Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post Reply
exliberal-ex

#226 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by exliberal-ex »

Vise Hrvatska radi na tome da modernizuje svoju vojsku ali o tome nema price....ah da nije hrvatska izvrsila agresiju pa se nemoramo bojat njih...
vivaldi

#227 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by vivaldi »

jefferson wrote:politicki poeni.
ma vrlo vjerovatno je da neka politika u pitanju. cijelu tu nabavku kritikuje i javnost u srbiji, cak i vojni analiticari i to argumentovano, a i karikaturom ga u blicu danas ismijavaju.

u vrijeme nepopularne fiskalne konsolidacije i smanjenja plata i penzija koju je sam zapoceo sada daje tolike pare za avione. neka logicka karika fali.

druga stvar (ne racunajuci da je vucic i sam bio ministar odbrane ranije) , kada je krenuo po to nije se sigurno savjetovao sa zenom, djecom i teta ljubicom sa treceg, vec sa avijacijom, pilotima i strucnjacima.

povrh svega toga, danas zaharova obukla jelece i stavila na internet.

vrlo vjerovatno da tu postoji nesto sto nije za javnost - politicko ili ekonomsko.
Mx

#228 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Mx »

vivaldi wrote:
ma vrlo vjerovatno je da neka politika u pitanju. cijelu tu nabavku kritikuje i javnost u srbiji, cak i vojni analiticari i to argumentovano, a i karikaturom ga u blicu danas ismijavaju.

u vrijeme nepopularne fiskalne konsolidacije i smanjenja plata i penzija koju je sam zapoceo sada daje tolike pare za avione. neka logicka karika fali.

druga stvar (ne racunajuci da je vucic i sam bio ministar odbrane ranije) , kada je krenuo po to nije se sigurno savjetovao sa zenom, djecom i teta ljubicom sa treceg, vec sa avijacijom, pilotima i strucnjacima.

vrlo vjerovatno da tu postoji nesto sto nije za javnost - politicko ili ekonomsko.
Posudila im Rusija naoruzanje za marketing promociju i prodaju njihove vojne industrije svijetu, pokazivanje misica NATO-u i kupcima. Pa vidis da taj marketing isto radi NATO pa onda clanicama prodaje bez konkurencije njihovo naoruzanje po najskupljim cijenama. Medjutim Srbija je na raskrsnici sa jednom nogom prema Rusiji a drugoj prema NATO paktu i mora se pod hitno odluciti na koju ce definitivno stranu jer vrijeme brzo prolazi a vrijeme jako puno kosta. Jedino ako Srbija nije odlucila da bude trojanski konj i Rusiji i Nato-u e to bi vec bilo interesantno :D
SkyLimit

#229 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by SkyLimit »

Neko se uzda u lug i tegbire a neko u borbene avione pa kakvi god da su, u svakom slučaju bolji od naših.

Ja uvijek uzimam za primjer američki rat za nezavisnost: Južnjaci su bili onaj ratoborniji i hrabriji dio američkog stanovništva ali je ipak Sjever dobio rat a zamisli prevladalo je jer su imali bolju opremu i naoružanje, školovanije oficire i brojniju vojsku.

A nisam načisto sa time koliko se tačno genocida nad Bošnjacima desilo kroz stoljeća ali u jedno sam siguran: Još jedan bi definitivno bio i posljednji.
vivaldi

#230 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by vivaldi »

Mx wrote:Posudila im Rusija naoruzanje za marketing promociju i prodaju njihove vojne industrije svijetu, pokazivanje misica NATO-u i kupcima. Pa vidis da taj marketing isto radi NATO pa onda clanicama prodaje bez konkurencije njihovo naoruzanje po najskupljim cijenama. Medjutim Srbija je na raskrsnici sa jednom nogom prema Rusiji a drugoj prema NATO paktu i mora se pod hitno odluciti na koju ce definitivno stranu jer vrijeme brzo prolazi a vrijeme jako puno kosta. Jedino ako Srbija nije odlucila da bude trojanski konj i Rusiji i Nato-u e to bi vec bilo interesantno
ma kakva crna sbija za promocije i to jos stari avioni. avijaciju danas sebi moze priustiti 10-15 zemalja, a i dobar dio njih se bas nece previse nagadjat meta jer ona jedna navodeca raketa je skuplja od vecine polovnih tenkova.

a sto se tice svrstavanja nece ni u nato ni pod ruse, niti ce ih iko tjerat na to.
Mx

