nisi ni ti dalekoConnaisseur Karlin wrote: ma nisi ni predaleko od Sibira![]()
eskimi ne zive dugo i naucno j dokazano, upravo radi brutalnih uslova zivota
Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
- spreca
#226 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
- Connaisseur Karlin
#227 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Edin H. wrote:Jeste, po Staljinovoj direktivi.Connaisseur Karlin wrote: ti si u Sibiru![]()
- Connaisseur Karlin
#228 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
pa nisam, prosle godine sam bila jako blizuspreca wrote:nisi ni ti dalekoConnaisseur Karlin wrote: ma nisi ni predaleko od Sibira![]()
eskimi ne zive dugo i naucno j dokazano, upravo radi brutalnih uslova zivota
- spreca
#229 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
vrhovnog komadanta moras slusatiEdin H. wrote:Jeste, po Staljinovoj direktivi.Connaisseur Karlin wrote: ti si u Sibiru![]()
- vazi
#230 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Mislim da treba uzivati u malim stvarima i da je u tome sreca.
Sve zavisi sta ko trazi i ocekuje od zivota.
Da se ima za normalan zivot e sad, sta to kome znaci " normalan " zivot ? To je ono ko za sadaku - dijelite višak ! A sta je kome visak, to je drugi par opanaka .
Imam radnu kolegicu, bila se udala za dobrostojeceg prdonju, razveli se po stare dane i on joj isplatio polovinu kuce.
Kupila ona sebi malu, slatku kucicu i pokazuje mi jucer slike: pretvorila pola vrta u " suhi" vrt, to je malo i moda al ona je to zbog para , kaze lakse odrzavati, kamenje i sljunak poredani , nema zalijevanja. Elem, doslo joj od vodovoda da je potrosila oko 100€ manje vode i ona sva sretna
Ne fali joj para, ima 3000€ platu i niko od nje ne zavisi al je skrtaaaaaa, od same sebe ona otkida . I, kakve joj je fajde od para?
Kaze jedan cifut, pun para, savjetuje jednog mladjeg kolegu: puni dzepovi i uza zid hodaj, obori pogled . Mozda nije najbolji prevod ali smisao je u tome - budi bogat i prikrij to, nek nije vidljivo !
Da se ima za normalan zivot e sad, sta to kome znaci " normalan " zivot ? To je ono ko za sadaku - dijelite višak ! A sta je kome visak, to je drugi par opanaka .
Imam radnu kolegicu, bila se udala za dobrostojeceg prdonju, razveli se po stare dane i on joj isplatio polovinu kuce.
Kupila ona sebi malu, slatku kucicu i pokazuje mi jucer slike: pretvorila pola vrta u " suhi" vrt, to je malo i moda al ona je to zbog para , kaze lakse odrzavati, kamenje i sljunak poredani , nema zalijevanja. Elem, doslo joj od vodovoda da je potrosila oko 100€ manje vode i ona sva sretna
Ne fali joj para, ima 3000€ platu i niko od nje ne zavisi al je skrtaaaaaa, od same sebe ona otkida . I, kakve joj je fajde od para?
Kaze jedan cifut, pun para, savjetuje jednog mladjeg kolegu: puni dzepovi i uza zid hodaj, obori pogled . Mozda nije najbolji prevod ali smisao je u tome - budi bogat i prikrij to, nek nije vidljivo !
- Connaisseur Karlin
#231 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
vazi wrote:Mislim da treba uzivati u malim stvarima i da je u tome sreca.
Kupila ona sebi malu, slatku kucicu i pokazuje mi jucer slike: pretvorila pola vrta u " suhi" vrt, to je malo i moda al ona je to zbog para , kaze lakse odrzavati, kamenje i sljunak poredani , nema zalijevanja. Elem, doslo joj od vodovoda da je potrosila oko 100€ manje vode i ona sva sretna![]()
-
moonca
#232 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Ima i oko mene vrlo bogatih ,ali ti novci su na racunima, investicijama. I oni su ziva bica kao i mi.Ne razbacuju se na svakodnevnim stvarima , potrepstinama, tu su isti kao mi, ali imaju skupe kuce, namjestaj, pojedina putovanja,izlaske u restorane- ne bas skupe.vazi wrote:Mislim da treba uzivati u malim stvarima i da je u tome sreca.
