Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Kandidati za mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH

Poll ended at 05/10/2018 23:32

Mirsad Hadžikadić - (Platforma za progres)
145
43%
Fahrudin Radončić[/b] - (SBB)
19
6%
Senad Šepić - (Nezavisni blok)
7
2%
Šefik Džaferović - (SDA)
44
13%
Denis Bećirović - (SDP)
116
35%
Amer Jerlagić - (Stranka za BiH)
3
1%

Total votes: 334

Sinapsa

#226 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Sinapsa »

Leverage wrote:
BMX1977 wrote: Covic ce dobiti 40.000 glasova vise zbog kampanje HDZ-a iz Hrvatske. Oni vec sire tu propagandu na HRT-u. Znaci i za njih je odlucujuci momenat da li ce biti politicki faktor u BiH u buducnosti ili nece. Covic je dobio prosli put 130.000 ovaj put moze i preko 170.000. Komsic da bi bio 100% siguran mora imati 200.000 i dotle oni nemogu ici nikada.

Ako Komsic izgubi od Covica onda je sve ionako uzaludno za BiH. Pogotovo u momentu kada je Trump na vlasti i stvari nisu toliko jasne u svijetu.
Ponavljam, to je jednostavno nemoguće jer nema toliko ljudi na raspolaganju. I prošli put je bila mobilizovana dijaspora i u tih 130 hiljada figuriše i dijaspora. I srpski glasovi iz Kantona 10. Sve je tu. A 4 godine se bilo u vlasti, na osnovu čega će izgubiti podršku barem 15-20 hiljada iz baze. Nema matematike za tu tvoju priču.

Bilo bi bolje da pobijedi Komšić ali država nije u opasnosti ako pobijedi Čović, to su smijurije. Trump nije promijenio politiku SAD-a prema BiH ni za jotu, osim toga mandat mu je već upolovio, tako da...
Na proslim izborima, 2014 godine, za hrvatskog clana predsjednistva je glasalo preko 240.000 ljudi. Dakle 240.000 ljudi uprkos navodno losem odazivu biraca. Tada je Raguz dobio nesto manje od sto hiljada glasova. Sada Raguz nije tu. Konkurencija mu je sada, izuzmemo li Komsica, cini mi se slabija. Kako onda nije moguce da dobije vise od 150.000 ili cak 200.000 glasova, kada je to matematicki i te kako moguce, cak i kada uzmemo pojacan odlazak ljudi iz zemlje u zadnje tri godine u obzir... Imam utisak da su neki taj detalj i taj kontekst previdjeli. Komsicu za sigurnu pobjedu, treba jedan glas vise od ukupnog broja glasaca, koji ce Covicu dati glas....a kao sto vidis, to moze znaciti, da Komsic ni sa 200.000 glasova ne moze biti siguran, iz prostog razloga sto Covic ima vise potencijalnih glasaca nego tih 200.000. Jesi li uzeo u obzir, da se izmedju Bosnjaka i bosanskih Hrvata vec par godina vodi bitka za resurse ove drzave, da je nakon presude za UZP doslo jos do dodatne polarizacije izmedju te dvije grupe? Da li si svjestan da ce to dodatno da podigne koheziju medju hrvatskim biracima i njihovu izlaznost na izbore, sto u krajnosti moze da znaci da 300.000 bosanskih Hrvata izadje na izbore? I sta ako vecina njih da glas upravo Covicu?
Leverage

#227 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Leverage »

Jesil uzeo u obzir da je među Raguževim glasovima oko pola (vjerovatno i više, vidi glasove za HDZ90) glasova Bošnjaka, dakle vrlo vjerovatnih Komšićevih glasača na ovim izborima?

Kad to uzmeš u obzir onda neke stvari izgledaju puno drukčije.

Kakvih 200-300 hiljada, to su potpune smijurije, hajde da realno pričamo.
Sinapsa

#228 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Sinapsa »

Leverage wrote:Jesil uzeo u obzir da je među Raguževim glasovima oko pola (vjerovatno i više, vidi glasove za HDZ90) glasova Bošnjaka, dakle vrlo vjerovatnih Komšićevih glasača na ovim izborima?

Kad to uzmeš u obzir onda neke stvari izgledaju puno drukčije.