#231 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Mx »

vivaldi wrote:
Mx wrote:Posudila im Rusija naoruzanje za marketing promociju i prodaju njihove vojne industrije svijetu, pokazivanje misica NATO-u i kupcima. Pa vidis da taj marketing isto radi NATO pa onda clanicama prodaje bez konkurencije njihovo naoruzanje po najskupljim cijenama. Medjutim Srbija je na raskrsnici sa jednom nogom prema Rusiji a drugoj prema NATO paktu i mora se pod hitno odluciti na koju ce definitivno stranu jer vrijeme brzo prolazi a vrijeme jako puno kosta. Jedino ako Srbija nije odlucila da bude trojanski konj i Rusiji i Nato-u e to bi vec bilo interesantno
ma kakva crna sbija za promocije i to jos stari avioni. avijaciju danas sebi moze priustiti 10-15 zemalja, a i dobar dio njih se bas nece previse nagadjat meta jer ona jedna navodeca raketa je skuplja od vecine polovnih tenkova.

a sto se tice svrstavanja nece ni u nato ni pod ruse, niti ce ih iko tjerat na to.
:D Imaju oni gerilu celije spavace kao najefikasnije i najeftinije naoruzanje, ne moze vise covjek normalno ni tortu pojest :-D
muzicar_iz_parka

#232 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by muzicar_iz_parka »

Nemaju u Srbiji poštene uniforme za vojsku a ovdje se priča o nekom "naoružavanju".

Dugoročno gledano, ovim državama je namjenjeno da imaju par bolje naoružanih pješadijskih brigada za raznorazne mirovne intervencije kao privjesak ozbiljnim Amerikancima, sve ostalo su prazne priče.
Realno nije loš primjer hrvatske nabavke transportnih helikoptera prilikom preklapanja duga sa Rusima, dobro dođu kao podrška prilikom nepogoda bilo koje vrste.
Ne bi bilo loše imati veći broj osposobljenih amfibija za poplave, kao ni terenskih vozila većeg kapaciteta, gore pomenute helikoptere. U sastavu vojske koja ionako treba ispane lakše održavanje i plaćanje kadra, nego da se to nabavlja za specijalne spasilačke službe, nema se toliko para pa da se duplo plaća materijal i ljudski resursi.
jefferson

#233 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by jefferson »

muzicar_iz_parka wrote:Nemaju u Srbiji poštene uniforme za vojsku a ovdje se priča o nekom "naoružavanju".

Dugoročno gledano, ovim državama je namjenjeno da imaju par bolje naoružanih pješadijskih brigada za raznorazne mirovne intervencije kao privjesak ozbiljnim Amerikancima, sve ostalo su prazne priče.
Realno nije loš primjer hrvatske nabavke transportnih helikoptera prilikom preklapanja duga sa Rusima, dobro dođu kao podrška prilikom nepogoda bilo koje vrste.
Ne bi bilo loše imati veći broj osposobljenih amfibija za poplave, kao ni terenskih vozila većeg kapaciteta, gore pomenute helikoptere. U sastavu vojske koja ionako treba ispane lakše održavanje i plaćanje kadra, nego da se to nabavlja za specijalne spasilačke službe, nema se toliko para pa da se duplo plaća materijal i ljudski resursi.
Mi idemo u razbijanje klirinskog duga sa Rusijom uskoro. Tu bi najpametnije bilo ko HR, od tog duga uzeti eskadrilu dobro opremljenih Mi-17 sa NATO standardom. Rusija pravi te helikoptere sa zapadnom avionikom i komunikacijskom opremom. nama bi oni dosli ko budali samar.
Medjutim, nasi KAO HOCE uzeti 12 Super Puma za kes. Garant se neko tu hoce uklopiti.
General War

#234 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

vivaldi wrote:

Plan modernizacije vojske srbije i opremanja je vec projekat nekih pet sest godina star, ima sve svoje naravno...tako da mi nije jasno sto se javnost toliko uzjogunila kad je opet potrosio mnogo manje nego sto je planirano. Avioni nisu auta, koja izlaze iz trenda, moze se lijepo Mig 29 opremiti i srediti na nivo upotrebljivosti za sta je namjenjen, a to je air policing, ovi migovi nisu opremljeni za napade po zemlji (radar, opto elektronika)
jefferson

#235 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by jefferson »

