Meni jucer dosla mini linija kupljena na netu, izaslo me povoljnije nego da idem sam po nju u prodavnicu. Naravno da to nema u Bosni jer nema trzista za takve stvari.
Sarajevo - Graz
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
ado-šampion
#226 Re: Sarajevo - Graz
Joj ljudi pretjerujete... Ovo je zemlja s 400 k stanovnika gdje je zvanicno prosjecna plata 800 maraka, a 40% je nezaposlenih (zvanicno). Naravno da neces imati mogucnosti u zemlji koja ima 9 miliona stanovnika (da ne govorim 90 miliona) i prosjecnu platu 4 puta vecu. Mene cudi kako i ti prosjek brendovi tipa Tom Tailor kod nas opstaju, ko to kupuje, a kamoli nesto bolje. Odes npr. u Domod da kupis sta malo bolje od osnovnih stvari cijene napucane ko da si u centru Pariza... reicmo od Samsung TVa sve sto imaju iznad serije 6 50% skuplje nego vani (Serija 8 55ica preko 3 milje maraka
). Da nije vjerovatno ne bi ni imali nikako.
Meni jucer dosla mini linija kupljena na netu, izaslo me povoljnije nego da idem sam po nju u prodavnicu. Naravno da to nema u Bosni jer nema trzista za takve stvari.
- amar1994
#227 Re: Sarajevo - Graz
Hajde da se slozim s tobom jednom , ja sam gledao neke sony televizore , nevjerovatno je da je skoro duplo skuplja serija 850 i iznad , da ne govorim o jacim
marze su ogromne , plate onima sto prodaju minimalne , a vlasnici uzivaju u raznoraznim luksuznim vilama i vozilima , sve 100+ hiljada KM vrijednosti , kao posteno zaradili
-
ado-šampion
#228 Re: Sarajevo - Graz
Serija 8500 je za Bosnu luksuz zato je toliko i skupa jer rijetko ko moze priustiti. Vani je taj TV sasvim normala. Domod sve prodaje po preporucenoj cijeni proizvodjaca, cak i kad su stvari stare po generaciju vise.
Ovdje je ta 8500 serija mislim u martu prosle godine bila na akciji za 1000-1050 eura za 55 inca, otisle su ko keks. Zenin brat kupio. Ne mogu oni u BiH prodati dovoljno tih televizora zato je cijena kakva jeste. A naravno tu je i pohlepa. Da je kako radnika sto manje platiti a vise zaraditi.
Sve je to ok, sve su to gluposti, ako imas para odes vani po stvari i gotovo. Mala je to cijena da zivis u zemlji u kojoj si rodjen i odrastao, gdje ti je porodica, gdje su ti prijatelji. Problem nastaje kad trebas ici doktoru vani, jer i privatnike boli qrac i rade lose, jer i tako radeci imaju musterije, kad moras ispisati dijete iz (za BH uslove) masno placenog obdanista jer je neuslovno, itd, itd. Da je bogdo da je najveci problem sto mora otici vani po komad odjece.
Elem, nije tema...
Sve je to ok, sve su to gluposti, ako imas para odes vani po stvari i gotovo. Mala je to cijena da zivis u zemlji u kojoj si rodjen i odrastao, gdje ti je porodica, gdje su ti prijatelji. Problem nastaje kad trebas ici doktoru vani, jer i privatnike boli qrac i rade lose, jer i tako radeci imaju musterije, kad moras ispisati dijete iz (za BH uslove) masno placenog obdanista jer je neuslovno, itd, itd. Da je bogdo da je najveci problem sto mora otici vani po komad odjece.
Elem, nije tema...
- supercali
#229 Re: Sarajevo - Graz
Zasto bih ja isao u grac minhen berlin zbog televizora ne znam cega vec ako sve to mogu naruciti?ado-šampion wrote:Serija 8500 je za Bosnu luksuz zato je toliko i skupa jer rijetko ko moze priustiti. Vani je taj TV sasvim normala. Domod sve prodaje po preporucenoj cijeni proizvodjaca, cak i kad su stvari stare po generaciju vise.Ovdje je ta 8500 serija mislim u martu prosle godine bila na akciji za 1000-1050 eura za 55 inca, otisle su ko keks. Zenin brat kupio. Ne mogu oni u BiH prodati dovoljno tih televizora zato je cijena kakva jeste. A naravno tu je i pohlepa. Da je kako radnika sto manje platiti a vise zaraditi.
