Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
512MB

#226 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

hizo ramidovic wrote:
Last December wrote:Iskreno sam se šokirao kad sam nekidan saznao da jedan prijatelj radi u lokalnoj pekari za svega 5 KM dnevno (+bonus hljeb za ponijeti) :run: .
Ima nekoliko radnika u toj pekari i ona raste iz dana u dan. Ni jedan radnik nije prijavljen, radi se i prekovremeno.
Plata je na nivou Indonezije vjerovatno.
Naravno, niko nije prisiljen da radi taj posao ali primjećujem kako vrijeme prolazi da ljudima pada samopoštovanje sve niže i niže i onda prihvataju ovakve ponude. Kao da su već odustali i ne nadaju se nikakvom napretku. Ovaj momak ima roditelje da ga izdržavaju s nekim njihovim crkavicama i nije mu ovo potrebno ali kažu ajde radi da ne ležiš kući.

Šta vi mislite, da li se treba ovako ponižavati i raditi bilo šta reda radi ili treba držati neki osnovni nivo samopoštovanja. Ovaj trend će se čini mi se nastaviti prema dole, ne vidim svjetlo na kraju tog tunela.
pastae problem ovdije jarane stoje dnevnica 5 marki ilstomu nedadne jos hljeba zaponjet stabiti stjeo vise kolkoje ljudi ne zaposleno josbi trebo bit sretan stoima i kakav poso nepadamu nepusemu toplomu imasta pojest vodese napoit ista hoces vise otog
I jos nije naulici
insomnia78

#227 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by insomnia78 »

A inace ti treba par mjeseci za nzuciti jezik na tolikom nivou da mozes poucavati druge
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#228 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by _BataZiv_0809 »

Al ljudi bacaju bombe to je zlocin.
512MB

#229 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

insomnia78 wrote:A inace ti treba par mjeseci za nzuciti jezik na tolikom nivou da mozes poucavati druge
Ako ti nemores, neznaci da drugi nemogu naucit strani jezik za max 2 mjeseca, how yes no :razz:
esmasaric

#230 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by esmasaric »

Kad se ima volje sve se može. Može se i naći bolji posao bez znanja jezika pobogu. Završit fakultet, naučit popravljat auta....

Sent from my LG-H818 using Tapatalk
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#231 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by _BataZiv_0809 »

Moze ali bi malo ko to na sebi primjenio.

Svi znaju nekog od nekog koji je tako otisao i snasao se :D
sunceKOtepsija

#233 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by sunceKOtepsija »

ins wrote:
Lajavikrelac wrote:
ins wrote:

Ovih 400 KM + topli obrok i karta na kraju mjeseca bude oko 700-750 KM, to je 350 - 380 EUR mjesečno za NK ili u najboljem slučaju VK radnika u niskotehnoloskoj i niskoakumulativnoj djelatnosti. Ne znam tvoje kriterije, ali ta plata od 350+ EUR je i dalje nedosanjani san za pola Mađara, Rumuna i Bugara, a bogami i za jaaako veliki dio Hrvata koji rade za 2500-3000 kn. A složit ćemo se da su Mađarska i Hrvatska ipak bolje stoje nego BiH ;)

Realno, jedino su Slovenci i Česi uspjeli napraviti nešto od svojih plata, pa je u tim zemljama teško naći nekoga ko radi za manje od 800-900 EUR, al ostale zemlje Istočne Evrope nisu daleko odmakle.

Po mom mišljenju, niko u BiH ne bi smio raditi za manje od 600 KM, jer je to neki prag koji omogućava osnovno preživljavanje. 500 KM evidentno nije dovoljno.
Ja se nadam da ce nova minimalna plata od tih nekakvih 410 KM + novi neoporezovani topli obrok navuci sve radnike u FBiH na tih mojih 600 KM. Evidentno, nećemo postati puno sretnije društvo dok svi ne budu imali barem 800 KM.
Griješiš debelo. Slovačka npr ima jači standard i plate i od Slovenaca i Mađara, Poljska je daleko odmakla mislim da su jači od Čeha (veća i zemlja i industrija pa je i razumljivo) Za Rumune a naročito Bugare BIH je zapad vjerovao ili ne! Vozio se lično kroz obe države i većina naših učmalih mjesta ala Gradiška ili Bos.Novi su London za jednu Sigišoaru ili Alba Juiu po infrastrukturi! Prosječne plate oko 120 Eura :-? Bijeda neopisiva....a Bugarska je još grđa od Rumunije :run:

