Da li ste pročitali Kuran?
- SamoVasGledam
#226 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Tvoj problem je Smrle što na sve gledaš u svojstvu pristrasnog vernika, pa tako i ovaj moj post koji veze nema sa tim. Ja sam pisao u kontekstu nepristrasne istorije, a to je da su drugi uzimali od Jevreja njihovu veru, malo je modifikovali i nudili tu novu 'poboljšanu' verziju nazad, kao da su im činili uslugu time. To sam želeo da kažem, a ne da raspravljam da lije Bog ovakav ili onakav, ko će ići u raj, a ko neće itd. Promašio si fudbal skroz.
Judaizam ili jevrejski monoteizam je do pre 2000 godina bila jednonacionalna religija, kao uostalom i sve religije tog doba. Svaki narod je imao svoju religiju i svoje bogove. To se promenilo dolaskom šrvih hrišćanskih misionara koji su 'malo' izmenili Judaizam i kao takvog ga propovedali i drugim narodima. Isto je kasnije i Muhamed činio sa Islamom.
A to što si rekao da samo Jevreje čeka spas, isto to piše i u Kur'anu da to Jevreji veruju za sebe, međutim to nije istina. Jevreji uopšte ne veruju da će samo oni ići u raj, već svi pravedni ljudi. Potraži odgovore sam na jevrejskim stranicama ako meni ne veruješ.
Prvi koji su pravili tu selekciju ko će ići u raj, a ko u pakao su bili hrišćani. Naravno svi dobri i verujući hrišćani će završiti u raj, a svi ostali u večni plamen (iako Judaizam ne poznaje tako nešto). Isto učenje o paklu su preuzeli i muslimani, ali taj pakao nije ništa drugo do šarena laža ranih hrišćanskih teologa o kome ću više reći nekom drugom prilikom.
Isto je i sa Sotonom. Jevreji ne veruju da je Sotona izvor sveg zla, već da je on Božiji agent i anđeo koji ima za zadatak da izaziva ljudi, da im postavlja prepreke i time testira snagu njihove vere. Zbog tog svog 'negativnog' zadatka Sotona je u Hrišćanstvo okarakterisan kao biće koje je odgovorno za sve loše što se dešava u svetu i zbog toga je glavni neprijatelj dobroćudnog Boga. Isto učenje je od Hrišćanstva preuzeo i Islam, a zapravo ceo taj koncept je veoma blizak konceptu Zoroastrizma po kojem su dva boga (bog dobra i bog zla) u večnom međusobnom sukobu.
Sotona u Judaizmu, ukratko - http://www.shamash.org/lists/scj-faq/HT ... 12-35.html
Isto važi i za antihrista. Jevreji ne veruju u lažnog Mesiju koji će prevariti ljude i voditi rat protiv pravog Mesije, jer da veruju u tako nešto definitivno bi Isusa proglasi za antihrista. Koncept antihrista su izmislili hrišćani, nakon što su Jevreji odbili Isusa 'pravog Hrista'. Nisu znali kako drugačije da objasne to što su Jevreji, odabran narod koji već dugo čeka svog Mesiju, tek tako ko od šale odbili Isusa, pa su izmislili dolazak lažnog Mesije koji će ih prevariti i privoleti na svoju stranu. I to je još jedno učenje koje je Islam preuzeo od Hiršćanstva.
Ovo sve dokazuje upravo ono što sam ranije tvrdio - Hrišćanstvo i Islam su izmenjene verzije Judaizma. Iako te neke razlike na prvi pogled deluju sitne i zanemarljive, one su zapravo veoma ogromne što se vidi i na navedenim primerima.
Judaizam ili jevrejski monoteizam je do pre 2000 godina bila jednonacionalna religija, kao uostalom i sve religije tog doba. Svaki narod je imao svoju religiju i svoje bogove. To se promenilo dolaskom šrvih hrišćanskih misionara koji su 'malo' izmenili Judaizam i kao takvog ga propovedali i drugim narodima. Isto je kasnije i Muhamed činio sa Islamom.
A to što si rekao da samo Jevreje čeka spas, isto to piše i u Kur'anu da to Jevreji veruju za sebe, međutim to nije istina. Jevreji uopšte ne veruju da će samo oni ići u raj, već svi pravedni ljudi. Potraži odgovore sam na jevrejskim stranicama ako meni ne veruješ.
Prvi koji su pravili tu selekciju ko će ići u raj, a ko u pakao su bili hrišćani. Naravno svi dobri i verujući hrišćani će završiti u raj, a svi ostali u večni plamen (iako Judaizam ne poznaje tako nešto). Isto učenje o paklu su preuzeli i muslimani, ali taj pakao nije ništa drugo do šarena laža ranih hrišćanskih teologa o kome ću više reći nekom drugom prilikom.
