Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#226 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
average bošnjo forumaš
sve što nije muslimansko
je kršćansko
sve što nije muslimansko
je kršćansko
- Zejnep
#227 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
jesi ti zadojen mržnjomBlack swan wrote:average bošnjo forumaš
sve što nije muslimansko
je kršćansko
- edo_79
#228 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Šta ka'e... đe'š za Novu .... U javnu kuhinjuZejnep wrote:jesi ti zadojen mržnjomBlack swan wrote:average bošnjo forumaš
sve što nije muslimansko
je kršćansko
- Truba
#229 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
pa vi ste levati koji nepoznaju osnoveZejnep wrote:jesi ti zadojen mržnjomBlack swan wrote:average bošnjo forumaš
sve što nije muslimansko
je kršćansko
ti prvi pa onda pici
pa onda svi forumaši koji brane ovu tezu
ljudi se po kršćanskim krajevima satraše objašnjavajući kako koka kola deda mraz piva i klizanje kao i šoping
nema veze s adventom i prebožićnim vremenom
a vi ovdje podmećete upravo suštinu onoga što nije kršćanstvo kao teheran slavi isusovo rođenje
koji ste odron ocam
ovo je isto kao one reklame za bajram i pivu i tome slično
al naša nek je kritika gluposti mržnja
ps. podržavam market isto kao i valentinovo i noć vještica nek se ljudi zabavljaju svaka im čast i ja idem na te markete
- Zejnep
#230 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
DakleBlack swan wrote:pa vi ste levati koji nepoznaju osnoveZejnep wrote:jesi ti zadojen mržnjomBlack swan wrote:average bošnjo forumaš
sve što nije muslimansko
je kršćansko
ti prvi pa onda pici
ljudi se po kršćanskim krajevima satraše objašnjavajući kako koka kola deda mraz piva i klizanje kao i šoping
a vi ovdje podmećete upravo suštinu onoga što nije kršćanstvo kao teheran slavi isusovo rođenje![]()
koji ste odron ocam
ps. podržavam market isto kao i valentinovo i noć vještica nek se ljudi zabavljaju svaka im čast i ja idem na te markete
...ali je krajnje čudno da bošnjo to ne zna?ljudi se po kršćanskim krajevima satraše objašnjavajući kako koka kola deda mraz piva i klizanje kao i šoping
Komercijalni Djeda Mraz, ovaj kojeg znamo je...šta?
Komercijalizirani lik veselog Djede Božićnjaka koji širom svijeta uveseljava djecu poklonima, vuče svoje podrijetlo od kršćanskog sveca, svetog Nikole. Preobrazba svetog Nikole u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, a započela je u britanskoj kolonijalnoj Americi....
I dijete od 5 godina, neovisno o vjeroispovjesti roditelja mu, to zna. Ti ne znaš. U stvari znaš ali koristiš svaku pa i ovu nemoguću priliku da ocrniš i izvrjeđaš svoje sugrađane.
Dakle, kako rekoh, zadojen si mržnjom i meni je takvih ljudi istinski žao.
- fortaleza
#231 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Bas ti je zao, mani se patetike.
Mozemo povlaciti paralele izmedju sv Nikole i djeda mraza samo zato sto to vizualno slici medjusobno kad se gleda iz pozicije islama, ali sustinski jedno s drugim nemaju nikakve veze jer simboliziraju sasvim razlicite stvari.
Dok je Nikola krscanski lik koji je dio adventa, Bozica te ima svoj dan u katolickom kalendaru djed mraz je fiktivni lik kojeg su nametnule korporacije, primarno americke u svrhu promocije konzumerizma i sirenja diljem svijeta putem novoglobalne kulture.
Ista stvar kao i s kicenjem jelke koja je dio paganskih staroslavenskih religija te ima veze s ravnodnevnicom, te se takvi rituali zadrzavaju i nakon usvajanja krscanstva u populaciji i dalje nema veze s krscanstvom niti se igdje u ikakvim krscanskim izvorima pa ni Bibliji ne spominje.
Ako ces to i dalje povezivati s krscanstvom, bujrum.
Mozemo povlaciti paralele izmedju sv Nikole i djeda mraza samo zato sto to vizualno slici medjusobno kad se gleda iz pozicije islama, ali sustinski jedno s drugim nemaju nikakve veze jer simboliziraju sasvim razlicite stvari.
Dok je Nikola krscanski lik koji je dio adventa, Bozica te ima svoj dan u katolickom kalendaru djed mraz je fiktivni lik kojeg su nametnule korporacije, primarno americke u svrhu promocije konzumerizma i sirenja diljem svijeta putem novoglobalne kulture.
Ista stvar kao i s kicenjem jelke koja je dio paganskih staroslavenskih religija te ima veze s ravnodnevnicom, te se takvi rituali zadrzavaju i nakon usvajanja krscanstva u populaciji i dalje nema veze s krscanstvom niti se igdje u ikakvim krscanskim izvorima pa ni Bibliji ne spominje.
Ako ces to i dalje povezivati s krscanstvom, bujrum.
- Zejnep
#232 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Vjeruj da mi je žao, eto i tebe mi žao, nije lako biti manjina negdje gdje očima ne možeš gledati većinu 
- fortaleza
#233 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Jos si jednom napisao da ti nije nimalo žao. 
- LeonardoAC
#234 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Bolje da ne ukrašavaju ništa, nego kako to rade inače... uzme one lampice i samo baci na granu "radi reda"fortaleza wrote:Jos si jednom napisao da ti nije nimalo žao.
- Mišo_Kovač
#235 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Nije lako biti manjina negdje gdje je većina tolerantna i fina samo kad joj ideš niz dlaku, prihvataš njene adete i ne ispoljavaš javno svoj osobni identitet... i kad se treba slikat za multi-kulti brošure, reklame i pičke materineZejnep wrote:Vjeruj da mi je žao, eto i tebe mi žao, nije lako biti manjina negdje gdje očima ne možeš gledati većinu
- Truba
#236 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
ovdje sam i počeo pisati negaciju zajedno s glagolom
i brkati č i ć u pojedinim riječima iako sam to oduvijek znao i ispravno govorio
i brkati č i ć u pojedinim riječima iako sam to oduvijek znao i ispravno govorio
- Truba
#237 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
takozvana komšićizacijaMišo_Kovač wrote:Nije lako biti manjina negdje gdje je većina tolerantna i fina samo kad joj ideš niz dlaku, prihvataš njene adete i ne ispoljavaš javno svoj osobni identitet... i kad se treba slikat za multi-kulti brošure, reklame i pičke materineZejnep wrote:Vjeruj da mi je žao, eto i tebe mi žao, nije lako biti manjina negdje gdje očima ne možeš gledati većinu![]()
- Zejnep
#238 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
- triconja
#239 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Tito se okrece u grobu ko turbina hidroelektrane jablanicaBlack swan wrote:ne nego koka kole i deda mrazapici wrote:crknite hejteri... teheran slavi rodjenje isusa![]()
-
PeppermintSA
- Hajvan
#241 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
a da su (kijim slucajem) malo bolje okitili, sve ove jebozovne dusebrznice bi graktale:
“trose nenamjenski buzJetska sredstva”
“bolje da su gladne nahranili”
“a fabrike??"
“u ovakoj krizi dok umirovljenici po kontejnerima kopaju”
“ocam"

