"Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post Reply
Maraschino

#226 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Maraschino »

shbc wrote:Kada sam vidio naziv teme imao sam osjecaj da cu vidjeti siroku lepezu dijasporaca koji se slazu da je bitno pitanje. Sokiran sam sto sam bio upravu.

Doduse, vi ste svi otisli poslije rata :mrgreen:
da i...
PM72

#227 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

To je bio puni naziv za savezni SUP na nivou SFRJ a na stanicama milicije je pisalo Opštinski sekretarijat za unutrasnje poslove Novi Grad Sarajevo
Connaisseur Karlin

#228 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Connaisseur Karlin »

kakavdanakneiskustvu wrote:zbor narodne garde,preteca hrcatske vojske,kakvo je to pitanje
Nadzornik wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
sto su Zenge ? :skoljka:
Zbor narodne garde.
eh, pa tako mi prevedite, to znam, hvala decki :thumbup: :thumbup:
insomnia78

#229 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by insomnia78 »

PM72 wrote:To je bio puni naziv za savezni SUP na nivou SFRJ a na stanicama milicije je pisalo Opštinski sekretarijat za unutrasnje poslove Novi Grad Sarajevo
Pa CSB, SJB
Connaisseur Karlin

#230 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Edin H. wrote:
Connaisseur Karlin wrote: :D :kiss:

sto su Zenge ? :skoljka:
ZNG :wink:

Moj jaran iz Splita bio u JNA u Trebinju, zazdio automat, zaustavio motorno vozilo i za Dubrovnik.
Murija ga odmah prebacila u Zenge.
Pokucala Vojna policija (JNA) babi na vrata u Splitu, kaze stari: "Ja cu ga se odreci preko novina!" :D
nisam iznenadjena :D :kiss:
Connaisseur Karlin

#231 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

KatarinaKosaca wrote:
Otto_13 wrote:
PM72 wrote:Republika Srpska je dobila ime negdje u septembru 1992,dobro se sjećam zarobljenih četničkih dokumenata na kojima je pisalo ”vojska srpske republike Bosne i Hercegovine”...
14. 09. 1992 godine je dobila sadasnje ime . Prvo se zvala zajednica Srpskih SAO u RBiH (24.10. 1991 godine , pa Republika Srpska Bosna i Hercegovina 09. 01. 1992 godine i konacno ime 14. 09. 1992 godine.)
U Deytonu u sadasnjim granicama i priznata. Sve ostalo je guslanje. Imala je i MVP Aleksu Buhu, tjerali ga k'o psecu Buhu gdje god se pojavio vani.
guslarima balgoslovljeno , amen
Nadzornik

#232 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Nadzornik »

Otto_13 wrote:
Puni naziv je bio SSUP ili savezni sekretarijat unutrasnjih poslova . U zargonu se uvijek govorilo SUP (sekretarijat unutrasnjih poslova )
:thumbup:

Da salim se malo.(Sindikat Uprave policije)... :D

Oni stariji znaju za SUP a to za MUP-ovce je u ono vrijeme barem na teritoriji gdje sam ja zivio ljude asociralo iskljucivo na Hrvatsku policiju.
p206

#233 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by p206 »

Sve zavisi od situacije i mjesta gdje se ko zadesio. Sve je individualno. Kriviti nekog što nije branio BiH a nije bio ni blizu slobodne teritorije je malo bezveze.
Druga je stvar što u ratnim uslovima ispliva onaj naveći šljam u nekom društvu, ratni profiteri. I zbog njih, ljudi koji su branili ovu državu imaju gorak ukus, ali uradili su jedinu ispravnu stvar i sve će doći na svoje, nažalost vjerovatno ne za njihovih života.
Sjećam se ko dijete da su moji na kraju rata imali 50 njemačkih maraka i to ih slučajno našli u ormaru. Onaj ko je tada imao hiljade sad ima milione, i što je najgore neki od njih imaju vlast.
Proteći će još vode dok se taj šljam ne isčisti, ali doći će i taj dan.
kakavdanakneiskustvu

#234 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by kakavdanakneiskustvu »

Otto_13 wrote:
Nadzornik wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:
kako mislis pojavljuju se mup-ovci,zar do tad nije bilo policije?
Bio je SUP.
SUP je bio savezna policija a svaka republika je imala svoj MUP .

mislis u sfrj bila republicka minstarstva unutrasnjih poslova???
tandmand

#235 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

Otto_13 wrote:Zar nije JNA rezervisti iz Crne Gore zapalilia i sravnila selo Ravno ?
Da jesu, 1. oktobra 1991. godine.
Ali to nije bio naš rat. :oops:
Connaisseur Karlin

