Samo psalmi, trodoni i kuhana rakija
“Trpezu preda mnom prostites na oči dušmanima mojim”
Jbt, što zanovijetaš. Imamo mi i hadži-Vesnuinsomnia78 wrote:Al Vesna, k tome jos Krmpotic![]()
Samo psalmi, trodoni i kuhana rakija
“Trpezu preda mnom prostites na oči dušmanima mojim”

Cuj!!! Poogresno si razumio kao sto sve pogresno razumijes (citas i citiras iz konteksta). Ne znam sto te to pretjerano interesuje ako te nervira.šarf wrote:Arzuhal,napisao si :
"Hadždž je vjerska obaveza koja svoje razloge i smisao ima i na ovom svijetu za života, ali itekako i za ahiret, budući svijet i život, jer smrt je početak zbivanja, odatle vjerski smisao obavljanja hadždža u ime davno umrle osobe.
Obavljanje za nekog mrtvog je kao izvršenje nekog drugog (recimo materijalnog) duga te umrle osobe (s obzirom da je hadždž vjerska obaveza), kao kada neko oporuči da se poslije njegove smrti vrate dugovi tom i tom, itd. Koliko znam, neka osoba koja je zbog bolesti ili čega već bila spriječena da osobno obavi hadždž a imala je sredstva, može oporučiti da neko kao "bedel" (osoba koja ide na hadždž u ime nekoga drugog) obavi hadždž u njeno ime.
A može neko da obavi za umrlog člana porodice hadždž iako taj ništa nije oporučio, nego da neko ko je već obavio hadždž u svoje ime imadne priliku i sredstva da ponovo obavi hadždž pa ga onda učini u ime oca, majke, djeda, itd. koji nisu uspjeli za života obaviti hadždž."
U mom kraju neki su postili za druge,žive.
Nošenje tuđe obaveze strano je mom poimanju osobnih obaveza prema Bogu.
Da li se može naći podloga u Kuranu za ovo gore što si napisao?
Razlika je tolika da bi pojasnjenje te razlike bio previse intelektualno-izazovan podvig za trollovske i jednodimenzionalne clanove, a medju koje se po tvojim dosadasnjim postovima svakako ubrajas i ti. Dakle, nadji nekog drugog ko ce s tobom voditi besciljne i offtopic diskusije na ovom topicu.dadinjo33 wrote: Ako sam dobro razumio, ko skupi dovoljno love da ode na hadž, bog mu oprosti grijehe?
U čemu je razlika?Godine 1517. papa Lav X. uveo je praksu podjele oprosta za novac, tzv. Petrov oprost, čime se financirala izgradnja Bazilike sv. Petra.
choxnox wrote:Razlika je tolika da bi pojasnjenje te razlike bio previse intelektualno-izazovan podvig za trollovske i jednodimenzionalne clanove, a medju koje se po tvojim dosadasnjim postovima svakako ubrajas i ti. Dakle, nadji nekog drugog ko ce s tobom voditi besciljne i offtopic diskusije na ovom topicu.dadinjo33 wrote: Ako sam dobro razumio, ko skupi dovoljno love da ode na hadž, bog mu oprosti grijehe?
U čemu je razlika?Godine 1517. papa Lav X. uveo je praksu podjele oprosta za novac, tzv. Petrov oprost, čime se financirala izgradnja Bazilike sv. Petra.
insomnia78 wrote:Glede ove price o nemuslimanima na svetim mjestima pade mi na pamet prica o specijalnoj jedinici francuske zandarmerije GIGN i talackoj krizi u Velikoj dzamiji u Meki. Tada je nekoliko pripadnika koji su ucestvovali u operaciji moralo brzinski preci na islam
choxnox wrote:Evo racunica za nekoga ko dnevno popusi dvije kutije cigara, a "nema" za Hadzdza:mali jomu wrote: Ja nikad necu moci skupiti ovolike pare za Hadz..... i sta, trebam krasti i onako ce mi biti oprosteno ko da sam beba.....
Kako cu skupit pare za Hadz?
