Nova Suzuki vitara

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#226 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

Pa sad, vani nema bas pumpi kao kod nas. Ovoliki broj pumpi mislim da nigdje nema. Sjecam se kad sam isao dionicom Zagreb Maribor Graz Regenzburg na cijeloj dionici od oko cca 500-600 km mozda je bilo kroz Slo i Au dvije pumpe. Na pola rezervoara fata te nervoza, vozis jos sat da dodjes do pumpe. Pa sad ti vidi jel bitno da nije mal rezervoar. Bude neki zastoj oko tunela, ili zbog nezgode ili zbog guzve preko ljeta kad se ide mic po mic na nekim dionicama kod tunela ili vecih gradova ili guzva oko granice a tebi pumpa tek za 150 km, pa cekaj pa kad dodjes uhvati ukljucenje za tu pumpu, ubaci se hrpa vozila hoce na pumpu, potrefi je...a mal rezervoar, 20 litara popije za tren posla na tim cestama. Pa na granici sam znao izgubiti po dva sata. Na tunelima i zastojima po dva sata. Pa se ne uspijes ubaciti na pumpu od teretnjaka...Ne mjerite sve prema nama ovdje. Mal je to rezervoar
Last edited by condy on 11/05/2017 23:08, edited 1 time in total.
amar1994

#227 Re: Nova Suzuki vitara

Post by amar1994 »

condy wrote:Pa sad, vani nema bas pumpi kao kod nas. Ovoliki broj pumpi mislim da nigdje nema. Sjecam se kad sam isao dionicom Zagreb Maribor Graz Regenzburg na cijeloj dionici od oko cca 500-600 km mozda je bilo kroz Slo i Au dvije pumpe. Na pola rezervoara fata te nervoza, vozis jos sat da dodjes do pumpe. Pa sad ti vidi jel bitno da nije mal rezervoar. Bude neki zastoj oko tunela, ili zbog nezgode ili zbog guzve preko ljeta kad se ide mic po mic na nekim dionicama kod tunela ili vecih gradova ili guzva oko granice a tebi pumpa tek za 150 km, pa cekaj pa kad dodjes uhvati ukljucenje za tu pumpu, ubaci se hrpa vozula potrefi je...a mal rezervoar, 20 litara popije za tren posla na tim cestama. Ne mjerite sve prema nama ovdje.
zato oni kupuju dizele :P :lol: :lol: :lol:
condy

#228 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

Ma voze oni i benzince. Ali fakat ovoliki broj pumpi nigdje nema. Komotnije je sa vecim rezervoarom. Na tim dionicama ne smijes spustati ispod 15 litara. Rizik, guzve svasta utice, ako nemas navigacije lako promasis pumpu, ili je ne znas naci, izvedete sa auto puta pa je trazi :mrgreen: Sad svakom svacije, ali nije neka nauka vala rezervoar od 60 litara.
amar1994

#229 Re: Nova Suzuki vitara

Post by amar1994 »

condy wrote:Ma voze oni i benzince. Ali fakat ovoliki broj pumpi nigdje nema. Komotnije je sa vecim rezervoarom. Na tim dionicama ne smijes spustati ispod 15 litara. Rizik, guzve svasta utice, ako nemas navigacije lako promasis pumpu, ili je ne znas naci, izvedete sa auto puta pa je trazi :mrgreen: Sad svakom svacije, ali nije neka nauka vala rezervoar od 60 litara.
imam 55l , je li dovoljno ? :-D
promaha

#230 Re: Nova Suzuki vitara

Post by promaha »

amar1994 wrote:
condy wrote:Ma voze oni i benzince. Ali fakat ovoliki broj pumpi nigdje nema. Komotnije je sa vecim rezervoarom. Na tim dionicama ne smijes spustati ispod 15 litara. Rizik, guzve svasta utice, ako nemas navigacije lako promasis pumpu, ili je ne znas naci, izvedete sa auto puta pa je trazi :mrgreen: Sad svakom svacije, ali nije neka nauka vala rezervoar od 60 litara.

Kod mene 45 pa nemam problema :D
condy

#231 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

amar1994 wrote:
Veci rezervoar nije neki trosak za fabriku. Trosak su neke druge stvari a koje to auto nudi, pogon na sve tockove i sl. :) Radi se automobilu iz 2017 godine a ne od prije 10 godina...pa ako ima taj pogon moze i rezervoar od 60 l.

Kod tebe je sredina!