Isto je i sa Sotonom. Jevreji ne veruju da je Sotona izvor sveg zla, već da je on Božiji agent i anđeo koji ima za zadatak da izaziva ljudi, da im postavlja prepreke i time testira snagu njihove vere. Zbog tog svog 'negativnog' zadatka Sotona je u Hrišćanstvo okarakterisan kao biće koje je odgovorno za sve loše što se dešava u svetu i zbog toga je glavni neprijatelj dobroćudnog Boga. Isto učenje je od Hrišćanstva preuzeo i Islam, a zapravo ceo taj koncept je veoma blizak konceptu Zoroastrizma po kojem su dva boga (bog dobra i bog zla) u večnom međusobnom sukobu.
Sotona u Judaizmu, ukratko - http://www.shamash.org/lists/scj-faq/HT ... 12-35.html
Isto važi i za antihrista. Jevreji ne veruju u lažnog Mesiju koji će prevariti ljude i voditi rat protiv pravog Mesije, jer da veruju u tako nešto definitivno bi Isusa proglasi za antihrista. Koncept antihrista su izmislili hrišćani, nakon što su Jevreji odbili Isusa 'pravog Hrista'. Nisu znali kako drugačije da objasne to što su Jevreji, odabran narod koji već dugo čeka svog Mesiju, tek tako ko od šale odbili Isusa, pa su izmislili dolazak lažnog Mesije koji će ih prevariti i privoleti na svoju stranu. I to je još jedno učenje koje je Islam preuzeo od Hiršćanstva.
Ovo sve dokazuje upravo ono što sam ranije tvrdio - Hrišćanstvo i Islam su izmenjene verzije Judaizma. Iako te neke razlike na prvi pogled deluju sitne i zanemarljive, one su zapravo veoma ogromne što se vidi i na navedenim primerima.
Last edited by SamoVasGledam on 12/07/2016 11:54, edited 1 time in total.
- SamoVasGledam
#227 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Isto je i Isus rekao da neće svi koji ga nazivaju Gospodom završiti u raju (Matej 7:21). Ništa novo.Smrcak15 wrote:
da poznajes islam nebi tako govorio, poslanik Muhammed je rekao da prvi sa kojima ce biti potpaljen Dzehennem biti muslimani licemjeri
-
zijancer
#228 Re: Da li ste pročitali Kuran?
u biti, ti govoris sa stanovista izmisljotina drevnih naroda?
- Zaitsev
#229 Re: Da li ste pročitali Kuran?
U biti, ti ne govoriš sa stanovišta izmišljotina drevnih naroda?zijancer wrote:u biti, ti govoris sa stanovista izmisljotina drevnih naroda?
-
Dexx1
#230 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ovo su izgleda i braća Jevreji došli da učestvuju u forumskoj diskusiji, mašallah 
- ABH017
#231 Re: Da li ste pročitali Kuran?
To isto kaže i Kur'an. Da je, u stvari, poboljšana, ispravljena Knjiga, u odnosu na prethodno objavljene. Samo konstatujem.SamoVasGledam wrote:Tvoj problem je Smrle što na sve gledaš u svojstvu pristrasnog vernika, pa tako i ovaj moj post koji veze nema sa tim. Ja sam pisao u kontekstu nepristrasne istorije, a to je da su drugi uzimali od Jevreja njihovu veru, malo je modifikovali i nudili tu novu 'poboljšanu' verziju nazad, kao da su im činili uslugu time. To sam želeo da kažem, a ne da raspravljam da lije Bog ovakav ili onakav, ko će ići u raj, a ko neće itd. Promašio si fudbal skroz.
Ja sam, nekad davno, negdje, pročitao da se jevrejem ne može postati nikako drugačije, već da se samo rođenjem postaje jevrej. Nema konverzije.SamoVasGledam wrote: Judaizam ili jevrejski monoteizam je do pre 2000 godina bila jednonacionalna religija, kao uostalom i sve religije tog doba. Svaki narod je imao svoju religiju i svoje bogove. To se promenilo dolaskom šrvih hrišćanskih misionara koji su 'malo' izmenili Judaizam i kao takvog ga propovedali i drugim narodima. Isto je kasnije i Muhamed činio sa Islamom.
Opet kažem, samo konstatujem, Muhammed a.s. nikad Islam nije odvajao od Judaizma i Kršćanstva. Čak imaš ajeta, koji pohvalno govore o jednima i drugima. Kur'an nije objavljen samo arapima. Tako u njemu piše.SamoVasGledam wrote: Prvi koji su pravili tu selekciju ko će ići u raj, a ko u pakao su bili hrišćani. Naravno svi dobri i verujući hrišćani će završiti u raj, a svi ostali u večni plamen (iako Judaizam ne poznaje tako nešto). Isto učenje o paklu su preuzeli i muslimani, ali taj pakao nije ništa drugo do šarena laža ranih hrišćanskih teologa o kome ću više reći nekom drugom prilikom.
- ABH017
#232 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nemoj biti zavidan, druže. Uzmi i ti pa preradi nešto i postani popularan. Inače mrka kapa. Osta' ti anonimus sa foruma.Demiurg wrote:Možemo reći da se i Dino Merlin ugledao na voljenog Mustafu, uzmeš tuđu muziku, promijeniš riječi teksta i postaneš zvijezda, stekneš slavu, bogatstvo, kao nekoć Mustafa, u arapskim pustinjama, preuzeo matrice priča, malo preradio i danas ima stotine miliona poklonika, koji iako su svjesni da tu nešto ne štima, barem ovi sa dozom intelekta, svejedno traže opravdanja u svojoj mašti.