Elem, nije tema...
Za odjecu je vec pomalo druga prica al to kupis kad odes na odmor u grac bec berlin rim ako ne mozes naci u sarajevu sta trazis (bar tako ja radim)
-
condy
#230 Re: Sarajevo - Graz
Racunas li u toj narudzbi troskove postarine, pdv i carinu ?
Postarina za tv ne bi bila ispod 30 eura, pa PDV, pa carina, pa onih 8.5 KM za famozni carinski pregled, nemoj gledat samo cijenu na netu.
Svi naplacuju postarinu osim kineza za neke sitnice. Nisam gledao tv, ali jesam pc opremu i na kraju bi bilo u 20 KM razlike, a zbog 20 KM ne bi se peglo sa eventualnim reklamacijama, ostecenju u transportu, ili da pogrijesis, pa da motas da vracas i sve opet placas a nasa bi te posta oderala.
Postarina za tv ne bi bila ispod 30 eura, pa PDV, pa carina, pa onih 8.5 KM za famozni carinski pregled, nemoj gledat samo cijenu na netu.
Svi naplacuju postarinu osim kineza za neke sitnice. Nisam gledao tv, ali jesam pc opremu i na kraju bi bilo u 20 KM razlike, a zbog 20 KM ne bi se peglo sa eventualnim reklamacijama, ostecenju u transportu, ili da pogrijesis, pa da motas da vracas i sve opet placas a nasa bi te posta oderala.
-
condy
#232 Re: Sarajevo - Graz
Sta si htio reci
Za neke stvari internet je super ali za skuplje sta znam. Treba iskalkulisat sve i ici na sigurno.
Meni je jednom pogresna posiljka stigla iz kine. Narucim neki mali prenosni zvucnik za mobitel a dosao ogroman paket kontam sta je ovoliko. Otvorim unutra neke dekoracije za kucu, skoljke.... Vratio nasom postom fino su mi naplatili
Uglavnom francuzu je stigo puno manji paketic
Za neke stvari internet je super ali za skuplje sta znam. Treba iskalkulisat sve i ici na sigurno.
Meni je jednom pogresna posiljka stigla iz kine. Narucim neki mali prenosni zvucnik za mobitel a dosao ogroman paket kontam sta je ovoliko. Otvorim unutra neke dekoracije za kucu, skoljke.... Vratio nasom postom fino su mi naplatili
-
ado-šampion
#233 Re: Sarajevo - Graz
Ja sam mislio na odjecu, mobitel i slicne sitnice koje mozes donijeti. Ko ce ici po TV i vuci preko granice.supercali wrote: Zasto bih ja isao u grac minhen berlin zbog televizora ne znam cega vec ako sve to mogu naruciti?
Za odjecu je vec pomalo druga prica al to kupis kad odes na odmor u grac bec berlin rim ako ne mozes naci u sarajevu sta trazis (bar tako ja radim)
- supercali
#234 Re: Sarajevo - Graz
Racunas li u to putovanje troskove goriva karte zavisi kako ides hranu ne znam sta jos imacondy wrote:Racunas li u toj narudzbi troskove postarine, pdv i carinu ?![]()
- amar1994
#235 Re: Sarajevo - Graz
ma nista , za AdAcondy wrote:Sta si htio reci![]()
Meni je jednom pogresna posiljka stigla iz kine. Narucim neki mali prenosni zvucnik za mobitel a dosao ogroman paket kontam sta je ovoliko. Otvorim unutra neke dekoracije za kucu, skoljke.... Vratio nasom postom fino su mi naplatili![]()
Last edited by amar1994 on 25/01/2018 16:19, edited 1 time in total.
