Diskriminacija muskaraca

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#226 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Bloo »

Velkoski wrote:Niko mi ne zna napraviti hranu k'o što znam sam sebi 8) :mrgreen:
Ha ja... neće se pašteta sama namazati...
moonca

#227 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by moonca »

:thumbup: :lol: :lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#228 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Velkoski »

Bloo wrote:
Velkoski wrote:Niko mi ne zna napraviti hranu k'o što znam sam sebi 8) :mrgreen:
Ha ja... neće se pašteta sama namazati...
halo, ne jedem hljeb i paštetu, to je za bošnjake :oops: :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#229 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Bloo »

Velkoski wrote: halo, ne jedem hljeb i paštetu, to je za bošnjake :oops: :mrgreen:
Whey sam razmutiti...
skontali smo se :D
MarlboroGold

#230 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

:lol:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#231 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Velkoski »

Bloo wrote:
Velkoski wrote: halo, ne jedem hljeb i paštetu, to je za bošnjake :oops: :mrgreen:
Whey sam razmutiti...
skontali smo se :D
:thumbup: :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#232 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Tomahawk11 »

Uh, na ovo se sad može replicirati, ali neću :mrgreen:
Al svakako sam sebi najbolje ugodiš :thumbup:
Connaisseur Karlin

#233 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Connaisseur Karlin »

Ramzess Veliki wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ramo, sto je tvoja struka? Kako znas da imaju duplo vecu platu na istoj radnoj poziciji? Pa zasto ne odes u HR?

......
Mislis da postoji ogromna razlika kod bezosjecajnosti, lukavosti i planiranja !?
Ih sta ja sve nisam radio ... ovo navedeno je iz bankarskog sektora.

Ovo drugo ... zene imaju daleko bolje komunikativne osobine od nas muskaraca, pa zasto to i ne iskoristiti? Nije to bezosjecajnost, lukavost moze biti pozitivna osobina, a dobro planiranje jeste dobra osobina. To nema veze sa diskriminacijom muskaraca, nego sa sposobnoscu svake osobe pojedinacno da se snadju i postignu bolje rezultate.
Diskriminacija muskaraca je drugo, diskriminirani smo na sudovima kod odluke koji je roditelj prikladniji za dijete. Socijalni radnik po pravilu daje prednost majci, bez prethodne detaljne provjere. Majka se privilegira, a ako je nepodobna, otac mora da skuplja dokaze i pokrece parnicu za dokazivanje majcine nepodobnosti.
Sto se tice posla, to zavisi koja bransa je u pitanju.
U nekim poslovima sise imaju prednost. Ja nemam sise pa sam diskriminiran, ali i zene koje imaju manje sise su isto diskriminirane.
Ali zato ima poslova u kojima sise ne pomazu, nego smetaju. Kao automehanicarski posao. Jeste da je lijepo vidjeti sisatu plavusu ispod kombija zamazanu uljem, ali su sise ispod kombija neprakticne, i mislim da nijedna sisata plavusa ne bi dugo radila taj posao. Osim montiranja guma, tu sise ne smetaju. A i korisne su za privlacenje musterija.

Ok, sise su sise i tu nema pomoci.
Ali ostaje ta diskriminacija muskaraca u pravnom smislu. U Hrvatskoj se to izmijenilo, nakon duge i teske borbe samohranih oceva. Jedan moj prijatelj je bio aktivista u to vrijeme.
Kod nas su samohrani ocevi potpuno gurnuti na marginu drustva, i o njima se ne govori. Samohranoj majci svi daju potporu, sazaljevaju je, u razgovoru za posao svi joj pokusavaju pomoci. Mene kao samohranog oca su natjerali pritiscima i mobingom da dam otkaz da bi se zaposlio rodjakov rodjak, I nakon osam godina u banci niko se nije zapitao kako cu ja da obezbijedim djetetu egzistenciju. Biti samohrani otac je jedna anatema, to je nesto nepozeljno za cuti kad apliciras na posao, kad kazes da si samohrani otac ljudi te pogledaju kao da si zarazan. Moja sreca je da imam dobar poslovni background pa se mogu snaci, ali drugim samohranim ocevima koji nemaju mnogo mogucnosti zivot nije zivot, nego stalna borba.
Ramzes, kompanja postai strkitkinji dress code , i problem je rijesen :) izbacenim grudima nije mjetso na radim mjeistimma, narocito banka ili slicni sektori :)
Connaisseur Karlin

