Da li je, prema Vašem sudu, na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i genocid nad Bošnjacima?
Da, bez ikakve sumnje. Agresija je planirana, a genocid je dio plana. Mene su Milošević i Tuđman lagali kada su rekli da će Bosnu i Hercegovinu podijeliti bez rata, zato što su isto kao i ja znali da se ona bez rata i zločina ne može podijeliti. Njih dvojica su se dogovorili u Karađorđevu, napravili ratni budžet u kome je 81 posto bilo namijenjeno za vojsku, srušili savezne institucije... Ne znam šta su još trebali uraditi Milošević i Tuđman da se dokaže postojanje njihovog ratnog plana iz Karađorđeva?
Ante Markovic
http://www.b92.net/info/vesti/pregled_s ... _id=124347
Alija Izetbegović - Odabrani citati
- Gojeni H
#226 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
O mogucnosti izbjegavanja rata 1992. god.
- mO k3
#227 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
znas sta , lako je se praviti pametan poslije bitke mogu ti to samo reci ....jefferson wrote:Ne, ali se u rat ne ide bez vojske, a Alija nije imao vojsku. Alija nije imao ni TO a ne vojsku.jesi ti stvarno imao predpostavku u ono vrijeme da ce crna gora napustiti "zajednicu " sa srbijom??
Mi smo bili zatvoreni, sve je radilo protiv nas, a povrh toga budala je kontala eto da rata nece biti.
Kada si u takvoj poziciji onda moras mudro igrati i cekati svoj trenutak.
Pocetak rata dovoljno govori kakav je drzavnik bio, a tok rata je samo potvrdio da je je treabo ostati pravnik, a da je prava tragedija sto je imao musko dijete.
- DaysleepeR
#228 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
koji svjetski državnici su mu bili na dženazi?
- Dr. Kuca
- Gojeni H
#230 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Imas li neki dokaz da je Izetbegovic u periodu 1945-49 kada su mladomuslimani (i muslimani koji veze sa organizacijom nisu imali) proganjani od strane komunista, bio vodeci lik u toj organizaciji? Izetbegovic stariji nije bio ni mali od palube, sto uopste nije cudno s obzirom na godine i ulogu u organizaciji.asurbanipal wrote:Gojeni H wrote:
Dakle, izuzetno ozbiljna optuzba (potvora?), zasnovana na pretpostavci da, zbog cinjenice da je mladic od 20 i neku godinu, koji je bio jedan od opskurnih likova u tadasnjim neformalnim mladomuslimanskim krugovima prema izjavama savremenika, jedini od zatocenika iz celije prezivio komunisticke progone.
Alija je bio sve, samo ne opskuran lik kako ti navodiš.
Svoj posao je odradio odlično i za to ima čistu desetku.
Mislim, mozes imati svoje misljenje, ali kao historicar bi trebao da govoris na osnovu dokaza, zar ne?
-
Seyfo
#231 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Da li je ikad iko razmišljao uticaj rečenice "mirno spavajte, rata neće biti" na hiljade ljudi u okupiranim područjima, u momentima pred okupaciju.
Zamislite nekog Ibru, Hamu ili Safeta koji u praskozorje rata sjedi u kući u npr.Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Žepi, Prijedoru, Kozarcu i koji vidi da mu komšije bježe preko noći. Svi pričaju nešto, rat će, bježimo, ali te priče, kao i sve priče naroda, uzima s rezervom. I pretpostavimo da je mogao pobjeći bilo gdje sa porodicom, u čovjeku se "lomi"napustiti svoj dom koji gradi čitav život, i bježati u nepoznato...
i tako razmišlja, prenoćila misao jednom, dvaput, ....
i onda njegov predsjednik, legitino izabran, kaže"mirno spavajte, rata neće biti".
I budući da je naš Ibro, Hamo ili Safet ionako ni tamo ni vamo, vjerovatno je odlučio da ostane, jer se mogao "uhvatiti" za tu rečenicu.
Sutradan četnici lupaju na vrata, ostatak znamo... danas ga traže po masovnim grobnicama.
