Spasa nam... ipak, IMA !?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li biste podrzali/prikljucili se pokretu za REBOOT BiH?

DA
32
70%
NE
14
30%

Total votes: 46

supercali

#226 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

O'zone wrote:
supercali wrote:Zasto odmah osnivati stranku?
Meni je veca mogucnost uspjeha da se organizuje neka organizacija ili sl koja ce raditi konkretno stvari kao recimo stopham u rusiji otpor na pocetku u srbiji i sl
Svi oni pocinju rjesavati male probleme koji smetaju ljudima a kasnije to prerasta u pokret politicku stranku ili sl koja iza sebe ima rezultate

Kao sto rekoh mozemo poceti sa saobracajem jer nas to sviju dotice od parkiranja do divljanja
Zatim smece oko nas
Zato što je to neprofitno...fali nam filantropa. Ovdje se odmah ide u politiku.
Doduse kod nas ako gledas da i poboljsas stanje u drzavi pola ljudi gleda samo da zamjeni postojece
Dozer

#227 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Ima li ova drzva vremena da se par godina igra dobrih stvari s jos jednom u nizu neprofitnih organizacija koje 'rade dobre stvari"?

Zar nemamo dovoljno NVO-a i sl. koji su pokusavali svasta nesto? Pa, samo je recimo Soros fondacija potrosila desetine miliona da pokusa uvesti neke pozitivne sistemske promjene u razne sfere poput obrazovanja, prava, anti-korupcije itd., i - nista.
supercali

#228 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

Dozer wrote:Ima li ova drzva vremena da se par godina igra dobrih stvari s jos jednom u nizu neprofitnih organizacija koje 'rade dobre stvari"?

Zar nemamo dovoljno NVO-a i sl. koji su pokusavali svasta nesto? Pa, samo je recimo Soros fondacija potrosila desetine miliona da pokusa uvesti neke pozitivne sistemske promjene u razne sfere poput obrazovanja, prava, anti-korupcije itd., i - nista.
Pa nista kad je u toj organizaciji onaj koji samo gleda da se uvali u fotelju
Kao sto rekoh samo da zamjeni sadasnjeg bez ikakve odgovornosti da nastavi raditi kao i prethodnik

Ja mislim da kad bi sada organizacija forum karikiram pocela prvo od akcije skloni papka s kolnika da bi raja to podrzala
Onda akcija nije trava kanta i sl da bi i to raja podrzala
Onda idu konkretnije akcije tipa traziti da ljudi rade svoj posao za sta su placeni od policije do doktora do profesora do salter radnika do onih zastupnika i sl a paralelno s tim ove male akcije koje se ticu obicnog covjeka nepostivanje zakona i sl to najvise u saobracaju
Lako je kasnije osnovati stranku i filtrirati one koji rade i one koji su tu samo da bi bili vidjeni ili zbog koristi neke
Gojeni H

#229 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Gojeni H »

O'zone wrote:Ođe bi se narod više opirao promjenama nego trenutna vlast :mrgreen:
Volio bih ja da ti grijesis, ali ti ova nije nimalo budalasta.
supercali

#230 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

Ili bi bilo daj da to drugi umjesto mene uradi samo nemoj ja pa makar izasao na glasanje samo
Fudo387

#231 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
O'zone wrote:Ođe bi se narod više opirao promjenama nego trenutna vlast :mrgreen:
Pa vodjeni logikom, kad god se desavaju krupne promjene da neko zagine, i ne cudi.
Nista ne diraj...
PM72

#232 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by PM72 »

Fudara je u pravu,što da diramo u vlast i tražimo promjene da ima bihuzur kad dođe svako dvije tri godine na desetak dana...
Fudo387

#233 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Fudara je u pravu,što da diramo u vlast i tražimo promjene da ima bihuzur kad dođe svako dvije tri godine na desetak dana...
Sto se tice mene sutra sve srusite, ako je to vama ok i meni je.
Ja samo kazem da razumijem svijet zasto se bas i ne veseli nekim krupnim zajebancijama, kad god su se desile eto i katastrofe.
Mikacha
Location: No.1 MILE NJANTAKO BL (BlackListed) F O R E V E R !

#234 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Mikacha »

Dozer, jarane moj,

od 5200 pregleda ima 240 komentara, a u anketi 26:10 da/ne ; 36 ucesnika .

