Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Irsar

#226 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Irsar »

Dope_Man wrote:Navedi nekoliko ''objektivnih'' moralnih vrijednosti molim te. I pojasni po cemu su ''objektivno'' moralne.

Vjerovatno ces krenuti od tih ''Ne ubij'', ''Ne kradi''... i reci da je objektivno lose ubiti drugu osobu. U prirodi, a i mi smo dio nje, ubistvo drugih je sasvim normalna pojava, bar izmedju vrsta. Unutar iste vrste je daleko rjedja, sto se objasnjava time da smo evoluirali tako da pripadnika sopstvene vrste ne ubijam jer time smanjujemo vjerovatnocu prezivljavanja vrste. Ipak, ako te neko napadne sasvim je ocekivano da ga u samoodbrani ubijes. Neke drzave za odredjena krivicna djela takodjer predvidjaju smrtnu kaznu itd. Pa iz apsolutno cinicnog (i ateistickog) pogleda na svijet mogli bi reci da je sve bez smisla, svi cemo svakako umrijeti a i previse nas je vec, pa nema nista lose u tome ako nekoga ubijes jer to ce ionako doci prije ili kasnije. A i u vjeri nije puno bolje, ubijeni ode prijevremeno u zasluzeni raj pa i nije red kriviti ubicu za bilo sta.

Nekome sam vec drugom i govorio o istrazivanjima moralnosti u psiholgiji, ni tu nije nadjeno to ''objektivno'' moralno.

Uglavnom, moze se o tome razglabati koliko hoces, ali poenta je da ''objektivno'' ima svoje znacenje, a mislim da ga ti ne znas najbolje ako mislis da je moral objektivan. Moral je ovisan o licnoj percepciji pojedinca ili grupe, i prema tome je subjektivan. Sva pravila, pa i ta koja se najcesve ponavljaju, se redovno krse, cesto uz veoma dobro opravdanje. A onda to nije objektivno, nije nesto sto stoji takvo kakvo jeste, nepromjenjivo i trajno neovisno od nase percepcije. Moralnost to nije jer za svako moralno nacelo postoje iznimke, opravdanja zasto se ne odnosi na svaku situaciju ili na sve ljude itd.
Zanimljivo je tvoje negiranje objektivnosti moralnosti, ako ni zbog čega onda zbog toga što ateisti upravo posežu za raznim primjerima "loših djela" od strane vjernika da ukažu na neku svoju poentu (a ta je da biti vjernik ne znači nužno i biti moralan), a također uoči i da sam pokretač ove teme, bar nesvjesno, poseže za objektivnim moralnim klasifikacijama ("čovjek", tj. "dobar čovjek") unatoč tome što isti nije vjernik.

Ukoliko želiš tvrditi da su ubitstvo nevine osobe i pogubljenje serijskog ubojice podjednako istovremeno dobri i loši, to si slobodan da učiniš, no ne očekuj da iko drugi ti udovolji odobravanjem takve iluzije.