A što se tiče teme i dnevnice...ima svega u zadnje vrijeme tako da i ne sumnjam da je istina. Dosta gazda daje platu lafo 500 KM a svaki ubogi mjesec za zakine bar 100-150 KM za neke manjkove i minuse koji nikome nisu jasni :roll: neki čak i ne uplaćuju doprinose uopšte a kao uzeo ti radnu knjižicu. Iznenađenje nastaje kad se ne dao Bog razboliš pa odeš ovjeriti zdravstvenu knjižicu.... :skoljka:
Kako griješim debelo kada si napisao sve isto kao i ja?! :D

Nisam siguran za Slovake, oni su kada sam zadnji put poredio Istočnu Evropu bili daleko ispod Čeha i Slovenaca, otprilike kao Hrvati.
Mađari uopste nemaju visoke plate, kod njih nastavnik u školi ili medicinska sestra ima oko 300-350 EUR plate, ponekad zahvaljujući kursu forinte dobace do 400. To donekle kompenziraju jeftinim energentima (gas u svakoj kući i slično ) i jeftinim robama široke potrosnje, ali i dalje imaju male plate. Mađari to nadoknade velikom zaposlenoscu.

Poljaci jesu napredni ali to je ogromna zemlja, 70 miliona stanovnika pa se malo glupo porediti sa njima.

Što se Rumunije i Bugarske tiče, BiH će još dugo biti zapad za njih, bez obzira na EU i NATO...
uveca ti poljsku skoro za 100% :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#234 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by hrasno38 »

He covjek je otvorio temu koja se iskljucivo tice BiH i statusa radnika u nasoj zemlji a vi kurcate sa evropskim zemljama. Koga boli ona stvar koliko je sta u Njemackoj (osim one koji zive tamo)....mene i postavljaca a vejrujem i sve one koji zive u BiH interesuje kako u BiH postici makar 50% tog nivoa statusa radnika kakav je u EU. Naravno shvatljivo je i da ce ovdje tesko neko dati adekvatan odgovor jer populaciju foruma uglavnom cine oni koji nisu ni blizu okusili sta znaci zaradjivati u BiH ili oni kojima je "predsjednik inace dobar prijatelj" ili ljudi iz dijaspore koje iskreno zaboli cuna sto ovdje neko radi za 5 KM stoi je meni i razumljivo i uopste ih ne krivim radi toga.
fortaleza

#235 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by fortaleza »

512MB wrote:
fortaleza wrote:Hajd razumijem ja ako je osoba nekvalificirana, starije dobi i bez poznavanja određenih skilova koje se traže, al da mlada osoba sasvim zdrava, sposobna da nauči neku novu vještinu, jezik, bilo šta mora pristati na rad u pekari za 5 KM izuzev teške neimaštine e to ne mogu shvatiti.

Dovoljno je da imaš osnovne uvjete, krov nad glavom, hranu, te svoj mir da kreneš učiti te napredovati. Ako i u takvoj situaciji se dovedeš do teškoće uvijek možeš priliku tražiti negdje drugo, isto kao i ti u Francuskoj, teško da ti može biti lošije.
Krov nad glavom, hranu, internet prikljucak, svoj mir (tojest bez zene+djece). Ko seb ovo sve moze priustiti i nema motivacije da bilo sta drugo ganja.
E pa u tome je problem, ljudi se sami dovedu do takve situacije, jer unatoč svim nedaćama ipak smo sami odgovorni za ono što radimo. Manjak motivacije, zalaganja, želje dovede do toga da osoba nema ni osnovnih uvjeta, pa onda imamo priču da se radi za 5 KM. Milijun je načina da se ne mora raditi za tu mizeriju, evo ja sam naveo jedan, ali je problem u tome što ljudi ne žele i olako pristaju na ovakve situacije. Kad smo glupi, e čuj starci mu rekli da mu je bolje da radi NEŠTO, samo da ne LEŽI kući. :lol: Loš odgoj djece, trebamo ih učiti da zahtjevaju u životu, ne da pristaju.

