(Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
-
prog321
#226 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Sa inflacijom oko nule rast od 3+% je impresivan uz konstantan rast izvoza.
I puno organizovanije države bi se busali u prsa.
Ovaj rast izvoza se mora nastaviti. Inflaciju polako dizati na 2% pa će i BDP biti oko 5+% .
Ovaj rast izvoza se mora nastaviti. Inflaciju polako dizati na 2% pa će i BDP biti oko 5+% .
-
The BEN10
#227 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
vivaldi wrote:u pravu si 100%detroit-mercy wrote:I sto je najgore, rast od 3-3.5% se predstavlja kao neki aman, zaman rast. Sto opet znaci da bi uduplali nasu prosjecnu platu na nekih 1,600 KMova ili 800 Eura, trebati ce nam 24-25 godina Nama treba kineski rast za da bi jedna generacija vidjela hljeba od toga, ovako, genrcije su nam osudjene na kokuzluk. Mada, nista me I ne cudi, kad sam vidio ove lokalne izbore i ko su sve kandidati .![]()
u ekonomiji postoji par jednostavnih formula koje se mahom koriste kod grubog racunanja prinosa na kamate i sl.
prvo pravilo je "rule of 70" - ako nesto godisnje raste po stopi od 1% godisnje potrebno je 70 godina da se udupla.
druga dva su mozda vaznija - pravilo 114 i pravilo 144
da bi okvirno izracunao koliko godina treba da se nesto utrostruci (u ovom slucaju gdp) 114 dijelis sa ocekivanom stopom rasta. Ako cemo rasti godisnje po stopi rasta od npr 3% to znaci 114:3 = 38 godina
ako godisnje budemo rasli po stopi od 5% onda je 114:5 = 23 godine
144 se koristi da se racuna koliko treba da se ucetvetostruci.
bez kineske stope nema zelene grane decenijama.
A sve ovo još crnje izgleda kada se uzme u obzir da je prosječna plata "u nas" vještačka, prenapuhana zbog ogromne birokracije.
Neda se usr**nom do potoka...
- madner
#228 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
To nije vjestacko, samo mozda nije najbolja raspodjela jer tjera ljude iz realnog sektora.
Danas jedna dobra izmjena za radnike u FBiH, oporezivanje TO. Ostaje jos da se vidi da li ce imati efekta.
Danas jedna dobra izmjena za radnike u FBiH, oporezivanje TO. Ostaje jos da se vidi da li ce imati efekta.
-
breba
#229 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Svjetski Ekonomski Forum je izbacio svoj Global Competitivness Report za 2016-2017 ako koga zanima. BiH je 107-ta od 135 zemalja, ispred Gabona i Etiopije, a iza Salvadora i Bangladesa.
https://www.weforum.org/reports/the-glo ... 16-2017-1/

https://www.weforum.org/reports/the-glo ... 16-2017-1/

-
detroit-mercy
#230 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Djes Kirba, nisam te odmah pozno. Jasta je nego impresivan, posebno kada jos nismo ni u poziciji u kojoj smo bili 1990te. Za one sto rade za 200-300 eura mjesecno a takvih je najvise, situacija je veoma ipresivna.prog321 wrote:Sa inflacijom oko nule rast od 3+% je impresivan uz konstantan rast izvoza.
Koliko je impresivan rast, sve ti kazu ove migracije u zadnjih par godina
-
prog321
#231 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Nije tačno da je najviše onih sa 200- 300 eura plate. To je mit.
Ti iz Amerika kao bolje poznaješ situaciju od nas koji živimo ovdje?
Ja ne znam nikoga ko živi od tako male plate ali znam većinu kojima se piše minimalac iako zarađuju tri do četiri puta toliko
Ja ne znam nikoga ko živi od tako male plate ali znam većinu kojima se piše minimalac iako zarađuju tri do četiri puta toliko
-
detroit-mercy
#232 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Elhamdulilah, kad je takoprog321 wrote:Nije tačno da je najviše onih sa 200- 300 eura plate. To je mit.