Kakvih 200-300 hiljada, to su potpune smijurije, hajde da realno pričamo.
Jesam, uzeo sam u obzir, da cak i u hipotetickom slucaju, da su 2014 godine svi glasovi za hrvatskog clana predsjednistva poticali od Bosnjaka, i da cak niti jedan jedini Hrvat nije bio izasao na izbore - da cak i tada ostaje cinjenica, da bosanski Hrvati, 2018 godine, mogu jos uvijek mobilizovati 300.000 ljudi da izadju na izbore. Mogu li ili ne mogu? Jednostavno pitanje...
Leverage

#229 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Leverage »

Naravno da ne mogu, tih ljudi nema, ne postoje. Izlaznost može biti do 60%, imaš trećinu Hrvata koji glasaju pro BiH, nema toliko dijaspore kako se priča ovdje, još četiri godine negativnog prirodnog priraštaja...

130 hiljada je plafon za Čovića, plafon kojeg ovog puta neće dostići.
Sinapsa

#230 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Sinapsa »

Leverage wrote:Naravno da ne mogu, tih ljudi nema, ne postoje. Izlaznost može biti do 60%, imaš trećinu Hrvata koji glasaju pro BiH, nema toliko dijaspore kako se priča ovdje, još četiri godine negativnog prirodnog priraštaja...

Ovo je vec navijacki...pretpostavke, pausalne procjene i potcjenjivanje alternativnih opcija, koje su matematicki moguce. Niko od nas ne zna kako ce se izbori zavrsiti. Mozda Covic dobije manje od 100 hiljada glasova, a mozda i znatno vise od tog tvog "plafona" od 130 hiljada glasaca. Ako danas u BiH cak i nesto manje od 400.000 Hrvata zivi, oni jos uvijek mogu da mobilisu do 300.000 ljudi bez dijaspore (Uzmemo li 100-postotnu izlaznost kao bazu promisljanja). Tako gledano, 200 hiljada glasova su isto tako moguci. Ponavljam, moguci. A kako ce biti - vidjecemo.
GandalfSivi

#231 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by GandalfSivi »

sigurnoable wrote:
GandalfSivi wrote:Znaci, pregledah emisiju na N1 i prosto me sramota. Vakat je da se objasne neke stvari. Prvo, Jerlagic je irelevantna licnost, koja je tu da jos uvijek zastupa energetski lobi, u tom fahu je bio cijeli zivot i svojevremeno je doveden (od strane Harisa i Orucevica) da proda nase energetske kapacitete Kazahtancima, nije uspio u tome, i sada je u politici samo po inerciji, nista drugo.

Sada, puno vaznija stvar zvana Mirsad Hadzikadic. Koja je to ubleha od covjeka. Znaci, lik ne da je sa marsa pao, nego nema pojma ni gdje je pao. Nisam htio ranije da pisem o njemu iz postovanja prema ljudima koji su ga doveli (Advisory council for Bosnia and Herzegovina), jer oni fakat puno dobrog posla rade nam za domovinu, ali od pocetka je lik blago receno izgubljen, mada bi se i mnogo tezi pojmovi mogli upotrijebiti za njega. Znam vec dugo price kada su mu Ajla i Dado na noge doveli i Bidena i Clintona, bukvalno da se uslika sa njima, kako se zalio sto nisu cijelo vece (u sustini dvije veceri, jer su dva odvojena eventa bila) sa njim proveli, jer ipak je on taj koji se kandiduje za Predsjednistvo BiH. Niti zna kuda je dosao ni kuda je posao. Imao je skoro godinu dana da nauci osnovne stvari o politici, ali jos uvijek mu se svi odgovori svode na puku demagogiju, i njegovo neznanje vec postaje opasno. Stvarno sam mu htio dati benefit of the doubt, razmisljajuci da ima neka "normalna" razmisljanja, a sve ostalo ce nadoci, i ljudi su me upozoravali na njegov ignorizam, na njegovu nadmenost, na nedostatak volje da dopuni svoje znanje, ali fakat sam do veceras mislio da moze to puno bolje i da ce biti osvjezenje na nasoj politickoj sceni. Mi ne mozemo dopustiti da imamo politicke diletente u ovako bitnim izborim, a gospodin Hadzikadic nije nista vise od toga.