Odakle vama tolike pare za Hadz?
prije sam i nekako mogao nesto skontat..... a sad nista nikako
3 KM kutija cigara (ako nije i skuplja sada, ne znam jer nisam pusac) * 2 kutije dnevno = 6 KM dnevno * 365 dana u godini = 2.190 KM godisnje
Ako je cijena Hadzdza za ovu godinu 8.150 KM znaci da je dovoljno ne pusiti 3 godine i 8 i po mjeseci da bi se skupio iznos za Hadzdz.
Postavlja se pitanje za takvog: jel mu vaznije otici na Hadzdz (pod uslovom da je vjernik, naravno) ili popusiti 2.190 KM godisnje?
Netacno, cijena hadza za Bosnjake muslimane iz USA je , koliko sam cuo, oko, USD 8.600. Organizator je mislim gl. imam iz Atlante gospodin pr.ef.Zejnilovic, koga i licno poznajem...moonca wrote:Zbilja nije fer da neko iz Bosne za put na Hadz izdvoji oko 8 000 KM a Bosnjak koji zivi u Americi 2 500 $
Svako zna, pa cak i forumski troll kao sto si ti, da za razliku od hljeba cigara nije zivotno vazna namirnica usljed cijeg odricanja ces krepati. Pitao si kako skupiti novac, ja sam ti dao jedan od nacina da to uradis. Eh sad druga je stvar sto ti nisi pitao kako skupiti zasto sto te stvarno interesuje nego da bi u vjestackom zivotu drzao diskusiju na topicu koji si otvorio.mali jomu wrote:Mogu i jesti jednom u tri dana supe i komad hljeba pa cu za koju godinu skupit za Hadza.choxnox wrote: Evo racunica za nekoga ko dnevno popusi dvije kutije cigara, a "nema" za Hadzdza:
3 KM kutija cigara (ako nije i skuplja sada, ne znam jer nisam pusac) * 2 kutije dnevno = 6 KM dnevno * 365 dana u godini = 2.190 KM godisnje
Ako je cijena Hadzdza za ovu godinu 8.150 KM znaci da je dovoljno ne pusiti 3 godine i 8 i po mjeseci da bi se skupio iznos za Hadzdz.
Postavlja se pitanje za takvog: jel mu vaznije otici na Hadzdz (pod uslovom da je vjernik, naravno) ili popusiti 2.190 KM godisnje?
Moze svako skupiti na svakakve nacine..... ima racunica za sve, jelde?
Devete godine po hidžretu, a neki kažu šeste godine, hadž je naređen muslimanu (i muslimanki): punoljetnom, pametnom, slobodnom, imućnom, zdravom i osiguranom.
a) Pod punoljetnim podrazumijeva se zreo musliman (ili muslimanka) koji je, prema šeriatskim propisima, dužan vršiti određene vjerske obaveze.
b) Pamet i razboritost isključuje obavezu ludog i nenormalnog.
c) Slobodni musliman isključuje roba, zarobljenika i slično.
d) Pod pojmom imućan, podrazumijeva se materijalna bezbjednost. Naime, obaveznost hadža nastupiće onda kada musliman ima višak preko uobičajenih potreba kao što su: da nema duga, da ima osiguran stan, alatke zanata kojim se bavi (osnovno sredstvo od kojeg živi), opskrbu porodice koju hrani i brine se za njih, za ono vrijeme dok je odsutan od kuće, da sebi na putu na hadž osigura onakav komfor koji odgovara njegovu načinu života.
e) Pod bolesnim smatraće se svaki slučaj kada će zdravlje biti ugroženo na ovako dalekom putu.
f) Sigurnost puta mora biti potpuna. U protivnom hadž nije obavezan.
http://www.islamskazajednica.ba/compone ... cle?id=251
Neregistrirani wrote:Ako se kaze:
Devete godine po hidžretu, a neki kažu šeste godine, hadž je naređen muslimanu (i muslimanki): punoljetnom, pametnom, slobodnom, imućnom, zdravom i osiguranom.
a) Pod punoljetnim podrazumijeva se zreo musliman (ili muslimanka) koji je, prema šeriatskim propisima, dužan vršiti određene vjerske obaveze.
