mali_milojica wrote:ado-šampion wrote:A sad vidjeh, BMW sa 100 k na satu za 34 k maraka 1500 pocetno ulaganje.

Ala ga pretjerujete.
BMW s 50 k vise na satu, 13 k maraka manje, pocetno ulaganje kutija prve pomoci. Ne znam jel 15 maraka ili 20.

Prvi servis nakon godinu dana i 10 k. Lazem, bio sam na pregledu o ovlastenom 80 KM. Eto.

Na novom autu naravno dobijes nove gume.
Na polovnom polovne. Koliko kostaju nove gume Continental (naravno neces na BMW staviti Chang Lee ili ipak hoces

) u dimenziji 205/55R16?
Koliko kosta servis sa svim filterima i uljima?
Kazem,lanac je valjda dobar...
Diskovi i plocice?
Sad ti nama reci? Moze li to pokriti 1500?
Ja ti napisah koliko je meni pokrilo. 95 ili 100 maraka.
Servis sa svim filterima i uljima uz ulje od 30 KM mene kosta oko 300 maraka, identicni dijelovi koje stavlja ovlasteni. S tim da ce 90% Bosanaca uzeti ulje od cvaje, i dalje odlicno, sto cijenu smanjuje na 240. Kad sam uzeo auto bilo je jos 13 k do servisa, ja uradio nakon 10 k. Kad ono dodje nulti servis na novom autu?
Plocice 80 KM par, Textar identicne originalnim. Zamijenio nakon 10 k ali su i dalje mogle (nekad sam negdje stavljao i slike). Diskovi dosli novi. Koliko izadju plocice u ovlatenom kad se poderu?
Gume 2 nove bile, 2 mogle izdrzati 2 godine, ja ih zamijenio nakon godinu iz predostroznosti, eno ih na drugom autu jos se voze. Michelin Primacy RunFlat.
Zanemarimo stvari tipa zimske gume, registracija i slicno sto imas i na novom autu. Mene je auto dosad na 20 k km, doslo 300 maraka servisa, 160 plocice, i 300 2 gume. Do sljedeceg servisa miran sam 20 k km. Imam gume za narednih 4-5 godina, kocnice za jos 2.
Znaci 760 KM za 2 godine, i jos sam 12 hiljada do gole najslabije Octavije, koja ce na tih 20 k km imati dva servisa (nulti i prvi) i spiciti vise od tih 760.
Da ne bih sad replkicirao na sve strane, da opet naglasim da je za mene najbolje novo. Ovo sve je replika na to sto neko ekstremnim primjerima, kao sto su poredjenje cijene odrzavanja Touarega i Octavije, i tvrdnje o 1500 pocetnog ulaganja na auto sa 100 k km pravih od preko 30 k km (apsolutno nidje veze), pokusava nametnuti svoj stav.
Jednostavno novo auto u odnosu na mlado polovno
nema racunice. To ne znaci da nekog uopste interesuje racunica, on kupi novo i zdravo. Da sam ja tad kad sam kupovao auto zivio u DE i ja bih isto uradio. Dao bih sto sam imao kao ucesce i otplacivao isto auto samo novo. Medjutim u Bosni, neka hvala.