Znači, poenta je da je odgovornost za izricanje takve rečenice jako teško utvrditi, ali indirektno, kroz one ljude koji su, pretpostavimo, mogli otići na vrijeme,a stradali su, odgovornost je ogromna.
Razmislite o bilo kojoj situaciji u životu kada ste neodlučni napraviti neki tako velik, strašan i opasan korak, kako male sitnice odluče kojim putem krenuti. Uvjeren sam da je ova rečenica bila taj mali tas na vagi da se ne bježi ako se moglo.
Zamislite nekog Ibru, Hamu ili Safeta koji u praskozorje rata sjedi u kući u npr.Vlasenici, Zvorniku, Višegradu, Žepi, Prijedoru, Kozarcu i koji vidi da mu komšije bježe preko noći. Svi pričaju nešto, rat će, bježimo, ali te priče, kao i sve priče naroda, uzima s rezervom. I pretpostavimo da je mogao pobjeći bilo gdje sa porodicom, u čovjeku se "lomi"napustiti svoj dom koji gradi čitav život, i bježati u nepoznato...
i onda njegov predsjednik, legitino izabran, kaže"mirno spavajte, rata neće biti".
I budući da je naš Ibro, Hamo ili Safet ionako ni tamo ni vamo, vjerovatno je odlučio da ostane, jer se mogao "uhvatiti" za tu rečenicu.
Sutradan četnici lupaju na vrata, ostatak znamo... danas ga traže po masovnim grobnicama.
Znači, poenta je da je odgovornost za izricanje takve rečenice jako teško utvrditi, ali indirektno, kroz one ljude koji su, pretpostavimo, mogli otići na vrijeme,a stradali su, odgovornost je ogromna.
Razmislite o bilo kojoj situaciji u životu kada ste neodlučni napraviti neki tako velik, strašan i opasan korak, kako male sitnice odluče kojim putem krenuti. Uvjeren sam da je ova rečenica bila taj mali tas na vagi da se ne bježi ako se moglo.
-
Mohamad Sissoko
#232 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Kolika je tek onda odgovornost likova koji u tim vremenima pozivaju na bratstvo i jedinstvo i nosaju titine slike, kunu se u JNA dok ista vec krenula u razaranje?Seyfo wrote: Znači, poenta je da je odgovornost za izricanje takve rečenice jako teško utvrditi, ali indirektno, kroz one ljude koji su, pretpostavimo, mogli otići na vrijeme,a stradali su, odgovornost je ogromna.
.
Takvi danas najzesce kritikuju Aliju zbog te recenice.
- asurbanipal
#233 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Gojeni H wrote: Imas li neki dokaz da je Izetbegovic u periodu 1945-49 kada su mladomuslimani (i muslimani koji veze sa organizacijom nisu imali) proganjani od strane komunista, bio vodeci lik u toj organizaciji? Izetbegovic stariji nije bio ni mali od palube, sto uopste nije cudno s obzirom na godine i ulogu u organizaciji.
Imam osjećaj da me pogrešno razumiješ, ili namjerno to radiš i igraš se "gluhih telefona".
Kao što je teško razbiti "Kosovski mit i zavet" onima koji su opsjednuti tim mitom, tako je isto teško uraditi i sa "mitom o dobrom dedi Aliji", kada se otvara mogućnost da uopšte nije bio ono za šta nam se predstavlja od strane apologeta i poštovalaca lika i djela dotičnog.
U zvaničnoj biografiji mu stoji da je na sudskoj klupi, kada je izrečena presuda, bio 1.3.1946. godine, i da je iz zatvora izašao tačno nakon tri godine, dakle 1.3.1949. godine. Međutim, postoje stvari, koje bacaju sumnju na ovo sve, budući da je u vremenu izricanja presude bio na odsluženju vojnog roka. Da ne bih ulazio u detalje oko zakona o služenju vojnog roka u FNRJ, dotični je, ili odslužio puni vojni rok od tri godine, pa je otpušten u civilstvo, ili je izdržao kaznu zatvora od tri godine. Dakle, on je odslužio jedno ili drugo, ali ne i jedno i drugo. Međutim, ono što se dešavalo poslije, samo dodatno komplikuje stvari u biografiji Izetbegovića. Činjenica ostaje, da je na neki način bio povezan sa Mladim muslimanima.
