1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#226 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
hrle u rijetkim trenucima iskrenosti

- rajv0sa
#227 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Katalonijo suzo moja zemljo bez spokoja 
- hrle1976
#228 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Naravno da je. Tako Ce najvjerovatnije je i tamo biti za 20-30 godina ali princip po kojem Spanija postoji i po kojem je SFRJ postojala su relatvno bliski. Ti imas dvije autonomije koje uopste ne pricaju spanski jezik. Razlika izmedju spanskog i primjerice baskiskog ko izmedju bosanskog i grckog. Nesto blaza je razlika izmedju spanskog i katalanskog ali opet dovoljno velika da spanci jedva 15% mogu razumiti. Onda imas gore Galiciju gdje vise neku drugu verziju portugalskog pricaju nego neka varijanta spanskog. I jebaji ga kad imas Madrid i ljude koji se i dan danas poklanjaju Franku. Zamisli da Rim isto radi Musuliniju ili Bec i Berlin Hikmetu. Da vidis samo koliko je spomenik i ukopno dvoriste Frankuexliberal-ex wrote:Barem bi bilo vode u Sarajevuhrle1976 wrote:exliberal-ex wrote:
hoces da kazes da imaju pravo da se otcjepe
recimo albanci iz makedonije se otcjepe (jedan dio drzave) i udruze sa kosovom u veliku albaniju...imaju pravo?.....sjeverna italija hoce da bude nezavisna kao i italijanski kanton iz svice....gdje je granica?
Pogledaj kartu Europe od smo prije 200 godina i danas. I jel ti majketi mislis da ce ove danasnje granice ostati za uvjek? Jel to tebi neprirodno da se granice i drzave mjenjau. Pa nista jaro hajmo ukinuti citav raspad YU, od sutra svi u jednoj drzavi sa imenom YU, glavni grad beograd, uvodi se opet JNA i vojni rok me baby. Sta fali jel?![]()
.....bez zajebancije mnogima je bilo mnogo bolje dok smo bili u zajednickoj drzavi al jebiga sad
Po tebi i tvojoj logici ako bi se mogli otcjepit albanci i sandjak onda nista nesprecava ni dodu da pozove na referendum....nije moralno ali jebiga ispade legitimno
Tolika je napetost u Kataloniji trenutno a da bi jos gore bilo, vlasti Katalonije su naredile da se sa svih drzavnih i javnih institucija i mjesta skinu Spanske zastave.
-
hAZNADAR
#229 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Cuj poceli hapsiti zvanicnike u Barceloni. Pa ovi u Madridu nisu normalni. Silom postizes Samo kontraefekat. Nezavisnost Katalonije je neminovnost i pitanje dana. Madrid moze Samo necim realnim usloviti, odobriti i na Taj nacin nesto iskamciti.
Kao sto je Beograd mogao iskamciti mnogo toga kada su secesionisti bili spremni na ustupke i kompromise.
Kao sto je Beograd mogao iskamciti mnogo toga kada su secesionisti bili spremni na ustupke i kompromise.
-
BAK-eV
#230 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Sandzak ima srpsku vecinu pa ti sad kontaj!exliberal-ex wrote:
Barem bi bilo vode u Sarajevu![]()
.....bez zajebancije mnogima je bilo mnogo bolje dok smo bili u zajednickoj drzavi al jebiga sad
Po tebi i tvojoj logici ako bi se mogli otcjepit albanci i sandjak onda nista nesprecava ni dodu da pozove na referendum....nije moralno ali jebiga ispade legitimno
-
BAK-eV
#231 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Sve se svodi na silu.hrle1976 wrote:Bih je drzava sa dva entiteta koja su vise kao dvije drzave u drzavi. Jel ti samo dovoljno da mimo drzavljanstva imas i drzavljanstvo entitetaako to nije da se utemelji ko su oni ko ovi onda jebajiga. Problem je u tom sto primjerice Katalonija je bila svoja kraljevina davnih dana pa 1850 su imali svoju drzavu. Ukucaj kartu Europe iz 1850 i tacno ces vidjeti.