Ako neko na forumu otvori temu i kaže da priča s kamenjem, nije problem zaključiti da je, ali ako to radi Muhamed, to je onda mudžiza, ili ti ga selektivno primjenjivanje analitičkog promišljanja.
Inače ovaj iz pustinje baš ima koristi od milijardu poklonika. Baš zbog tog cilja je potrošio svojih, posljednjih, 23 godine života, 10 godina svog života bio gažen, ponižavan i u izgnanstvu. Iako je mogao da lagodno živi, jer se bogato oženio, on je sve to odbacio, jer je znao da će ga za 1400 godina slijediti milijarda ljudi.
Druže!!! Eto ti prilike. Časkom prepiši kakvu knjigu i proglasi se spasiteljem.
Bilo je par forumaša koji su ovdje pokušali, ali su završili u banskim dvorima, hudi, neshvaćeni od strane administracije.
Ali svoj ti pos'o.. Stotine miliona poklonika!!! Ihaaaaj..
- ABH017
#233 Re: Da li ste pročitali Kuran?
SamoVasGledam wrote:Da se danas pojave Isus i Muhamed, da tvrde za sebe što su tvrdili pre 2000/1400 godina i da šire ista ili slična učenja, završili bi u ludnici, u zatvoru ili bi ih ubili verski fanatici kao što su muslimani ubili Baba ili kao što su hrišćani ubili Džozefa Smita.Demiurg wrote:Možemo reći da se i Dino Merlin ugledao na voljenog Mustafu, uzmeš tuđu muziku, promijeniš riječi teksta i postaneš zvijezda, stekneš slavu, bogatstvo, kao nekoć Mustafa, u arapskim pustinjama, preuzeo matrice priča, malo preradio i danas ima stotine miliona poklonika, koji iako su svjesni da tu nešto ne štima, barem ovi sa dozom intelekta, svejedno traže opravdanja u svojoj mašti.
Ako neko na forumu otvori temu i kaže da priča s kamenjem, nije problem zaključiti da je, ali ako to radi Muhamed, to je onda mudžiza, ili ti ga selektivno primjenjivanje analitičkog promišljanja.
Pa ako nešto znaš o religijama, onda bi, majka mu stara, trebao znati da su Isusa upravo UBILI, prije 2000 godina. Muhammed a.s. je malo bolje prošao, preživio je, ali je bilo više pokušaja njegovog ubistva, kao i progona, maltretiranja, zastrašivanja, proglašavanja ludim itd.
Šta ti to govori?
I danas, kao i prije 1400/2000 godina imamo ljude, koji bi uradili isto.
Šta, ti sad otkrio toplu vodu?
- SamoVasGledam
#234 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pojam Jevrejin je širok. On ne podrazumeva samo pripadnost određenoj religiji, već i pripadnost određenoj etničkoj grupaciji, narodu, kulturi. Ti možeš preći na Judaizam kao religiju i bez da si Jevrejin, iako nećeš nigde videti jevrejske misionare ili rabine koji savetuju ljudima da pređu na Judaizam kao što je slučaj u Islamu, Hrišćanstvu. Mormonizmu i Jehovinim svedocima. Rabini generalno veruju da je za nejevreje dovoljno da se drže 7 zakona koje je Bog dao Noji - https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Laws_of_NoahABH017 wrote:
Ja sam, nekad davno, negdje, pročitao da se jevrejem ne može postati nikako drugačije, već da se samo rođenjem postaje jevrej. Nema konverzije.
A što se tiče Jevreja, pitanje je da li danas uopšte i ima Jevreja u punom religijskom smislu, pošto se u Tori nalazi 600 i nešto zakona kojih većinu Jevreji danas ne praktikuju. Da ih praktikuju bili bi veći divljaci od ISISa.
Ti čim tvrdiš da je jedna religija istinita šta radiš ako je ne odvajaš od drugih? Imaš ajeta koji govore lepo o hrišćanima i Jevrejima, ali ima i onih koji nisu baš tako pohvalni.ABH017 wrote:Opet kažem, samo konstatujem, Muhammed a.s. nikad Islam nije odvajao od Judaizma i Kršćanstva. Čak imaš ajeta, koji pohvalno govore o jednima i drugima. Kur'an nije objavljen samo arapima. Tako u njemu piše.
Činjenica je da postoje ideje koje su se razvile u Hrišćanstvu nezavisno od Judaizma (samo određena grupa ljudi ide u raj/večni život, večna vatra kao večno mučilište za nevernike, Sotona kao izvor sveg zla i glavni Božiji neprijatelj i ideja o antihristu) i koje je Islam takođe kasnije prihvatio od Hrišćanstva. Iz ovoga se može videti koliko su prvi hrišćanski misionari bili očajni u želji da privuku što više ljudi u svoju veru, pa su pokušali to da čine preku obećanja večnih nagrada i zastrašivanja ljudi. Kod Jevreja toga nema, jer oni nikada nisu žudili za konvertirima, niti da im religija bude što veća.
