Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
mirzaaa33

#226 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

patriot_1 wrote: Neznam zašto si ti toliko protiv citiranja?Pa bolje je pročitati jednu rečenicu od nekog pametnog čovjeka nego cjelu knjigu od nekog bezveznjakovića!Glupo je reći:"Pusti mišljenje drugih,de ti meni svoje znanje pokaži" kad i ono što mi znamo,nije naše.Naučili smo od drugih.Koji su to spoznali prije nas.
Kao prvo,evolucija je hipoteza,to valjda znaš.Nikakva naučno dokazana činjenica.I ako je evolucija stvarnost,na koji način ona dokazuje Božje nepostojanje?"I stvori Bog" piše ali ne piše dali je to stvorio u hipu ili je to bio dugotrajan proces.Piše"Jedan dan stvori ovo,drugi dan ono" ali što je za pisca tadašnjeg doba bio dan?24 sata ili neki dugi vremenski period.Ja sam bliže uvjerenju da je Bog stvarao"na brzake" a ne milenijama ali ne držim se toga kao pijan plota.Ako je svemoguć(a je) mogao je reći samo i nešto ili netko nastane.No ako je jedina mogućnost nastanka dugi period,
onda je tako sve nastalo.Ako crkva tvrdi ovo ili ono,mene to ne obavezuje,imam pravo misliti svojom glavom.Pa koliko znam,i Papa nije isključio mogućnost evolucijskog nastanka ali tvrdi da je iza toga Bog.
Zbilja,vama treba puno veća vjera nego nama,da je svemir nastao sam od sebe i čovjek od "juhe".Kreacija sama po sebi ukazuje na kreatora.
Uostalom,C. Darwin nije bio ateist nego vjernik,svećenikov sin.A i Jean-Baptiste Lamarck je bio Isusovac.Jedno je učenje usavršavanja (evolucije) koje je u 18. stoljeću predočio Lamarck a koje je u 19. stoljeću dodatno obrazložio Darwin i tako ojačao ovu teoriju.

Sam Darwin, jedan od osnivača ove teorije, u jednom pismu drugom naučniku kaže:

“Ja, koji sam osnivač ove teorije, vje­rujem u Boga.”
Teorija evolucije nije hipoteza, samo ime ti kaže. To je naučna teorija kao i sve druge naučne teorije. Imaš i teoriju gravitacije i zakone gravitacije s tim da se teorija koristi za jedne a zakoni za druge stvari. Ne postoji zakon evolucije jer se nema u čemu primjeniti a i niko ne može tvrditi da je 100 kako teorija tvrdi, samo na osnovu svega što možemo zapaziti najbolje objašnjava razvoj života i vrsta.
Evolucija i Bog mogu biti kompatibilni ali bukvalno shvaćanje Biblije i drugih objava nisu kompatibilni sa njom. Nebukvalno, proizvoljno shvaćanje istih knjiga može biti kompatibilno sa njom ali sa takvim shvaćanjem možeš napraviti da bude kompatibilno sa svime.
SamoVasGledam

#227 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

mousstapha wrote:
SamoVasGledam wrote:Ma Bog je iznad svake nauke i logike. Evo dokaz ovaj slepi čovek u Meki progledao Božijom intervencijom!
https://www.youtube.com/watch?v=r-cNqsQ2oO8
Dobar. :D

Covjek ima sat na ruci. Koji ce mu kurac, ako je do tada bio slijep? :lol:

http://www.albawaba.com/loop/blind-man- ... as-he-caug
Da :D

Upravo zbog toga sam i stavio. A na internetu već počele hvale na račun Boga. Odličan primer kako su vernici zaslepljeni svojom verom, pa ne vide očigledno.
SamoVasGledam

#228 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrčak -

Mitologija znači da je nešto izmišljeno, ali ko kaže da ovo u šta ti veruješ isto nije mitologija? Postoje mitologije koje su realnije od tih abrahamovskih učenja. Čak i na Wikipediji imaš stranicu pod nazivom 'Abrahamovska mitologija'.
https://en.wikipedia.org/wiki/Category: ... _mythology

Recimo priča o stvaranju prvog čoveka i prve žene je tipična mitološka priča. A recimo isto tako ne postoji nikakav dokaz da su Jevreji robovali pod Egipćanima, da je Egipat bio žrtva nekakvih masovnih pošasti i slično.

Ti meni pričaš o islamskom učenju, a ja tebi o onome što istorija kaže. Svako će tvrditi da je njegova religija najbolja i najstarija. Nisi ti ni prvi, ni poslednji, ali gledajmo kroz činjenice.