Što se tiče konkretnih tvojih tvrdnji:
Vjerovatno ces krenuti od tih ''Ne ubij'', ''Ne kradi''... i reci da je objektivno lose ubiti drugu osobu. U prirodi, a i mi smo dio nje, ubistvo drugih je sasvim normalna pojava, bar izmedju vrsta. Unutar iste vrste je daleko rjedja, sto se objasnjava time da smo evoluirali tako da pripadnika sopstvene vrste ne ubijam jer time smanjujemo vjerovatnocu prezivljavanja vrste.
Koristiš pogrešan pojam za ubijanje među vrstama, bar ako ga izjednačuješ sa pojmom "ubitstvo" među ljudima. Priroda je takva da je biološki neophodno ubijanje radi prehrane, te shodno tome se ne daju moralne klasifikacije takvim aktima ("ubijanje radi prehrane"). No uoči da i sam potvrđuješ da je ubitstvo ("pravo ubitstvo", tj. ono među ljudima) objektivno moralno loša stvar jer, kako sam kažeš, ubitstvom "smanjujemo vjerovatnoću preživljavanja vrste". Osim ako ne želiš reći kako preživljavanje vrste nije bitna stvar? Onda bi te mogao pitati šta to jeste bitna stvar, po tebi, te da li si ti nihilista? Inače, nihilizam je plitka i glupa filozofija, pored toga što je pogrešna.
Ipak, ako te neko napadne sasvim je ocekivano da ga u samoodbrani ubijes. Neke drzave za odredjena krivicna djela takodjer predvidjaju smrtnu kaznu itd.
To da je ubitstvo objektivno loša stvar ne znači i da je apsolutno (tj. uvijek, u svakoj situaciji) takva. Ti izjednačavaš, tj. miješaš pojmove "objektivno" i "apsolutno", pa za tebe mogu samo postojati apsolutne kategorije, bez ikakvih izuzetaka. No život i svijet ne funkcionišu na taj način, kompromisi su često nužni. Stoga nije pogrešno reći da je ubitstvo objektivno loša stvar i istovremeno reći da je ubitstvo nekada nužno kao manje zlo. Nužnost nam samo govori da ubitstvo kao moralno loše nije apsolutno i uvijek tako. Shodno tome, samoodbrana je validna i predstavlja manje zlo (a u relativnom smislu je i dobro) u odnosu na dopuštanje da se bude ubijen.
Pa iz apsolutno cinicnog (i ateistickog) pogleda na svijet mogli bi reci da je sve bez smisla, svi cemo svakako umrijeti a i previse nas je vec, pa nema nista lose u tome ako nekoga ubijes jer to ce ionako doci prije ili kasnije. A i u vjeri nije puno bolje, ubijeni ode prijevremeno u zasluzeni raj pa i nije red kriviti ubicu za bilo sta.
Nihilizam je infantilna i pogrešna filozofija, a jedan od najpoznatijih ateista (Fridrih Niče) nije bio nihilista, koliko je meni poznato. To što ti tvrdiš da je sa nekog (ateističkog) "pogleda na svijet" isti bez smisla, te da sve nema smisla je tvoje mišljenje na koje imaš pravo, kao što i mi imamo pravo da ukažemo da je to pogrešno. A pogrešno je iz jednostavnog razloga što lično iskustvo je realno i kao takvo ima vrijednost, a ima i smisao za onoga koji doživljava to iskustvo. Ne možeš reći, na primjer, da je mučenje drugog čovjeka opravdano u svakom slučaju "jer mučenje i odsustvo mučenja nemaju smisla", jer stanje patnje je realno za onoga koji se muči i za njega to stanje ima smisla. A taj smisao jeste da je to stanje loše, da ga ne želi, da želi promjenu i tako dalje.

Odnosno, ti ili vi ne možete govoriti o (be)smislu nečijeg života ili iskustva u njegovo ili njeno ime. Svako je dio ovog univerzuma, te je svako kao takav realan, te ako neko sebi da neki smisao, ili da nečemu neki smisao, ko si ti ili ko ste vi da kažete kako taj smisao nije istinit?

Također, ne znam o kojoj vjeri govoriš, no to što si napisao je netačno.
Uglavnom, moze se o tome razglabati koliko hoces, ali poenta je da ''objektivno'' ima svoje znacenje, a mislim da ga ti ne znas najbolje ako mislis da je moral objektivan. Moral je ovisan o licnoj percepciji pojedinca ili grupe, i prema tome je subjektivan. Sva pravila, pa i ta koja se najcesve ponavljaju, se redovno krse, cesto uz veoma dobro opravdanje. A onda to nije objektivno, nije nesto sto stoji takvo kakvo jeste, nepromjenjivo i trajno neovisno od nase percepcije. Moralnost to nije jer za svako moralno nacelo postoje iznimke, opravdanja zasto se ne odnosi na svaku situaciju ili na sve ljude itd.
Pored rečenog, čega je glavni zaključak taj da miješaš objektivno i apsolutno, opet treba ponoviti sljedeće: lična percepcija pojedinca ili grupe nemaju nikakve veze sa objektivnom moralnošću, bar ne nužno uzročno-posljedične veze. Kada ubica kolje ubrzo ubijenog, šta misliš je li iskustvo boli, patnje i straha ubrzo ubijenog realno ili nije? Je li samo umišljeno (tj. "subjektivno") ili je i objektivno? Je li kao takvo za ubrzo ubijenog poželjno, dragovoljno, iskustveno smirujuće, ili nije?