Ali razlika jeu tome što danas više od pola sveta pripada ili jednoj ili drugoj religiji. I baš kada bi se među tim ljudima pojavili ponovo Isus ili Muhamed nastao bi haos. Čini mi se da je pre nekoliko meseci u Saudijskoj Arabiji ili Emiratima se pojavio čovek koji je tvrdio da je poslanik Muhamed i odmah su ga uhapsili (ne znam šta se dalje desilo). A šta da je zaista bio Muhamed?ABH017 wrote:Pa ako nešto znaš o religijama, onda bi, majka mu stara, trebao znati da su Isusa upravo UBILI, prije 2000 godina. Muhammed a.s. je malo bolje prošao, preživio je, ali je bilo više pokušaja njegovog ubistva, kao i progona, maltretiranja, zastrašivanja, proglašavanja ludim itd.
Šta ti to govori?
Ili recimo za Isusa, svi koji su pročitali NZ znaju da je bio pacifista, da je širio miroljubiva učenja itd. Takvi su bili i prvi hrišćani koje su terorisali i Jevreji i Rimljani i koji su maltene sami želeli da uđu u arene sa lavovima kako bi time uvećali svoje mučeništvo i zaslužili bez dileme raj. A onda kasnije imamo krstaše koji su zaboravili na sva ta miroljubive učenja i koji su otišli na BI da ubijaju u ime vere. Ili danas imaš SAD koji terorišu ceo svet, šalju vojsku gde hoće, a onda američki predsednik posle svakog govora doda 'Neka Bog blagoslovi Ameriku'. A upravo ti republikanski glasači, koji važe za najveće vernike, su i najratoborniji i najagresivniji. Da im se Isus pojavi ispred nosa verovatno bi ga ismevali.
- mango bob
#235 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Zato Isus dolazi na oblacima sa nebesa i neće se pojaviti i doči kao što je prvi puta kao čovjek. Dolazi sa silom velikom. To je posjet kralja,SamoVasGledam wrote:ABH017 wrote:
Ali razlika jeu tome što danas više od pola sveta pripada ili jednoj ili drugoj religiji. I baš kada bi se među tim ljudima pojavili ponovo Isus ili Muhamed nastao bi haos. .
dolazi u Ime Božije da sudi. Neće gledati razliku ko je koje vjere, nego će suditi po pravdi i prema djelima svakome. A mi trebamo živjeti i postupati po ljubavi prema svima. Ostavimo se niskih emocija kao što je mržnja i zloba.
-
r_faruk
#236 Re: Da li ste pročitali Kuran?
mango bob wrote:Zato Isus dolazi na oblacima sa nebesa i neće se pojaviti i doči kao što je prvi puta kao čovjek. Dolazi sa silom velikom. To je posjet kralja,SamoVasGledam wrote:ABH017 wrote:
Ali razlika jeu tome što danas više od pola sveta pripada ili jednoj ili drugoj religiji. I baš kada bi se među tim ljudima pojavili ponovo Isus ili Muhamed nastao bi haos. .
dolazi u Ime Božije da sudi. Neće gledati razliku ko je koje vjere, nego će suditi po pravdi i prema djelima svakome. A mi trebamo živjeti i postupati po ljubavi prema svima. Ostavimo se niskih emocija kao što je mržnja i zloba.
bujrum, sto se mene tice, ovakav je uvijek dobrodosao...
- ABH017
#237 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Pa to i govorim. Ljudi se nisu mnogo promijenili u zadnjih 2000 godina. Ismijavali, progonili i ubijali su ih i tad, pa zašto ne bi i sad. S tim da u Islamu postoji vjerovanje da će se Isa a.s. (Isus a.s.) sigurno pojaviti pred Sudnji dan (ovo što piše @mango bob). I neće imati tako mnogo sljedbenika.SamoVasGledam wrote:Pojam Jevrejin je širok. On ne podrazumeva samo pripadnost određenoj religiji, već i pripadnost određenoj etničkoj grupaciji, narodu, kulturi. Ti možeš preći na Judaizam kao religiju i bez da si Jevrejin, iako nećeš nigde videti jevrejske misionare ili rabine koji savetuju ljudima da pređu na Judaizam kao što je slučaj u Islamu, Hrišćanstvu. Mormonizmu i Jehovinim svedocima. Rabini generalno veruju da je za nejevreje dovoljno da se drže 7 zakona koje je Bog dao Noji - https://en.wikipedia.org/wiki/Seven_Laws_of_NoahABH017 wrote:
Ja sam, nekad davno, negdje, pročitao da se jevrejem ne može postati nikako drugačije, već da se samo rođenjem postaje jevrej. Nema konverzije.
A što se tiče Jevreja, pitanje je da li danas uopšte i ima Jevreja u punom religijskom smislu, pošto se u Tori nalazi 600 i nešto zakona kojih većinu Jevreji danas ne praktikuju. Da ih praktikuju bili bi veći divljaci od ISISa.