Sve dok je ovakvih koji rade za 5 KM meni će također srušiti cijenu rada. Pa da orem zemlju i uradim pokoju baštu više bih zaradio od tih 5 KM + imao bih voće povrće svoje.
512MB

#236 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

Ja ipak vjerujem da momak neradi puno radno vrjeme za 5 kaem/danu. Posto ima vise momaka da rade, nisu valjda svi opiceni?
ins

#237 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by ins »

edo_79 wrote:
ins wrote: Prvo, ne postoji država na kugli zemaljskoj u kojoj pare od poreza ne idu na vladine zgrade, vladina auta, vladine račune itd itd... Ako to do kraja gimnazije nisi spoznao, onda stvarno ne znam o čemu dalje da pričamo. 1 - Još da ti razbijem iluziju: ovakva kakva je BiH je još jeftina kako je to bilo u SRBIH, gdje je duga lista Kluba delegata, Stojcevca, Vile Aurore, Vile Tjentiste, Vile Gorice, Vile Mrakovice, Zlatišta, Neuma, crnih Mercedesa 450 SEL, Audi 200, Renaulta 30, Volva 760, itd, itd... O JNA da ni ne govorim.

Dovoljno je reci da je u jednom trenutku SRBiH imala 5 mlaznih aviona u vlasništvu, a rat dočekala sa "svega" 3 mlazne Cessne Citation!

Što se RS tice, kakve veze to ima sa patriotizmom? To meni sve jeste BiH
2 - Al činjenica je da su tamo stanovnici dopustili Miletu da napravi dvore, kupi pepeljare od 1200 KM, skrši još 26 miliona za zgradu u Lukavici koja objektivno vrijedi 6 miliona, leti avionom kojeg je kupio novog jer mu je stari bio "nesiguran" ili isti posudjuje Kusturici, sinu i snahi, Bijeljinskom pedofilu, proda Rafineriju za ništa, hoće da proda i TE, itd, itd.. Duga je lista.
1 - Skontao sam ja dosta stvari do upisa gimnazije a ne do kraja. Kad već pominješ razbijanje iluzija, sve to stoji za SRBiH, ali tad su plate bile takve da se moglo sve podnijeti, nije se kupovalo sluzbeno auto od 200.000 KM sa 4 seta guma, odnos plata je bio u potpunosti drugačiji, školovanje, zdravstvo je bilo besplatno .... Ti bolan pričaš o Miletu nešto, ja ti kažem jedno ... REFORMSKA AGENDA .... pametnom dosta a ti razbijaj iluzije ... tu šuplju možeš prodavat nekom klinji koji je 2001 il 2002 godište meni jok ;)

2 - A stanovnici Federacije nisu dopustili Baketu, Čoviću, Novaliću i ostalima da skrše pare na Talgo vozove, na neuplaćivanje PIO MIO za Rudnike, GRAS, itd itd .... Jarane ti hoćeš meni iluzije razbijat a ti si u takvoj iluziji da nećeš iz iste izać za milion godina .... AL ja umalo da zaboravim, izvini molim te, koristiš dobro oprobani spin tipa, kod nas je još dobro kako bi moglo bit .... tu ti priču drug moj pričaj nekom drugom, meni jok.

A što se moje gimnazije tiče, diploma nije kupljena, išlo se i pod granatama, ali je završena kako Bog zapovijeda i nije kupljena ;)
Prvo, mani se meni šuplje preizborne o Fadilu, Bakiru, Zeljki, Nerminu i ostalom, i pokušaj normalno komunicirati.

