kad i gdje su bošnjaci to radili što si naveo u zadnjih 100-200 godina?zavrzlama wrote:
Pa da sutra srbi i hrvati kazu mi nevolimo ovu drzavu i mi se odcjepljujemo.......sta bi uradili bosnjaci..exliberal-ex wrote:Da vas nesto sad pitam
Da sutra srbi ili hrvati kazu znas mi nevolimo ovu drzavu i mi se otcjepljujemo
kako bi bosnjaci reagovali, pogotovo oni koji su ginuli za ovu drzavu?
Sva moja familija je bila u svim zadnjim ratovima...od prapra djeda koji je bio solunac, od veoma jake partizanske familije koja je izgubila 2 clana u wwII (jedan uhapsen kao ilegalac i deportovan u Norvesku u konc logor, drugi objesen dan prije oslobodjenja grada na M.Dvoru...ustase ih uhapsile i ubile)...treci izasao kao pukovnik....do zadnjeg rata gdje smo izgubili dva clana u sred Sarajeva samo sto smo srbi....gdje smo bili hapseni zato sto smo ostali u gradu...."a sto niste izasli ko drugi...sta cekate"
E sad da vas pitam da ste vi bili u mojoj kozi sta bi vi mislili ....?
Pa vjerovatno krenuli da ubijaju sve redom,otvaraju konc logore za nebosnjake,porusili bi sve i jednu nebosnjacku bogomlju redom mijenjali nazive sela i gradova u imena sa prefiksom"muslimanski" lagali kako se sami nebosnjaci ubijaju,izvrsili jedno 3-4 genocida,hodze nosale kurane i pozivali na istrebljenje nebosnjaka ....
Eto tako bi reagovali bosnjaci....nesto mi poznat ovaj sscenari ili se varam.
Hajmo realno - ko je kriv?
-
El_comadante
#226 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
-
Duka Dizel
#227 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
horkesh wrote:
Eee da, to je spin koji u posljednjih par godina često viđam na srbijanskim medijima, gdje se ti, očito, obrazuješ.
"Nije nikad objavljen", "nikad usvojen", "radna verzija" i slično. Moj ti je iskreni savjet da pročitaš neke od medija iz tih vremena, napose Politiku na kojoj su se redovno objavljivali tekstovi članova SANU-a. Imaš i obilje snimaka koji pokazuju da, iako sam memorandum nije bio službeni dokument, svi njegovi ciljevi su bili službeni ciljevi srpske politike. Nadalje, SANU je bila usko povezana s tadašnjim srbijanskim rukovodstvom.
Ti se stvarno praviš blesav. Ćosić je bio glavni ideolog velikosrpske politike i veoma utjecajna osoba koja je imala i političku funkciju, mada nije to što ga je odlikovalo. U Alijinoj Deklaraciji se BiH i ne spominje, bolan. Nigdje nikada nijedan Bošnjak nije izjavio ili zapisao "mi želimo bošnjačku Bosnu, želimo protjerati sve druge narode i napraviti svoju državu". Ponavljam, to su bukvalno bili srpski ratni ciljevi, prvo zapisani u memorandumu, a potom usvojeni na sjedici NSRS-a 1992. godine kad je čak i Mladić upozoravao da će to značiti genocid.
Ja znam da se tim Memorandumom plaše mala deca u komšiluku, ali ne mogu verovati da si spreman pisati ovakve neistine, kad je isti taj Memorandum svakom dostupan na par klikova.
Kakvi srpski ratni ciljevi u Memorandumu? Kakvi uopšte planovi i ciljevi? Kakvi genocidi i proterivanje naroda? Gde si to pročitao?
Tamo nema nikakve strategije i planova.
Memorandum je osvrt na stanje u jugoslovenskoj privredi i položaj Srbije i srpskog naroda u SFRJ.
Ne znam da li se recimo Bosna uopšte negde pominje.
I sve što piše u tom Memorandumu je apsolutno tačno. Da, Srbija je Ustavom iz 1974 godine stavljena u neravnopravan položaj u odnosu na ostale republike, jer su njenim pokrajinama date nadležnosti republika, što je Srbiji na saveznom nivou vezalo ruke, a albanskom nacionalizmu i separatizmu na Kosovu dalo vetar u ledja.
I u suštini, najviše se i piše o Kosovu u tom Memorandumu. To je u datom momentu najveći problem Srbije i Srba koji tamo žive.
I nije to nešto što se nije znalo, nego se o tome nije smelo pričati.
E to je najveći problem sa Memorandumom. On je doživljen kao prvi manifest srpskog nacionalizma u SFRJ.
Ovi drugi tkz. mali nacionalizmi, pre svega slovenački, hrvatski i albanski su na ovaj ili onaj način tolerisani...ali srpski se nije mogao tolerisati, jer to je bio "veliki nacionalizam" i on je predstavljao težnju ka srpskoj hegemoniji u SFRJ.
Pa Slovenci u isto vreme u Mladini objavljuju Plan o osamostaljenju...Eeeej, plan o osamostaljenju, znači plan o razbijanju države.I to prolazi potpuno nezapaženo. Valjda se svi navikli na slovenački nacionalizam.
Tako da, lepo ti takodje izvadi citate iz tog Memoranduma, pa ukaži na neke planove i ratne strategije u njemu.
Pusti se citiranja Ivana Stambolića.
Ivan Stambolić na 8.sednici nije video da mu se sprema smena, 5 minuta pre glasanja...a ovamo je kao video raspad Jugoslavije 5 godina unapred
Citirati Ivana Stambolića i njegovo mišljenje o Miloševiću, je isto kao citirati Fikreta Abdića o politici Alije Izetbegovcića.
Hvala bogu, i deklaracija je dostupna kao i Memorandum na par klikova.Jesi li ti ikako odgovorio, jesi li pročitao tu Deklaraciju ili nisi? Jer ako nisi, onda samo citiraš probrane misli koje ti je prenijela velikosrpska propagandna mašinerija. Ako jesi, daj te citate, osim ako misliš da se neka kompletna knjiga može sublimirati u jednu rečenicu.
