Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
tempuser

#226 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Black swan wrote:možda da državne firme uvedu "kaskadno" radno vrijeme :D

da ih po ministarstvima puštaju lupam 15.45, 16.00, 16.15,16.30,16.45...

kontate :D

onda možda da se neka ministarstva izmjeste ako već iznajmljuju prostore :D
I onda onaj iz min. kuture sto radi do 16.45 zove u 16.05 onog sto radi u min. za prostorno uredjenje koji radi do 15.45!
Ja sam radio jedno vrijeme u firmi gdje je neki glupan (zapravo glupaca ciji je jedini interes bio da poslijepodne sto prije kuci dodje) odredio radno vrijeme od 7.30 i nas velika vecina ciji su zadaci bili van firme do nekih 8.15 nismo imali sta da radimo, 45 min guzeljali po kanc, ispijali kafe, surfali po internetu!
Haris.ba

#227 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

tempuser wrote:
Jbga, tema su guzve tj ceste u gradu! ;-)
Problem je u tome da bez radikalnih izmjestanja, eksproprijacije nemas gdje otvoriti nove ceste, pogotovo ne u sirem Centru. Na potezu od Mdvora do Vjecnice 90% zgrada su prakticno spomenici kulture i sl koje ne smijes dirati, gdje otvoriti novu cestu. Ljudi traze rjesenje u vecem broju cesta, a ne u manjem broju auto, zato realno rjesenje ne postoji.
Pa govorim da gledam na to kao jedan sistem. Pa nije problem potez Marin Dvor - Vijećnica. Tu sada i ne treba ništa dirati, u smislu cestogradnje. Samo treba izmjestiti tranzit kroz taj prostor, te isto i sa postojeće trase koja se i zove tranzit (trasa stare istočne pruge). Tranzit prebaciti na postojeću cestu iz Lukavice. Pa npr. 12om transferzalom u Lukavicu, pa dalje obroncima Trebevića prema Jahorini i izađeš na Pale. A ne sada ulaziti na glavnu gradsku magistralu, pa motati prema južnoj longitudinali na Malti prema tranzitu.

Onaj ko ide sa Jošanice, iz pravca Vogošće će imati za grad prvu transferzalu. A za tranzit trasu preko Pretisa i rejona Skakavca.

Prvom transferzalom će se riješiti čitav dio prema Vogošći, gradskim autoputem rasteretiti glavna gradska magistrala.
tempuser

#228 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:
tempuser wrote:
Jbga, tema su guzve tj ceste u gradu! ;-)
Problem je u tome da bez radikalnih izmjestanja, eksproprijacije nemas gdje otvoriti nove ceste, pogotovo ne u sirem Centru. Na potezu od Mdvora do Vjecnice 90% zgrada su prakticno spomenici kulture i sl koje ne smijes dirati, gdje otvoriti novu cestu. Ljudi traze rjesenje u vecem broju cesta, a ne u manjem broju auto, zato realno rjesenje ne postoji.
Pa govorim da gledam na to kao jedan sistem. Pa nije problem potez Marin Dvor - Vijećnica. Tu sada i ne treba ništa dirati, u smislu cestogradnje. Samo treba izmjestiti tranzit kroz taj prostor, te isto i sa postojeće trase koja se i zove tranzit (trasa stare istočne pruge). Tranzit prebaciti na postojeću cestu iz Lukavice. Pa npr. 12om transferzalom u Lukavicu, pa dalje obroncima Trebevića prema Jahorini i izađeš na Pale. A ne sada ulaziti na glavnu gradsku magistralu, pa motati prema južnoj longitudinali na Malti prema tranzitu.

Onaj ko ide sa Jošanice, iz pravca Vogošće će imati za grad prvu transferzalu. A za tranzit trasu preko Pretisa i rejona Skakavca.

Prvom transferzalom će se riješiti čitav dio prema Vogošći, gradskim autoputem rasteretiti glavna gradska magistrala.

