Reintegrirana područja grada Sarajeva

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#226 Re: Reintegrirana područja grada Sarajeva

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 27/08/2024 22:27 Poštovanje,
da li neko od vas ovdje zna za neku knjigu koja se bavi "Srpskim Sarajevom" u periodu 92-95, pa makar bila i sa druge strane? Stvarno me interesuje, koji su bili sa druge strane ključni akteri na "Srpskoj" Ilidži, u Ilijašu, Vogošći i tkd, a možda i šta je bilo od tih ljudi kasnije kada je ta teritorija reintegrisana. Pretpostavljam da je veliki broj njih samo nastavaju na visokim pozicijama negdje drugo, i to ne samo u I. Sarajevu.
Kad sam bio hodza od Damira Ovcine
Procitaj i upise O'zonea na temi grbavica vraca i kovacici pod okupacijom...prvih 30tak stranica te teme su strasne
DebelinJoe

#227 Re: Reintegrirana područja grada Sarajeva

Post by DebelinJoe »

da li neko od vas ovdje zna za neku knjigu koja se bavi "Srpskim Sarajevom" u periodu 92-95, pa makar bila i sa druge strane? Stvarno me interesuje, koji su bili sa druge strane ključni akteri na "Srpskoj" Ilidži, u Ilijašu, Vogošći i tkd, a možda i šta je bilo od tih ljudi kasnije kada je ta teritorija reintegrisana. Pretpostavljam da je veliki broj njih samo nastavaju na visokim pozicijama negdje drugo, i to ne samo u I. Sarajevu.

https://www.svetknjige.net/knjiga/lazi- ... m-ratistu/
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#228 Re: Reintegrirana područja grada Sarajeva

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 28/08/2024 19:49
Kad sam bio hodza od Damira Ovcine
Procitaj i upise O'zonea na temi grbavica vraca i kovacici pod okupacijom...prvih 30tak stranica te teme su strasne
Hvala ti na preporuci, informisao sam se o knjizi i stavio sam je na svoju listu.

Mada, nekako mi je najinteresantnije naći informacije o drugim dijelovima Sarajeva i njegove okoline, stvarno bi dosta dao za nešto o Ilidži u periodu 92-95. Nekako mi je strašno zanimljivo da je iza naših kuća išla prva linija, da je naselje trebalo nositi ime Zoranovo i tkd.

Roditelji mi nisu odavde, a ujedno sam jako vezan za ovaj prostor i želio bi više saznati o njemu.
karanana

#229 Re: Reintegrirana područja grada Sarajeva

Post by karanana »

https://nevendjenadija.wordpress.com/wp ... d19b-1.pdf

nije bas knjiga ali je dnevnik. onako....ne znam je li bas sve tacno, ali eto...spominje i borbe na otesu i pogibiju borovine po kojem je otes promijenio ime u zoranovo....i ne znam kakav si s cirilicom

kad sam bio hodza je knjiga 10/10, ali je u sustini ipak fikcija. iza toga se kriju lica koja mozemo prepoznati ako bas znamo dobro istoriju ili ako malo googlamo, ali u toj knjizi pisac ne otkriva niti jedno ime direktno.
Post Reply