Tamo Alija Izetbegović, panislamista i pripadnik Mladih Muslimana, piše o nekom idealnom uredjenju u kojem treba da žive svi muslimani sveta.
To je za njega Islamski poredak, kao u Islamskoj republici Pakistan.
On hvali Pakistan i kritikuje sekularnu Tursku.
I lepo Alija kaže:
"Islamski poredak se može ostvariti u zemljama u kojima Muslimani predstavljaju većinu. Nemuslimanske manjine u sastavu Islamske države, uz uvjet lojalnosti, uživaju vjerskve slobode i svu zaštitu".
Dakle, ruku na srce, ne može se reći da Islamska deklaracija ima za plan nekakvo proterivanje i ubijanje. Alija kaže da će nemuslimani imati sva prava i slobode, ako budu poštovali džamahiriju i njen poredak.
Čovek sa ovakvim programom (jer Islamska deklaracija je neka vrsta političkog programa za muslimane) u jednom trenutku postaje jedan od nacionalnih lidera u BiH, hoće nezavisnu, demokratsku, gradjansku BiH...u kojoj će odluičivati prosta demokratska većina.
Ja zaista ne verujem da je prosečan Bošnjak u to vreme sanjao neku bosanasku džamahiriju, ali za Aliju ne bih stavio ruku u vatru da nije.
A za Aliju su Bošnjaci glasali.
-
Hadzi Lojo
#228 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ovi jos guslaju ko je kriv.
Bosnjaci dragi, idem cesto u srbiju poslovno i tajno, mogu vam samo reci da nas smatraju kao u onoj prici sto jedan nedavno isprica dok je razgovarao sa "strancem. Pitao ga je pecas li ribe i imas li imalo sazaljenja kada ih skines sa udice, e bas tako vecina u Srbiji misli o Mujama kako kazu.
Bosnjaci dragi, idem cesto u srbiju poslovno i tajno, mogu vam samo reci da nas smatraju kao u onoj prici sto jedan nedavno isprica dok je razgovarao sa "strancem. Pitao ga je pecas li ribe i imas li imalo sazaljenja kada ih skines sa udice, e bas tako vecina u Srbiji misli o Mujama kako kazu.
-
Duka Dizel
#229 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Da su Srbi ostali braniti?cyprus wrote:
Ali kad već spominješ, zanimljivo je i to sa Slovenijom... Da su Srbi ostali braniti granicu Jugoslavije prema Trstu i Gracu, to bi imalo nekog smisla... Nisam siguran da li bi u konačnici to završilo ostankom Jugoslavije u jednom komadu, ali je sigurno da bi ta priča imala neko utemeljenje... Ovako, pustiti Sloveniju da se odšeta, a onda se boriti za neke granice etnički čiste srpske teritorije, pa to je već na početku bilo jasno da se radi o zločinu u najavi... Ne postoji način da crtaš etničke granice, a da ne okrvaviš ruke... NE POSTOJI!
A šta je sa ostalima? Njih se nije ticala ta država?
Pa eto, Srbi nisu ostali braniti granicu prema Trstu i Gracu. Izmedju ostalog, jer je jedan Srbin iz BiH glasao protiv uvodjenja vanrednog stanja u zemlji.
I bolje možda što Srbi nisu branili Slovencima da odu.
I ovako neki ovde lupetaju da su Srbi napali Sloveniju.
JNA je bila taj integrativni faktor koji je trebao braniti zemlju. Ali vrh JNA i predsedništvo države su u slučaju Slovenije pokazali teški diletantizam i nesposobnost.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#230 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ratko Mladić na Skupštini bosanskih Srba održanoj 12. svibnja 1992. godine”Prema tome mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu. Pa to je ... to neće ... ja ne znam kako će gospodin Krajišnik i gospodin Karadžić objasniti svijetu. To je, ljudi, genocid.
-
Duka Dizel
#231 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
A muslimani su inače svojevremeno na ove prostore došli sa cvećem i baklavama?El_comadante wrote:ovo počnje u 19 stolječu kad su Srbi dobili državu a kraj je bio 95 mada još traje u nekom obiku. dakle bilo je više džamija u Beogradu do 1857 nego u Sarajevu sada ima samo jedna. gdje su i zašto su uništeni? gdje su muslimani i džamije u Užicu i Šabcu recimo? pokolj u Sjenici. pa onda pokolji muslimana i Abanaca u nekima selima Sanđaka i Kosova u toku balkanskih ratova, pa onda kad su za vrijeme kraljevine jugoslavije poslije WWI pobili kompletno muslimane u selu Šekovići u Sandžaku, ima još jedno selo nemogu sada sjetiti koje. Pa onda u toku WWII pokolji muslimana u Foči i Gacku kao ovako "najpoznatiji". a gdje su to muslimani iz Bosne i bivše SFRJ pobili srbe? ja nešto neznam. dakle ovo 92 je bio nastavak projekta iz 19 stolječa...
- pici
#232 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Nimalo poštovanja za ljudski život
Vijeće je utvrdilo da dokazi nisu potkrijepili nalaz da je zločin genocida predstavljao dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog pothvata.
Suci su utvrdili da su snage bosanskih Srba ubile brojne Bošnjake i Hrvate, dok su brojni drugi prisilno raseljeni iz svojih domova tokom preuzimanja kontrole nad općinama ili nakon napada na nesrpska sela.
"Okolnosti su bile strašne; oni koji su pokušali dbraniti svoje domove bili su suočeni s nemilosrdnom silom. Izvršavana su masovna pogubljenja, a neke žrtve su podlegle nakon premlaćivanja. Mnogi od počinitelja koji su zarobili bosanske Muslimane pokazivali su malo ili nimalo poštovanja za ljudski život i dostojanstvo", rekao je predsjedavajući sudac Alphons Orie.
Druge žrtve su uhapšene, zatočene u zatočeničkim objektima, često u nehumanim životnim uvjetima, izložene mučenju, premlaćivanju, silovanju i drugim djelima seksualnog nasilja, a nakon toga premještene izvan tih općina.