Sila za ocuvanje Bosne je za sada jaca nego za podjelu.
Sila za entitete i kantone je jaca, nego za ukidanje entiteta i kantona.
Eh sada kako je u Kataloniji, ne znam.
Cujem samo da je Barcelona puno multi-kulti.
Bez glavnog grada tesko ide to osamostaljenje.
Ali mozda se pogorsa stanje, uvede vanredno, ljudi pocnu napustati taj dio drzave .... vidjecemo
- cyprus
#232 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Razumijem i ja, ali nije stvar u tome... Meni nije problem razumijeti bilo kakav politički stav, čak i one sa kojima se duboko ne slažem... Skoro svaki stav sa širom društvenom podrškom ima kakvo takvo utemeljeno uporište... Na svaki stav je ljude nešto potaklo da ga zauzmu... Rijetko ko odluči poduzeti ovakve korake baš ničim izazvan i zato što mu je dosadno...Muhamed Đakmić wrote:Nije da podržavam katalonsko otcjepljenje, zapravo daleko od toga, ali definitivno razumijem njihov stav. Zašto da vjeruju Madridu nakon svega što im je uradio Franco?
Problem je u tome što oni koji zauzimaju radikalne stavove (a traženje nezavisnosti mimo ustava jeste radikalan stav) jeste u tome što oni ne uzimaju uopšte u obzir stavove drugih ljudi, njihovih neistomišljenika (boli ih kurac šta drugi misle), te ne sagledavaju whole picture... Obično imaju vrlo uzak pogled na problematiku, često zamagljen nerealnom percepcijom budućnosti i mogućih ishoda...
I nije ovdje stvar neke ljubavi ili preferiranja prema Kataloncima/Kastiljcima... Ja uopšte ne simpatišem Špance više od Katalonaca, i dobro znam šta je Barcelona uradila za Sarajevo... Istina, u El Classicu sam neutralan jer me oba kluba nerviraju, ali to je druga priča
- cyprus
#233 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Inače, nijedna anketa iz ove godine nije pokazala podršku otcjepljenju veću od 50%...

Istina, ima oko 10% neodlučnih... Ako dođe do referenduma - to su oni koji će odlučiti ishod... Ovi Other/Abs. su uglavnom oni koji se protive da se referendum uopšte održi, i koji su se izjasnili da uopšte neće izaći na njega...
Dakle, još jednom - sama Katalonija je po ovom pitanju prilično podijeljena... Međunarodna podrška za referendum gotovo da i ne postoji, osim na nivou simpatija pojedinaca... Tako da je zaista dobro pitanje - zašto se ovo radi?

Istina, ima oko 10% neodlučnih... Ako dođe do referenduma - to su oni koji će odlučiti ishod... Ovi Other/Abs. su uglavnom oni koji se protive da se referendum uopšte održi, i koji su se izjasnili da uopšte neće izaći na njega...
Dakle, još jednom - sama Katalonija je po ovom pitanju prilično podijeljena... Međunarodna podrška za referendum gotovo da i ne postoji, osim na nivou simpatija pojedinaca... Tako da je zaista dobro pitanje - zašto se ovo radi?
- hrle1976
#234 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
cyprus wrote:Inače, nijedna anketa iz ove godine nije pokazala podršku otcjepljenju veću od 50%...
Zar bolan nije zeleno za odcjep a crveno ne ?