Čak i biblijski bog El je politeističkog porekla, jer je bio samo jedan od mnogih hananskih bogova i imao je ženu i decu. Čak i dan danas u Bibliji postoje obrisi tog politeizma koje kasniji autori biblijskih tekstova pokušavaju da ospore tvrdeći da je Bog samo jedan.

A ako je kuranski Bog isti kao onaj iz Biblije, onda je i kuranski Bog politeističkog porekla.
Pandakonda

#229 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Pandakonda »

patriot_1 wrote:
Dope_Man wrote:Patrioto, ti opet citiras a nista ne govoris. Ima li koja originalna misao u tvojoj glavi ili za bas sve moras citirati. pa i kad citiras bilo bi dobro da to nesto znaci, ali stavljas citat koji samo kaze ''ma nema bolan konflikta, dze ce biti'', a niti jednog argumenta zasto nema kad sam ti ja lijepo ukazao na situacije u kojima mora biti konflikta. I to izvlacenje ''ako je i tacna evolucija, bog ju je pokrenuo'' pokazuje fleksibilnost uma kad zeli zadrzati postojece vjerovanje. NE MOZES po abrahamskoj religiji nikako prihvatiti evoluciju ako one tvrde, a tvrde, da je covjek stvoren u jednom trenutku i to bas ovakav kakav jeste. Dakle po tom pitannu, i nekim drugima, nema slobode da se seces malo po nauci, malo po vjeri, vec jedno potpuno iskljucuje drugo.
Neznam zašto si ti toliko protiv citiranja?Pa bolje je pročitati jednu rečenicu od nekog pametnog čovjeka nego cjelu knjigu od nekog bezveznjakovića!Glupo je reći:"Pusti mišljenje drugih,de ti meni svoje znanje pokaži" kad i ono što mi znamo,nije naše.Naučili smo od drugih.Koji su to spoznali prije nas.
Kao prvo,evolucija je hipoteza,to valjda znaš.Nikakva naučno dokazana činjenica.I ako je evolucija stvarnost,na koji način ona dokazuje Božje nepostojanje?"I stvori Bog" piše ali ne piše dali je to stvorio u hipu ili je to bio dugotrajan proces.Piše"Jedan dan stvori ovo,drugi dan ono" ali što je za pisca tadašnjeg doba bio dan?24 sata ili neki dugi vremenski period.Ja sam bliže uvjerenju da je Bog stvarao"na brzake" a ne milenijama ali ne držim se toga kao pijan plota.Ako je svemoguć(a je) mogao je reći samo i nešto ili netko nastane.No ako je jedina mogućnost nastanka dugi period,
onda je tako sve nastalo.Ako crkva tvrdi ovo ili ono,mene to ne obavezuje,imam pravo misliti svojom glavom.Pa koliko znam,i Papa nije isključio mogućnost evolucijskog nastanka ali tvrdi da je iza toga Bog.
Zbilja,vama treba puno veća vjera nego nama,da je svemir nastao sam od sebe i čovjek od "juhe".Kreacija sama po sebi ukazuje na kreatora.
Uostalom,C. Darwin nije bio ateist nego vjernik,svećenikov sin.A i Jean-Baptiste Lamarck je bio Isusovac.Jedno je učenje usavršavanja (evolucije) koje je u 18. stoljeću predočio Lamarck a koje je u 19. stoljeću dodatno obrazložio Darwin i tako ojačao ovu teoriju.

Ovdje većina vjernika pravi grešku isto kao kad kažu da je Einstain bio vjernik, oni nisu vjerovali u boga u kakvog veća vjernika vjeruje (čovjeka koji sjedi na oblacima i prati šta ljudi rade itd.) On je vjerovao da se je "bog" ustvari priroda ili ti neki zakoni prirode, ili neka sila koja "održava" sklad. Evo i Darwinov citat:
I have never been an atheist in the sense of denying the existence of a God. – I think that generally ... an agnostic would be the most correct description of my state of mind
Smrcak15

#230 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Smrčak -

Mitologija znači da je nešto izmišljeno, ali ko kaže da ovo u šta ti veruješ isto nije mitologija? Postoje mitologije koje su realnije od tih abrahamovskih učenja. Čak i na Wikipediji imaš stranicu pod nazivom 'Abrahamovska mitologija'.

Recimo priča o stvaranju prvog čoveka i prve žene je tipična mitološka priča. A recimo isto tako ne postoji nikakav dokaz da su Jevreji robovali pod Egipćanima, da je Egipat bio žrtva nekakvih masovnih pošasti i slično.

Ti meni pričaš o islamskom učenju, a ja tebi o onome što istorija kaže. Svako će tvrditi da je njegova religija najbolja i najstarija. Nisi ti ni prvi, ni poslednji, ali gledajmo kroz činjenice.

