Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Connaisseur Karlin

#226 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by Connaisseur Karlin »

gentoo wrote:Ja koliko znam 330F moze bez problema da sleti i poleti.. TK ih ima u floti.. Dakle problem je sto DaysleepeR i njegova roba nisu zanimljivi za TK (ne donose i ne vrijede mnogo $) da bi oni to slali u SJJ a ne pista i njena duzina i sirina..

a Karlin je ATC ja mislim ? :D
Karin je u safety compliance mgmt. :-D :kiss: ma mogu biti i sefica :-D

tip pise o problemu ,a nije postavio cijeli problem, a drugo za daljnju konverzaciju je potrebna detaljna analiza rada i inafrsturkture SJJ
DaysleepeR

#227 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

gentoo wrote:Ja koliko znam 330F moze bez problema da sleti i poleti.. TK ih ima u floti.. Dakle problem je sto DaysleepeR i njegova roba nisu zanimljivi za TK (ne donose i ne vrijede mnogo $) da bi oni to slali u SJJ a ne pista i njena duzina i sirina..

a Karlin je ATC ja mislim ? :D
ili TK ne leti na relacijama na kojima je najveći promet?

što se tiče ovih što traže da se postavljaju problemi, neko ko je upućen treba da bude svjestan problema sam, a ne da ovisi o anonimnim likovima sa foruma da im otvaraju oči
Connaisseur Karlin

#228 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by Connaisseur Karlin »

DaysleepeR wrote:
što se tiče ovih što traže da se postavljaju problemi, neko ko je upućen treba da bude svjestan problema sam, a ne da ovisi o anonimnim likovima sa foruma da im otvaraju oči
:D :-) :lol:
DaysleepeR

#229 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

Connaisseur Karlin wrote:
DaysleepeR wrote:
:D :-) :lol:
da išta znate svi skupa, ne bi se čudili što se to rade radovi na proširenju kapaciteta SJJ, što je i razlog pokretanja teme

ja rekao jedan od mogućih razloga, još uvijek TILT traje
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#230 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by gentoo »

Ne vjerujem da je iko ovdje protiv prosirenja.. da je da imaju i 4 piste sto se mene tice (iako je po meni potrebniji veci apron nego pista).. Problem je sto ti kao vidis neki problem, koji niko drugi ne vidi a opet znas nesto (ili tvrdis da znas) sto mi ostali ne znamo, ali ne smijes reci.. pa spominjes quote od TK, pa sad odjednom TK ne leti gdje bi ti da leti.. ?

Ja sam mislio da ti imas poslati X lijekova na relaciji SJJ-IST (ili obrnuto) i da TK nece da ti da 330F za to jer je za njih to vjerovatno smijesan iznos pa su ti rekli "jarane letimo 3x dnevno za malim avionom rasporedi to jer drugacije ne ide"

Da si ti sa TK pricao o $xxx.xxx iznosu vjeruj da pista i njene dimenzije ne bi bili problem i da bi 330F sletio po tvoj kargo
DaysleepeR

#231 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

gentoo wrote:Ne vjerujem da je iko ovdje protiv prosirenja.. da je da imaju i 4 piste sto se mene tice (iako je po meni potrebniji veci apron nego pista).. Problem je sto ti kao vidis neki problem, koji niko drugi ne vidi a opet znas nesto (ili tvrdis da znas) sto mi ostali ne znamo, ali ne smijes reci.. pa spominjes quote od TK, pa sad odjednom TK ne leti gdje bi ti da leti.. ?

Ja sam mislio da ti imas poslati X lijekova na relaciji SJJ-IST (ili obrnuto) i da TK nece da ti da 330F za to jer je za njih to vjerovatno smijesan iznos pa su ti rekli "jarane letimo 3x dnevno za malim avionom rasporedi to jer drugacije ne ide"

