STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
Hemel

#226 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hemel »

Ramzess Veliki wrote:Bila jedina drzava da valja dok je nisu raskupusali cetnici I ustase genocidasi I ljudsko smece koje se sada pravda da ta drzava nije valjala. Nije Im valjala samo iz razloga sto svoje umne bolesti nisu mogli nekaznjeno realizirati, nije Im dozvoljavala da kolju I pljackaju kako su zeljeli, bojali se Tita I nisu smjeli da se pojave, a nakon njegove smrti ispuzali su iz svojih jazbina I poceli trovati sve oko sebe.
I sad imaju kompleks nize vrijednosti jer nisu sposobni napraviti nista ni priblizno toj njima mrskoj drzavi, I ostaje im samo da mrze sve oko sebe i sami spomen na tu drzavu.

Kako se i vidi iz nekih komentara ovdje.

Neki se ljudi rode jadni i nikada se ne poprave ... :sad:

Za tom drzavom sada mozemo samo zaliti i traziti neku slicnu sto dalje od ovih novonastalih promasenih projekata ukoliko se nesto znacajno ne desi.
Kada pricam sa strancija o ex Yugoslaviji pricam otprilike ovako ili jos bolje upakujem ALI realno gledajuci nista narocito.

Onako uspostavljen sistem bio je programiran da nestane. On bi se urusio ovako ili onako.
Puno mi to sve vuce na dodikovo poimanje vlasti. Ti to ti to ili...bolje me ne dovodi u iskusnju.

Sva industrija je bila uvezana, svedena na jedno podrucje bez konkurencije ili nekog izbora.
Lako je bilo poslovanje Sipadu, Energoinvestu, Zastavi...kada ti kaze da moras uzeti toliko i toliko toga i toga. On plasirao a ovaj kao prosirio poslovanje...
Prvim dolaskom trzisne ekonomije(a morala je doci kad-tad), sve bi se raspalo a mi smo bili svjedoci samo pocetka procesa.
nenadivan

#227 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by nenadivan »

Hemel wrote:
Ramzess Veliki wrote:Bila jedina drzava da valja dok je nisu raskupusali cetnici I ustase genocidasi I ljudsko smece koje se sada pravda da ta drzava nije valjala. Nije Im valjala samo iz razloga sto svoje umne bolesti nisu mogli nekaznjeno realizirati, nije Im dozvoljavala da kolju I pljackaju kako su zeljeli, bojali se Tita I nisu smjeli da se pojave, a nakon njegove smrti ispuzali su iz svojih jazbina I poceli trovati sve oko sebe.
I sad imaju kompleks nize vrijednosti jer nisu sposobni napraviti nista ni priblizno toj njima mrskoj drzavi, I ostaje im samo da mrze sve oko sebe i sami spomen na tu drzavu.

Kako se i vidi iz nekih komentara ovdje.

Neki se ljudi rode jadni i nikada se ne poprave ... :sad:

Za tom drzavom sada mozemo samo zaliti i traziti neku slicnu sto dalje od ovih novonastalih promasenih projekata ukoliko se nesto znacajno ne desi.
Kada pricam sa strancija o ex Yugoslaviji pricam otprilike ovako ili jos bolje upakujem ALI realno gledajuci nista narocito.

Onako uspostavljen sistem bio je programiran da nestane. On bi se urusio ovako ili onako.
Puno mi to sve vuce na dodikovo poimanje vlasti. Ti to ti to ili...bolje me ne dovodi u iskusnju.