Pored njih dvojice Senad Sepic je zvucao ne samo kao doktor politickih nauka (sto vec jeste), nego kao pravi drzavnik. Pa vi onda skontajte kakav im je kapacitet obojici, a pogotovo Mirsadu...
:lol: :lol: :lol: :lol: Sad mi je jasno zasto nam je stanje u drzavi ovakvo. Pa ovo je smijesno kakve gluposti moze ljudski UHLJEBSKI um iznijeti to je nevjerovatno. Pa pazite vi sta prica jedan uhljeb u vezi profesora Mirsada Hadzikadica, o nekakvom znanju i inteligenciji i profesionalizmu. Ne bi me cudilo da za nekoliko dana izadje naslov kako je SDA ta koja ga je financirala da dodje do doktorata u Americi. Idi jarane poklopi se bolje ti je. Sramota je ovako nesto reci za profesora Mirsada Hadzikadica. Ako ne znas imas google, pa pogledaj koliko samo naucnih radova ovaj profesor ima ne samo na polju svog zanimanja vec i na polju medjunarodnih odnosa. Ako ja lazem google ne laze. Sramota! E dragi moji ovakvi nama i vode drzavu, ovakvi koji provale kroz usta svoja nesto gdje nema veze sa vezom i primitvni, neskolovani narod mu povjeruje. Sta ce se toga ruznog nadovezati za gospodina profesora Mirsada Hadzikadic do 7. Oktobra ne bi mu bio u kozi. Ocigledno je da se nije trebao zamarati sa nama primitivcima, ovo je sramota!
I koji si argument dao sem da je profesor? Jeste, i profesor je, i akademik, i ima objavljene naucne radove, i svaka mu cast za to, ali niti zna ista niti je spreman nauciti ista o politici. Da sam htio biti zloban, bio bih od pocetka, ali kao sto rekoh, iz postovanja prema ljudima koji ga guraju, bio sam spreman dati mu sansu. Evo, 20 dana prije izbora, lik jos uvijek nema napretka...

Btw, de mi definisi ovu frazu “uhljebski um”?
SaraFina

#232 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by SaraFina »

Leverage wrote:Inače Srbi u FBiH, barem oni koji nisu pro BiH, glasaće kao i prošli put - za Čovića.
Srpsko biračko tijelo je lapo - lapo i u RS. U FBiH vjerujem takodjer da situacija može biti samo više u korist SzP, a opće je poznato da oni Čovića i njihovi birači ne podržavaju.
Nikad niko iz SDS-A nije se ozbiljno bavio "hrvatskim pitanjem" u FBiH. Ivanića je logično iskoristio Čovića, kad bilo pitanje one revizije za presudu i vozdra!
Žalosno i tragično, da je socijaldemokratska stranka iz RS štetnija i pogubnija opcija, od jednog SDS-a koji ima zločinačku prošlost na teretu iz 90'.
SaraFina

#233 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by SaraFina »

Sinapsa wrote:
Leverage wrote:Naravno da ne mogu, tih ljudi nema, ne postoje. Izlaznost može biti do 60%, imaš trećinu Hrvata koji glasaju pro BiH, nema toliko dijaspore kako se priča ovdje, još četiri godine negativnog prirodnog priraštaja...

Ovo je vec navijacki...pretpostavke, pausalne procjene i potcjenjivanje alternativnih opcija, koje su matematicki moguce. Niko od nas ne zna kako ce se izbori zavrsiti. Mozda Covic dobije manje od 100 hiljada glasova, a mozda i znatno vise od tog tvog "plafona" od 130 hiljada glasaca. Ako danas u BiH cak i nesto manje od 400.000 Hrvata zivi, oni jos uvijek mogu da mobilisu do 300.000 ljudi bez dijaspore (Uzmemo li 100-postotnu izlaznost kao bazu promisljanja). Tako gledano, 200 hiljada glasova su isto tako moguci. Ponavljam, moguci. A kako ce biti - vidjecemo.

Glasovi za Parlament FBiH 2014:
HDZ koalicjia - 118.375
HDZ1990 - 40.125
HKDU - 4.751

:lol: :lol:
mrjasmin

#234 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by mrjasmin »

Mislim da je mnogima krivo sto Hadzikadic uopste nije bez sansi i zato pisanjem pokusavaju stvoriti slike da covjek nema sanse. MIslim da se grdno varate o vi politicki poltroni i uhljebi.
Smrcak15

#235 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Smrcak15 »

mrjasmin wrote:Mislim da je mnogima krivo sto Hadzikadic uopste nije bez sansi i zato pisanjem pokusavaju stvoriti slike da covjek nema sanse. MIslim da se grdno varate o vi politicki poltroni i uhljebi.

covjek ce ih pomesti samo tako na izborima, sviju redom...zivi bili pa vidjeli.
SaraFina

#236 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by SaraFina »

mrjasmin wrote:Mislim da je mnogima krivo sto Hadzikadic uopste nije bez sansi i zato pisanjem pokusavaju stvoriti slike da covjek nema sanse. MIslim da se grdno varate o vi politicki poltroni i uhljebi.