Da si ti sa TK pricao o $xxx.xxx iznosu vjeruj da pista i njene dimenzije ne bi bili problem i da bi 330F sletio po tvoj kargo
vidim da i ti nemaš pojma o čemu pričaš i nemam pojma čime se vi bavite ljudi

transport od tačke a do tačke b je kurac i niko to ne radi, nikog ne interesuje jedna pošiljka i transport SJJ - IST

transporti pošiljki +100 kg sa desetina adresa u BiH na desetine različitih destinacija svaki dan su posao i pare i napredak i profit i razvitak

ako imaš ograničenje bilo kakvo trpi i posao i sve

sad se može takav posao raditi za koverte i paketiće

pravi posao za sve bi bilo min 10 paleta dnevno avionom za deset destinacija širom svijeta koje se sad šalju kopnom na Beč što je 30% troška od direktno, plus još 100% troška aviona iz Beča a traje 5 dana

tih 10 paleta mora biti u stanju povući ono operatera koji lete sa SJJ dnevno (Turkish, Austrian, Adria, Air Serbia, Lufthansa, itd) ali nisu u stanju i dopremiti za max 3 dana na aerodrom zemlje destinacije

jednostavna logika koju niko ne konta

možda je to radi manjka putničkog pa su male ptice - možda, validan je argument
činjenica jeste da pista nije large nego mid size
hoće li njeno proširenje dovesti veće ptice - ne znam, možda neće, možda će još manje slijetati
ono što znam je da trenutna neće sigurno omogućiti da slete ptice koje ne mogu radi dužine
veće ptice mogu vući više robe
ima li roba za velike ptice svaki dan iz BiH - garantujem da ima, sve velike i male transportne firme iz BiH dnevno kamionima šalju avionske robe kopnom za Beč pa iz Beča po svijetu
konkurencija iz regiona šalje direkt i naravno da su konkurentniji na svjetskom tržištu

je li moramo dalje u detalje šta je to konsolidovani transport ili ne?

ako ne kontate i dalje, meni je žao, za neke se teme zaista mora raditi određeni posao da bi bilo jasno
gentoo

#232 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by gentoo »

Znaci sva poenta je..

putnickog saobracaja za velike ptice nema, cargo saobracaja za velike ptice ima ? Znaci jedino logicno rijesenje je cargo avion a nikako wide body putnicki. E sad sto ti to neces da shvatis nije do mene. Dakle 330f moze da sleti, TK ga ima.. sto ga ne salje? Sto DHL ne salje svoj 757F nego ide nekim TurboLet-om ili cime vec ?

Ja shvatam da bi tebi te neke opcije olaksale svakodnevni posao.. ali isto tako moras da shvatis da SJJ nije nikakav centar za "konsolidovani transport" niti je hub iceg, niti je Leipzig nit Bergamo a Boga mi ni Louisville :-)
DaysleepeR

#233 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

gentoo wrote:Znaci sva poenta je..

putnickog saobracaja za velike ptice nema, cargo saobracaja za velike ptice ima ? Znaci jedino logicno rijesenje je cargo avion a nikako wide body putnicki. E sad sto ti to neces da shvatis nije do mene. Dakle 330f moze da sleti, TK ga ima.. sto ga ne salje? Sto DHL ne salje svoj 757F nego ide nekim TurboLet-om ili cime vec ?

Ja shvatam da bi tebi te neke opcije olaksale svakodnevni posao.. ali isto tako moras da shvatis da SJJ nije nikakav centar za "konsolidovani transport" niti je hub iceg, niti je Leipzig nit Bergamo a Boga mi ni Louisville :-)
cagro saobraćaja za velike ptice ima, ali se ne može utovariti u avion u SJJ već se kopnom šalje za Beč gdje se utovara u avion

SJJ neće nikad ni postati hub ako se ne bude razvijao infrastrukturno kao i na druge načine

a može postati HUB, ulaskom BiH u EU, izgradnjom koridora Vc, kao i dobrom cijenom handlinga, itekako može postati

samo treba imati viziju

kakve koristi ima Cargo avion koji će pokupiti robu za 20 destinacija kad je u pitanju jedna kompanija sa jednom cijenom
kako da logističke kompanije uvežu sve svoje pošiljke na jedan cargo avion jedne kompanije, koja će to kompanija za sve druge kompanije sve to uvezivati i koordinirati? ne postoji to nigdje, stoga cargo avion je kao da kažeš USS Enterprise, ili jednorog

ljudi ja vam govorim stvarne probleme svakodnevnog posla
logističke kompanije svoje avio cijene ugovaraju sa više kompanija zavisno od relacija

jedan cargo avion jedne kompanije nije rješenje nigdje niti postoji kao takvo, pa neće biti i ovdje
onaj koji je ovdje pomenuo tu ideju nema pojma ni kako izgleda taj transport i ne kontam kako se iko ozbiljan može hvatati jebenog cargo aviona
cargo avioni su charter letovi za striktan transport jednog pošiljatelja za jednog primatelja