- hrle1976
#235 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Walesiski ministar pozvao na solidarsnost Welsa sa Katalonijom polje napada Madridske policije na njene insititucije.
http://www.independent.co.uk/news/world ... 58561.html
Madrid je prno u fenje sa jucerasnjim potezom. Nema sada vise povrata. Sad je samo hoce li doci do rata ili ce mirnim putem Katalonija otici svojim zivotom. Zivi bili pa vidili ali je u jucerasnjem ponasanju Madridske policije ne vidim nista dobro. Sve vodi na skupob i to mozda onaj oruzani.
http://www.independent.co.uk/news/world ... 58561.html
Madrid je prno u fenje sa jucerasnjim potezom. Nema sada vise povrata. Sad je samo hoce li doci do rata ili ce mirnim putem Katalonija otici svojim zivotom. Zivi bili pa vidili ali je u jucerasnjem ponasanju Madridske policije ne vidim nista dobro. Sve vodi na skupob i to mozda onaj oruzani.
-
Mr Majestic
#236 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nobady expected Spenish inkvisitionhrle1976 wrote:Mr Majestic wrote:Ako sam naucio nesto iz posljednjih nekoliko godina to je kao prvo svaka zemlja , regija ili pokrajina koja ozbiljno svhata otcepljenje pripremi se tako sto napravi neku vrstu oruzanih snaga sto nesto u ovom slucaju ne primjecujem . Drugu svaka normalna drzava i narod prvo gleda svoj interes a ne nesto drugo sentimentalnost , prijateljstvo i slicno i mi tako treba dase postavimo . Dakle politika u rukavicama jedno pricas a gledas svoja posla kao lafo `mi cemo podrzati svaki dogovor postignut mirnim putem , bez upotrebe sile itd `, a ovamo nije te briga kad bi sutra bilo krvi do koljena . Cak gledas kako bi sutra u slucaju sukoba bio spreman da zaradis prodajom naoruzanja sto legalno ( Spanskoj vladi ) sto ilegalno ( vladi Katalonije) . Drzava poslje vojnike kao mirovne snage , a preko njih prodajes naoruzanje i zaradjujes ( kao sto Hrvatska radi , prodaje viskove starog naoruzanja ISIL-u preko Saudijske Arabije , uvozi savremene dalekometne haubice iz Njemacke i sve to prikriva tako sto napada BiH i Bosnjake ze neki takozvani Islamski ekstremizam ). To se u danasnjem vremenu zove prozapadna - demokratska politika nosioca demokratskih vrijednosti i ljudskih prava kao sto su Amerika , EU i Rusija .
Pa nije ni Skotska napravila vojsku svoju ali opet London nije slao gore neku vojsku i policiju da pravi haos i provocira rat. Kao sto cini Madrid. Ja odgovorno tvrdim razlika izmedju Madridkse politike i Beogradske onodno izmeljdu Rajoy i Milosevica u pet deka.
- hrle1976
#237 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Dok je Sarajevo bombardovano Barcelona se zalagala za mir u BiH dok je Madrid dvao podrsku Beogradu kako je u pravu kako jedistvo treba cutvati i sl. Zasto, zato sto je Madrid vidio isti scenario kod sebe. Madridski stav 1990's je bio da BiH nema pravo na samostojnost kao ni Hrvatska, Makedonija, Slovenija itd.Mr Majestic wrote:Nobady expected Spenish inkvisitionhrle1976 wrote:Mr Majestic wrote:Ako sam naucio nesto iz posljednjih nekoliko godina to je kao prvo svaka zemlja , regija ili pokrajina koja ozbiljno svhata otcepljenje pripremi se tako sto napravi neku vrstu oruzanih snaga sto nesto u ovom slucaju ne primjecujem . Drugu svaka normalna drzava i narod prvo gleda svoj interes a ne nesto drugo sentimentalnost , prijateljstvo i slicno i mi tako treba dase postavimo . Dakle politika u rukavicama jedno pricas a gledas svoja posla kao lafo `mi cemo podrzati svaki dogovor postignut mirnim putem , bez upotrebe sile itd `, a ovamo nije te briga kad bi sutra bilo krvi do koljena . Cak gledas kako bi sutra u slucaju sukoba bio spreman da zaradis prodajom naoruzanja sto legalno ( Spanskoj vladi ) sto ilegalno ( vladi Katalonije) . Drzava poslje vojnike kao mirovne snage , a preko njih prodajes naoruzanje i zaradjujes ( kao sto Hrvatska radi , prodaje viskove starog naoruzanja ISIL-u preko Saudijske Arabije , uvozi savremene dalekometne haubice iz Njemacke i sve to prikriva tako sto napada BiH i Bosnjake ze neki takozvani Islamski ekstremizam ). To se u danasnjem vremenu zove prozapadna - demokratska politika nosioca demokratskih vrijednosti i ljudskih prava kao sto su Amerika , EU i Rusija .