General War wrote:
vivaldi wrote:

Plan modernizacije vojske srbije i opremanja je vec projekat nekih pet sest godina star, ima sve svoje naravno...tako da mi nije jasno sto se javnost toliko uzjogunila kad je opet potrosio mnogo manje nego sto je planirano. Avioni nisu auta, koja izlaze iz trenda, moze se lijepo Mig 29 opremiti i srediti na nivo upotrebljivosti za sta je namjenjen, a to je air policing, ovi migovi nisu opremljeni za napade po zemlji (radar, opto elektronika)
Ja sam ranije rekao, Indija sa MIG-21 Bisonom pravi dar mar na Red flagu jer su im izraelci radili modernizaciju. Avion je platforma, a platforma trpi sve. MIG-29 je jos uvijek daleko bolji u manevrisanju nego vecina zapadnih aviona, ima jake motore, odnos potiska/tezine je preko 1 (npr. Hornet je 0.79, S. Hornet 0.93). Hendikep je kao i uvijek potrosnja goriva, ali ni blizu kao MIG-21, sto za zemlju velicine Srbije je vise nego dovoljno.
Oni stede ovdje na obuci, imaju vec obucene i uhodane mehanicare itd.
Nije ovo bas glup potez. Ovo je ocuvanje lovacke komponente koju svaka ozbiljna zemlja pokusava da ocuva radi xxxxxx stvari. Puno tu ima varijabli koje su daleko bitnije od toga hocel SRB imati avion ili dva vise od HR. Ovdje je u pitanju kontinuitet obrazovanja i ocuvanja know-how. U pitanju je cijeli skolski sistem kao i koliko ce na kraju pilota Srbija rpoizvoditi da im lete u ancionalnoj kompaniji, predaju na akeademijama, itd, itd.
General War

#236 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

jefferson wrote:
General War wrote: Plan modernizacije vojske srbije i opremanja je vec projekat nekih pet sest godina star, ima sve svoje naravno...tako da mi nije jasno sto se javnost toliko uzjogunila kad je opet potrosio mnogo manje nego sto je planirano. Avioni nisu auta, koja izlaze iz trenda, moze se lijepo Mig 29 opremiti i srediti na nivo upotrebljivosti za sta je namjenjen, a to je air policing, ovi migovi nisu opremljeni za napade po zemlji (radar, opto elektronika)
Ja sam ranije rekao, Indija sa MIG-21 Bisonom pravi dar mar na Red flagu jer su im izraelci radili modernizaciju. Avion je platforma, a platforma trpi sve. MIG-29 je jos uvijek daleko bolji u manevrisanju nego vecina zapadnih aviona, ima jake motore, odnos potiska/tezine je preko 1 (npr. Hornet je 0.79, S. Hornet 0.93). Hendikep je kao i uvijek potrosnja goriva, ali ni blizu kao MIG-21, sto za zemlju velicine Srbije je vise nego dovoljno.
Nije ovo bas glup potez. Ovo je ocuvanje lovacke komponente koju svaka ozbiljna zemlja pokusava da ocuva radi xxxxxx stvari. Puno tu ima varijabli koje su daleko bitnije od toga hocel SRB imati avion ili dva vise od HR. Ovdje je u pitanju kontinuitet obrazovanja i ocuvanja know-how. U pitanju je cijeli skolski sistem kao i koliko ce na kraju pilota Srbija rpoizvoditi da im lete u ancionalnoj kompaniji, predaju na akeademijama, itd, itd.
...I znas vec pored svega gore navedenog, koliko se srbi furaju na "tradiciju", i stvarno se ubise da nesto skuckaju. Mi se mozemo zajebavat, ali Vucic sto se tice vojske je postigao dosta toga, izgleda mi da stvarno ima volju.
jefferson

#237 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by jefferson »