Drugo, za boldirano si jednostavno neupucen, kupovala su se auta po današnjem odnosu cijena od 600.000 KM :runaway:
U vrijeme dok je radnička samoupravljacka klasa kao porodični jednogodišnji investicijski projekat planirala kupovinu UNIS Violeta bicikla za starije dijete, i to na čekove, ono koje danas imas kupiti za 80-100 KM, sanjalo kolor televizor sa daljinskim i maštali kako će otići u Njemačku raditi da bi se mogao Stojadin kupiti.

Školstvo zaista jeste bilo besplatno, al koliko je bilo dostupno pogledaj rezultate popisa iz 1991, koliko imaš osoba sa završenom srednjom školom ili fakultetom.
Zdravstvo je bilo True horor story, nimalo bolje nego danas...

Razbij iluzije, nije se ovdje nikad bogzna kako živjelo (osim prvih 7 mjeseci 1990. godine koliko je potrajao plan Ante Markovića) bit će ti bolje u ostatku zivota...
ovo_mi_je_nick

#238 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by ovo_mi_je_nick »

Kad smo glupi, e čuj starci mu rekli da mu je bolje da radi NEŠTO, samo da ne LEŽI kući. :lol: Loš odgoj djece, trebamo ih učiti da zahtjevaju u životu, ne da pristaju.
Istina, tu se najviše griješi. Znam te pritiske pa tako da će prije raditi za 5 KM nego svaki dan slušati svoje kako ne traži posla, kako leži kući. Nekad roditelji toliko stvore suprotan efekt pritiscima (za sve, ne samo za posao) pa se kasnije pitaju zašto se djeca presele u 100 km udaljen grad i posjećuju ih u godini 2 puta.

Onaj ko ne radi, nije mu baš sjajno u glavi. Zar roditelji misle, da neće da radi ili neko drugi, zato što neće ili je lijen. Pa svaki normalan insan želi i hoće da ima svoj novac i da ne traži od roditelja. Što su svi na ulici mrzovoljni i uvijek neke depresije a stranci kad dođu ili kad ih vidiš u njhovom zemljama, osmjeh od uha do uha. Pa zato što imaju sigurnost, svoj novac, rade i budu plaćeni za svoj rad bilo kakav da je.

U BiH se odavno radi samo za preživljavanje, čak se iznenadim kako ljudi pa i ja sam uopšte živi pored toliko poreza, nameta, interneta, kablovskih, registracija automobila, troškova, odjeće, mobitela... Plate ostale iste kao i prije 15 godina kad je hljeb bio 0,50 i sve ostale namirnice, ako pričamo samo o hrani.
Najbolji bi bilo živjeti u šumi bez ičega, tada bi naše vlasti bile zadovoljne, da se vratimo u pećine a kad su izbori da se pojavimo.

Slažem se da se čovjek treba boriti sa znanjem, usavršavati, obrazovati ali jednostavno ne možemo svi biti doktori, profesori, bankari, prevodioci

Slušam juče neke statistike, parlamentarac zaradi za minutu 15 KM.
lotPi

#239 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by lotPi »

hrasno38 wrote:He covjek je otvorio temu koja se iskljucivo tice BiH i statusa radnika u nasoj zemlji a vi kurcate sa evropskim zemljama. Koga boli ona stvar koliko je sta u Njemackoj (osim one koji zive tamo)....mene i postavljaca a vejrujem i sve one koji zive u BiH interesuje kako u BiH postici makar 50% tog nivoa statusa radnika kakav je u EU. Naravno shvatljivo je i da ce ovdje tesko neko dati adekvatan odgovor jer populaciju foruma uglavnom cine oni koji nisu ni blizu okusili sta znaci zaradjivati u BiH ili oni kojima je "predsjednik inace dobar prijatelj" ili ljudi iz dijaspore koje iskreno zaboli cuna sto ovdje neko radi za 5 KM stoi je meni i razumljivo i uopste ih ne krivim radi toga.
Mozda poslusati "dijasporu" koja vec zivi u sistemu koji zelimo dostici :)
Nismo ni mi svi papci i seljacine :)

Iskustvo i primjena istog, par strucnjaka na specijalizaciji, sklopiti prijateljstva sa gradovima u Njemackoj, Danskoj, Svedskoj i pokusati preuzeti njihova iskustva u organizovanju lokalne zajednice.
Ulaganja u obrazovanje ali se i upitati koliko svako moze uciniti za funkcioniranje iste, a ne razmisljati samo u prvom licu jednine.