Čak i biblijski bog El je politeističkog porekla, jer je bio samo jedan od mnogih hananskih bogova i imao je ženu i decu. Čak i dan danas u Bibliji postoje obrisi tog politeizma koje kasniji autori biblijskih tekstova pokušavaju da ospore tvrdeći da je Bog samo jedan.

A ako je kuranski Bog isti kao onaj iz Biblije, onda je i kuranski Bog politeističkog porekla.
ali ko kaže da ovo u šta ti veruješ isto nije mitologija?
zato sto imam kolike tolike dokaze za to
Postoje mitologije koje su realnije od tih abrahamovskih učenja. Čak i na Wikipediji imaš stranicu pod nazivom 'Abrahamovska mitologija'.
kakva abrahamska mitologija, objasni sta je to tacno mitolosko ucenje u islamskom ucenju o Abrahamu/Ibrahimu?

Na osnovu cega ti znas da je to mitoloska prica?

to sto nemas ostembiljan papir sa svjedocanstvom iz tog vremena ili???
kazes istorija,

ako se nesto desilo u historiji, a to nema zapisano nigdje, hocemo li reci da se to nikad nije desilo samo zato sto mozda nema manuscript iz tog vremena?
uopste nisi upucen u ove stvari, prvo Biblija je iskrivljena knjiga, to tce ti i biblija sama potvrditi, Allah kaze u Kuranu je da iskrivljena, mozemo naci dokaze na svakom koraku o njezinoj iskrivljenosti.

I onda ces ti na osnovu iskrivljene knjige da sudis islamu i Allahu??? ima li to smisla
A ako je kuranski Bog isti kao onaj iz Biblije, onda je i kuranski Bog politeističkog porekla
da to je isti Bog, samo sto ti nekontas neke stavri, a to je da na osnovu iskrivljene knjige donosis zakljucke, to nije logicno.

zamisli se djeca se poigraju sa dokumentom drzavnog ustava, prepravljaju dokument na kompijuteru, i onda ti na osnovu tog iskrivljenog dokumenta sudis drzavi i drzavnim organima, i govoris im vidite sta vi imate u ustavu, uopste nisi svjestan da su neke kabadahije poigrale se sa njim sprdajuci se i iskrivljujuci ga. eto na kom si nivou.

Stvarii se moraju postaviti na svoje mjesto pa tek onda donositi sud o stvarima.

Kuran je dosao da prepravi greske i iskrivljenja iz Biblije o Bogu i boziji poslanicima
pojasnjenje na videu o tome
mirzaaa33

#231 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Način na koji ti zaključuješ je najblaže rečeno :-)
Smrcak15

#232 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote:Način na koji ti zaključuješ je najblaže rečeno :-)
ja ako nesto kazem, ne kazem 100% nego cekam da vidim hoce li ko pitat sta detaljno pa da ulazim detaljno o tome a ne da odmah u pcetku detaljisem stvari i smaram narod a mozda ih neinteresuje to.

zakljucujem stvari na osnovu dokaza a ne na osnovu rekla kazala.
Pandakonda

#233 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Pandakonda »

Smrcak15 wrote:
Pandakonda wrote:Pa odakle je i taj jedan bog došao ? (prateći logiku ljudi koji govore da sve mora imat svog stvoritelja)
nije dosao ni odakle oduvijek je prisutan, jer to je bozanska osobina da je oduvijek, jer da nije oduvijek nebi bio Bog. kad bi imao svog stvoritelja onda nebi bio Bog nego bi bio Bog onaj koji ga je stvorio.

Bog je primodialni uzrok svega, a njega nista nije uzrokovalo, a da ga je nesto urokovalo onda nebi bio Bog.

znaci sve stvoreno ima svog stvoritelja, ali Bog nije stvoren i nema stvoritelja i nema pocetka.
Pa ne možeš samo tako razbijat šablon, ako sve ima svog stvoritelja onda to mora važit i za boga. I kad govoriš oduvijek ne znam o kojem periodu govoriš, od kad znamo za ovaj naš univerzum ili ?
mirzaaa33

#234 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Pa ustvari ti zaključuješ na osnovu rekla-kazala argumenata a ne nikakvim dokazima. Ti ćeš biti uvjeren da si u pravu ma šta ti ko govorio, upetljan si u zatvoreni krug u kojem istinitost nečega potvrđuješ riječima "tako piše ovdje i stoga mora biti istina".