Mozes ti gledati na to kao na jedan sistem, mozes gledati i cijelu Europu kao jedan sistem ali ne mozes zanemariti administrativnu stranu i geografsku poziciju.
Autocestama se bavi Federacija, finansiraju se iz feledanog budzeta itd, gradskim cestama se bavi Kanton i finansira se iz kantonalnog budzeta. Boli dupe fedralnog poslanika iz Cazina ili Medjugorja za guzve u Saraeju i obratno, da ne govorim o I. Sarajevu.
Izmjestiti tranzit iz grada na Trebevic???? Svasta... :-) Da ne ulazim u cijenu koliko bi to kostalo izracunaj koliko bi km vise morao preci i vremena potrositi onaj koji iz Zenice i Mostara ide npr. za Sokolac pa dalje prema Gorazu ili Zvorniku kad se tim pravcem popnes na 1/2 Jahorine ili nepostojecim putem na Pale pa se vracas u Ljubogostu da srenes prema Sokocu? Tim pravcem bi isli oni koji zakonski moraju, kamioni preko 3,5t koji ionako ne prave guzve, svi ostali bi isli groz grad i bilo bi gore nego sto je sad.
Haris.ba

#229 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

tempuser wrote:
Mozes ti gledati na to kao na jedan sistem, mozes gledati i cijelu Europu kao jedan sistem ali ne mozes zanemariti administrativnu stranu i geografsku poziciju.
Autocestama se bavi Federacija, finansiraju se iz feledanog budzeta itd, gradskim cestama se bavi Kanton i finansira se iz kantonalnog budzeta. Boli dupe fedralnog poslanika iz Cazina ili Medjugorja za guzve u Saraeju i obratno, da ne govorim o I. Sarajevu.
Izmjestiti tranzit iz grada na Trebevic???? Svasta... :-) Da ne ulazim u cijenu koliko bi to kostalo izracunaj koliko bi km vise morao preci i vremena potrositi onaj koji iz Zenice i Mostara ide npr. za Sokolac pa dalje prema Gorazu ili Zvorniku kad se tim pravcem popnes na 1/2 Jahorine ili nepostojecim putem na Pale pa se vracas u Ljubogostu da srenes prema Sokocu? Tim pravcem bi isli oni koji zakonski moraju, kamioni preko 3,5t koji ionako ne prave guzve, svi ostali bi isli groz grad i bilo bi gore nego sto je sad.

Prvu transferzalu će Kanton vjerovatno vjerovatno uvaliti Federaciji za finansiranje, ili će biti neko sufinansiranje...
Ne sekiraj se za zastupnike iz Cazina i Međugorja. Da se oni pitaju ne bi se ništa ni napravilo.

Onaj iz Zenice, a i onaj iz Mostara nek uopće ne ulazi u grad ako hoće na Sokolac, Pale, Zvornik, Višegrad, Goražde... Nek ne ide ni na Stupsku petlju (osim ako hoće na Goražde preko Ustikoline, ili da ne koristi autoput).
Nek ide na Jošanicu i odatle na sjevernu obilaznicu oko Sarajeva. Čiji jedan dio bi bila i prva transferzala. Tu je dovoljna magistralna cesta od Pretisa pa do granice sa RS -om.

A ovu dionicu koju su pravili sa Lukavičke strane nek koriste oni koji idu iz Lukavice na Pale. :D
I ja je koristim kad idem na skijanje na Jahorinu. Jest da je jednom jedna traka se malo odlomila na jednom dijelu. Malo nek i oni ulože u ceste. Nek od Braće Turaka lobiraju da dobiju autoput iz Beograda. Sve može. :D
Spear

#230 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Spear »

Ja idem komercijalom na posao. U 17:00 h od čeke do nedžarića treba 45 do 50 minuta. A siguran sam da ovi u autu ne dođu ništa brže zato što na 90% stanica bus staje u traci a ne na stanici zbog onih "samo ja do bankomata/granapa".

Vjerovatno bi se tramvajem došlo malo brže ali to su takve gužve da ja jednostavno ne mogu i ne želim provesti preko pola sata zaljepljen na vrata ili na nekog drugog.

Činjenica je da bi trebalo stimulisati ljude da koriste javni prevoz nekom efikasnošću, kvalitetom usluge, cijenom, uređenosti i slično međutim mi jednako ispaštamo kao i oni što nigdje ne bi mrdnuli bez auta. Dok je situacija takva, ne vidim kako će se i gužve smanjiti.
tempuser

#231 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:
Onaj iz Zenice, a i onaj iz Mostara nek uopće ne ulazi u grad ako hoće na Sokolac, Pale, Zvornik, Višegrad, Goražde... Nek ne ide ni na Stupsku petlju (osim ako hoće na Goražde preko Ustikoline, ili da ne koristi autoput).
Nek ide na Jošanicu i odatle na sjevernu obilaznicu oko Sarajeva. Čiji jedan dio bi bila i prva transferzala. Tu je dovoljna magistralna cesta od Pretisa pa do granice sa RS -om.