Pa nije ni Skotska napravila vojsku svoju ali opet London nije slao gore neku vojsku i policiju da pravi haos i provocira rat. Kao sto cini Madrid. Ja odgovorno tvrdim razlika izmedju Madridkse politike i Beogradske onodno izmeljdu Rajoy i Milosevica u pet deka.
-
Mr Majestic
#238 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ja cak podrzavam Katalonce kao i sve ostale regije i pokrajine u Spaniji da se odcjepe ali to ne uzimam srcu . Imaju moju padrsku ali samo verbalnu i nista vise , necu da se mjesam u njihov sukob . A od njihove podrske Sarajevu meni u Banjaluci tokom citave cetiri godine rata nije pomoglo nista , zato mi nemoj to vise spomijnjati .
- hrle1976
#239 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Spominjati Banja Luku i rat je smjesno. Jer zna se na sta je Banja Luka licila a na sta Sarajevo.Mr Majestic wrote:Ja cak podrzavam Katalonce kao i sve ostale regije i pokrajine u Spaniji da se odcjepe ali to ne uzimam srcu . Imaju moju padrsku ali samo verbalnu i nista vise , necu da se mjesam u njihov sukob . A od njihove podrske Sarajevu meni u Banjaluci tokom citave cetiri godine rata nije pomoglo nista , zato mi nemoj to vise spomijnjati .
- Krokodajl
#240 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ako se referendum održi, a vjerovatno hoće a i vjerovatno će proći, to je gotova stvar.
Iskreno ne vjerujem da će ovo ići glatko po Katalonce i vjerovatno je pred njima dosta gutav period, ali nakon 1.10 u Španiji ništa više neće biti isto, jer Katalonci će sebe proglasiti državom, a ko ih prizna prizna.
Samo iskreno ne vidim smisao toga, Katalonija zaslužuje nezavisnost jer su je i imali, ali ovo će im se vratiti kao bumerang.
Iskreno ne vjerujem da će ovo ići glatko po Katalonce i vjerovatno je pred njima dosta gutav period, ali nakon 1.10 u Španiji ništa više neće biti isto, jer Katalonci će sebe proglasiti državom, a ko ih prizna prizna.
Samo iskreno ne vidim smisao toga, Katalonija zaslužuje nezavisnost jer su je i imali, ali ovo će im se vratiti kao bumerang.
- Point.
#241 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Katalonija nema nikakve osnove za nezavisnost. Madrid ih ekonomski gusi? Cry me a river, to ne moze biti razlog neustavnih i nezakonitih radnji poput ovog referenduma.
Viva España!
Viva España!
-
hAZNADAR
#242 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne moze im biti gore nego ex YU republikama, i prosli bi bolje nego ex YU devedesetih. A od nas se Niko nije pokajao. I ekonomski su planina u odnosu na nas. Taj bumerang bi bio macji kasalj.Krokodajl wrote:Ako se referendum održi, a vjerovatno hoće a i vjerovatno će proći, to je gotova stvar.
Go, go Katalonija. Paragrafi su prolazni, madridski ustavi isto - Katalonija vjecna. Puna podrska.
- Point.