“a fabrike??"
“ocam"
- triconja
#242 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Ja bih reko dzaba struju trose, bolje da prodaju EUHajvan wrote:a da su (kijim slucajem) malo bolje okitili, sve ove jebozovne dusebrznice bi graktale:
“a fabrike??"
“ocam"
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#243 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Black swan wrote:
pa vi ste levati koji nepoznaju osnove
ti prvi pa onda pici
a vi ovdje podmećete upravo suštinu onoga što nije kršćanstvo kao teheran slavi isusovo rođenje![]()
koji ste odron ocam
sad ce tebi cika pici reknut koje dedo alij... paroM mrazonja...
Deda Mraz, takođe Božić Bata je izmišljeni lik koji donosi deci poklone na Badnje veče, Božić ili na dan Svetog Nikole (u zapadnoj kulturi) ili za Novu godinu (u istočnoevropskim državama). Verzije i ime ovog lika variraju među različitim kulturama, religijama i narodima.
Božić je kršćanski blagdan kojim se proslavlja rođenje Isusa Krista.
objasnjeno hajd sad u gusle i zagangaJ
-
PeppermintSA
#244 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Pa šta ako je kršćanski praznik?
- pici
#245 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
PeppermintSA wrote:Pa šta ako je kršćanski praznik?
nisi u toku idi sHetaj cuku
- triconja
#246 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Vjerski praznik je ono kad ides na molitve i postujes obrazce ponasanja koji su prilagodjeni nekom dogadjaju, npr. bajram, jom kipur i tako dalje i tako blize sve na tu temu. Dok npr. cimburijada i dan rada nisu vjerski praznici jer nema nekih rituala koji se obavljaju (mislim uz vjerske poglavare) nego udri u flasu pa ko jaci ti il gravitacija.pici wrote:Black swan wrote:
pa vi ste levati koji nepoznaju osnove
ti prvi pa onda pici
koji ste odron ocam
sad ce tebi cika pici reknut koje dedo alij... paroM mrazonja...
Deda Mraz, takođe Božić Bata je izmišljeni lik koji donosi deci poklone na Badnje veče, Božić ili na dan Svetog Nikole (u zapadnoj kulturi) ili za Novu godinu (u istočnoevropskim državama). Verzije i ime ovog lika variraju među različitim kulturama, religijama i narodima.Božić je kršćanski blagdan kojim se proslavlja rođenje Isusa Krista.
objasnjeno hajd sad u gusle i zagangaJ
Naravno bajram se ne slavi tako sto se ode pa loce nego moras postovati neke obicaje i rituale, tako isto kao i bozic, znaci ne slavis bozic ako okitis grad i ako odes da se naloces
- pici
#247 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?

ja vodjena nevidja nit jednog popa a do 25toga ihahaj ihahaj... dze pop
- Laertes
#248 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Samo da dodam još jednu sliku ovima gore:

Lukavac

Lukavac
- triconja
#249 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Nova godina slavi boga Merkura jer najvise brk omaste mercari (vlasnici prodavnica i robe)

- piupiu
#250 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Amko80 wrote:Ukrasi koji su korišteni zadnjih godina u Titovoj su premješteni u Alipašinu, a imam info da su kupljeni novi ukrasi i da će biti ljepše nego prethodnih godina.
Super, radujem se! Grad trenutno izgleda k'o Mordor...