Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#226 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
eh to nisu ljudi pisali, ustvari Jesu zapisali ali nisu oni kreatori Kur'ana i imam masa dokaza za to. i te dokaze dijelim u kategorije

spomenute stvari u Kuranu

1. naucne stvari sto je nauka otkrila zadnji 150 Godina
2. nagovjestaj buducih dogadjaja
3. brojcano programiranje knjige
4. historijski dokazi koje arheologija potvrdila zadnjih 150 Godina
5. lingvisticka konstrukcija Kur'ana sa prstenastim kompozicijama, poeticnost koja se mijenja na osnovu teme itd itd
6. Rukja/Exorcizam , gdje recitacija Kur'ana fizicki djeluje na tijelo.

Već milion puta prožvakana tema, ali nema ništa od toga.
da samo sto ste pokusali da prezvakate, polomili zube i morali ispljuvati i zube i to zvakano :D

to sto si pokusao zvakati neznaci da si ga uspio samljeti u zubima i progutati :D
Smrcak15

#227 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote: eh to nisu ljudi pisali, ustvari Jesu zapisali ali nisu oni kreatori Kur'ana i imam masa dokaza za to. i te dokaze dijelim u kategorije
spomenute stvari u Kuranu

1. naucne stvari sto je nauka otkrila zadnji 150 Godina
2. nagovjestaj buducih dogadjaja
3. brojcano programiranje knjige
4. historijski dokazi koje arheologija potvrdila zadnjih 150 Godina
5. lingvisticka konstrukcija Kur'ana sa prstenastim kompozicijama, poeticnost koja se mijenja na osnovu teme itd itd
6. Rukja/Exorcizam , gdje recitacija Kur'ana fizicki djeluje na tijelo

ovih 6 tacaka su dokaz da Kur'an dolazi od Boga sobzirom da dolazi Preko nepismenog Muhammeda sto pojacava vjerovanje da je to Bozija knjiga a ne ljudska.
Ima i ona nevezana za Kuran: Na tarabama pisalo p... pa neko slomio k...
Sve zavisi od toga kako ko nešto čita, shvati, pa prihvati kao tačno.
sve to sto sam naveo je nesto mjerljivo , opipljivo. pa ko hoce da analizira bujrum
Smrcak15

#228 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JoseMujica wrote:sve što postoji mimo prirode na ovom svijetu stvoreno je ljudskim radom, pa tako i Kuran

Ko god misli drugačije neka oproba, sjedne i ništa drugo ne radi nego samo čita Kuran, da vidimo šta će mu ta Almighty Crvenkapica milostivo udijeliti
hajmo ovako, da bi dokazao da je moguce napisati u jednu suru

ti nam recituj bez ikakvih pomagala , iz glave jednu suru, pa kad je zapisu to cemo analizirati i ako bude brojcano povezano onda si uspio donekle.
Dope_Man

#229 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Novi, dosad nevidjeni, nivoi sukoba sa razumom su dosegnuti.
Dope_Man

#230 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

zijancer wrote:da li se negdje na ovom pdf-u ili opcenito na forumu nabilavalo/prekucavalo/prezvakivalo junga?
moze li se iko sjetiti? mislim na sjenku i to
Mozda na filozofiji, probaj traziti mada nisam vidio onako usput. Mada ni on nije nista bolji od dosta prica koje religije nose. Ima i on previse mistike, mitologije i svega drugog protkanog kroz svoje teorije, a sve to je, kao i Frojd, pisao uglavnom kao produkt svog razmisljanja (i citanja) a ne kao rezultat objektivnog naucnog istrazivanja. Stoga se, u najboljem slucaju, moze uzeti sa dosta opreza. A o samoj kompleksblnosti njegovih tekstova ne treba ni govoriti.. Neki misle Kuran je nesto posebno zapleten..nije taj citao Junga i kad ga on zaplete o ljudskoj licnosti :D
Gojeni H

#231 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

JoseMujica wrote:sve što postoji mimo prirode na ovom svijetu stvoreno je ljudskim radom, pa tako i Kuran

Ko god misli drugačije neka oproba, sjedne i ništa drugo ne radi nego samo čita Kuran, da vidimo šta će mu ta Almighty Crvenkapica milostivo udijeliti
Kako je nastala priroda?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#232 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

Smrcak15 wrote:

ti nam recituj bez ikakvih pomagala , iz glave jednu suru, pa kad je zapisu to cemo analizirati i ako bude brojcano povezano onda si uspio donekle.