#234 Re: Diskriminacija muskaraca

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Kolinda je najpametnija, ona i muz , svako radi svoj posao, jer nima primjetila da ga ona vuce na svaki sastanak kako Trump svoju Melaniju :D
Melanija je licemjer od žene i apsolutno loš primjer za bilo šta pozitivno u vezi žena. S tipom je zbog para i moći, a svaki put se vidi kako ne podnosi njegovu blizinu.
brakovi su jako komplkesne institucije :D
MarlboroGold

#235 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote:
MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Kolinda je najpametnija, ona i muz , svako radi svoj posao, jer nima primjetila da ga ona vuce na svaki sastanak kako Trump svoju Melaniju :D
Melanija je licemjer od žene i apsolutno loš primjer za bilo šta pozitivno u vezi žena. S tipom je zbog para i moći, a svaki put se vidi kako ne podnosi njegovu blizinu.
brakovi su jako komplkesne institucije :D
Za Trumpa baš i nije :D
Connaisseur Karlin

#236 Re: Diskriminacija muskaraca

Streptokok wrote:
insomnia78 wrote:Ono kad usidjelice odredjuju ponasanje idealnog muskarca :lol:
I nerotkinje vaspitanje tuđe djece
Usidjelica, jalovuša, ženturača, opajdara, profuknjača, udavača...: Šta nam govore toliki pogrdni nazivi za žene?!

Ako obratimo pažnju, primijetićemo da je u našem jeziku mnogo više uvredljivih naziva za žene nego za muškarce. Čini se da je naš narod imao više mašte kada je trebalo naći riječ koja će slikovito opisati nešto negativno o ženskom rodu nego o glavi porodice.

A zašto je to tako? Odgovor se krije u duboko ukorijenjenom patrijarhalnom stavu prema ženi: ona je, prije svega, majka i supruga koja treba da čuva porodično ognjište, a ne da se petlja tamo gde joj nije mjesto, u taj veliki, ozbiljni muški svijet.

– Naslijeđen patrijarhalni model dugo živi u jeziku jer se društvo uvijek brže mijenja nego jezik, koji u sebi ostavlja obrise nekada prevaziđenih društvenih odnosa – kaže Ranko Bugarski, lingvista i redovni profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zato ne čudi što su mogućnosti za tvorbu ženskih pejorativa u našem jeziku neiscrpne, kaže Jovana Jovanović, doktorand Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

– Naši svakodnevni razgovori vrve od raznih -etina (na primjer, ženetina, babetina, tetketina), zatim -ura (devojčura, seljančura), -urača (ženturača), -urina (baburina, devojčurina) – kaže Jovana Jovanović.

Takođe, nastavlja sagovornica Blica, u pogrdnom imenovanju žena brojni su i nazivi za ženke životinja, kao i augmentativni oblici izvedeni od njih. Tako glupu i ograničenu žensku osobu možemo nazvati guskom ili gusketinom, ćurkom ili ćurketinom; lijena, troma, nezgrapna žena u jeziku je nerijetko krava ili kravetina; za zlu, opasnu ženu gadne naravi često kažemo da je zmija ili zmijurina, dok ćemo debelu ženu u srpskom jeziku prozvati krmačom ili krmačetinom.

Ako nije čedna i nježna, onda je udavača i opajdara

Budući da prema stereotipima ženu treba da odlikuju ljepota, nježnost i čednost, svako odstupanje od tog modela ocjenjuje se kao nepoželjno.

