Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Sve o općim izborima, strankama, kandidatima...
Locked

Na izborima 2018 za skupštinu Kantona Sarajevo glasat ću za:

Poll ended at 06/10/2018 23:59

BPS
2
1%
DF
13
6%
GS
8
4%
NBL
4
2%
NiP
15
7%
NS
85
39%
SBB
5
2%
SDA
30
14%
SDP
45
21%
Neka druga
10
5%

Total votes: 217

_Reds_

#226 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

cyprus wrote:
DonieBrasco wrote:Po ovoj nasoj forumskoj anketi ispade da NS ima najvecu podrsku za KS, a u stvarnosti mislim da ih nece biti na mapi poslje ovih izbora.
Ja kontam da bi NS trebao glatko do pet mandata, a nekako mi se čini da nije nemoguće ni 6-7...
Ne moze, jer jednostavno nema toliko lijevih glasača. A btw, dobar dio lijevih galasa NS i ne smtara lijevom.

Ako bi ovi imali 7, SDP, GS i DF ne bi zajedno imali više od 6-7, što mislim da nije realno, i da će SDP imati rast, DF pad 50%, a GS zastupnika.
The 51st State

#227 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by The 51st State »

kifla ce zagrabiti glasova od ns sa proslih izbora, sdp ce isto uzeti nezadovoljnickih glasova od df, sbb i ns.
tipujem da ce kifla biti iznenadjenje izbora, voda i cuke ce mu donijeti 4-5 mandata.
Novak20

#228 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Novak20 »

The 51st State wrote:kifla ce zagrabiti glasova od ns sa proslih izbora, sdp ce isto uzeti nezadovoljnickih glasova od df, sbb i ns.
tipujem da ce kifla biti iznenadjenje izbora, voda i cuke ce mu donijeti 4-5 mandata.
Kifla može samo pokupiti glasove SDA/SBB/BPS/BOSS/SzBiH čiji bivši članovi čine njegovu stranku. Sumnjam da tu ima neko iz NS ili da će glasati za njega.
The 51st State

#229 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by The 51st State »

imace jednako ili vise glasova nego ns kako god.
Novak20

#230 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Novak20 »

Sumnjam ali neka ti bude.
The 51st State

#231 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by The 51st State »

Iz ugla biraca bitnije je njegovo rjesavanje redukcija vode i copora kerova nego isprazna slatkasta prica kojovica i kompanije, tako da je debeli favorit u odnosu na njih.
Novak20

#232 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Novak20 »

The 51st State wrote:Iz ugla biraca bitnije je njegovo rjesavanje redukcija vode i copora kerova nego isprazna slatkasta prica kojovica i kompanije, tako da je debeli favorit u odnosu na njih.
Pa imao je Kifla tri godine min. da riješi te probleme pa nije.
Prpa.ba

#233 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Prpa.ba »

To je misljenje tebe kao informisanog gradjanina. Neko ko se slabo ocese od politiku zna da je bio premijer, da je seruckao po medijima oko vode i divljih pasa, da jedno vrijeme nije bilo redukcija i da se broj divljih pasa smanjio, te da su se redukcije djelomicno vratile kako su ga otjerali. :mrgreen:
Banksy

#234 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Prekomplikovano... Nije u SDA = ne valja.
Banksy

#235 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Banksy »

Prpa.ba wrote:
Kome će otići Komšićevi glasovi, šta misliš, koliko kome?
JThomas

#236 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

od vode se ne živi. od budžeta se živi :mrgreen:

kad su najveće redukcije bile, 50 ljudi dođe na proteste zbog toga. i da je ono stalno stanje - opet bi tal oko cijevi više glasova prevalio nego to...
JThomas

#237 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by JThomas »

e da trajno nestane i da moramo kopati bunare, tad bi možda broj glasova koji bi im to skinulo prevazišao broj koji im donose zaposleni u vodovodu i vezani talovi.
baxus

#238 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by baxus »

Kako će se raspodijeliti mandati unutar liste SDA ako uzmemo u obzir činjenicu da je potrebno da kandidat ima 20% od ukupnih glasova liste.
Samo će 2-3 kandidata imat 20%
Kako će biti podijeljeno 5-6 mandata ako niko nije prešao prag?
Redni broj na listi ima prednost u odnosu na broj glasova?
_Reds_

#239 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

baxus wrote:Kako će se raspodijeliti mandati unutar liste SDA ako uzmemo u obzir činjenicu da je potrebno da kandidat ima 20% od ukupnih glasova liste.
Da bi prešao nkoga na listi ipred sebe, moraš imati 20% glasova stranke plus 1 glas vise od covjeka sa manjim brojem.
Leverage

