Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Gojeni H

#226 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Ako neko podržava slobodno tržište, ne znači da je isto uzeo za boga, jebem ga ja.

Odakle ta tendencija muslimana da sekularizaciju Zapada prate nazor trpanjem bogova.
Ako cemo pravo vecina koji pisu o ovome su sa Zapada ili podrucja povezanih sa Zapadom, Harari, Ferguson I ostali.

Iako ima veze i sa slobodnim trzistem vise je to prica o vidjenju svijeta iskljucivo kroz naucnu prizmu na jednoj i humanisticko religije na drugoj strani.
Bloo
Globalna šefica

#227 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

@Gojeni

Baci pogled na filozofa Trevora Hedberga i apatheism. Pretty much pokriva sto pokusavam da ti predstavim.
belfy

#228 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by belfy »

Gojeni H wrote:
belfy wrote: ovo si u potpunosti lose rekao. ali ako se samo bozanstva zamijene, da li ce oni koji su radili losa djela biti kaznjeni nakon smrti?
Nebitno u kontekstu ove price. Neki ljudi ne vjeruju u drugi svijet ali vjeruju inkarnaciju. Oni su ipak religiozni ljudi.
Neko ne vjeruje u islamskog Boga ali ima ubjedjenja koja su cisti proizvod vjerovanja.
kako mislis da je tema price nebitna u kontekstu price o istoj? da li ti samo zelis reci da ne postoji ateizam, ni ateisti. te nakon toga da ne postoje ni nereligiozni ljudi? hm. ja bih volio da mi pojasnis zasto ja ne postojim onda...
ExNihilo wrote:
Gojeni H wrote:
Bloo wrote: Mozes dobiti samo definicije licnih ideologija. Sa jednom zajednickom tackom jedino.
Naravno ali postoji samo nevjerovanje u odredjeno bozanstvo. Religija modernog zapadnog svijeta je izgleda humanizam I kapitalizam.
Ako neko podržava slobodno tržište, ne znači da je isto uzeo za boga, jebem ga ja.

Odakle ta tendencija muslimana da sekularizaciju Zapada prate nazor trpanjem bogova.
zato sto su "sirenjem vidika" preko krscanskog ID-a dosli do one maksime da "nevjernici samo vjeruju da ne postoji bog". jer takvima ovaj boldirani dio, iz nekog razloga, ne predstavlja glupost.
ExNihilo

#229 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:

Ako cemo pravo vecina koji pisu o ovome su sa Zapada ili podrucja povezanih sa Zapadom, Harari, Ferguson I ostali.

Iako ima veze i sa slobodnim trzistem vise je to prica o vidjenju svijeta iskljucivo kroz naucnu prizmu na jednoj i humanisticko religije na drugoj strani.
Ma to je "bogocentričan" stav. Ako čovjek nije uzeo metafizičkog boga, bog mu je onda sve ili nešto od onoga što podržava u ideološko-filozofskom smislu. Glupost.

Ponekad mi se čini da muslimani na taj način, dakle nazivajući bogom sve od ekonomije do nauke, oživljavaju kontekst tewhida/širka, koji je nukleus islama, ali je totalno passe, barem na Zapadu, jer tamo gdje boga uopće nema suvišno je dokazivati da nema više od jednog.
UterivacDugoga

#230 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by UterivacDugoga »

sarajlija120 wrote:
Ludzak wrote:Evo tebi jednostavno pitanje...
Šta ti misliš da li će vuk biti pitan za ubijanja ovaca i malih pilića?
Po islamskom vjerovanju, da.

Bilježi Muslim u svom Sahihu od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Na Sudnjem danu će se dati prava onima koji ih zaslužuju čak da će izvršiti odmazdu ovca bez rogova nad ovcom sa rogovima".