I to kad si ti tu da, prakticno neprestano, podupires temu sa svojim nesumnjivim poznavanjem materije, sa diplomama relevantnih fakulteta i opste poznatim kredibilitetom zasluzenim na svim "najcupavijim" linijama oko Sarajeva i sire,
kad se pikalo !

A hrves se stalno sa supljikatorima, copy/paste fun grupicom, kriticarima po rodjenu, skepticima, outright idiots, itd,itd.

Vremena su se stvarno promijenila od vremena bloga i onih 650k posjetitelja, gdje sam i vidio da ti imas "folowing" za koji sam se nadao da te mozda jos prati i da ces ga moci mobilizirati na ovu tematiku.

Nazalost, to, kao sto i sam vidis, nije slucaj. Stari, ja sam se umorio od ovolikog defetizma i negativiteta ; ko' da mi je vreca od 100 kg na ledjima, vjeruj mi.

Ja licno sam obezbijedjen. Skromno, da se ne krepa. Samoinicijativno sam se penzionisao i ocekujem oko milju mjesecno, naredne godine, za ovih dvadeste godina koje sam proveo vani irgateci.

Zato i pisem ovo. Za tih dvadest kuka vani sam zaradio 1 mi $, bruto. Hranio porodicu, izveo dvoje djece na selamet sa fakultetskim diplomama, novcano pomagao roditelje svo to vrijeme, i - vratio se zaposve. Skoro kokuz, neto.

20 kuka, stari moj. Tivra se u isto njesra kako sam i ostavio, ako ne i gore...

Doza : ova cifra gore je golema stari moj, vjeruj mi na rijec!
Dozer wrote: Ono sto jeste realni problem su stvari koje navedoh ranije - velika lova za prvu kampanju. Bez toga je, opet realno, besmisleno uopste i kretati u takvu avanturu..
U jednom od tvojih ranijih postova si spominjao cifru od 2-3 mil KM = 1 - 2 mil $ , dva moja radna vijeka, da bi se
nastavio hrvati "s 'vakim" !

Mos' mislit kaki' bi se pojavili "out of the woodwork" tek poslije, kad bi kojim slucajem "ugavljo"u ovu lovudju i pokreno "fap masinu !?
Cak su i Kljuju, svojevremeno, prepali "ljudi kockastih glava" sa katil-fermanom i svilenim gajtanom ; tamo nedje juzno, nekad , cini se,ne tako davno...

All this feels like yesterday, right. Deja-vu, 92.

Izgleda da se na kraju mozemo vratiti vec vidjenom : Narod zasluzuje vladare kakve je izabrao...over & out.

Pozdrav tebi i respect, Dozer.
Dozer

#235 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Jbg drug... Sve ovo sto kazes ja znam vec godinama. Zivim u tome. Nazalost.

I opet ponavljam - uopste ne smatram da je vrijedno svog vlastitog mira i mira svoje porodice ulaziti u jednu ovakvu pricu, pogotovo nekome poput mene kome ne fali nista u zivotu.
Razlozi su vise nego jasni - ovo je zemlja polupismenih ljudi, neposobnih za progresivno i konstruktivno razmisljanje, nesvjesnih svojih i prava i realnih mogucnosti, a samim tim i lisenih svakog kritickog razmisljanja koje bi ih natjeralo da se pokrenu.
Ovaj forum, cijeli, ne samo ova tema, vise je nego dobar lakmus papir na kojem se vidi sva ispraznost i sustinsko nerazumijevanje okruzenja u kojem ljudi zive.

Osim nas par koji smo, ako nista drugo, sposobni bar prepoznati i definisati uzroke svega, a onda i ponuditi neka rjesenja, ostale ovo niti zanima, niti znaju sta bi s bilo cim, a po svoj prilici ni sami sa sobom.

Ja ovdje mogu pricati samo u svoje ime, naravno, i nicije drugo. Mozda za jos par ljudi koje ovdje poznajem, i to je to.
U real life imam sigurnih jos bar 200-250 ljudi za koje mogu ganantovati da im je zlo od svega ovoga i da bi bili spremni ukljuciti se na svaki moguci nacin, ukljucujuci cak i onaj nasilni. Ali nije sila nikakvo rjesenje nicega nikada bila.
Medju ovim ljudima ih ima i u Banja Luci, i Bihacu, i Tuzli, i Zenici, i Motaru, i oni bi sigurno mogli mobilizovati bar jos po 5-6 ljudi. Ako nista drugo, a ono svoje porodice. I OK, to je, hajmo reci, neka prisotjna osnova, imati u startu 1500-2000 ljudi koji aktivnim ucescem podrzavaju projekat.