Ono što se posebno izdvaja jeste negativan stav kolektiva prema ženama čija je velika preokupacija udaja. Imenica udavača je prema definiciji neutralnog značenja: „djevojka koja je stasala za udaju“, ali njome se često sugeriše prezriv odnos govornika prema ženama koje udajom nastoje da obezbijede povoljan društveni status i ostvare kakvu materijalnu korist.

– Nerijetko se u jeziku dovode u pit"Rečnik srpskoga jezika" bilježi pejorativ vrtirepka, u značenju „vetropirasta, nestalna ženska osoba“. Ženu ili djevojku suviše slobodnog ponašanja, lakog morala, koketu, prema "Rečniku Matice srpske", nazivamo i namigušom, kaćiperkom. Nemoralna ženska osoba često se u jeziku naziva i opajdarom. Koliko je ženski moral podložan kolektivnoj kritici pokazuje i oblik profuknjača, kaže sagovornica Blica.

Posebno su zanimljivi oni pejorativi izvedeni upravo od imenice žena. Rječnik SANU registruje pejorativ ženska, u značenju „javna žena“, to jest „ženska osoba koja se prodaje za novac, prostitutka, bludnica, razvratnica“. Danas je tako u upotrebi posebno frekventna imenica sponzoruša – žena niskog morala, koja stupa u intimne odnose sa muškarcem radi materijalne koristi.

Slab i plašljiv muškarac je – žena

Patrijarhalna zajednica ženu tradicionalno vrednuje prevashodno kroz ulogu majke, te su žene bez poroda, nažalost, obilježene, ne samo na socijalnom već i na leksičkom planu. Otuda jalovica, nerotka, nerotkinja, neroduša, štirka, ali i veliki broj reči i izraza koji se upotrebljavaju za neudate žene: usidjelica, babadevojka, stara cura, stara frajla...

– Tu je i jedna neobična imenica koja se figurativno, sa izrazitom nijansom prezrenja i pejoracije, upotrebljava za – muškarce. Posredi je, ni manje ni više, imenica žena.

U velikom Akademijinom tezaurusnom rečniku stoji i sljedeće: 4. fig. prezr. a. „plašljiv čovjek, kukavica, strašljivac, slabić“ – zaključuje Jovana Jovanović.
Heller

#237 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Heller »

Connaisseur Karlin wrote: Ramzes, kompanja postai strkitkinji dress code , i problem je rijesen :) izbacenim grudima nije mjetso na radim mjeistimma, narocito banka ili slicni sektori :)
Ja s jaranom nedavno kreno na tekmu, usli u Banku sisulja na salteru. A ja trebo otvorit racun i otvorim bas kod nje. Vidis da im je mjesto tamo.
moonca

#238 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by moonca »

Jel' tuknula mobilni izmedju dvije- vidam ih na jogging-u :-) :D
Connaisseur Karlin

#239 Re: Diskriminacija muskaraca

Heller wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Ramzes, kompanja postai strkitkinji dress code , i problem je rijesen :) izbacenim grudima nije mjetso na radim mjeistimma, narocito banka ili slicni sektori :)
Ja s jaranom nedavno kreno na tekmu, usli u Banku sisulja na salteru. A ja trebo otvorit racun i otvorim bas kod nje. Vidis da im je mjesto tamo.
"sisulja" :lol: a ruzno je tako oblacenje na poslu, a ruzno je i van posla, klasicna, elegantna moda je najljepsa

izbacivanje grudi, straznjice je najlosija i najruzniji modni trend , u svijetu mozes vidjeti , danas, kako zena bez izbacenih atributa je izuzetno privlacna i elegantna :) izbaceni atributi su specificni za svijet show biznisa , a oni bas i nisu mjerilo modnog stajlinga za svadoevni rad i obaveze.
piupiu

#240 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:Usidjelica, jalovuša, ženturača, opajdara, profuknjača, udavača...: Šta nam govore toliki pogrdni nazivi za žene?!
Drolja, kurva, kučka, polovnjača, radodajka, zakeralo, sponzoruša, lezbača, prdara, baba, tuka, kravetina, guska, ovca, kobila, udav... haman čitava menažerija! :skoljka: :run:

