Izvadi novi.izgubljena dusa wrote:Ne valja mi rodni listFudo387 wrote:Pa eto, sad kad imas sve informacije,izgubljena dusa wrote:Dobro je da postoji internet i da se informacije mogu naci.
U vrijeme kad sam ja trebala otici iz ove proklete zemlje – masovne upotrebe interneta nije bilo.
Do nas je da procitano i odredimo sta je tacno/netacno, logicno/nelogicno. Treba procitati. Uvijek se moze naci ideja vise.
Ima dosta dobrih i dobronamjernih. Ima i nebuloza. Na nama je da procjenimo.
Kamo srece da sam imala bilo kakvu informaciju.
Vrijeme je prolazilo, a oni koje sam molila da mi pomognu su lagali.
Za njih je pomoc bila odjeca, obuca i nesto novaca. I dan danas se ponose tim.
Za mene je to bilo ponizavajuce. Osjecala sam se kao bjednik, socijalni slucaj, prosjak.
Ja sam molila za savjet kako da odem iz ove proklete zemlje – to je bila pomoc koju sam trazila. Nije me bilo strah ni posla, ni pocetka od „nule“...svakako sam bila na nuli.
Jedni su me ubjedjivali da ne moze nikako, drugi su pricali o usvajanju zakona o spajanju porodica, treci su imali ozbiljnu namjeru da se vrate....a ljudi sa ovih prostora su odlazili, odlaze i danas.
Sve tvrdnje mojih bliskih rodjaka su bile laz. Niko od njih se nije vratio. I dan danas zive i rade u EU, u civilizaciji. Ja i dalje moram da zivim u nevidjenom cirkusu koji vozi u rikverc
Moze se otici, postoje nacini, postoje procedure....nije nemoguca misija
Prije svega, treba se potruditi i savladati jezik. Bar osnove jezika. To znanje ce se usavrsiti vremenom...neko prije, neko kasnije – svi propricaju.
Najpouzdanije informacije su na stranicama Ambasada, drzavnih institucija i konsultantskih kuca koje se bave procedurama i potrebnim dokumentima.
Znam da to kosta, ali znam da nije tako strasno skupo, obzirom da se rjesava nesto sto je jako vazno - rjesava se buducnost porodice, buducnost djece.
Svi ostali izvori (informacije) su dobrodosle. To je ideja vise, iskustvo drugih ljudi. Ozbiljne i jako korisne informacije su ipak na zvanicnim stranicama.
Dje je zapelo?
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Fudo387
#226 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Sanjarko
#227 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A sto molicu lijepo. Zar nije cul shpehati dojch.cyprus wrote:Ja se vala ne bi maltretiro sa učenjem njemačkog, ne znam za kakve pare i uređenost...
Salu na stranu i meni bi bilo tesko sa Engleskog se prebaciti na Njemacki. Na ove Latinske mozda i ne bi. Jer ih djelomicno znam.
-
izgubljena dusa
#228 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hmmm... sa 50+ ???
Sad vise nema popravnog
Sad vise nema popravnog
- vaučer
#229 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ozbiljno?Melbourne_Australia wrote:
Druze , to se zove psihicki problemi...
Ja imam psihički problem jer želim živjeti u društvu koje se brine za svoje stanovnike? Jer želim da dobijem nešto za svoj plaćeni porez? Jer ne želim da mi neka kokoš koju je HDZ zaposlio preko veze indokrtinira dijete kroz nastavu? Jer mi je pun kurac smeća, nereda i nerada na svim razinama? Jer mi je deset jebenih godina uskraćeno pravo da biram vlast u gradu u kojem sam rođen? Jer želim živjeti a ne životariti od svog rada?
Bome zanimljiv neki psihički poremećaj - htjeti biti čovjek a ne stoka.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#230 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zato što sam se upravo vratio odozgo, gore mi je familija sve iz prve ruke pričam. A dobio sam posao, samo čekam sad vizu i adios!seln wrote:
U proceduri odlaska, a vec znas sve o zivotu u Njemackoj?
Svaka cast!
De me ti iz Francuske prosvijetli ljeba ti....insomnia78 wrote:Joj pogleda kroz ruzicaste naocare.![]()
![]()
![]()
![]()
- Domaci izdajnik
#231 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Slažem se sa tobomcyprus wrote:Ja se vala ne bi maltretiro sa učenjem njemačkog, ne znam za kakve pare i uređenost...
