Dacia Stepway

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
golfiista

#226 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

problem je što fakat pretjerujete, pa tako kada napišeš polovno, odmah je to auto truhlo i prešlo 300k km. Kako ne shvatate da je to širok pojam i jako relativan pojam. Baš ako i novo, ako nekome nije upitan kvalitet i pouzdanost automobila koji nov košta 18.000 KM, onda ja ne znam kakvi su to ljudi koji za sličan automobil plaćaju duplo više novca, odakle dolaze i gdje idu, ne razumijem. No kada odvagam, siguran sam da isto mislimo i rijetko bi se ko od nas odlučio za taj novac kupiti takav auto, nego samo palamudite bezveze.
Opet, kupiti polovnjaka sa prihvatljivom kilometražom i urednom servisnom evidencijom, te tako rizik svesti na minimum ( posebno uz važeću fabričku garanciju ) je mudro, pa svjedok sam da ljudi uz pravilno održaavnje prelaze po pola miliona km bez većih problema, eto imamo i citroena sa 300k km i gle još se kotrljaju i kotrljat će se.
golfiista

#227 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

Seyfo wrote:Sta mislite da li bi percepcija bila drukcija kada bi se Dacia prodavala pod znackom Renaulta? Na mnogim trzistima,npr.Rusija je to slucaj. Tamo cak ima i Nissan Terrano novi model koji je u stvari Duster malo redizajniran. Npr. Peugeot sa modelom 301,on se ne uklapa bas u opstu filozofiju game modela ali nisu izmislili jeftini podbrend nego su zadrzali Peugeot. Znaci Renault Logan,Duster,Lodgy
Ne bi se ništa značajno promijenilo, dovoljno je da uđeš u bilo koji model dacije, sjednes, zatvoriš vrata. Izađeš i spoznaš koliko sam u pravu.
ado-šampion

#228 Re: Dacia Stepway

Post by ado-šampion »

golfiista wrote:problem je što fakat pretjerujete, pa tako kada napišeš polovno, odmah je to auto truhlo i prešlo 300k km. Kako ne shvatate da je to širok pojam i jako relativan pojam. Baš ako i novo, ako nekome nije upitan kvalitet i pouzdanost automobila koji nov košta 18.000 KM, onda ja ne znam kakvi su to ljudi koji za sličan automobil plaćaju duplo više novca, odakle dolaze i gdje idu, ne razumijem. No kada odvagam, siguran sam da isto mislimo i rijetko bi se ko od nas odlučio za taj novac kupiti takav auto, nego samo palamudite bezveze.
Opet, kupiti polovnjaka sa prihvatljivom kilometražom i urednom servisnom evidencijom, te tako rizik svesti na minimum ( posebno uz važeću fabričku garanciju ) je mudro, pa svjedok sam da ljudi uz pravilno održaavnje prelaze po pola miliona km bez većih problema, eto imamo i citroena sa 300k km i gle još se kotrljaju i kotrljat će se.
Mah problem je sto ljudi kad porede kazu Passat iz 2001. koji je 6 hiljada, dakle tri puta jeftinije od Dacije. Niko ne poredi i kaze evo Passat iz 2010. koji je recimo 18 hiljada.

Ja fakat ne gledam nikom sta radi u zivotu kako zivi, jer na kraju krajeva mozda je taj neko pametniji i mudriji od mene, ali jako cesto cujem 'novo je novo' od ljudi koji su imali baraku od 6-7 hiljada pa dali 20 za novo, dakle tri puta vise. Niko tad ne kaze sto ne kupi novo za tih 6-7 hiljada. Cak ni za 12, duplo vise. :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#229 Re: Dacia Stepway

Post by konektovan »

golfiista wrote:
Seyfo wrote:Sta mislite da li bi percepcija bila drukcija kada bi se Dacia prodavala pod znackom Renaulta? Na mnogim trzistima,npr.Rusija je to slucaj. Tamo cak ima i Nissan Terrano novi model koji je u stvari Duster malo redizajniran. Npr. Peugeot sa modelom 301,on se ne uklapa bas u opstu filozofiju game modela ali nisu izmislili jeftini podbrend nego su zadrzali Peugeot. Znaci Renault Logan,Duster,Lodgy
Ne bi se ništa značajno promijenilo, dovoljno je da uđeš u bilo koji model dacije, sjednes, zatvoriš vrata. Izađeš i spoznaš koliko sam u pravu.