Ups. Pogrešna tema. :oops: :D :lol:
Heller

#241 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Heller »

Heller wrote:
"sisulja" :lol: a ruzno je tako oblacenje na poslu, a ruzno je i van posla, klasicna, elegantna moda je najljepsa

izbacivanje grudi, straznjice je najlosija i najruzniji modni trend , u svijetu mozes vidjeti , danas, kako zena bez izbacenih atributa je izuzetno privlacna i elegantna :) izbaceni atributi su specificni za svijet show biznisa , a oni bas i nisu mjerilo modnog stajlinga za svadoevni rad i obaveze.
Njene sise toj banci donose minimalno 60 KM od mene godišnje :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#242 Re: Diskriminacija muskaraca

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Usidjelica, jalovuša, ženturača, opajdara, profuknjača, udavača...: Šta nam govore toliki pogrdni nazivi za žene?!
Drolja, kurva, kučka, polovnjača, radodajka, zakeralo, sponzoruša, lezbača, prdara, baba, tuka, kravetina, guska, ovca, kobila, udav... haman čitava menažerija! :skoljka: :run:

auuu, da nastavim niz ... :D

uf, neka neka ovoga na "njihovoj " temi, jer ima muskaraca koji se stide drugih muskraca kad cuju ove laprdavce kako ne-respektuju zene :thumbup:

imam muske prijatelje koji polude kad cuju ovako nesto od strane drugog msukraca laprdavca :thumbup:
Connaisseur Karlin

#243 Re: Diskriminacija muskaraca

Heller wrote:
Heller wrote:

Njene sise toj banci donose minimalno 60 KM od mene godišnje :mrgreen:
ah, i bez sisa bi morao dati banci 60KM godisnje :D :lol: ili joj dajes tip/tringelt/baksis :shock:
Heller

#244 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Heller »

Connaisseur Karlin wrote: ah, i bez sisa bi morao dati banci 60KM godisnje :D :lol: ili joj dajes tip/tringelt/baksis :shock:
Al bi možda dao nekoj drugoj banci :mrgreen:

Bakšiš ide radnicama u kladari. Sisatim i dobrim naravno.
MarlboroGold

#245 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by MarlboroGold »

Ma to je sve od milja... :D
djevojka bez imena

#246 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by djevojka bez imena »

Ja mislim da smo svi na neki način diskriminirani, i m i z, ali samo u onolikoj mjeri u kojoj to dopuštamo.
Connaisseur Karlin

#247 Re: Diskriminacija muskaraca

Heller wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ah, i bez sisa bi morao dati banci 60KM godisnje :D :lol: ili joj dajes tip/tringelt/baksis :shock:
Al bi možda dao nekoj drugoj banci :mrgreen:

Bakšiš ide radnicama u kladari. Sisatim i dobrim naravno.
imas para za bacanje na gluposti :D a onda cudno pitate zene sto su kupile jos jednu tasnicu ili cipele :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#248 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by Tomahawk11 »

piupiu wrote:

A čekajte, problem jeste kad se neko počasti sa nekim od ovih naziva, a nije to zaslužio, ali šta ako jeste?!
Mada su, u principu, verbalne uvrede spustanje na niski stepen komunikacije i ne pribjegavam takvoj vrsti komunikacije, odnosno mislim da je to odraz nemoći i nedostatka argumenata.
kmirsad

#249 Re: Diskriminacija muskaraca

Post by kmirsad »

piupiu wrote:

Spomenul ko ... Kobra... :-D
Connaisseur Karlin

#250 Re: Diskriminacija muskaraca

djevojka bez imena wrote:Ja mislim da smo svi na neki način diskriminirani, i m i z, ali samo u onolikoj mjeri u kojoj to dopuštamo.
stereotipi nas disininiraju :kiss:

ali , evo opet pitam: kako zene disiminiraju muskrace ?
Post Reply