Što ti neko reče postoje mitovi u okviru religija. Mit je i Adam i Eva i jabuka i zmija. Mit je napravljen i oko potopa neovisno oko toga je li se nekad desio ili ne, vjerovatno jest ali opet je mit.
Mitova u religijama ima i prihvati to, zapravo većina stvari su mitovi slični onim grčkim, sumerskim i drugim.
SamoVasGledam

#235 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote: zato sto imam kolike tolike dokaze za to

Ta tvoja 'naučna čuda' koja ovde zagovaraš uopšte ne znače da su Kur'an i Islam zaštićeni od mitoloških i legendarnih uticaja. Ja ti mogu navesti masu stvari iz Kur'ana koja su dokazano mitovi i legende koje su nastale još pre Kur'ana.
Smrcak15 wrote:kakva abrahamska mitologija, objasni sta je to tacno mitolosko ucenje u islamskom ucenju o Abrahamu/Ibrahimu?
Ne kapiraš. Ne naziva mitologija po Abrahamu jer je on mitološka ličnost (iako jeste), već zato što se on smatra začetnikom tih religija i zaveta. U Bibliji se ponavlja terrmin 'Bog Abrahamov' u Islamu 'Ibrahimova vera'. Zbog toga i postoji naziv Abrahamovska mitologija.
Smrcak15 wrote:Na osnovu cega ti znas da je to mitoloska prica?

to sto nemas ostembiljan papir sa svjedocanstvom iz tog vremena ili???
A na osnovu čega ti znaš da se sve to dogodilo? Jednostavno to su preveliki i prevažni događaji da bi ostali nezabeleženi. Navedi mi koji to egiptolozi potvrđuju te biblijske/kuranske priče i na osnovu čega.
Smrcak15 wrote:ako se nesto desilo u historiji, a to nema zapisano nigdje, hocemo li reci da se to nikad nije desilo samo zato sto mozda nema manuscript iz tog vremena?
A na osnovu čega ćeš ti zaključiti da se to nešto dogodilo? Ja mogu da kažem da za tako nešto nema dokaza, a ti ćeš reći 'E pa piše u Kur'anu'. Pa šta? I u hindu spisima piše da se dogodilo sve i svašta, pa to niko ne uzima za ozbiljno.
Smrcak15 wrote:uopste nisi upucen u ove stvari, prvo Biblija je iskrivljena knjiga, to tce ti i biblija sama potvrditi, Allah kaze u Kuranu je da iskrivljena, mozemo naci dokaze na svakom koraku o njezinoj iskrivljenosti.

I onda ces ti na osnovu iskrivljene knjige da sudis islamu i Allahu??? ima li to smisla
Naravno da ću da sudim, jer većina Kur'ana je zapravo kopija Biblije sa nešto izmenjenim pričama. Ali opet si promašio poentu prijatelju. Ja ovde stavljam akcenat na to da neki biblijski stihovi potvrđuju istorijske činjenice o tome kako je nastao monoteizam kod Jevreja. I zato ću uvek dati prednost Bibliji nego Kur'anu, jer je Biblija bliža vremenu o kojem govori i jer se u njoj jasno vidi ta evolucija religije kod Jevreja.

I to itekako ima uticaja na Islam, jer je to isti bog. Bog koji je nekada bio jedan od mnogih, a postepeno postajao jedini.

I koliko ja znam u Kur'anu ne piše da je Biblija izmenjena, već da se krije šta u njoj piše i da se krive tumačenja njenih stihova. zapravo Kur'an više puta govori kako hrišćani treba da se drže Indžila, odnosno Jevreji Tevrata.
Smrcak15 wrote:zamisli se djeca se poigraju sa dokumentom drzavnog ustava, prepravljaju dokument na kompijuteru, i onda ti na osnovu tog iskrivljenog dokumenta sudis drzavi i drzavnim organima, i govoris im vidite sta vi imate u ustavu, uopste nisi svjestan da su neke kabadahije poigrale se sa njim sprdajuci se i iskrivljujuci ga. eto na kom si nivou.
Poređenje ti je smešno. Opet ti ponavljam da Biblija savršeno oslikava ono što istorija uči, jer Jevreji pre nego što su postali monoteisti su bili politeisti. I to je činjenica, a to što se Kur'an od početka do kraja drži ideje monoteizma, uopšte ne znači da to mora biti istina, niti briše ono što se zapravo događalo u prošlosti.

Već sam ti rekao više puta i ponoviću - tvoj problem je što si mnogo pristrasan i slep. Sve posmatraš samo iz jednog ugla, a to je - Islam je jedina istina, bez mane, a sve ostalo je laž, iskrivljeno, nevažno itd. I zbog te tvoje slepoće ja sad moram da ti crtam neke stvari da bi ti shvatio šta želim da ti kažem. A dok god se budeš tako ponašao ljudi će nažalost nastaviti da ti ismevaju kao i do sada. Pokušaj malo neutralniji da budeš iako si vernik. Pokušaj stvari da posmatraš iz drugačijih uglova, možda ti se javi nešto što do sada nije. Nemoj biti baš toliko zadrt.