Znas onu, "budala uci na sopstvenim a pametan na tudjim greskama."
Zasto to ne primjeniti.
512MB

#240 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

Evo ga jos jedan fanatikos :run:

:mrgreen:
lotPi

#241 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by lotPi »

512MB wrote:Evo ga jos jedan fanatikos :run:

:mrgreen:

Ako mislis ne mene, ni blizu :)
A nisam ni na sjeveru :)
hrasno38

#242 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by hrasno38 »

lotPi wrote:
hrasno38 wrote:He covjek je otvorio temu koja se iskljucivo tice BiH i statusa radnika u nasoj zemlji a vi kurcate sa evropskim zemljama. Koga boli ona stvar koliko je sta u Njemackoj (osim one koji zive tamo)....mene i postavljaca a vejrujem i sve one koji zive u BiH interesuje kako u BiH postici makar 50% tog nivoa statusa radnika kakav je u EU. Naravno shvatljivo je i da ce ovdje tesko neko dati adekvatan odgovor jer populaciju foruma uglavnom cine oni koji nisu ni blizu okusili sta znaci zaradjivati u BiH ili oni kojima je "predsjednik inace dobar prijatelj" ili ljudi iz dijaspore koje iskreno zaboli cuna sto ovdje neko radi za 5 KM stoi je meni i razumljivo i uopste ih ne krivim radi toga.

Iskustvo i primjena istog, par strucnjaka na specijalizaciji, sklopiti prijateljstva sa gradovima u Njemackoj, Danskoj, Svedskoj i pokusati preuzeti njihova iskustva u organizovanju lokalne zajednice.
Ulaganja u obrazovanje ali se i upitati koliko svako moze uciniti za funkcioniranje iste, a ne razmisljati samo u prvom licu jednine.

Zasto to ne primjeniti.
A ne nismi me dobro shvatio a usput i izvini ako je ono sto sam napisao izgedalo uvrjedljivo prema disjapori a j amislim da nije. Poenta je ta da mi znamo sva ta iskustva ali se ona ne primjenjuju kao ni masa zakona u onom obliku u kojem su napisana. Ima F BIH solidan zakon o radu ali samo na papiru kada se radnik pozove na taj zakon naprave mu zvrcku i sjebu ga...onda on tuzi firmu i taj predmet se vri po sudovima nekoliko godina a radnik sjedi kuci na cekanju.....na kraju ako i dobije firmu dobije je narusenog zdravlja i za sitne pare. Kada bude firma radi krsenja zakona o radu kaznjena sa zescim parama onda ce se taj zakon poceti i primjenjivati. Ali kod nas je sve korumpirano policija, sudstvo, sindikati ama bas sve!!!!
512MB

#243 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by 512MB »

Pa onda birajte opet SDA
hrasno38

#244 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by hrasno38 »

512MB wrote:Pa onda birajte opet SDA
Gluho bilo....NIKAD PA NI SAD!!! :D
lotPi

#245 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by lotPi »

hrasno38 wrote:
lotPi wrote:

Zasto to ne primjeniti.
A ne nismi me dobro shvatio a usput i izvini ako je ono sto sam napisao izgedalo uvrjedljivo prema disjapori a j amislim da nije. Poenta je ta da mi znamo sva ta iskustva ali se ona ne primjenjuju kao ni masa zakona u onom obliku u kojem su napisana. Ima F BIH solidan zakon o radu ali samo na papiru kada se radnik pozove na taj zakon naprave mu zvrcku i sjebu ga...onda on tuzi firmu i taj predmet se vri po sudovima nekoliko godina a radnik sjedi kuci na cekanju.....na kraju ako i dobije firmu dobije je narusenog zdravlja i za sitne pare. Kada bude firma radi krsenja zakona o radu kaznjena sa zescim parama onda ce se taj zakon poceti i primjenjivati. Ali kod nas je sve korumpirano policija, sudstvo, sindikati ama bas sve!!!!

