Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nepass wrote:
Moze 100% prije serijatski nego opstinski.
Mozda moze u vehabijskom dzematu u Dubnici. Pravila IVZ su jasna ... ne mo-Re.
Po zakonu ne moze, ali moze i u sa i u drugim gradovima. Znam ljude koji su se samo serijatski vjencali. Bosanci. Prvi brak.
I ja sam pricao da ne moze.
Moram reci da mi to nema nikakve logike. Imam (hodza) moze imati ozbiljnih problema ukoliko to uradi, jer je on uposlenik IVZ.
A i ti "srecnici" ... ne znam koja im je fajda od tog papira?
Neka budu, niko im ne brani ali ljudi imaju pravo prokomentarisati tu pojavu, tradiciju, kakogod nazvali, i to bez nužno mahalaških nagona. Kao što imaju i pravo promovirati neku drugu tradiciju, sa možda boljim temeljima.
dale cooper wrote:Ovo je zabrinjavajuće i sa jednog drugog aspekta. Pa zar smo mi Bosanci toliko loši da nam žene
radije pristaju da u Arapskim zemljama budu druge ili treće (ili četvrte) supruge nego li nama
prve i jedine. Crnjak.
Nismo loši, naprotiv fizicki, u krevetu... smo bolji od arapa ali smo kokuzi
dale cooper wrote:Ovo je zabrinjavajuće i sa jednog drugog aspekta. Pa zar smo mi Bosanci toliko loši da nam žene
radije pristaju da u Arapskim zemljama budu druge ili treće (ili četvrte) supruge nego li nama
prve i jedine. Crnjak.
čuj vama prve i jedine!?!?! od kad bogati to???
iskreno - ako će me već varati meni iza leđa sa prvom komšinicom ovdje, i pri tome ono malo crkavice dijeliti i joj, onda bolje da znam sigurno da me vara negdje po bijelom svijetu, ali da i meni nadoknadi vrijeme koje neće provesti sa mnom, i da mi ne fali u životu ali baš baš ništa
eluna wrote:
Pa kad su idioti ..... niti jedno od bracnih partnera nema nikakvu pravu zastitu onda ..... I sutra ce neka na forumu kukati kako je "muz" maltretira I tuce a posrane Bosnje od oceva ce joj reci da se nema "dje" vratiti jer se eto udala
Znam momka i djevojku koji su se serijatski uzeli da mogu zivjeti zajedno. Nakon par godina se razisli, nikom nista
Nidje veze
eluna wrote:
Pa kad su idioti ..... niti jedno od bracnih partnera nema nikakvu pravu zastitu onda ..... I sutra ce neka na forumu kukati kako je "muz" maltretira I tuce a posrane Bosnje od oceva ce joj reci da se nema "dje" vratiti jer se eto udala
Znam momka i djevojku koji su se serijatski uzeli da mogu zivjeti zajedno. Nakon par godina se razisli, nikom nista
Nidje veze
bračna stečevina, alimentacija, pizde materine ..... ništa
pa da - to je ono što naša omladina hoće - da se hebe a da im ne uđe
Gojeni H wrote:
Moram reci da mi to nema nikakve logike. Imam (hodza) moze imati ozbiljnih problema ukoliko to uradi, jer je on uposlenik IVZ.
A i ti "srecnici" ... ne znam koja im je fajda od tog papira?
IZ je nepotizam iz udzbenika, Boga pitaj na sta sve zmire.
Sad kad kontam da bi se serijatski vjencao treba ti potvrda iz opstine da ces se vjencati. A na opstinsko se nikako ne pojavis?!
Prosle godine bio na dvije svadbe gdje je u petak bilo serijatsko u sub opstinsko vjencanje.
A vec u prethodnom postu rekoh da znam ljude koji su se samo serijatski vjencali.
Nije mi jasan naziv teme koja generalizuje stvar, ispada ovdje se dešavaju udaje žena epidemioloških razmjera za arapske ljigavce, međutim u tekstu se navodi ispovijest jedne takve, koja je po principu rekla-kazala rekla da ima još takvih slučajeva.
Molim administraciju da temu preimenuje u "Jedna Bosanska postala 2 ili 3 supruga Arapu" ili slično. A i da je istina, izvor je nepouzdan, tako da je besmisleno raspravljati o tome.
Ovo je legalizovanje kurvaluka i nema nista sa seriatom.........ove koje to rade i same znaju da od tog vjencanja nema nista...ali se nadaju da ce ih raja manje pljuvati
eluna wrote:
Nidje veze
bračna stečevina, alimentacija, pizde materine ..... ništa
pa da - to je ono što naša omladina hoće - da se hebe a da im ne uđe
Jesam li na temi "slicica dana" vidio sliku oglasa "ozenjen, dvoje djece. Ne mogu se razvesti zbog djece trazim srodnu dusu ali da se serijatski vjencamo da be bude grijeh" otprilike ide tako. Kontam da je zajebancija
Uglavnom da se prcimo ali ne idemo u dzehenem
studiorum_tuzlaensis wrote:Nije mi jasan naziv teme koja generalizuje stvar, ispada ovdje se dešavaju udaje žena epidemioloških razmjera za arapske ljigavce, međutim u tekstu se navodi ispovijest jedne takve, koja je po principu rekla-kazala rekla da ima još takvih slučajeva.
