Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Da, naravno. Svaki pocetak jeste tezak i treba biti strpljiv, ali siguran sam da se na kraju to sve isplati jer radeci za privatnike ostavis zivot zaradjujuci novac nekom drugom a ti od toga svega dobijes sicu.
To jeste donekle tacno. Ali trebas da znas da ako mislis da zivis od freelancinga moras da budes svasta nesta ne samo dizajner. Moras pregovorati s ljudima, trazit stalno poslove i projekte, raditi na svom marketingu, biti ekonomista pa ponekad i advokat ...
Naravno ako uspijes toliko da se izgradis da nadjes par stalnih klijenata ili da upadnes na Toptal onda je druga prica.
Ovdje gdje radim komuniciram sa klijentima svaki dan, saljem mailove, pisem ponude i sl.
Naravno da to nije bas isto kao kad radis to sve za sebe, ali otprilike znam kako to ide.
davno sam citao jednu extra knjigu o poduzetnistvu. objasnio lik zasto u Americi velika vecina novopokrenutih firmi propadne nakon par godina.
znas li u cemu je glavna greska?
Android Knego wrote:
davno sam citao jednu extra knjigu o poduzetnistvu. objasnio lik zasto u Americi velika vecina novopokrenutih firmi propadne nakon par godina.
Skoro sam gledao nesto da li TV ili internet ? i nesto u vezi samostalnog vodjenja firme kaze jedan iskusan:
"Samostalnost ( misli se na vodjenje firme) ti je kao prvorodjena beba , kada se rodi svo vrijeme, trud , paznju i novac ulazes samo u nju - sve drugo je po strani.
Kada se zna kakav znacaj ima prvo dijete onda se moze pretpostaviti koliko truda i rada treba za uspjesno pocinjanje.
pa samo za otvaranje pisljivog obrta treba 1500 KM troskova (potvrde, ovjere, pecat, fiskalna kasa, racunovodja...)
da imas pet hajvana koji zaradjuju za tvoju firmu (kao sto sam i sam bio hajvan) lako bi se pravio poduzetnik i gazda, ali ovako kad se ubijas od posla i jos da bi to naplatio regularno moras da se bavis i zakonima i racunovodstvom nije bas jednostavno i lako kako izgleda...trebao bi biti fokusiran na posao i rad a ne mozes jer imas sto stvari administrativnih oko kojih moras da se zajebajes
i da, ima smisla ova poveznica sa bebom
to je greska koja kasnije dodje, da nemas ni u koga povjerenja, jer niko kao ti ne zna uraditi posao, pa je posljedica da se zatrpavas preko granica realnog i podnosljivog...
medjutim, nisam mislio na to. glavni razlog zasto vecina tih firmi propadne je u jednom startnom zajebu.
npr. ti si dobar frizer (trgovac u pekari, programer, nebitno...). super odradjujes ono sto je tvoj tehnicki dio posla. i u neko doba ti jaran/rodjak kaze "a sto ti ne bi sam nesto otvorio, ovako se samo gazda bogati". i ti skontas "pa nije on ni budala, mogao bih ja to. ionako ja rintam onako kako gazda ne bi znao, svi mene hvale ali on mlati pare".
e ta pretpostavka da ako si dobar frizer (trgovac u pekari, programer...) bices ISTO TAKO DOBAR vlasnik frizerskog salona (pekare, softverske kompanije...) je ono sto kasnije dovede do propasti. u stvarnosti, bavljenje tehnickim dijelom nekog posla i vodjenje tog posla su dvije totalno razlicite vjestine i traze razlicite vrste sposobnosti. neki ljudi imaju te sposobnosti, pa mogu uspjesno preci put od irgeta do gazde, ali velika vecina ih nema...
Android Knego wrote:
zato što nemaju klijentele
Last edited by victom on 01/03/2021 05:08, edited 2 times in total.
Dobar portfolio
Radis li u firmi ili freelance-as ?