Kupila ona sebi malu, slatku kucicu i pokazuje mi jucer slike: pretvorila pola vrta u " suhi" vrt, to je malo i moda al ona je to zbog para , kaze lakse odrzavati, kamenje i sljunak poredani , nema zalijevanja. Elem, doslo joj od vodovoda da je potrosila oko 100€ manje vode i ona sva sretna![]()
Znala sam jednog, cesto je dolazio u restoran, i uvijek on placa. Pitali smo ga jednom - dokle
Interesantni su jevreji- u 80 % slucajeva za stolom je jedan racun i onda podijele jednako koliko je parova. Bude tu i onih sto vise narucuju , svejedno-drze se jednake podjele.
Jevrejske zene se jako vole pokazati.Vode racuna o modi -vrlo.
@vazi -gdje ti zivi kolegica.?
Ne cudi me sto je srkta ili mozda tako izgleda, ali sto vise para vise i brige -da ce nestati.
- vazi
#233 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Vidis, ova kolegica i ja jako cesto rucamo zajedno i uvijek popolovimo racun, nije vazno ko sta koliko, racun popola iako nam obadvjema firma placa rucak . Zivi u francuskoj.moonca wrote:Ima i oko mene vrlo bogatih ,ali ti novci su na racunima, investicijama. I oni su ziva bica kao i mi.Ne razbacuju se na svakodnevnim stvarima , potrepstinama, tu su isti kao mi, ali imaju skupe kuce, namjestaj, pojedina putovanja,izlaske u restorane- ne bas skupe.vazi wrote:Mislim da treba uzivati u malim stvarima i da je u tome sreca.
Znala sam jednog, cesto je dolazio u restoran, i uvijek on placa. Pitali smo ga jednom - dokle![]()
Interesantni su jevreji- u 80 % slucajeva za stolom je jedan racun i onda podijele jednako koliko je parova. Bude tu i onih sto vise narucuju , svejedno-drze se jednake podjele.
Jevrejske zene se jako vole pokazati.Vode racuna o modi -vrlo.
@vazi -gdje ti zivi kolegica.?
Ne cudi me sto je srkta ili mozda tako izgleda, ali sto vise para vise i brige -da ce nestati.
Nije isto biti bogat prva i peta generacija u porodici.
Prva generacija je cesto izolovana, ubacuje se u redove kojima ne pripada, fali manira po nekad... Sjetih se jedne bivse i na zalost vec pok kolegice. Promovisana u direktora , pocela ici na malo "vece", vaznije sastanke i kupila sebi malu brosuru " bonton ", ono sto smo mi ucili maltene u osnovnoj. Njoj se valjalo probijati , dijete sa sela, sto bi se kod nas reklo, otac poljoprivrednik.. i stresnije joj je bilo sigurno vec njenoj kolegici ciji je otac bio inzinjer ili direktor ili vlasnik neke firme..
Imam prijatelje, zive u njemackoj, prilicno bogati da ne kazem bas bogati. Roditelji su stekli sve to uz puno odricanja i dan danas vise cijene marku od vecine prosjecnih ljudi. Njihova djeca , odrasli ljudi, imaju potpuno drugaciji odnos prema parama i lakse ih trose. Unucad su za prvi rodendan dobili po stan, na njih upisan.. mogla bih o tome pisati koliko hoces.... dolazi im rodbina iz bosne i ova jedna kupije svojoj unucici neke suknjice po 150€ a djetetu 5 god,ova je bogata gleda nista joj nije jasno jer ona iz principa nece da kupi svome unucetu kupace skuplje od 10€ ! A to je ono pa pijacna cijena ... zena nece da razvija kod djeteta tu svjesnost ni odnos prema markama i brendovima itd itd...