I što se tiče ovog Noumana Khana... Zanimljivo ovo nije prvi put da čujem kako se hvali da je rasplakao nekog rabina. Problem je što taj lik uvek snima svoje govore, gostovanja, predavanja... ima čovek novac i uticajne ljude oko sebe. Ali ipak iz nekog razloga nije uspeo da snimi rabina kojeg je rasplakao, pa eto moramo da mu verujemo na reč.
SamoVasGledam

#236 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrčak evo jedan izazov za tebe. Pokušaću da dokažem da Bog nije svemoguć. Ako uspem ti prestaješ da veruješ u Boga, a ako ne uspem ja ću početi da verujem u Boga.

Može?
Edouard

#237 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Edouard »

mirzaaa33 wrote:
patriot_1 wrote: Neznam zašto si ti toliko protiv citiranja?Pa bolje je pročitati jednu rečenicu od nekog pametnog čovjeka nego cjelu knjigu od nekog bezveznjakovića!Glupo je reći:"Pusti mišljenje drugih,de ti meni svoje znanje pokaži" kad i ono što mi znamo,nije naše.Naučili smo od drugih.Koji su to spoznali prije nas.

Teorija evolucije nije hipoteza, samo ime ti kaže. To je naučna teorija kao i sve druge naučne teorije. Imaš i teoriju gravitacije i zakone gravitacije s tim da se teorija koristi za jedne a zakoni za druge stvari. Ne postoji zakon evolucije jer se nema u čemu primjeniti a i niko ne može tvrditi da je 100 kako teorija tvrdi, samo na osnovu svega što možemo zapaziti najbolje objašnjava razvoj života i vrsta.
Evolucija i Bog mogu biti kompatibilni ali bukvalno shvaćanje Biblije i drugih objava nisu kompatibilni sa njom. Nebukvalno, proizvoljno shvaćanje istih knjiga može biti kompatibilno sa njom ali sa takvim shvaćanjem možeš napraviti da bude kompatibilno sa svime.

Osnovni cilj svake teorije je opisati i objasniti neki fenomen te predvidjeti buduće.
Ne bih ulazio u to što i kako sve opisuje i objašnjava, ali bi bilo zanimljivo saznati što to predviđa teorija evolucije.
mirzaaa33

#238 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Teorija evolucije predviđa da će se život odnosno vrste mijenjati u skladu sa okolnostima. :izet: :D
Edouard

#239 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Edouard »

mirzaaa33 wrote:Teorija evolucije predviđa da će se život odnosno vrste mijenjati u skladu sa okolnostima. :izet: :D
Moram priznati da je ovo predviđanje genijalno.
A to predviđanje opet znači da će se i okolnosti mijenjati u skladu s okolnostima.
Smrcak15

#240 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:Smrčak evo jedan izazov za tebe. Pokušaću da dokažem da Bog nije svemoguć. Ako uspem ti prestaješ da veruješ u Boga, a ako ne uspem ja ću početi da verujem u Boga.

Može?
da cujem :D
Smrcak15

#241 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Pandakonda wrote:
Smrcak15 wrote:
Pandakonda wrote:Pa odakle je i taj jedan bog došao ? (prateći logiku ljudi koji govore da sve mora imat svog stvoritelja)
nije dosao ni odakle oduvijek je prisutan, jer to je bozanska osobina da je oduvijek, jer da nije oduvijek nebi bio Bog. kad bi imao svog stvoritelja onda nebi bio Bog nego bi bio Bog onaj koji ga je stvorio.

Bog je primodialni uzrok svega, a njega nista nije uzrokovalo, a da ga je nesto urokovalo onda nebi bio Bog.

znaci sve stvoreno ima svog stvoritelja, ali Bog nije stvoren i nema stvoritelja i nema pocetka.
Pa ne možeš samo tako razbijat šablon, ako sve ima svog stvoritelja onda to mora važit i za boga. I kad govoriš oduvijek ne znam o kojem periodu govoriš, od kad znamo za ovaj naš univerzum ili ?
ko kaze da mora? jeli samo zato sto sve ostalo materijalno je stvoreno pa zato mora i Bog?

Jer evo recimo da je onako kako ti kazes, onda ako Bog ima pcoetak, sta je njega uzrokovao, onda imamo problem sa regresijom prijasnjih dogadjaja, ako ga je veci Bog stvorio, ko je onda stvorio tog veceg Boga, onda bi mogli se pitati cijelo vrijeme unazad ko je stvorio koga, problem za problemom.