Glupo je što ćete glasove ulupati bez rezultata. Kao onomad kad se Reis Cerić kandidovao pa mu politički nepismeni dali tridesetak hiljada i on smirio ego. Taj rad.
high_volume

#237 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by high_volume »

GandalfSivi wrote:Znaci, pregledah emisiju na N1 i prosto me sramota. Vakat je da se objasne neke stvari. Prvo, Jerlagic je irelevantna licnost, koja je tu da jos uvijek zastupa energetski lobi, u tom fahu je bio cijeli zivot i svojevremeno je doveden (od strane Harisa i Orucevica) da proda nase energetske kapacitete Kazahtancima, nije uspio u tome, i sada je u politici samo po inerciji, nista drugo.

Sada, puno vaznija stvar zvana Mirsad Hadzikadic. Koja je to ubleha od covjeka. Znaci, lik ne da je sa marsa pao, nego nema pojma ni gdje je pao. Nisam htio ranije da pisem o njemu iz postovanja prema ljudima koji su ga doveli (Advisory council for Bosnia and Herzegovina), jer oni fakat puno dobrog posla rade nam za domovinu, ali od pocetka je lik blago receno izgubljen, mada bi se i mnogo tezi pojmovi mogli upotrijebiti za njega. Znam vec dugo price kada su mu Ajla i Dado na noge doveli i Bidena i Clintona, bukvalno da se uslika sa njima, kako se zalio sto nisu cijelo vece (u sustini dvije veceri, jer su dva odvojena eventa bila) sa njim proveli, jer ipak je on taj koji se kandiduje za Predsjednistvo BiH. Niti zna kuda je dosao ni kuda je posao. Imao je skoro godinu dana da nauci osnovne stvari o politici, ali jos uvijek mu se svi odgovori svode na puku demagogiju, i njegovo neznanje vec postaje opasno. Stvarno sam mu htio dati benefit of the doubt, razmisljajuci da ima neka "normalna" razmisljanja, a sve ostalo ce nadoci, i ljudi su me upozoravali na njegov ignorizam, na njegovu nadmenost, na nedostatak volje da dopuni svoje znanje, ali fakat sam do veceras mislio da moze to puno bolje i da ce biti osvjezenje na nasoj politickoj sceni. Mi ne mozemo dopustiti da imamo politicke diletente u ovako bitnim izborim, a gospodin Hadzikadic nije nista vise od toga.

Pored njih dvojice Senad Sepic je zvucao ne samo kao doktor politickih nauka (sto vec jeste), nego kao pravi drzavnik. Pa vi onda skontajte kakav im je kapacitet obojici, a pogotovo Mirsadu...

Nisu tvoji argumenti dovoljni jako za diskreditaciju M.H. u njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH. Beznačajni su. A i Hadžikadić uopšte ne djeluje nadmeno niti prepotentno niti slično, kakvim ga opisuješ, naprotiv. Šta više, djeluje jako pristojno, djeluje djeluje smireno, markantan je u svom izgledu, a i elokventan je u komunikaciji. Dakle, sve potpuno suprotbo od tvog zagovaranja mana i nedostataka i pokušaja diskreditacije.

U ovom trenutku BiH trebaju predstavnici koji će je vratiti u interesenu sferu međunarodne zajednice, neko ko će znati predstaviti interese BiH i ko će ih znati unijeti u međunarodne političke tokove. Neko ko ima iskustva u međunarodnim komunikacijama, neko ko ima kontakte i neko ko ima poznanstva i prijateljstva u međunarodnim političkim krugovima.

U ovom trenutku, od kandidata to su jedino Mirsad Hadžikadić i Boriša Falatar. Obrazovani su po svjetskim standardima, elokventni, naočiti, poznaju mnoge važne ljude, imaju iskustva u međunarodnim odnosima, i mogu donijeti neopisivu korist BiH svojim međunarodnim djelovanjem.
Ostali kandidati nisu izašli iz države kako treba, nemaju ni 5 osoba koje poznaju ili koji njih poznaju, ne govore strane jezike, ne znaju se ponašati, nemaju manire... I nemaju podršku moćnih ljudi, kakvu npr. ima Hadžikadić (http://www.acbih.org/) .