Kaze ta bogata npr nekretnine ne treba kupaviti od vlasnika koji je to kupio ili gradio vec od nasljednika, dace jeftinije
Ko je bogat nek radi s njima sta god hoce ali neka ga to usrecuje. Neko putuje, neko stedi, neko ovo neko ono; sve dok to nikome ne skodi a njih usrecuje meni odgovara
-
moonca
#234 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Da, upravo je tako i vecini slucajeva kako si opisala.
I Ja vidjam, 'stare pare' ne kupuju djeci 'dizajnersku odjecu', djeca u restoranima piju kao i roditelji vodu tocenu, ne flasiranu , i tako .... mislim sve su to sitnice sto nas nekada tjeraju na razmisljanje-- zasto stede. Ne, stede-takvi su -nisu ustedjeli bogatsvo zbog toga ali je to zivotni stil ,stav koji im omgucuje da ono sto steknu i zadrze.
I Ja vidjam, 'stare pare' ne kupuju djeci 'dizajnersku odjecu', djeca u restoranima piju kao i roditelji vodu tocenu, ne flasiranu , i tako .... mislim sve su to sitnice sto nas nekada tjeraju na razmisljanje-- zasto stede. Ne, stede-takvi su -nisu ustedjeli bogatsvo zbog toga ali je to zivotni stil ,stav koji im omgucuje da ono sto steknu i zadrze.
- nagibSA
#235 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Za srecu je potrebno jos nesto pored para. Materijalne stvari kupljene parama su kratkotrajne srece i srece koje brzo dosade. Covjeku bi u zivotu bilo dosadno da nista ne radi pa i da ima pare. Moras imati i neki cilj, interesovanja, ljubav, organizaciju...ne mozes biti ni ko klada sa parama.
Sa istom kolicinom novca ne zive svi ljudi istim kvalitetom zivota...Treba i znati zivjeti i uzivati, a nije bas da svi znaju. Ko to sve sastavi i napravi neki balans taj je bogat i sretan i uspjesan covjek.
Sa istom kolicinom novca ne zive svi ljudi istim kvalitetom zivota...Treba i znati zivjeti i uzivati, a nije bas da svi znaju. Ko to sve sastavi i napravi neki balans taj je bogat i sretan i uspjesan covjek.
- Laertes
#236 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Jel' ovo Mato Đaković lijevo?pici wrote:
ovo kokuz nemre priustit pa sad vidte
-
Ci-Nick
#237 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Možda bi odgovor bio najbliži odgovoru na pitanje: Jesu li zdravi ljudi sretniji od bolesnih ?
Dobro zdravlje nije garancija sreće ali je bolest ( teža ) isto kao i siromaštvo opterećujući faktor.
Dobro zdravlje nije garancija sreće ali je bolest ( teža ) isto kao i siromaštvo opterećujući faktor.
-
realna do boli
#238 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Kod bogatih ce se uvijek naci jedan clan familije, koji ce biti toliko sretan
da spiska svo bogatstvo. Kod siromasnih ce uvijek biti jedan clan, koji ce biti sretan, da stvori bogatstvo.
Ako je bogatstvo mjerilo srece...a nije.
Ako je bogatstvo mjerilo srece...a nije.
- vazi
#239 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Upravo tako, materijalne brzo dosade.nagibSA wrote:Za srecu je potrebno jos nesto pored para. Materijalne stvari kupljene parama su kratkotrajne srece i srece koje brzo dosade. Covjeku bi u zivotu bilo dosadno da nista ne radi pa i da ima pare. Moras imati i neki cilj, interesovanja, ljubav, organizaciju...ne mozes biti ni ko klada sa parama.
Ne rekoh sve u vezi ovih sto kupuju kupaci za 10€- oni dijele i kapom i sakom rodbini u bosni i ni od koga ne ocekuju ni hvala.
I uce unuke da pomazu druge i da nije sreca para puna vreca.
Taj covjek je jako interesantan, taj koji je stekao bogatstvo - on nece da zove s mobilnog iz Eu u bosnu vec sidje do kabine ( doduse direktno ispred zgrade) i kaze ako dajem a ja se niceg ne odricem nema slasti u tom davanju, zato kao zove iz govornice , bilo je to prije vibera i watsapova ...