Formula 1 koristi cargo avione DHL-a
Trka je u Sidneyu, sva oprema sleti u Sidney i avion čeka kad se završi trka, natovari i vozi u Dubai na slijedeću
za to se koriste kargo avioni

za svakodnevni cargo transport stotina pošiljatelja za stotine primatelja se radi o više pretovara, konekcija, letova od kojih svaki mora tu pošiljku moći utovariti
drndalo

#234 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by drndalo »

Odlicno, znaci neko treba/mora platiti nekome ko ima "mocnu pticu" (npr. TK) razliku izmedju sadasnjeg jednog leta IST-SJJ-IST sa A320 na A330... Taj neko bi morao imati konsolidovanu robu xx firmi za slanje tim vecim avionom preko IST za dalje, na vecim paletama... TK bi ukoliko bi dovoljno dodatno cargo kapaciteta na tom 1 putnickom letu vecim avionom mozda pristao i da dodatnih 100 sjedista vozi prazno za IST... A mogli bi i napraviti neku mega akciju za 99 EUR povratno za IST za ta sjedista, za uhar bi im bilo da ih i 27 prodaju AKO bi neko drugi platio rizik slanja PREVELIKOG aviona za putnicku potraznju na liniji IST-SJJ.

Ako bi na taj nacin svi posiljaoci dobili bolje cijene za cargo, a TK bi bio npr. u totalu para +20% ili vise u odnosu na sada leteci A320, to je win-win situacija. ALI ne mozemo ocekivati da Turci (ili bilo ko drugi) sami od sebe ubace veci avion ZA prekookeanske letove na letu od <2 sata, samo zato sto bi mi to volili... Neko to mora da plati... Tj. da barem to povecanje kapaciteta neko plati kao charter, tj. preuzme rizik...
DaysleepeR

#235 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

Svidja mi se prijedlog. Detaljno cu ti odgovoriti. Tj. Ja imam sada pitanja :)
Vikend je poceo, nastavljam od ovog tvog posta u ponedjeljak. Sad je piva i odmor.
gentoo

#236 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by gentoo »

Samo zaboravljate da se kompresija kabine widebody aviona ne radi bez bar 280-300 dusa :-) .. ne zbog cost index nego zbog neceg drugog.. :cuga:
supercali

#237 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by supercali »

DaysleepeR wrote:
gentoo wrote:Znaci sva poenta je..

cagro saobraćaja za velike ptice ima, ali se ne može utovariti u avion u SJJ već se kopnom šalje za Beč gdje se utovara u avion

SJJ neće nikad ni postati hub ako se ne bude razvijao infrastrukturno kao i na druge načine

a može postati HUB, ulaskom BiH u EU, izgradnjom koridora Vc, kao i dobrom cijenom handlinga, itekako može postati

samo treba imati viziju

kakve koristi ima Cargo avion koji će pokupiti robu za 20 destinacija kad je u pitanju jedna kompanija sa jednom cijenom
kako da logističke kompanije uvežu sve svoje pošiljke na jedan cargo avion jedne kompanije, koja će to kompanija za sve druge kompanije sve to uvezivati i koordinirati? ne postoji to nigdje, stoga cargo avion je kao da kažeš USS Enterprise, ili jednorog

ljudi ja vam govorim stvarne probleme svakodnevnog posla
logističke kompanije svoje avio cijene ugovaraju sa više kompanija zavisno od relacija

jedan cargo avion jedne kompanije nije rješenje nigdje niti postoji kao takvo, pa neće biti i ovdje
onaj koji je ovdje pomenuo tu ideju nema pojma ni kako izgleda taj transport i ne kontam kako se iko ozbiljan može hvatati jebenog cargo aviona
cargo avioni su charter letovi za striktan transport jednog pošiljatelja za jednog primatelja