Vijeće je utvrdilo da je Mladić bio od ključne važnosti za počinjenje tih zločina, i to u tolikoj mjeri da bez njegovih djela ti zločini ne bi bili počinjeni.
Mladić je proglašen krivim za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju i nečovječno djelo prisilnog premještanja.
'Namjeravali uništiti Bošnjake'
Vijeće je, također, utvrdilo većinom glasova, uz protivno mišljenje sudije Oriea, da su neposredni počinitelji u nekoliko općina namjeravali uništiti Bošnjake u tim općinama kao dio zaštićene grupe.
Međutim, suci su zaključili da su Bošnjaci, koji su bili meta napada u svakoj od općina, predstavljali relativno mali dio i nisu na druge načine predstavljali značajan dio zaštićene grupe.
Shodno tome, Vijeće se nije uvjerilo da je jedini razumni zaključak bio da su neposredni počinitelji posjedovali potrebnu namjeru da unište značajan dio zaštićene grupe Bošnjaka.
Na presudu Mladiću dozvoljene su žalbe, koje će rješavati Mehanizam za međunarodne sudove.
Izvor: Agencije
- horkesh
#233 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Iščitaj ponovo šta sam napisao. Evo, nisu ratni, nego su ciljevi koji su jedino mogli biti ostvareni ratom. Lamentuju nad podređenim položajem Srbije, ugroženosti srpskog naroda u i van Srbije, a onda određuju "civilizacijske principe", suverenost naroda (ne republika) i samoodređenje nacija. Ukratko, priprema za cijepanje avnojevskih granica kako bi se ujedinili svi Srbi. Ti ciljevi i principi su pretočeni u ratove u Hrvatskoj i BiH.Duka Dizel wrote: Kakvi srpski ratni ciljevi u Memorandumu? Kakvi uopšte planovi i ciljevi? Kakvi genocidi i proterivanje naroda? Gde si to pročitao?
Tamo nema nikakve strategije i planova.
Memorandum je osvrt na stanje u jugoslovenskoj privredi i položaj Srbije i srpskog naroda u SFRJ.
Ne znam da li se recimo Bosna uopšte negde pominje.
Konkretni ratni ciljevi u BiH su zacrtani u NSRS. Mislim, sve sam to fino napisao, nema potrebe da miješaš to dvoje, slučajno ili namjerno.
Prvo, priča o Memorandumu nije završila nakon što je napisan, niti je on ključan. Veću, daleko veću ulogu odigrali su akademici koji su ga pisali, a koji su nastavili biti aktivni i utjecajni. Izvoli, ponavljam, imaš tadašnje Politike, a bome i emisije RTS-a pa se uvjeri šta je propagandna mašina.
Počelo je s pričom o ugroženosti Srba, podsjećanjem na NDH-ovske zločine i ostale stvari koje su bile potrebne kako bi se zbili srpski redovi i narod pripremio na ostvarenje nacionalnih ciljeva. Koji nikako nisu mogli biti ostvareni mirnim putem.
Pa sam si citirao da je Alija u toj deklaraciji jadikovao nad stanjem muslimana u svijetu i zagovarao uspostavu ujedinjene države svih muslimana.Duka Dizel wrote: Hvala bogu, i deklaracija je dostupna kao i Memorandum na par klikova.
Tamo Alija Izetbegović, panislamista i pripadnik Mladih Muslimana, piše o nekom idealnom uredjenju u kojem treba da žive svi muslimani sveta.
To je za njega Islamski poredak, kao u Islamskoj republici Pakistan.
On hvali Pakistan i kritikuje sekularnu Tursku.
I lepo Alija kaže:
"Islamski poredak se može ostvariti u zemljama u kojima Muslimani predstavljaju većinu. Nemuslimanske manjine u sastavu Islamske države, uz uvjet lojalnosti, uživaju vjerskve slobode i svu zaštitu".
Dakle, ruku na srce, ne može se reći da Islamska deklaracija ima za plan nekakvo proterivanje i ubijanje. Alija kaže da će nemuslimani imati sva prava i slobode, ako budu poštovali džamahiriju i njen poredak.
Čovek sa ovakvim programom (jer Islamska deklaracija je neka vrsta političkog programa za muslimane) u jednom trenutku postaje jedan od nacionalnih lidera u BiH, hoće nezavisnu, demokratsku, gradjansku BiH...u kojoj će odluičivati prosta demokratska većina.![]()
Ja zaista ne verujem da je prosečan Bošnjak u to vreme sanjao neku bosanasku džamahiriju, ali za Aliju ne bih stavio ruku u vatru da nije.
A za Aliju su Bošnjaci glasali.
Prvo, termin džamahirija koristiš jer ti je propaganda isprala mozak s tim terminom. Provjeri šta to tačno znači i gdje je jedino korišten.
Ponavljam, Islamska deklaracija nije bila politički program, čak ni u SDA, a kamoli za sve Bošnjake. Niko se nikada nije pozvao na nju niti radio na ostvarenju njenih ciljeva. A i kako bi, pa njen cilj je obnova kalifata, pojednostavljeno govoreći.
Ali, pošto se Srbe moralo preplašiti nečim, uzela se Islamska deklaracija i bošnjačka težnja za "džamahirijom". Za Aliju su Bošnjaci glasali na nacionalnoj, a ne vjerskoj osnovi. To isto kao da sad kažeš da svi Srbi koji su glasali za Karadžića automatski potpisuju i podržavaju sve što je ovaj do tada govorio i napisao.
Prilično sam siguran da su Bošnjaci tada bili jedan od najsekularnijih muslimanskih naroda na svijetu.
Da ne idem više u off:
Miloševiću nije smetalo otcjepljenje Slovenije, dapače. JNA je tada, mada uz više problema nego očekivano, ostvarila svoj ograničeni vojni cilj, a to je ponovno preuzimanje kontrole nad graničnim prijelazima.
