Sarajevo - velike i male tajne
- trambusek88
#226 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ma zna se čije je to maslo, i kome nije bilo u interesu da se uspostavi trolejbuska linija za Vogošću.
Prije rata su gore čupale Škode sa slabašnim motorima snage 100kw, a današnji trolejbusi su nešto jači.
Kako god iz Grasa je nedavno nekoliko puta ponovljeno da se nije odustalo od trolejbusa za Vogošću.
Ukoliko bude odobren onaj kredit od 50 miliona, iako će najveći dio otići u krpljenje rupa, navodno će se dio sredstava uložiti na obnovu trolejbusa za Vogošću.
Inače prije rata im je bilo problematično i ukrštanje na Skenderiji pa je bilo planirano i da se napravi okretnica u ulici Danijela Ozme, te da odatle polazi većina trolejbusa za Vogošću.
Ne znam dali se ikad razmišljalo da se produži linija od Fahdove džamije prema Ilidži kad tamo prođe južna longitudinala. U budućnosti bi se mogla napraviti linija Ilidža-Jezero. Mislim da bi se time malo i trica rasteretila.
Prije rata su gore čupale Škode sa slabašnim motorima snage 100kw, a današnji trolejbusi su nešto jači.
Kako god iz Grasa je nedavno nekoliko puta ponovljeno da se nije odustalo od trolejbusa za Vogošću.
Ukoliko bude odobren onaj kredit od 50 miliona, iako će najveći dio otići u krpljenje rupa, navodno će se dio sredstava uložiti na obnovu trolejbusa za Vogošću.
Inače prije rata im je bilo problematično i ukrštanje na Skenderiji pa je bilo planirano i da se napravi okretnica u ulici Danijela Ozme, te da odatle polazi većina trolejbusa za Vogošću.
Ne znam dali se ikad razmišljalo da se produži linija od Fahdove džamije prema Ilidži kad tamo prođe južna longitudinala. U budućnosti bi se mogla napraviti linija Ilidža-Jezero. Mislim da bi se time malo i trica rasteretila.
- Haris.ba
#227 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Autoput dolazi do Velešića i dalje nastavlja kroz tunele kroz Ciglane. A u Velešićima, prije tunela se pravi velika petlja (ispod gradskog autoputa), ukrštanje sa prvom transfezalom koja ide prema Vogošći i koja se ne vodi kao gradski autoput.breuer wrote:Bojim se da nema karte, i na video prikazu je to prilično mutno prikazano, autoput dolazi do Velešića i spaja se sa tunelima, dok do Vogošće kao da nastavlja I transferzala sa tunelima pod Kobiljom iako je to sve podvedeno pod gradsku autocestu...
Ja sam mislio da govoriš o jednoj ideji da se gradski autoput završava kod bolnice Koševo (radi hitne), te da se istočna zaobilaznica pravi daleko u zaleđu Sarajeva, te se odustaje od kopanja tunela do Bentbaše.
Ta istočna zaobilaznica je nova trasa koja bi išla od Vogošće, pored ili kroz spomenik prirode Skakvac. Ali, o tome kad se napravi svemirska luka na Ilidži.
-
Eborg
#228 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
Znaš li možda ime ulice u Grazu?inconnu wrote:Eborg wrote:Jedan stari sarajevski arhitekt mi već godinama tvrdi kako su sve austro-ugarske zgrade u Sarajevu bile "proba" za izgradnju u Beču, tj. da svaka (javna?) zgrada ima svog blizanca u Beču. Logično da isključimo neke jedinstvene građevine poput Vijećnice no do sada ne nađoh nijednog "blizanca" u Beču ili šire.Ali se svakako čini kao interesantna teorija.
Ne znam za Beč ali jedna ulica u Grazu je bila i d e n t i č n a kao Marin Dvor ,preslikane i zgrade i ulica čitava.
- supercali
#229 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ma prave naravno i to cini mi se skoro sve izvoz u italijuToffee karamela wrote:I mene je ovo uvijek zanimalo ali bih zaboravila na to čim bih ih prošla...Dakle tamo stvarno radnici ulaze i nešto ko rade, šiju???supercali wrote:Carapara radi tj proizvodiPa to je relikt komunizma, trebali bi uvrstiti u turističke ture. U svakom slučaju pohvalno
my life is based on true story
- Jara
#230 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Dobro toEborg wrote:Jesu li Nedžarići ili Nedžaaaaarići?
- Jara
#231 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Znam, napisano je na tablama sa DŽ. Nekad prije je bilo sa Đ. Il'' se ponavlja greška il' se promijenio pravopis... 
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#232 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
Hvala.
- supercali
#233 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Trebao je biti neki objekat a la aqua prije gradnje brze ceste jer bi gradnjom dobilo na cijeni al vjerovatno ili nestalo para ili se nisu raskusurali pa su ostali samo temelji i stubovisabina1 wrote:Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
- trambusek88
#234 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ma pravilno je i jedno i drugo. Nema druge. Oba toponima su u zvaničnoj upotrebi. Malo pravilnije je Nedžarići pošto je to izvorni toponim, koji je opet sve više u upotrebi. Ali ne griješi ni onaj ko kaže Neđarići, jer su Neđarići 100 godina u službenoj upotrebi, ali i dominiraju u narodu. Hajmo reći da su Nedžarići i Neđarići dublet.Jara wrote:Znam, napisano je na tablama sa DŽ. Nekad prije je bilo sa Đ. Il'' se ponavlja greška il' se promijenio pravopis...
