Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih itd?
- Ned071
#226 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
moj najbolji drug, nekad 93. na jadranskoj obali... dijete, 15-16 godina... povaljala armija neku splitsku brigadu kod vakufa, prozora... po povratku, zatvaranja izbjeglica, pucanje po vratima, hapsenja, vodanje natrag onih koje uhapse u bih... djeca skrivena u garazi sedam dana... dokopaju se nekako zagreba i bjez u evropu... bilo je divnih ljudi, jasno je to, al o ovome primmeru i na hiljade drugih se suti jbg...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#227 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
uvijek je bilo pomozi sirotu na svoju sramotu
svima nam je trebala pomoć
barem nama normalnim ljudima
ja sam svima zahvalan svakim danom spominjem i caritas i rodbinu koja je jela što i ja
dakle nije bilo razdvajanja
i to nas je spasilo
ja sam svima zahvalan svakim danom spominjem i caritas i rodbinu koja je jela što i ja
i to nas je spasilo
- Kejn
#228 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Hrvatska je učestvovala u UZP-u konflikt je bio međunarodnog karaktera. Ove priče o izbjeglicama i mazanju očima međunarodnoj zajednici dok se sa druge strane radi na UZP-u su manje više nebitne i na nivou neke rubrike iz avaza. Klasični hinjski latinluk. Jedno radi, drugo govori, treće misli. Al eto ne prođe... sad su osuđeni ko agresori. A te priče nije suđeno hrvatskoj i slične gluposti su semantičke i tehničke prirode. Vrh Hrvatske države je učestvovao u UZP-u to je jedino što je važno.
-
biscanka2
#229 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Ma jasta i i za to bogatstvo (casu vode) trebali bi da im komad drzave damo,da zaboravimo pobijene i mucene ljude i trebalo bi nas sram biti sto ne dozvoljavamo dalje pljuvanje i sirenje mrznje po nasoj domovini.moonca wrote:Pomogla je dovoljno. Pa makar to bila i casa vode.
Pruzila je nadu, a to je u to vrijeme bilo bogatstvo.
Haloooo
Postenim ljudima svaka cast, nazalost radikalne strane ih nadjacavaju (barem javno).
-
hizo ramidovic
#230 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
casni izuzeci su i postojali, to je i spomenuto.supercali wrote: Sto opet moramo razdvojiti kad se prica o hrvatskoj
Te konvoje sigurno nije kontrolisao deda mato iz makarske ili deda ivo iz varazdina koji su mozda pomagali izbjeglicama
To su cinili politicke i vojne vodje i oni su imali koristi od njih a ne mato i ivo koji danas zive isto kao i prosjecni bosanac i hercegovac u kreditu i pokriva se od prvog do prvog uglavnom
ovdje i govorimo generalno o politici a ne o obicnim gradjanima. izbjeglicama se "nabija na nos" nekakvo gostoprimstvo koje je, izgleda, trebalo naplatiti kasnije kroz uzp, etnicko ciscenje i ostale zlocine. to je suludo, dno dna!
dalje, niko normalan sa bosanske strane, jednako kao i sud u haagu, nije okrivio cjelokupan hrvatski narod vec iskljucivo zvanicnu drzavnu hrvatsku politiku koja se u to vrijeme vodila.
-
moonca
#231 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Polako zeno.biscanka2 wrote:Ma jasta i i za to bogatstvo (casu vode) trebali bi da im komad drzave damo,da zaboravimo pobijene i mucene ljude i trebalo bi nas sram biti sto ne dozvoljavamo dalje pljuvanje i sirenje mrznje po nasoj domovini.moonca wrote:Pomogla je dovoljno. Pa makar to bila i casa vode.
Pruzila je nadu, a to je u to vrijeme bilo bogatstvo.
Haloooo![]()
Postenim ljudima svaka cast, nazalost radikalne strane ih nadjacavaju (barem javno).
Sjetite se pocetka.
Za sve ostalo sto si navela ----- svi podjednako ucestvuju - perfektna saradnja sve tri strane preko dvadeset godina.