Ti čim tvrdiš da je jedna religija istinita šta radiš ako je ne odvajaš od drugih? Imaš ajeta koji govore lepo o hrišćanima i Jevrejima, ali ima i onih koji nisu baš tako pohvalni.ABH017 wrote:Opet kažem, samo konstatujem, Muhammed a.s. nikad Islam nije odvajao od Judaizma i Kršćanstva. Čak imaš ajeta, koji pohvalno govore o jednima i drugima. Kur'an nije objavljen samo arapima. Tako u njemu piše.
Činjenica je da postoje ideje koje su se razvile u Hrišćanstvu nezavisno od Judaizma (samo određena grupa ljudi ide u raj/večni život, večna vatra kao večno mučilište za nevernike, Sotona kao izvor sveg zla i glavni Božiji neprijatelj i ideja o antihristu) i koje je Islam takođe kasnije prihvatio od Hrišćanstva. Iz ovoga se može videti koliko su prvi hrišćanski misionari bili očajni u želji da privuku što više ljudi u svoju veru, pa su pokušali to da čine preku obećanja večnih nagrada i zastrašivanja ljudi. Kod Jevreja toga nema, jer oni nikada nisu žudili za konvertirima, niti da im religija bude što veća.
Ali razlika jeu tome što danas više od pola sveta pripada ili jednoj ili drugoj religiji. I baš kada bi se među tim ljudima pojavili ponovo Isus ili Muhamed nastao bi haos. Čini mi se da je pre nekoliko meseci u Saudijskoj Arabiji ili Emiratima se pojavio čovek koji je tvrdio da je poslanik Muhamed i odmah su ga uhapsili (ne znam šta se dalje desilo). A šta da je zaista bio Muhamed?ABH017 wrote:Pa ako nešto znaš o religijama, onda bi, majka mu stara, trebao znati da su Isusa upravo UBILI, prije 2000 godina. Muhammed a.s. je malo bolje prošao, preživio je, ali je bilo više pokušaja njegovog ubistva, kao i progona, maltretiranja, zastrašivanja, proglašavanja ludim itd.
Šta ti to govori?
Ili recimo za Isusa, svi koji su pročitali NZ znaju da je bio pacifista, da je širio miroljubiva učenja itd. Takvi su bili i prvi hrišćani koje su terorisali i Jevreji i Rimljani i koji su maltene sami želeli da uđu u arene sa lavovima kako bi time uvećali svoje mučeništvo i zaslužili bez dileme raj. A onda kasnije imamo krstaše koji su zaboravili na sva ta miroljubive učenja i koji su otišli na BI da ubijaju u ime vere. Ili danas imaš SAD koji terorišu ceo svet, šalju vojsku gde hoće, a onda američki predsednik posle svakog govora doda 'Neka Bog blagoslovi Ameriku'. A upravo ti republikanski glasači, koji važe za najveće vernike, su i najratoborniji i najagresivniji. Da im se Isus pojavi ispred nosa verovatno bi ga ismevali.
- SamoVasGledam
#238 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Bravo! Super što si spomenuo drugi Isusov odlazak, jer je to još jedna hrišćanska inovacija koja nema veze sa Judaizmom. Po jevrejskom učenju kada Mesija dođe svi Jevreji će se vratiti u Izrael, ceo svet će prihvatiti jevrejskog Boga, a u svetu će vladati večna pravda i blagostanje - utopija.ABH017 wrote: Pa to i govorim. Ljudi se nisu mnogo promijenili u zadnjih 2000 godina. Ismijavali, progonili i ubijali su ih i tad, pa zašto ne bi i sad. S tim da u Islamu postoji vjerovanje da će se Isa a.s. (Isus a.s.) sigurno pojaviti pred Sudnji dan (ovo što piše @mango bob). I neće imati tako mnogo sljedbenika.
Naravno, pošto Isus nije ispunio ta najvažnija proročanstva, pošto vidimo da u svetu i dalje postoji masa različitih religija i bogova, da Jevreji nisu u jednoj državi, da ne vlada nikakav mir i pravda, već je svet i dalje prepun podela, ratova, smrti, boleština... hrišćani su zbog toga morali izmisliti drugi Isusov dolazak, u kojem će ispuniti sve to što se od njega očekuje.
Ali postavlja se pitanje čemu dva dolaska? Zar Isus nije mogao sve to da postigne jednim dolaskom? Koja je poenta da dođe i kaže 'E ćao ja sam Isus i vratiću se za nekoliko hiljada godina da vam budem vladar'?
-
L u c i f e r
#239 Re: Da li ste pročitali Kuran?
možda je otišo na godišnjiSamoVasGledam wrote:Bravo! Super što si spomenuo drugi Isusov odlazak, jer je to još jedna hrišćanska inovacija koja nema veze sa Judaizmom. Po jevrejskom učenju kada Mesija dođe svi Jevreji će se vratiti u Izrael, ceo svet će prihvatiti jevrejskog Boga, a u svetu će vladati večna pravda i blagostanje - utopija.ABH017 wrote: Pa to i govorim. Ljudi se nisu mnogo promijenili u zadnjih 2000 godina. Ismijavali, progonili i ubijali su ih i tad, pa zašto ne bi i sad. S tim da u Islamu postoji vjerovanje da će se Isa a.s. (Isus a.s.) sigurno pojaviti pred Sudnji dan (ovo što piše @mango bob). I neće imati tako mnogo sljedbenika.