Molim administraciju da temu preimenuje u "Jedna Bosanska postala 2 ili 3 supruga Arapu" ili slično. A i da je istina, izvor je nepouzdan, tako da je besmisleno raspravljati o tome.
doduše - ima onih koje hidžab nose samo zbog 500 KM mjesečno
prve i jedine. Crnjak.
čuj vama prve i jedine!?!?! od kad bogati to???
iskreno - ako će me već varati meni iza leđa sa prvom komšinicom ovdje, i pri tome ono malo crkavice dijeliti i joj, onda bolje da znam sigurno da me vara negdje po bijelom svijetu, ali da i meni nadoknadi vrijeme koje neće provesti sa mnom, i da mi ne fali u životu ali baš baš ništa
studiorum_tuzlaensis wrote:Nije mi jasan naziv teme koja generalizuje stvar, ispada ovdje se dešavaju udaje žena epidemioloških razmjera za arapske ljigavce, međutim u tekstu se navodi ispovijest jedne takve, koja je po principu rekla-kazala rekla da ima još takvih slučajeva.
doduše - ima onih koje hidžab nose samo zbog 500 KM mjesečno
Jednom sam 'zaglavio' sa jednom sa hidžabom , Bosanka sa dna kace, žena amazonka prava. Nisam potezao raspravu o tome šta će joj hidžab i ko je natjerao, a kako sam je upoznao ne pitaj. Uglavnom, sljuštili smo flašu kruškovca i onda se prepustili sebi.
kritichar wrote:...a ove što legalizuju zajednicu, pred cijelim svijetom...
Sorry, ali iz uvodnog posta i stava Islamske vjerske zajednice je jasno da ovi brakovi nisu legalni. Šerijatski brak ima uzuse pod kojim se sklapa, mora biti javan i zakonski priznat, a kako kod nas nije na snazi šerijatski zakon, već zapadni pravni sistem, to ni ovaj brak (bez sklopljenog civilnog) nije legalan.
Znam da je kod nas zastupljena praksa da neki hodža vjenča muškarca i ženu šerijatski, bez papira, ali to se uvijek odvija u polu-ilegali i nema javni karakter.
U BiH se ne mora prvo vjencati u opstini,a potom u dzamiji! Mozda mnoge zene,koje se udaju za Arape,mogu uraditili legalno,jer im je to jedan brak,iako je Arapu vjerovtno druga,treac ili cetvrta supruga. Arap je osoba koja je preksila zaon. Bosanka je upotrjebila "rupu u zakonu" .
Ovakvih brakova ima sirom svijeta ,nista neobicno i nije novost.
Da bi se prijavilo sklapanje šerijatskog braka u IZ u BiH, nužno je donijeti potvrdu iz nadležne općine o zakazanom civilnom vjenčanju. Moguće je da se šerijatsko vjenčanje održi prije civilnog (dan-dva prije), ali ne možeš dobiti vjenčani list - dokaz o sklopljenom šerijatskom braku, dok se ne doneseš vjenčani list iz općine (sa civilnog vjenčanja). S tim da IZ preferira da se šerijatsko vjenčanje održi nakon civilnog.
Nepass wrote:
Po zakonu ne moze, ali moze i u sa i u drugim gradovima. Znam ljude koji su se samo serijatski vjencali. Bosanci. Prvi brak.
i hamo sibicar im dao priznanicu da su clanovi mense, a subha iz trafike diplome sa oksforda, sve da doktoratom
Juni wrote:IZ se malčice pravi Englez po ovom pitanju. Raja masovno sklapa prvo serijatski brak, pa onda u opstini. Čak na sajtovima nekih opstina stoji možete izabrati koji ćete brak sklopiti prvi.Dok u P orodicnom zakonu stoji nešto sasvim drugo tj isključivo prvo svjetovni, pa vjerski brak.
Tipični oni mi, puna usta DRŽAVE Bosne i Hercegovine, ali ne postuj zakona iste!Ako postoji interes da vjerski brak ima direktno važenje, bujrum ima dosta takvih zemalja(mislim da je u USA tako), a ne vako totalni haos i što je najsmjesnije niko ne postavlja pitanje ni od ovih TZV građanskih stranaka.
Zasto da se benda IZ uopste? Kakvu ona funkciju ima u BiH?
Ne pravi se sad ti Englez. IZ masovno vjencava ljude bez vjenčanih listova ergo ne benda zakone ove države. Na sajtovima pojedinih opstina stoji da je to svejedno tj dezinformisu se gradjani koje je legalna procedura ergo pušu u istu tikvu sa IZ.
Dje je, bolan sve to skupa normalno i onda ti još postavlja s pitanja ko benda IZ.
Zona sumraka!