Formula 1 koristi cargo avione DHL-a
Trka je u Sidneyu, sva oprema sleti u Sidney i avion čeka kad se završi trka, natovari i vozi u Dubai na slijedeću
za to se koriste kargo avioni

za svakodnevni cargo transport stotina pošiljatelja za stotine primatelja se radi o više pretovara, konekcija, letova od kojih svaki mora tu pošiljku moći utovariti
Ma ti pojma nemas da ima toliko posla nasla bi s3 kompanija koja bi otvorila cargo liniju sarajevo bec
Znaci umjesto kamiona avionom bi isla roba al ocito nema toliko tereta da bi neko pravio takvu liniju jer bi bilo neisplativo
starii

#238 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by starii »

najbolje da se aerodrom prosiri na koridor 5c pa da moze pred svaki grad i selo sletiti, isto ko kad ovi iz dijaspore dolaze pa bus svrati u svako mjesto :-)
DaysleepeR

#239 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

supercali wrote: Ma ti pojma nemas da ima toliko posla nasla bi s3 kompanija koja bi otvorila cargo liniju sarajevo bec
Znaci umjesto kamiona avionom bi isla roba al ocito nema toliko tereta da bi neko pravio takvu liniju jer bi bilo neisplativo
super, čim mi objasniš ko će ubijediti preko 30 firmi iz BiH koje se bave transportom da jedni drugima otkriju ko su im klijenti i da se svi pod istom cijenom slože tovariti u jedan avion...

čuj ja nemam pojma...
supercali

#240 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by supercali »

Pa nemas pojma jer gledas samo iz svoje perspektive
I ja bi da imam direktan let iz moje ulice pred hotel al ne moze
Nece ljudi zbog tebe da budu u minusu da bi ti eventualno bio u plusu
Razmisli malo
Zasto bih ja zbog tebe slao veci avion i imao vece troskove i rashode a istu dobit mogu postici sa manjim avionom?

Sebican si zato i ne kontas nasu pricu a sve pod izgovorom nismo za unapredjenje

Svi bi mi volili imati aerodrom velicine bar tesle u beogradu al ne moze shvati da mi nismo interesantni na europskoj a kamoli svjetskoj sceni jer smo fakticki vukojebina i varosica tamo neke drzave
DaysleepeR

#241 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

Ti si mlad, zelen i neozbiljan sagovornik i ne bi trebao da posjecujes teme koje posjecuju odrasli jer ne kontas o cemu se prica i samo valjas gluposti na nivou djeteta iz osnovne skole.
supercali

#242 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by supercali »

Sta ima odrasli
Kad nemqs argumente onda nisi ti za te price i sl nebuloze
Dovoljno si rekao a to je da nemas pojma i kao sto rekoh sebicnjak
DaysleepeR

#243 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

Tvoj zakljucak teme da JA ocekujem da ce neko radi MENE mijenjati kapacitet ti je zabetonirao godine i kapacitet da pratis temu
orinoco

#244 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by orinoco »

Ja ne razumijem ovu temu: Aerodrom Sarajevo namjerava produžiti pistu da bi mogli slijetati veći avioni, je li tako? A potom povela se rasprava da li je treba produžiti, jer svakako veliki avioni i ne slijeću, a ne slijeću niti cargo-avioni.

Ima li neko elaborat opravdanosti ove aerodromske investicije u dužu pistu, neke parametre koji determiniraju problem i koji ga rješavaju izgradnjom duže piste?
drndalo

#245 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by drndalo »

Za pocetak procitaj tekst na pocetku. Na to sam skretao paznju 2x... Niti se radi o pisti, niti o produzenju, nego sirenju sigurnosnog ogradjenog pojasa pored piste... Kasnije je covjek stavio plan radova na pisti, koji donosi nekih cca 100 m duznih, ali zbog izgradnje express-exit-a sa piste, sto moze ubrzati protocnost piste polijetanje/slijetanje u istom vremenu, tj. smanjiti cekanje aviona koji ceka polijetanje radi slijetanja aviona u ta doba...