General War wrote:
jefferson wrote:
General War wrote: Plan modernizacije vojske srbije i opremanja je vec projekat nekih pet sest godina star, ima sve svoje naravno...tako da mi nije jasno sto se javnost toliko uzjogunila kad je opet potrosio mnogo manje nego sto je planirano. Avioni nisu auta, koja izlaze iz trenda, moze se lijepo Mig 29 opremiti i srediti na nivo upotrebljivosti za sta je namjenjen, a to je air policing, ovi migovi nisu opremljeni za napade po zemlji (radar, opto elektronika)
...I znas vec pored svega gore navedenog, koliko se srbi furaju na "tradiciju", i stvarno se ubise da nesto skuckaju. Mi se mozemo zajebavat, ali Vucic sto se tice vojske je postigao dosta toga, izgleda mi da stvarno ima volju.
Vucic dok je bio Ministar ODbrane je pravio dobre poteze, posebno sa Lastom. Da nisu imali onu pogibiju na Lasti i jos tehnickih problema, Lasta bi danas bila glavni skolski avion u mnogim zemljama. Ali jbg, kada nije infrastruktura mogla pratiti njegove pregovaracke sposobnosti. Mislim da su iraku izvezli 12 aviona.
Mozemo se mi zajebavati, ali daj da mi izvezemo nesto tako kompleksno?
Ja licno mislim da su tiho trebali da pristanu na americku ponudu za agresivno skolovanje u komandno stabnim akademijanma i ratnim koledzima. To je SRB agresivno gurala, ali onda Rusi uletise a mnogi u SRB navikli jesti govna pa jedva docekase.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#238 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Toto »

General War wrote:
jefferson wrote:
Iza ovog poteza oko avijacije i MiG 29 ne stoji Vucic ni sekunde. Cak nije njegovo ni namicanje para, jer Vam garantujem da su pare za modernizaciju dijelom namicane preko ugovora za NIS, rudne rente, onog ruskog kredita za zeljeznicu, koji nikad do sada nije aktiviran i vjerojatno ce se okrenuti ka naoriuzanju a u planu su bili i prihodi iz Juznog toka.
Bez obzira sto su VTI zarkovo, VOC batajnica Moma stanjlovic batajnica i Utva u Pancevu gotovo rastureni Srbija je naslijedila vrlo jak strucni vazduhoplovni kadar pogotovo u domenu eksploatacije, remonta i treninga. Upravo ti kadrovi, a ne Vucic, stoje iza ovog izbora. Vucic je mozda doprinjeo da su umjesto 5 namakeli pare za 6.
Ovo je optimalan izbor za datu situVaciju. Nije najbolji jer je Srbija siromasna da za policajce koristi dvomotorce, ciji je remot, eksploatacija i odrzavanje visestruko skuplji nego jedomotoraca. Nije stvar u potrosnji kerozina vec u cijeni rezervnih dijelova i remnata.
Toto

#239 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Toto »

jefferson wrote: Vucic dok je bio Ministar ODbrane je pravio dobre poteze, posebno sa Lastom. Da nisu imali onu pogibiju na Lasti i jos tehnickih problema, Lasta bi danas bila glavni skolski avion u mnogim zemljama. Ali jbg, kada nije infrastruktura mogla pratiti njegove pregovaracke sposobnosti. Mislim da su iraku izvezli 12 aviona.
Probema "Laste" je sto nema "SOkola" odnosno struke. Dobro se sjecam izarade prototipa i prototipske serije. Imali su jako mlad i neiskusan kadar. Moje kolege i sefovi su se cudili zasto UTVa tvrdoglavo odbija bilo kakvu ucesce Sokola u fazi prototipa i prototipske serije. A onda je jedng dana pukla bruka. Sve aerodinaicke povrsine klase 1 su iz utve prebacene u SOKO i uradjene su kod nas. Kad je struka uzela dokumentaciju bilo je ocito da se radilo o neiskustvu, kojeg timovi UTVE nisu ni mogli imati, jer je svo iskustvo i znanje u oblasti proizvodnje VI bilo skoncentrisano u sokolu.
Mislim da je serijska proizvodnja imala isti problem. KLjuc ucpjeha serijske proizvodnje i kvaliteta proizvoda su fabrikacioni, mjerni, reglazni i kontrolni alati, te sistem etalonizacje. Koliko su alati vazni za kvalitet govori da je soko i svi svjetski proizvodjacci imaju posebne projektne i konstruktivne biroe i alatnice koji se bave samo sistemima alata za avio ind. UTVA u pancevu nije imala projektni biro niti alatnicu ,jer su svi akati za serijsku proizvodnju trebali biti projektovani i uradjeni u sokolu/ Rat je prekinuo taj dio posla i mislim da je to kljucni problem serijske proizvodnje Laste prvenstveno u smislu kvaliteta izrade. Greske se u avijaciji vrlo sporo i vrlo skupo ispravjaju, pogotovo ako si dekintiran i deficitaran sa strukom.
General War