Dakle, potpuna pravda. :thumbup:
Ne bih se slozio sa tobom. Jer u prirodi ovce nije da jede drugu ovcu.U prirodi grabljivaca jeste da jedu druge zivotinje,i samim time kada bi vuk bio pitan zato sto je pojeo neku ovcu,to nema logike i smisla.
Ovca(ovan) sa rogovima, koji je udario drugu ovcu(ovna)bez rogova moze biti pitan,jer bi mogli napraviti poredjenje kada te napadne covjek sa sabljom bez razloga a ti nemas sablje,pa onda on je ucinio grijeh.
Primjer koji si ti naveo je totalno suprotan jedan drugome
Gojeni H

#231 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:

Jedan ateista ne vjeruje, drugi ateista jednostavno ignorise pojam bozanstva, indiferentno. Ja ne mogu reci da ne vjerujem da nema Boga. Mogu samo izjaviti da tvrdim da ga nema ako bas moram (da se ne bi uhvatili u svrzino kolo da je i nevjerovanje vjerovanje and all that jazz), ali da je taj institut bozanstva apsolutno nebitan za moj svjetonazor, djelovanje, promisljanje.
Isto kao sto ti ne razmisljas o aseksualnoj reprodukciji bicara prilikom.donosenja odluka ili djelovanja, tako i nepostojanje ili postoja je bozanstva ne igra apsolutno nikakvu ulogu kod mene.
Ne djelujem, kao ateista, promisljajuci na nacin- aha, ja smatram da nema bozanstva, kako treba da postupim u odredenoj situaciji, a da to reflektira moj ateizam. Te promisljanje da li moji postupci su zasnovani na odsustvu vjerovanja u bozanstvo.

Bozanstvo je nebitno, jedino kada se dode u priliku, tipa foruma ili susreta sa vjernicima a potegne se tema bozanstva, tada se "ateizam aktivira", ali na teoretskom nivou. Za zivljenje, djelovanje, odnose i sve sto cinimo tokom dana, postojanje ili nepostojanje bozanstva je nebitno za ateistu poput mene.
Mojom greskom smo se odmakli od teme, izvinjavam se. Ateizam ako ga definises kao nevjerovanje u Boga ili bogove je to i zavrsena stvar.
Ali u prakticnom zivotu nije tako. Razliciti ateisti imaju razlicite religije, ili ako ce ti biti lakse - ideologije.
Ovo dodje isto kao pojam indoktrinacija, u negativnom svjetlu kao nesto sto iskljucivo religija cini. Obicna glupost! Svi smo indoktrinirani ili indoktriniramo barem svoje dijete svojim vjerovanjima, normama ponasanja, itd.
Gojeni H

#232 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Ma to je "bogocentričan" stav. Ako čovjek nije uzeo metafizičkog boga, bog mu je onda sve ili nešto od onoga što podržava u ideološko-filozofskom smislu. Glupost.

Ponekad mi se čini da muslimani na taj način, dakle nazivajući bogom sve od ekonomije do nauke, oživljavaju kontekst tewhida/širka, koji je nukleus islama, ali je totalno passe, barem na Zapadu, jer tamo gdje boga uopće nema suvišno je dokazivati da nema više od jednog.
Ja tebi jedno ti opet o muslimanima. Mislim, 'nas ...

Mozda Boga nema ali ima religija. Dakle, mozda sam se na taj nacin trebao izraziti. Sta je humanizam, i koji?
ExNihilo

#233 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote:

Jedan ateista ne vjeruje, drugi ateista jednostavno ignorise pojam bozanstva, indiferentno. Ja ne mogu reci da ne vjerujem da nema Boga. Mogu samo izjaviti da tvrdim da ga nema ako bas moram (da se ne bi uhvatili u svrzino kolo da je i nevjerovanje vjerovanje and all that jazz), ali da je taj institut bozanstva apsolutno nebitan za moj svjetonazor, djelovanje, promisljanje.
Isto kao sto ti ne razmisljas o aseksualnoj reprodukciji bicara prilikom.donosenja odluka ili djelovanja, tako i nepostojanje ili postoja je bozanstva ne igra apsolutno nikakvu ulogu kod mene.
Ne djelujem, kao ateista, promisljajuci na nacin- aha, ja smatram da nema bozanstva, kako treba da postupim u odredenoj situaciji, a da to reflektira moj ateizam. Te promisljanje da li moji postupci su zasnovani na odsustvu vjerovanja u bozanstvo.