#240 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Leverage »

baxus wrote:Kako će se raspodijeliti mandati unutar liste SDA ako uzmemo u obzir činjenicu da je potrebno da kandidat ima 20% od ukupnih glasova liste.
Da.
Prpa.ba

#241 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Prpa.ba »

Banksy wrote:Kome će otići Komšićevi glasovi, šta misliš, koliko kome?
Da Komsic nije kandidat za Predsjednistvo, vjerujem da bi DF sa 7 spao na 1 mandat. Ovako ce zahvaljujuci automatskom glasanju dobiti 2 ili 3 mandata. Ostali glasovi ce otici SDP-u, GS-u, NS-u i NiP-u, tim redom. Dosta njegovih glasova ce i propasti na opcije ispod cenzusa.
Banksy wrote:Prekomplikovano... Nije u SDA = ne valja.
Ne mogu se bas apriorno sloziti. Mislim da ce ovi izbori biti solidan test ovakve teze, posebno s obzirom na raspad sistema u USK, TK i ZDK.
Rizvan

#242 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Rizvan »

Moja procjena je da nijedna stranka neće osvojiti više od 20% posto glasova u Kantonu.

A što se tiče mandata procjenu baziram na kombinaciji rezultata prošlih opštih izbora, rezultata prošle kantonalne ankete na ovom forumu, rezultata ove ankete i pojavljivanja novih stranaka sa zvučnijim imenima. Ovako bi to moglo izgledati:

SDA - 8
SDP - 7
NS - 5
SBB - 4
NiP - 3
DF - 3
BPS - 2
NBL - 1
GS - 1
BOSS - 1
drndalo

#243 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by drndalo »

Drug me s drugog kraja grada upita jel istina na kod Dalekovoda na Alipasinom, stoji tabla sa datumom zavrsetka radova 2016 godine, za spojnu cestu/vijadukt Alipasino-Drinska...? Rekoh, nemam pojma, ne citam te citabe... Jucer uslikam, kad vidi stvarno, Datum pocetka radova: 05.09.2016... Rok, 120 dana od dana potpisivanja ugovora... Cinjenica je i da pise: "Prva faza"... U najboljem slucaju, samo su zaboravili skinuti tablu za prvu fazu, a zaboravili staviti za trecu, ali od 05.09.2016. je proslo koliko ? 25 mjeseci...

Image

Radi se o ovome:

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /181001113

Image

Image
"Ovim će za narednu godinu ostati samo završni radovi na vijaduktu. Ove godine ćemo pokušati radovima obuhvatiti i dio trase u dužini od 100 metara, da izgradimo armirano betonske zidove. Sve u svemu, plan završetka ovog dijela projekta IX transverzale, dakle trasa i vijadukt, je maj naredne godine”, kazao je Ajanović.
Dakle, Opstina Novi Grad, Kanton Sarajevo... Ne mogu reci da ih koci neko drugi jerbo znamo ko je na vlasti na oba mjesta... Plus, Euro Asfalt nije neka SDP-ova firma pa da i tu nastaju neslaganja... Plus, ono sto se prica da im s druge strane pruge imovinsko-pravno ne da nekih par metara Bosna-Plast, opet, ciji je ono Bosna Plast ? Cesirov ? 1+1+1+1= ?

Hebem ti kakvi diletanti... Pa za koje izbore ovo misle otvoriti ? 2026 ovom dinamikom ?
Last edited by drndalo on 05/10/2018 12:56, edited 1 time in total.
drndalo

#244 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by drndalo »

The 51st State wrote:kifla ce zagrabiti glasova od ns sa proslih izbora, sdp ce isto uzeti nezadovoljnickih glasova od df, sbb i ns.
Ko moze Kifli dati glas na zaslugu "rjesavanja" vode, taj i ne treba da je ima, osim na bunaru udaljenom barem 2.300 metara nizbrdo...
The 51st State

#245 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by The 51st State »

drndalo wrote:
Ko moze Kifli dati glas na zaslugu "rjesavanja" vode, taj i ne treba da je ima, osim na bunaru udaljenom barem 2.300 metara nizbrdo...
nije bilo vode cinjenica, dosla voda pod njegovim mandatom cinjenica, mojne mi oblandirat.
drndalo

#246 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by drndalo »

The 51st State wrote:
drndalo wrote:
nije bilo vode cinjenica, dosla voda pod njegovim mandatom cinjenica, mojne mi oblandirat.
Pod njegovim mandatom je i "nestalo" vode u vecem dijelu grada koji prije toga nije imao problema... Koliko ja znam, a znam prilicno, redukcije su bile "razvlacenje pameti" nama, da bismo progutali ma koliki su oni kredit tome mislili dici, da nista ne pitamo, samo da imamo vode...