nisi mogao veće budalašćine napisati.....pored toliko pjesnika na ovom svijetu :roll:

a na kraju prije Kurana bile Tora i Stari zavjet s istim pričama, a da ne spominjem indijsku i kinesku tradiciju ili civilizaciju Sumera, Akada, Egipta koje su mu pod nosom bile.....ta nije svijet u ta doba živio odvojen zidovima pa da sve što neko napiše padne s neba

a na kraju nije Islam stvorio ni Ćabu...stajala je tu gdje jeste samo s drugim bogovima u šemi
Last edited by JoseMujica on 14/09/2017 09:19, edited 3 times in total.
JoseMujica

#233 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

Gojeni H wrote:

Kako je nastala priroda?

sva istraživanja pokazuju da se priroda konstantno prilagođava, dakle mijenja i razvija...dakle sigurno je nije napravio neko savršeno biće da bude savršena takva kakva je...i da je napravio neko tako savršen kako ga vi prodajete onda bi valjda bila savršena i ne bi se mijenjala i prilagođavala govnarijama koje u većini slučajeva proizvodi opet ljudski rad
Gojeni H

#234 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

JoseMujica wrote: sva istraživanja pokazuju da se priroda konstantno prilagođava, dakle mijenja i razvija...dakle sigurno je nije napravio neko savršeno biće da bude savršena takva kakva je...i da je napravio neko tako savršen kako ga vi prodajete onda bi valjda bila savršena i ne bi se mijenjala i prilagođavala govnarijama koje u većini slučajeva proizvodi opet ljudski rad
Ko ju je onda stvorio? Otkud teorija o "prosirivanju svemira"? Siri se gdje? Sta je ono ostalo sto nije svemir?
Ko kaze da je Stvoritelj nije bas takvom htio stvoriti?
Otkud ljudski rad u ledenim dobima?
JoseMujica

#235 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

Gojeni H wrote:
JoseMujica wrote: sva istraživanja pokazuju da se priroda konstantno prilagođava, dakle mijenja i razvija...dakle sigurno je nije napravio neko savršeno biće da bude savršena takva kakva je...i da je napravio neko tako savršen kako ga vi prodajete onda bi valjda bila savršena i ne bi se mijenjala i prilagođavala govnarijama koje u većini slučajeva proizvodi opet ljudski rad
Ko ju je onda stvorio? Otkud teorija o "prosirivanju svemira"? Siri se gdje? Sta je ono ostalo sto nije svemir?
Ko kaze da je Stvoritelj nije bas takvom htio stvoriti?
Otkud ljudski rad u ledenim dobima?
kad sretneš tog stvoritelja upitaj ga :D ja ću rađe reći ne znam nego prepričavati bajke i lupetati gluposti, a da sam hodža uzo bi ti stoju samo što se pametan praviš :lol: :lol: :lol:

čuj otkud?! da preživiš moraš raditi...što je hladnije utoliko više moraš raditi...zato i jeste sjever skoro uvijek razvijeniji od juga...samo skontaj koliko smo u ratu više fizički radili nego što radimo danas
Gojeni H

#236 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

JoseMujica wrote: kad sretneš tog stvoritelja upitaj ga :D ja ću rađe reći ne znam nego prepričavati bajke i lupetati gluposti, a da sam hodža uzo bi ti stoju samo što se pametan praviš :lol: :lol: :lol:

čuj otkud?! da preživiš moraš raditi...što je hladnije utoliko više moraš raditi...zato i jeste sjever skoro uvijek razvijeniji od juga...samo skontaj koliko smo u ratu više fizički radili nego što radimo danas
Prvo - posteno od tebe.

Drugi dio - to je rasisticka teorija. Centar napretka je nekada bio u Mesopotamiji i Egiptu (i Kini, ali to je druga prica), koji se tesko mogu nazvati hladnim krajevima. Cak i poceci zapadne civilizacije krecu iz Mediteranske regije, koja se ponovo tesko moze nazvati hladnom.
Zadnjih par stotina godina epicentar zapadne civilizacije se istina pomjerio prema sjeveru.
Da je ta teorija tacna Rusi bi dominirali.

Sto se ratnog perioda tice, slazem se. Majstori improvizacije nastaju kad je vuna guzici.