#236 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Srđan Puhalo ovako objašnjava kada je počeo rat u BiH: ‘Neki tvrde da je rat započeo početkom rata u Slavoniji kada su Bošnjaci i Srbi odlazili kao rezervisti na ratište. Drugi tvrde da je rat počeo napadom na Konavle i Dubrovnik. Treći tvrde da je rat krenuo na Kupresu. Srbi naglašavaju da je rat počeo u ožujku 1992. godine napadom hrvatskih snaga na selo Sijekovac kod Broda. Ipak, meni se čini da je rat počeo u travnju 1992. godine, kada je bilo jasno da je mir nemoguć, ali nitko nije znao koliko će potrajati.’
:skoljka:

Asim Mujkić se djelomično slaže s Lasićem, no nudi i svoju osobnu perspektivu: ‘S obzirom da sam porijeklom iz Brčkog, grada na granici s Hrvatskom, za mene rat počinje u jesen 1991. potmulim detonacijama s obližnjeg istočnoslavonskog ratišta i prvim kolonama izbjeglica koje prolaze kroz grad. Tada shvaćam da Jugoslavija definitivno prestaje postojati i da je ratni sukob neizbježan. A što se tiče oficijelnog datuma početka rata u BiH, slažem se s onim interpretacijama da je to agresija JNA na Ravno u Hercegovini.’

aha ;-)
kakavdanakneiskustvu

#237 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Nadzornik wrote:
Otto_13 wrote:
SUP...Sektor uniformisane policije.

ne,nego sekretarijat unutrasnjih poslova
PM72

#238 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

insomnia78 wrote:
PM72 wrote:To je bio puni naziv za savezni SUP na nivou SFRJ a na stanicama milicije je pisalo Opštinski sekretarijat za unutrasnje poslove Novi Grad Sarajevo
Pa CSB, SJB
Javna bezbjednost ili milicija bila je organizovana na opstinskom nivou a opstinski SUP-ovi bili su organizovani u vecu cjelinu na regionalnom novou kao sto su bili Centri sluzbi bezbjednosti Sarajevo ili Tuzla,Mostar...oni su bili pod patronatom republickog SUP-a koji je bio po ingerencijom Saveznog.
Connaisseur Karlin

#239 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

tandmand wrote:
Otto_13 wrote:Zar nije JNA rezervisti iz Crne Gore zapalilia i sravnila selo Ravno ?
Da jesu, 1. oktobra 1991. godine.
Ali to nije bio naš rat. :oops:
:D
kakavdanakneiskustvu

#240 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

insomnia78 wrote:
Otto_13 wrote:
Nadzornik wrote:
SUP...Sektor uniformisane policije.
Puni naziv je bio SSUP ili savezni sekretarijat unutrasnjih poslova . U zargonu se uvijek govorilo SUP (sekretarijat unutrasnjih poslova )
Samo sto su republicki bil RSUP a ne MUP[/quote]
insomnia78

#241 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by insomnia78 »

Otto_13 wrote:
Nadzornik wrote:
Otto_13 wrote:

Da salim se malo.(Sindikat Uprave policije)... :D

Oni stariji znaju za SUP a to za MUP-ovce je u ono vrijeme barem na teritoriji gdje sam ja zivio ljude asociralo iskljucivo na Hrvatsku policiju.
Posle upada Bugojanske grupe promijenjena je formacija milicije u SFRJ i vremenom su preimenovani u Republicke MUPove neposredno pred pocetak rata na podrucju bivse SFRJ .
Samo sto izmedju ta dva dogadjaja ima 20 godina razlike
kakavdanakneiskustvu

#242 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Connaisseur Karlin wrote:
Srđan Puhalo ovako objašnjava kada je počeo rat u BiH: ‘Neki tvrde da je rat započeo početkom rata u Slavoniji kada su Bošnjaci i Srbi odlazili kao rezervisti na ratište. Drugi tvrde da je rat počeo napadom na Konavle i Dubrovnik. Treći tvrde da je rat krenuo na Kupresu. Srbi naglašavaju da je rat počeo u ožujku 1992. godine napadom hrvatskih snaga na selo Sijekovac kod Broda. Ipak, meni se čini da je rat počeo u travnju 1992. godine, kada je bilo jasno da je mir nemoguć, ali nitko nije znao koliko će potrajati.’
:skoljka:

Asim Mujkić se djelomično slaže s Lasićem, no nudi i svoju osobnu perspektivu: ‘S obzirom da sam porijeklom iz Brčkog, grada na granici s Hrvatskom, za mene rat počinje u jesen 1991. potmulim detonacijama s obližnjeg istočnoslavonskog ratišta i prvim kolonama izbjeglica koje prolaze kroz grad. Tada shvaćam da Jugoslavija definitivno prestaje postojati i da je ratni sukob neizbježan. A što se tiče oficijelnog datuma početka rata u BiH, slažem se s onim interpretacijama da je to agresija JNA na Ravno u Hercegovini.’

