Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post Reply
Ali Kemal

#226 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Ali Kemal »

Haman wrote:O maloljetnim delinkventima da i ne pricamo. Njih nemaju gdje poslati. BiH nema ni jednan VP dom.
Kakva samo anarhija vlada.

Kada se dostigne neki civilizacijski nivo onda se moze svasta napraviti. Kada se krene anticivilizacijskim putem, onda prozivodnja nestaje, dolazi siromastvo.

Image
muha_sa

#227 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by muha_sa »

Image
Haman

#228 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Haman »

Nasi politiucari su "neuki ljudi". Oni nemaju viziju sta napraviti od BiH, a da ne govorim kako to postici. Ako smo mi ( govorim o Bosnjacima) spali da nas vidi jedan S. Tihic, umisljenji sveznalica Dr. Lagumdzija ili nastavnik crtanja Radoncic, sta onda mozemo ocekivati? Prosperitet BiH siguno ne, daljnje zaduzivanje sigurno da. Medjunacionalno nepovjerenja svakako.
:novine: :novine: :novine: :novine:
muha_sa

#229 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by muha_sa »

Haman wrote:Nasi politiucari su "neuki ljudi". Oni nemaju viziju sta napraviti od BiH, a da ne govorim kako to postici. Ako smo mi ( govorim o Bosnjacima) spali da nas vidi jedan S. Tihic, umisljenji sveznalica Dr. Lagumdzija ili nastavnik crtanja Radoncic, sta onda mozemo ocekivati? Prosperitet BiH siguno ne, daljnje zaduzivanje sigurno da. Medjunacionalno nepovjerenja svakako.
:thumbup:

a u parlamentu sjede glumci, pjevaci, tv voditelji, bivši sportisti..............................
Haman

#230 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Haman »

Da, u Skupstini BiH sjede ljudi raznih profesija, ali svi glasaju po direktivi stranackog vodje. Ako radis suprotno letis iz stranke, gubis dobra mjesecna primanja, a svako zivi od novca koji zaradi, bilo u Skupstini BiH, nekom preduzecu ili ne neki drugi nacin.Nase vodje su neprikosnovene, ali nisu odgovorne za sadasnje stanje u BiH. Tako ce kazati ako ih pitate.

animals

#231 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by animals »

Raspadala su se i veca carstva i vece drzave..sve ima svoj vjek trajanja..Jugoslavija se prvo ekonomski raspala, pa onda vjekovnom teznjom Srpstva da svi Srbi u jednu drzavu stanu..U Bosni se pravi ista greska..nista se nije naucilo iz povijesti..
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#232 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by japin_mutapi »

vonSchtigliz

#233 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by vonSchtigliz »

Kad vec baratate sa ciframa u Yugi imal ko da mi odgovori koliko je generala bilo Bosnjaka-Muslimana ( ako je uopste bilo ) a koliko drugih narociti Srba . Koliko je kilometara autoputa imala BiH to vas necu ni pitati :lol: . Ima takodje jedan podatak da od direktorskih mjesta u firmama u mom gradu Banjaluci prije rata Bosnjaci su cinili od 2 do maksimalno 10 % sto sve govori po sebi .
insomnia78

#234 Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by insomnia78 »

Srbi su tradicionalno vise "isli u vojsku" od ostalih
Ne tvrdim da nije bilo i toga na sta ti aludiras

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Objektivni navijac

#235 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Objektivni navijac »

insomnia78 wrote:Srbi su tradicionalno vise "isli u vojsku" od ostalih
Ne tvrdim da nije bilo i toga na sta ti aludiras

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Jos jedan od mitova,stvoren od strane mrzitelja Jugoslavije. Mit o ugrozenosti sviju osim Srba u JNA. Imaju podaci o etnickom sastavu oficira/podoficira JNA,svako dobronamjeran moze ih naci.
U JNA su samo Crnogorci bili extremno zastupljeni ,oko 400 % iznad svoga postotka ali sa obzirom da se radi o minijaturnom narodu,realni brojevi pri tome nisu toliko zastrasujuci. I jedino su Albanci bili tesko zapostavljeni. Ostalo je sve u 5 deka. Bosnjaci i Makedonci su bili malo ispod postotka,Hrvati oko nule,Srbi i Slovenci malo iznad postotka. Slovenci i Hrvatti su cinili vecinu oficirsko/podoficirskoga kadra u avijaciji i mornarici. Cak su i manjine osim Roma i pomenutih Albanca bile solidno zastupljene.
sinuhe