Regulacioni plan se zove RP Neđarići, u prostornom planu KS isto piše Neđarići, u popisu stanovništva od prije 55 godina isto Neđarići, u narodu isto više Neđarići.
U planovima grada iz 1980 i 2002 piše Neđarići (JP Geodetski zavod Sarajevo), a iz 2008 imam dva. U onom Geodetskog zavoda Slovenije piše Nedžarići, a u drugom od ART company piše Neđarići.
Znamo i da su Pofalići izvorno bili srednjovjekovno selo Pohvalići, pa neće sad niko reći da je neispravno Pofalići.
- O'zone
- Globalni moderator
#235 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Mislim da @sabina1 spominje betonske stubove Alemkove tvornice za preradu mesa. Slučaj na kome je on hajrovo 10-ak miliona maraka nešto malo bio u ćuzi i to bi tosupercali wrote:Trebao je biti neki objekat a la aqua prije gradnje brze ceste jer bi gradnjom dobilo na cijeni al vjerovatno ili nestalo para ili se nisu raskusurali pa su ostali samo temelji i stubovisabina1 wrote:Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... /t225a.htm
- supercali
#236 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Pa i ja sam pominjao t3 stubove al eto mesnica znam da je trebao neki poslovni prostor biti fazoni i da se dobije na cijeni objekta nakon izgradnje brze cesteO'zone wrote:Mislim da @sabina1 spominje betonske stubove Alemkove tvornice za preradu mesa. Slučaj na kome je on hajrovo 10-ak miliona maraka nešto malo bio u ćuzi i to bi tosupercali wrote:Trebao je biti neki objekat a la aqua prije gradnje brze ceste jer bi gradnjom dobilo na cijeni al vjerovatno ili nestalo para ili se nisu raskusurali pa su ostali samo temelji i stubovisabina1 wrote:Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
https://www.bhdani.ba/portal/arhiva-67- ... /t225a.htm
- JanuaryJones
#237 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Na nekim starim razglednicama piše Vogošće. Jel to izvorni naziv i kako dođosmo do Vogošća?
- dječak sa šibicama
#238 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Celo Bajramovic, kupio zemlju i digao stubove, neko mu dojavio da ce tim trasom ici autoput, kasnije se ispostavilo da nece.supercali wrote:Trebao je biti neki objekat a la aqua prije gradnje brze ceste jer bi gradnjom dobilo na cijeni al vjerovatno ili nestalo para ili se nisu raskusurali pa su ostali samo temelji i stubovisabina1 wrote:Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
Je li ga neko zajebao ili je promijenjena trasa kasnije, nemam pojma.
- dječak sa šibicama
#239 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ovo i mene zanima, od nekih starosjedilaca sam cuo price kako je prije gradnje danasnjeg grada, na tom terenu postojala samo Josanica (gornja i donja, sela).JanuaryJones wrote:Na nekim starim razglednicama piše Vogošće. Jel to izvorni naziv i kako dođosmo do Vogošća?
Odakle naziv Vogosca.
- Jara
#240 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Hvala na iscrpnom odgovoru!trambusek88 wrote:Ma pravilno je i jedno i drugo. Nema druge. Oba toponima su u zvaničnoj upotrebi. Malo pravilnije je Nedžarići pošto je to izvorni toponim, koji je opet sve više u upotrebi. Ali ne griješi ni onaj ko kaže Neđarići, jer su Neđarići 100 godina u službenoj upotrebi, ali i dominiraju u narodu. Hajmo reći da su Nedžarići i Neđarići dublet.Jara wrote:Znam, napisano je na tablama sa DŽ. Nekad prije je bilo sa Đ. Il'' se ponavlja greška il' se promijenio pravopis...
Regulacioni plan se zove RP Neđarići, u prostornom planu KS isto piše Neđarići, u popisu stanovništva od prije 55 godina isto Neđarići, u narodu isto više Neđarići.
U planovima grada iz 1980 i 2002 piše Neđarići (JP Geodetski zavod Sarajevo), a iz 2008 imam dva. U onom Geodetskog zavoda Slovenije piše Nedžarići, a u drugom od ART company piše Neđarići.
Znamo i da su Pofalići izvorno bili srednjovjekovno selo Pohvalići, pa neće sad niko reći da je neispravno Pofalići.
Znači, bilo sa Đ sve dok braća Slovenci ne napisaše sa DŽ!?