Bozanstvo je nebitno, jedino kada se dode u priliku, tipa foruma ili susreta sa vjernicima a potegne se tema bozanstva, tada se "ateizam aktivira", ali na teoretskom nivou. Za zivljenje, djelovanje, odnose i sve sto cinimo tokom dana, postojanje ili nepostojanje bozanstva je nebitno za ateistu poput mene.
Mojom greskom smo se odmakli od teme, izvinjavam se. Ateizam ako ga definises kao nevjerovanje u Boga ili bogove je to i zavrsena stvar.
Ali u prakticnom zivotu nije tako. Razliciti ateisti imaju razlicite religije, ili ako ce ti biti lakse - ideologije.
Ovo dodje isto kao pojam indoktrinacija, u negativnom svjetlu kao nesto sto iskljucivo religija cini. Obicna glupost! Svi smo indoktrinirani ili indoktriniramo barem svoje dijete svojim vjerovanjima, normama ponasanja, itd.
Nemaju samo ateisti ideologije. Imaju ih i vjernici. Ideologije mimo svoje religije, dakako. Pa ako ćemo ideologiju izjednačiti sa bogom, onda nema vjernika koji nije mušrik.
Gojeni H

#234 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote:@Gojeni

Baci pogled na filozofa Trevora Hedberga i apatheism. Pretty much pokriva sto pokusavam da ti predstavim.
Hocu, hvala.
ExNihilo

#235 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:

Ja tebi jedno ti opet o muslimanima. Mislim, 'nas ...

Mozda Boga nema ali ima religija. Dakle, mozda sam se na taj nacin trebao izraziti. Sta je humanizam, i koji?
Šta god da je, jedno je sigurno. Religija nije.
Gojeni H

#236 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Nemaju samo ateisti ideologije. Imaju ih i vjernici. Ideologije mimo svoje religije, dakako. Pa ako ćemo ideologiju izjednačiti sa bogom, onda nema vjernika koji nije mušrik.
Kako ti ono meni kazes jednom "moram li crtati?" :D

Radi se o nekada izuzetno drugacijim pogledima na svijet. Npr. U kontekstu teme, vjernik ce reci da smatra da za svaki zlocin ima kazna na ovom ili onom svijetu. Malo pametniji vjernik ce reci da je jos bolje ako moze na oba svijeta. Dosta ljudi ce se ponasati u skladu sa ovim vjerovanjem.
Nesto inteligentniji medju ateistima ce reci da se ljudi ponasaju plemenito samo zbog straha od kazne i da je to dvolicno. Praktican covjek ce reci da razlog i nije toliko bitan, pogotovo ateisti, dokle god ljudi ne cine zlocin.

Jos jedan primjer, mada i nije vezan za temu. Kur'an upozorava da ce ljudi mijenjati Njegova stvorenja. Neki ateisti se takodje nece sloziti sa takvom vrstom eksperimenta, ali jedan dobar dio, ateista-vjernika u nepogresivost nauke ce smatrati da je to dio progresa i zavrsena prica.
Radi se o fundamentalno drugacijem pogledu na to sta i ko je covjek. Naravno niti se radi o svim ateistima ni o svim vjernicima. Ali da razmimoilazenja postaju ostrija i veca, mislim da nije bas neocigledno.

Ako nas sve u medjuvremenu ne kupe medjunarodne korporacije ... :D
Last edited by Gojeni H on 06/06/2018 10:50, edited 2 times in total.
Gojeni H

#237 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
naravno da jeste. Darvinovski humanizam je temelj nacional-socijalizma. Milioni ljudi su ubijeni zbog vjerovanja u super-arijevsko-nordijskog covjeka i genetsku inferiornost Jevreja.

