Sarajevo - bastion SDA?

Post Reply
spreca

#226 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by spreca »

Trebate istjerati SDA i tu njihovu olosh iz Sa i tek onda cete malo progledat inace ce vas unistiti kao grad ......gdje god su sve su unazadili ....Nekad je Sa za danasnje Sa bilo velegrad u svakom smislu
Matzan

#227 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by Matzan »

piupiu wrote:
Matzan wrote:“Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli, gori ustaje."

Vrti se u Bosni kolo sreće svakih 50-ak godina. Dakle, treba još pričekati.
Budite spremni sljedeći put. Možda se i vama sreća osmijehne.
Schadenfreude, a? Pa, dobro. Nekome je sreća stvarno bila naklonjena. Na primjer onima koji su doživjeli da im Emerik Blum bude gradonačelnik. Tebe, opet, zapade Skaka. Ne'š ti velike sreće. Baš ti se onako od srca nasmijala. :D

Bilo bi bolje da si shvatila poentu.
Al nek si se ti nasmijala.
Obi Wan Bosnian

#228 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by Obi Wan Bosnian »

uglavnomja wrote: i misterija svih misterija do danas (i ostace zauvijek) je poraz reformista tada :? :?:

citava moja porodica, sira, je glasala ja njih, sva moja raja, koja se i danas zaklinju u to, svi normalni ljudi po medijima ...
Znači glasali ste za Dodika i Čovića? :-D
piupiu

#229 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by piupiu »

Matzan wrote:
piupiu wrote:
Matzan wrote:“Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli, gori ustaje."

Vrti se u Bosni kolo sreće svakih 50-ak godina. Dakle, treba još pričekati.
Budite spremni sljedeći put. Možda se i vama sreća osmijehne.
Schadenfreude, a? Pa, dobro. Nekome je sreća stvarno bila naklonjena. Na primjer onima koji su doživjeli da im Emerik Blum bude gradonačelnik. Tebe, opet, zapade Skaka. Ne'š ti velike sreće. Baš ti se onako od srca nasmijala. :D

Bilo bi bolje da si shvatila poentu.
Al nek si se ti nasmijala.
Nisam ti se ja nasmijala, nego sreća, ta što se osmjehuje svako 50-ak godina. Zluradost nekog komentara nadjačava svaku smislenu poantu. Vidiš kako si odmah skontao. :wink:
uglavnomja

#230 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by uglavnomja »

Obi Wan Bosnian wrote:
uglavnomja wrote: i misterija svih misterija do danas (i ostace zauvijek) je poraz reformista tada :? :?:

citava moja porodica, sira, je glasala ja njih, sva moja raja, koja se i danas zaklinju u to, svi normalni ljudi po medijima ...
Znači glasali ste za Dodika i Čovića? :-D

:roll:

na stranu sto komentarises period u kojem nisi postojao ni kao spermatozoid nego nisi u stanju ni procitati sa razumijevanjem.
Obi Wan Bosnian

#231 Re: Sarajevo - bastion SDA?

uglavnomja wrote:

na stranu sto komentarises period u kojem nisi postojao ni kao spermatozoid nego nisi u stanju ni procitati sa razumijevanjem.
Postojao sam i proizvodio vlastite spermatozoide :izet:

A samo te želim podsjetiti da su tada u reformistima bili i Dodik i Čović. A kakvi su to nacionalisti svi danas znamo zar ne. Dakle, za čim tačno žališ kada tuguješ što nisu pobjedili reformisti?
uglavnomja

#232 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by uglavnomja »

Obi Wan Bosnian wrote:
uglavnomja wrote:

Postojao sam i proizvodio vlastite spermatozoide :izet:

A samo te želim podsjetiti da su tada u reformistima bili i Dodik i Čović. A kakvi su to nacionalisti svi danas znamo zar ne. Dakle, za čim tačno žališ kada tuguješ što nisu pobjedili reformisti?

i?

danas je 2017., pricamo o 1990.
muha_sa

#233 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by muha_sa »

danas je 33 godine od Olimpijade--jebla vas politika :-) :lol:

vidite ljepote

Image
muha_sa

#234 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by muha_sa »

Image
cvrčak_na_hedonizmu

#235 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

Alfons Kauders wrote:
Kada je ok prozivati Hrvate sto masovno glasaju za HDZ, sto cifre dokazuju, onda ne vidim nikakav problem s prozivanjem Sarajlija radi njihove slijepe podrske kandidatima SDA.
Nije riječ o slijepoj podršci nego o čistom interesu glasača SDA/HDZ-a.

