Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
harač

#226 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

Towelie wrote:
arzuhal wrote:
kerima1 wrote: O vjernici dragi mozete se vi ljutiti, dijeliti pogrdne epitete,aliii onaj ko je bio u islamu pa izasao dobro zna sta pise u istom: robinjovlasnistvo,bez pristanka iste konzumirati sex sa njom.Isto i brak djeteta Aise sa Muhammedom nikad nisam pravdala ni u jeku najveceg imana nego me sablast hvatala kao sigurno i vas sto hvata al nemre se iz svoje koze ko ce trpit duehennem ako se usprotivi Bogu i Poslaniku.
Neko ovdje rece vjera i duhovnost ok ,a religija tj dogma jok.
Pa to je ono, draga Kerima, kako bi nekako rekao @sekerbey (lijepo čovjek rekao, moram ga ponavljat, neureklo se, da kucnem o'drvo :mrgreen:): kada neko islam u samom startu nakaradno prihvati, povjeruje ili spozna, na kraju to i mora dovesti do njegovog napuštanja takvog islama jer mu se sve to u neko doba zgadi...A kako i ne bi, to je teret koji ništi čovjeka...

A ima i ljudi koji napuste nešto u čemu nikada, suštinski, nisu ni bili, pa je stvar još začudnija kada se gleda sa strane...I onda takvi ispredu čitavu sagu o tom svom napuštanju, i sami iskreno zgranuti kroz šta su sve prošli :mrgreen:
A kako ti znas da sam ja islam nakaradno prihvatio? I sta uopste to znaci nakaradno? To ti je bas hinjski ad hominem, pravo hodzinski, kako tebi i prilici. :wink:
Ako mislis da sam napustio nesto u cemu nisam istinski bio i praktikovao, tek te tu moram razocarati. Ja dok sam praktikovao Islam, bilo je to u njegovoj punini i celosti. go big or go home. :D
fascinantna je ta sintagma "nakaradno" prihvatanje vjere, "nakaradno" spoznavanje neke vjerske istine, koju uvaženi ko-forumaši koriste, a naročito arzuhal u ovim psihoanalizama... jer ideja je da "ne-nakaradno" prihvatanje vjere, i "ne-nakaradno" spoznavanje tih istina ne može nikako i nikada, ni pod kojim okolnostima, voditi nevjeri; to je jednostavno contradictio in adjecto, neka vrsta metafizičke nemogućnosti. izlazak u takvom slučaju tek ukazuje na nakaradnost ulaska

jedina okolnost koja bi bila prihvatljiva je neka vrsta kognitivne predaje; vjerovanje u takvom stanju je, naravno, imuno na bilo kakav izazov; ako čovjek tako vjeruje, onda nikakve primjedbe nisu valjane. međutim, u takvo stanje se može doći samo kroz neki intenzivni brainwashing (te pojedini tek mogu biti zahvalni što nije bio baš toliko intenzivan :D )
animals

#227 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by animals »

Fascinantno je tumacenje Islama kod razni naroda...
Arapi svataju bukvalno, kao i ovi nasi novovjernici..
Turci, npr, svataju, to drugacije, nesto kao i krscani svoju vjeru..
ali u najboljem su stadiju, ljudi,, koji religiju dozivljavaju kao tradiciju..
jer, religija i jeste pravljena za polupismen i nepismen svijet..
koji ne postavlja pitanja, i ne sumnja..
šarf

#228 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by šarf »

Towelie,prijatelju.
Molim te pročitaj ovo do kraja.
Energija i hrabrost koju imaš nemoj u prazno da odu.
U 1.Korinćanima 9:26 piše "Stoga ja ne trčim besciljno i ne udaram šakom kao da mlatim zrak,.."Udaraš u zrak ,u prazno.Umoriće te.

Probaj ovako.
Prvo ,moramo razumjeti što su hadisi.
Hadisi su neiscrpan izvor koji dobro dođe i prijateljima i neprijateljima Islama.Svi po potrebi srču sa tog izvora.
Što god rekao protiv Muhameda i Islama,onaj ko brani Islam uvijek će u hadisu naći neku odbranu.N.p. naveo si da je Muhamed uzeo djevojčicu od šest godina.Odbrana za taj hadis samo kaže to nije sahih hadis.I kraj borbe.Nemoj diskusiju temeljiti na nečemu tako klimavom i rastezljivom kao što je hadis.

Nemoj niti napadati niti braniti nešto hadisom.