Nakon odsluženja vojnog roka (ili puštanja iz zatvora), 1.3.1949. godine, čim se našao u Sarajevu, Izetbegović traži kontakt sa “Mladim muslimanima” i ide na vrata, u nekim izvorima nalazimo Halida Kajtaza, a u drugim Hasana Bibera. Kako god, 40-ak dana kasnije, u talasu hapšenja, vlasti hapse obojicu, i Kajtaza i Bibera, sude im, i uz još neke pripadnike organizacije, osuđuju ih na smrt. U knjizi Zehrudina Isakovića “Biografija Alije Izetbegovića, 1925.-2003.”, u poglavlju “Prvi boravak u zatvoru”, imaš citat: “Preko Hasana Bibera, potpuno tajno, Izetbegović se ponovo povezao sa „Mladim muslimanima“. Tačno četrdesetog dana njihovog kontaktiranja, 11. aprila 1949., Biber biva uhapšen. U istrazi su ga strašno pritiskali da svjedoči o ponovnom Alijinom mladomuslimanskom angažmanu. On je, međutim, ostao čvrst, dok drugi članovi organizacije još uvijek nisu znali za Izetbegovićevu aktivnost. Tako je, zahvaljujući Biberu, ostao na slobodi, u kojoj, još neoporavljen od netom odležane tri godine zatvora, praktično još uvijek nije imao vremena uživati. Biber je na suđenju u julu osuđen na smrt, a revnosni komunisti su kaznu realizirali već u oktobru 1949. godine”.
Sličnu epizodu iz života Alije, imaš u radu Arnesa Džunuzovića, pročitanog na tribini “Alija Izetbegović i Mladi muslimani”, Konjic, 2014.: “Da nije bio uhapšen 1946. godine Alija Izetbegović bi vjerovatno bio među ovima koji su ubijeni 1949. Allah dž.š. je htio da ga sačuva za kasnija vremena. A veliki doprinos da Alija ne bude ponovo uhapšen te 1949. godine imao je Hasan Biber. Naime, Alija je izašao iz zatvora 40-ak dana prije hapšenja Hasana Bibera i drugih. I odmah je stupio u kontakt sa Hasanom. Pošto je bilo kratko vrijeme, a ''Mladi muslimani'' su funkcionisali tada zbog zaštite u manjim grupama, njegovo vraćanje u ''Mlade muslimane'' nije došlo do drugih pripadnika organizacije, samo je Hasan bio sa njim u kontaktu. Međutim, Hasan tokom ispitivanja komunističke tajne policije nije otkrio Aliju”.
Po ovom pitanju imaš dvije mogućnosti, ili je Izetbegović bio naivan i glup za razliku od onoga što nam predstavljaju njegove apologete, a i on sam, da je kao srednjoškolac gutao Marska, Hegela, Ničea, pa je uprkos policijskom nadzoru uspostavio kontakt sa Biberom, i druga da je bio vrbovan od strane UDBA-e, obavivši odlično svoj zadatak.
-
palermo
#234 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Bogami, drug moj, ti si gori od ovih. Jel to pokušavaš da ih biješ argumentima, pa ne zanimaju njih argumenti, ovdje se izvlače rečenice iz konteksta, namjerno zaboravlja okruženje u kojem se radilo i borilo.Gojeni H wrote:O mogucnosti izbjegavanja rata 1992. god.
Da li je, prema Vašem sudu, na Bosnu i Hercegovinu izvršena agresija i genocid nad Bošnjacima?
Da, bez ikakve sumnje. Agresija je planirana, a genocid je dio plana. Mene su Milošević i Tuđman lagali kada su rekli da će Bosnu i Hercegovinu podijeliti bez rata, zato što su isto kao i ja znali da se ona bez rata i zločina ne može podijeliti. Njih dvojica su se dogovorili u Karađorđevu, napravili ratni budžet u kome je 81 posto bilo namijenjeno za vojsku, srušili savezne institucije... Ne znam šta su još trebali uraditi Milošević i Tuđman da se dokaže postojanje njihovog ratnog plana iz Karađorđeva?