#236 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by sinuhe »

Da, Srba iz Srbije je bilo jos manje od bosanskih i hrvatskih Srba u JNA. To je zapravo bila vojska Crnogoraca i zapadnih Srba porijeklom iz partizanskih krajeva.
Osim toga niko od ugrozenih nikad nije ni dezertirao. Ja znam samo za Nikolu Kavaju, ali on bi bio cetnik.

Evo samo likova iz 91. Vlado Trifunovic sto je predao kasarnu u Varazdinu -Prijedorcanin, Andrija Raseta zapovjednik 5. vojne oblasti u Zagrebu -Donji Lapac(Hrvatska), Mile Mrksic -Vrginmost(Hrvatska), Veljko Kadijevic -Imotski(Hrvatska), Veselin Sljivancanin Crnogorac, Blagoje Adzic -Gacko, Milan Tepic sto se raznio u Bjelovaru -Bosanska Dubica. Zapovjednik rijeckog korpusa Slovenac Marijan Cad ozenjen Srpkinjom iz Drvara. U Splitu je je neki kapetan broda bio cak jedan Makedonac.
Granichar Dobrinjski

#237 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Granichar Dobrinjski »

sinuhe wrote:Da, Srba iz Srbije je bilo jos manje od bosanskih i hrvatskih Srba u JNA. To je zapravo bila vojska Crnogoraca i zapadnih Srba porijeklom iz partizanskih krajeva.
Osim toga niko od ugrozenih nikad nije ni dezertirao. Ja znam samo za Nikolu Kavaju, ali on bi bio cetnik.

Evo samo likova iz 91. Vlado Trifunovic sto je predao kasarnu u Varazdinu -Prijedorcanin, Andrija Raseta zapovjednik 5. vojne oblasti u Zagrebu -Donji Lapac(Hrvatska), Mile Mrksic -Vrginmost(Hrvatska), Veljko Kadijevic -Imotski(Hrvatska), Veselin Sljivancanin Crnogorac, Blagoje Adzic -Gacko, Milan Tepic sto se raznio u Bjelovaru -Bosanska Dubica. Zapovjednik rijeckog korpusa Slovenac Marijan Cad ozenjen Srpkinjom iz Drvara. U Splitu je je neki kapetan broda bio cak jedan Makedonac.
Znaš kako,bilo bi van svakog rezona da je Tito za komandante na važnim mjestima u toj njegovoj vojsci postavljao bivše ustaške ili handžarovske oficire.Morao je na neki način da se oduži onima koji su zaslužni za njegov uspon na vlast a to su bili partizani koji su u najvećem broju bili srpskog porijekla zapadno od Drine a morao je jer ih se vjerovatno i plašio .Nije to samo vojska nego i policija i tajne službe i mnoga direktorska mjesta.Ako je već morao da im se oduži,on je to učinio na način da se pritom ne oduži i narodu iz koga potiču čak naprotiv.Srbi zapadno od Drine su bili jedina veća etnička grupa u Titoslaviji sa statusom podstanara čak i mnogo slabijim statusom od npr.albanske manjine koja je dobila svoj politički entitet - pokrajinu Kosovo.
sinuhe

#238 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by sinuhe »

Imali su dobre pozicije sa kojih su mogli djelovati.
Granichar Dobrinjski

#239 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

sinuhe wrote:Imali su dobre pozicije sa kojih su mogli djelovati.
Djelovali su za sebe i svoje porodice .Radilo se kako sam već napisao o licima srpskog porijekla,ideološkim zaluđenicima i bezkrajno odanim Titu i KPJ-SKJ ili najobičnijim karijeristima.U političkom smislu teško da se mogu smatrati Srbima.I danas u promijenjenim okolnosima.postoji takva vrsta političara i javnih ličnosti npr.Miro Lazović,Bogić Bogićević,Mirko Pejanović,Tatjana Ljujić ...
Havatar

#240 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Havatar »

Granichar Dobrinjski wrote:
sinuhe wrote:Da, Srba iz Srbije je bilo jos manje od bosanskih i hrvatskih Srba u JNA. To je zapravo bila vojska Crnogoraca i zapadnih Srba porijeklom iz partizanskih krajeva.

