zamjena običnih sijalica sa LED
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Throttle
#226 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma nece ni blicnut ako su farovi ustimani
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#227 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ja sam svoje čak i spustio previše, da ih malo podignem opet nebi smetalo jer ne dođe ni do dna haube u većine auta, a kamo li do vrha gdje je nekako maximalna mjera, U nekih visočijih dođe tek do maske. Naravno niko mi nikad nije blicnuo(osim ako je policija u blizini).

Evo jedne C6 koje su same od sebe neprecizne, još je kombi u pitanju, još su farovi dignuti u nebesa, po danu kada ga sretnem ubije me u oči, a kamo li po noći. Ovo su kratka svjetla, duga nemaju neke razlike, vjerovatno zato što bace većinu svjetlosti iznad auta.

Evo jedne C6 koje su same od sebe neprecizne, još je kombi u pitanju, još su farovi dignuti u nebesa, po danu kada ga sretnem ubije me u oči, a kamo li po noći. Ovo su kratka svjetla, duga nemaju neke razlike, vjerovatno zato što bace većinu svjetlosti iznad auta.

-
high_volume
#228 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ne moraju farovi biti visoki pa da takvi smetaju suprotnom vozaču, i jake sijalice koje stvaraju ogromnu i široku svjetlost u mraku takođe smetaju.
Primjer je svjetlost sa fasade SCC u Sarajevu. Nije svjetlost kao far automobila, ali jeste preširoka i prejako svijetla u mraku. Smeta očima ljudi, zasljepljuje, a to u određenom trenutku zna biti kobno.
Bolje je rješenje ispravno i ažurno obilježavanje saobraćajne horizontalne signalizacije na cesti, da se bijela linija jasno vidi u svakom trenutku.
Primjer je svjetlost sa fasade SCC u Sarajevu. Nije svjetlost kao far automobila, ali jeste preširoka i prejako svijetla u mraku. Smeta očima ljudi, zasljepljuje, a to u određenom trenutku zna biti kobno.
Bolje je rješenje ispravno i ažurno obilježavanje saobraćajne horizontalne signalizacije na cesti, da se bijela linija jasno vidi u svakom trenutku.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#229 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Zasljepljuju i novi pežovi 308 i 508, vitare sa xenonima, cayenne 2, i jos mnoga druga nova fabricka autahigh_volume wrote:Ne moraju farovi biti visoki pa da takvi smetaju suprotnom vozaču, i jake sijalice koje stvaraju ogromnu i široku svjetlost u mraku takođe smetaju.
Kad se sjetim prvih insignija sa xenonima i sporom nivelacijom izbijaju oci na svakoj neravnini...
Recimo bosch xenon projektor koji je isao kao fabricka ugradnja u bmw e46 je potpuno otvoren, poslije hella recimo na svim VW, Audi ali i ostalim kojima su radili igrađena su zamagljena sociva... mozes cak primijetiti po boji i ostrini svjetlosti
-
Throttle
#230 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ja ne znam jel imam nekakve superoci al me ne zaslijepi nijedno auto kod kojeg je snop dovoljno nisko da mi ne baca direktno u lice. U izvor svjetlosti se ne gleda i ako gledam u cestu ispred a ne u farove nadolazeceg saobracaja, nemam problema. SCC smeta jer baca direktno u lice.