Odgovori su: realno je, objektivno je i nije poželjno.

Sve što nije poželjno se može drugačije reći kao "ne treba" ili "treba izbjegavati". I eto ti objektivne moralnosti. Ako su svi ljudi esencijalno isti, a jesu, pod čime mislim da imaju svijest i sposobnost iskustva boli i patnje, onda je iskustvo jedne individue ništa manje realno i objektivno od iskustva svih ostalih individua pod istim uvjetima. Ako je to iskustvo negativno, sam jezik nam ukazuje, treba ga izbjegavati. Ono što se treba izbjegavati je upravo ono što je negativno. A što je negativno je moralno loše.

Na kraju svega, mogu samo reći da svako ko smatra da ne postoje objektivne moralne vrijednosti nužno smatra i da su sva iskustva identična. Jer, ako mučenje nije niti dobro niti loše, a istvremeno je i dobro i loše, pored očite logičke nekoherentnosti, to znači da iskustvo patnje (kao intenzivne nesnosne boli) je ništa drugačije od iskustva mira, spokoja i ljepote. Rekao bih da je to poprilično... nemoguće.

Što se tiče načina spoznaje objektivne moralnosti, ista nije posve ovisna o religijama, no religije su se pokazale kao efikasan i jednostavan način prenošenje univerzalnih (ali ne nužno i apsolutnih, da opet napomenem) moralnih vrijednosti.

Postoji razlog zašto niti u jednoj državi svijeta nije dozvoljena ljudska žrtva, kao što postoji i razlog zašto su sva društva gdje je to određeno vrijeme bilo praktikovano (Azteci?) nestali s lica Zemlje. I taj razlog je samo jedan - objektivna moralnost.
Dope_Man

#227 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Dope_Man »

Opet nisi nabrojao niti jedno OBJEKTIVNO MORALNO NACELO.

Kod ubistva jedino sto je objektivno, jedino sto postoji mimo percepcije svih nas je da imamo covjeka koji je ubio, i mrtav les. Ali vrijednost tog djela ce uvijek biti subjektivna jer za jednu osobu ubica je uradio dobro, imao je razloge, za drugu osobu to je zlocin koji se ne moze opravdati. Vecina se moze sloziti i reci da je to bilo opravdano ili neopravdano, sto se odmah prevodi i u moralno, ili nemoralno, i to moze biti konacni sud vecine o tom djelu, sto ne znaci da je to objektivna ocjena. To je i dalje subjektivna ocjena djela. Bez ocjene moralnosti od strane drugih to nit je moralno, nit nemoralno.. to jednostavno jeste ubistvo i nista vise. Moral je koncept nastao iz ljudskog uma i samim tim je subjektivan.

Isto vazi i za druge primjere, neko uziva u mucenju, ili da bude mucenj.. ljudi placaju za to pobogu. Poenta nije da je X djelo istovremeno i moralno i nemoralno, crno ili bijelo, vec da mi kao ljudi donosimo sud o svakom pojedinacnom djelu na osnovu vise faktora. Mi smo ti koji svako djelo ofarbamo bojom svog razmisljanja, a samo djelo je samo po sebi bezbojno. Svako djelo moze biti ocjenjeno i kao moralno, i kao nemoralno, ovisno od brojnih faktora, pa isto djelo moze u jednoj situaciji da se proglasi moralnim, u drugoj nemoralnim (npr. ubistvo dobrog covjeka i ubistvo zlocinca: Objektivno u oba slucaja je samo ubistvo, a djelo cemo okarakterisati razlicito). Sve sto imamo i danas je rezultat drustvenog dogovora, odnosno dogovora par ljudi koji odlucuju za vecinu stanovnistva. Homoseksualnost je bila nemoralna do prije par decenija bilo gdje, pa je danas sasvim normalna stvar u razvijenom zeljama. Mozda ti imas ''objektivni'' sud o tome koji bi glasio ''UBIJ PEDERA'' ili nesto slicno ako ti je objektivna moralnost iz vjere dosla, ali mnogi se sa tim ''objektivnim'' ne slazu, pa kako je onda objektivno?

Objektivno je nesto odvojeno od nase subjektivne procjene, a moral to jednostavno nije jer je nastao iz naseg uma, nasih subjektivnih razmisljanja o djelima.

