Ommadawn wrote:
To se zove izvoz i to je donekle islo(prelamanja u robama a nesto i u kesu) a sta je sa uvozom?
Otkud onda toliki deficit još od 1970?
Nije jedan Energoinvest mogao pokriti sve to.
Otkud tzv. mjere štednje osamdesetih?
Nismo nikako mogli da ostvarimo trgovinski balans a dugovi se nagomilali.
Jedan uspješni Energoinvest sanira gubitke 10 firmi - naravno da je to neodrživo. A imali smo manje uspješnih firmi poput Energoinvesta u odnosu na gubitaše no vajalo je održati socijalni mir u državi.[/quote]
Nisam ekonomski stručnja, a kamoli ekonomski istoričar da bih znao takvo nešto.
Ono što mi se odavno mota po glavi jeste da je Jugoslavija imala nesreću od samog nastanka. Začeta je pogrešno. Prva je nastala u principu kao mini-imperijalistička težnja Karađorđevića i elite oko njih, a pod geslom oslobođenja bratskih naroda od tiranskih vlasti. Hrvati su već od ranije imali mnogo viša prava u KK monarhiji (ne sjećam se sada ali krajem 19.vijeka su dobili neka dodatna prava), i bilo je kontakata i srpske i hrvatske strane i razmjene ideje (Ilirski pokret itd). Hrvatskim elitama nije odgovaralo da tek tako uđu u sastav Jugoslavije bez nekih garancija, i o tome se raspravljalo čak i tokom 1.sv.rata. Ono što najprije treba da bude jasno da Jugoslavija (prva) ne bi ni nastala da nije bilo težnje velikih sila (Francuska, V.B.) da se trajno sasječe njemački uticaj na Balkanu. Jugoslavija je tome trebala da služi. Srbi su je zato i dobili - ali su srpske elite (mislim prije svega na političke, ali i kulturne/intelektualne ne treba zanemariti) morale da pristanu na nekakav kompromis, tj. da se hrvatskim elitama daju kakve-takve garancije. Inače šta Hrvati dobijaju od tog oslobođenja? Sjaši kurta - uzjaši murta. Najsmješnija mi je priča srpskih nacionalista kako su oni oslobodili Hrvate a ovi im sad, jel te, ovako vraćaju. E sad, nakon rata, kralj i srpske elite imaju pretežan uticaj u toj državi, što dovodi do nagomilavanja nezadovoljstava s druge strane, strane hrvatskh elita. Ovdje stalno potenciram pojam elita, jer običnog radnika, seljaka, hamala niko nije ni pitao, niti bi se on nešto posebno i zanimao za te stvari da nije kao i danas sredstvima javnom opštenja "filovan" odgovarajućim informacijama. Elite su te koje su se sve vrijeme sukobljavale. Od samog početka kraljevine SHS imamo političke probleme - koje se, ruku na srce, ipak malo više mogu staviti na dušu srpske strane, koja je u zaletu "oslobođenja" uzimala sebi za pravo da misli da ima više prava. U takvoj klimi nastaju i ustaški pokret, i VMRO. Poslije će da zaplati nedužni narod. Nakon rata, zbog iskustava tog tipa pokušavalo se sa nacionalizmima balansirati. Sve je bilo od početka rekao bih zatrovano tim nacionalnim idejama. Ne znam da li je moglo drugačije, jer je u samom scru komunističkog pokreta malo bilo pravih jugoslovena, i ljudi koji internacionalno razmišljaju - što je, je l te, i suština komunističkog pokreta. Većina komunista su bili nacionalnog opredjeljenja - što je paradoksalno ako se uzme u obzir proklamovana internacionalnost samog pokreta. Pričam sa prijateljem Slovencem, stariji je od mene 10ak godina, i on se sjeća kako je neke stvari podržavao tada, a sada misli da je griješio. Kako su slovenački komunisti stalno nešto insistirali kako slovenščine nema dovoljno u Jugi, kako su oni kao privredno najjači, a kultuno zapostavljeni - sada on to vidi više kao odraz nacionalističkih nastojanaj slovenačkih komunista nego kao neki stvarni problem. Pogotovo nakon iskustva u EU gdje su zadnja rupa na svirali, i njihova se ništa i ne "pika". Sada vidi da je ono bilo često i pretjerivanje. O srpskoj i hrvatskoj strani da i ne pričam. Muslimani (tadašnji) su neka druga priča - i njihova geneza i njihov trnoviti put od nepriznavanja od bilo koje strane do kakvog takvog priznavanja zaslužuje po sebi mnogo prostora. Oni su stajali kao relikt turskog doba, i bili oduvijek prezreni od svih. Komunisti su bili ipak najviše fer prema muslimanima (komunisti svih boja), te mislim da bi Bošnjaci trebali biti puno blaži u ocjeni KPJ i same SFRJ nego što mi se čini po forumima da se potura. I ta priča da je neko planirao genocid mi se čini nemoguća. Nije nemoguće da je bilo luđaka koji su to nekada planirali ali su oni u onoj državi gotovo do samog njenog raspada ili ležali u zatvoru ili nisu iznosili svoje mišljenje.