Bog kaze nije rodjen/stvoren, mi prihvatamo to jer to je osobina samo Bozija da nema pocetka, jer da ima pocetak nebi bio BOg.
I kad govoriš oduvijek ne znam o kojem periodu govoriš, od kad znamo za ovaj naš univerzum ili
ne , nego i pre univerzuma, oduvijek, znaci nema pocetka, jer uvijek je bio prisutan u svojoj dimenziji
SamoVasGledam

#242 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Smrcak15 wrote:
SamoVasGledam wrote:Smrčak evo jedan izazov za tebe. Pokušaću da dokažem da Bog nije svemoguć. Ako uspem ti prestaješ da veruješ u Boga, a ako ne uspem ja ću početi da verujem u Boga.

Može?

Znaš šta ne može tvoj Bog Smrle? Da u potpunosti izmeni prošlost.

Recimo ja sada uzmem olovku u ruku i ispustim je na pod, a Bog želi da to promeni.

Može on da vraća vreme unazad i menja scenarije koliko hoće. Da učini da zaspim pre nego što to učinim, da me natera da idem u wc pre toga, da učini da olovka sama padne sa stola pre nego što je uzmem...

Ali koliko god se trudio ne može da izbriše činjenicu da sam ja prvobitno uzeo olovku i ispustio je. I on to zna i taj događaj će zauvek ostati u njegovom sećanju ma šta god da činio.

Ovo je dokaz da Bo ne može biti svemoguć.
Smrcak15

#243 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Ta tvoja 'naučna čuda' koja ovde zagovaraš uopšte ne znače da su Kur'an i Islam zaštićeni od mitoloških i legendarnih uticaja. Ja ti mogu navesti masu stvari iz Kur'ana koja su dokazano mitovi i legende koje su nastale još pre Kur'ana.
da cujem
Ne kapiraš. Ne naziva mitologija po Abrahamu jer je on mitološka ličnost (iako jeste), već zato što se on smatra začetnikom tih religija i zaveta. U Bibliji se ponavlja terrmin 'Bog Abrahamov' u Islamu 'Ibrahimova vera'. Zbog toga i postoji naziv Abrahamovska mitologija.
nije on zecetnik, i prije njega je bilo poslanika

A na osnovu čega ti znaš da se sve to dogodilo? Jednostavno to su preveliki i prevažni događaji da bi ostali nezabeleženi. Navedi mi koji to egiptolozi potvrđuju te biblijske/kuranske priče i na osnovu čega.
oslanjam se na Kur'an jer daje dokaze da mu se moze vjerovati, da je Bozanska neizmijenjena knjiga

A na osnovu čega ćeš ti zaključiti da se to nešto dogodilo? Ja mogu da kažem da za tako nešto nema dokaza, a ti ćeš reći 'E pa piše u Kur'anu'. Pa šta? I u hindu spisima piše da se dogodilo sve i svašta, pa to niko ne uzima za ozbiljno.

ne, nego ja kazem nije dokaz to sto pise u Kuranu, nego je dokaz sto Kuran daje dokaze da je to njegova knjiga a cim je Bozija knjiga onda je istina sto pise u njoj.

Naravno da ću da sudim, jer većina Kur'ana je zapravo kopija Biblije sa nešto izmenjenim pričama. Ali opet si promašio poentu prijatelju. Ja ovde stavljam akcenat na to da neki biblijski stihovi potvrđuju istorijske činjenice o tome kako je nastao monoteizam kod Jevreja. I zato ću uvek dati prednost Bibliji nego Kur'anu, jer je Biblija bliža vremenu o kojem govori i jer se u njoj jasno vidi ta evolucija religije kod Jevreja.

I to itekako ima uticaja na Islam, jer je to isti bog. Bog koji je nekada bio jedan od mnogih, a postepeno postajao jedini.

I koliko ja znam u Kur'anu ne piše da je Biblija izmenjena, već da se krije šta u njoj piše i da se krive tumačenja njenih stihova. zapravo Kur'an više puta govori kako hrišćani treba da se drže Indžila, odnosno Jevreji Tevrata.

nije kopija nego je izvor isti a da su ljudi kopirali bibliju onda bi bile iste greske kao u bibliji, nego cak sta vise Kuran ispravlja bibliju sa naucne arheoloske strane

dajes prednost bibliji koja sama kaze da je iskrivljena, e dobar si bas.

pise u Kuranu itekako pise:

Zar se vi nadate da ce vam se Jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati,a neki medju njima su Allahove rijeci slusali pa su ih,posto su shvatili svjesno izvrnuli.(El-Bekare 75)

13. Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali,
Poređenje ti je smešno. Opet ti ponavljam da Biblija savršeno oslikava ono što istorija uči, jer Jevreji pre nego što su postali monoteisti su bili politeisti. I to je činjenica, a to što se Kur'an od početka do kraja drži ideje monoteizma, uopšte ne znači da to mora biti istina, niti briše ono što se zapravo događalo u prošlosti.