Generali su više puta molili Miloševića da dopusti gušenje Slovenije, ali on je to odbio, a na kraju naredio i povlačenje JNA. Slovenački rat bio je samo uvod u prave ratove koje je poveo srpski nacionalizam.
E, nakon toga možemo pričati i o hrvatskom nacionalizmu i brisanju Srba iz Ustava RH te (pa i opravdanom) strahu Srba da će se ponoviti NDH.
Sve to i mogu da razumijem, ali prepadanje Srba u BiH stvaranjem džamahirije i islamske Bosne, mislim... Ali moć propagande je često potcijenjena.
Last edited by horkesh on 18/12/2017 10:55, edited 1 time in total.
- pici
#234 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
https://www.slobodnaevropa.org/a/1376518.html
Plavšić povukla priznanje krivice
Biljana Plavšić povukla je priznanje krivice koje je dala pred Haškim tribunalom rekavši da je to učinila samo zato da bi ostale tačke optužnice, uključujući genocid, bile odbačene i da bi izbjegla suđenje koje bi inače trajalo najmanje tri godine.
Da li je Plavšićeva priznanjem da je obmanula sud pokrenula i pitanje ponovnog suđenja za tačke optužnice odbačene sporazumom o priznanju krivnje, po kojem je umjesto 20 do 25 godina zatvora osuđena na 11, te može li joj se suditi po odbačenim tačkama pred domaćim pravosuđem?
„Izašnjavam se da sam kriva.“
Ovim je riječima 2002. godine ratna potpredsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić priznala krivicu u Haškom tribunalu, nakon čega je, prema sporazumu o priznanju krivice, postupak okončan presudom od 11 godina, uz odbacivanje svih ostalih optužbi uključujući i onu za genocid. No, sedam godina kasnije, iz švedskog zatvora u kome služi kaznu, Plavšićeva je u intervjuu za švedski magazin „Vi“ povukla svoje priznanje krivice. Prema pisanju magazina, o motivima koji su je ponukali da ga uopšte i iskaže, Plavšićeva je kazala:
"Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, suđenje je moglo potrajati tri, tri i po godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija.“
79-ogodišnja profesorica biologije koja je pravdala zločine nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH riječima da se radi o „prirodnom fenomenu“ priznala je da je obmanula Tribunal, koji je njeno priznanje smatrao važnim korakom ka pomirenju. I ne samo Tribunal.
- arzuhal
#235 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Čestitu ženu i naučnu radnicu su natjerali da prizna krivicu za nešto u čemu nije ni učestvovala.pici wrote:https://www.slobodnaevropa.org/a/1376518.html
Plavšić povukla priznanje krivice
Biljana Plavšić povukla je priznanje krivice koje je dala pred Haškim tribunalom rekavši da je to učinila samo zato da bi ostale tačke optužnice, uključujući genocid, bile odbačene i da bi izbjegla suđenje koje bi inače trajalo najmanje tri godine.
Da li je Plavšićeva priznanjem da je obmanula sud pokrenula i pitanje ponovnog suđenja za tačke optužnice odbačene sporazumom o priznanju krivnje, po kojem je umjesto 20 do 25 godina zatvora osuđena na 11, te može li joj se suditi po odbačenim tačkama pred domaćim pravosuđem?
„Izašnjavam se da sam kriva.“
Ovim je riječima 2002. godine ratna potpredsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić priznala krivicu u Haškom tribunalu, nakon čega je, prema sporazumu o priznanju krivice, postupak okončan presudom od 11 godina, uz odbacivanje svih ostalih optužbi uključujući i onu za genocid. No, sedam godina kasnije, iz švedskog zatvora u kome služi kaznu, Plavšićeva je u intervjuu za švedski magazin „Vi“ povukla svoje priznanje krivice. Prema pisanju magazina, o motivima koji su je ponukali da ga uopšte i iskaže, Plavšićeva je kazala:
"Ja sam sebe žrtvovala. Nisam učinila nista loše. Priznala sam krivicu za zločine protiv čovječnosti zato da bih mogla pregovarati o ostalim optužbama. Da nisam, suđenje je moglo potrajati tri, tri i po godine. S obzirom na moje godine, to nije bila prihvatljiva opcija.“
79-ogodišnja profesorica biologije koja je pravdala zločine nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH riječima da se radi o „prirodnom fenomenu“ priznala je da je obmanula Tribunal, koji je njeno priznanje smatrao važnim korakom ka pomirenju. I ne samo Tribunal.
Zato mi je drago zbog ovog, istina će se pokazati
I Republika Srpska će tužiti članice NATO zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/I- ... mom/456549
- horkesh
#236 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Dodik tako potpuno promijeni stavove u par godina, Plavšićka laže sudu i još to otvoreno prizna kasnije... A neki i dalje govore da smo 1992. godine trebali vjerovati Miloševićevim (!) obećanjima da nam ništa neće biti i ostati u Srboslaviji.
Kakvi smo, dobro smo i prošli.
Kakvi smo, dobro smo i prošli.
Last edited by horkesh on 18/12/2017 11:26, edited 1 time in total.
- BHCluster
#237 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Stoljeća/stoljeće...
-
ST11
#238 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ne zelim da se mjesam u ovu raspravu ali JNA nije preuzela kontrole ni na jednom SLO granicnom prelazu. Jesu ih u pocetku zauzeli nekoliko ali ni jednog zadrzali duze od dan ili dva.horkesh wrote: Miloševiću nije smetalo otcjepljenje Slovenije, dapače. JNA je tada, mada uz više problema nego očekivano, ostvarila svoj ograničeni vojni cilj, a to je ponovno preuzimanje kontrole nad graničnim prijelazima.
-
Duka Dizel
#239 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Nisi ti to napisao. Ti si napisao:horkesh wrote:
Iščitaj ponovo šta sam napisao. Evo, nisu ratni, nego su ciljevi koji su jedino mogli biti ostvareni ratom. Lamentuju nad podređenim položajem Srbije, ugroženosti srpskog naroda u i van Srbije, a onda određuju "civilizacijske principe", suverenost naroda (ne republika) i samoodređenje nacija. Ukratko, priprema za cijepanje avnojevskih granica kako bi se ujedinili svi Srbi. Ti ciljevi i principi su pretočeni u ratove u Hrvatskoj i BiH.