aha ;-)

odakle si ako nije tajna?
Connaisseur Karlin

#243 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Svjedok sam razmještaja haubica i Pitz Gauera iz Slovenije po vrtovima domaćina u srpskim selima u okolini Brčkog rane jeseni 1991., raznih punktova koje je držala JNA oko tih sela. Sjećam se na semaforu kod Principova mosta, bilo je to pred Novu godinu 1992., kada su iz punog kamiona JNA, očito pijani vojnici ili rezervisti, urlali 'Sarajlije, nećete dočekati proljeća' uz standardne psovke. Na kraju, ako analiziramo teritorijalna zaposjedanja prvih mjeseci rata, jasno je da su granice srpske republike u BiH uspostavljene agresivnim kampanjama JNA u djelovanju s paravojnim milicijama uglavnom iz Srbije, kao što su Crvene beretke, kao jedinica srbijanskog SDB-a, potom Arkanovci, Šešeljevci, Beli orlovi. Poslije se taj teritorij, kada je prepušten Republici Srpskoj, samo smanjivao’, pojašnjava profesor Mujkić.

U tom kontekstu vrijedi podsjetiti i da je jedan od događaja na višemjesečnom putu BiH u rat bio upad Arkanovih snaga u gradić na sjeveru te države, Bijeljinu, 1. travnja 1992., kada su poubijali brojne civile, što je zabilježeno na poznatim fotografijama Rona Haviva
:-?

ali, eto, rat je poceo kad se zapucalo tek u Sarajevu , wow :run: i sad na temi pametuju o domoljublju i patriotizmmu :roll:
Nadzornik

#244 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by Nadzornik »

insomnia78 wrote: Samo sto izmedju ta dva dogadjaja ima 20 godina razlike
Gdje si ti bio 92...???
PM72

#245 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

Otto_13 wrote:
santo gral wrote:A šta je bilo u Ravnom?
Pa JNA je poravnala do temelja selo na teritoriji RBiH . Spalila , srusila tvrdeci da je u njemu bilo puno ZENGI .
kad ides na Jadran preko granicnog prelaza Ćepikuće imas spomenik zengama koji su izginuli u zasjedi koju su napravili koloni rezervista JNA koji su tim putem krenuli za Slano.Onda se vojska povukla i sjebala selo granatama i naravno stradala sirotinja i starci.
PM72

#246 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by PM72 »

santo gral wrote:
Otto_13 wrote:Jeste Ravno je na podrucju BiH
Skonto sam ali onda odkud Hrvatska vojska u BiH
Sama granica,kamenjar
insomnia78

#247 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by insomnia78 »

Nadzornik wrote:
insomnia78 wrote: Samo sto izmedju ta dva dogadjaja ima 20 godina razlike
Gdje si ti bio 92...???
U diznilendu
sarajevoxxxx

#248 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by sarajevoxxxx »

Grean wrote:Potaknut kolumnom iz Fokusa koja se bavi pitanjem poslanice SDA postavljenom novom premijeru vlade kantona Sarajevo gdje je bio 92' zapitah se koliko je ono gdje si bio 92' relevantno danas.

Mnogi su otisli i vratili se i danas na ovaj ili onaj nacin daju doprinos. Sa druge strane ne mogu bas da banalizujem to sto je neko u svojim dvadesetim napustio grad 92' dok su drugi u istim godinama ostali i branili ga.

Kako god, ne bi trebalo biti diskvalifikovanja po tom pitanju, ne bi se trebalo koristiti u svrhu politickog prepucavanja ali ne moze se gurati pod tepih.

Svaka zemlja ima neke sudbonosne godine koje odredjuju njenu buducnost i tu kao pojedinac donosis odluke, ili si ili nisi. Ne moze se banalizovati zrtva svih onih koji jesu a imali su i drugi izbor.

Opet pitanje je ko je relevantniji u prici o danasnjosti i buducnosti, oni koji su bili tu u periodu 92'-95' i nakon toga digli sidro (bilo odmah poslije rata ili u ovom novom valu iseljavanja, nebitno) ili oni koji su otisli 92' da bi se vratili 96', 98' i danas su tu.
Gdje si bio ‘92, a gdje ćeš biti 2019?

https://www.fokus.ba/fakttest/gdje-si-b ... 9/1335207/
Besmisleno pitanje.

Forto samo naprijed :thumbup:
tandmand

#249 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

Niko da spomene vojnike Fikreta Abdića ....
tandmand

#250 Re: "Gdje si bio 92', relevantno ili populisticko pitanje?

Post by tandmand »

Otto_13 wrote:Oni su dosli kasnije 1993 godine
Tako nekako, početkom te godine pojavio se i bojovnik HVOa Juka Prazina u Mostaru.
Post Reply