Senad Šepić ima određene političke kvalitete, ali najviše do nivoa nekog ministarstva ili u zakonodavnoj vlasti, dalje ne. Nikako.
GandalfSivi

#238 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by GandalfSivi »

Demagogija, demagogija, demagogija.

Tri je ujutro, napisem ti sve natenane u normalna doba...
malakh
Location: šeher rajvosa - http://aqicn.org/city/bosnia-herzegovin ... s-embassy/
Grijem se na: ćumur
Vozim: opel vektru

#239 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by malakh »

ako denis bećirović izgubi, neka se sda i džaferović dobro oduže hadžikadiću.
cadburry

#240 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by cadburry »

U principu, postoje tri kandidata za bosnjackog clana predsjednistva: Dzaferovic, Radoncic i Becirovic. Sve ostalo je potpuno bacanje glasova.
kiligonzales

#241 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

neon-x wrote:
Izbore itekako treba analizirati uzimajuci u obzir 14., 16. i trenutne okolnosti. DF je dozivio egzodus, na listama nekvalitetni kandidati i ne moze nikako imati neki znacajniji rezultat osim za mjesto u Predsjednistvu. SDP ce ostvariti sigurno bolji rezultat nego 2014. ali ne dramaticno jer ne znam koga bi mogli impresionirati Niksic, Magazinovic, Helez, Bijedic, Cengic i ostali mediokriteti sa prvih pozicija na listama.

Vjerovatno ce i Komsic i Becirovic biti u Predsjednistvu, ali ne zahvaljujuci tome sto su kvalitetni i sto ce donijeti ikakave promjene, vec zahvaljujuci strahu od Covica i Dodika i svojoj znalackoj demogogiji da to iskoriste. Kao takvi sumnjam da ce moci znacajnije pomoci svojim strankama na izborima.

Nama su potrebne promjene i najveci neprijatelj nam je status quo. Glas za Hadzikadica je glas iz straha od statusa quo i prvi korak u pokusaju mijenjanja politicke svijesti. Problem je sto covjeku status quo nikada nije dovoljno strasan a svaka promjena jeste jer zahtjeva napor i predstavlja neizvjesnost. Vjerovatno nas nece biti dovoljno koji se vise boje statusa quo ali ne znamo dok ne pokusamo.
Misljenja sam da DF, pa i SDP najvise glasova ce donjeti kandidatura ovog dvojca za predsjednistvo. Sad koliko i kako i sta ce biti na kraju neizvjesno je prognozirati. SDA ce izgubiti dosta glasova, SBB takodjer. E sad je pitanje hoceli se ljevica po broju glasova ujednaciti ili ih preteci sa SDA, SBB i HDZ-om ili ce ostati na proslom izbornom rezultatu, isto tako je bitno kako ce politicki djelovati nakon izbora, zajedno ili svako na svoj mlin.

SBB se po nekom Fahrinom pravilu uvijek priklanja pobjednicima. Tako da ako ljevica ne pobjedi uvjerljivo ili odluci da igra svako za sebe, ostaje da gledamo istu ekipu na vlasti opet.

Za mene je glas za Hadzikadica, ko glas za Cerica ili nekog drugog slicnog kandidata, tu je da odvuce nekome glasove. Sretno mu. Ali ako dobaci i rejsovih 30 hiljada bice dobro.
mrjasmin

#242 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by mrjasmin »

cadburry wrote:U principu, postoje tri kandidata za bosnjackog clana predsjednistva: Dzaferovic, Radoncic i Becirovic. Sve ostalo je potpuno bacanje glasova.
Bacanje glasova je kad dajes svoj glas nekom kandidatu radi licnog interesa ili radi toga sto pripada tvojoj stranci. Davanje glasa najsposobnijem kandidatu nikad ne moze biti bacanje glasa. Mi vec 20 godina bacamo glasove na razne uhljebe i politicke sarlatane.