-
breba
#233 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
I meni je sad puno jasnije stanje u zemlji. Ekonomija 101 na BH nacin.prog321 wrote:...Ja ne znam nikoga ko živi od tako male plate ali znam većinu kojima se piše minimalac iako zarađuju tri do četiri puta toliko
- Prpa.ba
#234 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Vlada FBiH velemajstorski provodi "reformsku agendu". Umjesto smanjenja poreskih opterecenja, dodatni porezi. Ekonomska dominacija BiH Balkanom se nastavlja.. 
-
Mohamad Sissoko
#235 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Pola Gracanice radi za 450 maraka a pored toga blizu toliko na ruke, jasi drzavu dok mozes a i narod to prihvata.prog321 wrote:Nije tačno da je najviše onih sa 200- 300 eura plate. To je mit.
Ko i ova sranja sa toplim obrokom.Kmece "poslodavci" mamu im bizMismensku.Rado bi pola plate kroz topli da isplate.Gazde
-
prog321
#236 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Ne razumiju dijasporci kako se kod nas plate računaju.
I ne samo plate. Sve kod nas ima jedan oficijalan broj a drugi koji prestavlja realnost. Od nezaposlenosti do zdrastvenog i penzionog osiguranja. Hajde ti njima objasni da kod nas imaš istu zdrastvenu zaštitu dok god se vodiš kao nezaposlen kao i oni koji rade? Pa nam rad na crno cvjeta. Ljudi ubiru po par hiljada mjesecno a oficijalno se vode kao nezaposleni. Zarada nigdje na papiru
I ne samo plate. Sve kod nas ima jedan oficijalan broj a drugi koji prestavlja realnost. Od nezaposlenosti do zdrastvenog i penzionog osiguranja. Hajde ti njima objasni da kod nas imaš istu zdrastvenu zaštitu dok god se vodiš kao nezaposlen kao i oni koji rade? Pa nam rad na crno cvjeta. Ljudi ubiru po par hiljada mjesecno a oficijalno se vode kao nezaposleni. Zarada nigdje na papiru
-
The BEN10
#237 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
prog321 wrote:Ne razumiju dijasporci kako se kod nas plate računaju.
Dobro da si nam rekao da prosječan tip u Bosni zaradi po hiljadarku mjesečno, ne bi ni znali!
-
prog321
#238 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Ti si prvi počeo sa nonsense da su nam prosječne plate preuvelicane platama budzetlija dok je istina upravo suprotna.
Prosječne plate u BiH bi bile i veće da se realne plate obračunavaju a ne minimalci.
Prosječne plate u BiH bi bile i veće da se realne plate obračunavaju a ne minimalci.
-
stari grad Visegrad
#239 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Propala Banka Srpske
Banka Srpske izgubila spor u Litvaniji :Ukio banci mora isplatiti 25 mil. KM
Banka Srpske izgubila spor u Litvaniji :Ukio banci mora isplatiti 25 mil. KM
http://www.nezavisne.com/ekonomija/trzi ... OTO/391863BANJALUKA, Okružni sud u Kaunasu u Litvaniji obavezao je Banku Srpske u likvidaciji da litvanskoj Ukio banci koja je u stečaju isplati 25 miliona maraka plus kamate, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba. Presudom suda u Kaunasu od 26. septembra ove godine, koja je u posjedu CAPITAL-a, između ostalog, poništeno je prebijanje 2,2 miliona KM obaveza Ukio banke prema Banci Srpske, a koje je Banka Srpske „prebila“ nakon što je litvanskoj banci oduzeta dozvola za rad. Banka Srpske obavezana je da Ukio banci isplati 25 miliona KM, koje su Litvanci imali na transakcionim računima i kao depozite u ovoj banci, plus procesnu kamatu u visini od šest odsto godišnje počev od 2014. do potpunog izvršenja presude. „Obavezuje se Banka Srpske da isplati Ukio banci u stečaju 11,08 miliona evra, te da joj na ime kamata isplati 1,01 miliona evra. Obavezuje se Banka Srpske da isplati tužiocu procesnu kamatu u visini od šest odsto godišnje koja se obračunava na dosuđeni iznos 11,08 miliona evra počev od otvaranja postupka pred sudom, 11. juna 2014. godine, do potpunog izvršenja sudske presude“, navedeno je u presudi.