Da je ubistvo objektivno lose, onda bi SVAKO ubistvo bilo nemoralno, svako mucenje bi bilo nemoralno. A to nije.
patriot_1

#228 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

"Dope_Man

Kod ubistva jedino sto je objektivno, jedino sto postoji mimo percepcije svih nas je da imamo covjeka koji je ubio, i mrtav les. Ali vrijednost tog djela ce uvijek biti subjektivna jer za jednu osobu ubica je uradio dobro, imao je razloge, za drugu osobu to je zlocin koji se ne moze opravdati. Vecina se moze sloziti i reci da je to bilo opravdano ili neopravdano, sto se odmah prevodi i u moralno, ili nemoralno, i to moze biti konacni sud vecine o tom djelu, sto ne znaci da je to objektivna ocjena. To je i dalje subjektivna ocjena djela. Bez ocjene moralnosti od strane drugih to nit je moralno, nit nemoralno.. to jednostavno jeste ubistvo i nista vise. Moral je koncept nastao iz ljudskog uma i samim tim je subjektivan.
>Kako ti rezoniraš,to je Bogu plakat!Evo danas čitam,par likova u Londonu pobili i izranjavali ljude!po tebi nije sigurno jeli to moralno ili ne!Nemamo li svi mi osjećaj za to što je moralno a što ne?Ili to određuje manjina ili većina?
Da je ubistvo objektivno lose, onda bi SVAKO ubistvo bilo nemoralno, svako mucenje bi bilo nemoralno. A to nije.Isto vazi i za druge primjere, neko uziva u mucenju, ili da bude mucenj.. ljudi placaju za to pobogu. Poenta nije da je X djelo istovremeno i moralno i nemoralno, crno ili bijelo, vec da mi kao ljudi donosimo sud o svakom pojedinacnom djelu na osnovu vise faktora. Mi smo ti koji svako djelo ofarbamo bojom svog razmisljanja, a samo djelo je samo po sebi bezbojno. Svako djelo moze biti ocjenjeno i kao moralno, i kao nemoralno, ovisno od brojnih faktora, pa isto djelo moze u jednoj situaciji da se proglasi moralnim, u drugoj nemoralnim (npr. ubistvo dobrog covjeka i ubistvo zlocinca: Objektivno u oba slucaja je samo ubistvo, a djelo cemo okarakterisati razlicito). Sve sto imamo i danas je rezultat drustvenog dogovora, odnosno dogovora par ljudi koji odlucuju za vecinu stanovnistva. Homoseksualnost je bila nemoralna do prije par decenija bilo gdje, pa je danas sasvim normalna stvar u razvijenom zeljama. Mozda ti imas ''objektivni'' sud o tome koji bi glasio ''UBIJ PEDERA'' ili nesto slicno ako ti je objektivna moralnost iz vjere dosla, ali mnogi se sa tim ''objektivnim'' ne slazu, pa kako je onda objektivno?

Objektivno je nesto odvojeno od nase subjektivne procjene, a moral to jednostavno nije jer je nastao iz naseg uma, nasih subjektivnih razmisljanja o djelima.
Hvala Bogu da ne razmišljam kao ti!Sve nekako sjebano!Ubiti zločinca koji će nastaviti ubijanje nedužnih ljudi ili onog koji je branio nedužne pa ubio po tebi je isto!Briga me što je zakon ili većina odlučila,po meni su homosexualci nemoralni!Nemoralno je i imati ženu ali i ljubavnicu!No nekako je manje zlo! :-D :-D Tu me nitko nemože navuć na tanak led!Ne treba pedera ubit(Sinoć sam gledao "Parada" film i fora je!ja ih nebi ubijao niti skandirao"Ubij" ali ću to i dalje smatrati bolesnim!Zašto bi ta nemoralnost iz vjere došle?Nije li logično da je nenormalno,biti peder?BTW jesi li ti peder?Ne vređam , samo kontam!
arzuhal

#229 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by arzuhal »

Pa on ti je i napisao da nije isto (iako je ubistvo kao čin isto) ubiti nevinog i nekog ko je ubica, a ti ga optužuješ da ne pravi razliku...
patriot_1