Zar se farovi nivelisu u voznji stalno? Nisam to znao, znam da pri paljenju odrade od nule do zadane vrijednosti i to je to
Zar se farovi nivelisu u voznji stalno? Nisam to znao, znam da pri paljenju odrade od nule do zadane vrijednosti i to je to
-
saabsa
#231 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Na većini novijih auta se sama nivelišu zavisno od opterećenja zadnje osovine ...Throttle wrote:Ja ne znam jel imam nekakve superoci al me ne zaslijepi nijedno auto kod kojeg je snop dovoljno nisko da mi ne baca direktno u lice. U izvor svjetlosti se ne gleda i ako gledam u cestu ispred a ne u farove nadolazeceg saobracaja, nemam problema. SCC smeta jer baca direktno u lice.
https://www.olx.ba/artikal/31909806/led ... -detaljno/
Evo ,fino lik prodaje ledove 200W i 20000lumena pa ko voli jaka svjetla bujrum
Bog me ubio ako hajvan zna da bi bilo koji potrošač sa 200W mu istopio komplet instalaciju dok kažeš keks
A kako bi se tek iznenadio da zna koliko je u stvari 20 000lumena
-
lavic
#232 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ima li neko da preporuci neke kvalitetne LED sijalice za MB "B" klasu za H7 sa socivima.
Zena se zali da slabo svjetli, prvo mi je palo na pamet Osram Night braker jer imam dobra iskustva, ali ako ima sta bolje za iste pare zasto ne.
Hvala
Zena se zali da slabo svjetli, prvo mi je palo na pamet Osram Night braker jer imam dobra iskustva, ali ako ima sta bolje za iste pare zasto ne.
Hvala
-
Mehemed
#233 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Najbolje Night Breaker jer možda će ti za LED trebati canbus adapteri, pa pitanje je da li ima prostora za ugradnju toga. NB sigurno paše i nema dodatnih komplikacija.
-
UmaX
#234 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Jest al ce brzo krepat ako nema DRL.
- basicm
#235 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Znaci nema h7 neki normalan?
-
adodbr
#236 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
o koliko brzo pricamo ? jer su obicne za qUmaX wrote:Jest al ce brzo krepat ako nema DRL.
-
Mehemed
#237 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Nema za tu cijenu od 40KM koliko mislim da je night breaker iole dobrih LED sijalica.
-
Milenkov buraz
#238 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ja sam sebi uzeo prije pola godine neki kineski LED ŽLJ klase za Scenica da testiram. Do duše Scenic ima leću, nije običan far, i meni je sasvim OK, čak za 40KM koliko su koštale svijetli vrlo dobro. Niko mi još nikad nije blicnuo.basicm wrote:Znaci nema h7 neki normalan?
-
Throttle
#239 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma nema tu 200W, LEDovi su najcesce 20-30W po sijalici.saabsa wrote:Na većini novijih auta se sama nivelišu zavisno od opterećenja zadnje osovine ...Throttle wrote:Ja ne znam jel imam nekakve superoci al me ne zaslijepi nijedno auto kod kojeg je snop dovoljno nisko da mi ne baca direktno u lice. U izvor svjetlosti se ne gleda i ako gledam u cestu ispred a ne u farove nadolazeceg saobracaja, nemam problema. SCC smeta jer baca direktno u lice.
https://www.olx.ba/artikal/31909806/led ... -detaljno/
Evo ,fino lik prodaje ledove 200W i 20000lumena pa ko voli jaka svjetla bujrum![]()
![]()
Bog me ubio ako hajvan zna da bi bilo koji potrošač sa 200W mu istopio komplet instalaciju dok kažeš keks![]()
Znam da je od opterecenja al ja nisam primjetio da u voznji idu gore dole, samo kad upalim. Imam senzore na lafetama, sve tvornicko. Odrade pri paljenju auta i to je to. Zato mi je bilo cudno da rade cijelo vrijeme
-
UmaX
#240 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ne znam ti bas rec to, traju upola od obicnih H7. Ovisi koliko vozis, jer ih je obavezno imat upaljene bio dan, bila noc.adodbr wrote:o koliko brzo pricamo ? jer su obicne za qUmaX wrote:Jest al ce brzo krepat ako nema DRL.