- seln
#232 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I ti stvarno uzimas Erlangen sa njegovih 100.000 stanovnika kao sablon za citavu Njemacku??Lajavikrelac wrote:Zato što sam se upravo vratio odozgo, gore mi je familija sve iz prve ruke pričam. A dobio sam posao, samo čekam sad vizu i adios!seln wrote:
Svaka cast!
Po Njemackim mjerilima, provincijsko gnijezdo sa konzervativnim penzosima i drvoredima sa porodicnim kucicama... primjer zivota u Njemackoj?
Koliko dugo si boravio gore? Godinu, dvije, pet?
- Domaci izdajnik
#233 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Uzimam za poređenje i Nirnberg metropoliten regije tj. Erlangen Firt, Tenenlohe, Deksendorf, Hercognaurah a kad već patiš od veličine evo i Manhajm da navedem tamo mi je burazer. Svi moji su gore godinama, ne kukaju da im je teško, loše, da bi se vratili, naprotiv, dobro im je. Žive i rade, bolje im je nego u Bosni a svi otišli u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima sa komplet porodicama, što znači može se.

I Bavarska jeste najbogatija i najjača regija Njemačke. Da neću možda Donju Sasku ko reper uzimati?
Jest vala pripizdina u pm....u toj selendri se nalazi Siemens AG, Schaeffler group, Adidas i Puma. Sta će bavarske seljačine i penzosi...seln wrote:Po Njemackim mjerilima, provincijsko gnijezdo sa konzervativnim penzosima i drvoredima sa porodicnim kucicama.
I Bavarska jeste najbogatija i najjača regija Njemačke. Da neću možda Donju Sasku ko reper uzimati?
- mousstapha
#234 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa bez obzira sto je tu sjediste velikih kompanija, Erlangen je po svim mjerilima u Njemackoj provincija, jos se nalazi u Bavarskoj gdje je mentalitet dosta konzervativniji.
Upozno sam jednog lika koji upravo tu studirao i radio u Siemensu, a kasnije se preselio u Köln, pa u Berlin. Prema njegovimi rijecima razlika je ogromna u mentalitetu ljudi.
Naravno ne mora to na svakoga isto uticati. Nekome je bitno u kakvom drustvu zivi, da komunicira sa ljudima, neko stvara sebi svoj mikro svijet i zadovoljan je.
Upozno sam jednog lika koji upravo tu studirao i radio u Siemensu, a kasnije se preselio u Köln, pa u Berlin. Prema njegovimi rijecima razlika je ogromna u mentalitetu ljudi.
Naravno ne mora to na svakoga isto uticati. Nekome je bitno u kakvom drustvu zivi, da komunicira sa ljudima, neko stvara sebi svoj mikro svijet i zadovoljan je.
- dječak sa šibicama
#235 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto jest jest, moja baka svabica bila, uvijek se zezala kako i kad tepa djeci, zvuci ko obersturmfirer na vojnoj vjezbi.Lajavikrelac wrote:Slažem se sa tobomcyprus wrote:Ja se vala ne bi maltretiro sa učenjem njemačkog, ne znam za kakve pare i uređenost...evo ja ga učim odvratnijeg jezika na svijetu nema, pravi fašistički! Čak im i dječije pjesmice ko koračnica Vermahta zvuče....
- konjislav
#236 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dosta je slicna situacija i u Minhenu, gradu od 1.5M ljudi, odnosno 2.6M ljudi u metropolitanskom dijelu.seln wrote:I ti stvarno uzimas Erlangen sa njegovih 100.000 stanovnika kao sablon za citavu Njemacku??Lajavikrelac wrote:Zato što sam se upravo vratio odozgo, gore mi je familija sve iz prve ruke pričam. A dobio sam posao, samo čekam sad vizu i adios!seln wrote:
Svaka cast!
Po Njemackim mjerilima, provincijsko gnijezdo sa konzervativnim penzosima i drvoredima sa porodicnim kucicama... primjer zivota u Njemackoj?
Koliko dugo si boravio gore? Godinu, dvije, pet?
-
Fudo387
#237 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta ces konkretno raditi?Lajavikrelac wrote:
Zato što sam se upravo vratio odozgo, gore mi je familija sve iz prve ruke pričam. A dobio sam posao, samo čekam sad vizu i adios!
- Domaci izdajnik
#238 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Uvoziti maglu i izvoziti promajuFudo387 wrote:
Sta ces konkretno raditi?
