fascinantna je ta sintagma "nakaradno" prihvatanje vjere, "nakaradno" spoznavanje neke vjerske istine, koju uvaženi ko-forumaši koriste, a naročito arzuhal u ovim psihoanalizama... jer ideja je da "ne-nakaradno" prihvatanje vjere, i "ne-nakaradno" spoznavanje tih istina ne može nikako i nikada, ni pod kojim okolnostima, voditi nevjeri; to je jednostavno contradictio in adjecto, neka vrsta metafizičke nemogućnosti. izlazak u takvom slučaju tek ukazuje na nakaradnost ulaskaTowelie wrote:A kako ti znas da sam ja islam nakaradno prihvatio? I sta uopste to znaci nakaradno? To ti je bas hinjski ad hominem, pravo hodzinski, kako tebi i prilici.arzuhal wrote:Pa to je ono, draga Kerima, kako bi nekako rekao @sekerbey (lijepo čovjek rekao, moram ga ponavljat, neureklo se, da kucnem o'drvokerima1 wrote: O vjernici dragi mozete se vi ljutiti, dijeliti pogrdne epitete,aliii onaj ko je bio u islamu pa izasao dobro zna sta pise u istom: robinjovlasnistvo,bez pristanka iste konzumirati sex sa njom.Isto i brak djeteta Aise sa Muhammedom nikad nisam pravdala ni u jeku najveceg imana nego me sablast hvatala kao sigurno i vas sto hvata al nemre se iz svoje koze ko ce trpit duehennem ako se usprotivi Bogu i Poslaniku.
Neko ovdje rece vjera i duhovnost ok ,a religija tj dogma jok.): kada neko islam u samom startu nakaradno prihvati, povjeruje ili spozna, na kraju to i mora dovesti do njegovog napuštanja takvog islama jer mu se sve to u neko doba zgadi...A kako i ne bi, to je teret koji ništi čovjeka...
A ima i ljudi koji napuste nešto u čemu nikada, suštinski, nisu ni bili, pa je stvar još začudnija kada se gleda sa strane...I onda takvi ispredu čitavu sagu o tom svom napuštanju, i sami iskreno zgranuti kroz šta su sve prošli![]()
Ako mislis da sam napustio nesto u cemu nisam istinski bio i praktikovao, tek te tu moram razocarati. Ja dok sam praktikovao Islam, bilo je to u njegovoj punini i celosti. go big or go home.
jedina okolnost koja bi bila prihvatljiva je neka vrsta kognitivne predaje; vjerovanje u takvom stanju je, naravno, imuno na bilo kakav izazov; ako čovjek tako vjeruje, onda nikakve primjedbe nisu valjane. međutim, u takvo stanje se može doći samo kroz neki intenzivni brainwashing (te pojedini tek mogu biti zahvalni što nije bio baš toliko intenzivan