja sloboda nije cilj bilo koje dogme. Jedino poslušnost i odanost partiji, a nikakv solo projekat ili samo ostvarenje, realizacija , spoznaja na ličnom nivou ne dolazi u obzir.
Smrcak15

#249 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote: Ejhhh...
Tako isto ja tebi mogu napisati da je Biblija savršena knjiga i da ti to sam trebaš vidjeti...

Ovdje ti samo pokušavaš ljude uvjeriti da je Kuran da tako kažem "vanzemaljsko" djelo (odnosno djelo došlo direkt os Boga) i da to ljudi moraju tako prihvatiti.

Uopće me pričamo o idejama, konceptima, mislima, filozofiji, povijesti, moralu...itd

Ispade da je bitno samo biti uvjeren da je nešto 100% od Boga i onda prihvaćaš kao istinu sve što piše.

Žao mi je, ja nisam takav, volim razmišljati nekada čak i previše o filozofiji, teologiji, metafizici, ne prihvaćam zdravo za gotovo ni sve što piše u Bibliji nego to kritički ispitujem.

Tebi više sreće želim sa nekim drugim koga ćeš lakše uvjeriti da nema šta propitivati tvoju svetu knjigu jer je ona savršena i direkt od Boga.

Pozdrav
pa mozes, ali kada se nesto tvrdi moraju se dostavi i dokazi.

ime , itekako ima.
ne moraju prihvatiti, ja ne vidim da je neko pistolj stavio iznad glave forumasa i govori, moras vjerovati ili ide metak u glavu :lol:

mozemo mi o svemu pricati, ja sam otvoren za sve diskusije :D

tako i treba :thumbup: tako i ja sa Kuranom,. i ja prilazim kriticki kada analiziram.
Smrcak15

#250 Re: Islam vs Krscanstvo, slicnosti, razlike, zamjerke

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote:
Naucnio? Koja je metoda koristena, ko je vrsio reviziju u kojim je naucnim publikacijama objavljen?

Jagodice:
Sta je sa ljudima bez jagodica na prstima?

Izlazak mrtvih iz grobova:
Sta je sa onima koji nisu zakopani?

Kap sjemena: jos ni jedan covjek ili zena nije stvoreno od kapi sjemena potrebno je jos nesto. A ako drvo nije suho vatru sigurno neces dobiti.

On je Taj koji salje vjetrove: Vjetar najjednostavnije možemo opisati kao strujanje zračnih masa koje nastaje uslijed razlike temperatura odnosno tlakova.

"Repnjaca", kost koja netruhne: Apsolutna ne istina, truhnjenje kostiju zavisiti od faktora kao sto su temperatura, vlaga i da li je tijelo zakopano ili izloženo zraku ili vodi.

Sve zajedno = Bog praznina

:eh: druzeee moj vrli

pricamo o buducem sviejtu, svijetu van naseg univerzuma a ti trazis naucne metode koje se baziraju na nasem univerzumu a ne na svjetovima izvan univerzuma.

Jagodice:[/u] Sta je sa ljudima bez jagodica na prstima?
masis poentu druze, masis skroz na skroz.

Allah ti gore kaze, ti sumnjas da mogu stvoriti ponovo tijelo covjeka a u stanju sam stvoriti cak i jagodice prsta ponovo, sto jagodica prste pa zato sto je to indetifikacijsko sredstvo svakog covjeka, svaki covjek ima unikatne strukture na prstima.

ne bitno ako neko nema , to uopste nije poenta.

ama iz nista te moze stvoriti ponovo, dovoljno je da uradi sjemenku sa tvojim DNK, zabode u zamlju , pusti kisu, i pocet ce rasti tvoje tijelo iz nje u zemlji, kao sto se prirodnim procesom razvijas u maternici majke, tako isto ce dati prirodne procese koji ce se odvijati na sudnjem danu kako bi ti ponovo bio stvoren.

ako ja kazem, mlijecna cokolada je stvorena od kakaa, jesam li pogrijesio???

nisam, to sto nisam ostale stvari spomenuo ne znaci i druge stvari nece ucestvovati u stvaranju.

tako isto ako se samo kaze stvoren covjek od spermine celije ne znaci da je samo od toga stvoren a nista drugo vise, kao sto mlijecna cokolada nije stvorena samo od Kakaa.
Izlazak mrtvih iz grobova:[/u] Sta je sa onima koji nisu zakopani?
nema veze, evo da te uniste kiselinom skroz, da ni jedna tvoja celija ne ostane, Allahu je vrlo lahko da te ponovo stvori bez ikakvog zamora i tegobe, ako odredi prirodni proces na sudnjem danu da nakon sto padne kisa na zemlju u kojoj su posadjenje sjemenke sa DNK:a svih ljudi i pocnu da se razvijaju i rastu iz zemlje poput proljetnih biljaka, tako je opisano u Kuranu i hadisu prozivljenje.

Allah kaze:
7:57
On je Taj koji šalje vjetrove kao radosnu vijest milosti Svoje; a kad oni pokrenu teške oblake, Mi ih prema mrtvom predjelu potjeramo, pa na njega kišu spustimo i učinimo da uz njenu pomoć rastu plodovi svakovrsni; isto ćemo tako mrtve oživiti, opametite se!

Image
tacno, samo zaboravljas jednu stvar....

Bog je taj koji je konstruisao i programirao strujanja vjetorova, te prirodne procese koje mi izucavamo danas.
Nije to da sad Bog sjedi u oblacima i puse pa nam vjetrovi dolaze, niposto, nego Bog konstruise prirodni proces i ono se odvija onako kako je on konstruisao i programirao.

Isto kao kad programer inzinjer programira robota masinu da radi u industriji.

Pa mi kazemo iniznjer nam je olaksao posao u industriji, svaka mu cast, i hvala mu do nebesa...a ti uskocis i kazes, nemoj te tako ljudi, nama pomaze robot, i mi njega mozemo opisati kao automatiziranu masinu kojem je softwereski dio , tj programiranje radjeni u C++ programu, chipovi su se koristiti od tih i tih materijala, regulacioni sistemi su radjeni u to m i tom programu, ova jedna druga firma je radila konstrukciju, a instaliranje zavrsno su radili jos jedna firma.

eto na tom nivou je tvoj odgovor, opisujuci proces automatizacije ne spominjuci programera inzinjera koji je to sve smislio nacrtao, uradio kod , tako isto i ti gurnes Boga u stranu iako je Bog taj programer koji je urado i proracunao te prirodne procese.
ma evo i da istruhne, opet to Bogu nista ne znaci, ne sprijecava da te stvori u orginalu prirodnim procesima koje ce uspostaviti na sudnjem danu.
Ti si za njega jedna obicna biljka koju on posadi sjeme u zemlju , zalije vodom i eto te ubrzo na zemlji , otresas prasinu sa glave i pitas se gdje si sta si.
Locked