Ali, ja zaista ne mislim da su sitni projektici poput nekih gore nabrojanih nacin za bilo kakvu borbu ovdje i taj nekakav postepeni ulazak u politiku i borbu za vlast. Suvise dugo gledam sve to, desetine organizacija koje su potrosile brda love u pokusajima da sitnim koracima promijene nesto. I svi redom su propali.
Naveo sam gore primjer Soros fondacije, ali ima tu i dosta love OSCE-a, i Transparency-ja, i UNDP-a, i USAID-a, raznih stranih ambasada, itd... Svi su oni zajedno ovdje ulozili bukvalno stotine miliona tokom proteklih 22 godine od rata, donirajuci ih raznim domacim neprofitnim organizacijama koje su na X nacina pokusale promijeniti stvari na mikro lokalnom nivou. Neki su uspjeli, neki ne, ali cak i oni koji su uspjeli na kraju su na tome i zavrsili jer nisu mogli nista dalje.
Rezultat svega toga je da su se te stotine miliona na kraju, na ovaj ili onaj nacin, u oko 50% iznosa slile upravo u dzepove vladajucih kroz razne poreze, takse, saradnje s njima u pokusaju promjene, itd..

Da li je narod ikada na bilo sta od toga reagovao? Jeste. Ali totalno suprotno od ovoga sto se ovdje spominje. Narod je reagovao tacno onako kako su ga vladajuci "naucili" da reaguje - pljuvanjem na te organizacije tipa "Sta hoce ovi nevladini?".

Dakle, iako po prirodi nisam defetista i uvijek sam u zivotu trazio otvorene, ali i sam otvarao razne mogucnosti da bi se nesto unaprijedilo, sto radi sebe licno, sto radi ljudi oko sebe, svoje djece prvenstveno, mislim da je ovdje prakticno nemoguce promijeniti bilo sta bez jakog politickog starta. Druga opcija je bukvalno revolucija, ali s obzirom kakav je narod ovdje, to se nikada nece desiti.

Neki su mi spocitavali izostanak liderskog kapaciteta. Pogresno. Ja vec 20 godina radim kao nekakav lider, sto kroz sport, sto kroz poslove supervizora, program menadzera, projekt menadzera, insturktora. Obisao preko 20 zemalja, radio i radim sa stotinama ljudi raznih nacionalnosti, profilla i vokacija, ukljucujuci i razne kalibre politicara na raznim nivoima vlasti i u raznim zemljama.
Medjutim, mene politicka liderska pozicija ne zanima. Ne zato sto ne bih znao kako da se ponasam na njoj, ili sto ne bih znao ili ne znam sta treba mijenjati i kako, ili zato sto se bojim odgovornosti i posla, nego jednostavno zato sto je to u ovoj zemlji besmisleno.
Last edited by Dozer on 21/02/2018 20:29, edited 2 times in total.
PM72

#236 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by PM72 »

Ima još jedan od razloga.Dozeru samo poturi neko fino žensko,sisato i umiljato i on bi zaboravio i stranku i program... :lol:
Dozer

#237 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
O'zone
Globalni moderator

#238 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

Gojeni H wrote:
Druže (ako ti ne smeta da te nazovem tako) nisam ja bio satiričan a Boga mi ni budalast. Na žalost narod je navikao na ovo stanje. Bolest se uvukla u ovo društvo i strah od promjene. Svi dozivaju tu promjenu...vapajima čak ali onog trenutka kad im ponudiš to oni se povuku...povuku se iz straha, straha od nepoznatog, od talasanje i mijenjanja stanja na koje će se morati opet navikavati prilagođavati.

Volimo kolotečinu a i mrzimo je.
supercali

#239 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by supercali »

Jedni zbog toga drugi jer bi u tom novom stanju vjerovatno bili donji da kazem tj gore bi ima bilo nego sada iako nisu na clasti jer sve sto su do sada radili bi isplivalo na povrsinu a to im ne odgovara
Najbanalniji primjeri ne bi prolazili tehnicki za cvaju na lijepe oci morali bi legalizovati milion stvari koje su sada bespravne od gradnje iznajmljivanja poslova pa preko svega drugog itd itd
O'zone
Globalni moderator