- supercali
#232 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Znam ja sta si ti napisao (kad normalno piseshizo ramidovic wrote:casni izuzeci su i postojali, to je i spomenuto.supercali wrote: Sto opet moramo razdvojiti kad se prica o hrvatskoj
Te konvoje sigurno nije kontrolisao deda mato iz makarske ili deda ivo iz varazdina koji su mozda pomagali izbjeglicama
To su cinili politicke i vojne vodje i oni su imali koristi od njih a ne mato i ivo koji danas zive isto kao i prosjecni bosanac i hercegovac u kreditu i pokriva se od prvog do prvog uglavnom
ovdje i govorimo generalno o politici a ne o obicnim gradjanima. izbjeglicama se "nabija na nos" nekakvo gostoprimstvo koje je, izgleda, trebalo naplatiti kasnije kroz uzp, etnicko ciscenje i ostale zlocine. to je suludo, dno dna!
dalje, niko normalan sa bosanske strane, jednako kao i sud u haagu, nije okrivio cjelokupan hrvatski narod vec iskljucivo zvanicnu drzavnu hrvatsku politiku koja se u to vrijeme vodila.
Nego govorim o trendu da se odmah krivi citava hrvatska i sve se gleda crno bijelo
Sa hrvatske strane je to da bih odmah smatra hrvate neprijateljima i da svi tako misle
To je problem
Sad puno ljudi ne razdvaja te izuzetke makar to jedan covjek bio u hr koji nije mislio zlo bosni i hercegovini kao sto ni puno hrvata ne konta da ja recimo razdvajam obicnog gradjanina od tudjmana bobana prlica i sta ja znam ko je sve bio u ratu na celu hr politike
- Maraschino
#233 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
bas tako, nije bilo razdvajanja ako si katolik.Black swan wrote:uvijek je bilo pomozi sirotu na svoju sramotu
i to nas je spasilo
- muha_sa
#234 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
jesu njihovi politicari--od Kolinde preko Plenkovica do ovog Covica i daljehizo ramidovic wrote:casni izuzeci su i postojali, to je i spomenuto.supercali wrote: Sto opet moramo razdvojiti kad se prica o hrvatskoj
-
moonca
#235 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Moji nisu katolici , na osnovu jednog pisma-bilo je neophodno - -dobivali su redovnu pomoc .Maraschino wrote:bas tako, nije bilo razdvajanja ako si katolik.Black swan wrote:uvijek je bilo pomozi sirotu na svoju sramotu
i to nas je spasilo
Zahvalna.
- SaraFina
#236 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Nije bilo razdvajanja ni u Sarajevu i Tuzli, Zenici, Bihaću. ... kad je humanitarna stizala.Maraschino wrote:bas tako, nije bilo razdvajanja ako si katolik.Black swan wrote:uvijek je bilo pomozi sirotu na svoju sramotu
svima nam je trebala2 pomoć
i to nas je spasilo
A bogami u Stocu, Ljubuškom, Čapljini, Čitluku i sličnim destinacijama jeste.
Ah da. Ti Bošnjaci su ljetovali u Heliodromu i Dretelju. Opss
-
hizo ramidovic
#237 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
kako rekoh, nije bas da se krivi citava hrvatska. znam dosta ljudi koji su imali pozitivna iskustva, ali ih znam dosta i koji su svasta prozivjeli, jedva zivu glavu izvlacili itd.supercali wrote: Znam ja sta si ti napisao (kad normalno pises)
Nego govorim o trendu da se odmah krivi citava hrvatska i sve se gleda crno bijelo
Sa hrvatske strane je to da bih odmah smatra hrvate neprijateljima i da svi tako misle
To je problem
Sad puno ljudi ne razdvaja te izuzetke makar to jedan covjek bio u hr koji nije mislio zlo bosni i hercegovini kao sto ni puno hrvata ne konta da ja recimo razdvajam obicnog gradjanina od tudjmana bobana prlica i sta ja znam ko je sve bio u ratu na celu hr politike
ja govorim o trendu u hrvatskoj kojim se izbjeglicama prigovara nekakvo gostoprimstvo i isto se nastoji navesti kao zalog za kasnije zlocine.
to nije normalno i to se i u hrvatskoj mora razluciti. i opet, svo to gostoprimstvo uredno je naplaceno.
- muha_sa
#238 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
za vrijeme opsade NIKAD ni od kog ni grama dobio nisam--a vala nisam ni tražio
ono što smo u haustoru redovno dobijali to je to
mene nešto drugo zanima
sve ove zemlje koje su prihvacale izbjeglice iliti protjerane iz BiH jesu li dobijali neku lovu od ostalih zemalja svijeta
valjda je bio neki fonda za te svrhe
ono što smo u haustoru redovno dobijali to je to
mene nešto drugo zanima
-
hizo ramidovic
#239 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
ko ce koga k'o svoj svoga...muha_sa wrote:jesu njihovi politicari--od Kolinde preko Plenkovica do ovog Covica i daljehizo ramidovic wrote: casni izuzeci su i postojali, to je i spomenuto.
dzesi muha, sta mai?
koga si zavalio sa onim gumama?