Znaš kako,bilo bi van svakog rezona da je Tito za komandante na važnim mjestima u toj njegovoj vojsci postavljao bivše ustaške ili handžarovske oficire.Morao je na neki način da se oduži onima koji su zaslužni za njegov uspon na vlast a to su bili partizani koji su u najvećem broju bili srpskog porijekla zapadno od Drine a morao je jer ih se vjerovatno i plašio .Nije to samo vojska nego i policija i tajne službe i mnoga direktorska mjesta.Ako je već morao da im se oduži,on je to učinio na način da se pritom ne oduži i narodu iz koga potiču čak naprotiv.Srbi zapadno od Drine su bili jedina veća etnička grupa u Titoslaviji sa statusom podstanara čak i mnogo slabijim statusom od npr.albanske manjine koja je dobila svoj politički entitet - pokrajinu Kosovo.
Ako su mogli cetnicki oficiri ne vidim sto nisu mogili i ustaski i handzarovski :?:
Objektivni navijac

#241 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Objektivni navijac »

Jasta se Tito plasio 'zapadnih Srba' :D :izet: :D Pusti se tih cetnickih lazi. U Hrvatskoj su velika vecina partizana bili Hrvati ,u Sloveniji,gdje su partizani bili extremno jaki,iskljucivo Slovenci,u CG iskljucivo Crnogorci,crnogorski Srbi ( to su valjda 'Juzni Srbi ako su ovo 'Zapadni Srbi ' :-) ) su bili uglavnom u cetnicima,kao i Srbi iz Srbije.
Srbi su itekako mnogo dobili u Titinoj Jugoslaviji,dozvoljeno im je etnicko ciscenje Banata i Srijema od Njemaca i srbizacija Vojvodine,kao i slobodne ruke u srbizaciji Kosova. Sto se tice ovih 'zapadnih Srba' dobili su cijelu BiH ,kao i ogroman uticaj u RH ,puno,puno veci od cinjenicnog stanja u postotku stanovnistva,ekonomskoj i kulturnoj snazi.
Granichar Dobrinjski

#242 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Objektivni navijac wrote:

Jasta se Tito plasio 'zapadnih Srba' :D :izet: :D Pusti se tih cetnickih lazi. U Hrvatskoj su velika vecina partizana bili Hrvati ,u Sloveniji,gdje su partizani bili extremno jaki,iskljucivo Slovenci,u CG iskljucivo Crnogorci,crnogorski Srbi ( to su valjda 'Juzni Srbi ako su ovo 'Zapadni Srbi ' :-) ) su bili uglavnom u cetnicima,kao i Srbi iz Srbije.
Srbi su itekako mnogo dobili u Titinoj Jugoslaviji,dozvoljeno im je etnicko ciscenje Banata i Srijema od Njemaca i srbizacija Vojvodine,kao i slobodne ruke u srbizaciji Kosova. Sto se tice ovih 'zapadnih Srba' dobili su cijelu BiH ,kao i ogroman uticaj u RH ,puno,puno veci od cinjenicnog stanja u postotku stanovnistva,ekonomskoj i kulturnoj snazi.
Ne znam da li su Srbi ili neki drugi dobili malo ili mnogo,to je stvar subjektivne ocjene.Za nekoga je npr i samo Kragujevac sa užom okolinom = Velika Srbija.Kad sam napisao da se Tito plašio srpskih partizana mislio sam na mogućnost da organizuju pobunu protiv načina na koji je podijelio Jugoslaviju a time i protiv njega lično.Inače je netačno to što si napisao o hrvatskoj brojčanoj dominaciji u redovima partizana jer je do 1943 više od 90 % partizana na području današnje Hrvatske bilo srpskog porijekla kao i u BiH.Tačno je da tim pokretom upravljala KPJ- KPH kojom jesu dominirali (veliko)Hrvati.
Vojvodina koja je i prije WWII imala relativnu srpsku većinu od njemačkog stanovništva je etnički očišćena da bi se napravilo mjesta za Srbe naravno ne iz Leskovca ili Kruševca nego za one koji su Titu najviše smetali - Kninske Krajine i zapadne Bosne.Na Kosovu je Tito preferirao uvoz stanovništva iz Albanije o čemu je pred smrt govorila i njegova udova.
U Hrvatskoj Srbi kao kolektiv dobili su ništa ,nisu smjeli ni da pomisle da stave ćiriličnu tablu kod Knina ili nekog mjesta sa 100 % srpskom većinom.Mnogo veća prava su imali tokom Austrougarske nego u SFRJ a da je bilo direktora u Zagrebu i Splitu koji su se zvali Jovo ili Milorad u to ne sumnjam,znao je Tito da će tako najlakše da održava hrvatski nacionalizam i antijugoslovenstvo na potrebnom nivou.
DakleM objektivni,manje veikohrvatskih laži a više činjenica !
Bodkin