-
condy
#236 Re: Sarajevo - Graz
A kakve veze troskovi goriva karte hrane imaju sa time kako je povoljnije kupovat kod nas ili preko interneta iz va na. Osim ako mislis na kupovinu preko interneta ili tamo otic. Npr. otic u Kinu. Pa jebo ga tisupercali wrote:Racunas li u to putovanje troskove goriva karte zavisi kako ides hranu ne znam sta jos imacondy wrote:Racunas li u toj narudzbi troskove postarine, pdv i carinu ?![]()
Imas cijenu npr. tv-a u nasoj trgovini.
Ima isti tv-e na netu. Na cijenu na net-u dodas sve druge dadzbine i dobijes ukupnu cijenu, i odredjeni rizik kupivine na daljinu.
I onda ih poredis! I vidis na cemu si.
- supercali
#237 Re: Sarajevo - Graz
Govorim za odlazak u grac i govorim za stvari koje ne mozes kupiti ovdjecondy wrote:A kakve veze troskovi goriva karte hrane imaju sa time kako je povoljnije kupovat kod nas ili preko interneta iz va na. Osim ako mislis na kupovinu preko interneta ili tamo otic. Npr. otic u Kinu. Pa jebo ga tisupercali wrote:Racunas li u to putovanje troskove goriva karte zavisi kako ides hranu ne znam sta jos imacondy wrote:Racunas li u toj narudzbi troskove postarine, pdv i carinu ?![]()
Svi naplacuju postarinu osim kineza za neke sitnice. Nisam gledao tv, ali jesam pc opremu i na kraju bi bilo u 20 KM razlike, a zbog 20 KM ne bi se peglo sa eventualnim reklamacijama, ostecenju u transportu, ili da pogrijesis, pa da motas da vracas i sve opet placas a nasa bi te posta oderala.![]()
Imas cijenu npr. tv-a u nasoj trgovini.
Ima isti tv-e na netu. Na cijenu na net-u dodas sve druge dadzbine i dobijes ukupnu cijenu, i odredjeni rizik kupivine na daljinu.
I onda ih poredis! I vidis na cemu si.
Last edited by supercali on 25/01/2018 16:21, edited 1 time in total.
-
condy
#238 Re: Sarajevo - Graz
Ja ba, a za ove poreske obaveze carinu racunaju jel tako zbirnu cijenu kupljene robe +troskove postarine la na ukupno dibijeno obracunaju odnosno zavale nasamar1994 wrote:ma nista , za AdA , on je kupio tamo i tamo mu doslo koliko sam razumio , kakv TV , postarima 200e za tvcondy wrote:Sta si htio reci![]()
Meni je jednom pogresna posiljka stigla iz kine. Narucim neki mali prenosni zvucnik za mobitel a dosao ogroman paket kontam sta je ovoliko. Otvorim unutra neke dekoracije za kucu, skoljke.... Vratio nasom postom fino su mi naplatili![]()
Uglavnom francuzu je stigo puno manji paketic![]()
![]()
- amar1994
#239 Re: Sarajevo - Graz
zato sam ja odvojeno platio kad sam nesto kupovao za autocondy wrote: Ja ba, a za ove poreske obaveze carinu racunaju jel tako zbirnu cijenu kupljene robe +troskove postarine la na ukupno dibijeno obracunaju odnosno zavale nas
cuj cariniti postarinu ,evo ga na
-
condy
#240 Re: Sarajevo - Graz
Tesko da nema tv-a ovdje tog sto ima Grazu. Al, u principu slozit cu se.supercali wrote: Govorim za odlazak u grac i govorim za stvari koje ne mozes kupiti ovdje
- supercali
#241 Re: Sarajevo - Graz
Ne mora biti tv jebo ga tvcondy wrote:Tesko da nema tv-a ovdje tog sto ima Grazu. Al, u principu slozit cu se.supercali wrote: Govorim za odlazak u grac i govorim za stvari koje ne mozes kupiti ovdje
Gefufna za defrosanje
-
condy
#242 Re: Sarajevo - Graz
Cekajamar1994 wrote:zato sam ja odvojeno platio kad sam nesto kupovao za autocondy wrote: Ja ba, a za ove poreske obaveze carinu racunaju jel tako zbirnu cijenu kupljene robe +troskove postarine la na ukupno dibijeno obracunaju odnosno zavale nas![]()
Jesi ti to stavio na papir
Platio si dvije postarine ???