#230 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

arzuhal wrote:Pa on ti je i napisao da nije isto (iako je ubistvo kao čin isto) ubiti nevinog i nekog ko je ubica, a ti ga optužuješ da ne pravi razliku...
No on to opisuje na način<"za jedne je za druge nije!"-ispada da po njemu ubiti zlog i dobrog se mjeri po mišljenjima nekih!
HardcoreMX

#231 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

HAVANA wrote:
mali jomu wrote: nije ovo bas nesto dobro sroceno, ovo mi dodje kao necija vadiona da se moze svasta nesto svaliti na nekog....
u stvari bi trebalo da niko nema bilo ikakve odgovornosti ako nema nimalo moralnosti......
ne mora to znaciti za ateizam, za sve je to isto..... osim maski iz kojih se neko krije :)
:lol: I ovaj pun sebe uokvirio sta je smislio.Ko biva pametan on,skonto. :lol: Bolje da je bascu okopavo,il nesta...Ne ide ga ovo.
lima...ili je upravo ovo tvoj pokušaj vadione, čim ti nije dobro sročeno?!
Ne znam čiji je citat, ali tu govori o ateističkom nepriznavanju postojanja grijeha i tretiranosti navodne moralnosti po sopstvenoj volji, a nadovezano na post @drope-a koji upravo o tome govori, njemu je 'moralno' šta njemu kao subjektu odgovara, poprilično licemjerno, zar ne? Onda ne čudi što je sa pozicije religije ateizam i licemjerstvo pod ruku.
Vanaha... :D A šta tebi fali da baštu okopaš, bezbeli da je i to pametan potez, zar ne?
John Cleese

#233 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by John Cleese »

L u c i f e r wrote:Nek vjeruje ko god u šta hoće, samo nek to ne nameće drugima i nek pusti druge da vjeruju u šta hoće.
Meni je lično razumljiva potreba ljudi za religijom.
Nema svako petlje samom sebi priznati da čovječanstvo još uvijek nema pojma o nastanku, postojanju, smislu i budućnosti.
:thumbup:
HardcoreMX

#234 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

Image
HobotnicaPLus

#235 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HobotnicaPLus »

HardcoreMX wrote:Image
a kako onda hljeba ti objasnjavas cinjenicu da su cesto nauka i religija direktno u suprotnosti?
HardcoreMX

#236 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

HobotnicaPLus wrote:...
Ako se ne bojiš Boga i ne nadaš se nagradi za učinjeno dobro, što će te onda spriječiti da ne činiš zlo i suprotno tome motivisati da činiš dobro?!
HardcoreMX

#237 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

HobotnicaPLus wrote: a kako onda hljeba ti objasnjavas cinjenicu da su cesto nauka i religija direktno u suprotnosti?
Pa to bi trebao Einsteina da pitaš jer je to njegov citat. :-D
Ali to je sowieso ne točno i nije činjenica, nego obična floskula, podobro pohabana.
HAVANA

#238 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HAVANA »

HardcoreMX wrote:
Ako se ne bojiš Boga i ne nadaš se nagradi za učinjeno dobro, što će te onda spriječiti da ne činiš zlo i suprotno tome motivisati da činiš dobro?!
A sta ,tebi treba strah od boga da ne cinis zlo i nagrada da bi cinio dobro?
dustaban

#239 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by dustaban »

Da li Religija moze biti ekskluzivan predstavnik Boga?!

Ako da, KOJA je to ?!
HardcoreMX

#240 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

@Havana
Kad odgovoriš na prvobitno pitanje, onda ćeš dobiti odgovor i na to dodatno pitanje.
R A V E N

#241 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by R A V E N »

Ja ću parafrazirati stihove moje omiljene muzičke grupe Funeral:

Code: Select all

[...]Kad čuješ krike onih koji su trebali umrijeti
Trenutačno izgubiš vjeru u Boga[...]
harač

#242 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by harač »

jedna fusnota na čitavu priču o ateizmu i objektivnosti morala: ateizam kao takav nije suprotstavljen ideji moralnog realizma; štaviše, većina ih i zastupa to stanovište, barem što se filozofa tiče
patriot_1 wrote:po meni su homosexualci nemoralni! Nemoralno je i imati ženu ali i ljubavnicu! No nekako je manje zlo!
veoma lijep primjer vjerskog shvatanja morala, te zašto je očito manjkavo u odnosu na ateistički moral
HobotnicaPLus

