Bi-hibrid
Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Bakir1
#226 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Kako su takse u bl priuse obogatili plinom, kakav to hibrid dodje?
Bi-hibrid
Bi-hibrid
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#227 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
A daj ne jebi 
- amar1994
#228 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
joj Bakire

-
sitni svercer
#229 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
toyotin atmosferski motor je odlican za ugradnju plina...jos se prikljuciti na juzni tok i zakon si...hahahaOptimist wrote:Bolje ovo sto Amar rece, batery off, elektro motor off i onda mu ugradis plin. I opet imas hibrid.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#230 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
U Sarajevu se do nedavno vozao prius druge generacije, znaci moRe to gurati ko i sve toyote... 
-
ado-šampion
#231 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
Upravo to, pricamo o trzistu gdje ljudi prave problem od dvomasenog zamajca, EGRa, DPFa, a zamisli auto sa skupom baterijom koja ako zakaze ne mozes upaliti, da ne govorim da samo ime hibrid automatski bi odbilo ljude ("ko zna sta ce tu moze pokvariti").
Btw 70% kapaciteta vec svi proizvodjaci koje ja pratim preporucuju zamjenu baterije. A garancija koliko znam ide do 70% kapaciteta, znaci ako ima vise od 70% ispravna je.
To samo novo, ali nazalost strasan je potencijal da izgubis jako puno para na postprodaji u odnosu na slicno auto s konvencionalnim pogonom. U BiH pricamo.
Upravo to, pricamo o trzistu gdje ljudi prave problem od dvomasenog zamajca, EGRa, DPFa, a zamisli auto sa skupom baterijom koja ako zakaze ne mozes upaliti, da ne govorim da samo ime hibrid automatski bi odbilo ljude ("ko zna sta ce tu moze pokvariti").
Btw 70% kapaciteta vec svi proizvodjaci koje ja pratim preporucuju zamjenu baterije. A garancija koliko znam ide do 70% kapaciteta, znaci ako ima vise od 70% ispravna je.
To samo novo, ali nazalost strasan je potencijal da izgubis jako puno para na postprodaji u odnosu na slicno auto s konvencionalnim pogonom. U BiH pricamo.
-
Gray
#232 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
ado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
Zavisi koliko je kome strašno puno para. A svaka roba ima mušteriju, samo ovisi od cijene. Ako ode baterija daš 2000 maraka pa je zamijeniš ili spustiš 2000 maraka cijenu da je mijenja kupac. A salon će ti uvijek uzeti svako auto, pitanje je samo za koliko para. Ali opet, tih 2000-3000 maraka nije nešto oko čega ću se brinuti.
A evo čitam da se Priusi voze najnormalnije oko 20 godina, tako da vjerujem da se mogu ovi hibridi voziti i kod nas bar 15-ak.
- Bakir1
#233 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
prema skromnim informacijama dostupnim na internetu, zamjena baterije za yaris hibrid kosta 3.500 KM.
garancija na bateriju je 10 godina odnedavno.
koliko uopste moze vise vrijediti deset godina star hibridni yaris?
da uopste nije stvar para, ali jednostavno hibrid nema nikakve logike u BiH i drzavama u okruzenju, a pri tome mislim na vec ovdje spomenute poticaje i razne beneficije koje se negdje ostvaruju kupovinom hibrida, mada se namece pitanje ako nije stvar para, cemu onda hibrid uopste?
ne treba zaboraviti da sa smanjenjem kapaciteta baterija pada i autonomija vozila.
garancija na bateriju je 10 godina odnedavno.
koliko uopste moze vise vrijediti deset godina star hibridni yaris?
da uopste nije stvar para, ali jednostavno hibrid nema nikakve logike u BiH i drzavama u okruzenju, a pri tome mislim na vec ovdje spomenute poticaje i razne beneficije koje se negdje ostvaruju kupovinom hibrida, mada se namece pitanje ako nije stvar para, cemu onda hibrid uopste?
ne treba zaboraviti da sa smanjenjem kapaciteta baterija pada i autonomija vozila.
-
Gray
#234 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Toyota navodi da bateirja ima vijek trajanja kao i auto, a ima puno na intenretu iskustava sa priusima koji imaju po 300-400 hiljada kilometara na satu sa originalnom baterijom.