- amar1994
#243 Re: Sarajevo - Graz
ma jok , platio jednu al naknadno posalo parecondy wrote:Cekajamar1994 wrote:zato sam ja odvojeno platio kad sam nesto kupovao za autocondy wrote: Ja ba, a za ove poreske obaveze carinu racunaju jel tako zbirnu cijenu kupljene robe +troskove postarine la na ukupno dibijeno obracunaju odnosno zavale nas![]()
Jesi ti to stavio na papir![]()
Platio si dvije postarine ???
-
condy
#244 Re: Sarajevo - Graz
supercali wrote:Ne mora biti tv jebo ga tvcondy wrote:Tesko da nema tv-a ovdje tog sto ima Grazu. Al, u principu slozit cu se.supercali wrote: Govorim za odlazak u grac i govorim za stvari koje ne mozes kupiti ovdje
Gefufna za defrosanje
Mislis na ovu gefufnu ???gefufna ti je jedna stvar na cincilatoru i služi za bremzovanje cimbl cajmbl blajbnice mada ako se to dobro ne bermzuje onda može da rikne i cincilator na katakligeru pa onda i gevenojzle oblajzu na brezonu.
- supercali
#245 Re: Sarajevo - Graz
Vidis da je ovo gefufna za defrosanje a ne za bremezovanje
-
Throttle
#246 Re: Sarajevo - Graz
Al sto u Austriji ima televizora, ihhh... Nigdje na dunjaluku takvih nema
- Dope_Man
#248 Re: Sarajevo - Graz
Dva pitanja vezana za put izmedju ova dva grada:
Da li Sarajevo - Zagreb ici standardno preko Broda ili se sad isplati novim APom do BL, pa na Gradisku? Nisam jos imao priliku tim putem se provozati pa ne znam da li je brze/sporije.
Kroz Sloveniju, isplati li se uzimati vinjetu ili proci kroz nju obicnim magistralama gdje ne treba, pa se u Austriji vratiti na AP (gore mi se isplati jer se planiram posteno izvozati)?
Da li Sarajevo - Zagreb ici standardno preko Broda ili se sad isplati novim APom do BL, pa na Gradisku? Nisam jos imao priliku tim putem se provozati pa ne znam da li je brze/sporije.
Kroz Sloveniju, isplati li se uzimati vinjetu ili proci kroz nju obicnim magistralama gdje ne treba, pa se u Austriji vratiti na AP (gore mi se isplati jer se planiram posteno izvozati)?
- Optimist
#249 Re: Sarajevo - Graz
Do ZG je vremenski isto u ovom trenutku jer je AP samo do Prnjavora. Kad spoje citavu dionicu od Doboja preko Mahovljana do Gradiske onda ce biti brze i vremenski a i finansijski zbog putarine Brod-ZG.
Sto se tice Slovenije, zavisi gdje ides dalje. Ako ces npr prema Grazu onda mozes da ides magistralom. Svi drugi pravci su gubljenje vremena.
Sto se tice Slovenije, zavisi gdje ides dalje. Ako ces npr prema Grazu onda mozes da ides magistralom. Svi drugi pravci su gubljenje vremena.
-
Me_again
#250 Re: Sarajevo - Graz
Nije AP "samo do Prnjavora". Ima i novi dio iza Prnjavora koji se spaja sa AP Banja Luka - Gradiska tako da je put magistralnom cestom skracen dobro.Optimist wrote:Do ZG je vremenski isto u ovom trenutku jer je AP samo do Prnjavora. Kad spoje citavu dionicu od Doboja preko Mahovljana do Gradiske onda ce biti brze i vremenski a i finansijski zbog putarine Brod-ZG.
I, valja napomenuti da su guzve na GP Gradiska redovno manje nego na Brodu.
Meni se Brod nesto ogadio, radije idem na Gradisku, a time ima i manje onog ubitacno dosadnog autoputa do Zagreba.