#243 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Nista od toga. Danas je potpredsjednik Katalonije izjavio da su se pravila igre promijenila nakon sto su madridske vlasti pokazali zube, aludirajuci na zaplijenjenih 10 miliona glasackih listica i hapsa 14 zvanicika. Viva España!hAZNADAR wrote:Ne moze im biti gore nego ex YU republikama, i prosli bi bolje nego ex YU devedesetih. A od nas se Niko nije pokajao. I ekonomski su planina u odnosu na nas. Taj bumerang bi bio macji kasalj.Krokodajl wrote:Ako se referendum održi, a vjerovatno hoće a i vjerovatno će proći, to je gotova stvar.
Go, go Katalonija. Paragrafi su prolazni, madridski ustavi isto - Katalonija vjecna. Puna podrska.
- sinuhe
#244 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Da li bi Francov falangista i ,kako kazete, veliki prijatelj BiH Juan Antonio Samaranch bio za nezavisnost Katalonije?
wikipedia:
Kako znate koja je Katalonija kao podrzala BiH?
wikipedia:
U spanskom gradjanskom ratu stupio u republikansku sluzbu saniteta samo da bi preko Francuske presao na stranu Franca. Falangista od rane dobi.Durante la Guerra Civil Española se alistó en el bando republicano como sanitario para poder cruzar la frontera con Francia y entrar en zona sublevada.
Estuvo afiliado a la Falange desde muy joven.
Kako znate koja je Katalonija kao podrzala BiH?
- hrle1976
#245 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Kako je pocelo prije ce biti da ce biti vijesti poput onih iz Novog Sada 1991: 3.000 Romuna iz Sekuritatea skupa sa Siptarima se bori u Slavoniji,
a pored njih u policijskoj gardi Hrvastke ima Kurda, Sika, Filipinaca, Nigerijaca i Tamilaca.

Preko 1 milion je nocas ljudi izaslo na ulice u proteste u Kataloniji. Koji su za odcjep. To ako bude ingnorirao Madrid to je politicko samoubistvo.
a pored njih u policijskoj gardi Hrvastke ima Kurda, Sika, Filipinaca, Nigerijaca i Tamilaca.
Preko 1 milion je nocas ljudi izaslo na ulice u proteste u Kataloniji. Koji su za odcjep. To ako bude ingnorirao Madrid to je politicko samoubistvo.
- Point.
#246 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Dzaba drobis, od nezavisnosti nema nista.hrle1976 wrote:Kako je pocelo prije ce biti da ce biti vijesti poput onih iz Novog Sada 1991: 3.000 Romuna iz Sekuritatea skupa sa Siptarima se bori u Slavoniji,
a pored njih u policijskoj gardi Hrvastke ima Kurda, Sika, Filipinaca, Nigerijaca i Tamilaca.![]()
Viva España!
- cyprus
#247 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ma kakvi... Ako se ovaj referendum i uspije održat (u šta sumnjam), i ako bude dovoljna izlaznost i 50%+ glasača za otcjepljenje (što je daleko od sigurnog), Katalonija neće dobiti međunarodno priznanje (a bez toga se može slikat)...Krokodajl wrote:Ako se referendum održi, a vjerovatno hoće a i vjerovatno će proći, to je gotova stvar.
Dakle, od nezavisnosti nema ništa... Pitanje je samo kolike će razmjere ova kriza imati... Ja se nadam da će se sve stišati za par sedmica...
- JThomas
#248 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
dogodine u pamploni.
- Hajlac
#249 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Jako dobar dokumentarac o ovome:
- skenderija04
#250 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?
Ne može se ovo stisati za par sedmica.cyprus wrote:
Ma kakvi... Ako se ovaj referendum i uspije održat (u šta sumnjam), i ako bude dovoljna izlaznost i 50%+ glasača za otcjepljenje (što je daleko od sigurnog), Katalonija neće dobiti međunarodno priznanje (a bez toga se može slikat)...
Dakle, od nezavisnosti nema ništa... Pitanje je samo kolike će razmjere ova kriza imati... Ja se nadam da će se sve stišati za par sedmica...