- Bakir1
#235 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
to moze biti bitno a i ne, ali evo recimo autonomija polovnog priusa u realnim bh uslovima npr vranduka i cekanja 2 h u koloni sa upaljenom klimom na plus 40.
ne znam, ali ne mislim da bi mogao otici do maglaja i vratiti se sa punom baterijom a to je red velicina 200 km.
ne znam, ali ne mislim da bi mogao otici do maglaja i vratiti se sa punom baterijom a to je red velicina 200 km.
-
Gray
#236 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Bakir1 wrote:to moze biti bitno a i ne, ali evo recimo autonomija polovnog priusa u realnim bh uslovima npr vranduka i cekanja 2 h u koloni sa upaljenom klimom na plus 40.
Ali oni nisu full električni auti, nego imaju i benzinski motor, oni nemaju ni blizu taj domet.
Ovi standardni toyotini hibridi imaju električni domet od samo 2-3 kilometra u komadu bez regeneriranja (u gradu se stalno ubrzava i usporava pa se stalno pune, ali npr. na autoputu ne bi mogao ići više od 2 kilometra samo na struju). Dakle nema tu nikakvog govora o 200 kilometara, to je domet potpuno električnih auta.
Dakle, ima domet koliko i standarndi benzinac, jer na otvorenom koristi benzinski motor a električni samo kod preticanja.
U konkretnom primjeru, to znači da bi do vranduka došao sa benzinskim motorom, u koloni bi se on ugasio i auto bi bio samo na struju, napajao klimu i ostale uređaje, kada kreneš polako u koloni išao bi samo na struju, a kada prođeš kolonu i kreneš dalje upalio bi se benzinski motor i vozio bi samo na benzin.
Dakle otišao bi do maglaja i nazad bez problema, ali na benzin i sa manjom ptrošnjom nego da nije hibrid.
- Bakir1
#237 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
ok, do mene je, sto sam ja mislio da je prius ful elektricni
ti neki mild hibridi sa regenerativnim punjenjem donekle imaju smisla, i to dok su novi, ovi full cije je koristenje uslovljeno sa oba pogona i sinergijom istih kao i ful elektricni auti, u mome zivotu nemaju nikakvog smisla jos dugo godina
ti neki mild hibridi sa regenerativnim punjenjem donekle imaju smisla, i to dok su novi, ovi full cije je koristenje uslovljeno sa oba pogona i sinergijom istih kao i ful elektricni auti, u mome zivotu nemaju nikakvog smisla jos dugo godina
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#238 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Hybrid ljudi, nije električno vozilo. Kapacitet reda 1-2 kwh. Samo na bateriju moze preci 3-4km, ne vise. Onda se ona puni, pa opet malo na bateriju.
Kod nas ljudi gnjusaju auta na plin, 90% ih nece iako je usteda ocigledna. Jok. Daj dizel.
Kod nas ljudi gnjusaju auta na plin, 90% ih nece iako je usteda ocigledna. Jok. Daj dizel.
- Bakir1
#239 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
ja se vala ne gnusam plinasa, ali za ono za sta meni auto treba poslovno plin nema smisla apsolutno nikakvog, ako govorimo o trenutnom autu sluzbenom.
bas jutros gledam, prosjek na 10.000 km, 5.8 litara dizela, 2,21 neka je neka srednja cijena 12,81 KM na sto kilometara.
bas jutros gledam, prosjek na 10.000 km, 5.8 litara dizela, 2,21 neka je neka srednja cijena 12,81 KM na sto kilometara.
-
Gray
#240 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Bakir1 wrote:ok, do mene je, sto sam ja mislio da je prius ful elektricni![]()
Koliko znam toyota još nema full električna auta. Ima Prius plug in koji se puni na utičnicu, i njemu je domet oko 50-60 kilometara samo na struju, ima video na 1001 cars gdje je lik (doduše vozeći polako) prešao na otvorenom 100 kilometara sa potrošnjom 0,8 litara.
I mislim da i kod nas polako počinju da se prodaju, dostav novih toyota koje vidim su hibridi, skoro svaki noviji rav4 je hibrid.