Socijalisticki humanizam ne vjeruje da pojedinac ima preveliku ulogu u drustvu vec klasa, itd. itd.
ExNihilo

#238 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:
naravno da jeste. Darvinovski humanizam je temelj nacional-socijalizma. Milioni ljudi su ubijeni zbog vjerovanja u super-arijevsko-nordijskog covjeka i genetsku inferiornost Jevreja.

Socijalisticki humanizam ne vjeruje da pojedinac ima preveliku ulogu u drustvu vec klasa, itd. itd.
Ti, svakako, imaš pravo na vlastito mišljenje. Ali ne i na vlastite definicije.

Stoga, ne. Humanizam nije religija. Polaziš od potpuno pogrešne premise da je svaki set ubjeđenja ili ideja - religija. Nemam ti šta reći osim da pogledaš značenje pojma religije u nekom rječniku. Pa nećemo valjda arbitrarno uzimati pojmove i definisati ih po svom nahođenju?!

Naravno, ovdje i nije riječ o tome da ti ne razumiješ pojam religije. Riječ je o tome da iz tebe progovara ona klasična hermetičnost prosječne religije prema svakom svjetonazoru koji prevazilazi prag njene doktrine. Pošto je Zapad već procesom sekularizma rastavio religiju od socioekonomskog uređenja, a prosvjetiteljstvom je razveo od filozofije i nauke, onda jedini način da religija kritikuje ekonomske, filozofske i naučne procese jeste taj da se sve lijepo ponovo nivelira i nazove religijom.

Samo što ja ne bih nazad u 17. stoljeće. Hvala lijepo.
Bloo
Globalna šefica

#239 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote:

Ovo dodje isto kao pojam indoktrinacija, u negativnom svjetlu kao nesto sto iskljucivo religija cini. Obicna glupost! Svi smo indoktrinirani ili indoktriniramo barem svoje dijete svojim vjerovanjima, normama ponasanja, itd
.
Kao i obično, na temamam koje se tiču religije (ne vjere), ideologija generalno, društvenih uređenja i filozofije, nas dvoje nikako da nađemo zajednički jezik uslijed, čini mi se, različite percepcije i shvatanja određenih pojmova.

Sve što sam napisala o djelovanju i činjenju (a na to djeluje i religija kao ideologija što se tiče ponašanja i djelovanja vjernika) kroz prizmu mog vlastitog ateizma stoji, s tim da ne mogu da ti dovoljno naglasim da ovaj "apatični ateizam" kako bi ga mogli nazvati, čak i ako za potrebe ove diskusije posmatramo kao ideologiju, apsolutno nikakvu pažnmju ne pridaje božanstvu.

Ako želiš da širiš pojam ideologije na vlastita ubjeđenja koja se ponekad i ne mogu klasificirati, te da sve posmatraš kao ideologiju, onda je potrebno da sjednemo i ispočetka definišemo sve pojmove, da bi se mogla razviti diskusija koristeći pojmove i institute koji će obuhvatati i biti shvaćeni na jednak način od obje strane.
belfy

#240 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by belfy »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:

ovdje se samo treba podsjetiti one davno izrecene da svaka internet rasprava zavri pominjanjem nacista ili Hitlera (tj, poredjenjem sa istima). posto je modernija nema neki latinski "ad-ovo/ono", ali nije nista bolja kao argument.

cini mi se da je neko cak napisao i rad na tu temu o forumskom diskursu i ovog pominjanja.
ExNihilo

#241 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by ExNihilo »

belfy wrote:
Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:

ovdje se samo treba podsjetiti one davno izrecene da svaka internet rasprava zavri pominjanjem nacista ili Hitlera (tj, poredjenjem sa istima). posto je modernija nema neki latinski "ad-ovo/ono", ali nije nista bolja kao argument.

cini mi se da je neko cak napisao i rad na tu temu o forumskom diskursu i ovog pominjanja.
https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law
Bloo
Globalna šefica

#242 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

belfy wrote: ovdje se samo treba podsjetiti one davno izrecene da svaka internet rasprava zavri pominjanjem nacista ili Hitlera (tj, poredjenjem sa istima). posto je modernija nema neki latinski "ad-ovo/ono", ali nije nista bolja kao argument.