Ante Markovic
narod koji nema svoju historiju i nema historijske vođe i nije narod, i upravo to i jeste cilj ove kampanje koja traje evo skoro dvadeset i pet godina (ovdje na forumu otkako je osnovan), pokazati da Bosna i Hercegovina a pogotovo Bošnjaci nema niti historije niti svoje historijske ličnosti, niti ih može imati. A takvi narodi i države i ne zaslužuju da postoje.
To što se u ovu igru velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalnih elita nesvjesno (vjerujem nesvjesno) uključuje i dio bošnjačke i probosanske populacije je samo dokaz koliki nas put još čeka.
- Gojeni H
#235 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
I oko jedne i druge historijske licnosti se najcesce stvara kult licnosti i nepogrjesivosti.ultima_palabra wrote:Naravno da mislim.Gojeni H wrote:Isto ovo mislis za Broza? Samo pitam.ultima_palabra wrote:Koje mulce, njegovog rođenog sina?
Za velikane govori njihova zaostavština, u njegovom slučaju današnja BiH. Sapienti sat.
Samo okolnosti su drugačije... narod nikad nije bio za komuniste, i potrebno je bilo dosta sreće i ludačka hrabrost par desetina hiljada njih da se oformi SFRJ, a onda ogromna mudrost Tita da se ona sačuva u nemirnim međunarodnim vodama.
Oni su mislili da će tu klicu jugoslavenstva i socijalizma prenijeti na naredne generacije, međutim kad je ta prva generacija izumrla Jugoslavija se urušila kao kula od karata. Znači cijeli taj koncept je autsajderski, istorijski gledano.
Može se rezonovati i da je bošnjačko-muslimanski faktor na ovim prostorima autsajderski, u smislu puno jačih i agresivnijih komšija, i da je Alija napravio maksimum u ratu. Ali kad usporediš napredak 1945-67 sa 1995-2017 neke stvari se same kažu.
Biografija Izetbegovica koja ce hronoloski poredati dogadjaje, posebno u periodu 1990-2003., moze dati objektivnu sliku o bivsem Predsjedniku Predsjednistva. Ovo ostalo je ideoloska prdimahovina.
- General War
#236 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Moze se to i vicem slikovitije pokazat sa zaostavstinom BiH:Banksy wrote:Dvije su zaostavštine Alije Izetbegovića i obje su katastrofalne.
Prva je rezultat njegovog vojno-državničkog nesnalaženja u teškim okolnostima agresije na Bosnu i Hercegovinu. Da ne ponavljam isto, Leclerc je to odlično sažeto pojasnio i pobrojao sve važne momente takvog pogubnog djelovanja. (I sve to pod blagonaklonom pretpostavkom da je djelovanje bilo spontano, na dnevnoj bazi nesnalaženja i gubljenja pogrešnog čovjeka u važnim povijesnim okolnostima, a ne promišljeno i ciljano da bi se na terenu ostvario vojno-državnički rezultat kakav imamo danas.)
Druga, koja je po meni daleko ozbiljnija, je društvena zbilja Federacije BiH i kreiranje političko-socijalno-ekonomsko-kulturne sredine po mjeri koju je on osmislio i nacrtao i donekle sproveo, a sasvim realiziralo društvo dvadeset izabranih maldomuslimanskih porodica njegovog kruga koje je, u društvenom smislu, odredio za svoje nasljednike.
Taj pomno smišljeni koncept izmještanja bosanskohercegovačkog društva iz lige evropskih naroda, s već usvojenim prosvjetiteljskim vrijednostima zapadnih civilizacija kojima se dalje hitalo, zaustavljanje društva na tom putu napretka i progresije, a da bi ga se skrenulo u krug zaostalih, primitivnih, polufeudalnih sredina bliskoistočno/erdoganskog kruga, guranje društva u slobodan pad retrogradnog, to je ono još pogubnije, to je zaostavština koja nas dovodi i tek će dovoditi u konflikt sa svijetom koji nas okružuje i u kojem smo geografski locirani, to je naslijeđe, sad je već sasvim jasno, od kojeg se ovo društvo nikada neće oporaviti.