- vivaldi
#240 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
oba zavoda danas izbacila preliminirane podatke BDP za III kvartal
FBiH (svi kvartali su +)
III - 2,5%
II - 2,7%
I - 1,9%
RS (svi kvartali su +)
III - 3,3%
II - 1,8%
I - 2,2%
Jos neke vaznije vijesti zadnjih mjesec dana
- neki dan je UIO izbacila koeficijente za raspodjelu za IV kvartal ove godine. koeficijent rs-a smanjen za 0,46% u korist federacije.
- master card i ernst and young predstavili navodno najozbiljniju studiju o sivoj ekonomiji u bih u 2014. godini - po njima cini 25,5% bdp, sto me je poprilicno iznenadilo, jer je to nesto manje od hrvatske, a cak 5% manje nego u bugarskoj. Prosjek na niovu EU je oko 18-19%, dok najjace ekonomije tipa amerika, njemacka imaju oko 10-12% sive ekonomije. ozbiljne su kompanije u pitanju pa nemam razloga da sumnjam, ali samo frtalj sive ekonomije je dosta bolje nego sto sam mislio.
FBiH (svi kvartali su +)
III - 2,5%
II - 2,7%
I - 1,9%
RS (svi kvartali su +)
III - 3,3%
II - 1,8%
I - 2,2%
Jos neke vaznije vijesti zadnjih mjesec dana
- neki dan je UIO izbacila koeficijente za raspodjelu za IV kvartal ove godine. koeficijent rs-a smanjen za 0,46% u korist federacije.
- master card i ernst and young predstavili navodno najozbiljniju studiju o sivoj ekonomiji u bih u 2014. godini - po njima cini 25,5% bdp, sto me je poprilicno iznenadilo, jer je to nesto manje od hrvatske, a cak 5% manje nego u bugarskoj. Prosjek na niovu EU je oko 18-19%, dok najjace ekonomije tipa amerika, njemacka imaju oko 10-12% sive ekonomije. ozbiljne su kompanije u pitanju pa nemam razloga da sumnjam, ali samo frtalj sive ekonomije je dosta bolje nego sto sam mislio.
-
asker
#241 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
I Svedski BDP je 2.4% pa to ispada da smo tu negdje?
Kako ti perfidno provlacis ekonomsku moc PCa to je za medalju.
- vivaldi
#242 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
sa ovom gluposcu koju si napisao, spadas u favorite za ovosedmicni najgluplji post.asker wrote:I Svedski BDP je 2.4% pa to ispada da smo tu negdje?
-
asker
#243 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Polahko, bez vrijedjana mladicu.vivaldi wrote:sa ovom gluposcu koju si napisao, spadas u favorite za ovosedmicni najgluplji post.asker wrote:I Svedski BDP je 2.4% pa to ispada da smo tu negdje?
-
Pilaw_Pavlaka
#244 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Kao sto je izetbegovic rekao; ekonomija cijelog RS-a je manja od ekonomije Sarajeva. Ta ogromna razlika ce samo jos postati drasticno veca nakon realizacije ugovorenih i planiranih Turskih i Arapskih projekata u i u okolini Sarajeva.