*Zaletio se i ja. Vidim svi seru, lafo ce neko nekoga u nesto ubijediti, pa onda red istinske pameti, pa opet red sranja, pa haj' reko' da se i ja pravim pametan.
JoseMujica

#237 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

dok je poljoprivreda bila glavna industrija jug se držao dobro...dok se odmaklo od toga jug ga je popušio...ne bavim se teorijama mlogo, samo promatram stvarnost...svaka teorija neđe pije vode a neđe ne pije

i jel to želiš reći da Rusi ne dominiraju? :shock:
Smrcak15

#238 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Smrle, čim ti moraš o jednom tom naučnom ili brojevnom čudu da posvećuješ celu stranicu da pričaš o korenima reči, pa kako ta reč može da znači ovo i ono, pa da dodaješ i oduzimaš slova, pa sabiraš, oduzimaš, množiš, kvadriraš, radiš ovo-ono... To nije nikakvo čudo već igra brojevima, mašta i viđenje onog što želiš da vidiš.

Samim tim svojim silnim izvođenjem ti kontriraš Kur'anu koji za sebe kaže da je lak za razumevanje (54:17). A da je Kur'an zaista toliki fenomen o tome bi pričao celi svet. Mi možemo samo da nagađamo koliko je intelektualaca i naučnika kroz istoriju raznih nacionalnosti i religija, pročitalo Kur'an na arapskom i svim mogućim jezicima, pa nije videlo ništa posebno u njemu. Ja ne sumnjam da ti možeš sada izvući neke polu poznate zapadne naučnike koji govore lepe stvari o Kur'anu. Ali čak ni oni nisu nikada prešli na Islam, što znači da su te priče vrteli najverovatnije zbog nekih ličnih potreba. Pre svega finansijske prirode.

Pa onda imaš i Arape hrišćane koji u svakom trenutku imaju pristup originalnom Kur'anu i verovatno bi im bilo lakše i bolje i iz drugih razloga da pređu na Islam, ali oni to ne čine. Da ne zaboravimo i rastući trend napuštanja Islama i to u strogim islamskim zemljama. Dakle ti ljudi takođe imaju pristup originalnom Kur'anu i znaju da mnogo rizikuju napuštajući Islam, ali oni opet to čine. I ja sam slušao te ljude kako govore i moram da priznam da mi u većini slučajeva deluju inteligentnije i razumnije od većine tih istočnih muslimana koji na Kur'an gledaju na isti način kao i ti.

I ne shvataj ovo lično Smrle, ali ovde ima dosta ljudi koji su inteligentniji od tebe i mene. Sam znaš koliko si puta pisao ovde o svim tim tvojim ''čudima'' i nikoga nisi ubedio da deli mišljenje sa tobom. Čak štaviše mnogi su ovde i prihvatili tvoj izazov i u detaljima ti objasnili šta ne valja, ali si ti i dalje terao svoju priču. Koliko samo puta!

Što se istorije tiče viša puta sam ti pokazao zašto je Kur'an kao istorijski dokument nevalidan. Brojčana programiranja i lingvistika... nema potrebe da ih sporim, jer to uopšte nije dokaz nikakve Božje intervencije. Kur'an je nastajao preko 20 godina. Masa pisaca je učestvovala u njegovom stvaranju. Mi samo možemo da nagađamo šta se sve dešavalo između četiri zida. I takođe smo zajedno ranije ustanovili da su postojali ajeti koji su izbacivani iz Kur'ana. Dakle uopšte nije teško zaključiti da je bilo raznih edicija, prepravki, dodavanja, oduzimanja dok nisu dobili ta preklapanja. Imao je Muhamed i dosta vremena i ljudstva za sve to.

A što se tiče delovanja egzorcizma i recitovanja Kur'ana na ljudsko telo, to ti je u istom rangu kao i takozvani ''Mocartov efekat''.
Mi možemo samo da nagađamo koliko je intelektualaca i naučnika kroz istoriju raznih nacionalnosti i religija, pročitalo Kur'an na arapskom i svim mogućim jezicima, pa nije videlo ništa posebno u njemu.
kakvo neznaje i zabluda

francuski naucnik Maurice Bucaille, nauci arapski da bi studirao Kuran kad ga je studirao vidio je naucna cuda u njemu koje je mogao svojim ocima da vidi, i postao musliman, dokumentarac o njemu i njegovom istrazivanju mumije faraona koji je ganjao Mojsija kad su bjezali prema moru.