#243 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HobotnicaPLus »

HAVANA wrote:
HardcoreMX wrote:
A sta ,tebi treba strah od boga da ne cinis zlo i nagrada da bi cinio dobro?
vidis li ti ovo havano, znaci da im nema nikog da pendrekom nad glavom mase, svi bi bili, sto 'no kazu, pusteni s lanca...

i onda kaze dobar covjek
HAVANA

#244 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HAVANA »

HardcoreMX wrote:@Havana
Kad odgovoriš na prvobitno pitanje, onda ćeš dobiti odgovor i na to dodatno pitanje.
Ne bojim se boga,ne vjerujem u boga,religija me apsolutno ne zanima,nikada me nije ni zanimala.Samim tim ne nadam se nikakvoj nagradi,jer da bih se nadao toj nekoj nagradi od tog nekog,trebao bi prvo vjerovati u njega.A njega nema.Zivim i uzivam u ovo malo zivota sto imam da ga sto ljepse provedem sa dragim ljudima,porodicom,djecom,prijateljima.Zivim onako kako mislim da treba,kako sam odgojen,naucen u sredini u kojoj sam rastao.Majka mi je ko neki taj bog,bar je ja smatram kao nesto bas posebno.Ona me stvorila ovakvim kakav sam danas,u najvecoj mjeri.Cinim i radim ono sto smatram da treba,iz srca i duse.Kako osjetim.Ne treba mi nikakva nagrada za sve dobro sto sam uradio.Nisam ga zbog nagrade ni radio.Kad zelim da profitiram od svog rada onda se bavim poslom i biznisom.Grijesio jesam,znam i gdje,ne treba mi knjiga i tumac.Ljudski je i pogrijesiti.Nekom je biznis i nesta drugo al hajd.Mnogi se satro nadaju toj nakoj nagradi,a na dunjaluku opljackase boga oca.Neko ih zove licemjeri a ja supci.Supak je bas teska rijec.Citav zivot se trudim da ne budem supak.Vakav,nakav,svakakav zavisno od perioda, godina...al nikad supak.
Connaisseur Karlin

#245 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by Connaisseur Karlin »

Art is about cosmic beauty.Science is about cosmic order.Religion is about cosmic purpose.
patriot_1

#246 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

HAVANA wrote:
HardcoreMX wrote:@Havana
Ne bojim se boga,ne vjerujem u boga,religija me apsolutno ne zanima,nikada me nije ni zanimala.Samim tim ne nadam se nikakvoj nagradi,jer da bih se nadao toj nekoj nagradi od tog nekog,trebao bi prvo vjerovati u njega.A njega nema.Zivim i uzivam u ovo malo zivota sto imam da ga sto ljepse provedem sa dragim ljudima,porodicom,djecom,prijateljima.Zivim onako kako mislim da treba,kako sam odgojen,naucen u sredini u kojoj sam rastao.Majka mi je ko neki taj bog,bar je ja smatram kao nesto bas posebno.Ona me stvorila ovakvim kakav sam danas,u najvecoj mjeri.Cinim i radim ono sto smatram da treba,iz srca i duse.Kako osjetim.Ne treba mi nikakva nagrada za sve dobro sto sam uradio.Nisam ga zbog nagrade ni radio.Kad zelim da profitiram od svog rada onda se bavim poslom i biznisom.Grijesio jesam,znam i gdje,ne treba mi knjiga i tumac.Ljudski je i pogrijesiti.Nekom je biznis i nesta drugo al hajd.Mnogi se satro nadaju toj nakoj nagradi,a na dunjaluku opljackase boga oca.Neko ih zove licemjeri a ja supci.Supak je bas teska rijec.Citav zivot se trudim da ne budem supak.Vakav,nakav,svakakav zavisno od perioda, godina...al nikad supak.
A ako Bog postoji,ispast ćeš baš to što kažeš da nisi!
patriot_1

