Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Iako je meni lično ova strip-karikatura neukusna i sa nedostatkom dobre prosudbe, mislim da ne krši nikakve zakone i spada pod
slobodu govora. U Americi je recimo dozvoljeno i spaliti zastavu u znak protesta (što se i dešavalo više puta) i to spada pod slobodu govora.
A zastava je simbol države.
dale cooper wrote:Iako je meni lično ova strip-karikatura neukusna i sa nedostatkom dobre prosudbe, mislim da ne krši nikakve zakone i spada pod
slobodu govora. U Americi je recimo dozvoljeno i spaliti zastavu u znak protesta (što se i dešavalo više puta) i to spada pod slobodu govora.
MarlboroGold wrote:Nemoj Aliju... hoće odmah glavu da ti otkine. Ali zato Tita psuju na svakom koraku.
Ili treba psovati i jednog i drugog ili nijednog. Nema tu on je moj, onaj nije bio... za nekog je drugi bio Bog.
smije Li se sulejman tihic tako spomenuti,je li to nekima smeta takvo spominjanje bivsih,pokojnih predsjednika jedne stranke?
NeDirajSirotinju wrote:Mislim da je ova karikatura upućena (jugo)balijama koji bez kočnica laju na rahmetli Aliju i državu za bilo koju negativnu pojavu koja se desi u društvu. Npr. balijama je kriv Alija što su dva policajca ubijena, a nisu im krivi četnici/hajduci koji su počinili taj teroristički akt.
jašta je neg kriv, što je potpisao dejton? da nije, ne bi bilo četnika na palama i romanij da silaze i pucaju po policiji. vidiš da je kriv
Seyfo wrote:Poimanje humora i ironije je opcenito drukcije shvaceno na zapadu i u BiH. Narocito se to odnosi na vjeru; dok se katolicanstvo smije ismijavati i ne praviti od toga halabuku,kod nas se to ne bi smjelo ni pomisliti a kamoli reci. To se narocito vidi oko Charlie Hebdo slucaja,gdje ljudima nije jasno sta to oni i zasto ne bi smjeli,jer smiju sa svojima.
Ismijavanje drugih religija se zove ksenofobija i "moderno" je samo kad se radi o Islamu i muslimanima. Kad je su na meti Zidovi ili Izrael onda sankcije radikalne. Cak i kad se radi o slavnom Charlie Hebdo.
Ex-Charlie Hebdo cartoonist sues Jewish thinker who called him anti-Semitic (sloboda govora i to?)
Ili slucaj od prije par dana:
pogresna izjava o Izraelu i papaaaaaaa
da,u south parku se nikad nisu zajebavali na racun isusa
MarlboroGold wrote:Nemoj Aliju... hoće odmah glavu da ti otkine. Ali zato Tita psuju na svakom koraku.
Ili treba psovati i jednog i drugog ili nijednog. Nema tu on je moj, onaj nije bio... za nekog je drugi bio Bog.
smije Li se sulejman tihic tako spomenuti,je li to nekima smeta takvo spominjanje bivsih,pokojnih predsjednika jedne stranke?
A sad relativizacija 101, jel?
Ako moze Filip psovati Aliju, moze i Baja... Al nesto ne vidim Baju i Co.? A razlika je u cemu? Filip je trendu?
dale cooper wrote:Iako je meni lično ova strip-karikatura neukusna i sa nedostatkom dobre prosudbe, mislim da ne krši nikakve zakone i spada pod
Pa jest ako te ko ne vidi.
Ne kažem da te to ne može uvući u nevolju sa neisomišljenicima, ali da nije zabranjeno zakonom...nije, i da je paljena...jeste.
Ma nemam pojma... ja nemam lijepo mišljenje o Aliji jer je pravio dosta grešaka, ali ne mogu reći da je bio loš čovjek. Na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.
kakavdanakneiskustvu wrote:a znaci alija ,kojeg god da je ovaj opsovao, mora biti izuzet od bilo kakve zajebancije na njegov racun,zasto?,je li samo alija,ko još?
nije vazno ime vec motiv... nadam se da ti je poznat?
kakavdanakneiskustvu wrote:da,u south parku se nikad nisu zajebavali na racun isusa
Da, jako u hrabro i vazno kad predstavljas ogromnu vecinu u drustvu... Kad se Isus kritikuje u South parku haman je isto kao kad se pljuje po Islamu na Fox-u. Ista stvar, 100%
MarlboroGold wrote:Ako ćemo iskreno, Podrinjci imaju puno pravo da ga ne vole, pa i da mu psuju sve po spisku...
možda, ali ja koliko sam do sad upratio najviše ga psuje sarajevska urbana raja, znaš ona kojoj je izborio Grbavicu, pomjerio granicu malo na brdo od Skenderije, od Titove, Marin dvora i tako.
Pa jest ako te ko ne vidi.
Ne kažem da te to ne može uvući u nevolju sa neisomišljenicima, ali da nije zabranjeno zakonom...nije, i da je paljena...jeste.
Pa ni ja to ne kazem. Naravno da moze. Mozes i kod nas sovati Aliju
kakavdanakneiskustvu wrote:a znaci alija ,kojeg god da je ovaj opsovao, mora biti izuzet od bilo kakve zajebancije na njegov racun,zasto?,je li samo alija,ko još?
nije vazno ime vec motiv... nadam se da ti je poznat?
otkud ja znam koji je motiv ovog karikaturiste
Direktan motiv je novac, a igra na "self-hate" muslimana... nije to nesto novo ili neobicno. Slicno je pokusala bivsa klix novinarka.