Ako uzmemo samo 2 projekta:
1)Buroj Ozone
2)Nova Ilidza
Dobijamo vec investiciju od oko 4 miljardi eura. Toliko se za 50 godina narednih nece investirati u RS. Sto se tice industrije razlike su ogromne. Samo na primjeru nove BH samohotke koja ce se producirati u Travniku i nove fabrike u Gorazdu za 2500 radnika u kojoj ce se, medju ostalima, producirati i vatreno oruzije, nam pokazuje da se stvari u FBIH brzo kretaju na bolje. Sarajevski aerodrom se prosiruju i uspostavljaju se dodatne linije sa Qatarom, Emiratima i Wizzairom. Niz novih hotela ce biti zavrseno za arapske i Turske turiste u 2017. godini.
Ako uzmemo samo 2 projekta:
1)Buroj Ozone
2)Nova Ilidza
Dobijamo vec investiciju od oko 4 miljardi eura. Toliko se za 50 godina narednih nece investirati u RS. Sto se tice industrije razlike su ogromne. Samo na primjeru nove BH samohotke koja ce se producirati u Travniku i nove fabrike u Gorazdu za 2500 radnika u kojoj ce se, medju ostalima, producirati i vatreno oruzije, nam pokazuje da se stvari u FBIH brzo kretaju na bolje. Sarajevski aerodrom se prosiruju i uspostavljaju se dodatne linije sa Qatarom, Emiratima i Wizzairom. Niz novih hotela ce biti zavrseno za arapske i Turske turiste u 2017. godini.
- vivaldi
#245 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
matori, ti si sam sebe uvrijedio kada si spomenuo svedsku. da znas, ko sto ne znas, tih svedskih 2,4% je vece od kompletnog bdp rs-a.asker wrote:Polahko, bez vrijedjana mladicu.
visoku stopu rasta mogu imati samo sirotanovici, a ne razvijene drzave.
-
asker
#246 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
To ti i govorim expertu za ekonominjuvivaldi wrote:matori, ti si sam sebe uvrijedio kada si spomenuo svedsku. da znas, ko sto ne znas, tih svedskih 2,4% je vece od kompletnog bdp rs-a.asker wrote:Polahko, bez vrijedjana mladicu.
visoku stopu rasta mogu imati samo sirotanovici, a ne razvijene drzave.
- vivaldi
#247 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
dragi kolega expertu mensicni da ti aludiras da nase stope rasta trebaju jos da se smanje jer cemo se tako svrstat uz svedskuasker wrote:To ti i govorim expertu za ekonominju
-
asker
#248 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Pusti bolan Svedsku, mogao sam staviti Svicarsku ili Njemacku. Veze nema sa poentom (a ti to znas). Nije ti prvi put da izjednacavas ekonomiju PCa i Federacije, gdje provlacis tezu da je to u 5 deka. Ljudi ti ovdje elaborate pisali da je PC pala kurcu za usi al dzaba. Sad si iskopao brojke, vjerodostojne valjda, pa se nadas da ce to ici u potvrdi tvoje teze. A startna pozicija PCa je taman toliko losa i smijesna kao i ovo moje poredjenje sa Svedskom.vivaldi wrote:dragi kolega expertu mensicni da ti aludiras da nase stope rasta trebaju jos da se smanje jer cemo se tako svrstat uz svedskuasker wrote:To ti i govorim expertu za ekonominju
Veceras Sarovic na FaceTV, zahvali se Turskoj za koju na onoj drugoj temi pises da samo sto nisu crkli od gladi. To i jabuke za Rusiju, inace mrka kapa moj ekspertu.
- vivaldi
#249 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
naravno da je u 5 deka moj expertu, nego haj ti procitaj jos koju pametnu od premijera dine pa ko i ja kanistere u ruke, prije redukcije.asker wrote:tezu da je to u 5 deka
-
asker
#250 Re: (Politicka) Ekonomija u BiH i regionu
Ja sam u TK, nama voda iz usiju izvirevivaldi wrote:naravno da je u 5 deka moj expertu, nego haj ti procitaj jos koju pametnu od premijera dine pa ko i ja kanistere u ruke, prije redukcije.asker wrote:tezu da je to u 5 deka