Naravno, pošto Isus nije ispunio ta najvažnija proročanstva, pošto vidimo da u svetu i dalje postoji masa različitih religija i bogova, da Jevreji nisu u jednoj državi, da ne vlada nikakav mir i pravda, već je svet i dalje prepun podela, ratova, smrti, boleština... hrišćani su zbog toga morali izmisliti drugi Isusov dolazak, u kojem će ispuniti sve to što se od njega očekuje.
Ali postavlja se pitanje čemu dva dolaska? Zar Isus nije mogao sve to da postigne jednim dolaskom? Koja je poenta da dođe i kaže 'E ćao ja sam Isus i vratiću se za nekoliko hiljada godina da vam budem vladar'?
il je imo neka preča posla
čudni su putevi gospodnji
-
Ripicipi
#240 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Yebo dayton i antidayton, ovdje se 100% slazemoL u c i f e r wrote:iskreno, odmah promijenim stanicu kad čujem bilo koju vjersku muziku ili molitve, stvar ukusaa dali je neko slusao nekad lijepo orginalno recitiranje Kur'ana na arapskom koje ga je mozda zadivilo?![]()
-
Demiurg
#241 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nažalost, ne ispunjavam norme za poslanika, prije svega treba biti jebeno udaren u glavu, pričati s kamenjem, s duhovima u pećini, letjeti na magarcima u svemir, ne privlače me ni djevojčice koje imaju par godina života, a uz to živim u Evropi 21. stoljeća, gdje bi Muhamed imao hidžru sa slobode u ustanovu za mentalno oboljele, kao i ostali poslanici koje ljudi slijede.
Svako ko pročita Stari zavjet, Novi zavjet i Kur'an, bez problema može uočiti da se radi o sličnoj literaturi, koja se često razlikuje samo po stepenu fikcije napisanog teksta, shizofrena djela koja obiluju nasiljem, mržnjom, besmislicama, sa ultimativnim ludakom na tronu, koji se provukao iz mnoštva jevrejskih bogova, te postao jedan i jedini.
Svako ko pročita Stari zavjet, Novi zavjet i Kur'an, bez problema može uočiti da se radi o sličnoj literaturi, koja se često razlikuje samo po stepenu fikcije napisanog teksta, shizofrena djela koja obiluju nasiljem, mržnjom, besmislicama, sa ultimativnim ludakom na tronu, koji se provukao iz mnoštva jevrejskih bogova, te postao jedan i jedini.
- Towelie
#242 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Nista od ovoga Muhamed nije uradio.Nažalost, ne ispunjavam norme za poslanika, prije svega treba biti jebeno udaren u glavu, pričati s kamenjem, s duhovima u pećini, letjeti na magarcima u svemir, ne privlače me ni djevojčice koje imaju par godina života...
-
RNG_25
#243 Re: Da li ste pročitali Kuran?
8/10 za euforiju.Demiurg wrote:Nažalost, ne ispunjavam norme za poslanika, prije svega treba biti jebeno udaren u glavu, pričati s kamenjem, s duhovima u pećini, letjeti na magarcima u svemir, ne privlače me ni djevojčice koje imaju par godina života, a uz to živim u Evropi 21. stoljeća, gdje bi Muhamed imao hidžru sa slobode u ustanovu za mentalno oboljele, kao i ostali poslanici koje ljudi slijede.
- SamoVasGledam
#244 Re: Da li ste pročitali Kuran?
A i realno šta su korisno ti poslanici/proroci korisno doneli ili uradili? Preko svih njih Bog je slao neke reči, učenja, davao im autoritet od kojeg su samo oni imali koristi, pa su ovi prosipali razne mudrosti ili su pokašavali to da učine. Gubljenje vremena.
Zašto Bog nije preko njih otkrio neki izum, uputio nas ka nekom otkriću koje će nam olakšati život? Da nam je otkriveno nešto što smo sami otkrili od nauke i tehnologije bez čega bi nam se život danas činio nezamislivim. E to bi bilo dokaz da je neko zaista poslan od Boga, a ne neki pristrasni zapisi koji govore kako je Isus oživljavao mrtve ili kako je Muhamed prepolovio Mesec i sada ja njima treba da verujem i budem oduševljen.
Jedino što smo dobili je upravo to - hrpa mitova i zakone kako treba postupati sa lopovom, preljubnicom itd. I zašto bih onda ja bio zahvalniji Mojsiju, Isusu i Muhamedu, nego Bil Gejtsu, Stiv Džobu i drugim velikanima modernog doba?