Naime, HDZ je popravio standard hercegovaca, radim sa njima pa vidim i čujem priče.
Ista je priča sa glasačima SDA, glasaju za stranku koja im je popravila životni standard ili riješila bitan egzistencijalni problem. To i sprega sa vjerom je dobitna kombinacija.

Ono što meni smeta jesu mongoloidi koji nit' imaju koristi, nit' glasaju za SDA, lošije žive nego prije, pate se i šute. Takvih je masa i nisu mi jasni, al' nikako.
hAZNADAR

#236 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by hAZNADAR »

Tipicno - znaci zakljucili ste da su sljegnuti i doslje sve krive. :roll:

Zapitajte se ponekad koliko fina gradska raja mozda i doprinosi svojom pricom i ofucanom jugonostalgijom da ljudi biraju drugu alternativu.
hAZNADAR

#237 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by hAZNADAR »

Alfons Kauders wrote:
Onda bi Reuf dobio 50% glasova.

Ali nije tako.

I nije sve do "doslja" i "favela"... Jebiga, ima nesto i do Sarajlija i lokalnog mentaliteta.

Sarajlije su i u onoj drzavi bili vjerni sistemu do samog kraja, mada su ujedno glasali za SDA. Jer vidis... U Sarajevu je SDA bila zamjena za KPJ - svi koji su bili nesto u onom sistemu, svi koji su izgradili karijeru u javnom sektoru, morali su u SDA. A takvih je malo vise u Sarajevu nego u Zenici ili Tuzli.

Tako da tvoja standardna opaska za jugonostalgiju pije vode. Sarajevo je naucilo da ima jednu partiju za sve, bilo Titinu, bilo Alijinu.
Netacno - Sarajevo je bilo u zadnjih 20 god dosta crvenije nego danas.
Vecina biraca SDA u Sarajevu su nekada poslije rata glasali za nesto drugo i danas okrenuli plocu. Bosnjacka ljevica je poslije rata stajala mnogo bolje nego danas.

A ta tendencija se osjeti i u Tuzli i drugim gradovima.
Ljudi jednostavno napustaju sve vise napucanu politicku multikulturalnost koja previse podsjeca na YU - i buduci da nemaju na izbor stranku sa nacionalnim predznakom - izaberu onu sa vjerskim.
SDA je samo jedina alternativa mnostvu razocaranih.
Last edited by hAZNADAR on 08/02/2017 11:42, edited 1 time in total.
Matzan

#238 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by Matzan »

Ne valja ovo nikako!
Mogli bi u izborni zakon predložiti da pravo glasa imaju samo oni stanovnici Sarajeva čija porodica ili oni sami žive najmanje 50 godina u Sarajevu. Plus, predložiti da glas onih čija loza živi u Sa 150 i više godina vrijedi dvostruko.
hAZNADAR

#239 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
Vise od pola grada radi na radnim mjestima koja se finansiraju iz javnog novca. Istog onog novca cije tokove SDA uspjesno kontrolise vec 25 godina. A ti o nekakvim revoltima i glasanju iz neznanja.
Nije samo SDA vladala svih ovih godina. Ne moze se reci da je samo SDA kontrolisala tokove novca i imala poluge moci svih ovih godina gdje smo bili svjedoci razlicitih izbornih rezultata. A pogotovo Sarajevo koje je uvijek bilo crvenije negoli unutrasnjost.
Uspon SDA je samo zahvaljujuci mnogim razocaranim biracima ljevice koji su napokon skontali da ustvari nema kod nas moderne ljevice po uzoru na Evropu. A zasto je tako - znas i sam da ne ponavljam.

I sta ce to biti da mi jos nisi spomenuo klasni status? Vjerovatno cuvas taj "adut" kada ostanes bez metaka. :lol:

Da te preduhitrim - naravno da kao Sarajlija imas vece pravo da diskutujes o svom gradu.
Ja samo ta trane primjecujem sta nedostaje na bosnjackoj politickoj sceni, i kako ustvari zvuci nasa ljevica. Plus licna poznanstva sa razocaranim prelivodama u SDA koji su svjesni svih mana i nedostataka SDA a uzimaju to kao manje zlo.
hAZNADAR

#240 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by hAZNADAR »

Matzan wrote:Ne valja ovo nikako!
Mogli bi u izborni zakon predložiti da pravo glasa imaju samo oni stanovnici Sarajeva čija porodica ili oni sami žive najmanje 50 godina u Sarajevu. Plus, predložiti da glas onih čija loza živi u Sa 150 i više godina vrijedi dvostruko.
Ispada onda da je sjekac cune - najveci Sarajlija od kandidata. :lol:
Obi Wan Bosnian

#241 Re: Sarajevo - bastion SDA?

hAZNADAR wrote:
Vecina biraca SDA u Sarajevu su nekada glasali za nesto drugo i danas okrenuli plocu.