Sva industrija je bila uvezana, svedena na jedno podrucje bez konkurencije ili nekog izbora.
Lako je bilo poslovanje Sipadu, Energoinvestu, Zastavi...kada ti kaze da moras uzeti toliko i toliko toga i toga. On plasirao a ovaj kao prosirio poslovanje...
Prvim dolaskom trzisne ekonomije(a morala je doci kad-tad), sve bi se raspalo a mi smo bili svjedoci samo pocetka procesa.
Boze koje ti gluposti pričaš. Pa sam Energoinvest je imao više poslova vani godišnje nego danas čitava Bih. Izuzetno konkurentne firme vani smo imali. U mnogim slučajevima smo dobijali poslove kao podizvodjaci - engleska ili njemačka firma dobiju posao na tenderu, politike radi, a onda mi sav posao odradimo, odlično zaradimo, a oni pokupe kajmak. Referenc lista Energoinvesta je na stotinjak strana, i to su sve visemilionski poslovi vani. Tito je preko pokreta nesvrstanih uspio da nadje poslove našim firmama u desetine država trećeg svijeta. Govorim o Energoinvestu jer tu poznajem situaciju, a bilo je mnogo drugih firmi koje su i više posla imale.
Hemel

#228 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hemel »

nenadivan wrote: Boze koje ti gluposti pričaš. Pa sam Energoinvest je imao više poslova vani godišnje nego danas čitava Bih. Izuzetno konkurentne firme vani smo imali. U mnogim slučajevima smo dobijali poslove kao podizvodjaci - engleska ili njemačka firma dobiju posao na tenderu, politike radi, a onda mi sav posao odradimo, odlično zaradimo, a oni pokupe kajmak. Referenc lista Energoinvesta je na stotinjak strana, i to su sve visemilionski poslovi vani. Tito je preko pokreta nesvrstanih uspio da nadje poslove našim firmama u desetine država trećeg svijeta. Govorim o Energoinvestu jer tu poznajem situaciju, a bilo je mnogo drugih firmi koje su i više posla imale.
To se zove izvoz i to je donekle islo(prelamanja u robama a nesto i u kesu) a sta je sa uvozom?
Ommadawn

#229 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Ommadawn »

Hemel wrote:
nenadivan wrote: Boze koje ti gluposti pričaš. Pa sam Energoinvest je imao više poslova vani godišnje nego danas čitava Bih. Izuzetno konkurentne firme vani smo imali. U mnogim slučajevima smo dobijali poslove kao podizvodjaci - engleska ili njemačka firma dobiju posao na tenderu, politike radi, a onda mi sav posao odradimo, odlično zaradimo, a oni pokupe kajmak. Referenc lista Energoinvesta je na stotinjak strana, i to su sve visemilionski poslovi vani. Tito je preko pokreta nesvrstanih uspio da nadje poslove našim firmama u desetine država trećeg svijeta. Govorim o Energoinvestu jer tu poznajem situaciju, a bilo je mnogo drugih firmi koje su i više posla imale.
To se zove izvoz i to je donekle islo(prelamanja u robama a nesto i u kesu) a sta je sa uvozom?
Otkud onda toliki deficit još od 1970?
Nije jedan Energoinvest mogao pokriti sve to.
Otkud tzv. mjere štednje osamdesetih?
Nismo nikako mogli da ostvarimo trgovinski balans a dugovi se nagomilali.
Jedan uspješni Energoinvest sanira gubitke 10 firmi - naravno da je to neodrživo. A imali smo manje uspješnih firmi poput Energoinvesta u odnosu na gubitaše no vajalo je održati socijalni mir u državi.
Hadzi Lojo

#230 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hadzi Lojo »

Hajmo, hajmo jugonostalgicari sad opletite kako se islo na more a moglo je i na kredit. Pa zatim kako se islo u Italiju po farmerke i kahvu ili kavu ili kafu, pa onda parni i neparni brojevi a pogotovo stajanje u red za mlijko i secer itd.

Eto vam dodika i kusturice udruzite se sa njima mozda vam povrate snove.
high_volume

#231 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by high_volume »

Hadzi Lojo wrote:Hajmo, hajmo jugonostalgicari sad opletite kako se islo na more a moglo je i na kredit. Pa zatim kako se islo u Italiju po farmerke i kahvu ili kavu ili kafu, pa onda parni i neparni brojevi a pogotovo stajanje u red za mlijko i secer itd.

Nije isto stajati u redu za namirnice s ciljem kupovine za svoj novac kao i stajanje pred kontejnerom u redu s ciljem pronalaska namirnica - besplatno.