Konkretni ratni ciljevi u BiH su zacrtani u NSRS. Mislim, sve sam to fino napisao, nema potrebe da miješaš to dvoje, slučajno ili namjerno.
I kad to pročita neko ko nikad pročitao Memorandum nije, on zaista misli da su tamo neki ratni planovi izloženi i crtane granice.horkesh wrote:Ponavljam, to su bukvalno bili srpski ratni ciljevi, prvo zapisani u memorandumu
To je isto propaganda na nivou RTS-a iz 90-ih.
Ma ja ti ponavljam da to što piše u Memorandumu je sve istina od reči do reči.Prvo, priča o Memorandumu nije završila nakon što je napisan, niti je on ključan. Veću, daleko veću ulogu odigrali su akademici koji su ga pisali, a koji su nastavili biti aktivni i utjecajni. Izvoli, ponavljam, imaš tadašnje Politike, a bome i emisije RTS-a pa se uvjeri šta je propagandna mašina.
Počelo je s pričom o ugroženosti Srba, podsjećanjem na NDH-ovske zločine i ostale stvari koje su bile potrebne kako bi se zbili srpski redovi i narod pripremio na ostvarenje nacionalnih ciljeva. Koji nikako nisu mogli biti ostvareni mirnim putem.
Tako je znala većina Srba i tako je mislila. Nisu im bili potrebni ni akademici ni njihov memorandum da otvaraju oči.
Samo što o tome se nije smelo otvoreno pričati, a instalirane jagnjeće brigade u Srbiji su se pravile da ne vide.
Pa Srbija je Ustavom iz 1974 godine bukvalno podeljena na tri dela. Izmišljane su neke autonomije Srba u Vojvodine od Srba u Beogradu. Data je autonomija Kosovu zbog Albanaca, a nije im data u Makedoniji gde ih je procentualno više nego u Srbiji.
A da ne pominjem da Srbima u Hrvatskoj nije data nikakva autonomija iako ih je procentualno tamo bilo više nego Albanaca i Madjara zajedno u Srbiji. A pri tom su Srbi i u Hrvatskoj i u BiH dali najveći doprinos NOB-u i AVNOJ-u, a bili su i žrtve genocida.
Ne, Srbima je prodata komunistička šarena laža o konstituvnosti u Hrvatskoj i BiH. To je zvučalo, onako mnogo značajno. A videli smo kasnije koliko je značilo, kad u suštini nemaš jasne mehanizme zaštite od preglavanja. Franjo se jednostavno ispišao na to.
Pisati i pričati o takvim stvarima, suštinski nije ništa drugačije nego kad danas neki Bošnjaci istupaju sa pričom da RS treba ukinuti, a da će Hrvati dobiti treći kad na k.rcu nokat naraste.
Ali u ono vreme takva priča je bila izraz opasnog srpskog nacionalizma.
Najveći problem Memoranduma je u stvari što se neko u Srbiji drznuo da kaže kako se komunistička filozofija "slaba Srbija, jaka Jugoslavija" ne svidja Srbima.
Znam ja vrlo dobro šta znači džamahirija.Pa sam si citirao da je Alija u toj deklaraciji jadikovao nad stanjem muslimana u svijetu i zagovarao uspostavu ujedinjene države svih muslimana.
Prvo, termin džamahirija koristiš jer ti je propaganda isprala mozak s tim terminom. Provjeri šta to tačno znači i gdje je jedino korišten.
Ponavljam, Islamska deklaracija nije bila politički program, čak ni u SDA, a kamoli za sve Bošnjake. Niko se nikada nije pozvao na nju niti radio na ostvarenju njenih ciljeva. A i kako bi, pa njen cilj je obnova kalifata, pojednostavljeno govoreći.
Ali, pošto se Srbe moralo preplašiti nečim, uzela se Islamska deklaracija i bošnjačka težnja za "džamahirijom". Za Aliju su Bošnjaci glasali na nacionalnoj, a ne vjerskoj osnovi. To isto kao da sad kažeš da svi Srbi koji su glasali za Karadžića automatski potpisuju i podržavaju sve što je ovaj do tada govorio i napisao.
Prilično sam siguran da su Bošnjaci tada bili jedan od najsekularnijih muslimanskih naroda na svijetu.
Da ne idem više u off:
Džamahirija je republika.
Islamska republika Pakistan je recimo džamahirija.
A za Aliju je u Islamskoj Deklaraciji, uredjenje Pakistana jedan fin model.
Vidi druže, ja sam već napisao da ne verujem da su Bošnjaci u to vreme hteli neku džamahiriju. Ne znam kako je prosečan Bošnjak razmišljao o tome.
Ne znam ni zbog čega su Bošnjaci glasali za Aliju.
Ali znam ko je Alija Izetbegović. Panislamista, Mladi Musliman, autor Islamske deklaracije i pristalica Islamskog poretka u zajednici gde su muslimani većina stanovništva.
Nezavisna BiH je za njega bila uslov svih uslova u ostvarenju tog cilja.
Eto, možda je to sve splet slučajnih okolnosti, možda je strah od džamahirije bio neopravdan, možda se Alija promenio u medjuvremenu, možda se u Alijinoj BiH ,Srbi ne bi preglasavali baš stalno...
Molim, dokaz neki za ovo?Miloševiću nije smetalo otcjepljenje Slovenije, dapače. JNA je tada, mada uz vzaviiše problema nego očekivano, ostvarila svoj ograničeni vojni cilj, a to je ponovno preuzimanje kontrole nad graničnim prijelazima.
Generali su više puta molili Miloševića da dopusti gušenje Slovenije, ali on je to odbio, a na kraju naredio i povlačenje JNA. Slovenački rat bio je samo uvod u prave ratove koje je poveo srpski nacionalizam.
Šta imaju generali JNA, od kojih većina u tom trenutku i nisu Srbi, moliti Miloševića i pitati ga za dozvolu?