I vidi vraga, nakon sto se dogovorise sta ce kako i koliko ko "raditi", tj. uzeti, presta potreba za redukcijom, nesta gubitaka vode, nesta svega... I otada se covjek pati, zivi i mre kao i svako druga hajvance...

Dakle, bilo vode, cinenica. Dosao Kifla, nesta vode, cinjenica. Naravno zbog mrskih Komunista, nije cinjenica, ali dobro zvuci... Onda trt, mrt, po medijima, cinjenica... Prodje 6-12 mjeseci, nista zakopali nisu, ali jesu dogovorili kako ce krcmiti pare, dodje voda, cinjenica...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#247 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by Chmoljo »

preći će prag, ali 4-5 je stvarno previše.

2, 3 da se udara nogom u guzicu.
kluz franjo

#248 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by kluz franjo »

Ni Konaković, a ni Šepić danas ne bi postojali kao javne ili političke ličnosti da preko decenije nisu aktivno gradili SDA-sistem i da zauzvrat SDA-sistem nije gradio njih.
Ni Konaković, a ni Šepić nisu uputili javno izvinjenje građanima što su bili aktivni sudionici i saučesnici u sistematskom, post-dejtonskom razvaljivanju države i društva. Čak šta više.
I dalje su ponosni na tu "njihovu SDA" i javno ističu da im samo smetaju neki ćesiri i sarajlići. Diplomiranje u 20-ak dana je valjda i dalje OK u njihovom sistemu vrijednosti.
Konaković se javno hvali, kako je on i pola mu kantonalne liste zvanično na birou - zbog osvete raznih "ZOI-hubijara" i "ViK-hadžića".
1. Ko je imenovao "ZOI-hubijare" i "ViK-hadžiće", a Boga mi i "ViK i TZ-muzure"? Ja ne čuh, ni kajanje, a ni izvinjenje.
2. Ako je stvarno na birou i ako je ostvarivao bilo kakva prava po tom statusu (novčana naknada, zdravstveno osig.), onda je kršio propise i oštetio budžet - osim ako ne podnese dokaze da je zadnjih mjeseci aktivno aplicirao za nastavnika fizičkog.

Ne. Ni Konaković, a ni Šepić ne znaju i ne mogu znati šta je "država", šta je "vladavina prava".
Za njih je i dalje sve to, po SDA-sistemu, "samoposluga". Račun piši u teku - neko će drugi platiti.

Šta reći za Radončića i Kukića?
Ljudi koje sama SDA optužuje za kriminalne radnje iz vremena kada su i jedan i drugi bili u ili sa SDA.
Dakle "stranački kriminalci", koji su valjali sve dok su za stranku "radili".

BPS-ovi, SBiH-ovi, BOSS-ovi... SDA stvorene i tolerisane organizacije za obezbjeđenje rezervnih mandata u skupštinama. Zauzvrat im je dozvoljeno da i oni stave poneku pijavicu na budžet

Ne znam. Da kojim slučajem pripadam tom ideološkom krugu birača, ja bih se radije odlučio za original, a ne za loše kopije.

S pravom će me neko pitati, zašto ne spominjem grijehe i ovog drugog, samoprozvanog "lijevog-građanskog" spektra.

Da. Činjenica je. I tamo se može pronaći dosta toga, gore spomenutog. Ali ja vidim dva ključna aspekta.
1. Ni kada su bili u prilici, nijedna od stranaka tzv. "lijevo-građanskog" spektra nije se pokazala tako bezobzirno anti-sistemski.
2. Nikada i ni na jednom nivou stranke "lijevo-građanskog" spektra nisu dobile mandat birača da SAMOSTALNO formiraju i čine vlast.
Možda je u KS došlo vrijeme da birači i to čudo isprobaju.

Bilo kako bilo. I kakva god volja većine birača bude.
Nakon izbora ćemo opet svi mi imati neku Vladu. Kakva god da bude - svi ćemo je plaćati.

Ako ćeš je plaćati i trpiti, onda je barem pokušaj i izabrati.
Izađite i glasajte. Za koga god.
_Reds_

#249 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by _Reds_ »

The 51st State wrote:
drndalo wrote:
haha, vode je bilo jer je bio kišno ljeto, znači Bozijom odredbom, a ne Kiflnim zalaganjem.

Da je bio sušno kao prije 2 godine, pitao bi ja tebe bi li bilo vode.
The 51st State

#250 Re: Izbori 2018 - Kanton Sarajevo - Anketa

Post by The 51st State »

Chmoljo wrote:
preći će prag, ali 4-5 je stvarno previše.

2, 3 da se udara nogom u guzicu.
okupio je jaku mahalsku strukturu i dosta mladjarije plus target mu je malo progresivnije sda glasacko tijelo, vidjecemo i 3 mandata za debi nije nimalo lose.
Locked