No sa Kuranom je drugačije.
Ako ti neko u odbrani Kurana citira hadis,to znači da nema nikakve valjane argumente kojim bi pobio ono što Kuranom dokazuješ.
Budi zadovoljan sa tim.

MUHAMED KAO PRIMJER.U ČEMU?

Neki muslimani citiraju slijedeci redak Kurana kao argument u prilog slijedjenjenja Hadisa:

Doista vi u Allahovom Poslaniku imate lijep primjer - za onog ko se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo.( 33:21)

Ovaj redak se citira kao dokaz da se Muhameda treba slijediti u svemu:
u oblačenju,hodanju,govoru,jedenju,obavljanju nužde...i onda se citira beskrajan niz hadisa u kojima piše kako je Muhamed radio to i to.
Međutim ovaj redak jasno govori u čemu je Muhamed primjer, „se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo“.
Iz ovih riječi se ne vidi ništa više.
Onda se iz drugih redaka Kurana može spoznati u čemu je još Muhamed primjer.Nigdje se ne navodi da je on primjer u tome da se može uzeti curica za ženu.

Jedan drugi redak koji govori o Ibrahimu je napisan istim riječima:

Doista vi imate lijep primjer u Ibrahimu i u onima koji su bili uz njega…(60:4)
Ali kada se citira ovaj redak ne objašnjava ga se tako da je Ibrahim primjer u svemu,niti se navode Ibrahimovi hadisi.Umjesto toga navode se Kuranski citati iz kojih se donose zaključci u čemu je Ibrahim primjer:

Uistinu! Ibrahim je bio uzor, pokoran Allahu, pravovjeran, i nije bio od musrika. Zahvalan je bio na blagodatima Njegovim. Odabrao ga je i uputio putu pravom. I dali smo mu na Dunjaluku dobro, a uistinu, on ce i na Ahiretu biti od pravednih.
(16:120-123)

MOLITVA
Gospodaru nas! I ucini nas dvojicu predanim Tebi… (2:128)

PREDAN
Kad rece njemu Gospodar njegov: "Predaj se!" On rece: "Predajem se Gospodaru svjetova."
(2:131)
NIJE IDOLOPOKLONIK
(Ibrahim) rece: "Pa zar poreda Allaha robujete/sluzite onome sta vam nimalo ne koristi, niti vam steti? Jao vama i onome kome robujete mimo Allaha! Pa zar ne shvatate?"( 21:66-67)

HRABAR
I kad rece Ibrahim ocu svom Azeru: "Zar uzimas kipove bogovima? Uistinu, ja vidim tebe i narod tvoj u zabludi ocitoj." (6:74)

itd...

Malo si me ubrzao sa ovom raspravom.
Pripremao sam nešto na temu,"Profil Muhameda kroz Kuran".Ko je ,kakav je...Što je on o sebi rekao .Kuran je Muhamedov "selfi".
Za to moramo otvoriti novu temu.
Baran

#229 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

Lijepo
Hakiz

#230 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:...postoje i nemuslimani, koji nemaju nikakvog razloga da predstavljaju poslanika Muhammeda crnjim nego što bi željeli, koji tvrde i objašnjavaju da je odnos spolne zrelosti i ulaska u brak (pogotovo ženske osobe), kada je riječ o godinama, bio drukčiji u sedmom stoljeću od današnjeg doba, što zbog kulturoloških shvatanja, što zbog čega drugog poput same biologije...
U srednjem vijeku se u Evropi, ali samo od strane aristokratije, pogotovo kraljevskih porodica, ulazilo se u brak kada su djevojčice imale u najgorem slučaju 13-14, a normalno 15-18 godina. Siromašniji su ulazili u brak stariji, ni oko 20 nije bilo kasno. Naime, kraljevi su imali političku obavezu da dobiju nasljednika, a smrtnost djece je bila velika, pa su im trebale mlade žene koje mogu imati niz godina da ponavljaju rađanje u slučaju da im dijete umre ili pri porodu ili kao malo dijete.

Koliko god da je to odvratno, ipak je 13 godina zrelije i u psihološkom i u seksualnom smislu od 9 ili 10 godina. Sa tim da prerano sazrele djevojčice sa 13 godina mogu imati vidljivo razvijene atribute, a djeca sa 9 ili 10 nikada.

Da budem prost, kako ga je mogla seksualno privući curica koja nema ni sise ni guzicu, to samo on zna.