- supercali
#240 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Pa ja ti kazem da dosta njih krivi citavu hrvatsku jer su nacionalno zadojeni kao sto dosta hrvata u hr prigovara za izbjeglice i sl iz istog razloga jer su nacionalno zadojenihizo ramidovic wrote:kako rekoh, nije bas da se krivi citava hrvatska. znam dosta ljudi koji su imali pozitivna iskustva, ali ih znam dosta i koji su svasta prozivjeli, jedva zivu glavu izvlacili itd.supercali wrote: Znam ja sta si ti napisao (kad normalno pises)
To je problem
ja govorim o trendu u hrvatskoj kojim se izbjeglicama prigovara nekakvo gostoprimstvo i isto se nastoji navesti kao zalog za kasnije zlocine.
to nije normalno i to se i u hrvatskoj mora razluciti. i opet, svo to gostoprimstvo uredno je naplaceno.
Znaci isti profil ljudi je tu samo zastupaju suprotne strane
Izmedju njih su ljudi koji u hr kazu nase vodje su napravile gresku u bih napravile agresiju i sl a u bih kazu politika hr je kriva dok obicni gradjani su vecinom pomagali koliko su mogli
- supercali
#241 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Ovo i ja htjedoh reci caritas je puno pomagao i ne katolike u sarajevuSaraFina wrote:Nije bilo razdvajanja ni u Sarajevu i Tuzli, Zenici, Bihaću. ... kad je humanitarna stizala.Maraschino wrote:bas tako, nije bilo razdvajanja ako si katolik.Black swan wrote:uvijek je bilo pomozi sirotu na svoju sramotu
svima nam je trebala2 pomoć
i to nas je spasilo
Za istala mjesta ne mogu pricati jer ne znam
-
hizo ramidovic
#242 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
samo su proporcije obrnute...supercali wrote: Pa ja ti kazem da dosta njih krivi citavu hrvatsku jer su nacionalno zadojeni kao sto dosta hrvata u hr prigovara za izbjeglice i sl iz istog razloga jer su nacionalno zadojeni
Izmedju njih su ljudi koji u hr kazu nase vodje su napravile gresku u bih napravile agresiju i sl a u bih kazu politika hr je kriva dok obicni gradjani su vecinom pomagali koliko su mogli
- supercali
#243 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Proporcije su sasvim nebitne cim ima ocvakvog razmisljanjahizo ramidovic wrote:samo su proporcije obrnute...supercali wrote: Pa ja ti kazem da dosta njih krivi citavu hrvatsku jer su nacionalno zadojeni kao sto dosta hrvata u hr prigovara za izbjeglice i sl iz istog razloga jer su nacionalno zadojeni
-
hizo ramidovic
#244 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
nisu nebitne, jarane.supercali wrote:Proporcije su sasvim nebitne cim ima ocvakvog razmisljanjahizo ramidovic wrote: samo su proporcije obrnute...
puno je veci broj onih u bosni koji jasno razlikuju ko je kriv od onih u hr koji spocitavaju izbjeglicama gostoprimstvo.
- SaraFina
#245 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
supercali wrote:Proporcije su sasvim nebitne cim ima ocvakvog razmisljanjahizo ramidovic wrote:samo su proporcije obrnute...supercali wrote: Pa ja ti kazem da dosta njih krivi citavu hrvatsku jer su nacionalno zadojeni kao sto dosta hrvata u hr prigovara za izbjeglice i sl iz istog razloga jer su nacionalno zadojeni
Pazi nešto respo u vezi i Hrvata u HR sad. Nisu Bošnjaci okupirali im komad kifle i pravili neke RSK, kao Srbi što su. A vidjećeš komentara dosta iz tih slavonskih krajeva na naš račun.
Ja recimo iz Sarajeva, uvjek sam blagonaklono gledala na njih, Vukovar i Skabrnja su mi bili u rangu Srebrenice po stradanju.
Zadar ili Dubrovnik i ona granatiranja...
Dakle, ovim medijskim spinovima i politikom njihovih političara, te optužbama na račun Bošnjaka ispinali su ljude koji su stradali od Srba da im Bošnjaci budu neprijatelji isto ako ne i gore rangirani.
U tome je bit.
Ja bi lično opet ponavljam prije ovu presudu Srbiji željela, ali nikakav bošnjački lobi ni politika nisu učestvovali u kreiranju klasifikacije UZP i Hrvatskoj.