-
Throttle
#241 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Za to para moRe haman V8 na plinBakir1 wrote:ja se vala ne gnusam plinasa, ali za ono za sta meni auto treba poslovno plin nema smisla apsolutno nikakvog, ako govorimo o trenutnom autu sluzbenom.
- Bakir1
#242 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
more more jadransko
evo sad gledam rav 4 hibrid u startu skuplji od obicnog 10.000 KM
yaris hibrid 11.000 KM i tako dalje i tako blize...
mozes mnogo kilometara preci poslije instalacije plina na obicni motor za tu razliku u cijeni
mozes mnogo kilometara preci poslije instalacije plina na obicni motor za tu razliku u cijeni
-
Throttle
#243 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
A to ih malo kolje u startu doduše
Eno ima nekih polovnih Lexusa po piku, hibrida, ko ima jajca da se u to upusti
Eno ima nekih polovnih Lexusa po piku, hibrida, ko ima jajca da se u to upusti
-
Gray
#244 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Bakir1 wrote:more more jadransko![]()
Corolla je oko 6500-7000 hiljada razlika
-
ado-šampion
#245 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Nisu tolike razlike koliko ja vidim, za Corollu karavan, 1.2 T CVT 116 KS 43300, 1.8 HV 122 KS 47150, oba Luna oprema. Ovaj od 180 KS jeste skuplji ali taj je 60ak KS jaci od prvog slabijeg motora, plus i tu je razlika u odnosu na ovaj 64 KS slabiji 1.2 manje od 7 hiljada.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#246 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Ljudi su po prirodi prilagodljivi,bosanac se samo razlikuje od drugih po plicem dzepu. Prilagodio se Bosanac i smartphonima, poslije nokia 3310,zasto ne i novoj tehnologiji u automobilizmu, samo ce to ici malo sporije, ali ce ici sigurno...nije hibrid nikakvo cudoado-šampion wrote:Pa to je meni i cudno, staro za novo, fino zvuci, ali kome ce ga oni prodati?! Ako ga ne mogu prodati sto bi ga uzeli.
- Bakir1
#247 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
@gray
12.830 KM, prema zvanicnoj stranici
https://www.toyota.ba/new-cars/corolla- ... ption=cash
12.830 KM, prema zvanicnoj stranici
-
Gray
#248 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Ja sam gledao Corollu karavan:
Corolla Touring Sports Terra, 1.2 Turbo, 116 ks - 36.660
Corolla Touring Sports Terra, 1.8 Hybrid, 122 ks - 43.260
Corolla Touring Sports Terra, 1.2 Turbo, 116 ks - 36.660
Corolla Touring Sports Terra, 1.8 Hybrid, 122 ks - 43.260
- Bakir1
#249 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
opet, negdje gdje co2 igra ulogu ima smisla dati toliko para vise jer se to ustedi, ali u bosni, cemu, kome?
to je sport sa plinom za cijenu hibrida
to je sport sa plinom za cijenu hibrida
-
Gray
#250 Re: Toyota C-HR Hybrid 1,8 HSD
Pa evo, ja konkretno ne bih to zbog hibrida i co2, nego više zbog sebe 
Prema parametrima koje ja želim, htio bi:
- karavan ali da je malo ljepši
- benzinac
- minimalno 150 ks
- obavezno automatik
- obavezno panorama
- obavezno top oprema, da ima sve nove sigurnosne sisteme (automatsko kočenje, adaptivni tempomat koji održava razmak, automatsko praćenje putanje, kamera za vožnju unazad, itd).
I sa svim tim kod većine auto izađem na 50-ak hiljada, tako da mi onda nije tolika razlika za ovaj hibrid
Prema parametrima koje ja želim, htio bi:
- karavan ali da je malo ljepši
- benzinac
- minimalno 150 ks
- obavezno automatik
- obavezno panorama
- obavezno top oprema, da ima sve nove sigurnosne sisteme (automatsko kočenje, adaptivni tempomat koji održava razmak, automatsko praćenje putanje, kamera za vožnju unazad, itd).
I sa svim tim kod većine auto izađem na 50-ak hiljada, tako da mi onda nije tolika razlika za ovaj hibrid