Dakle, nije imao državni, politički pritisak stvaranja nasljednika krune, odabrao je curicu u godinama u kojima ona nije imala izražen, vidljiv, ni jedan atribut ženstvenosti ili seksualnosti, i još mozak djeteta.

Hadje da je oženio samo "administrativno", zbog nekih privilegija i zaštite i sličnih stvari, ali je pustio da bude dijete, nije je dirao. Ali ne, on je konzumirao brak.

Šta to govori o njemu?

Ulazak u brak, preciznije konzumacija, sa 10 godina nije bila "normalna" ni u antici, niti u 7. vijeku ni kasnije. To je teška devijacija.
arzuhal

#231 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Hakiz wrote:
arzuhal wrote:...postoje i nemuslimani, koji nemaju nikakvog razloga da predstavljaju poslanika Muhammeda crnjim nego što bi željeli, koji tvrde i objašnjavaju da je odnos spolne zrelosti i ulaska u brak (pogotovo ženske osobe), kada je riječ o godinama, bio drukčiji u sedmom stoljeću od današnjeg doba, što zbog kulturoloških shvatanja, što zbog čega drugog poput same biologije...
U srednjem vijeku se u Evropi, ali samo od strane aristokratije, pogotovo kraljevskih porodica, ulazilo se u brak kada su djevojčice imale u najgorem slučaju 13-14, a normalno 15-18 godina. Siromašniji su ulazili u brak stariji, ni oko 20 nije bilo kasno. Naime, kraljevi su imali političku obavezu da dobiju nasljednika, a smrtnost djece je bila velika, pa su im trebale mlade žene koje mogu imati niz godina da ponavljaju rađanje u slučaju da im dijete umre ili pri porodu ili kao malo dijete.

Koliko god da je to odvratno, ipak je 13 godina zrelije i u psihološkom i u seksualnom smislu od 9 ili 10 godina. Sa tim da prerano sazrele djevojčice sa 13 godina mogu imati vidljivo razvijene atribute, a djeca sa 9 ili 10 nikada.

Da budem prost, kako ga je mogla seksualno privući curica koja nema ni sise ni guzicu, to samo on zna.

Dakle, nije imao državni, politički pritisak stvaranja nasljednika krune, odabrao je curicu u godinama u kojima ona nije imala ni jedan atribut ženstvenosti ili seksualnosti, i još mozak djeteta.

Hadje da je oženio samo "administrativno", zbog nekih privilegija i zaštite i sličnih stvari, ali je pustio da bude dijete, nije je dirao. Ali ne, on je konzumirao brak.

Šta to govori o njemu?

Ulazak u brak, a pogotovo konzumacija sa 10 godina nije bila "normalna" ni u antici niti u 7. vijeku ni kasnije. To je teška devijacija.
Ovo kako si ti lakonski i s kakvom sigurnošću isprofilirao Poslanika islama, po meni osobno, više govori o tebi.
Hakiz

#232 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hakiz »

arzuhal wrote:
Hakiz wrote:

Dakle, nije imao državni, politički pritisak stvaranja nasljednika krune, odabrao je curicu u godinama u kojima ona nije imala ni jedan atribut ženstvenosti ili seksualnosti, i još mozak djeteta.

Šta to govori o njemu?

Ulazak u brak, a pogotovo konzumacija sa 10 godina nije bila "normalna" ni u antici niti u 7. vijeku ni kasnije. To je teška devijacija.
Ovo kako si ti lakonski i s kakvom sigurnošću isprofilirao Poslanika islama, po meni osobno, više govori o tebi.
Da. Govori da ljudi koji konzumiraju "brak" sa osobama od 10 godina ne zaslužuju da postoje. A pogotovo da ih slijedi 1,5 milijardi ljudi. Ali, to vama na dušu.
asurbanipal

#233 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by asurbanipal »

šarf wrote: Pripremao sam nešto na temu,"Profil Muhameda kroz Kuran".Ko je ,kakav je...Što je on o sebi rekao .Kuran je Muhamedov "selfi".

Ako je Kur'an Muhammedov selfie, onda je on samo Muhammedov. Njegov lični doživljaj, osjećaj, njegova i samo njegova priča.