#240 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

Sarajmen wrote:Tako se ne može u Evropu.
Mi deklarativno jesmo za EU i za Europske vrijednosti ali da nam ostanu naši Bosanski običaji i načini. Zato se baš i ne trudimo da ispunimo sve uslove
uglavnomja

#241 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by uglavnomja »

sto se tice glasanja - necu da glasam, ne svidja mi se ime

narocito "nacionalni! :roll:

to nacionalno nas je i dovelo ovdje
vec par decenija se trubi samo o nacionalnim interesima, podjelama, potebama, naci ovo naci ono ...
djeca rodjena u ratu su vec roditelji, odgajani po bhs matrici - ne mozes to pobrisati, nazalost. fanstasticno odradjeno pranje mozga. u svojoj vjeri na svojoj zemlji itd - njima je bosanstvo veci bauk od ostala 2 nacionalizma

sto set ice programa - ima jos malih djokica :D

program je ok generalno, ali izvodljivost u praksi :-)

...

uglavnom, izmedju evolucije i revolucije - ova druga bi bila efektnija i krace bi trajala :D
O'zone
Globalni moderator

#242 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by O'zone »

Teško je starog konja naučiti novim trikovima.

Ispade da smo zapeli u ovom continuous loop-u nacionalističko- šovinističkog perioda iz kojeg se ne možemo iskobeljati.

Može se reći da dio nas proživljava Džehenem a dio Džennet jal ti ga Pakao i Raj.
madner

#243 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by madner »

Malo se sve to gleda previse negativno. NS je dobar primjer, cak i ovakva ofucana filijala SDA ce dobiti sansu da nesto uradi nakon samo 10 godina.
Gojeni H

#244 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Gojeni H »

O'zone wrote:
Gojeni H wrote:
Druže (ako ti ne smeta da te nazovem tako) nisam ja bio satiričan a Boga mi ni budalast. Na žalost narod je navikao na ovo stanje. Bolest se uvukla u ovo društvo i strah od promjene. Svi dozivaju tu promjenu...vapajima čak ali onog trenutka kad im ponudiš to oni se povuku...povuku se iz straha, straha od nepoznatog, od talasanje i mijenjanja stanja na koje će se morati opet navikavati prilagođavati.

Volimo kolotečinu a i mrzimo je.
Cesto smo preostri prema sebi.
Ne voli niko promjenu. Razlika izmedju onih koji su navodno prihvatali promjene na bolje, u odnosu na one koji nisu, je samo ta da je bio dovoljan broj (i dalje veoma mali), onih koji jesu bili spremni na izvlacenje iz blata.
stakasa

#245 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by stakasa »

Gojeni H wrote:
Ne voli niko promjenu. Razlika izmedju onih koji su navodno prihvatali promjene na bolje, u odnosu na one koji nisu, je samo ta da je bio dovoljan broj (i dalje veoma mali), onih koji jesu bili spremni na izvlacenje iz blata.
Nisi u pravu ovde. Spremnost na promjene BeHa gradana je debelo iza razvijenijeg dijela svijeta. Oni shvataju da su promjene neminovnost i mjenjaju se na svim nivoima - od drzave preko familije do pojedinaca. U svim aspektima. Promjene ce doc i onda mozes birati da li ces ih predvodit, da li ces biti medu prvima koji ce slijedit trendove ili ako neces da se mjenjas da se promjene nakupe pa da budes primoran da ih u paketu sprovedes - recimo s kesom preko linije razdvajanja. Ali je dobro da se problem determinise, do nazad par godina se o ovome nije ni pricalo. A vjerovatno glavni razlog nase zaostalosti
Dozer

#246 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

uglavnomja wrote:sto se tice glasanja - necu da glasam, ne svidja mi se ime

vec par decenija se trubi samo o nacionalnim interesima, podjelama, potebama, naci ovo naci ono ...
djeca rodjena u ratu su vec roditelji, odgajani po bhs matrici - ne mozes to pobrisati, nazalost. fanstasticno odradjeno pranje mozga. u svojoj vjeri na svojoj zemlji itd - njima je bosanstvo veci bauk od ostala 2 nacionalizma

...

uglavnom, izmedju evolucije i revolucije - ova druga bi bila efektnija i krace bi trajala :D
Moze li Gradjasnki umjesto Nacionalni?
Poenta je da se oboje svodi na isto - 1 covjek - 1 glas, 1 predsjednik, 1 drzava bez etnickih podjela teritorije, 1 ekonomski prostor s istim pravilima za sve, itd. itd.
Ukratko - drzava kakve su i sve ostale civilizovane drzave. A sve te nacionalne gradjanske drzave su i multietnicke, ali i multinacionalne. Jedina razliaka je sto ni jedna jedina nema etnicki "nastiman" Ustav i sto u njima nikakve etnicke grupe/narodi ne predstavljaju nikakav poseban faktor.