ama sve je u bibliji pod upitnikom ako nemas referencu da provjereavas sta je tacno a sta nije

A dok god se budeš tako ponašao ljudi će nažalost nastaviti da ti ismevaju kao i do sada. Pokušaj malo neutralniji da budeš iako si vernik. Pokušaj stvari da posmatraš iz drugačijih uglova, možda ti se javi nešto što do sada nije. Nemoj biti baš toliko zadrt.

ako imas dovoljno dobre dokaze pokusaj me razuvjeriti

a ako mislis da mi dokazujes, ja mislim Ovako ja mislim onako neces ni dokle doci
Smrcak15

#244 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

SamoVasGledam wrote:
Smrcak15 wrote:

Može?

Znaš šta ne može tvoj Bog Smrle? Da u potpunosti izmeni prošlost.

Recimo ja sada uzmem olovku u ruku i ispustim je na pod, a Bog želi da to promeni.

Može on da vraća vreme unazad i menja scenarije koliko hoće. Da učini da zaspim pre nego što to učinim, da me natera da idem u wc pre toga, da učini da olovka sama padne sa stola pre nego što je uzmem...

Ali koliko god se trudio ne može da izbriše činjenicu da sam ja prvobitno uzeo olovku i ispustio je. I on to zna i taj događaj će zauvek ostati u njegovom sećanju ma šta god da činio.

Ovo je dokaz da Bo ne može biti svemoguć.
pa ti pises kao da pises o nekom tinejdzeru a ne Bogu :-)

kao prvo, Bog zna buducnost i nemoze se desiti nista mimo njegove volje i znanja, a ako on nesto neces da se desi nemoze se nikad desiti pa makar cijeli univerzum se srusio.

ti ides od postavke, "desilo se, auu daj da mijenjam sad ovo, daj vracaj proslost unazad....." ali zaboravljas da Bog zna buducnost i nemoze se desiti nista sto bi ucinilo da se on kaje i mijenja proslost.

Jer ti sa svojim tekst iziskujes slucajnost u desavanjim za koje Bog nije znao pa eto desilo se daj sad vracaj vrijeme da se ne desi, totalno pogresno razmisljanje i nepoznavanje Boga.

Da Bog nezna buducnost i da se stvari desavaju spontano bez njegovog znanja da ce se desiti, onda bi tvoje pitanje bilo na mjestu.
aditon

#245 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:ko kaze da mora? jeli samo zato sto sve ostalo materijalno je stvoreno pa zato mora i Bog?

Jer evo recimo da je onako kako ti kazes, onda ako Bog ima pcoetak, sta je njega uzrokovao, onda imamo problem sa regresijom prijasnjih dogadjaja, ako ga je veci Bog stvorio, ko je onda stvorio tog veceg Boga, onda bi mogli se pitati cijelo vrijeme unazad ko je stvorio koga, problem za problemom.

Bog kaze nije rodjen/stvoren, mi prihvatamo to jer to je osobina samo Bozija da nema pocetka, jer da ima pocetak nebi bio BOg.
Problem za problemom, upravo tako. Ne možete dozvoliti da ovo bude ikako tačno jer tim definitivno se ruše svi temelji vjerovanja. Naravno da ništa ne može nastati samo od sebe, za svaku posljedicu postoji i uzrok.

Znaš šta ti samo mogu reći na tu priču da Bog postoji sam od sebe, tj da ne postoji uzrok njegovog postojanja :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Mislim da sam sve rekao. Al da se vratimo činjenicama. Bog ne postoji osim u glavama pojedinaca. Tvoji roditelji su tvoji bogovi, njima se trebaš klanjati ako se već toliko želiš klanjati, a svak je krojač svoje sudbine. Ti si odabrao kratke pantalone kao da ti je poplava u kući non stop, nikakav izmišljeni Bog te nije na to naveo, samo strah, strah, strah...Fobija može se reći, fobija koja te blokira pa si čitav život podredio preovladavanju te fobije.
mirzaaa33

#246 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Smrcak15 wrote: pa ti pises kao da pises o nekom tinejdzeru a ne Bogu :-)

kao prvo, Bog zna buducnost i nemoze se desiti nista mimo njegove volje i znanja, a ako on nesto neces da se desi nemoze se nikad desiti pa makar cijeli univerzum se srusio.

ti ides od postavke, "desilo se, auu daj da mijenjam sad ovo, daj vracaj proslost unazad....." ali zaboravljas da Bog zna buducnost i nemoze se desiti nista sto bi ucinilo da se on kaje i mijenja proslost.