Slao je redovno, svakog mjeseca, pare nekoj udruzi u bosni, godinama. Nikad nije dobio od njih ni razglednicu sa malim hvala, nikad nista. A pare su lijegale na njihov racun i njega to nije sprjecavalo da nastavi s uplatama.
Isto tako, jedan od problema bogatih je sto ne znaju ko ih voli i cijeni zbog njih a ko zbog njihovih para... pa se teze odlucuju na udaje i zenidbe.
Zato: a ti sine nako, sredinom
- 512MB
#240 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Naravno da jesu, egzistencionalni stres je glavni uzrok kojekakvim rakovima, tumorima pa i psihosomatskim oboljenjima.
- nagibSA
#241 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Najbolja je ona i ziva istina: 'Srecan je onaj kome malo treba, a ne ko puno ima'. 
-
dječak sa šibicama
#242 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Bogat i zdrav je sretniji od onog siromasnog i zdravog. Da zavrsimo taj dio diskusije.
-
DearJohn
#243 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
I ja mislim.dječak sa šibicama wrote:Bogat i zdrav je sretniji od onog siromasnog i zdravog. Da zavrsimo taj dio diskusije.
- nagibSA
#244 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Kompleksna tema, zavisi i od drugih stvari.
Primjer: Ja vozim Fiata, ti vozis Mercedesa. Po nekoj logici ti bi trebao biti sretniji jer vozis bolje/skuplje auto. Sve zavisi kako ko zivi/razmislja/zadovoljava, sta ga cini srecnim itd. Tesko je za diskutovati, jer nismo svi isti, a nismo ni roboti.
Naravno, niko nije rekao da budes apsolutni siromah, pa da se poredis sa bogatijim, nego ono neki prosjek/ili malo iznad, da bude kompetentno i koliko toliko realno za porediti.
Primjer: Ja vozim Fiata, ti vozis Mercedesa. Po nekoj logici ti bi trebao biti sretniji jer vozis bolje/skuplje auto. Sve zavisi kako ko zivi/razmislja/zadovoljava, sta ga cini srecnim itd. Tesko je za diskutovati, jer nismo svi isti, a nismo ni roboti.
Naravno, niko nije rekao da budes apsolutni siromah, pa da se poredis sa bogatijim, nego ono neki prosjek/ili malo iznad, da bude kompetentno i koliko toliko realno za porediti.
- vazi
#245 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
ne mislim takodječak sa šibicama wrote:Bogat i zdrav je sretniji od onog siromasnog i zdravog. Da zavrsimo taj dio diskusije.
- Connaisseur Karlin
#246 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
vazi, Srtna Vam Nova Godinavazi wrote:ne mislim takodječak sa šibicama wrote:Bogat i zdrav je sretniji od onog siromasnog i zdravog. Da zavrsimo taj dio diskusije.
u vezi teme: sve ovisi od zivotnih okolnosti, materijalno i zdrstvno stanje se mjenjaju, nasi ciljevi se mjenjanju, i mislim da najvise sreca ovisi od ispunjenja nasih ciljeva,a za iste je potrebno svasta, ne iskljucivo novac, ali isit jeste nekad neopohodan
-
moonca
#247 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Situacija u Orlandu-dosle izbjeglice '93-'94 ne sjecam se tacno, jedan covjek ,taksista se dao u pomoc kako je mogao i cime je mogao. Zbilja bio od pomoci,No nakon nekog vremena, sta se desilo- covjek je propao- misli se novcano. Komentar izbjeglica je navodno bio -- ih blento, nije znao da radi. Njemu niko nije pritekao u pomoc.vazi wrote:Upravo tako, materijalne brzo dosade.nagibSA wrote:Za srecu je potrebno jos nesto pored para. Materijalne stvari kupljene parama su kratkotrajne srece i srece koje brzo dosade. Covjeku bi u zivotu bilo dosadno da nista ne radi pa i da ima pare. Moras imati i neki cilj, interesovanja, ljubav, organizaciju...ne mozes biti ni ko klada sa parama.