Padaj nepravdo!
Kolinda

#243 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Kolinda »

Kako nazvati ljude kojima na temi "Bošnjački član predsjedništva" 70% postova se svodi na relaciju Čović-Komšić ???? :?
kiligonzales

#244 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

Kikibombona wrote:
kiligonzales wrote:Prvi bi mu dao glas, da stoji bilo kakva stranka iza njega, ovako ne moze mnogo uraditi u ovdasnjoj politici, ma koliko da si pametan ...
Kili, nije tacno, pogledaj Fuada Kasumovica koji je kao nezavisni kandidat u Zenici rasturio SDA, SDP, SBB, DF i ekipu.

I ja sam mislio da bez podrske stranke nema nikakve sanse, ali sam se zeznuo. Sada ih jebe u vijecu, uzduz i poprijeko. :D Pridobio je na svoju stranu vecinu vijecnika i pisa po SDA. :D

Mirsad je najavio formiranje stranke nakon izbora. Ovo je njegovo prvo pojavljivanje na otvorenoj sceni. Ako dobije izbore, politicka stranka ce privuci vise kvalitetnih ljudi i biti dosta snaznija. Trenutno Mirsad udara temelj na BH politickoj sceni. Koliko ce temelj biti jak, zavisi jedino i samo od glasaca.

Da je daleko najbolji kandidat u cijeloj drzavi, u to nema dileme.
Nisu to baš usporedive stvari.

Mirsad ima top biografiju, ali dodirna tacka sa BiH mu je mjesto rodjenja, covjek jednostavno nije prisutan 30+ godina u politickom zivotu BiH.
Smatrao bih ga ozbiljnim da je odozdo na prema gore stvarao bazu za svoj politicki uspon i moguci program, ovako mi izgleda kao neko ko je tu sa zadatkom da nekome glas uzme i nekom drugome ko ima stalniju glasacku bazu omoguci da na izborima bolje prodje, tipa recimo Sefiku ili Fahri.
Sinapsa

#245 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Sinapsa »

GandalfSivi wrote:Demagogija, demagogija, demagogija.

Tri je ujutro, napisem ti sve natenane u normalna doba...
Htjedoh te sinoc pitati, sta je te konkretno u ovoj "debati" toliko razocaralo. Nisam stigao jos napraviti rezime onog video klipa, ali moj utisak je bio da ona emisija nije imala veze sa debatom. Ona emisija je imala najludji koncept predstavljanja kandidata, koji sam do sada vidio.

Malo karikiram, ali ono je bilo nesto u stilu:

Moderator: "Gospodine Sepicu, kako vi planirate pokrenuti ekonomiju?"
Sepic: "Mi zelimo sa nasim partnerima da.."
Moderator: "Molim vas konkretno!"
Sepic: "Mi zelimo sa svojim partnerima u Evropi, da stvorimo ambijent..."
Moderator: "Dobro gospodine Sepicu! Gospodine Jerlagicu kakve planove imate vi za pokretanje ekonomije?!"
Jerlagic: "Mi smo prije osam godina, mi vec osam godina.."
Moderator: "MOLIM VAS KONKRETNO!"
Jerlagic: "Mi smo prije osam godina napravili planove, koje je ova danasnja vlast sabotirala i ti planovi stoje jos uvijek spremni u..."
Moderator: "DOBRO! Gospodine Hadzikadicu, kakve planove imate vi za ekonomiju?
Hadzikadic: "Ja smatram, da novootvorene firme u prve tri godine..."
Moderator: "MOLIM VAS KONKRETNO!"
Hadzikadic: "Mi se moramo razvijati u podrucju informacijskih tehnologija i smatram..."
Moderator: "Dobro hvala vam na odgovorima! Dragi gledaoci, evo apsolvirali smo temu "ekonomija". Sad idemo dalje sa EPP, uskoro smo sa vama!"

Bilo mi je nekako zao sva tri kandidata. Nije mi jasno, kako nisu poceli mucati sva trojica. Sepic se poceo prepirati sa moderatorom radi sedam ukradenih sekundi. Sedam jebenih sekundi :D :-) . Nije bilo ni teoretske sanse da i jedan od njih stavi one tacke koje su mu vazne u jedan siri kontekst.
Umjesto da je u cilju dostojanstveno predstavljanje kandidata, koncept emisije je fragmentacija i dekontekstualizacija informacije. Prije nekih sest godina sam dozivio jednu slicnu situaciju i tokom gledanja emisije sam osjecao istu onu tjeskobu, jer je moderator sinoc i na mene, kao gledaoca, vrsio pritisak. Takvi koncepti su povrsni i nedovoljni da covjek sebi stvori nekakvu jasnu predstavu o kandidatima. Svejedno o kome se radi. Ni Angela Merkel, ni Nelson Mandela ovdje ne bi imali platformu da predstave svoje vizije i planove, osim u najkracim crticama.
kiligonzales