#240 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

Toto wrote:
General War wrote: ...I znas vec pored svega gore navedenog, koliko se srbi furaju na "tradiciju", i stvarno se ubise da nesto skuckaju. Mi se mozemo zajebavat, ali Vucic sto se tice vojske je postigao dosta toga, izgleda mi da stvarno ima volju.
Iza ovog poteza oko avijacije i MiG 29 ne stoji Vucic ni sekunde. Cak nije njegovo ni namicanje para, jer Vam garantujem da su pare za modernizaciju dijelom namicane preko ugovora za NIS, rudne rente, onog ruskog kredita za zeljeznicu, koji nikad do sada nije aktiviran i vjerojatno ce se okrenuti ka naoriuzanju a u planu su bili i prihodi iz Juznog toka.
Bez obzira sto su VTI zarkovo, VOC batajnica Moma stanjlovic batajnica i Utva u Pancevu gotovo rastureni Srbija je naslijedila vrlo jak strucni vazduhoplovni kadar pogotovo u domenu eksploatacije, remonta i treninga. Upravo ti kadrovi, a ne Vucic, stoje iza ovog izbora. Vucic je mozda doprinjeo da su umjesto 5 namakeli pare za 6.
Ovo je optimalan izbor za datu situVaciju. Nije najbolji jer je Srbija siromasna da za policajce koristi dvomotorce, ciji je remot, eksploatacija i odrzavanje visestruko skuplji nego jedomotoraca. Nije stvar u potrosnji kerozina vec u cijeni rezervnih dijelova i remnata.
Ja se sjecam da je Vucic pokusavao da progura modernizaciju vojske, ako je preko NIS-a, povjerovao bih da su dosli vec ranije najavljivani Mig 29M2...a ovo mi izgleda kao daj sta das kad su pogledali bolje u novcanik, mada moze biti sve moguce. Nezaboravimo da je prije par mjeseci kupio isto par Mi17.
General War

#241 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

Toto wrote:
jefferson wrote: Vucic dok je bio Ministar ODbrane je pravio dobre poteze, posebno sa Lastom. Da nisu imali onu pogibiju na Lasti i jos tehnickih problema, Lasta bi danas bila glavni skolski avion u mnogim zemljama. Ali jbg, kada nije infrastruktura mogla pratiti njegove pregovaracke sposobnosti. Mislim da su iraku izvezli 12 aviona.
Probema "Laste" je sto nema "SOkola" odnosno struke. Dobro se sjecam izarade prototipa i prototipske serije. Imali su jako mlad i neiskusan kadar. Moje kolege i sefovi su se cudili zasto UTVa tvrdoglavo odbija bilo kakvu ucesce Sokola u fazi prototipa i prototipske serije. A onda je jedng dana pukla bruka. Sve aerodinaicke povrsine klase 1 su iz utve prebacene u SOKO i uradjene su kod nas. Kad je struka uzela dokumentaciju bilo je ocito da se radilo o neiskustvu, kojeg timovi UTVE nisu ni mogli imati, jer je svo iskustvo i znanje u oblasti proizvodnje VI bilo skoncentrisano u sokolu.
Mislim da je serijska proizvodnja imala isti problem. KLjuc ucpjeha serijske proizvodnje i kvaliteta proizvoda su fabrikacioni, mjerni, reglazni i kontrolni alati, te sistem etalonizacje. Koliko su alati vazni za kvalitet govori da je soko i svi svjetski proizvodjacci imaju posebne projektne i konstruktivne biroe i alatnice koji se bave samo sistemima alata za avio ind. UTVA u pancevu nije imala projektni biro niti alatnicu ,jer su svi akati za serijsku proizvodnju trebali biti projektovani i uradjeni u sokolu/ Rat je prekinuo taj dio posla i mislim da je to kljucni problem serijske proizvodnje Laste prvenstveno u smislu kvaliteta izrade. Greske se u avijaciji vrlo sporo i vrlo skupo ispravjaju, pogotovo ako si dekintiran i deficitaran sa strukom.
Pa nije SOKO ni Utvu 75 radio, pa je uspjesno letila...I orao i supergaleb su imali svojih neslavnih trenutaka dok se nisu stvari namjestile kako treba.
Prvi let Supergaleba na Le burgeu je bio neslavan kad mu je prednji trap otkazao.
GeeTnT

#242 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by GeeTnT »