Po tome bi onda bilo da svako od nas živi sa "svojim" Kur'anom
Zejnep

#234 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Ima li iko kakav papir da potvrdi da je Ajša zaista imala 10 godina?
Koliko znam pretpostavka je da je imala između 9 i 24.
Možda je imala 23. :mrgreen:
animals

#235 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by animals »

Zejnep wrote:Ima li iko kakav papir da potvrdi da je Ajša zaista imala 10 godina?
A koliko je imao Muhamed tada...
Towelie

#236 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

šarf wrote:Towelie,prijatelju.
Molim te pročitaj ovo do kraja.
Energija i hrabrost koju imaš nemoj u prazno da odu.
U 1.Korinćanima 9:26 piše "Stoga ja ne trčim besciljno i ne udaram šakom kao da mlatim zrak,.."Udaraš u zrak ,u prazno.Umoriće te.

Probaj ovako.
Prvo ,moramo razumjeti što su hadisi.
Hadisi su neiscrpan izvor koji dobro dođe i prijateljima i neprijateljima Islama.Svi po potrebi srču sa tog izvora.
Što god rekao protiv Muhameda i Islama,onaj ko brani Islam uvijek će u hadisu naći neku odbranu.N.p. naveo si da je Muhamed uzeo djevojčicu od šest godina.Odbrana za taj hadis samo kaže to nije sahih hadis.I kraj borbe.Nemoj diskusiju temeljiti na nečemu tako klimavom i rastezljivom kao što je hadis.

Nemoj niti napadati niti braniti nešto hadisom.

No sa Kuranom je drugačije.
Ako ti neko u odbrani Kurana citira hadis,to znači da nema nikakve valjane argumente kojim bi pobio ono što Kuranom dokazuješ.
Budi zadovoljan sa tim.

MUHAMED KAO PRIMJER.U ČEMU?

Neki muslimani citiraju slijedeci redak Kurana kao argument u prilog slijedjenjenja Hadisa:

Doista vi u Allahovom Poslaniku imate lijep primjer - za onog ko se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo.( 33:21)

u oblačenju,hodanju,govoru,jedenju,obavljanju nužde...i onda se citira beskrajan niz hadisa u kojima piše kako je Muhamed radio to i to.
Međutim ovaj redak jasno govori u čemu je Muhamed primjer, „se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo“.
Onda se iz drugih redaka Kurana može spoznati u čemu je još Muhamed primjer.Nigdje se ne navodi da je on primjer u tome da se može uzeti curica za ženu.

Jedan drugi redak koji govori o Ibrahimu je napisan istim riječima:

Doista vi imate lijep primjer u Ibrahimu i u onima koji su bili uz njega…(60:4)
Ali kada se citira ovaj redak ne objašnjava ga se tako da je Ibrahim primjer u svemu,niti se navode Ibrahimovi hadisi.Umjesto toga navode se Kuranski citati iz kojih se donose zaključci u čemu je Ibrahim primjer:

Uistinu! Ibrahim je bio uzor, pokoran Allahu, pravovjeran, i nije bio od musrika. Zahvalan je bio na blagodatima Njegovim. Odabrao ga je i uputio putu pravom. I dali smo mu na Dunjaluku dobro, a uistinu, on ce i na Ahiretu biti od pravednih.
(16:120-123)

MOLITVA
Gospodaru nas! I ucini nas dvojicu predanim Tebi… (2:128)

PREDAN
Kad rece njemu Gospodar njegov: "Predaj se!" On rece: "Predajem se Gospodaru svjetova."
(2:131)
NIJE IDOLOPOKLONIK
(Ibrahim) rece: "Pa zar poreda Allaha robujete/sluzite onome sta vam nimalo ne koristi, niti vam steti? Jao vama i onome kome robujete mimo Allaha! Pa zar ne shvatate?"( 21:66-67)

HRABAR
I kad rece Ibrahim ocu svom Azeru: "Zar uzimas kipove bogovima? Uistinu, ja vidim tebe i narod tvoj u zabludi ocitoj." (6:74)

itd...

Malo si me ubrzao sa ovom raspravom.
Pripremao sam nešto na temu,"Profil Muhameda kroz Kuran".Ko je ,kakav je...Što je on o sebi rekao .Kuran je Muhamedov "selfi".
Za to moramo otvoriti novu temu.
Sarf, prijatelju, za pohvalu je tvoj konstruktivan pristup temi, za razliku od većine koja umesto o samoj temi priča o mojoj ličnosti. :thumbup:

Ja sam, kao sto mozda znas, jedno vreme bio kuranija, to znaci da sam kao islamski izvor prihvatao samo Kur'an i nikakave hadise pored toga. I ja sam smatrao da je kur'anski Muhamed pravi Muhamed, a da je ovaj pedofil i sadista iz hadisa strawman. Tu sam delio tvoje sadašnje stavove o Muhi.