Hvala!
Freelencam uglavnom. Mada sam u CGP MakerSpace startupu i na ugovoru sa ProCredit Bankom.
Trenutno se spremam za Toptal a mozda se i nesto full time zaganjam.
Mislim da sam ovo jednom vec gledao mozda si ranije ti ili neko od forumasa postavljao. A ne znam nisam dovoljno istrazivao kako tu sve funkcionise.
Ali kad ugrabim vremena pogledam svakako. Daj mi neke okvirne cifre za ovo boldano neki hajmo reci monthly income?
Sad mi je nekako toptal prioritet jer sam u januaru pao na zadnjem krugu pa sad ponovo hocu da probam ;D
DaffyDuck wrote:
Koliko znam, porezne bas i ne suradjuju, bar poreska RS ne sa FBiH.
Sarađuju, i to fantastično. Radim u računovodstvu firme koja ima uposlenike čije je prebivalište u FBiH i za koje poreze i doprinose uplaćujemo tamo. Od same aplikacije za plaćanje do razmjene informacija, sve štima. Bez brige, kad je uganjati neku lovu, sarađuju savršeno.
Zna li iko da lise porez na dohodak moze retroaktivno naplacivati fizickim licima, ne vidim nigdje tu odredbu u zakonima?
Meni danas postom dodje poziv za placanje poreske, nikad mi to nije dolazilo i sad kao dodje za cijelu proslu godinu 10% moram uplatiti za cijeli prihod od prosle godine, kad su ovo sad uveli
Dobro ti sipu nisu poslali, plati to i udaraj se nogom u guzicu.
Koliki si iznos primio prosle godine, sve paypal?
Vjerovatno te banka prijavila, poostrili su kontrole, Unicredit svaki mjesec sada trazi pismeno obrazlozenje za sve paypal uplate ako si primio ukupno preko 1000 Km, plus im moras poslati paypal izvod.
MrShadow wrote:Dobro ti sipu nisu poslali, plati to i udaraj se nogom u guzicu.
Vjerovatno te banka prijavila, poostrili su kontrole, Unicredit svaki mjesec sada trazi pismeno obrazlozenje za sve paypal uplate ako si primio ukupno preko 1000 Km, plus im moras poslati paypal izvod.
Jeste Unicredit je banka u pitanju, pa do kojeg se iznosa oporezuje ili se na svu zaradu vrsi oporez. Meni sad nabilo za cijelu proslu godinu kompletnu i prva tri mjeseca ove godine
MrShadow wrote:Dobro ti sipu nisu poslali, plati to i udaraj se nogom u guzicu.
Jeste Unicredit je banka u pitanju, pa do kojeg se iznosa oporezuje ili se na svu zaradu vrsi oporez. Meni sad nabilo za cijelu proslu godinu kompletnu i prva tri mjeseca ove godine
Meni su rekli da se preko 1000 km prijavljuje mjesecno. Koji su ti iznosi ako nije tajna ?
i je li te uopste banka kontaktirali prije porezne, morali su ti traziti izvode sa paypal i obrazlozenje.
Ja svaki email svom bankaru napisem email, objasnim da radim IT preko interneta, kazem da sam prijavio porez i to je to.
Jbg, ni ja nisam prije placao pa mi je doslo iz guzice u glavu kada sam cuo da su poostrili kontrole tako da sam i ja morao platiti retroaktivno.
Last edited by MrShadow on 19/04/2018 23:39, edited 1 time in total.
Danas potpisah ugovor s jednom firmom aus Dojčland i u ugovoru stoji da sam dužan platiti jurisdiction and other payroll taxes, workers’s compensation, disability benefits or other legal or tax requirements applicable to Contractor. Spominje neke poreze nešto, al nisam shvatio, znači kad mi pare pošalje ja sam dužan da platim sve takse državi zakonske iako zakon ne postoji. Da mu kažem da zakona nema, reko bi aj ne foliraj.