Nije isto posmatrati ljude koji od svojih primanja mjesečno dosegnu jedva do 20.tog sa pozicije malobrojnih tajkuna iz okvira odabranih i ujedinjenih u etno-klerikalne grupe i grupice

A i farmerke i ostala odjeća u "mnogobrojnim" poslijeratnim fabrikama tekstila naravno da su kvalitetnije i jeftinije nego tršćanske :D
spreca

#232 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Hadzi Lojo wrote:Hajmo, hajmo jugonostalgicari sad opletite kako se islo na more a moglo je i na kredit. Pa zatim kako se islo u Italiju po farmerke i kahvu ili kavu ili kafu, pa onda parni i neparni brojevi a pogotovo stajanje u red za mlijko i secer itd.

Da su sudije i tuzilastvo i zakon iz juge ta dva hostaplera bi davno bili u Zenici i mali zavidan staz u toj ustanovi
a sto se tice farmerki....danas 70% ih nosi neke za koje se nezna ni ko ih je sasio.....a ranije si osim talijanskih imao Elkroj pa Varteks pa Kluz cini mi se i jos mnoge kvalitetne
Hadzi Lojo

#233 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hadzi Lojo »

Problem je u tome sto vecina jugonostalgicara nece da shvati da je nad Bosnjacima genocid bio odavno isplaniran i on bi se desio i da smo ostali u krnjoj Yu odnosno krnjoj velikoj srbiji.

Ja koliko vidim dosta naseg naroda uopce nisu drzavotvorni i zato nam je ovako kako jeste.

Mi da smo kakvi ljudi prevrnuli bi predsjednistvo nakon optuzbe protiv Dragana Vikica a sad protiv Dudakovica.

Ove uhljupe i nase i ove druge kojima su nasi izdajnici koji nemaju nimalo ponosa ni muskosti to sve dozvolili.
Hadzi Lojo

#234 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hadzi Lojo »

Kako sada masa naroda ne izlazi na izbore tako nije izasla i kada je bilo glasovanje za izlazak BiH iz fasisticke velikosrpske tvorevine.

Yugonostalgicari su ocekivali i mantrali ma nece to kod nas i ostala kurcu sviranja.
spreca

#235 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Pricamo o Jugoslaviji a ne nekakvim krnjim srboslavijama...niko ovdje ne spominje odzerasenu/skracenu jugu
Hadzi Lojo

#236 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hadzi Lojo »

Ali zar ne vidis sta se krije iza price?

Iza svega se lagano protura ujedinjenje BiH sa Srbijom sto je vec Bakir vec dogovorio.
high_volume

#237 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by high_volume »

Tokom tranzicije iz političkog, državotvornog i ekonomskog sistema socijalističke Jugoslavije, nekoliko godina prije '90-tih, početkom "Markovića", od federacije Jugoslavije morala je biti konstituisana konfederacija. Makar sa početnim probnim, privremenim trajanjem 10-tak godina, u kojoj bi današnje političke, etničke i religijske ideje bile zadržane i nastavljene sa razvojem, svaka u okviru svojih prostora, čime bi bile i zadržane privredne, finansijske, prebivališne situacije, ali i čime bi bili spašeni mnogobrojni životi ljudi. I sigurno je da bismo već odavno bili važan činilac EU...
spreca

#238 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

Hadzi Lojo wrote:Ali zar ne vidis sta se krije iza price?

Iza svega se lagano protura ujedinjenje BiH sa Srbijom sto je vec Bakir vec dogovorio.
Bakir samo moze skupa sa Sebijom da ode na Adu ciganliju i da skinu gace i primaju cestitke
radostan dan

#239 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by radostan dan »

Hadzi Lojo wrote:Ali zar ne vidis sta se krije iza price?

svakome ko je mislio da je osnivanje jadranske lige u košarci slučajno...poslije dueta dragane mirković i saše lošića valjda mu je jasno o čemu se radi.
Nadzornik

#240 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Nadzornik »

Ko je krvlju steko sve,cetere's osme reko NE,politiku svoju tera bez Rusa i Amera... :-D
Ramzess Veliki

#241 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Ramzess Veliki »