A ovu dionicu koju su pravili sa Lukavičke strane nek koriste oni koji idu iz Lukavice na Pale. :D
I ja je koristim kad idem na skijanje na Jahorinu. Jest da je jednom jedna traka se malo odlomila na jednom dijelu. Malo nek i oni ulože u ceste. Nek od Braće Turaka lobiraju da dobiju autoput iz Beograda. Sve može. :D
Pa kako ce moj Harise zaobici grad ako ce iz pravca Zenice i iz Mostara prema I. Bosni???? Da do Gz okrene preko Rogoja na Focu sto je duze 15 km i 30 min voznje, da ne pominjem oni koji idu prema Sokocu i dalje za sta treba napraviti dodatnih 100 km? Da ne ubacujem u jednacinu utovar ili (ras)carinjenje u Sarajevu...
Tu sjevernu zaobilazanicu na koju racunas ni ona drzava nije uspjela izgurati, napravili jedan vijadukt i kapak. Get serious. :-)
commendatore

#232 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by commendatore »

Kako god sarajevska guzva se moze rijesiti bez zakonske prisile samo metroom i sirom obilaznicom sa vise traka mozemo filozofirat fo sutra tako su mnogo jaci rijesili probleme....

E sad da li nastiklat na postojece saobracajnice ili pravit novu ipak treba neki jaci ekspert za to od mene

Napravit ko u njemackoj zute crvene i zelene stikere pa se majke sa djecom u kolicima nece gusit u amogu razjebanog SDI TDI drkotine a ne da hadalj sa olupinom udje u centar grada i pusti 100 kila dima
tempuser

#233 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Za pocetak bolji gradski prevoz u postojecoj infrastrukturi da se sa vise vozila odrazavaju sve linije i poboljsaju redovi voznje tako da ovi cija su radna mjesta "pokrivena" javnim prevozom, a idu autom zbog neredovnog i pretrpanog prevoza nemaju vise argumenta za to!
Haris.ba

#234 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Haris.ba »

tempuser wrote:
Haris.ba wrote:

Pa kako ce moj Harise zaobici grad ako ce iz pravca Zenice i iz Mostara prema I. Bosni???? Da do Gz okrene preko Rogoja na Focu sto je duze 15 km i 30 min voznje, da ne pominjem oni koji idu prema Sokocu i dalje za sta treba napraviti dodatnih 100 km? Da ne ubacujem u jednacinu utovar ili (ras)carinjenje u Sarajevu...
Tu sjevernu zaobilazanicu na koju racunas ni ona drzava nije uspjela izgurati, napravili jedan vijadukt i kapak. Get serious. :-)
Ne kontam za sjevernu obilaznicu na koji vijadukt misliš.

Ponavljam, kada se hoće preko Trnova, Rogoja, Foče - ima ko što i sada ima - 12 transferzala (Stupska petlja). Nema boljega spoja, neće ga ni biti zadugo. A i svakako se izmješta carinski terminal koji će biti otprilike na pola puta od Jošanice i Stupske petlje (dobro, bliži Jošanici).

Ako hoćeš iz Zenice ili Mostara na Sokolac, Rogaticu ili Pale imaš u Jošanici spoj sa prvom transferzalom i dalje od prve transferzale od Pretisa put čiji kontakt na M5 ili E761 zavisi od najbolje odabranog kontakta (ja pričam o trasi koja još ne postoji, treba je izgraditi). Ne ulaziš u grad, a imaš i blizu spoj do carinskog terminala. O kakvih 100 km pričaš nije mi jasno.
amar1994

#235 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by amar1994 »

Nema potrebe zaista , vecina I.Bosne je u Sarajevu :evil: :D

Nemoj da se ko uvrijedi :)
tempuser

#236 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by tempuser »

Haris.ba wrote:
Ne kontam za sjevernu obilaznicu na koji vijadukt misliš.

Ponavljam, kada se hoće preko Trnova, Rogoja, Foče - ima ko što i sada ima - 12 transferzala (Stupska petlja). Nema boljega spoja, neće ga ni biti zadugo. A i svakako se izmješta carinski terminal koji će biti otprilike na pola puta od Jošanice i Stupske petlje (dobro, bliži Jošanici).