Zašto Bog nije preko njih otkrio neki izum, uputio nas ka nekom otkriću koje će nam olakšati život? Da nam je otkriveno nešto što smo sami otkrili od nauke i tehnologije bez čega bi nam se život danas činio nezamislivim. E to bi bilo dokaz da je neko zaista poslan od Boga, a ne neki pristrasni zapisi koji govore kako je Isus oživljavao mrtve ili kako je Muhamed prepolovio Mesec i sada ja njima treba da verujem i budem oduševljen.
Jedino što smo dobili je upravo to - hrpa mitova i zakone kako treba postupati sa lopovom, preljubnicom itd. I zašto bih onda ja bio zahvalniji Mojsiju, Isusu i Muhamedu, nego Bil Gejtsu, Stiv Džobu i drugim velikanima modernog doba?
- arzuhal
#245 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Ima onaj dio u Rumijevoj, kadasallahu sirrehu, Mesneviji (Da li ste pročitali Mesneviju?) gdje jedne prilike u Mekki do Poslanika, alejhi-selam, dođe Ebu Bekr es-Siddik, radijallahu anhu, pa mu reče, zadivljen, kako nije vidio boljeg čovjeka od njega i uputi mu svakojake riječi pohvale, a Poslanik mu samo odgovori: sadaqte (istinu si rekao).
Pa Ebu Bekr sjedne pored Poslanika, alejhi-salatu we selam, a potom dođe i Ebu Džehl pa uputi svakojake uvrede Poslaniku, nazivajući ga pogrdnim imenima, opisujući ga ovakvim i onakvim, već na što ga je njegov lični ahmakluk uputio da kaže. Poslanik, elfu elfi salatin we elfu elfi selamin alejhi, mu odgovori: sadaqte.
Ebu Bekr upita tad, začuđen, kako to da obojica, i on i Ebu Džehl, mogu biti u pravu kada su o Poslaniku rekli dijametralno različite stvari? Muhammed sin Abdullahov mu tada prosto objasni da je on obojici bio tek ogledalo u kojem su obojica vidjela samo ono s čime su došli, odraz svoje duhovne nutrine i kakvi su, doista, sami po sebi...
Pa Ebu Bekr sjedne pored Poslanika, alejhi-salatu we selam, a potom dođe i Ebu Džehl pa uputi svakojake uvrede Poslaniku, nazivajući ga pogrdnim imenima, opisujući ga ovakvim i onakvim, već na što ga je njegov lični ahmakluk uputio da kaže. Poslanik, elfu elfi salatin we elfu elfi selamin alejhi, mu odgovori: sadaqte.
Ebu Bekr upita tad, začuđen, kako to da obojica, i on i Ebu Džehl, mogu biti u pravu kada su o Poslaniku rekli dijametralno različite stvari? Muhammed sin Abdullahov mu tada prosto objasni da je on obojici bio tek ogledalo u kojem su obojica vidjela samo ono s čime su došli, odraz svoje duhovne nutrine i kakvi su, doista, sami po sebi...
- NK33
#246 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Totalni promasaj, vidi se da nisi prisao ni blizu a kamo li citao.Demiurg wrote:Svako ko pročita Stari zavjet, Novi zavjet i Kur'an, bez problema može uočiti da se radi o sličnoj literaturi...
Muhammed je donio najbolju knjigu i uputu svih vremena, ne moze bolje od toga.SamoVasGledam wrote:A i realno šta su korisno ti poslanici/proroci korisno doneli ili uradili? Preko svih njih Bog je slao neke reči, učenja, davao im autoritet od kojeg su samo oni imali koristi, pa su ovi prosipali razne mudrosti ili su pokašavali to da učine. Gubljenje vremena.
To bi bile sitnice u poredjenju s Kur'anom (uputom za citav zivot). Da je tako kako ti kazes, onda bi Tesla, Edison i ostali svi mogli biti smatrani poslanicima zbog nekih izuma. Nema bas smisla.SamoVasGledam wrote: Zašto Bog nije preko njih otkrio neki izum, uputio nas ka nekom otkriću koje će nam olakšati život? Da nam je otkriveno nešto što smo sami otkrili od nauke i tehnologije bez čega bi nam se život danas činio nezamislivim.
Kao sto sam i pretpostavio, samo si citao, nisi shvatio ni razumio. Kur'an je uputa za citav zivot i vrlo lako je naci uputu i objasnjenje za sve zivotne situacije. Dok zadnja dva koje si spomenuo nude samo po nesto sto nam je olaksalo zivot a ni to nisu otkrili ni uradili sami, nego uvijek su imali od svojih team leadera ponudjeno vise opcija a na njima je samo bilo da odaberu onu koja ce se najbolje prodati.SamoVasGledam wrote: Jedino što smo dobili je upravo to - hrpa mitova i zakone kako treba postupati sa lopovom, preljubnicom itd. I zašto bih onda ja bio zahvalniji Mojsiju, Isusu i Muhamedu, nego Bil Gejtsu, Stiv Džobu i drugim velikanima modernog doba?