Sta god da mislili ova je katastrofa zajedno sa svim ostalim bivsim republikama SFRJ. Da li je Juga bila bolja ili gora sad nista ne znaci.
Ova sad drzavica je pogodna samo uhljebima, ostalima je maceha. Kad neko brani ovu BeHa ja odmah mislim da je u pitanju uhljebljeni SDA kadar koji je eventualno zavrsio neku skolu dopisno u Travniku da bi stranka mogla da opravda njegovo uposljavanje, jer samo takvi su zadovoljni ovom kaljugom.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#242 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by pici »

oĆe da nam otmu metroplu e neste valla
nenadivan

#243 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by nenadivan »

Ommadawn wrote:
Otkud onda toliki deficit još od 1970?
Nije jedan Energoinvest mogao pokriti sve to.
Otkud tzv. mjere štednje osamdesetih?
Nismo nikako mogli da ostvarimo trgovinski balans a dugovi se nagomilali.
Jedan uspješni Energoinvest sanira gubitke 10 firmi - naravno da je to neodrživo. A imali smo manje uspješnih firmi poput Energoinvesta u odnosu na gubitaše no vajalo je održati socijalni mir u državi.[/quote]

Nisam ekonomski stručnja, a kamoli ekonomski istoričar da bih znao takvo nešto.
Ono što mi se odavno mota po glavi jeste da je Jugoslavija imala nesreću od samog nastanka. Začeta je pogrešno. Prva je nastala u principu kao mini-imperijalistička težnja Karađorđevića i elite oko njih, a pod geslom oslobođenja bratskih naroda od tiranskih vlasti. Hrvati su već od ranije imali mnogo viša prava u KK monarhiji (ne sjećam se sada ali krajem 19.vijeka su dobili neka dodatna prava), i bilo je kontakata i srpske i hrvatske strane i razmjene ideje (Ilirski pokret itd). Hrvatskim elitama nije odgovaralo da tek tako uđu u sastav Jugoslavije bez nekih garancija, i o tome se raspravljalo čak i tokom 1.sv.rata. Ono što najprije treba da bude jasno da Jugoslavija (prva) ne bi ni nastala da nije bilo težnje velikih sila (Francuska, V.B.) da se trajno sasječe njemački uticaj na Balkanu. Jugoslavija je tome trebala da služi. Srbi su je zato i dobili - ali su srpske elite (mislim prije svega na političke, ali i kulturne/intelektualne ne treba zanemariti) morale da pristanu na nekakav kompromis, tj. da se hrvatskim elitama daju kakve-takve garancije. Inače šta Hrvati dobijaju od tog oslobođenja? Sjaši kurta - uzjaši murta. Najsmješnija mi je priča srpskih nacionalista kako su oni oslobodili Hrvate a ovi im sad, jel te, ovako vraćaju. E sad, nakon rata, kralj i srpske elite imaju pretežan uticaj u toj državi, što dovodi do nagomilavanja nezadovoljstava s druge strane, strane hrvatskh elita. Ovdje stalno potenciram pojam elita, jer običnog radnika, seljaka, hamala niko nije ni pitao, niti bi se on nešto posebno i zanimao za te stvari da nije kao i danas sredstvima javnom opštenja "filovan" odgovarajućim informacijama. Elite su te koje su se sve vrijeme sukobljavale. Od samog početka kraljevine SHS imamo političke probleme - koje se, ruku na srce, ipak malo više mogu staviti na dušu srpske strane, koja je u zaletu "oslobođenja" uzimala sebi za pravo da misli da ima više prava. U takvoj klimi nastaju i ustaški pokret, i VMRO. Poslije će da zaplati nedužni narod. Nakon rata, zbog iskustava tog tipa pokušavalo se sa nacionalizmima balansirati. Sve je bilo od početka rekao bih zatrovano tim nacionalnim idejama. Ne znam da li je moglo drugačije, jer je u samom scru komunističkog pokreta malo bilo pravih jugoslovena, i ljudi koji internacionalno razmišljaju - što je, je l te, i suština komunističkog pokreta. Većina komunista su bili nacionalnog opredjeljenja - što je paradoksalno ako se uzme u obzir proklamovana internacionalnost samog pokreta. Pričam sa prijateljem Slovencem, stariji je od mene 10ak godina, i on se sjeća kako je neke stvari podržavao tada, a sada misli da je griješio. Kako su slovenački komunisti stalno nešto insistirali kako slovenščine nema dovoljno u Jugi, kako su oni kao privredno najjači, a kultuno zapostavljeni - sada on to vidi više kao odraz nacionalističkih nastojanaj slovenačkih komunista nego kao neki stvarni problem. Pogotovo nakon iskustva u EU gdje su zadnja rupa na svirali, i njihova se ništa i ne "pika". Sada vidi da je ono bilo često i pretjerivanje. O srpskoj i hrvatskoj strani da i ne pričam. Muslimani (tadašnji) su neka druga priča - i njihova geneza i njihov trnoviti put od nepriznavanja od bilo koje strane do kakvog takvog priznavanja zaslužuje po sebi mnogo prostora. Oni su stajali kao relikt turskog doba, i bili oduvijek prezreni od svih. Komunisti su bili ipak najviše fer prema muslimanima (komunisti svih boja), te mislim da bi Bošnjaci trebali biti puno blaži u ocjeni KPJ i same SFRJ nego što mi se čini po forumima da se potura. I ta priča da je neko planirao genocid mi se čini nemoguća. Nije nemoguće da je bilo luđaka koji su to nekada planirali ali su oni u onoj državi gotovo do samog njenog raspada ili ležali u zatvoru ili nisu iznosili svoje mišljenje.
drastic