Ma shvatio sam te ispravno.
Ovdje dolazi do onog sustinskog, tj. odnos jedinke prema sistemu.
Dok jedinka koristi rupe u zakonu za svoju korist onda je super, kada druga jedinka koristi isti princip pritiv njega, onda na sva zvona "Sranje i lopovi".
Dok svako od nas ili vas ne pocne da "primjenjuje" zakon nece biti napretka.
Iskreno prije par godina kada sam vadio dokumenta za potvrdu o drzavljanstvu itd, u zemlju sam propao od sramote kada me je prijatelj vidio i uveo preko reda. Sramota me bilo ljudi koji su cekali.
Poslije toga vise nikada nisam zatrazio njegovu pomoc!

E tako bi onda treba i onaj sudija koji je zaduzen za predmete u sferi zakona o radu da radi svoj posao, ali i njegov kontrolni organ.
Koji ce ga kazniti momacki bez obzira sto mu zna dajdzica ili mu je amidza isao snjim u skolu.
To je ona "sitnica (karika)" sistema "zapadnjih drzava" koja odrzava taj sistem u zivotu i koji nama fali.
Odgovornost i zastita odgovornih od uticaja "mocnika i politicara".
ins

#246 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by ins »

sunceKOtepsija wrote: uveca ti poljsku skoro za 100% :D
Pomnožio po kursu x2, k'o EUR :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#247 Re: Dnevnica 5 KM - dobrodošli u Republiku Srpsku, dobrodošli u vrli novi svijet robovlasništva

Post by Domaci izdajnik »

TRANCE wrote: Prema svim ekonomskim pokazateljima; GDP-u po stanovniku, realnom ekonomskom rastu, stopi nezaposlenosti, nivou plata i penzija, Rumunija je trenutno ispred BiH. I da stavimo statistiku na stranu, dovoljno je pogledati šta se sve proizvodi u Rumuniji, a šta u BiH. Rumunska Dacia proizvede preko pola miliona auta svake godine, Ford isto proizvede nekoliko stotina hiljada auta u Rumuniji, imaju velike kompanije iz energetske industrije što imaju po nekoliko milijardi eura prihoda godišnje (Petrom, Rompetrol, Petrotel Lukoil, Romgaz), imaju urede i fabrike multinacionalnih kompanija (Abbott, Dell, Oracle, Pfizer, General Electric, IBM, Intel...). Gdje su te velike tvornice i multinacionalne kompanije što zapošljavaju desetine hiljada ljudi u BiH?
Da se razumijemo, Rumunija je smiješna za neki zapadni nivo, ali da je trenutno bolja i perspektivnija država od BiH, jeste. A ako nastavimo ovako sa stanjem masovne nezaposlenosti i rastom plata od 1% godišnje, za 5-10 godina će Bošnjo ići da rinta u Rumuniju i Bugarsku kad tamo bude plata milja i po', a ovdje i dalje osam stoja, eto živi bili, pa vidjeli.
Imaju sve te pobrojane fabrike, kompanije i pokazatelje ekonomskog "napretka" a zaborave reći da se u tim firmama radi po 12 i više sati dnevno za ne plafon, nego tavan od 200 Eura i to ako imaš sreće jer prosjek ide oko 120-150 u manjim mjestima. Zaposleno hiljade ljudi tačno, ali rade za kikiriki ko polurobovi gore stanje nego u BIH očima se uvjerio. Jbt u Brašovu konobaru ostavio naveče i ujutro oko 5-6 leja siće kad sam plaćao ceh, sutra me ujutro dočekali ko VIP gosta :-? Da ti ne pričam kako su me otvoreno salijetale Rumunke u kafani kad su vidjele da je na meni Tom Tailor kožnjak i da sam došao Tiguanom (doduše službenim) naveče na piće. A niti se bahatio niti kurčio cehovima ili šta ja znam čime, ko i kod kuće se ponašao. Bijeda jarane....

Poljska 70 miliona :? jedino ako su u međuvremenu pripojili Šleziju i dio Prusije :mrgreen:
Post Reply