- SamoVasGledam
#247 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Koja uputa? Gomila prepisa iz Biblije i drugih tradicija, sa još nekim svojim beskorisnim dodacima, tipa kako je Muhameda stid da kaže gostima da idu kući posle večere i kako njegove žene posle njegove smrti ne mogu da se udaju.NK33 wrote: Muhammed je donio najbolju knjigu i uputu svih vremena, ne moze bolje od toga.
Šta to meni znači? Kakve ja koristi imam od toga? Hoće mi život učiniti boljim, lakšim, zabavnijim? Hoće mi napuniti prazan tanjir na stolu? Samo knjiga za trošenje vremena verskih zaluđenika koji ne znaju šta će sa sobom, vole da žveruju u bajke i mitove i koji se plaše smrti.
Tesla, Edison i ostali zaslužuju da se o njima govore u superlativu. Da nije bilo njih i njima sličnih ti sada ne bi sede za računar i koristio internet pomoću kojeg kupiš u sekundi informacije iz celog sveta i komuniciraš sa celim svetom, već bi sedeo u nekoj brvnari, sa svećom na stolu čitajući Kur'an danonoćno, jer ipak Kur'an je iznad svakog izuma, zar ne?NK33 wrote:To bi bile sitnice u poredjenju s Kur'anom (uputom za citav zivot). Da je tako kako ti kazes, onda bi Tesla, Edison i ostali svi mogli biti smatrani poslanicima zbog nekih izuma. Nema bas smisla.
A da su Tesla i Edison tvrdili da im je njihove izume zapravo otkrio Bog, šta bi ti tu mogao? Oni bi tada imali više prava sebe nazivati poslanicima/prorocima nego bilo koji starovekovni i srednjovekovni pustinjak stočar.
Ako Kur'an ima uputu i objašnjenje za svaku situaciju u životu i ti to znaš, pretpostavljam da sada uživaš na Karibima, na privatnom ostrvu, ogromnoj vili i četiri žene svog života, dok ti robinje trpaju grožđe u usta.NK33 wrote: Kao sto sam i pretpostavio, samo si citao, nisi shvatio ni razumio. Kur'an je uputa za citav zivot i vrlo lako je naci uputu i objasnjenje za sve zivotne situacije. Dok zadnja dva koje si spomenuo nude samo po nesto sto nam je olaksalo zivot a ni to nisu otkrili ni uradili sami, nego uvijek su imali od svojih team leadera ponudjeno vise opcija a na njima je samo bilo da odaberu onu koja ce se najbolje prodati.
Ako je Kur'an predstavlja takvo osvetljenje kako ti želiš da kažeš, zašto onda muslimani predstavljaju najsiromašniji i najneobrazovaniji deo svetskog stanovništva? Zašto muslimani žele da pobegnu iz svoji zemalja gde je Islam zvanična religija i gde je sve podređeno Islamu u nemuslimanske zemlje gde Islam i Kur'an ne igraju nikakvu ulogu?
Last edited by SamoVasGledam on 13/07/2016 22:05, edited 1 time in total.
- SamoVasGledam
#248 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Napisao si već. Daj nešto novo.arzuhal wrote:Ima onaj dio u Rumijevoj, kadasallahu sirrehu, Mesneviji (Da li ste pročitali Mesneviju?) gdje jedne prilike u Mekki do Poslanika, alejhi-selam, dođe Ebu Bekr es-Siddik, radijallahu anhu, pa mu reče, zadivljen, kako nije vidio boljeg čovjeka od njega i uputi mu svakojake riječi pohvale, a Poslanik mu samo odgovori: sadaqte (istinu si rekao).
- aurora313
#249 Re: Da li ste pročitali Kuran?
@SamoVasGledam, pitam se od kuda ti tolika vjera da neki ovdje žele da te shvate, da razmisle o tome što si napisao, i da onda iznesu svoje komentare? Zar stvarno vjeruješ da oni hoće nešto novo da nauče?
Obzirom da u većini slučajeva tvoji oponenti nemaju šireg znanja niti poštovanja prema tvojim stavovima koje si im argumentovano iznio, ja ti se stvarno divim na strpljenju.
Obzirom da u većini slučajeva tvoji oponenti nemaju šireg znanja niti poštovanja prema tvojim stavovima koje si im argumentovano iznio, ja ti se stvarno divim na strpljenju.
- SamoVasGledam
#250 Re: Da li ste pročitali Kuran?
Zašto da ne? I ja sam do pre par godina bio kao i oni. Ako ne i gori. Postepeno sam gubio veru, a što sam je više gubio to sam bio agresivniji prema neistomišljenicima. Valjda zbog straha da bi mogli da mi je i definitivno oduzmu. Onda je došao trenutak kada nisam više mogao sebe da teram da verujem u te nebuloze, a još manje da ih branim. Pa sam ih i batalio, počeo neke stvari da gledam drugačijim očima i sada mi deluju mnogo jasnije i logičnije.
Dakle to jednostavno dođe i ko može da garantuje da neće doći i drugim vernicima koji sada deluju nerazumno i 'neizlečivo'?
Dakle to jednostavno dođe i ko može da garantuje da neće doći i drugim vernicima koji sada deluju nerazumno i 'neizlečivo'?