Otac kaze retardiranom sinu:
- de mi donesi pivo iz frizidera.
- neeecu
- a sto neces? Pa ja sam te napravio
- e jesi me i napravio
-
Mohamad Sissoko
#237 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
palermo wrote:Bogami, drug moj, ti si gori od ovih. Jel to pokušavaš da ih biješ argumentima, pa ne zanimaju njih argumenti, ovdje se izvlače rečenice iz konteksta, namjerno zaboravlja okruženje u kojem se radilo i borilo.Gojeni H wrote:O mogucnosti izbjegavanja rata 1992. god.
Ante Markovic
narod koji nema svoju historiju i nema historijske vođe i nije narod, i upravo to i jeste cilj ove kampanje koja traje evo skoro dvadeset i pet godina (ovdje na forumu otkako je osnovan), pokazati da Bosna i Hercegovina a pogotovo Bošnjaci nema niti historije niti svoje historijske ličnosti, niti ih može imati. A takvi narodi i države i ne zaslužuju da postoje.
To što se u ovu igru velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalnih elita nesvjesno (vjerujem nesvjesno) uključuje i dio bošnjačke i probosanske populacije je samo dokaz koliki nas put još čeka.
Kad narodu oblatis borbu za opstanak krenuvsi od vrha te borbe ubijes mu i ono malo sto je konacno dobio da bude narod i vratis ga na bezglavu masu koja luta kao sto je lutala do 92 godine.
Zato imas ove likove koji su uspjesno popusili pricu o Armiji BiH kao islamistickoj falangi, Aliji kao srpskom spijunu etc etc...a sve to cujes u prosjecnoj tv emisiji punoj cetnika sto osudjenih ratnih zlocinaca sto cetnickih ideologa tipa Cirilica ili nesto na RTRS-u.
-
Seyfo
#238 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Kolika je tek onda odgovornost likova koji u tim vremenima pozivaju na bratstvo i jedinstvo i nosaju titine slike, kunu se u JNA dok ista vec krenula u razaranje?Mohamad Sissoko wrote:Seyfo wrote: Znači, poenta je da je odgovornost za izricanje takve rečenice jako teško utvrditi, ali indirektno, kroz one ljude koji su, pretpostavimo, mogli otići na vrijeme,a stradali su, odgovornost je ogromna.
.
Takvi danas najzesce kritikuju Aliju zbog te recenice.[/quote
Naravno da postoji odgovornost i takvih, ali to ne isključuje odgovornost A.I. zbog funkcije koju je obnašao tada i značaja takvih riječi.
- asurbanipal
#239 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Mohamad Sissoko wrote: Zato imas ove likove koji su uspjesno popusili pricu o Armiji BiH kao islamistickoj falangi, Aliji kao srpskom spijunu etc etc...a sve to cujes u prosjecnoj tv emisiji punoj cetnika sto osudjenih ratnih zlocinaca sto cetnickih ideologa tipa Cirilica ili nesto na RTRS-u.
- General War
#240 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
A tek onih koji su potpisivali mirovne planove pa onda povlacili potpise, koji su se oslanjali na cace i cele da ih brane, koji su pod tom mrskom zastavom zarobljeni pa postavljeni za nacelnika GS, koji su imali vremena da organizuju nekakve MOS ove, a kleli se u institucije, otvoreno saradjivali sa iranskim " turistima"...haj baMohamad Sissoko wrote:Kolika je tek onda odgovornost likova koji u tim vremenima pozivaju na bratstvo i jedinstvo i nosaju titine slike, kunu se u JNA dok ista vec krenula u razaranje?Seyfo wrote: Znači, poenta je da je odgovornost za izricanje takve rečenice jako teško utvrditi, ali indirektno, kroz one ljude koji su, pretpostavimo, mogli otići na vrijeme,a stradali su, odgovornost je ogromna.
.