Zar je Milošević sprečio i uvodjenje vanrednog stanja ...ili su to blokirali redom članovi predsedništva iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH (Bogić Bogićević)?
[/quote][/quote]E, nakon toga možemo pričati i o hrvatskom nacionalizmu i brisanju Srba iz Ustava RH te (pa i opravdanom) strahu Srba da će se ponoviti NDH.
Sve to i mogu da razumijem, ali prepadanje Srba u BiH stvaranjem džamahirije i islamske Bosne, mislim... Ali moć propagande je često potcijenjena.
Pa da je lider Bošnjaka postao Fikret Abdić, možda se Srbi ne bi plašili džamahirijom.
Ali Alija je imao takav pedigre.
Čovek je i osudjen i robijao zbog toga muslimanskog nacionalizma i planiranja stvaranja islamske države u BiH.
Sud je sud.
- horkesh
#240 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Da, govorim o prvom periodu u kojem je JNA preuzela kontrolu nad graničnim prijelazima (i to ne svim). Kasnije su ih sve izgubili, kao i većinu kasarni.ST11 wrote:Ne zelim da se mjesam u ovu raspravu ali JNA nije preuzela kontrole ni na jednom SLO granicnom prelazu. Jesu ih u pocetku zauzeli nekoliko ali ni jednog zadrzali duze od dan ili dva.horkesh wrote: Miloševiću nije smetalo otcjepljenje Slovenije, dapače. JNA je tada, mada uz više problema nego očekivano, ostvarila svoj ograničeni vojni cilj, a to je ponovno preuzimanje kontrole nad graničnim prijelazima.
-
Duka Dizel
#241 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Pa da. Mnogi muslimani iz Bosne su došli od nekud. Recimo, Izetbegovići su došli iz Beograda.Sliver wrote:Hoces reci da su muslimani iz Bosne svojevremeno odnekud dosli? Fino te je pitao, ali nemas odgovor, ne samo ti nego niko, jer se nije desilo.Duka Dizel wrote:A muslimani su inače svojevremeno na ove prostore došli sa cvećem i baklavama?El_comadante wrote:ovo počnje u 19 stolječu kad su Srbi dobili državu a kraj je bio 95 mada još traje u nekom obiku. dakle bilo je više džamija u Beogradu do 1857 nego u Sarajevu sada ima samo jedna. gdje su i zašto su uništeni? gdje su muslimani i džamije u Užicu i Šabcu recimo? pokolj u Sjenici. pa onda pokolji muslimana i Abanaca u nekima selima Sanđaka i Kosova u toku balkanskih ratova, pa onda kad su za vrijeme kraljevine jugoslavije poslije WWI pobili kompletno muslimane u selu Šekovići u Sandžaku, ima još jedno selo nemogu sada sjetiti koje. Pa onda u toku WWII pokolji muslimana u Foči i Gacku kao ovako "najpoznatiji". a gdje su to muslimani iz Bosne i bivše SFRJ pobili srbe? ja nešto neznam. dakle ovo 92 je bio nastavak projekta iz 19 stolječa...
Lepo i jasno sam napisao da ni muslimani na Balkan nisu došli sa cvećem i baklavama, pa ni u Bosnu.
Zna se kako Turci došli i sa sobom doneli Islam.
Mislim, bolje da mu nisam ništa ni odgovarao, jer sam njegovom bezveznom postu dao zrno težine.
- horkesh
#242 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Suverenost naroda, a ne republika, te samoodređenje nacije uz preispitivanje avnojevskih granica je strateški ratni cilj, a ostvarenje bi bilo svi Srbi u jednoj državi. Šta tu nije jasno? Pa taj i takav cilj se pokušao ostvariti vojno. Postojao je i plan RAM, što je bio također strateški dokument, ali s detaljnim opisima operativne provedbe.Duka Dizel wrote: I kad to pročita neko ko nikad pročitao Memorandum nije, on zaista misli da su tamo neki ratni planovi izloženi i crtane granice.
To je isto propaganda na nivou RTS-a iz 90-ih.
Ciljevi NSRS-a bili su i strateški i taktički.
To što ti i dalje misliš da su Srbi tada bili ugroženi je tvoja stvar.Duka Dizel wrote:Ma ja ti ponavljam da to što piše u Memorandumu je sve istina od reči do reči.
Um, ne.Duka Dizel wrote:
Znam ja vrlo dobro šta znači džamahirija.
Džamahirija je republika.
Islamska republika Pakistan je recimo džamahirija.
A za Aliju je u Islamskoj Deklaraciji, uredjenje Pakistana jedan fin model.
Jedina svjetska džamahirija bila je u Libiji. Niti je bila republika, niti je bila islamska. To je bio marksizam prilagođen Arapima, a puni naziv Libije bio je Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija.
To što ti misliš da znaš si pročitao, pretpostavljam, na srpskim portalima gdje se i dalje prijeti džamahirijom. Naravno, oni hoće reći da se prijeti islamskom državom, a ustvari govore da se Srbi trebaju bojati novog pokušaja implementacije komunizma - valjda
Ko god da je bio od Bošnjaka izabran (osim možda Abdića, kako se kasnije ispostavilo), ne sumnjam da bi velikossrpska propaganda uspjela da u njemu nađe nešto čime bi plašila Srbe. Karadžić je o Izetbegoviću mijenjao mišljenje s godinama, najviše zato što Izetbegović nije htio da igra kako ovaj svira. Ko god da je bio s imalo kičme od Bošnjaka, završilo bi kako je završilo.Duka Dizel wrote:Vidi druže, ja sam već napisao da ne verujem da su Bošnjaci u to vreme hteli neku džamahiriju. Ne znam kako je prosečan Bošnjak razmišljao o tome.
Ne znam ni zbog čega su Bošnjaci glasali za Aliju.
Ali znam ko je Alija Izetbegović. Panislamista, Mladi Musliman, autor Islamske deklaracije i pristalica Islamskog poretka u zajednici gde su muslimani većina stanovništva.