I sada na ovu pistu mogu slijetati (skoro) pa svi najveci avioni, ako treba... Doduse, neki od njih bi morali imati tezinska ogranicenja ako bi dolazili, kao sto je An-124 imao ogranicenje poletne tezine, pa je nosio manje goriva da moze poletjeti, i s njim nije mogao do Engleske, pa je u ZAG svratio po dodatno gorivo... Ali je nosio >50t. tereta...
orinoco

#246 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by orinoco »

drndalo wrote:Za pocetak procitaj tekst na pocetku. ..
:thumbup:
supercali

#247 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by supercali »

Jednostavno ljudi ne vide isplativost da salju vece avione dok ovaj zapeo treba se siriti produziti klinac palac da bi teret mogao otici negdje

Kad mu se pomene kargo avion onda kaze ja nisam pominjao kargo avion
Kad mu se da takvo rjesenje onda nemamo pojma djeca smo a on je odrastao ozbiljan
Evo znamo da mogu i veci avioni sletiti njemu to ne lezi valjda hoce da mu airbus 380 sleti a sto ce aviokompanija biti u minusu njega ne zanima
Kad mu se pokaze da smo neki gradic u nekoj tamo bosni i da ce aviokompanija taj avion radije poslati u azerbejdzan on to ne konta
Seawolf

#248 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by Seawolf »

orinoco wrote:Ja ne razumijem ovu temu: Aerodrom Sarajevo namjerava produžiti pistu da bi mogli slijetati veći avioni, je li tako? A potom povela se rasprava da li je treba produžiti, jer svakako veliki avioni i ne slijeću, a ne slijeću niti cargo-avioni.

Ima li neko elaborat opravdanosti ove aerodromske investicije u dužu pistu, neke parametre koji determiniraju problem i koji ga rješavaju izgradnjom duže piste?
Međunarodni aerodrom Sarajevo ima pistu koja je zadovoljavajuće dužine (oko 2.700 m), ali je početak te piste na neodgovarajućem mjestu.

Najveći problem sarajevskog aerodroma je taj što je određeni broj dana u godini neupotrebljiv za slijetanje, zbog loše vidljivosti zbog magle. Džaba sva priča o kargo transportu, ako neko mora prebaciti određeni teret iz Sarajeva u Istanbul, koji mora stići na odredište istoga dana, a avion koji je trebao sletjeti po taj teret, umjesto u Sarajevo, sleti u Beograd, ili Zagreb, zbog magle.

Da bi se povećala upotrebljivost sarajevskog aerodroma tokom dana sa maglom, mora mu se povećati kategorizacija za prilaz pri instrumentalnom slijetanju (ILS approach), a da bi mu se mogla povećati ta kategorizacija, jedan od preduslova je da prije početka piste mora biti teren čist od ikakvih prepreka u dužini od oko 1.000 m.

To se može postići na jedan od tri slijedeća načina: - porušiti stambene objekte na Ilidži, u dužini od oko 200 m, koji su izgrađeni u smjeru prilaska aviona pri slijetanju; - skratiti pistu za 200 do 250 m, pomijeranjem početka (praga) piste za slijetanje u smjer 120°, za toliku vrijednost (mislim da bi u ovom slučaju pista već postala prekratka) i - pomijeriti i početak i završetak piste za slijetanje u smjer 120°za 200 do 250 m prema jugoistoku (zvuči komplikovano, ali u stvari nije, samo je treba skratiti sa jednoga kraja i produžiti za isto toliko na drugome kraju). U ovome potonjem slučaju, dio terena sarajevskog aerodroma bi prešao u drugi entitet, ali ne vidim zašto bi to bilo neizvodivo.
DaysleepeR

#249 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by DaysleepeR »

supercali wrote:Jednostavno ljudi ne vide isplativost da salju vece avione dok ovaj zapeo treba se siriti produziti klinac palac da bi teret mogao otici negdje

Kad mu se da takvo rjesenje onda nemamo pojma djeca smo a on je odrastao ozbiljan
Evo znamo da mogu i veci avioni sletiti njemu to ne lezi valjda hoce da mu airbus 380 sleti a sto ce aviokompanija biti u minusu njega ne zanima
Kad mu se pokaze da smo neki gradic u nekoj tamo bosni i da ce aviokompanija taj avion radije poslati u azerbejdzan on to ne konta
on i dalje na cargo avionu :lol:
supercali

#250 Re: Širenje piste na Sarajevskom aerodromu

Post by supercali »

DaysleepeR wrote:
supercali wrote:Jednostavno ljudi ne vide isplativost da salju vece avione dok ovaj zapeo treba se siriti produziti klinac palac da bi teret mogao otici negdje

on i dalje na cargo avionu :lol:
A ti i dalje mislis da si najpametniji
Post Reply