-
Obi Wan Bosnian
#241 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
A da je rekao "biće rata" pola naroda bi mu pobjeglo iz države pa bi onda palo i Sarajevo i Tuzla i Zenica i sve ostalo. Žrtava bi bilo puno više da je rekao "biće rata" jer ne bi imao dovoljno ljudi da se odbrani ni ovo što se odbranilo. Dakle pokolj bi bio još veći.Seyfo wrote:Da li je ikad iko razmišljao uticaj rečenice "mirno spavajte, rata neće biti" na hiljade ljudi u okupiranim područjima, u momentima pred okupaciju.
-
aratet
#242 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Prosto je normalno u sekularnim drzavama poput Saudijske Arabije ili Bahreina da se pozdravljaju vojnici sa Selam alejk i da se tekbira.asurbanipal wrote:Mohamad Sissoko wrote: Zato imas ove likove koji su uspjesno popusili pricu o Armiji BiH kao islamistickoj falangi, Aliji kao srpskom spijunu etc etc...a sve to cujes u prosjecnoj tv emisiji punoj cetnika sto osudjenih ratnih zlocinaca sto cetnickih ideologa tipa Cirilica ili nesto na RTRS-u.
![]()
- asurbanipal
#243 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
aratet wrote:
Prosto je normalno u sekularnim drzavama poput Saudijske Arabije ili Bahreina da se pozdravljaju vojnici sa Selam alejk i da se tekbira.
Selam i Tekbiri su stari sekularni i multietniĆki pozdravi.
-
Mohamad Sissoko
#244 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Nista gore po punjenje masovnih grobnica Bosnjacima nije uticalo do ispiranje mozga socijalizmom i bratstvom i jedinstvom.To ni 100 Alija ne bih moglo rjesit.General War wrote:A tek onih koji su potpisivali mirovne planove pa onda povlacili potpise, koji su se oslanjali na cace i cele da ih brane, koji su pod tom mrskom zastavom zarobljeni pa postavljeni za nacelnika GS, koji su imali vremena da organizuju nekakve MOS ove, a kleli se u institucije, otvoreno saradjivali sa iranskim " turistima"...haj baMohamad Sissoko wrote:Kolika je tek onda odgovornost likova koji u tim vremenima pozivaju na bratstvo i jedinstvo i nosaju titine slike, kunu se u JNA dok ista vec krenula u razaranje?Seyfo wrote: Znači, poenta je da je odgovornost za izricanje takve rečenice jako teško utvrditi, ali indirektno, kroz one ljude koji su, pretpostavimo, mogli otići na vrijeme,a stradali su, odgovornost je ogromna.
.
Kad lik u Podrinju krene pokazivat koja muslimanska kuca ima oruzje u ime mira i bratstva i jedinstva a kasnije ga ta ista grupa "zajednicke patrole" strpa u logor.
Takvom mentalitetu i gluposti prosjecnog muslimanskog zaljubljenika u Jugu da Alija udje u glavu nije pomagalo.
-
aratet
#245 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ali s obzirom da je stari dobri dedo bio naivan i nije mogao kontrolisati sve (ovako govore kada se spomenu ona govna sto su isplivala u ratu i bila oko njeg).asurbanipal wrote:aratet wrote:
Prosto je normalno u sekularnim drzavama poput Saudijske Arabije ili Bahreina da se pozdravljaju vojnici sa Selam alejk i da se tekbira.
Vjerujem da su ga i ovdje navukli na dobrotu, on uopste nije htio ovako.
- Gojeni H
#246 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
@asurbanipal
Vojni rok vs. zatvor. U to vrijeme nije ni morao odsluziti i jedno i drugo. Mnogi bivsi pripadnici kvislinskih formacija npr. nisu sluzili vojni rok jer su snage bezbijednosti ocijenile da ove licnosti predstavljaju sigurnosni rizik. Ako je Izetbegovic osudjen, postoji mogucnost da je ocijenjeno da kao takav i ne treba da sluzi vojni rok ... tipa "sigurnosna prijetnja" u kasarni.
Cekaj malo, je li bio s Kajtazom, Biberom, itd. u istoj celiji ili ne?