-
julisiz es grant
#241 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Alija Bejtić smatra da je od naziva srednjovjekovne župe Vigdossa. U osmanskim dokumentima prvi put se pominje 1455 kao Gogošća, a drugi put 1485. pod današnjim imenom. Istovremeno spominju se dva sela Jošanica, bez preciciranja, ali je jasno da se radi o Gornjoj i Donjoj Jošanici (od kojih je ova druga bila veća i važnija, ali ne i od Vogošće koja je tada brojila 131 domaćinstvo, većinom hrišćana, a Jošanica 61, takođe većinom hrišćanskih).dječak sa šibicama wrote:Ovo i mene zanima, od nekih starosjedilaca sam cuo price kako je prije gradnje danasnjeg grada, na tom terenu postojala samo Josanica (gornja i donja, sela).JanuaryJones wrote:Na nekim starim razglednicama piše Vogošće. Jel to izvorni naziv i kako dođosmo do Vogošća?
Odakle naziv Vogosca.
- trambusek88
#242 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Tako je, al samo što se tiče karte grada. I prije je bilo i DŽ i ĐJara wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru!trambusek88 wrote:Ma pravilno je i jedno i drugo. Nema druge. Oba toponima su u zvaničnoj upotrebi. Malo pravilnije je Nedžarići pošto je to izvorni toponim, koji je opet sve više u upotrebi. Ali ne griješi ni onaj ko kaže Neđarići, jer su Neđarići 100 godina u službenoj upotrebi, ali i dominiraju u narodu. Hajmo reći da su Nedžarići i Neđarići dublet.Jara wrote:Znam, napisano je na tablama sa DŽ. Nekad prije je bilo sa Đ. Il'' se ponavlja greška il' se promijenio pravopis...
Znamo i da su Pofalići izvorno bili srednjovjekovno selo Pohvalići, pa neće sad niko reći da je neispravno Pofalići.![]()
![]()
- Zavatoni
#243 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
Mislim da je u pitanju bio Alemko (poznati sarajevski ratni svercer)...dječak sa šibicama wrote:Celo Bajramovic, kupio zemlju i digao stubove, neko mu dojavio da ce tim trasom ici autoput, kasnije se ispostavilo da nece.supercali wrote:Trebao je biti neki objekat a la aqua prije gradnje brze ceste jer bi gradnjom dobilo na cijeni al vjerovatno ili nestalo para ili se nisu raskusurali pa su ostali samo temelji i stubovisabina1 wrote:Stubovi u Blazuju kada se ide prema Vlakovu brzom cestom s desne strane odmah prije kruga Pak Centra ?
Hvala.
Je li ga neko zajebao ili je promijenjena trasa kasnije, nemam pojma.
- Jara
#244 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Promaklo mi, izgleda...trambusek88 wrote:Tako je, al samo što se tiče karte grada. I prije je bilo i DŽ i ĐJara wrote:Hvala na iscrpnom odgovoru!trambusek88 wrote: Ma pravilno je i jedno i drugo. Nema druge. Oba toponima su u zvaničnoj upotrebi. Malo pravilnije je Nedžarići pošto je to izvorni toponim, koji je opet sve više u upotrebi. Ali ne griješi ni onaj ko kaže Neđarići, jer su Neđarići 100 godina u službenoj upotrebi, ali i dominiraju u narodu. Hajmo reći da su Nedžarići i Neđarići dublet.
Znamo i da su Pofalići izvorno bili srednjovjekovno selo Pohvalići, pa neće sad niko reći da je neispravno Pofalići.![]()
![]()
-
julisiz es grant
#245 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da, Alemkovi su stubovi, lijepo piše i u članku iz Dana koji je neko gore postavio, a koji datira iz vremena dok je to još bilo aktuelno.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#246 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Hvala puno svima na odgovorima.
Mislila sam da je to počelo prije rata pa prekinuo rat.
Mislila sam da je to počelo prije rata pa prekinuo rat.
- JanuaryJones
#247 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Šta tačno ima u/na repetitoru Hum? Osim gigantske antene na vrhu? Uvijek mi je djelovalo (zbog stakla) da bi mogao biti neki ekskluzivni restoran/vidikovac.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#248 Re: Sarajevo - velike i male tajne
zvalo se josanica ,po rijeci ,ne sjecam se tacno kad je promijenjeno u vogosca ,mislim krajem 70 ih....dječak sa šibicama wrote:Ovo i mene zanima, od nekih starosjedilaca sam cuo price kako je prije gradnje danasnjeg grada, na tom terenu postojala samo Josanica (gornja i donja, sela).JanuaryJones wrote:Na nekim starim razglednicama piše Vogošće. Jel to izvorni naziv i kako dođosmo do Vogošća?
Odakle naziv Vogosca.
-
Eborg
#249 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ima li neko pravilo kada se pale kandilji na munarama dzamija u Sarajevu? Npr. u Zenici se samo pale u vrijeme ramazanskog iftara te na neke mubarek-dane poput Hidzretske nove godine i sl. Medjutim, vidim da je to u Sarajevu mnogo cesce samo nisam upratio je li za svaki aksam, samo petkom ili u nekom drugom obliku.
-
Hadzi Lojo
#250 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ja sam negdje procitao da je na Visnjiku takodje bila Sinagoga, pa me zanima ako neko zna gdje bi to moglo biti.