Ali čak ni oni nisu nikada prešli na Islam,
taj gore je presao na islam, plus mogu ti postirati jos profesora i naucnika koji su presli na islam, problem je sto ti neznas to

Brojčana programiranja i lingvistika... nema potrebe da ih sporim, jer to uopšte nije dokaz nikakve Božje intervencije. Kur'an je nastajao preko 20 godina. Masa pisaca je učestvovala u njegovom stvaranju. Mi samo možemo da nagađamo šta se sve dešavalo između četiri zida. I takođe smo zajedno ranije ustanovili da su postojali ajeti koji su izbacivani iz Kur'ana. Dakle uopšte nije teško zaključiti da je bilo raznih edicija, prepravki, dodavanja, oduzimanja dok nisu dobili ta preklapanja. Imao je Muhamed i dosta vremena i ljudstva za sve to.

volim kad ulaziti u moje terene diverzantski :D

kazes da nije bozija intervencija nego ljudi pisali 20 godina

evo jedno jednostavno pitanje

tice se brojcano naucnih cuda Kur'ana

Ako su ljudi pisali , kako su mogli znati gdje se nalazi zeljezna jezgra u centru zemlje? nakon koliko kilometara

od pocetka Kur'ana do jedinog ajeta gdje se spominje rijec Zeljezo u suri Zeljezo ima 5100 ajeta, nauka kaze da je 5100km od povrsine zemlje do tvrde zeljezne jezgre u centru zemlje, isto tako Sura zeljezo je pozicionirana u centru Kur'ana.

Objasni kako je neko mogao u 7 stoljecu znati dubinu koliko je kilometara do zeljezne jezgre u centru zemlje, i to ukonponovati u Kur'an?
I takođe smo zajedno ranije ustanovili da su postojali ajeti koji su izbacivani iz Kur'ana. Dakle uopšte nije teško zaključiti da je bilo raznih edicija, prepravki, dodavanja, oduzimanja dok nisu dobili ta preklapanja. Imao je Muhamed i dosta vremena i ljudstva za sve to.
nista se nije dodalo niti oduzelo, to se cak moze i matematicki dokazati, jer oduzimanjem dodavanjem i prebacivanje dijelova Kur'ana iz jednog u drugi, rusi se simetrija Kur'ana , i to nam ukazuje da je Kur'an ostao onakav kakav je objavljen, jer svako korigiranje urusava brojcanu simetriju Kur'ana.
A što se tiče delovanja egzorcizma i recitovanja Kur'ana na ljudsko telo, to ti je u istom rangu kao i takozvani ''Mocartov efekat''

dali tebe mozartov efekat moze oboriti na pod dok slusas mozartovu muziku? da te muzika fizicki obori na pod?
Smrcak15

#239 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JoseMujica wrote:
Smrcak15 wrote:

nisi mogao veće budalašćine napisati.....pored toliko pjesnika na ovom svijetu :roll:

a na kraju prije Kurana bile Tora i Stari zavjet s istim pričama, a da ne spominjem indijsku i kinesku tradiciju ili civilizaciju Sumera, Akada, Egipta koje su mu pod nosom bile.....ta nije svijet u ta doba živio odvojen zidovima pa da sve što neko napiše padne s neba

a na kraju nije Islam stvorio ni Ćabu...stajala je tu gdje jeste samo s drugim bogovima u šemi
nisi covjce upucen u tematiku price
a na kraju prije Kurana bile Tora i Stari zavjet s istim pričama,
ni blizu isto

dali Tora i stari zavjet su cisti od gresaka?

dali Tora i stari zavjet imaju brojcana kodiranja teksta??

nemaju, pa kako onda sporedis sa Kur'anom?
JoseMujica

#240 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

čuj kako...sadržajno

po tvojoj logici svaka vojna šifra je onda božija poruka a binarni sistem bi mogao biti i jezik bogova
Gojeni H

#241 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

JoseMujica wrote:dok je poljoprivreda bila glavna industrija jug se držao dobro...dok se odmaklo od toga jug ga je popušio...ne bavim se teorijama mlogo, samo promatram stvarnost...svaka teorija neđe pije vode a neđe ne pije

I ja samo stvarnost promatram i nikakve mi logike nema bez Glavnog.