Ti stalno o lupanju vrata,,izolaciji, mekanoj plastici?! Pa normalno da se ne moze porediti sa bmw-om, pa ne moze ni sa renaultom, ali, zar misiis da ozbiljan kupac, koji je krenuo u salon da gleda daciju, uporedjuje nju sa bmw-om?????? Ja u porodici imam sandera, kupljen nov 2009, i jedina vanredna stvar koja je uradjena nedavno je, krajnica, znaci nista vise od toga. Moj otac hoce jednostavan, pouzdan i robusan auto, a ona jeste takav auto. Plastika nula, izolacija nula, sjedista nikakva, ali stari i ne trazi da bude kao u mercedesu, jer njemu treba od kuce do vikendice vozilo, ima makadama, vozi svasta nesto u njoj, kao dostavno vozilo nekad izgleda, ali moj stari prezadovoljan, kao skrojena za njega i njegove potrebe. Mozda je prije daciju kupovala starija klijentela, ali sad se vidjaju i mladji vozaci, kako su izbacili ove stepwey verzije, i po meni su skroz ok vozila.
lavic

#230 Re: Dacia Stepway

Post by lavic »

Ja ovo vise ne mogu citati.
Pa mozda mogu razumjeti penzionera da kupi Daciu, ali covjeka koji radi, stvara, ima potrebe, porodicu.....ne mogu.
Sa ovom logikom se isto ne mogu sloziti u stilu Dacia, radi, pali, ide, kad bi takav stav imao prema svemu u zivotu hodali bi u boroletama, 'ebo Loyd, koristili Nokiu 3310, gledali Sony trinitron TV, imali mozda tis sporet na drva radi sve sto i elektricni ili plinski,,,, i tako dalje.
Sto ce nam gorotex kad ima gumena cizma za 3 puta manje para, pernata jakna kad ima punjena vatelinom.
condy

#231 Re: Dacia Stepway

Post by condy »

amar1994 wrote:
condy wrote:To auto nije za Švabe :wink:

Njima kad daš mekano auto, spale ga na autoputu...prošle godine kad sam išao tamo, na dijelu autoputa bez ograničenja duga je dionica, njemac ispred mene vozi novog audija a3 1.6 tdi, konstantno ga je vozio oko 190 km/h. Znači, konstantno u crvenom na maksimumu...sad zamisli šta će biti od njega za par godina takvom vožnjom.
Sta ce mu bit ako redovno mijenja ulje :D , covjek propuhivao DPF :P

Ja ne vidim neki velik problem na tim brzinama ako je sistem hladjenja u redu i moze da se nosi sa temperaturama , jedino malo vece habanje ali ne toliko da se razvali :D :thumbup:

I ja nekad vozim trecom 120 pri 4400-500 10tak minuta :-) :lol: , vjeruj mi poslije takvih voznji auto se preporodi nakon grada :D , kasnije ubacim u sestu i lagano vozim pola sata da se fino ohladi + ga pustim u leru minut-dva da radi prije nego ugasim :)

Hebo auto i masinu ako ne moze izdrzati opterecenja na fabrickim postavkama i fabrickoj snazi :wink: :P
Ja sam imao jedno neugodno iskustvo sa prošlim autom sa tim visokim non stop obrtajima pa sam malo sad pažljiviji :mrgreen:

Crkla mi pumpa od goriva na sred autoputa, od nakve sile, najednom poče auto kašljati gubit gas, ja pritišćem gas ništa, a kazaljka od brzinomjera se samo smanjiva, kao kad avion ono gubi visinu.... mayday mayday....sve do zaustavne trake, i gotovo mrtvo auto totalno :lol:

Možda nije od moje teške noge al hajd ga znaj :)
NediM17

#232 Re: Dacia Stepway

Post by NediM17 »

Normalno da nije do teske noge, nego do polovnjaka. Taj A3 je nov i moze ga voziti 1000km u top speedu, nece stati sigurno za razliku od tvoje trulje. I onda kad ga Svabo dobro izjebe, Kramenjarko ga dovuce i ovakvi kao Golfista i Ado se nagizdaju, 150 hiljada na satu, vozen samo na autobanu u blokadi, tek se razradio. :lol:
condy

#233 Re: Dacia Stepway

Post by condy »

Mozda ce na tom Audiju A3 karike propiskiti :mrgreen:
Nismo svi bogati ljudi kao ti da kupujemo samo novo, i onda ga vozimo stalno na plin :wink:
drndalo

#234 Re: Dacia Stepway

Post by drndalo »

lavic wrote:Ja ovo vise ne mogu citati.
Pa mozda mogu razumjeti penzionera da kupi Daciu, ali covjeka koji radi, stvara, ima potrebe, porodicu.....ne mogu.
Sa ovom logikom se isto ne mogu sloziti u stilu Dacia, radi, pali, ide, kad bi takav stav imao prema svemu u zivotu hodali bi u boroletama, 'ebo Loyd, koristili Nokiu 3310, gledali Sony trinitron TV, imali mozda tis sporet na drva radi sve sto i elektricni ili plinski,,,, i tako dalje.
Sto ce nam gorotex kad ima gumena cizma za 3 puta manje para, pernata jakna kad ima punjena vatelinom.
A treba li nam svake 2 godine novi LCD/plazma TV, samo zato jer nam je prijasnji od 46" omalen iako radi 100% dobro, pa cemo ga povecati na 52"... Da nam Ronaldo na ekranu ima pramen sa uljem u kosi za 3.9% veci ? Sta ce mi Goretex cizma ako mi ne treba, a imam sasvim dovoljno koznih koje mi obavljaju posao? Ili samo zato sto sam vidio na reklamama da Claudia S(l)ifer ima nove Goretex tange, pa da ih i ja nabacim...? Treba li mi Galaxy S7, ako mi i S4 star 3 godine sasvim OK obavlja 97.8% potreba ? Moramol' svi sve bas kupiti sto se reklamira ??? :strik:
citroen xm

#235 Re: Dacia Stepway

Post by citroen xm »

Čestitam kupcu. :thumbup: Svi mi imamo različite potrebe, želje i mogućnosti. Bespotrebna rasprava. Taj Stepvej je super auto za tih 18000. I kupiće ga sigurno onaj kome baš takvo i novo auto treba.Pa nisu svi opčinjeni dugmićima, mekoćom plastike i slično. :-) Ima ljudi koji vole baš spartanska auta, a Dačija je baš to. Oni nikada ni jednim slovom u svom marketingu, a ne u nečemu drugom, nisu pucali na luksuz. Zato odlično i prolaze. Pogodili su tačno u centar želja hajmo reći radničke klase, pogotovo onih u zemljama sa nižim standardom. I voze se ljudi u novom, stignu svugdje, ne otpadaju točkovi, ne šiba ih promaja, ne pucaju im pršljenovi.....

Ko se ne zadovoljava tim, izbor je bar danas vrlo širrok. :thumbup:
530i wrote:Ih, šta bi tek da znaš dvojicu koji su privatno kupili Daciju, pa ne bi izlazili iz servisa.
:lol: :lol: :lol: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
lavic