Zasto ne treca mogucnost, da je UDBA vec pokrila Mlade Muslimane daleko prije pojavljivanja Izetbegovica starijeg?
Zasto bi to bilo nemoguce?
Vojni rok vs. zatvor. U to vrijeme nije ni morao odsluziti i jedno i drugo. Mnogi bivsi pripadnici kvislinskih formacija npr. nisu sluzili vojni rok jer su snage bezbijednosti ocijenile da ove licnosti predstavljaju sigurnosni rizik. Ako je Izetbegovic osudjen, postoji mogucnost da je ocijenjeno da kao takav i ne treba da sluzi vojni rok ... tipa "sigurnosna prijetnja" u kasarni.
Sličnu epizodu iz života Alije, imaš u radu Arnesa Džunuzovića, pročitanog na tribini “Alija Izetbegović i Mladi muslimani”, Konjic, 2014.: “Da nije bio uhapšen 1946. godine Alija Izetbegović bi vjerovatno bio među ovima koji su ubijeni 1949. Allah dž.š. je htio da ga sačuva za kasnija vremena. A veliki doprinos da Alija ne bude ponovo uhapšen te 1949. godine imao je Hasan Biber. Naime, Alija je izašao iz zatvora 40-ak dana prije hapšenja Hasana Bibera i drugih. I odmah je stupio u kontakt sa Hasanom. Pošto je bilo kratko vrijeme, a ''Mladi muslimani'' su funkcionisali tada zbog zaštite u manjim grupama, njegovo vraćanje u ''Mlade muslimane'' nije došlo do drugih pripadnika organizacije, samo je Hasan bio sa njim u kontaktu. Međutim, Hasan tokom ispitivanja komunističke tajne policije nije otkrio Aliju”.
asurbanipal wrote:
Po ovom pitanju imaš dvije mogućnosti, ili je Izetbegović bio naivan i glup za razliku od onoga što nam predstavljaju njegove apologete, a i on sam, da je kao srednjoškolac gutao Marska, Hegela, Ničea, pa je uprkos policijskom nadzoru uspostavio kontakt sa Biberom, i druga da je bio vrbovan od strane UDBA-e, obavivši odlično svoj zadatak.
Zasto ne treca mogucnost, da je UDBA vec pokrila Mlade Muslimane daleko prije pojavljivanja Izetbegovica starijeg?
- Gojeni H
#247 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Ne pokusavam ja da bijem bilo koga bilo cime.palermo wrote:
Bogami, drug moj, ti si gori od ovih. Jel to pokušavaš da ih biješ argumentima, pa ne zanimaju njih argumenti, ovdje se izvlače rečenice iz konteksta, namjerno zaboravlja okruženje u kojem se radilo i borilo.
Nekada mi tesko pada da djeca o zadnjem ratu ne uce skoro nista u skoli.
Mnogo mi je teze slavljenje kultova licnosti, bilo Brozovog ili Izetbegovicevog.
Sve od 40 i nekog do 70 i nekog godista treba prvo da ode pod zemlju da bi bila stvoren objektivna slika o Izetbegovicu, kao i o vremenu u kojem je radio.
- asurbanipal
#248 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Gojeni H wrote:Zasto ne treca mogucnost, da je UDBA vec pokrila Mlade Muslimane daleko prije pojavljivanja Izetbegovica starijeg?
Koja je funkcija A.I. onda bila? Slučajni prolaznik?
Ili možda želiš reći da uopšte nije bio MM, niti da je imao konakte sa njima, i da njegove apologete Isaković, Džunuzović lažu?
- zagortenej
#249 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
Još od vremena bogumila.asurbanipal wrote:aratet wrote:
-
Mohamad Sissoko
#250 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati
asurbanipal wrote:Mohamad Sissoko wrote: Zato imas ove likove koji su uspjesno popusili pricu o Armiji BiH kao islamistickoj falangi, Aliji kao srpskom spijunu etc etc...a sve to cujes u prosjecnoj tv emisiji punoj cetnika sto osudjenih ratnih zlocinaca sto cetnickih ideologa tipa Cirilica ili nesto na RTRS-u.
![]()