Da li je indikativno da su vjernici uvijek ti koji potežu Hitlera ili Staljina u debati o moralu i ateizmu/religijama?
Očito imaju sklonost ka hiperboličnim usporedbama na pogrešnim osnovama - barem dva forumaša koji učestvuju na ovim temama.
belfy

#243 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by belfy »

Bloo wrote:
belfy wrote: ovdje se samo treba podsjetiti one davno izrecene da svaka internet rasprava zavri pominjanjem nacista ili Hitlera (tj, poredjenjem sa istima). posto je modernija nema neki latinski "ad-ovo/ono", ali nije nista bolja kao argument.

Da li je indikativno da su vjernici uvijek ti koji potežu Hitlera ili Staljina u debati o moralu i ateizmu/religijama?
Očito imaju sklonost ka hiperboličnim usporedbama na pogrešnim osnovama - barem dva forumaša koji učestvuju na ovim temama.
eno nadje Nihilo ime, meni bilo mrsko da trazim. ali nisu jedini. bilo je i suprotnih slucajeva, a kao sto Nihilio vec prije rece - dovoljan je jedan da hipoteza bude oborena.
Bloo
Globalna šefica

#244 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

belfy wrote:
Bloo wrote:

eno nadje Nihilo ime, meni bilo mrsko da trazim. ali nisu jedini. bilo je i suprotnih slucajeva, a kao sto Nihilio vec prije rece - dovoljan je jedan da hipoteza bude oborena.
Nisam decidno tvrdila da su svi vjernici (forumski), ali vecina da - skloni ovakvim usporedbama u odredenim vrstama diskusije.
Na osnovu vlastitog iskustva u ovim diskusijama, mogu jedino tvrditi kao pojedinac da se argument Hitlera, cesce pojavljivao u diskursu vjernika nego ateista. Sto ne znaci da treba od specificnog da idemo ka generalnom i napravimo stereotip.
Vise je bilo zapazanje na osnovu neceg sto sam iskusila.
belfy

#245 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by belfy »

onda samo povremeno proviri i na politiku. :)
Bloo
Globalna šefica

#246 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

belfy wrote:onda samo povremeno proviri i na politiku. :)
:|
belfy

#247 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by belfy »

Bloo wrote:
yup, nigdje vise prozvanih nacista, Hitlera i nacional(biraj nastavak) kao tamo. nesto kao logicara na Religiji. doduse, moze se napraviti i komparativna forumastina od svega toga, a to bi tek bio interesantan pretis lonac...
Bloo
Globalna šefica

#248 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Bloo »

belfy wrote:
Bloo wrote:
yup, nigdje vise prozvanih nacista, Hitlera i nacional(biraj nastavak) kao tamo. nesto kao logicara na Religiji. doduse, moze se napraviti i komparativna forumastina od svega toga, a to bi tek bio interesantan pretis lonac...
Skupovi i njihovi podskupovi.
Procenti jednih i drugih.
Flamable material.

Ali to nije poenta ove teme. Srecom.
Connaisseur Karlin

#249 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by Connaisseur Karlin »

ako cijeli zivot radis u halal banci, islmasko bakarstvo nije grijeh , nema straha od dzenehenema :D

islamsko bankarastvo nije brutalno kao bankartvo brace jevreja i krscana :oops:
MarlboroGold

#250 Re: Da li će oni koji su radili loša djela biti kažnjeni poslije smrti?

Post by MarlboroGold »

Eh što ga nadrobiste u zadnjih par stranica... još sad i o islamskom bankarstvu :-)
Locked