#236 Re: Dacia Stepway

Post by lavic »

drndalo wrote:
lavic wrote:Ja ovo vise ne mogu citati.
A treba li nam svake 2 godine novi LCD/plazma TV, samo zato jer nam je prijasnji od 46" omalen iako radi 100% dobro, pa cemo ga povecati na 52"... Da nam Ronaldo na ekranu ima pramen sa uljem u kosi za 3.9% veci ? Sta ce mi Goretex cizma ako mi ne treba, a imam sasvim dovoljno koznih koje mi obavljaju posao? Ili samo zato sto sam vidio na reklamama da Claudia S(l)ifer ima nove Goretex tange, pa da ih i ja nabacim...? Treba li mi Galaxy S7, ako mi i S4 star 3 godine sasvim OK obavlja 97.8% potreba ? Moramol' svi sve bas kupiti sto se reklamira ??? :strik:
Nismo se razumjeli ali nema veze. Moj stav je da ako ti moze biti normalno je da tezis boljem u svakom smislu.
Ne treba mjenjati ukoliko radi i ispunjava tvoje zahtjeve, potrebe, ali ako je vrijeme za kupovinu onda zelim najbolje sto mogu za svoje pare i svoju g...... :P
tempuser

#237 Re: Dacia Stepway

Post by tempuser »

ado-šampion wrote:
Golfista je u biti u pravu, mozda malo pretjeruje ali isto pretjerujete i vi kad kazete kad je kupovina nove Dacije jednostavno prst u uho. Isto kao sto je gubljenje vremena na servise znacajno kod polovnog auta, cak ako imas para da popravljas, jos je znacajnije kod novog jer u biti osnovni razlog sto kupis to novo je da ne visis po servisima. Doduse neki ljudi imaju vremena na pretek tako da taj aspekt jednostavno zanemare. Samo nek je dzaba.
Ne mozes proricati buducnost i znati hoce li se neki auto kvariti ili ne, ali moze smanjti rizik. Kupovina novog auta je uvijek manji rizik od kupovine polovnog. To je sva sustina.
tempuser

#238 Re: Dacia Stepway

Post by tempuser »

golfiista wrote: Opet, kupiti polovnjaka sa prihvatljivom kilometražom i urednom servisnom evidencijom, te tako rizik svesti na minimum ( posebno uz važeću fabričku garanciju ) je mudro, pa svjedok sam da ljudi uz pravilno održaavnje prelaze po pola miliona km bez većih problema, eto imamo i citroena sa 300k km i gle još se kotrljaju i kotrljat će se.
Svesti rizik na minimu mozes jedino kupovinom novog auta, sve ostalo je veci rizik od toga.
tempuser

#239 Re: Dacia Stepway

Post by tempuser »

ado-šampion wrote:
Mah problem je sto ljudi kad porede kazu Passat iz 2001. koji je 6 hiljada, dakle tri puta jeftinije od Dacije. Niko ne poredi i kaze evo Passat iz 2010. koji je recimo 18 hiljada.
Mozes dobiti Passata 2009-2011 god sa preko 250k km na satu i sad mi reci da ces s tim autom po pitanju pouzdanosti i sigurnosti u auto biti rahat kao sa Daciom sa 0 km?
Unutar 18k KM se moze igrati sa parametrima, brend, klasa, velicina, performanse, udobnost, oprema, pouzdanost, rizik od zaheba, ali ne mozes povecati jedan parametar, a da ne smanjis ostale. Tim Passatom bo dobio brend, klasu, velicinu, performanse, opremu, pouzadnost, ali bi srazmjerno tome skocio rizik od zaheba, a pala pouzdanost auta.
golfiista

#240 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

NediM17 wrote:Normalno da nije do teske noge, nego do polovnjaka. Taj A3 je nov i moze ga voziti 1000km u top speedu, nece stati sigurno za razliku od tvoje trulje. I onda kad ga Svabo dobro izjebe, Kramenjarko ga dovuce i ovakvi kao Golfista i Ado se nagizdaju, 150 hiljada na satu, vozen samo na autobanu u blokadi, tek se razradio. :lol:
Sto si se ti svezao Golfiste i Ade ili bilo koga licno? Mi pisemo i raspravljamo, ne prozovamo nikoga, a posebno ne lijepimo epitete nekome. I kako to mislis ovakvi? Kakvi ovakvi? Sta hoces da kazes? Jesmo li mi tema? Sta?
commendatore