#244 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by drastic »

dok je bravar bio predsjednik sva su nam vrata bila otkljucana a lopovi iza brave
spreca

#245 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by spreca »

drastic wrote:dok je bravar bio predsjednik sva su nam vrata bila otkljucana a lopovi iza brave
U Tuzli na jednoj plakati koja je stajala na prozoru i to sam vidio ljetos je pisalo.....Za kradju Tito je svoje slao u Zenicu a ovi danasnji svoje salju na Hadz :lol:
hizo ramidovic

#246 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by hizo ramidovic »

a sta posten covek moze mislit o bivsoj tzv. Jugoslaviji:

- tamnica naroda,
- drzava-zatvor,
- nisi smio rec ko si i sta si-odmah na goli otok,
- na more si mor'o ic preko sindikata ko kakva fukara,
- morala se vojska sluzit pa te sa 18-19 godina odvoje od roditelja i onda se moras sam snalazit',
- ako napravis kakav lopovluk ili krivicno djelo odmah ti policija dodje na vrata (ne daju ti se ni naspavati sto znaci da ti krse ljudska prava)

itd.
General War

#247 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by General War »

Hadzi Lojo wrote:Problem je u tome sto vecina jugonostalgicara nece da shvati da je nad Bosnjacima genocid bio odavno isplaniran i on bi se desio i da smo ostali u krnjoj Yu odnosno krnjoj velikoj srbiji.

Ja koliko vidim dosta naseg naroda uopce nisu drzavotvorni i zato nam je ovako kako jeste.

Mi da smo kakvi ljudi prevrnuli bi predsjednistvo nakon optuzbe protiv Dragana Vikica a sad protiv Dudakovica.

Ove uhljupe i nase i ove druge kojima su nasi izdajnici koji nemaju nimalo ponosa ni muskosti to sve dozvolili.
Evo sta te sad sprjecava da se razmases. Ni ovaj genocid sto se desio i UZP....sta si uspio da naplatis? Bivsa jugoslavija je zlocince na kraj svijeta gonila, a evo vidimo dokle je pravi domet prvaka u Bosnjaka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#249 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by _BataZiv_0809 »

U simbolickom ta zajednica i dalje egzistira i to je nesto sto se ne moze gumicom izbrisati.

I hvala bogu da je tako. Da smo zajedno onoliko koliko nam je cejf a ne onoliko koliko nas neko tjera :thumbup:
Hemel

#250 Re: STA MISLIMO O BIVSIJ YU

Post by Hemel »

Image

Zanimljivo.
Svasta mi pada na pamet. :D
Locked