Jer ti sa svojim tekst iziskujes slucajnost u desavanjim za koje Bog nije znao pa eto desilo se daj sad vracaj vrijeme da se ne desi, totalno pogresno razmisljanje i nepoznavanje Boga.

Da Bog nezna buducnost i da se stvari desavaju spontano bez njegovog znanja da ce se desiti, onda bi tvoje pitanje bilo na mjestu.
A i ti pišeš ko da ga lično znaš a ustvari je samo predstava o nečemu u tvojoj glavi. :mrgreen:
Inače, pada to sve u vodu oko njegove moći i sveznanja kada malo analiziraš ono što je Bog dosad radio i pisao.
Last edited by mirzaaa33 on 09/06/2016 13:42, edited 1 time in total.
animals

#247 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by animals »

Problem je sto vase diskusije ne vode nikamo..
sto ste vi oholi, i samoljubljivi, i vasa vidjenja Boga su bezvezna,
i sto pokusavate druge ubijediti u vasa bezvezna razmisljanja..
vjeruj u sto hoces, ali nemoj si dozvoliti da te ludilo ovlada..
Smrcak15

#248 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:
Smrcak15 wrote:ko kaze da mora? jeli samo zato sto sve ostalo materijalno je stvoreno pa zato mora i Bog?

Problem za problemom, upravo tako. Ne možete dozvoliti da ovo bude ikako tačno jer tim definitivno se ruše svi temelji vjerovanja. Naravno da ništa ne može nastati samo od sebe, za svaku posljedicu postoji i uzrok.

Znaš šta ti samo mogu reći na tu priču da Bog postoji sam od sebe, tj da ne postoji uzrok njegovog postojanja :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo: :pisnuo:

Mislim da sam sve rekao. Al da se vratimo činjenicama. Bog ne postoji osim u glavama pojedinaca. Tvoji roditelji su tvoji bogovi, njima se trebaš klanjati ako se već toliko želiš klanjati, a svak je krojač svoje sudbine. Ti si odabrao kratke pantalone kao da ti je poplava u kući non stop, nikakav izmišljeni Bog te nije na to naveo, samo strah, strah, strah...Fobija može se reći, fobija koja te blokira pa si čitav život podredio preovladavanju te fobije.
ako su oni moji bogovi, zasto nisam najljlepsi na svijetu i najpametniji i najdarezljivi, i najmilostiviji, najpazljiviji itd sve naj naj

valjda da su me oni oblikovali trebali su me stvoriti u naj naj obliku u svakom pogledu.

a gle cuda, nisu, isto kao sto poljoprivrednik ne oblikuje biljku kad je posadi u zemlji, oni samo moze zaljevati i hraniti, a nije u njegovoj moci da mijenja rasta biljke i oblikuje je. tako isto vazi i za roditelje.
. Ti si odabrao kratke pantalone kao da ti je poplava u kući non stop, nikakav izmišljeni Bog te nije na to naveo, samo strah, strah, strah...Fobija može se reći, fobija koja te blokira pa si čitav život podredio preovladavanju te fobije
kod mene su kratke jedino ako mi ih neko potkrati makazama, ili ako mi neko kupi ne moju velicinu. tako da neznam sta pricas covjece. :-)
Smrcak15

#249 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote: A i ti pišeš ko da ga lično znaš a ustvari je samo predstava o nečemu u tvojoj glavi. :mrgreen:
Inače, pada to sve u vodu oko njegove moći i sveznanja kada malo analiziraš ono što je Bog dosad radio i pisao.
pa znam podosta o njemu, a znam tako sto citam sta on kaze o sebi i sta kazu poslanici o njemu , na osnovu toga znam

a to sto ti neznas, sta cu ti ja jarane moj dobri. :wink:
Inače, pada to sve u vodu oko njegove moći i sveznanja kada malo analiziraš ono što je Bog dosad radio i pisao
da cujem
Smrcak15

#250 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

animals wrote:Problem je sto vase diskusije ne vode nikamo..
sto ste vi oholi, i samoljubljivi, i vasa vidjenja Boga su bezvezna,
i sto pokusavate druge ubijediti u vasa bezvezna razmisljanja..
vjeruj u sto hoces, ali nemoj si dozvoliti da te ludilo ovlada..
to bezvezno vjerovanje Tebe glave moze kostati, jer kad smrt nastupi , ti nemas apsolutno niko sa sobom kad dodjes pred Boga na sud za svoja djela sa ovoga svijeta, i kako si radio tako ce se prema tebi i postaviti.

tvoje vjerovanje i djela sada kroje tvoju sudbinu pa sve do vjecnosti, jer smrt je samo vrata u drugi svijet, otvoris steku prodje i odes u drugi svijet, eto to je smrt.
Locked