Kojim izumom, skolom filozofije, su Rusi pomogli covjecanstvu, u smislu da je doslo do potpunog obrta u kojem se svijet do tada kretao?
Pisce imaju, to je cinjenica.
Smrcak15

#242 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JoseMujica wrote:čuj kako...sadržajno

po tvojoj logici svaka vojna šifra je onda božija poruka a binarni sistem bi mogao biti i jezik bogova
Muhammed je nepismen covjek bio, sam recitovao a njegovi pisari zapisivali

pa kad se analizira to sto je zapisano, vidimo simetriju i povezanu brojcanu strukturu

sporediti to sa vojnim siframa je van svake pameti

Muhammed nepismen, vojska koja se bavi sifriranjem je pismena

vojska ne ubaciva u svoje sifriranje naucna cuda koja ce se tek otkriti nakon 1000 godina
JoseMujica

#243 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

Gojeni H wrote:
JoseMujica wrote:dok je poljoprivreda bila glavna industrija jug se držao dobro...dok se odmaklo od toga jug ga je popušio...ne bavim se teorijama mlogo, samo promatram stvarnost...svaka teorija neđe pije vode a neđe ne pije

I ja samo stvarnost promatram i nikakve mi logike nema bez Glavnog.

Kojim izumom, skolom filozofije, su Rusi pomogli covjecanstvu, u smislu da je doslo do potpunog obrta u kojem se svijet do tada kretao?
Pisce imaju, to je cinjenica.

npr. Oktobarska revolucija je promjenila tok historije čovječanstva...čak i prije nje Napoleonov poraz kod Moskve je iamo uticaja na historiju Ojrope
irac300

#244 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:

pa kad se analizira to sto je zapisano, vidimo simetriju i povezanu brojcanu strukturu

vojska ne ubaciva u svoje sifriranje naucna cuda koja ce se tek otkriti nakon 1000 godina
Imaš li jedan jedini dokaz da je Muhamed bio nepismen? Ako izuzmeš subjektivne islamske izvore? S druge strane, ako je i bio nepismen, to ga ne bi omelo da nađe pismene ljude da prilagode Talmud i Bibliju za arapsko područje. Samo trgovac i nepismen ne ide u istu rečenicu, pa ti trubi koliko hoćeš.

Kad smo već kod kulta ličnosti, evo najsvježiji primjer iz S. Koreje - za osnivača komunističke S. Koreje Kim Jong Ila, djeca uče da je rođen ispod dvostruke duge, prohodao sa tri sedmice, naučio pričati za 8... Da si iz Sjevrene Koreje, ti bi vjerovao u to, nema veze što nikakve logike nema.
JoseMujica

#245 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JoseMujica »

Smrcak15 wrote:

de bolan Smčak stani na loptu...pobogusi pričaš o Muhamedu ko da ste jarani bili :-)

stvarnost je uveliko drugačija od tih babskih priča i prepričavanja.......evo danas da se skupe trojica jarana pa da svaki ispriča priču o četvrtom kojeg svi znaju i još su svi živi, imao bi tri različite priče sve i da se pravo trude da ne lažu...pa onda još probaj zamisliti da te njihove priče lančano prepričavaju dalje oni koji toga četvrtog ni u putu sreli nisu

al hajde da skratim i ne peglam dalje ni tebe ni sebe.....komplet religijska istina i spoznaja tog višeg i svemogućeg megakarinaša se svodi na argumentaciju tipa rekla-kazala i na citatologiju, citiranje tih nekakvih "autoriteta", odnosno njihovih priča

opet da se vratim na stvarnost života nas ljudi....pa mi lažemo haman dok zinemo, ponajviše iz nekog šićara, a bome i kad nema šićara jer nako volimo sebi vjetar u leđa ubacit i đe treba i đe ne treba
Dope_Man

#246 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

JoseMujica wrote:
de bolan Smčak stani na loptu...pobogusi pričaš o Muhamedu ko da ste jarani bili :-)

stvarnost je uveliko drugačija od tih babskih priča i prepričavanja.......evo danas da se skupe trojica jarana pa da svaki ispriča priču o četvrtom kojeg svi znaju i još su svi živi, imao bi tri različite priče sve i da se pravo trude da ne lažu...pa onda još probaj zamisliti da te njihove priče lančano prepričavaju dalje oni koji toga četvrtog ni u putu sreli nisu

al hajde da skratim i ne peglam dalje ni tebe ni sebe.....komplet religijska istina i spoznaja tog višeg i svemogućeg megakarinaša se svodi na argumentaciju tipa rekla-kazala i na citatologiju, citiranje tih nekakvih "autoriteta", odnosno njihovih priča

opet da se vratim na stvarnost života nas ljudi....pa mi lažemo haman dok zinemo, ponajviše iz nekog šićara, a bome i kad nema šićara jer nako volimo sebi vjetar u leđa ubacit i đe treba i đe ne treba
Ovo je ogroman problem koji oni koji zele vjerovati ne zele vidjeti. U jednom dokumentarcu se nesto oko ovog izvrtanja cinjenica spominjalo i sjecam se da su za primjer uzeli Elvisa, mrtvog tek nekoliko decenija, u vrijeme kada su vec odavno postojale kamere, radio, diktafoni, novine... i onda su navodili primjere razlicitih knjiga i izjava njegovih poznanika o tome sta je volio, sta je radio... i bas tako tri izvora - tri razlicite price. Po jednom je volio jesti puru, po drugom samo burek sa sirom, a po trecem nista osim graha :D