Ako hoćeš iz Zenice ili Mostara na Sokolac, Rogaticu ili Pale imaš u Jošanici spoj sa prvom transferzalom i dalje od prve transferzale od Pretisa put čiji kontakt na M5 ili E761 zavisi od najbolje odabranog kontakta (ja pričam o trasi koja još ne postoji, treba je izgraditi). Ne ulaziš u grad, a imaš i blizu spoj do carinskog terminala. O kakvih 100 km pričaš nije mi jasno.
Ona vlast je u sklopu plana sjeverne zaobilaznice tamo negdje na Darivi izgradila vijadukt usred nicega.

http://forum.klix.ba/sarajevo-velike-i- ... 62601.html

Sad si se fakat pogubio... Uzmi kartu pa pogledaj.
Kao alternativu tranzitu i istocnom izlazu iz grada predlazes pravac preko Trebevica cime bi svaku destinaciju koja nije Jahorina udaljo za jedno 10-15 km (koliko treba od Trebevickog trokuta do Pala i nize do Ljubogoste), da bi onda ustvrdio da za ulazak sa zapadne ili sjeverne strane u grad i izlazak na istocnoh strani uopste ne moras ulaziti u grad. Da bi isao na istok, a da ne udjes u grad znaci da ides XII transferzalom preko Stupske petlje na Rogoj i dalje kad je Gorazde 15 km, a Sokolac i sve dalje prema Zvorniku cca 130 km dalje nego kad se ide preko Romanije. O tih 100 km pricam, izvedivost onoga sto predlazes da ne pominjem.
Pricas o nekakvoj I transferzali koja je iz perskektive akutnog i aktuelnog problema guzve u spici, u gradu koji ne moze 2 tramvaja da kupi, svjetlosnim godinama udaljena od neke realnosti. Povrh toga vozila u tranzitu minimalno doprinose jutarnjim guzvama koje cine vozaci koji rade u gradskim zonama.
wunderbaum

#237 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by wunderbaum »

kako neko rece danas,,,
ocistiti kompletan gras
tj uvesti redovno ciscenje svih vozila
uvesti bar malo kulture u one sandzose revizore
i realno u spici guzve prije ces doci javnim prevozom tramvajem itd nego automobilom duplo brze
orinoco

#238 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by orinoco »

tempuser wrote:
orinoco wrote:
dgL_ wrote:Kad zavrse transverzalu grad ce prodisati.... To je cinjenica... Nekad za 13-14 godina ako bude sve po planu ne dodje do nekih komplikacija itd...
Gužve u saobraćaju u Sarajevu najveće su ujutro i kasno popodne između Skenderije i Pofalića, naizmjenično u oba smjera, a za tih 13-14 godina mogle bi prerasti u kontinuirane, cjelodnevne. Čini mi se da za ove gužve postoji više razloga:

1. Općina Centar, najvećim dijelom, u svojoj jezgri, postala je administrativno sjedište, države, Federacije, Kantona, nebrojeno mnogo novih firmi, novih radnih mjesta, obrazovnih, zdravstvenih i sl. institucija, itd., koje nije pratila adekvatna saobraćajna infrastruktura, odnosno - u Općini Centar već decenijama nije izgrađena nijedna nova ulica ili cesta koja bi rasteretila sve intezivniji saobraćaj m/v.
2. Urbani razvoj grada, izgradnja novih stambenih naselja daleko od radnih mjesta mnogih radnika zaposlenih na područjima općina Novo Sarajevo i Centar, uzročio je potrebu kretanja tog radnog stanovništva od mjesta stanovanja do radnih mjesta. Obzirom na izuzetno loš i nepouzdan javni saobraćaj, radnici su primorani koristiti vlastite automobile, i prevelik broj njih, naravno, stvara ogromne gužve i kolone.
Kako to uraditi i gdje u Centru, a da ne podarumjeva radikalnu eksproproprijaciju i izmjestanja za koju ni grad sa puno vise resursa ne moze podnijeti?
Gdje bi ti to gradio, a da nije daleko od Centra kad je polozaj grada takav da je jedino mjesto za sirenje prema Sarajevskom Polju?
Nisam predlagao gradnju novih saobraćajnica u centru, izuzimajući već projektovane transverzale (Kajtazovom i Dobrovoljačkom, a ovu drugu svakako smatram nemogućom misijom). Moj prijedlog je racionalizacija radnih mjesta, njihovo značajno izmještanje iz centra na druga, šira područja Kantona, a prije toga revitalizacija javnog prevoza putnika, uz djelomičnu privatizaciju prema uslovima javnog interesa.
kockica_kockica

#239 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by kockica_kockica »

tempuser wrote:
kockica_kockica wrote:Za nekoga ko stanuje na jednom a radi na drugom kraju grada odlazak na posao tramvajem koji je djavolji posao totalno je neprihvatljivo. Ovo nije ni Zagreb ni Bec... kako uopce neko moze usporedjivati Sarajevo rupu sa jednim Becom ... te osobe ili nikad nisu isle nasim gradskim prijevozom ili nikad nisu bili u Becu...