To stoji ipak je Njemačka zemlja sa 80+ miliona stanovnikamousstapha wrote:Pa bez obzira sto je tu sjediste velikih kompanija, Erlangen je po svim mjerilima u Njemackoj provincija, jos se nalazi u Bavarskoj gdje je mentalitet dosta konzervativniji.
Last edited by Domaci izdajnik on 24/10/2018 14:58, edited 1 time in total.
-
teletrader
#239 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da i ja koju kazem
Zivim u Becu vec 30tak godina, a u Erlangenu sam vec zadnje cetiri godine.
Dosao sam raditi kao IT-Consultant u jednoj banci, onda se sa par kolega osamostalio, osnovali smo firmu,sad radimo za vlastiti racun i ne zalimo se
Ono sto upada u oci, bez obzira gdje covjek da "upadne" , je jako velika kolicina Nijemaca a i stranaca koji su trbuhom za kruhom , dosli u ovu regiju, tu nasli poslove i tu rade. U svom blizem poslovnom okruzenju cak i ne poznajem nikoga ko je direktno iz Erlangena/Nürnberga nego ih je jako puno iz Berlina, pokrajina sa sjevera itd. Jednostavno ovdje ima jako puno posla (sto trenutno vidim po projektima na kojima radim i koji su "na cekanju") , po broju nepopunjenih radnih mjesta u IT-u,plate su dobre , (losa strana toga je da su kirije jako visoke), sigurnosna situacija solidna.
Da citiram jednog dragog kolegu iz Berlina "Ne podnosim Bavarsku i njihov mentalitet, ali sam ovdje jer ovdje jednostavno ima posla.. U Berlinu bih mozhda kao junior java developer zaradjivao max. 1500-1700€ , ovdje imam puno vise)..
Tako da, nama koji smo zauzeti poslom , su Erlangen/Nürnberg OK, neko ko dodje turisticki vjerovatno i nece biti odusevljen gradom. Nürnberg ima konkretno skoro pola miliona stanovnika i meni je poslije Beca, pomalo dosadan.
Al iskreno govoreci, kad imate radnu sedmicu od skoro 50-55 sati , treba vam malo dosade
Zivim u Becu vec 30tak godina, a u Erlangenu sam vec zadnje cetiri godine.
Dosao sam raditi kao IT-Consultant u jednoj banci, onda se sa par kolega osamostalio, osnovali smo firmu,sad radimo za vlastiti racun i ne zalimo se
Ono sto upada u oci, bez obzira gdje covjek da "upadne" , je jako velika kolicina Nijemaca a i stranaca koji su trbuhom za kruhom , dosli u ovu regiju, tu nasli poslove i tu rade. U svom blizem poslovnom okruzenju cak i ne poznajem nikoga ko je direktno iz Erlangena/Nürnberga nego ih je jako puno iz Berlina, pokrajina sa sjevera itd. Jednostavno ovdje ima jako puno posla (sto trenutno vidim po projektima na kojima radim i koji su "na cekanju") , po broju nepopunjenih radnih mjesta u IT-u,plate su dobre , (losa strana toga je da su kirije jako visoke), sigurnosna situacija solidna.
Da citiram jednog dragog kolegu iz Berlina "Ne podnosim Bavarsku i njihov mentalitet, ali sam ovdje jer ovdje jednostavno ima posla.. U Berlinu bih mozhda kao junior java developer zaradjivao max. 1500-1700€ , ovdje imam puno vise)..
Tako da, nama koji smo zauzeti poslom , su Erlangen/Nürnberg OK, neko ko dodje turisticki vjerovatno i nece biti odusevljen gradom. Nürnberg ima konkretno skoro pola miliona stanovnika i meni je poslije Beca, pomalo dosadan.
Al iskreno govoreci, kad imate radnu sedmicu od skoro 50-55 sati , treba vam malo dosade
- seln
#240 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo je fakat najbosanskiji moguci odgovor... uvrijedjena rekacija tipa "ta ti znas".Lajavikrelac wrote:Uzimam za poređenje i Nirnberg metropoliten regije tj. Erlangen Firt, Tenenlohe, Deksendorf, Hercognaurah a kad već patiš od veličine evo i Manhajm da navedem tamo mi je burazer. Svi moji su gore godinama, ne kukaju da im je teško, loše, da bi se vratili, naprotiv, dobro im je. Žive i rade, bolje im je nego u Bosni a svi otišli u kasnim tridesetima i ranim četrdesetima sa komplet porodicama, što znači može se.