#247 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

harač wrote:jedna fusnota na čitavu priču o ateizmu i objektivnosti morala: ateizam kao takav nije suprotstavljen ideji moralnog realizma; štaviše, većina ih i zastupa to stanovište, barem što se filozofa tiče
patriot_1 wrote:po meni su homosexualci nemoralni! Nemoralno je i imati ženu ali i ljubavnicu! No nekako je manje zlo!
veoma lijep primjer vjerskog shvatanja morala, te zašto je očito manjkavo u odnosu na ateistički moral
Vezano uz ovo što si komentirao,dok sam bio ateista isti sam stav imao,i o homosexualnosti i bračnoj nevjeri!To je moj stav,nema veze sa mojom vjerom!
patriot_1

#248 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by patriot_1 »

HobotnicaPLus wrote:
HardcoreMX wrote:Image
a kako onda hljeba ti objasnjavas cinjenicu da su cesto nauka i religija direktno u suprotnosti?
INTERVJU MJESECA: AKADEMIK VLADIMIR PAAR

-" Što se tiče odnosa znanosti i vjere, bliska su mi stajališta dvojice najvećih znanstvenika svih vremena: Einsteina i Newtona. Einstein se divio Bogu kao stvoritelju prirodnih zakona i bio je zaokupljen svemogućim Božjim umom koji je mogao stvoriti tako visoko sofisticirane zakone po kojima se odvijaju svi procesi u svemiru. U tom smislu mislim da se ne može govoriti o “pomirenju znanosti i vjere”, nego o “komplementarnosti znanosti i vjere”. Dakako, kada je vjera u pitanju, svaki čovjek ima potpunu slobodu da odabere u što će vjerovati, i tu nema mogućnosti znanstvenog dokaza. Svako tuđe mišljenje treba gledati s tolerancijom i poštovanjem. Netko može vjerovati da je prirodne zakone stvorio Bog, a netko da ih je stvorila sama svemoguća materija i da se od tada materija po njima ponaša.
Einstein je sam u mladosti aktivno i bolno doživio rušenje jedne znanstvene dogme: na početku 20. stoljeća vladala je znanstvena dogma da je svemir vječan (tzv. stacionaran svemir). Ta je znanstvena dogma bila u suprotnosti s vjerskom dogmom o Božjem stvaranju svijeta. U znanstvenu dogmu o vječnom svemiru vjerovao je i mladi Einstein. Pa kad je otkrio pojednostavljenu jednadžbu svemira, prema kojoj svemir nije bio stacionaran, nego se ili širio ili stezao, nije vjerovao vlastitoj teoriji nego ju je umjetno matematički “preuredio” (rekli bismo “naštimao”) tako da dođe u sklad sa znanstvenom dogmom o vječnom svemiru. Da bi zatim isusovački astrofizičar Lemaitre upravo na temelju Einsteinove originalne jednadžbe svemira uveo hipotezu o stvaranju svemira širenjem iz početnog fantastično zgusnutog stanja, što je kasnije nazvano teorijom “velikog praska”. Većina znanstvenika odbacila je Lemaitreovu hipotezu, tvrdeći da isusovac pokušava znanosti nametnuti religijsku dogmu o stvaranju svijeta. Kasnija su astronomska i fizikalna mjerenja dokazala ispravnost Lemaitreove hipoteze “velikog praska”, i Einstein je tada samokritično priznao “svoju najveću pogrješku u životu”.
Još od skolastičkih filozofa i teologa, i kasnije u Galileija prisutan je stav da se Bog iskazuje na dva načina, i preko Biblije i preko prirodnih zakona. Odatle slijedi suvremeni nazor, a prisutan i kod suvremenih teologa i znanstvenika da sve što je znanstveno dokazano, u skladu je s prirodnim zakonima koje je stvorio Bog. Stoga nije moguća suprotnost prirodnih znanosti i vjere. Zato ne čudi da je primjerice “otac prirodoznanstvene metode” franjevac Roger Bacon, “otac genetike” redovnik augustinac Gregor Mendel, “otac teorije velikog praska o postanku svemira” isusovac Georges Lemaitre, “otac relativnosti vremena” Sv. Augustin."
HardcoreMX

#249 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HardcoreMX »

@Havana
Preskočiti odgovor, a napisati mnoštvo ribo-lovačkih priča, ne znači i odgovoriti na pitanje. :D
HAVANA

#250 Re: Da li čovjek može biti bez religije i Boga?

Post by HAVANA »

Ne znam sta ti nije jasno?U postu je odgovor na postavljeno pitanje.
Post Reply