r_faruk wrote:Smrcak15 wrote:r_faruk wrote:A kako se bira?
bacis oko na neku, ili neka na nekoga, i onda se dogovori upoznavanje i vide je su li za jedno drugo ili ne. nema tu nikakvog fizickog kontakta prije braka.
moram te razocarati smrle... tako se ne radi u zemljama u kojima je serijat na snazi. ako mi ne vjerujes na rijec mozes otici pa provjeriti... ili mozda pak mislis da su svi oni u krivu i da ljudi ciji je maternji jezik arapski pogresno tumace kuran i serijat...
za ovo boldirano, pa bolan ovako ni kod nas nije bilo prije 50-60 godina..... ne znam ni sto spominjes fizicki kontakt prije braka kada ga niko od nas nije svakako spomenuo kao sporan. svi mi tvrdimo da ga nema.
ovo bacanje ociju mozes macku o rep....
moram te razocarati smrle... tako se ne radi u zemljama u kojima je serijat na snazi.
pusti ti to kako je u tim zemljama koji imaju djelimican serijat, to su vecinom nakardne zemlje sa diktatorskim rezimima koji su daleko od islama odlutali.
nebitno je kako drugi rade nego kako je bilo u islamu, u Muhammedovo vrijeme da bi mogli reci nesto, to je po islamu ok ili nije.
Ako je mogao Muhammed vidjeti neku zenu pa da mu se svidi i ozeni je, sta mi tu onda imamo vise pricati, smijemo li mi tako ili nesmijemo se zeniti.
znaci dozvoljeno je takav nacin stupanja u brak, da prvo vidis pa tek onda se ide prema braku, a nikako na slijepo niti da ti neko drugi tjera na zenidbu ili udaju sa nekim. to je zabranjeno po islamu.