#246 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

Kolinda wrote:Kako nazvati ljude kojima na temi "Bošnjački član predsjedništva" 70% postova se svodi na relaciju Čović-Komšić ???? :?
Nemoj se ljutiti Kolinda, ali nama Bošnjacima je Komšić najdraži Hrvat :D
kiligonzales

#247 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

mrjasmin wrote:
cadburry wrote:U principu, postoje tri kandidata za bosnjackog clana predsjednistva: Dzaferovic, Radoncic i Becirovic. Sve ostalo je potpuno bacanje glasova.
Bacanje glasova je kad dajes svoj glas nekom kandidatu radi licnog interesa ili radi toga sto pripada tvojoj stranci. Davanje glasa najsposobnijem kandidatu nikad ne moze biti bacanje glasa. Mi vec 20 godina bacamo glasove na razne uhljebe i politicke sarlatane.

Padaj nepravdo!

Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#248 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Velkoski »

Novak20 wrote:Radončić, vaki-naki, puni dvorane ili radi fotomontaže. :D
Ovacijama su dočekani svi kandidati SBB-a za Skupštinu Kantona Sarajevo na predstojećim izborima 7. oktobra, a više stotina građana imalo je priliku čuti Mirvada Kurića, nosioca liste za Skupštinu KS i aktuelnog ministra kulture i sporta ovog kantona.

- Ovo je uspješan tim. A da bi bili uspješni, morate slijediti uspješne. Nama je Bog dao našeg graditelja Radončića i hvala mu na tome. Razlika između nas i SDA je što mi radimo i brinemo se za građane i državu - naglasio je Kurić.
Postoji li negdje snimak govora? Želim isjeći ovo "nama je bog dao našeg graditelja" i slušati na ripitu, hvala :mrgreen:
kiligonzales

#249 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by kiligonzales »

Smrcak15 wrote:
mrjasmin wrote:Evo pise Sepic da se na snimanju danas nisu pojavili Radoncic, Dzaferovic i Becirovic.

Mislim da je svakom razumnom covjeku ovo jasan znak.
gdje ste sad SDP:ovci da obranite svog predstavnika (mora da mu je savjetnik elektricar sapnuo na uho da se ne ide blamirati na TV:u :-) ) eeeh grdne rane

Ne doci na debatu, znak je kukavicluka, pa jeste li bas toliko skrenuli sa pameti davati osobama glas (cije su stranke bile na vlasti i nisu nista proimijenile stanje) a koji ne smiju izaci na megdan protivnicima :-)
Pa sustinski bitno je pitanje, zasto bi dali glas covjeku koji nema stranke i koliko on sam moze promjeniti bilo šta u BiH?

Eto bez idealiziranja njegovih zivotnih dostignuca koliko je realno da on u BiH moze promjeniti bilo sta sto se tice njene dnevnopoliticke stvarnosti?

Na kraju na cemu graditi toliki optimizam da on moze promjeniti nesto?
Haris.ba

#250 Re: Kandidati iz reda Bosnjackog naroda za Predsjednistvo BiH (ANKETA) IZBORI 2018.

Post by Haris.ba »

kiligonzales wrote:Pa sustinski bitno je pitanje, zasto bi dali glas covjeku koji nema stranke i koliko on sam moze promjeniti bilo šta u BiH?

Eto bez idealiziranja njegovih zivotnih dostignuca koliko je realno da on u BiH moze promjeniti bilo sta sto se tice njene dnevnopoliticke stvarnosti?

Na kraju na cemu graditi toliki optimizam da on moze promjeniti nesto?
Pa rekao ti je lijepo. On će ići pričati sa svakim. A ako ne budu htjeli raditi upotrijebiće pravna sredstva. :D

Znači protukandidati na izborima smatraju gubljenjem vremena na tv u debatu doći sa njim, a da može zbog jačine svoje pozicije upravljati nekim procesima?

P.S.
Sa onom pričom o legalizaciji homoseksualnih brakova se je sam diskvalifikovao.
Last edited by Haris.ba on 13/09/2018 11:17, edited 1 time in total.
Locked