#241 Re: Dacia Stepway

Post by commendatore »

vidim dacija je jos uvijek smece u balkanodinaroidnom supku svijeta

https://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_Dacia

smecarska kompanija obrnula 2 puta vise para od budzeta BIH i zaradila 100 miljona ojra a propali bosnodinaroid naso da diskutuje o tome je l valja ili ne

treba samo bjezat od nase bagre koja misli da sve zna.....

eo vam jedna slicica

Image
golfiista

#242 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

commendatore wrote:vidim dacija je jos uvijek smece u balkanodinaroidnom supku svijeta

https://en.wikipedia.org/wiki/Automobile_Dacia

smecarska kompanija obrnula 2 puta vise para od budzeta BIH i zaradila 100 miljona ojra a propali bosnodinaroid naso da diskutuje o tome je l valja ili ne

treba samo bjezat od nase bagre koja misli da sve zna.....

eo vam jedna slicica

Image
To ne umanjuje cinjenicu da je dacija bljak auto.
Naslovnica

#243 Re: Dacia Stepway

Post by Naslovnica »

Meni je novi Dacia Sandero veoma solidno auto izgledom, a pogotovu u verziji Stepway, ona plava boja.
Kada bih imao 20k kmica na raspolaganju za auto, bez razmišljanja bih uzeo novog Logana, prvenstveno zato što sam porodični čovjek. Ne patim od VW i sličnih kompleksa, radije bih dao 20k kmica za novog Logana ili Sandera nego za nekog polovnjaka.
Osim ako u pitanju nije neka nemoralna ponuda, tipa za 20k 2-3 godine staro, sa malom kilometražom, koje je novo vrijedilo 50k. A i da imam takvu opciju skupo je servisiranje automobila te klase.
A kako nemam toliko para, ostaje mi da krpim svoju trulju i jbga...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#244 Re: Dacia Stepway

Post by mali_milojica »

Covjek je htio NOV auto.
Za 18k je tesko mogao kupiti bolje.
Sasvim pristojan auto,savremeni TB motor,vjerovatno pristojno opremljen.
Zavrsena prica.
il dottore

#245 Re: Dacia Stepway

Post by il dottore »

NediM17 wrote:Normalno da nije do teske noge, nego do polovnjaka. Taj A3 je nov i moze ga voziti 1000km u top speedu, nece stati sigurno za razliku od tvoje trulje. I onda kad ga Svabo dobro izjebe, Kramenjarko ga dovuce i ovakvi kao Golfista i Ado se nagizdaju, 150 hiljada na satu, vozen samo na autobanu u blokadi, tek se razradio. :lol:
:thumbup: :thumbup:

Sve receno
golfiista

#246 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:Covjek je htio NOV auto.
Zavrsena prica.
Pa za te novce ne mozes kupiti pristojan nov dvotockas, a ne cetvorotockas :lol:
Last edited by golfiista on 09/03/2017 19:08, edited 1 time in total.
golfiista

#247 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

il dottore wrote:
:thumbup: :thumbup:

Sve receno
Sta je bolan receno, pa koliki je prosjek starosti automobila u EU? Ovo EU je Evropska unija :skoljka:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#248 Re: Dacia Stepway

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:
Zavrsena prica.
Pa za te novce ne mozes kupiti pristojan dvotockas, a ne cetvorotockas :lol:
Slazem se.
Zato moze isluzena,ulojena i uprdjena njemacka premijum limuzina :lol:
golfiista

#249 Re: Dacia Stepway

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:
golfiista wrote:
Zavrsena prica.
Pa za te novce ne mozes kupiti pristojan dvotockas, a ne cetvorotockas :lol:
Slazem se.
Zato moze isluzena,ulojena i uprdjena njemacka premijum limuzina :lol:
Kolega, daj malo dostojanstva u komunikaciji, malo tolerancije, ima djece koja citaju forum.
NediM17

#250 Re: Dacia Stepway

Post by NediM17 »

Covjek ti sasu istinu u lice.
Post Reply