#243 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Bodkin »

tvoje cinjenice su smijesne. Srbi imali sve moguce poluge u drzavi, tj. Nigdje nisu bili zakinuti i opet da najgore prodju u devedesetim. To bi tesko napravili i ovi danasnji pacijenti od politicara

Sent from my Lumia
Granichar Dobrinjski

#244 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Bodkin wrote:tvoje cinjenice su smijesne. Srbi imali sve moguce poluge u drzavi, tj. Nigdje nisu bili zakinuti i opet da najgore prodju u devedesetim. To bi tesko napravili i ovi danasnji pacijenti od politicara

Sent from my Lumia
Zamijenio si me s nekim.Ja nigdje nisam napisao da u Srbi imali sve moguće poluge u državi a ni da su najgore prošli u devedesetim.Naprotiv,Srbi su stvaranjem Republike Srpske značajno popravili svoju poziciju.
Bodkin

#245 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Bodkin »

Najgore daleko prosli. Ali tvoja prica o ugrozenosti srba u jugi smrdi zestoko

Sent from my Lumia
zlokruhovic

#246 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by zlokruhovic »

Bodkin wrote:
zlokruhovic wrote:Jugoslavija nije mogla opstati zbog jedne jednostavne suštinske kvake , a to je religija.

Naivnost ovdašnjih romantičara iz 19.veka je zaista bila nešto lepo gladajući kroz prosvetiteljski humanizam , ali sve ono što su radili palo je u vodu zbog tri religije koje su podelile ljude do sitnih creva još davno pre njih.

Ja sam zato ateista ali nisam Jugosloven po političkom opredeljenju jer mislim da posle ovoliko muke i krvi ovdašnje verske skupine koje sebe iz nekih razloga nazivaju narodima zaslužuju sami sebe i svoju prokletu religiju u svom prokletom toru , pa eto nek' s'njome skapaju kao bezpametna živinčad dok svi konačno ne probleje od muke.

Mogu ova tri naroda da se odjenom ponovo zavole i poštuje sve države,granice,religijska osećanja,..., ali kad tad će religijska izopačenost iz svoje čahure isplivati čim počnu neka svetska politička ili verska pomeranja i tvrljenja.

Pomirite se sa time , i radite na tome da se nikad više u bilo kakve države spajamo , jer će nas proklinjati unuci kao što sad proklinjemo mi one naivce koji su nam ne razmišljajući ovo što imamo ostavili u amanet.
ma ne budi naivan. religija se koristi samo kad postoji prilika. ovdje religija nikad nije bila razlog mrznje izmedju srba i hrvata. to je uvijek bila nacija. srbi su mozda mrzili bosnjake zbog religije ali opet ne primarno. da su bosnjaci bili srbi islamske vjeroispovijesti, ne bi se desilo sto se desilo. dakle reci da je religija kriva je debelo pojednostavljivanje problema.
Religija je osnova i temelj mržnje , i mržnja između Srba i Hrvata je u svojoj esenciji verske prirode koja traje stotinama godina , a nacija se samo nadovezala na to s'obzirom da nacije nisu postijale pre 19.veka.