Nezavisna BiH je za njega bila uslov svih uslova u ostvarenju tog cilja.
Eto, možda je to sve splet slučajnih okolnosti, možda je strah od džamahirije bio neopravdan, možda se Alija promenio u medjuvremenu, možda se u Alijinoj BiH ,Srbi ne bi preglasavali baš stalno...
Vanredno stanje je došlo u vezi s krizom u Hrvatskoj, koja je doduše tekla skoro istovremeno sa slovenačkom. Kolona tenkova koja je iz Beograda trebala krenuti prema Sloveniji da uguši pobunu na kraju je ostala parkirana na hrvatsko-srpskoj granici, a konačno je upotrijebljena u napadu na istočnu Slavoniju.horkesh wrote:Molim, dokaz neki za ovo?Duka Dizel wrote:Miloševiću nije smetalo otcjepljenje Slovenije, dapače. JNA je tada, mada uz vzaviiše problema nego očekivano, ostvarila svoj ograničeni vojni cilj, a to je ponovno preuzimanje kontrole nad graničnim prijelazima.
Šta imaju generali JNA, od kojih većina u tom trenutku i nisu Srbi, moliti Miloševića i pitati ga za dozvolu?
Zar je Milošević sprečio i uvodjenje vanrednog stanja ...ili su to blokirali redom članovi predsedništva iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije i BiH (Bogić Bogićević)?
Milošević je tada već imao efektivnu kontrolu nad JNA. Pojedini generali zaobilazili su sve druge kanale vlasti i raportirali samo njemu. General Adžić, na primjer, zagovarao je daleko krvoločniju upotrebu sile u Sloveniji, kao što je i uradio kasnije u Hrvatskoj.
E, to volim da čujem! Tako je, sudske presude se moraju poštivati, zar nehorkesh wrote:Pa da je lider Bošnjaka postao Fikret Abdić, možda se Srbi ne bi plašili džamahirijom.Duka Dizel wrote:E, nakon toga možemo pričati i o hrvatskom nacionalizmu i brisanju Srba iz Ustava RH te (pa i opravdanom) strahu Srba da će se ponoviti NDH.
Ali Alija je imao takav pedigre.
Čovek je i osudjen i robijao zbog toga muslimanskog nacionalizma i planiranja stvaranja islamske države u BiH.
Sud je sud.
Osuđen je, pa šta? Ja uopšte nisam nikakav pobornik Alije, daleko od toga. Ali izgraditi strah od islamske države u BiH na osnovu jedne knjige, za koju je osuđen, a koja kasnije nikada i nigdje nije spomenuta, osim u srpskim medijima, je... Pa, kada ti treba povod za rat, sve može poslužiti.
- muha_sa
#243 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
neumoran siDuka Dizel wrote: Pa da. Mnogi muslimani iz Bosne su došli od nekud. Recimo, Izetbegovići su došli iz Beograda.
Lepo i jasno sam napisao da ni muslimani na Balkan nisu došli sa cvećem i baklavama, pa ni u Bosnu.
Zna se kako Turci došli i sa sobom doneli Islam.
Mislim, bolje da mu nisam ništa ni odgovarao, jer sam njegovom bezveznom postu dao zrno težine.
- Kejn
#244 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Ufff... a bosanski vlasi su autohtoni nakon silnih doseljavanja od strane Turaka, te onog silnog doseljavanja Salonaca i Crnogoraca za vrijeme JugoslavijeDuka Dizel wrote:]
Pa da. Mnogi muslimani iz Bosne su došli od nekud. Recimo, Izetbegovići su došli iz Beograda.
Pa po tvojoj logici nijedan bosanski Srbin danas nije autohton u Bosni.
-
Duka Dizel
#245 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
wtf?horkesh wrote:
Suverenost naroda, a ne republika, te samoodređenje nacije uz preispitivanje avnojevskih granica je strateški ratni cilj, a ostvarenje bi bilo svi Srbi u jednoj državi. Šta tu nije jasno?
Ništa mi nije jasno.
Stvaranje koridora ili zauzimanje Igmana može biti ratni cilj, a pitanja samoopredeljenja naroda je stvar tumačenja, principa i gradjanskih prava.
Grešiš.To što ti i dalje misliš da su Srbi tada bili ugroženi je tvoja stvar.
Ne valja ti ta priča.
Vidi ovako, da su Mešu Selimovića Bošnjaci izabrali za lidera, isto bi prošlo ako bi Meša mislio da BiH može tek tako da se otcepi mimo volje Srba.Osuđen je, pa šta? Ja uopšte nisam nikakav pobornik Alije, daleko od toga. Ali izgraditi strah od islamske države u BiH na osnovu jedne knjige, za koju je osuđen, a koja kasnije nikada i nigdje nije spomenuta, osim u srpskim medijima, je... Pa, kada ti treba povod za rat, sve može poslužiti.
To je bio povod za rat u BiH.
Te optužbe za džamahiriju su totalno sporedne, iako nisu neutemeljene s obzirom na Alijin pedigre.
Nije zaista bilo potrebe da se izmišljaju povod za rat.
- P.Starck
#246 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Muslimani kako ti kažeš, odnosno Bošnjaci, u Bosnu nisu nikada ni došli, "oduvjek" su bili tu. To se ne može reći za najveći dio današnjih bosanskih Srba! Prvi pravoslavni manastiri (ne srpski, već pravoslavni) u BiH su sagrađeni početkom 16-og stoljeća, nakon dolaska Turaka i favoriziranjem pravoslavlja od strane Turaka! Turci, opet naravno nisu došli sa cvijećem i baklavama u Bosnu, kao što nisu ni u Srbiju prije toga. Nije to tako ni duga priča za ispričati ali ne trebamo više SANU istoriju ovih prostora kao opravdanje za srpsku hegemoniju u posljednjih stoljeće ili dva.Duka Dizel wrote:A muslimani su inače svojevremeno na ove prostore došli sa cvećem i baklavama?El_comadante wrote:ovo počnje u 19 stolječu kad su Srbi dobili državu a kraj je bio 95 mada još traje u nekom obiku. dakle bilo je više džamija u Beogradu do 1857 nego u Sarajevu sada ima samo jedna. gdje su i zašto su uništeni? gdje su muslimani i džamije u Užicu i Šabcu recimo? pokolj u Sjenici. pa onda pokolji muslimana i Abanaca u nekima selima Sanđaka i Kosova u toku balkanskih ratova, pa onda kad su za vrijeme kraljevine jugoslavije poslije WWI pobili kompletno muslimane u selu Šekovići u Sandžaku, ima još jedno selo nemogu sada sjetiti koje. Pa onda u toku WWII pokolji muslimana u Foči i Gacku kao ovako "najpoznatiji". a gdje su to muslimani iz Bosne i bivše SFRJ pobili srbe? ja nešto neznam. dakle ovo 92 je bio nastavak projekta iz 19 stolječa...