-
Mehemed
#241 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ništa on ne zna hahahaha...saabsa wrote: https://www.olx.ba/artikal/31909806/led ... -detaljno/
Evo ,fino lik prodaje ledove 200W i 20000lumena pa ko voli jaka svjetla bujrum![]()
![]()
Bog me ubio ako hajvan zna da bi bilo koji potrošač sa 200W mu istopio komplet instalaciju dok kažeš keks![]()
Možeš se šprdat sa njim kako hoćeš hahaha

-
Throttle
#242 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Sjo Mehemeda sto zeza narod po piku 
- basicm
#243 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ovo je kao ono nosim cipele broj 41 a smrde kao da su 46.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#244 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
gledaj mu cinova,majorThrottle wrote:Sjo Mehemeda sto zeza narod po piku
-
Throttle
#245 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
bitanga_sa_otesa wrote:gledaj mu cinova,majorThrottle wrote:Sjo Mehemeda sto zeza narod po piku
-
Mehemed
#246 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Sakupljam sve medalje što se mogu sakupiti hahaha, samo nek se kiti 
Morao sam testirat šta i kako zna i uvidio da nema veze s vezom, nema pojma šta prodaje.
Morao sam testirat šta i kako zna i uvidio da nema veze s vezom, nema pojma šta prodaje.
-
saabsa
#247 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma dobra komadina budale...Mehemed wrote:Ništa on ne zna hahahaha...saabsa wrote: https://www.olx.ba/artikal/31909806/led ... -detaljno/
![]()
Možeš se šprdat sa njim kako hoćeš hahaha
Da pita braću kineze prije kupovine robe zašto im na reklami za proizvod stoji 100w, ili "milion" lumena koliko li već pišu, ljudi ti pošteno kažu da je to da privuku kupca na artikal, a posle ti objasne o čemu se radi... Naravno to mislim na ove ozbiljnije firme...
Tvrdim da preko 5000lumena ne daju ni jedni ledovi, mada u stvari ti lumeni uopšte nisu ni bitni na vozilu nego luxi...
-
Mehemed
#248 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Čitao sam jedne prilike i čini mi se da je pisalo da obična halogena sijalica daje ispod 1000 lumena, nešto kao 700-800 i sada kada uzmeš tih 800 naprema 10000 lumena mislim i budala bi vidjela da to nije 12-13 puta jača svjetlost. Moje na kojima piše 4000 lumena po sijalici mislim da imaju maximalno pola od toga, tako da na kraju dođe ukupno 4000 lumena na dvije sijalice, a ne za jednu, ali je vjerovatno ukupna cifra i manja jer kada uporedim na fotografijama sa halogenim nije duplo jače, ali sve u svemu bolja boja svjetlosti uz manju potrošnju i zagrijavanje, očima to puno bolje izgleda nego na fotografiji, iznenadio sam se kada sam uporedio fotografije.
-
Mehemed
#249 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Jedna stranica kaže da je 9000 lumena najjači par sijalica u 2018oj godini, odnosno 4500 lumena po sijalici, mada ovi nisu uzeli u obzir ni 5% LED sijalica koje su na tržištu, a nisu ih ni testirali, već su samo objavili kako piše u specifikacijama, tako da je ovo šuplja priča.
https://bestheadlightbulbs.com/6-bright ... ulbs-2018/
-
saabsa
#250 Re: zamjena običnih sijalica sa LED
Ma šuplja...Mehemed wrote:Jedna stranica kaže da je 9000 lumena najjači par sijalica u 2018oj godini, odnosno 4500 lumena po sijalici, mada ovi nisu uzeli u obzir ni 5% LED sijalica koje su na tržištu, a nisu ih ni testirali, već su samo objavili kako piše u specifikacijama, tako da je ovo šuplja priča.
Ali opet napominjem da su samo luxi bitni...
Prije 15 dana kasno naveče se iz Bijeljine za Sarajevo vraćao, i preko majevice ha smio bih se zakleti da sam pogodio svako vozilo koje je imalo ledove... Šljašti, neda gledat u sebe a ispred njih nigdje svjetla...