No, medjutim, ako covek zeli krajnje biti iskren prema sebi, i u Kur'anu ima nemoralnih stvari tipa ropstvo, otsecanje udova unakrst, bicevanje, poredjenje musrika sa pogani, jevreja sa svinjama i majmunima, nasilni ajeti koji pozivaju na ubijanje i borbu protiv nevernika..Cak i kuranski Muhamed uzima zenu posinku Zejdu jer je video ranijeda kako je ona dobra koka. :D

Kad se sve to uzme u obzir, nije ni kur'anski Muhamed kao otelovljeni Kur'an nešto specijalno bolji od ovog iz hadisa, osim u nijansama.
Zejnep

#237 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

animals wrote:
Zejnep wrote:Ima li iko kakav papir da potvrdi da je Ajša zaista imala 10 godina?
Pa 40 i koju, valjda.
Baran

#238 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

Ja o tome stvarno malo znam. Ono što o Aiši znam jeste to da je bila veoma cijenjena i poštovana i veliki poznavaoc šerijatskog prava te da su mnogi dolazili po njen savjet.

Pa čak i... wait for it....

Muškarci :o
Last edited by Baran on 24/01/2018 19:02, edited 2 times in total.
Hakiz

#239 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hakiz »

šarf wrote: MUHAMED KAO PRIMJER.U ČEMU?

I sve bi bilo u redu kada bi sami muslimani rekli Muhammed je primjer u tome što se nadao Allahu i Danu posljednjem, ali je uradio odvratan zločin sa Aišom i ni slučajno ga ne treba slijediti, za to ga je trebalo kazniti.

Međutim, ne. Brani ga se nekritički i apsolutno.

Dakle, treba li Muhammeda pohvaliti za dobro i kritikovati, pa ga je trebalo i kazniti, za loše? Ili ga se ne smije kritikovati nikako?

Krajnost rađa krajnost. Krajnost u napadu će roditi krajnost u odbrani. Ali i obratno.
animals

#240 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by animals »

Zejnep wrote:
animals wrote:
Pa 40 i koju, valjda.
u danasnji vakat, bi zavrsio na robiji teskoj.. :D
Hakiz

#241 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Hakiz »

Nisam stručnjak, ali to je, kako izgleda, pitanje vjerovati hadisima ili ne?

Ima li neko papir da nije imala 9? Dakle, ovdje je situacija riječ protiv riječi. Jedino šta ostaje kao neki "dokument" su hadisi. A tamo piše šta?
Zejnep

#242 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Baran wrote:
Ja o tome stvarno malo znam. Ono što o Aiši znam jeste do da je bila veoma cijenjena i poštovana i veliki poznavaoc šerijatskog prava te da su mnogi dolazili po njen savjet.

Pa čak i... wait for it....

Muškarci :o
Da. I u medicinu se razumjela. I u pravo.
Nejse. Dok neko ne otputuje u prošlost i vrati se sa nepobitnim dokazima, ja ostajem pri vjerovanju da je imala 23 kad se udala. Brige me :diva:
Baran

#243 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

Zejnep wrote: Da. I u medicinu se razumjela. I u pravo.
Nejse. Dok neko ne otputuje u prošlost i vrati se sa nepobitnim dokazima, ja ostajem pri vjerovanju da je imala 23 kad se udala. Brige me :diva:

Eh, kad smo to riješili, da se vratimo na Towelia :evil:
Zejnep

#244 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Baran wrote:

Može, à šta je da peškirom bilo? :mrgreen:
L u c i f e r

#245 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by L u c i f e r »

Image
animals

#246 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by animals »

OJ, vi sad znate ko je bio postovan prije 1600 godina..
legende, i samo legende, kao i Majko kjajevic :D
Towelie

#247 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Baran wrote:

Ti bas zapela da se vracas na mene. :P
Baran

#248 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

Zejnep wrote: Može, à šta je da peškirom bilo? :mrgreen:
Ne da džointa nema teorije, a priča da je naša trava loša...
Baran

#249 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Baran »

animals wrote:OJ, vi sad znate ko je bio postovan prije 1600 godina..
legende, i samo legende, kao i Majko kjajevic :D
Pa koliko ih samo imamo oko sebe. Evo, Sarajevo, sve legenda do legende.
Zejnep

#250 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Zejnep »

Baran wrote:
Zejnep wrote: Može, à šta je da peškirom bilo? :mrgreen:
Ne da džointa nema teorije, a priča da je naša trava loša...
:lol:
Locked