Kod mene je 70l pa sam se navikao i gledam na to iz svog nekog ugla i za moje potrebe, ali bez obzira na to mislim da je 47 l ispod minimuma koliko bi trebalo biti.
condy

#232 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

promaha wrote:
amar1994 wrote:

Kod mene 45 pa nemam problema :D
Kad imas love pa ga drzis uvijek punog :D
condy

#233 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

Kolega mi je prije pola godine kupio novi A4. Benzinac, i jedina primjedba mu je mal rezervoar. Mislim da je 50l. Nisu mu kazali da moze doplatiti za veci. Kaze da za manje od 100 KM naspe pun i da ga brzo potrosi i to ga zivcira. Sad nije to uredu ni za Audi te cijene da uopce stavlja taj manji rezervoar bez obzira na mogucnost doplate za veci. Tako da ne bude da samo po Vitari dajem primjedbe. I drugi pa vecina imaju manji rezervoar osim vecih auta. To mi je bezveze
NediM17

#234 Re: Nova Suzuki vitara

Post by NediM17 »

Joj Condy bezveze ti je prica totalno.

Da ides negdje dalje i da ostanes bez goriva moras biti zesci debil.
Me_again

#235 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Me_again »

Negdje sam citao da je u neko vrijeme postalo "in" u autoindustriji stavljati manje rezervoare radi smanjenja ukupne mase vozila, ekologija itd ....
Tako je izgleda i ostalo.
Condy je realno opisao situaciju na autoputevima u Europi, i ja sam se puno puta susretao sa takvim problemima posebno za vrijeme godisnjih odmora.
Ali, koliko sam upratio ne postoji veca "rupa" od pumpe do pumpe od 70 km, a uz to ako se svrati u bilo koje manje mjesto pored autoputa u njemu svakako postoji benzinska, a uz to gorivo je prilicno jeftinije.
Kada se sjetim rezervoara nekada u mojoj Peglici, 20 i kusur litara :zoka:
Nepass

#236 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Nepass »

Pa sa 45l bez brige se predje 500km, vala ako u tih 500km ne skontas benzinsku i treba da ostanes bez goriva.
Mada ih znam koji su od gz do foce znali ostati bez goriva :D
promaha

#237 Re: Nova Suzuki vitara

Post by promaha »

condy wrote: Kad imas love pa ga drzis uvijek punog :D

vozao sam ja auto i staro 20 i kusur godina i nikad nisam ostao bez goriva.

imam naviku da uvijek sipam pun rezervoar.

a znam da je to bilo uvijek cudno "kolegama" sa puno novijim autima i 10 KM goriva u njima ...

a ako nemam da naspem, necu ni voziti :D
ado-šampion

#238 Re: Nova Suzuki vitara

Post by ado-šampion »

Tacno tako, manji rezervoari idu zbog smanjenja mase. Ne kazem da je dobro ili lose, ali tako je. C klasa ima standardni rezervoar od 41 litar (!). Navodno su smanjenjem rezervoara za 18 litara ustedili 12 kg s punim rezervoarom. Doplata za veci rezervoar od 66 litara je pedesetak eura tako da nije nista strasno.

Kod mene je 53 litra i nemam nikakvih problema s obzirom da je dizel i da malo trosi. Odradim Minhen - Sarajevo prije nego sto se upali lampica.

Stoji i da pumpe nisu tako ceste vani po autoputevima, ali ima dosta i do ciganluka naseg covjeka kojem je skupo pa napuni pola rezervoara i konta stici do Bosne. Tako sam i ja jednom, pa jedva stigoh do onog Tifona u Brodu. :D
condy

#239 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

ado-šampion wrote:Tacno tako, manji rezervoari idu zbog smanjenja mase. Ne kazem da je dobro ili lose, ali tako je. C klasa ima standardni rezervoar od 41 litar (!). Navodno su smanjenjem rezervoara za 18 litara ustedili 12 kg s punim rezervoarom. Doplata za veci rezervoar od 66 litara je pedesetak eura tako da nije nista strasno.

Kod mene je 53 litra i nemam nikakvih problema s obzirom da je dizel i da malo trosi. Odradim Minhen - Sarajevo prije nego sto se upali lampica.

Stoji i da pumpe nisu tako ceste vani po autoputevima, ali ima dosta i do ciganluka naseg covjeka kojem je skupo pa napuni pola rezervoara i konta stici do Bosne. Tako sam i ja jednom, pa jedva stigoh do onog Tifona u Brodu. :D
Sarajevo Minhen je oko 1050 km, tako da bi trebao trošiti na autoputu oko 5 litara da stigneš u Sarajevo sa skoro praznim rezervoarom, u kojem bi po mojoj računici po dolasku u Sarajevo, ostalo još pola litra goriva :lol:
ado-šampion

#240 Re: Nova Suzuki vitara

Post by ado-šampion »

condy wrote:
ado-šampion wrote:Tacno tako, manji rezervoari idu zbog smanjenja mase. Ne kazem da je dobro ili lose, ali tako je. C klasa ima standardni rezervoar od 41 litar (!). Navodno su smanjenjem rezervoara za 18 litara ustedili 12 kg s punim rezervoarom. Doplata za veci rezervoar od 66 litara je pedesetak eura tako da nije nista strasno.