Srbi su mrzeli muslimane a ne Bošnjake jer su ih smatrali izdajnicima svoga srpskog roda i hrišćanske vere , tako da tu nije bilo mržnje po nacionalnom obrascu već po verskom i političkom.
I da su muslimani postali Srbi-islamske vere , opet teško da bi ikad bili prihvaćeni kao istinski pravi Srbi jer uticaj crkve i hrišćanske tradicije to ne bi dozvolio bez obzira što verski uticaj kod Srba je uvek bio manji nego kod Muslimana i Hrvata.

Ja sam bio istog mišljenja nekad kao i ti , ali izučavajući materiju došao sam do zaključka da je religija osnova mržnje jer nacije mogu proizvesti mržnju ali mogu se i pomiriti s'obzirom da nacije nisu ni dobre ni loše same po sebi , dok religije upravo ljude svrstavaju kao dobre i kao loše , za jednog pravoslavnog vernika nikad ne može biti jednako dobar katolik a o muslimanu dai ne govorim , isto važi i obrnuto.
daddy-kool

#247 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by daddy-kool »

zlokruhovic wrote: Srbi su mrzeli muslimane a ne Bošnjake jer su ih smatrali izdajnicima svoga srpskog roda i hrišćanske vere , tako da tu nije bilo mržnje po nacionalnom obrascu već po verskom i političkom.
I da su muslimani postali Srbi-islamske vere , opet teško da bi ikad bili prihvaćeni kao istinski pravi Srbi jer uticaj crkve i hrišćanske tradicije to ne bi dozvolio bez obzira što verski uticaj kod Srba je uvek bio manji nego kod Muslimana i Hrvata.
I zbog tog razloga nisu ubijali Bošnjake ateiste nego samo Bošnjake muslimane.
Ali, nije bilo tako, zar ne?
zlokruhovic

#248 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by zlokruhovic »

Seamus wrote:da, religia je korijen zla. uostalom, jedna iskljucuje drugu.

duznost civilizovanog covjeka nije da postuje tuđu vjeru vec da se odrekne vlastite.

Upravo tako! , i tek kad bude bar preko 50% uverenih ateista na ovim prostorima koji su mućnuli glavom imaš šasne da se ovdašnji narodi pomire , a sve drugo je obično zamajavanje.
Bodkin

#249 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by Bodkin »

zlokruhovic wrote:

duznost civilizovanog covjeka nije da postuje tuđu vjeru vec da se odrekne vlastite.

Upravo tako! , i tek kad bude bar preko 50% uverenih ateista na ovim prostorima koji su mućnuli glavom imaš šasne da se ovdašnji narodi pomire , a sve drugo je obično zamajavanje.

opet naivno. Razlicotost u religiji je samo dodatni motiv. Ne mrze hrvati pravoslavce (mada ima glupana kojima su rusi srbi. Eto koliko je zaostao balkan), nego mrze srbe. Srbi isto tako ne mrze katolike jer bi u tom slucaju mrzili i italijane

Sent from my Lumia
zlokruhovic

#250 Re: Zašto se raspala Titova Jugoslavija?

Post by zlokruhovic »

Bodkin wrote:
zlokruhovic wrote:

opet naivno. Razlicotost u religiji je samo dodatni motiv. Ne mrze hrvati pravoslavce (mada ima glupana kojima su rusi srbi. Eto koliko je zaostao balkan), nego mrze srbe. Srbi isto tako ne mrze katolike jer bi u tom slucaju mrzili i italijane

Sent from my Lumia
Opet ne kontaš , Hrvati mrze Srbe zato što vide pravoslavnu verziju sebe i još se ne zovu imenom Hrvati već Srbi.
Katoličkih Srba je bilo u 19.veku(Dubrovnik i delovi Dalmacije) , ali to je vrlo malo bilo i nikad nije zaživelo jer čim je krenula katolička verzija tog naroda svi su prešli u Rvate , a kasnije ide još veći jaz zbog politike.

Samo se zapitaj kako to da nema Srba katolika ili Hrvata pravoslavaca ili muslimana Srba ,....?!
Post Reply