Ovo je neistina. Ne možeš ni prijaviti sklapanje šerijatskog braka a da ne doneseš potvrdu iz općine o zakazanom civilnom vjenčanju. Datumski se šerijatsko vjenčanje može održati koji dan prije civilnog, ali nećeš dobiti vjenčani list iz IZ, dok ne doneseš vjenčani list iz općine.
Ako neki imam (iz neke zabiti) vjenčava ljude šerijatski bez dokaza o obavljenom ili zakazanom civilnom vjenčanju, on to radi na svoju ruku, bez dozvole i znanja IZ-a. A nećemo postupke pojedinca uzimati kao pravilo.
Euridika wrote:
Ovo je neistina. Ne možeš ni prijaviti sklapanje šerijatskog braka a da ne doneseš potvrdu iz općine o zakazanom civilnom vjenčanju. Datumski se šerijatsko vjenčanje može održati koji dan prije civilnog, ali nećeš dobiti vjenčani list iz IZ, dok ne doneseš vjenčani list iz općine.
Ako neki imam (iz neke zabiti) vjenčava ljude šerijatski bez dokaza o obavljenom ili zakazanom civilnom vjenčanju, on to radi na svoju ruku, bez dozvole i znanja IZ-a. A nećemo postupke pojedinca uzimati kao pravilo.
osim ako IZ ne sankcioniše pojedince, te tako svima stavi do znanja da pravila moraju da se poštuju i da ono što pojedinci rade nije u skladu sa šerijatskim pravom. Dokle god IZ okreće glavu od ove pojave, ona takvu pojavu podržava.
Vremenom će svaka šuša obavljati šerijstka vjenčanja, a arapi će kod nas "legalno" i sa božijim oprostom kupovati kurve za malo više novca nego što naplaćuju one pod mostom na lašvi, a za malo manje novca koji bi morali da izdvoje u kakvom hotelu u arabiji ili u Londonu.
Nepass wrote:
Znam i ja takvih parova. Nijedan nema vjenčani list iz IVZ. Kad ih pitam kako ih je hodža pristao vjenčati, odgovore - preko štele, poznanika i sl. došli do imama koji im je u kući, pred dva svjedoka, održao ceremoniju sklapanja braka. Znači ilegalno.
sinuhe wrote:Vjerovatno suplja prica. Ali Bosnjaci su bili u izolaciji od tog dijela svijeta preko 100 godina pa se veze tek obnavljaju a mnogima je to cudno.
kojeg dijela svijeta? arapskih zemalja? pa jarane haman 50% studenata na medicini u Sarajevu prije rata su bili arapi. raja se družila. ali to nisu bili ovi zakrabuljeni arapi. nego normalna raja, obrazovana. kao što meni kaže arap prošle godine, čovjek iz Bagdada, vjernik, musliman, kaže šta je ovo po sarajevu, nindže, ovo nije slika islama, ovo mene vrijeđa ko muslimana, islam nije ovo
Euridika wrote:
osim ako IZ ne sankcioniše pojedince, te tako svima stavi do znanja da pravila moraju da se poštuju i da ono što pojedinci rade nije u skladu sa šerijatskim pravom. Dokle god IZ okreće glavu od ove pojave, ona takvu pojavu podržava.
Vremenom će svaka šuša obavljati šerijstka vjenčanja, a arapi će kod nas "legalno" i sa božijim oprostom kupovati kurve za malo više novca nego što naplaćuju one pod mostom na lašvi, a za malo manje novca koji bi morali da izdvoje u kakvom hotelu u arabiji ili u Londonu.
Sankcioniše IVZ, kad im se prijave konkretna imena. E tu dolazimo do problema - neće niko da prijavi...
sinuhe wrote:Vjerovatno suplja prica. Ali Bosnjaci su bili u izolaciji od tog dijela svijeta preko 100 godina pa se veze tek obnavljaju a mnogima je to cudno.
kojeg dijela svijeta? arapskih zemalja? pa jarane haman 50% studenata na medicini u Sarajevu prije rata su bili arapi. raja se družila. ali to nisu bili ovi zakrabuljeni arapi. nego normalna raja, obrazovana. kao što meni kaže arap prošle godine, čovjek iz Bagdada, vjernik, musliman, kaže šta je ovo po sarajevu, nindže, ovo nije slika islama, ovo mene vrijeđa ko muslimana, islam nije ovo
Znam za nesvrstane i studente iz tih zemalja i ima nasih zena po Indijama, Arabijama jos iz tog vremena ali danas je drugi nivo kao sto si i sam napisao.
Znam za nesvrstane i studente iz tih zemalja i ima nasih zena po Indijama, Arabijama jos iz tog vremena ali danas je drugi nivo kao sto si i sam napisao.
ja sam bio prilično neodređen prije nego sam sjeo sa arapom koji mi je dao drugu perspektivu ovih u crinini koji nam se motaju po zemlji
samo da prevedem za ove sto citaju. normalan musliman je za ovakve, onaj koji bludnici, konzumira alkohol, a nije mu stran ni joint (droga).
osjecam se obaveznim da pojasnim, sta se krije iza postova ovakvih i njemu slicnih.