-
The 51st State
#247 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
srbi narod nebeski ostavi trajne posljedice na rasudjivanje i objektivnost.
- horkesh
#248 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
To su operativni ciljevi, a ne strateški. Strateški cilj Bošnjaka, na primjer, bio je nezavisnost BiH nakon što su se otcijepile Slovenija i Hrvatska, a nakon toga goli opstanak i očuvanje države. Strateški cilj Srba bio je stvaranje Velike Srbije.Duka Dizel wrote:wtf?horkesh wrote:
Suverenost naroda, a ne republika, te samoodređenje nacije uz preispitivanje avnojevskih granica je strateški ratni cilj, a ostvarenje bi bilo svi Srbi u jednoj državi. Šta tu nije jasno?![]()
Ništa mi nije jasno.
Stvaranje koridora ili zauzimanje Igmana može biti ratni cilj, a pitanja samoopredeljenja naroda je stvar tumačenja, principa i gradjanskih prava.
Ja ti kažem da je ta ugroženost, stvarna ili izmišljena, korištena za raspirivanje nacionalizma i opravdanje za vođenje ratova. A uopšte ne vodim diskusiju o tadašnjem stanju srpske nacije i statusu Srbije u Jugoslaviji, kao i, recimo, Srba u Hrvatskoj. Svakako ću priznati da razumijem da su naročito hrvatski Srbi imali razloga za strah.Duka Dizel wrote:Grešiš.horkesh wrote:To što ti i dalje misliš da su Srbi tada bili ugroženi je tvoja stvar.
Ne valja ti ta priča.
BiH se otcijepila od Jugoslavije potpuno legalno i legitimno, poštujući i Ustav SFRJ, koji priznaje republikama pravo na otcjepljenje, kao i nakon referenduma u cijeloj BiH.Duka Dizel wrote:Vidi ovako, da su Mešu Selimovića Bošnjaci izabrali za lidera, isto bi prošlo ako bi Meša mislio da BiH može tek tako da se otcepi mimo volje Srba.horkesh wrote:Osuđen je, pa šta? Ja uopšte nisam nikakav pobornik Alije, daleko od toga. Ali izgraditi strah od islamske države u BiH na osnovu jedne knjige, za koju je osuđen, a koja kasnije nikada i nigdje nije spomenuta, osim u srpskim medijima, je... Pa, kada ti treba povod za rat, sve može poslužiti.
To je bio povod za rat u BiH.
Te optužbe za džamahiriju su totalno sporedne, iako nisu neutemeljene s obzirom na Alijin pedigre.
Nije zaista bilo potrebe da se izmišljaju povod za rat.
Mogla se BiH nakon toga svakojako urediti i nemoj misliti da je, barem meni, stalo da živim u državi u kojoj ću ugnjetavati druga dva naroda. Naprotiv, najviše bih volio da svi prihvatimo BiH kao svoju i zajednički je uredimo, poštujući svačije primjedbe. No, zasigurno nije mogla ostati u Jugoslaviji koju su već napustile Slovenija i Hrvatska.
Bilo je potrebe za opravdanje, itekako. Kako bi se drukčije srpskoj javnosti takav jedan brutalni napad i rat predstavio kao pravednička borba za prava Srba?
A zaboravljaš i da su prije 1. marta, i to 9. januara, Srbi već proglasili otcjepljenje od BiH. Naoružanje bilo podijeljeno, planovi napravljeni, sve je bilo spremno za početak rata.
Zanimljivo kako spominješ da se Srbi ne trebaju preglasavati. Znači, Srbi koji su širom Jugoslavije tražili ili promjene granica ili uspostavljanje složenih država (Hrvatska i BiH), tamo gdje su na vlasti - Srbija i RS - praktikuju apsolutno najjednostavnije moguće državne sisteme s visokom centralizacijom. I to u državama u kojima postoje značajno prisustvo drugih naroda, često i geografski koncentrirano. Onako, jedan zanimljiv paradoks.
- Roccohljup
#249 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
drug nemoj se ljutiti, tema bi bila super za neko normalno okruženja, a sa obzirom da smo mi dio balkanskih barbarskih plemena, nema teeorije da se ista promjeni od one koliko učesnika, toliko i istina o ratu.Nismo mi jos uvijek na tom stepenu civilizacije (kao npr Njemci i Japanci nakon WW2) pa da objektivno sagledamo stvari i prođemo kroz neku kolektivnu katrazu i krenemo naprijed.
- P.Starck
#250 Re: Hajmo realno - ko je kriv?
Realno!, relatizivirati zločin, ubistva, silovanja, balvane po putu i pljačku, od one sistemske do one pojedinačne ili eto samoopredjeljenja, protivustavna djelovanja, SAO, srpske republike i sl. gluposti - sa nekakvom Islamskom deklaracijom na 30ak strana za neznalice, teško da pije vode bez danonoćne kanonande sa malih ekrana kako neki, negdje (predaleko da bi vidjeli i čuli) jedu srpsku nejač a kad više ne mogu bacaju je lavovima. Strašni Albanci, Hrvati, Slovenci i tadašnji Muslimani dolaze. Jer ova prva rečenica opisuje stanje iz 91 na 92, i sam početak rata u BiH.