Ovo sa vinjetama je samo novi namet ove gramzive politicke strukture... za lijekova im trebalo do 15 koljena ...

Kad Sarajevo bude imalo samo djelic prijevoza koji imaju gradovi poput Beca, i kad Vodovod prestane naplacivati zrak umjesto vode mozda ali samo mozda trebamo dozvoliti ove glupe odluke i Zakone koje pisu moleri zidari mesari i drugi neobrazovani politicki podoban kadar...

:repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana: :repetirana:
Nije to tako crno-bijelo kako postavljas stvari.
Prvo niko ko kao rjesenje predlaze javni prevoz kao alternativu to ne radi bezuslovno, idi narode u tramvaje kakvi jesu, svi kao nuzni preduslov navode poboljsanje javnog prevoza.
Drugo ne postoji javni prevoz koji ce biti rjesenje svim putnicima, ali kad se od ukupnog broja vozaca oduzme onaj broj vozaca kojima bi poboljsani prevoz cak i u trenutnim parametrima (veci broj vozila, postivanje reda voznje i linija) bio adekvatno rjesenje i oni koji bi mogli koristiti druge altenrative (carpooling, pjesacenje pa i bicikl) ne bi bilo guzve.
Vinjete bez adekvatne alternative u vidu poboljsanja javnog prevoza ne, ali ako vlast izvede taj podvig pa poboljsa javni prevoz, a time se guzve ne smanje onda uslovi, a ne zabrane, dobivaju smisao. Ovima sto ih kao niko ne moze natjerati u tramvaj niko nece braniti da voze auto, vozi brate koliko hoces i gdje hoces, samo ce biti plati pa se klati...
Prijevoz u Sarajevu nikad nece biti bolji... bar ne u naredna dva stoljeca...
Ovaj Zakon ce kihati sitna buranija... jer ce vlast napraviti protekciju budzetlijama stanarima penzionerima i ko zna kome jos... i to je ono sto me ljuti... ispast ce da je privilegija zivjeti u centru raditi u nekoj drzavnoj ili lokalnoj administraciji ili biti neka kategorija drustva koja ne treba placati...

Ako ce to podrazumijevati da svi koji imaju auto i zele u centar bilo posjetiti ili zivjeti u njemu placaju to zadovoljstvo nikakav problem... ali to se nikad nece desiti...

Ja ne idem nikad sama autom vozim uvijek jos barem 2 ili 3 osobe... tako da ja vec radim na smanjenju guzve...

Inace ta politika ja zivim u centru a ovi sto zive u predgradju nek crknu i i ja imam sva prava na centar grada je samo teski oblik necu reci seljakluka ali blizu je toga...

:saveta:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#240 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by konektovan »

Lagano se raslojava drustvo, a vinjete su prvi instrument. :D
Filter

#241 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Filter »

hmmm, mozda nisam dobro pogledao, ali nigdje nisam procitao da ce ovima u centru biti dzaba prolaz.
pise za policiju, hitnu, vatrogasce i ova paradna auta i nista vise nije navedeno. ako neko nadje neka postavi
O'zone
Globalni moderator

#242 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by O'zone »

Evo prvo riješenje. Da prestanu raditi ulice po najvećoj špici. MIBO mjenja senzore i zatvorena traka.

Image

Špica od Elektroprivrede do Pofalica

s mobt'ela
johntra

#243 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by johntra »

Ovo su juče valjda isto radili kod Maršalke, vidim da su novi senzori...
Dope_Man

#244 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dope_Man »

O'zone wrote:Evo prvo riješenje. Da prestanu raditi ulice po najvećoj špici. MIBO mjenja senzore i zatvorena traka.

Image

Špica od Elektroprivrede do Pofalica

s mobt'ela
Bas sam usao da ovo napisem. Bar ovo je stvar za koju mozda treba par sati rada i koja se bez problema moze uraditi u vecernjim satima, ili cak tokom noci, naravno uz patrolu i upozorenje za nase drage trkace da ne bi niko stradao.