b) Pamet i razboritost isključuje obavezu ludog i nenormalnog.
c) Slobodni musliman isključuje roba, zarobljenika i slično.
d) Pod pojmom imućan, podrazumijeva se materijalna bezbjednost. Naime, obaveznost hadža nastupiće onda kada musliman ima višak preko uobičajenih potreba kao što su: da nema duga, da ima osiguran stan, alatke zanata kojim se bavi (osnovno sredstvo od kojeg živi), opskrbu porodice koju hrani i brine se za njih, za ono vrijeme dok je odsutan od kuće, da sebi na putu na hadž osigura onakav komfor koji odgovara njegovu načinu života.
e) Pod bolesnim smatraće se svaki slučaj kada će zdravlje biti ugroženo na ovako dalekom putu.
f) Sigurnost puta mora biti potpuna. U protivnom hadž nije obavezan.
http://www.islamskazajednica.ba/compone ... cle?id=251
Kako je onda ispravan hadz koji se dobije na poklon, "onako"? Konkretno, slanje na hadz pripadnika Oruzanih snaga BiH (sekularne drzave!) na trosak budzeta poreskih obveznika (od kojih mozda neki jako dugo stede da i sami postanu hadzije!). Primjer: https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Z ... ave/325814
To onda nije njihov hadz, nego svih nas od cijih poreza se slio novac u budzet.
I kralj SaudFudo Bosna wrote: Ide onaj koga pozove Uzviseni Stvoritelj !
Hebi ga, neće se muftijin BMW sam platiti.zagortenej wrote:Najskuplji odlazak na hadž plaćaju vjernici iz BiH, a najjeftiniji muslimani Kosova
https://www.klix.ba/vijesti/bih/najskup ... /180502037
Kralj Saud i svaki drugi covjek ce odgovarati za sebe, a ti i ja pojedinacno za sebe.zagortenej wrote:I kralj SaudFudo Bosna wrote: Ide onaj koga pozove Uzviseni Stvoritelj !
sha_ba wrote:Boze me oprosti naletih slučajno na temu i ne mogu da ne komentarišem.... dugo godina firma gdje radih plaćala svake godine hadž dvjema osobama... ja kao starija kolegica trebala svake godine da kažem hoću li neću.... tako zadnje godine mog rada tamo odluče da šalju 6 osoba .... kupili ih po ulici bukvalno... i hajd vratili se opet more tespiha i zam zam vode kad kolega Sudanac vrišti place... kaže jaoooooo hotel 6 zvjezdica, pogled na kabu i jedeš i piješ kad hoćeš.... e tu mi je sve izgubilo smisao....
Ovi ne znaju tumaciti svoju mapu majko milaExNihilo wrote:Hebi ga, neće se muftijin BMW sam platiti.zagortenej wrote:Najskuplji odlazak na hadž plaćaju vjernici iz BiH, a najjeftiniji muslimani Kosova
https://www.klix.ba/vijesti/bih/najskup ... /180502037
Za vjerske potrebe vojnika OS su zaduzene IZ i Crkve. Isto je regulisano u ugovorima izmedu drzave i njih (inshallah ce se potpisati i sa IZ). Tom logikom bi onda te institucije trebale da snose troskove vojnika.Fudo Bosna wrote:
To je itekako "njihov" hadz. Ako te , neko "drugi" posalje, to je , kao i kada sam skupis novac, poziv od Uzvisenog Boga dz.s. i normalno da ces otici i obaviti hadz.
(To su iznimke, izaslo se ljudima u susret, a na kakave gluposti i kozmeticke tretmane i puteve, da , "guzica vidi svijeta", se trosi budzetski novac , zasto ne bi bila i ova iznimka, ponekad. Zasto ne da i npr . pripadnik OSBIH , pravoslavni vjernik posjeti Jerusalem/ hadziluk ili katolicki Hristov grob ili Vatikan, ako mogu politicari milione budzetske trositi, nizasta?)!