Sarajevo Minhen je oko 1050 km, tako da bi trebao trošiti na autoputu oko 5 litara da stigneš u Sarajevo sa skoro praznim rezervoarom, u kojem bi po mojoj računici po dolasku u Sarajevo, ostalo još pola litra goriva :lol:
950 km je ruta. Potrosnja je izmedju 5 i 5.2 litra, zavisno gdje sipam.
condy

#241 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

promaha wrote:
condy wrote: Kad imas love pa ga drzis uvijek punog :D

vozao sam ja auto i staro 20 i kusur godina i nikad nisam ostao bez goriva.

imam naviku da uvijek sipam pun rezervoar.

a znam da je to bilo uvijek cudno "kolegama" sa puno novijim autima i 10 KM goriva u njima ...

a ako nemam da naspem, necu ni voziti :D
Jesam pogodio :D

Nisam ni ja ostao bez goriva nikad, nije to poenta već da na dionici od 1000 km ne moraš dosipati svako malo gorivo. Vako kad gledaš pa dizel pun rezervoar 1000 km, kakve imaš oko toga zahebancije, pa imaš ako dosipaš na pola rezervoara, kao većina :) Ako ga spustaš na 1/3 kao ado, e onda ćeš se jednom nasukati :D
condy

#242 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

ado-šampion wrote:
condy wrote:

Kojom rutom ? Zastoji na granici ?

edit : ako si mislio na rutu i kilometrazu po via michelin, meni pokaze u autu nesto vise. Ako je mjereno, onda okey!
ado-šampion

#243 Re: Nova Suzuki vitara

Post by ado-šampion »

condy wrote:
ado-šampion wrote:
condy wrote:...

Kojom rutom ? Zastoji na granici ?

edit : ako si mislio na rutu i kilometrazu po via michelin, meni pokaze u autu nesto vise. Ako je mjereno, onda okey!
Postavljao sam nekad na temi Potrosnja sliku, 1917 km u dva pravca, od adrese do adrese. Standardno, Salzburg, Vilach, Ljubljana, Zagreb, Brod i dalje. Zadnji put, to je bilo u martu, bila je velika guzva na dionici oko 100 km, od Minhena do odvajanja za Innsbruck, bukvalno mic po mic, i sipao sam na Petrolu izmjedu Visokog i Podlugova, s tim da sam prethodno nasuo pun u Minhenu (Shell je bio u pitanju ako je bitno, obicni dizel nije premium :D ).

Imao sam ja puno aferima s gorivom i jednom sam naucio lekciju, cim skontam da mi nece biti sipam pun rezervoar cim prije. :D

Nije to toliko bitno, poenta je da mozes preci bar 600-700 km da si miran. Drugo je kad je motor V6, onda doplatis za veci rezervoar i zdravo.
condy

#244 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

Sa shellovim dizelom sam i ja primjetio da manje trosi, stvarno od shella sve je vrhunsko... imaju one tri vrste dizela i benzina, obični, power i racing... Samo cijena na autoputu :lol:
ado-šampion

#245 Re: Nova Suzuki vitara

Post by ado-šampion »

condy wrote:Sa shellovim dizelom sam i ja primjetio da manje trosi, stvarno od shella sve je vrhunsko... imaju one tri vrste dizela i benzina, obični, power i racing... Samo cijena na autoputu :lol:
Ja sipam ili Shell ili Aral, tih pumpi najvise ima a da su brend. Uvijek obicni dizel. Cini mi se da je na Shellu nesto bolje gorivo. Uvijek manje trosi nego s gorivom iz Bosne, u BiH je generalno tanko gorivo, u skladu s cijenama i standardom. Ja se u BiH drzim Petrola.
amar1994

#246 Re: Nova Suzuki vitara

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
condy wrote:Sa shellovim dizelom sam i ja primjetio da manje trosi, stvarno od shella sve je vrhunsko... imaju one tri vrste dizela i benzina, obični, power i racing... Samo cijena na autoputu :lol:
Ja sipam ili Shell ili Aral, tih pumpi najvise ima a da su brend. Uvijek obicni dizel. Cini mi se da je na Shellu nesto bolje gorivo. Uvijek manje trosi nego s gorivom iz Bosne, u BiH je generalno tanko gorivo, u skladu s cijenama i standardom. Ja se u BiH drzim Petrola.
dobar ti je standard onda :D

btw. meni se njihov q-max najgore pokazao :-)
condy

#247 Re: Nova Suzuki vitara

Post by condy »

Jel švabo ili nije :D
Throttle

#248 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Throttle »

Cuj mali tank, kod mene 44 litra a potrosnja otvorene preko 7l :D
basicm

#249 Re: Nova Suzuki vitara

Post by basicm »

Throttle wrote:Cuj mali tank, kod mene 44 litra a potrosnja otvorene preko 7l :D
Ljudi sipaju po cenera i opet svugdje stignu
Throttle

#250 Re: Nova Suzuki vitara

Post by Throttle »

To je sistem snabdijevanja gorivom "kap po kap" :lol:
Post Reply