Ljudi jednostavno napustaju sve vise napucanu politicku multikulturalnost koja previse podsjeca na YU - i buduci da nemaju na izbor stranku sa nacionalnim predznakom - izaberu onu sa vjerskim.
Bitan je i lider jer mnogi glasaju na osnovu toga ko je lider te stranke. Za vrijeme Tihićeve vladavine SDA je dosta loše prolazila i 2006-te i 2010-te da bi se rezultat značajno popravio 2014-te. Bakir nije nikakav super karizmatičan lik (prije bi se reklo da nema karizme) ali je Alijin sin i to ga vadi. Ljudi još uvijek vole Aliju i to je tako.

Evo ja lično nikada nisam glasao za SDA dok je na njenom čelu bio Tihić. A jesam 2014-te. Jesam i 1996-te.
Alfons Kauders

#242 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by Alfons Kauders »

hAZNADAR wrote:
Alfons Kauders wrote:
Onda bi Reuf dobio 50% glasova.

Ali nije tako.

I nije sve do "doslja" i "favela"... Jebiga, ima nesto i do Sarajlija i lokalnog mentaliteta.

Sarajlije su i u onoj drzavi bili vjerni sistemu do samog kraja, mada su ujedno glasali za SDA. Jer vidis... U Sarajevu je SDA bila zamjena za KPJ - svi koji su bili nesto u onom sistemu, svi koji su izgradili karijeru u javnom sektoru, morali su u SDA. A takvih je malo vise u Sarajevu nego u Zenici ili Tuzli.

Tako da tvoja standardna opaska za jugonostalgiju pije vode. Sarajevo je naucilo da ima jednu partiju za sve, bilo Titinu, bilo Alijinu.
Vecina biraca SDA u Sarajevu su nekada poslije rata glasali za nesto drugo i danas okrenuli plocu. Bosnjacka ljevica je poslije rata stajala mnogo bolje nego danas.

SDA je alternativa... Cemu? Samoj sebi?

Ako ljudi glasaju za vladajucu stranku, to znaci da ne glasaju za alternativu. :)
hAZNADAR

#243 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by hAZNADAR »

Obi Wan Bosnian wrote:
hAZNADAR wrote:
Vecina biraca SDA u Sarajevu su nekada glasali za nesto drugo i danas okrenuli plocu.

Bitan je i lider jer mnogi glasaju na osnovu toga ko je lider te stranke. Za vrijeme Tihićeve vladavine SDA je dosta loše prolazila i 2006-te i 2010-te da bi se rezultat značajno popravio 2014-te. Bakir nije nikakav super karizmatičan lik (prije bi se reklo da nema karizme) ali je Alijin sin i to ga vadi. Ljudi još uvijek vole Aliju i to je tako.

Evo ja lično nikada nisam glasao za SDA dok je na njenom čelu bio Tihić. A jesam 2014-te. Jesam i 1996-te.
Ja vala nisam nikada i necu nikada. Bakira ne vadi rodoslov - vec sto za razliku od Tihica ipak barem javno pokazuje zube Dodiku, Vucicu,... pa i ako je gluma - narod to voli.

Ej bas ti je cool korisnicko ime :thumbup:
hAZNADAR

#244 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by hAZNADAR »

Alfons Kauders wrote:

Ako ljudi glasaju za vladajucu stranku, to znaci da ne glasaju za alternativu. :)
Na izborima ljudi imaju sansu zaokruziti nesto drugo. Pa nije diktatura SDA. A ne zaokruzuju nesto drugo osim SDA jer se domaca ljevica nije prilagodila okolnostima i novom vremenu, kontinentu,... i prosula ko riza.
Obi Wan Bosnian

#245 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Tihić to ne bi mogao ni glumiti. Bio bi smiješan ako bi pokušao.
Alfons Kauders

#246 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by Alfons Kauders »

hAZNADAR wrote:
Alfons Kauders wrote:

Na izborima ljudi imaju sansu zaokruziti nesto drugo. Pa nije diktatura SDA. A ne zaokruzuju nesto drugo osim SDA jer se domaca ljevica nije prilagodila okolnostima i novom vremenu, kontinentu,... i prosula ko riza.
Ali ne glasaju za SDA kao "alternativu" pobogu... Jer su vec na vlasti jebo ga ti! :lol: To je nonsens kao da kazes da je Bakir 2014 pobijedio Bakira iz 2010 i upao u Predsjednistvo.