Jest vala pripizdina u pm....u toj selendri se nalazi Siemens AG, Schaeffler group, Adidas i Puma. Sta će bavarske seljačine i penzosi...seln wrote:Po Njemackim mjerilima, provincijsko gnijezdo sa konzervativnim penzosima i drvoredima sa porodicnim kucicama.
To sto je Bayern bogat, ne mijenja velicinu Erlangena. To sto ima sve te firme, ne mijenja velicinu Erlangena.
I Herzogenaurach ima Adidas i Pumu, ali to ne mijenja stvar da je rijec o selendri velicine Kalesije.
Takodje nisam pitao jesu li tvoji gore i kad su otisli. Pitao sam koliko dugo si ti boravio gore, kad imas tako dobar uvid.
Mislim, tvrditi da u Njemackoj nema kriminala, da se ne kradu auta i bicikla...
http://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/kriminalitaet/
- Domaci izdajnik
#241 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ima u u Monaku kriminala. Monako je sranje? A druga stvar već sam napisao da je Erlangen meni taman po mjeri, kome je malo, bujrum, eno Minhena pa uživaj...
Last edited by Domaci izdajnik on 24/10/2018 15:02, edited 1 time in total.
-
Fudo387
#242 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ozbiljno pitam, ne moras bas opis radnog mjesta, eto bransa u kojoj ces biti zaposlen, cisto da ovi sto se spremaju na odlazak imaju predstavu sta ih ceka.Lajavikrelac wrote:
Uvoziti maglu i izvoziti promaju![]()
- seln
#243 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sorry, ti si tvrdio da u Njemackoj nema kriminala, cemu ljutnja?Lajavikrelac wrote:Ima u u Monaku kriminala. Monako je sranje? A druga stvar već sam napisao da je Erlangen meni taman po mjeri, kome je malo, bujrum, eno Minhena pa uživaj...
I opet: koliko dugo si zivio u Njemackoj? Godinu, dvije, pet?
- Domaci izdajnik
#244 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za sada logistika i transport. Ništa vau, nisam IT struke. Burazer mi tamo radi pa me preporučio, a i treba im radne snage...posla ima ko u priči ko god ima papire i hoće da radi ne mora se brinuti.Fudo387 wrote:Ozbiljno pitam, ne moras bas opis radnog mjesta, eto bransa u kojoj ces biti zaposlen, cisto da ovi sto se spremaju na odlazak imaju predstavu sta ih ceka.
- seln
#245 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Uglavnom nemaju. Nisam imao ni ja.Fudo387 wrote:Ozbiljno pitam, ne moras bas opis radnog mjesta, eto bransa u kojoj ces biti zaposlen, cisto da ovi sto se spremaju na odlazak imaju predstavu sta ih ceka.Lajavikrelac wrote:
Uvoziti maglu i izvoziti promaju![]()
Moje izgladnjele oci su vidjele pune izloge, mocna auta, autoput, napucane trebe...
paaa, kad je proslo desetak godina, onda sam poceo realno da sagledavam.
- insomnia78
#246 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa sta kaze zvanicna statistika, u Njemackoj se ne krade?mirsek wrote:Kakvu ba zvanicnu statistiku i google, sta kaze fransoa i tekica koliko se krade u vasoj mahali, vrlo jednostavno i bez komplikacija do pravih informacija.insomnia78 wrote:Hajd sad kad vec znas njemacki potrazi na googlu statistiku ukradenih bicikala, auta, sitnog kriminala
-
Fudo387
#247 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ok, vozices kamion, kombi, utovaraj, istovaraj.Lajavikrelac wrote:Za sada logistika i transport. Ništa vau, nisam IT struke. Burazer mi tamo radi pa me preporučio, a i treba im radne snage...posla ima ko u priči ko god ima papire i hoće da radi ne mora se brinuti.Fudo387 wrote:Ozbiljno pitam, ne moras bas opis radnog mjesta, eto bransa u kojoj ces biti zaposlen, cisto da ovi sto se spremaju na odlazak imaju predstavu sta ih ceka.
Nije lose za pocetak.
Sretno.
P.S. A kakav si posao napustio u Bosni?
- mousstapha
#248 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hoce li se ikad onaj meteor123123123123213123 vratiti na forum

- Tomahawk11
- Globalni moderator
#249 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad je pokret? Da dođem s kantom vode.
- dječak sa šibicama
#250 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
O cemu pricamo ljudi, evo danas Sajam turizma u Skenderiji, sami penzioneri, dosli ljudi da se najedu gulasa dzabnog, pokupili sav hljeb sa Klas standa, sve sto je besplatno. Tuga za gledati.