Ne rekoh sve u vezi ovih sto kupuju kupaci za 10€- oni dijele i kapom i sakom rodbini u bosni i ni od koga ne ocekuju ni hvala.
Taj covjek je jako interesantan, taj koji je stekao bogatstvo - on nece da zove s mobilnog iz Eu u bosnu vec sidje do kabine ( doduse direktno ispred zgrade) i kaze ako dajem a ja se niceg ne odricem nema slasti u tom davanju, zato kao zove iz govornice , bilo je to prije vibera i watsapova ...
Slao je redovno, svakog mjeseca, pare nekoj udruzi u bosni, godinama. Nikad nije dobio od njih ni razglednicu sa malim hvala, nikad nista. A pare su lijegale na njihov racun i njega to nije sprjecavalo da nastavi s uplatama.
Isto tako, jedan od problema bogatih je sto ne znaju ko ih voli i cijeni zbog njih a ko zbog njihovih para... pa se teze odlucuju na udaje i zenidbe.
- vazi
#248 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Hvala, sretna Nova i tebi, sve najljepse, zdravlja i zadovoljstva !Connaisseur Karlin wrote:vazi, Srtna Vam Nova Godinavazi wrote:ne mislim takodječak sa šibicama wrote:Bogat i zdrav je sretniji od onog siromasnog i zdravog. Da zavrsimo taj dio diskusije.![]()
u vezi teme: sve ovisi od zivotnih okolnosti, materijalno i zdrstvno stanje se mjenjaju, nasi ciljevi se mjenjanju, i mislim da najvise sreca ovisi od ispunjenja nasih ciljeva,a za iste je potrebno svasta, ne iskljucivo novac, ali isit jeste nekad neopohodan
Upravo tako, panta rei, nista nije staticno pa ni zdravlje ni novac...
Fino je imati paraaaaa, al toliko je ljudi pocelo od nule i stvorilo kapital - vidi marka i njegov fb
Ima mali milion knjiga na ovu temu tj na temu srece... bogati idu kod psihoterapeuta a sirotinja se druzi i komunicira i sami su sebi najbolji terapeuti.
John gray, kako postici ono sto zelimo i cijeniti ono sto imamo .
Mihaly csikszenthmihalyi - zivjeti, psihologija srece
Izmedju ostalih izdvajam te dvije knjige, meni su se dopale , pricaju o sreci , paramai tako to..
Mirnu i laku noc vam zelim, pepo pajkite
- vazi
#249 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Covjek je takav, uvijek bio i ostao.moonca wrote:Situacija u Orlandu-dosle izbjeglice '93-'94 ne sjecam se tacno, jedan covjek ,taksista se dao u pomoc kako je mogao i cime je mogao. Zbilja bio od pomoci,No nakon nekog vremena, sta se desilo- covjek je propao- misli se novcano. Komentar izbjeglica je navodno bio -- ih blento, nije znao da radi. Njemu niko nije pritekao u pomoc.vazi wrote:Upravo tako, materijalne brzo dosade.nagibSA wrote:Za srecu je potrebno jos nesto pored para. Materijalne stvari kupljene parama su kratkotrajne srece i srece koje brzo dosade. Covjeku bi u zivotu bilo dosadno da nista ne radi pa i da ima pare. Moras imati i neki cilj, interesovanja, ljubav, organizaciju...ne mozes biti ni ko klada sa parama.
Al to neka nas ne obeshrabri da cinimo dobra djela , naravno da ni sebe ne treba zaboraviti
- vazi
#250 Re: Jesu li bogati ljudi srecniji od siromašnih
Tesko je biti bogat i ostat covjek. Da bi se zastitilo i sacuvalo to malo ljudskosti potrebno se ponasati ko da nisi bogatmoonca wrote:Da, upravo je tako i vecini slucajeva kako si opisala.
Najvise to govorim poucena onim cikom sto je stvorio bogatstvo i zadrzao djecju dusu, on je bio tako ugodan za druzenje.. rahmet njegovoj dusi... imam teku njegovih mudrih izreka.
Ako ne znas granicu onda nikad neces biti zadovoljan da ne kazem srecan.
Odoh spavat , bolje je