I naravno, zakljucak je bio u formi pitanja ako se tako ne mogu sloziti o Elvisu, uz sve gore navedeno o skorosti smrti i dostupnim medijima, sta onda mozemo reci o zivotima ljudi od prije 100, 500 ili 1000 godina gdje su svi dali sebi za pravo da pricaju svoje price. Na to jos ukljucimo velicanje pojedinaca i ode prica u cistu mitologiju.
Smrcak15

#247 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:
Smrcak15 wrote:

Imaš li jedan jedini dokaz da je Muhamed bio nepismen? Ako izuzmeš subjektivne islamske izvore? S druge strane, ako je i bio nepismen, to ga ne bi omelo da nađe pismene ljude da prilagode Talmud i Bibliju za arapsko područje. Samo trgovac i nepismen ne ide u istu rečenicu, pa ti trubi koliko hoćeš.

Kad smo već kod kulta ličnosti, evo najsvježiji primjer iz S. Koreje - za osnivača komunističke S. Koreje Kim Jong Ila, djeca uče da je rođen ispod dvostruke duge, prohodao sa tri sedmice, naučio pričati za 8... Da si iz Sjevrene Koreje, ti bi vjerovao u to, nema veze što nikakve logike nema.
ali vi nikako da skontate neke stvari, evo hajmo reci hipoteticki da je bio pismen opet je nemoguce ubaciti stvari u Kur'an koje ce se otkriti naucno za 1400 godina

kazes subjektivne islamske izvore :-)

zasto niko od nevjernika nije rekao iz tog vremena, muhammede ti si znao citati i pisati prije islama otkud sad da neznas kad si u islamu, koga ti ovdje foliras???

ali su svi znali da nije znao citati i pisati.

mozda samo razlika je sto ovdje u islamu ja razmisljas svojom glavom analizirajuci stvari, pa prihvatam ili odbacujem svojevoljno

dok tamo sve prihvatas zazmirenih ociju, sta god Kim posrao to se uzme i proguta. tako nemoj molim takvog sporedjenja.
to ga ne bi omelo da nađe pismene ljude da prilagode Talmud i Bibliju za arapsko područje.
ama covjece nepoznajes stvari

biblija na arapski nije bilo u vremenu Kurana tek su je preveli na arapski 150-200 godina poslije Kur'ana.

a evo i da je bila, opet nema logike, jer Kuran je razlicit skroz u sporedjenju sa biblijom, uz neki dodirnih tacaka sve razlicito.

bibliji nema brojcanog programiranja u Kuranu ima, u bibliji nema naucnih cinjenica koja moderna nauka otkrila zadnjih godina u Kuranu ima.
Last edited by Smrcak15 on 14/09/2017 11:35, edited 1 time in total.
Smrcak15

#248 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

JoseMujica wrote:
Smrcak15 wrote:

zaboravi muhammeda sad, kao da nikad nije postojao

samo uzet Kur'an i analizirat ga detaljno, moze se uvidjeti da niko u 7 stoljecu nije mogao to napisati.
irac300

#249 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by irac300 »

Kada otkriješ nešto u Kur'anu što trenutno nije otkriveno i proslaviš se, imaš odmah jednog konvertita u meni, postajem mumin, da ga neće na dunjaluku biti. Ovako je sve u domenu ''genaral poslije bitke''. Lako je i meni srat i govorit jesam vam rek'o, kada neko drugi otkrije.
Dope_Man

#250 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

E al to je tako kodirano, da je potpuno nemoguce znati ista unaprijed, a jasno je k'o dan nakon sto nauka nesto otkrije da je svo vrijeme bilo tu zapisano.. naravno samo treba reinterpretirati postojece rijeci, dati im nova znacenja, malo nategnuti teoriju.. i haman se uklopi ponesta :D
Post Reply