O ljevici je vec sve receno. SDP, DF, NS, GS i svi ostali... Vakat im je da se raspuste i mane corava posla. Nit su ljevica, nit opozicija, nit su sposobni, nit koji kurac. Hrpa vjecitin luzera koja ceka svoj red za uhljebljenje, i zivot im prodje u tom cekanju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#247 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Nije samo SDA vladala svih ovih godina. Ne moze se reci da je samo SDA kontrolisala tokove novca i imala poluge moci svih ovih godina gdje smo bili svjedoci razlicitih izbornih rezultata. A pogotovo Sarajevo koje je uvijek bilo crvenije negoli unutrasnjost.
Uspon SDA je samo zahvaljujuci mnogim razocaranim biracima ljevice koji su napokon skontali da ustvari nema kod nas moderne ljevice po uzoru na Evropu. A zasto je tako - znas i sam da ne ponavljam.

I sta ce to biti da mi jos nisi spomenuo klasni status? Vjerovatno cuvas taj "adut" kada ostanes bez metaka. :lol:

Da te preduhitrim - naravno da kao Sarajlija imas vece pravo da diskutujes o svom gradu.
Ja samo ta trane primjecujem sta nedostaje na bosnjackoj politickoj sceni, i kako ustvari zvuci nasa ljevica. Plus licna poznanstva sa razocaranim prelivodama u SDA koji su svjesni svih mana i nedostataka SDA a uzimaju to kao manje zlo.
Kontrolisanje tokova novca ne zavisi iskljucivo od izbornog rezultata. Niti sa losijim izbornim rezultatom njihovi ljudi dobijaju otkaz. Njihovi ljudi su u svakoj pori sistema i zato oni imaju fiksni izborni rezultat. On se povecava samo ako je izlaznost mala.
tranquil

#248 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by tranquil »

Obi Wan Bosnian wrote:
Napisao sam duži komentar, ali sesija mi je istekla pa je nestao, što je i dobro jer sam sada smireniji pa ću reći samo ovo:

Ja očigledno nisam tvoje biračko tijelo. Nema potrebe da meni prodaješ priču koju prodaješ glasačima. Nije svaki SDA glasač ni glup ni pokvaren, ali je naivan i povjerovaće neke stvari, to mogu da razumijem, mada razlog iz kojeg će povjerovati često je puko racionaliziranje svog lošeg izbora, dok je pravi razlog glasa oduživanje rođi koji mu je obezbijedio posao.

Ali kada SDA prodaje priču da ima i gorih zemalja, da su rat i Dodik krivi za stanje što nemam vode, da Sebija evo samo što nije uvela red, a ovamo nema osnovnih medicinskih pomagala za podići a ljudi se istjeruju na ulicu iz bolnica, da je normalna demokratska procedura kada se kupuju poslanici i time onemogućuje da SDA ikada izgubi, - to nije glupost niti naivnost niti racionaliziranje lošeg izbora, to je čista pokvarenost.
Maraschino

#249 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by Maraschino »

Alfons Kauders wrote:

O ljevici je vec sve receno. SDP, DF, NS, GS i svi ostali... Vakat im je da se raspuste i mane corava posla. Nit su ljevica, nit opozicija, nit su sposobni, nit koji kurac. Hrpa vjecitin luzera koja ceka svoj red za uhljebljenje, i zivot im prodje u tom cekanju.
Ima li ikakve alternative makar na pomolu?
Ovo sto je nama ponudjeno bukvalno ''od zla oca i gore matere''. Pa dokle?
SkyLimit

#250 Re: Sarajevo - bastion SDA?

Post by SkyLimit »

Izgleda da ovdje većina glasa za SDA jer se oni kao bore za Bošnjake a ljevica je kao multikulti ubleha(potpuno se slažem), a kod mene je suprotno, ja SDA ne volim jer smatram da su mekušci u vječnoj političkoj defanzivi, sanjam dan kad će se pojaviti prava bošnjačka desnica koja će nas izvesti da marširamo u crnim uniformama i zaigrati se sa mapama i granicama Bosne :izet:
Post Reply