A nas je ovdje dovelo upravo "etnicko", ne "nacionalno". Da nas je vodilo zaista nacionalno, onda ne bismo ni bili ovdje, nego bismo bili kao SLO ili HR.
512MB

#247 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by 512MB »

Ni meni se ne svidja ime, nevalja ni "Nacionalni", ni "Bosanski", "Demokratski", "Gradjanski", sve otrancano i vec vidjeno.

Bio bih vise za nesto hebenije, gdje te niko nemore u jedan od torova stavit, nesto kao "Republikanci" :D
Dozer

#248 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Dozer »

Moze i to, svejedno je. Samo sto tada nekima nece valjati skracenica od, recimo, Republicki Socijaldemokratski Savez - RSS BiH :D

A ne kontam sta ste se zalijepili za naziv. To je ionako lupljeno onako, ad-hoc, cisto da ukazuje na 1/1 BiH :)
stakasa

#249 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by stakasa »

Dozer wrote:
uglavnomja wrote:sto se tice glasanja - necu da glasam, ne svidja mi se ime

...

Moze li Gradjasnki umjesto Nacionalni?
Poenta je da se oboje svodi na isto - 1 covjek - 1 glas, 1 predsjednik, 1 drzava bez etnickih podjela teritorije, 1 ekonomski prostor s istim pravilima za sve, itd. itd.
Ukratko - drzava kakve su i sve ostale civilizovane drzave. A sve te nacionalne gradjanske drzave su i multietnicke, ali i multinacionalne. Jedina razliaka je sto ni jedna jedina nema etnicki "nastiman" Ustav i sto u njima nikakve etnicke grupe/narodi ne predstavljaju nikakav poseban faktor.

A nas je ovdje dovelo upravo "etnicko", ne "nacionalno". Da nas je vodilo zaista nacionalno, onda ne bismo ni bili ovdje, nego bismo bili kao SLO ili HR.
Hrvati tvrde da su spremni zaratit zbog ovoga
Gojeni H

#250 Re: SPASA NAM ...IMA !?

Post by Gojeni H »

stakasa wrote:
Gojeni H wrote:
Nisi u pravu ovde. Spremnost na promjene BeHa gradana je debelo iza razvijenijeg dijela svijeta. Oni shvataju da su promjene neminovnost i mjenjaju se na svim nivoima - od drzave preko familije do pojedinaca. U svim aspektima. Promjene ce doc i onda mozes birati da li ces ih predvodit, da li ces biti medu prvima koji ce slijedit trendove ili ako neces da se mjenjas da se promjene nakupe pa da budes primoran da ih u paketu sprovedes - recimo s kesom preko linije razdvajanja. Ali je dobro da se problem determinise, do nazad par godina se o ovome nije ni pricalo. A vjerovatno glavni razlog nase zaostalosti
Na nesto drugo sam mislio, brato. Npr. uvodjenje gasa za rasvjetu u Velikoj Britaniji u 19. vijeku valjda.
Niko ne voli promjene, pogotovo ako se promjene sukobljavaju sa interesima drustvene elite koja je spremnija od drugih da se bori za postojece stanje, kakvo god ono bilo.

Svedska je zauzela stav koji je znatno liberalniji cak i u odnosu na bratske im skandinavske zemlje, koje se eto opet smatraju najliberalnijim od svih.
Svedska ustvari nije zauzela takav stav vec ljudi koji su imali vlast i mogli izvrsiti dovoljno jak pritisak na ostale.

S druge strane, promjene koje se desavaju u Madjarskoj ili Poljskoj tesko da mogu ici na bolje.
Promjene okay, ali nije promjena sama po sebi nuzno dobra.

BiH ima proletarijat i tajkune. Intelektualci u Bosni u pravilu ne postoje. Poneki pisac ili analiticar kvari prosjek.
Proletarijat nije imao nikakvu inicijativu ni u bivsoj drzavi a nema je ni sada. Tajkuni su grabezljivci.

Ko da vrsi promjene? Nema tu trgovaca, zanatlija, esnafa, filozofa, itd. da vrse uticaj na plebs.
Post Reply