Bloo wrote:Za vjerske potrebe vojnika OS su zaduzene IZ i Crkve. Isto je regulisano u ugovorima izmedu drzave i njih (inshallah ce se potpisati i sa IZ). Tom logikom bi onda te institucije trebale da snose troskove vojnika.Fudo Bosna wrote:
To je itekako "njihov" hadz. Ako te , neko "drugi" posalje, to je , kao i kada sam skupis novac, poziv od Uzvisenog Boga dz.s. i normalno da ces otici i obaviti hadz.
(To su iznimke, izaslo se ljudima u susret, a na kakave gluposti i kozmeticke tretmane i puteve, da , "guzica vidi svijeta", se trosi budzetski novac , zasto ne bi bila i ova iznimka, ponekad. Zasto ne da i npr . pripadnik OSBIH , pravoslavni vjernik posjeti Jerusalem/ hadziluk ili katolicki Hristov grob ili Vatikan, ako mogu politicari milione budzetske trositi, nizasta?)!
Budzet pune GRADANI BiH, a ne vjernici.
Budzeti se planiraju na godisnjem nivou. Ko je planirao ili odobrio ovu budzetsku stavku? Ili je pak neplanirana? Ako jeste, od kojih sredstava je namaknuta?
Za neplanirano i nesavjesno trosenje budzeta od strane politicara (i ostalih unutar drzave, a koji su birani na te.pozicije) gradani ulazu prigovore, te imaju pravo da.javno prozivaju. U normalnim drzavama takvi politicari dobiju otkaz.
Sredstva.koja se odvajaju od gradana, a idu u budzet, te bivaju alocirana za funkcionisanje vojske su sredstva za hranu, uniforme, smjestaj, obucu....ne za ispunjavanje vjerskih potreba odnosno propisa hadza.
Pripadnik OS BiH je prvenstveno vojnik u sluzbi drzave i njenih gradana. A ne vjernik.
Medu gradanima ima i ateista. Da li je njih iko pitao oko nenamjenskog trosenja sredstava?
Pripadnik OS Armije BiH moze i treba i mora da ako zeli da ide na hadz, da kao i ostali smrtnici vjernici sam skuplja pare i o vlastitom trosku ode na isti.
Ovo je sekularna drzava ili barem pokusava da bude.
Paralele sa posjetom Vatikanu su ti neutemeljene i izraz tvog vlastitog nepoznavanja drugih religija i propisa.
...samo bahato...mali jomu wrote:Je li ovo Hadz postao izlet za bogatu...... muslimansku elitu?
Sve je to problem. Manji problem je dio veceg problema.Fudo Bosna wrote: I koliko se to cesto desava, i je li se trose milioni, svake godine?
Ne podrzavam to kao praksu ali ako se i desilo jednom ne vidim razloga za "dramu" .
Milone trose politicari i to protiv interesa drzave i protiv nje, ili za promociju paradrzava,ali ne to , ovaj , izolovani slucaj je "veliki " problem?
Drago mi je da imamo takve strucnjake za propise iz drugih religija,ono, tek toliko, za nas neupucene...
To sto je kralj Saud pozvao na Hadzdz odredjeni broj hadzija (a koji su odabrani od IZ po "random" principu... a-haaa) se ne moze porediti sa ovim organizovanim odlaskom na Hadzdz od strane OSBIH. Zasto? Jednostavno zato sto ne znamo da li je kralj iz svoje licne imovine izdvojio novac za smjestaj i ostale potrepstine pozvanih hadzija, ali sigurno znamo da su "narodnim" odnosno novcem iz budzeta finansirana hadzska putovanja pojedinih pripadnika OSBIH. Osim naravno, ako mi je kojim slucajem promaklo, da je ministar odnosno ministrica Pendes licno finansirala odlazak OSBIH na Hadzdz u sto cisto sumnjam.Neregistrirani wrote: Kako je onda ispravan hadz koji se dobije na poklon, "onako"? Konkretno, slanje na hadz pripadnika Oruzanih snaga BiH (sekularne drzave!) na trosak budzeta poreskih obveznika (od kojih mozda neki jako dugo stede da i sami postanu hadzije!). Primjer: https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Z ... ave/325814
To onda nije njihov hadz, nego svih nas od cijih poreza se slio novac u budzet.