Al ne, mora to u podne, a nek se jos desi kakav belaj sa masinama, sto ne bi bilo cudno, zahvatili bi i poslijepodnevnu spicu.
afroshoxx

#245 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by afroshoxx »

Rješenje za gužve: srednja traka da bude protočna. Potez Otoka-Parlament ograničiti samo pravo da se vozi izmedju ove dvije tačke, nema prestrojavanja. Ko krene s kraja na kraj grada trebao bi barem jednim dijelom imati neometan prohod. Treba sortirati auta prema krajnjoj destinaciji. Da manje čekaju oni koji neće skretati odmah. Iscrtati žutom linijom da ovi što srednjom idu samo gas i pravo. Prodisalo bi na krajevima, došlo bi do brže izmjene vozila sa krajeva grada.
supercali

#246 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by supercali »

afroshoxx wrote:Rješenje za gužve: srednja traka da bude protočna. Potez Otoka-Parlament ograničiti samo pravo da se vozi izmedju ove dvije tačke, nema prestrojavanja. Ko krene s kraja na kraj grada trebao bi barem jednim dijelom imati neometan prohod. Treba sortirati auta prema krajnjoj destinaciji. Da manje čekaju oni koji neće skretati odmah. Iscrtati žutom linijom da ovi što srednjom idu samo gas i pravo. Prodisalo bi na krajevima, došlo bi do brže izmjene vozila sa krajeva grada.
Pa to je nepisano pravilo da je srednja traka brza traka u gradu
To bi bilo tako da imamo vozacke kulture al znamo svi da smo 0 po zom pitanju
afroshoxx

#247 Re: RE: Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by afroshoxx »

supercali wrote:
afroshoxx wrote:Rješenje za gužve: srednja traka da bude protočna. Potez Otoka-Parlament ograničiti samo pravo da se vozi izmedju ove dvije tačke, nema prestrojavanja. Ko krene s kraja na kraj grada trebao bi barem jednim dijelom imati neometan prohod. Treba sortirati auta prema krajnjoj destinaciji. Da manje čekaju oni koji neće skretati odmah. Iscrtati žutom linijom da ovi što srednjom idu samo gas i pravo. Prodisalo bi na krajevima, došlo bi do brže izmjene vozila sa krajeva grada.
Pa to je nepisano pravilo da je srednja traka brza traka u gradu
To bi bilo tako da imamo vozacke kulture al znamo svi da smo 0 po zom pitanju
Treba napraviti princip autoputa i ulivnih traka. Znači kad se otvore bočni transverzalni semafori, samo im otvoriti za desno. Nakon toga za pravo. U medjuvremenu na glavnoj ostaviti srednju aktivnu. Imali bismo paralelna uključenja i konstantno rasterećenje.
I fino nacrtaš duplu punu žute boje, koja se mora poštovati u špicama.
supercali

#248 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by supercali »

Ne mozes tako jer neko sa grbavice mora lijevo skrenuti prema ilidzi sto automatski prekida tu tvoju traku
To moze uspjeti jedino da pravis podvoznjake i nadvoznjake al to ne moze prvo stati na sadasnjoj cesti a drugo koliko bi to kostalo

Nije problem semafor i te trake nego kolicina vozila mozes ti imati 5 protocnih traka ako su one sve pune guzva je

Prvo gradski saobracaj poboljsati redovnim linijama a kasnije boljim vozilima i sl da bi raja ostavila auto kuci
Dzevy

#249 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by Dzevy »

Moguce je navedeno ako su trake za skretanje desno uvijek​ otvorene mislim trake za skretanje desno sa glavbe saobracajnice, ovi sto idu pravo i lijevo ce imati intervale zaustavljanja, dok trake desno ce uvijek biti otvorene, skretanje lijevo sa glavne saobracajnice moguce u prvu ljjevu traku tako da ovi sto skrecu desno nece smetati jedan drugom.
supercali

#250 Re: Sarajevske guzve - vas prijedlog rijesenja

Post by supercali »

Dzevy wrote:Moguce je navedeno ako su trake za skretanje desno uvijek​ otvorene mislim trake za skretanje desno sa glavbe saobracajnice, ovi sto idu pravo i lijevo ce imati intervale zaustavljanja, dok trake desno ce uvijek biti otvorene, skretanje lijevo sa glavne saobracajnice moguce u prvu ljjevu traku tako da ovi sto skrecu desno nece smetati jedan drugom.
A koji bi to bio interval?
Pa to isto imas sada sa semaforima
Samo sto kreteni kaf skrecu iz sporedne idu u srednju i i krajnju suprotnu e to su vec kreteni a onaj u srednjoj traci ionako ide pravo
Post Reply