Generale, obzirom da se razumijes u letjelice i vjerovatno si u toku, reci nam zbog cega jutros pade ovaj ruski...
Toto

#243 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Toto »

General War wrote:
Toto wrote:
Pa nije SOKO ni Utvu 75 radio, pa je uspjesno letila...I orao i supergaleb su imali svojih neslavnih trenutaka dok se nisu stvari namjestile kako treba.
Prvi let Supergaleba na Le burgeu je bio neslavan kad mu je prednji trap otkazao.
Sve je to tacno i to je uobicajeno u VI ali je Lasta u odnosu na Utvu bio tehnoloski skok - bar tako kazu. Nisam radio na seriji laste. nesto malko na zamjeni limarije laminatima i sacem ali se brzo to prolongiralo pa se storirao prjekat.

Siguran sam da je sve kljucne fabrikacione alate/ helinge i sisteme kontrolnih, reglaznih alata i za prototipove i serijsku proizvodnju aeodinamickih povrsina klase 1 za UTvu 75 radio Soko pocetkom osamdesetih. Znam to jer sam nailazio na dosta konstruktivno tehnoloke dokumentazacije za alate UTVe 75.
Nije to stvar slabosti UTVE, jer je sistem VI bio tako projektovan. VTI je radio sve konstrukcije letjellice a projektovanje tehnologija gradnje letjelica i sisteme alata je projektovo i radio samo Soko. jebi ga nije se imalo para a ni ikakavog smisla da se i to duplira, jer je sitem alata unikatna i vraski skupa proizvodnja najvisih lasa kvaliteta.
Ludzak

#244 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Ludzak »

Po vama se oni uopšte ne bi smjeli naoružavati. Niko nama nije kriv što nemamo vojsku, što nemamo borbene avione, što nemamo ništa od modernije opreme.
Njihova vojska, njihova stvar. Neće valjda Bošnje putati da li smiju kupovat.
GeeTnT

#245 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by GeeTnT »

Ludzak wrote:Po vama se oni uopšte ne bi smjeli naoružavati. Niko nama nije kriv što nemamo vojsku, što nemamo borbene avione, što nemamo ništa od modernije opreme.
Njihova vojska, njihova stvar. Neće valjda Bošnje putati da li smiju kupovat.
Za razliku od tebe koji sigurno ne placas porez Srbiji, postoji znacajan broj Bosnjaka koji zive u Srbiji i placaju te imaju apsolutno pravo da traze odgovore za kupovinu ruskog otpada...
General War

#246 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by General War »

GeeTnT wrote:Generale, obzirom da se razumijes u letjelice i vjerovatno si u toku, reci nam zbog cega jutros pade ovaj ruski...
Nemam pojma ni koja je vrsta aviona, ali kvarovi se desavaju na svim letjelicama, ne vjerujem da su poslali neko smece za siriju.
npr: ne znam da li si vidio ovaj snimak:

Razlog: nije dobro privezano vozilo unutra pa je poremetilo centar teze...i odose.

Izgleda da je Tu 154 se srusio.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#247 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Bobi »

tu 154, god. pro. 2010...bird strike, loše gorivo(tocio u Sočiju), hladno vrijeme,...svasta su napisali ali meni je prvo na pamet pala MANPAD-s :lol: ..raja iz idliba(ex E. Alepo ) :mrgreen:
jao_situacije

#248 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by jao_situacije »

SmokingMan wrote:Vuchich fights back. :D

Image
:lol:
SmokingMan

#249 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by SmokingMan »

Srbija neće dozvoliti da joj neko proteruje i ubija ljude - Aleksandar Vučić
Image
Connaisseur Karlin

#250 Re: Da li novo naorizavanje Srbije destabilizira Balkan ponovo???

Post by Connaisseur Karlin »

General War wrote:
GeeTnT wrote:Generale, obzirom da se razumijes u letjelice i vjerovatno si u toku, reci nam zbog cega jutros pade ovaj ruski...
Nemam pojma ni koja je vrsta aviona, ali kvarovi se desavaju na svim letjelicama, ne vjerujem da su poslali neko smece za siriju.
npr: ne znam da li si vidio ovaj snimak:

Razlog: nije dobro privezano vozilo unutra pa je poremetilo centar teze...i odose.

Izgleda da je Tu 154 se srusio.
TU-154 je nakon take off faze napravio U-turn,a to znaci da nesto nije bilo uredu sa avionom ( to je najcesci razlog) !
Post Reply