To treba razgraničiti svaki iole dobronamjeran čovjek. Bošnjak ili Hrvat. Nevažno.
- supercali
#246 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Cim postoji jedan u "mom" narodu koji pljuje bezveze za mene je isto kao da pljuju svihizo ramidovic wrote:nisu nebitne, jarane.supercali wrote:Proporcije su sasvim nebitne cim ima ocvakvog razmisljanjahizo ramidovic wrote: samo su proporcije obrnute...
puno je veci broj onih u bosni koji jasno razlikuju ko je kriv od onih u hr koji spocitavaju izbjeglicama gostoprimstvo.
Ja sam za to da se prvo cisti svoja avlija pa tek tudja jer ne ciscenjem svoje avlija druga strana uvijek ima argument e vidite sta pricaju na vasoj strani bez obzira na brojnost
-
hizo ramidovic
#247 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
e jebiga, jaro, sad ga bas precera...supercali wrote: Cim postoji jedan u "mom" narodu koji pljuje bezveze za mene je isto kao da pljuju svi
Ja sam za to da se prvo cisti svoja avlija pa tek tudja jer ne ciscenjem svoje avlija druga strana uvijek ima argument e vidite sta pricaju na vasoj strani bez obzira na brojnost
- Maraschino
#248 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Caritas kao Caritas je mozda pomagao recimo bolnice ali paket u Tuzli od Caritasa nisi mogao dobiti jer su pravili svoje spiskove i pozivali nocu da se ujutro dodje po paket.supercali wrote:SaraFina wrote:Ovo i ja htjedoh reci caritas je puno pomagao i ne katolike u sarajevuMaraschino wrote:
Nije bilo razdvajanja ni u Sarajevu i Tuzli, Zenici, Bihaću. ... kad je humanitarna stizala.
Za istala mjesta ne mogu pricati jer ne znam
To mi pricao jaran Hrvat.
- supercali
#249 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Pa o cemu ja pisemSaraFina wrote:
Pazi nešto respo u vezi i Hrvata u HR sad. Nisu Bošnjaci okupirali im komad kifle i pravili neke RSK, kao Srbi što su. A vidjećeš komentara dosta iz tih slavonskih krajeva na naš račun.
Ja recimo iz Sarajeva, uvjek sam blagonaklono gledala na njih, Vukovar i Skabrnja su mi bili u rangu Srebrenice po stradanju.
Zadar ili Dubrovnik i ona granatiranja...
Dakle, ovim medijskim spinovima i politikom njihovih političara, te optužbama na račun Bošnjaka ispinali su ljude koji su stradali od Srba da im Bošnjaci budu neprijatelji isto ako ne i gore rangirani.
U tome je bit.
Ja bi lično opet ponavljam prije ovu presudu Srbiji željela, ali nikakav bošnjački lobi ni politika nisu učestvovali u kreiranju klasifikacije UZP i Hrvatskoj.
To treba razgraničiti svaki iole dobronamjeran čovjek. Bošnjak ili Hrvat. Nevažno.
Vidis da krivim politiku za sve jer obicni narod na svim stranama je najmanje kriv
Sad mozemo diskutovati koliko su ljudi podlozni medijskoj propagandi pa i onaj koji ne misli uslovno zlo drugoj strani prica tako jer je cuo to u medijima
Za to sto govoris nismo mi uzeli ni pedalj
Naravno da nismo al ja cu to dokazivati cinjenicama i istinom a ne pljuvanjem
Prvo se mi moramo sami ocistiti od huskaca i sl a na stol staviti cinjenice pa kad ti ovaj iz slavonije kaze vi ste ubijali hrvate uzimali teritorije ti mu dokaze pod nos
- supercali
#250 Re: Čist račun, duga ljubav : U kojoj je mjeri Hrvatska devedesetih pomogla Bošnjacima u ratu, zbrinjavanju izbjeglih it
Nema tu pretjerivanja jer je tako za menehizo ramidovic wrote:e jebiga, jaro, sad ga bas precera...supercali wrote: Cim postoji jedan u "mom" narodu koji pljuje bezveze za mene je isto kao da pljuju svi
Ti mozes u sebi misliti sta hoces al ne mozes javno pricati bas kako zelis
Ustvari mozes al onda budi spreman snositi posljedice
I ja sam za to da se do zadnjeg pljuvaca rijesi to
Onda bilo ko sa druge strane ne moze ti prigovarati kao sto prigovaraju sada
Ti pomenes zlocine hrvatskih postrojbi nad muslimanima ili kime vec a oni odmah a sta je sa zlocinima nad hrvatina i sl