TITO!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
manijak1

Post by manijak1 »

:D Oks
Požuri druže brže još brže
sebe za dobro zemlje da daš ...........a za uzvrat ništa da ne uzimaš :D :D e moj Tito :D :D meni jedino nije jasno kako si bagru ukrotio privremeno ?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

manijak1 wrote::D Oks
Požuri druže brže još brže
sebe za dobro zemlje da daš ...........a za uzvrat ništa da ne uzimaš :D :D e moj Tito :D :D meni jedino nije jasno kako si bagru ukrotio privremeno ?
PrEznam, ni meni! :oops: :(
edu

Post by edu »

to "privremeno" je dugo trajalo.. :-) :-) :-)
danas

Post by danas »

edu wrote:to "privremeno" je dugo trajalo.. :-) :-) :-)
ma nije valjda :D da je edu i ja slozismo oko necega :D :D D:
digger

Post by digger »

avicena wrote:I mrtav ima kuću, stambeno situiran, samo ga trebate klonirati i riješili ste sve probleme.....i naše i svjetske :P
Daj mi predlozi osobu sa ovih podrucja koja je zivjela u zadnjih 150 godina, i koja je po tvom misljenju imala ljudskih vrijednosti i postovanja drugih kao sto ga je imao Broz?

Ujedno, kako to da rodjenom Hrvatu daju da lezi u pocasti u sred Beograda?

Ma ima tu nesto avicena :)
avicena

Post by avicena »

digger wrote:
avicena wrote:I mrtav ima kuću, stambeno situiran, samo ga trebate klonirati i riješili ste sve probleme.....i naše i svjetske :P
Daj mi predlozi osobu sa ovih podrucja koja je zivjela u zadnjih 150 godina, i koja je po tvom misljenju imala ljudskih vrijednosti i postovanja drugih kao sto ga je imao Broz?

Ujedno, kako to da rodjenom Hrvatu daju da lezi u pocasti u sred Beograda?

Ma ima tu nesto avicena :)
Večeras se Titin unuk žalio u emisiji "Javna tajna" na BH1 kako mu djed nije omiljen u Srbiji......

Što se poštovanja tiče tu je bila posebno bila zadužena narodna milicija, pa ako bi opsovao Boga nikom ništa , ali ako bi opsovao Tita (to se moglo uglavnom omaknuti nekom pijanom) odrali bi ga od batina. Tito je bio veći čak i od........pišu se knjige bazirane na svjedočanstvima njegovih sluga, kuhara, šofera.....svašta ima...

Nije da nije imao baš nikakvih zasluga, ali sa njegovim samoupravnim socijalizmom ne da ne bi mogli u EU, sumnjam da bi nas i Kuba primila u federaciju.....

Imam linkova gdje bi mogao pročitatii analize tog vremena, ali......
nineac

Post by nineac »

Ko je rekao da bi sa samoupravnim socijalizmom u evropu???
Fino bi promjenili u humani kapitalizam, a ne kao sada u robovlasnistvo.
I nije to poenta price o Titu, poenta je sto je od zaostale ruralne drzave napravio nesto. Ovi sada nemogu napraviti nista, a on ima je ostavio sve!
maximilijana

Post by maximilijana »

e jadni TITO zadnjih 25 god se okrece ko ventilator u grobu!
babba

Post by babba »

Neznam jednostavno neznam, zbunjen sam .
danas

Post by danas »

nineac wrote: I nije to poenta price o Titu, poenta je sto je od zaostale ruralne drzave napravio nesto. Ovi sada nemogu napraviti nista, a on ima je ostavio sve!
e, to! nema nista vise da se kaze!
babba

Post by babba »

ali jedno je sigurno, ´Tile bi mogao stosta sa nauci taj "svjet"
avicena

Post by avicena »

I Tuđman i Mladić su bili njegovi oficiri.....Šešelj i Vuk Drašković, a i Karadžić su bili njegovi budžetski korisnici.....da ne nabrajam dalje.....

Šta Stipe Šuvar kaže o onome što se dešavalo neposredno poslije njegove smrti, da li su to posljedice vođenja zaista idealne politike:
Stipe Šuvar, bivši član Predsjedništva SFRJ
SUVAR: To je bilo veliko postitovsko vrijeme, velikih previranja u Jugoslaviji, ekonomske krize. Naftna kriza je strasno pogodila Jugoslaviju. Jugoslavija je vec tada trosila 12 do 13 milijuna tona godisnje nafte, a onda je htjela sve zasnivati na do tada jeftinoj nafti, svu svoju industriju. Nafta je onda strasno skocila na svjetskom trzistu i javila se oskudica deviza i nafte, a to je prouzrokovalo i sekundarnu krizu nekih elementarnih proizvoda. Ne samo da se neko vrijeme vozilo automobile po pravilu par - nepar. Jedan dan oni koji imaju parne brojeve, drugi dan oni koji imaju neparne. Bila je oskudica deterdjenata, klozet papira i nekih trivijalnih artikala. Milka Planic je dosla za predsjednicu Savezne vlade. U Jugoslaviji se osjecao pecat velikih demonstracija Albanaca na Kosovu, koje su se bile 1981., dakle godinu dana iza Titove smrti. Beograd je bio epicentar zahtjeva za detitoizaciju......
Ako te ne mrzi prelistaj malo ovaj članak:

http://www.agmarxismus.net/srpski/titoizam.htm
danas

Post by danas »

avicena wrote:I Tuđman i Mladić su bili njegovi oficiri.....Šešelj i Vuk Drašković, a i Karadžić su bili njegovi budžetski korisnici.....da ne nabrajam dalje.....
pa tudjman je robijao kod tileta, kao i seselj a vala i karadzic...
ovi ostali su malo bolje krili svoja "istinska" (tj. pro-fasisticka) opredjeljenja, ali odrobijali bi i oni :
avicena

Post by avicena »

pa tudjman je robijao kod tileta
Da, ali dok ga je služio....mnogi ne bi vjerovali.....:

http://users.volja.net/romag/pub/Franjo ... stava.html
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Ono sto se sa sigurnoscu zna,kad bi Tito ustao iz groba,da bi njegove slike i ideje jedino u bosni nasao.Vjerovatno bi se zacrvenio pred bosancima i rekao da je vjerovao pogresnim ljudima .

Skupio bi jedno milion Bosanaca i Hercegovaca i snjima na celu skinuo sa vlasti ove koje mi nemamo muda da skinemo,postavio BIH na njene noge i rekao "e sad mogu ponovo u grob"
kekec

Post by kekec »

avicena wrote:
pa tudjman je robijao kod tileta
Da, ali dok ga je služio....mnogi ne bi vjerovali.....:
http://users.volja.net/romag/pub/Franjo ... stava.html
E ovo ti je stvarno jak argument. Prvo tekst je izmisljen, nikakve veze
nema sa Tudjmanom, a drugo slican tekst o nekom srpskom oficiru iz
I svjetskog rata vec se nalazi na nekim internet stranicama u rubrici "Humor". :-)
kekec

Post by kekec »

avicena wrote:Ako te ne mrzi prelistaj malo ovaj članak:
http://www.agmarxismus.net/srpski/titoizam.htm
Taj clanak je namjenski pisan, a sve sa ciljem stvaranja:
..."Da bismo to uspeli treba nam jedan novi medjunarodni radnicki pokret...".
:-)
avicena

Post by avicena »

kekec wrote:
I svjetskog rata vec se nalazi na nekim internet stranicama u rubrici "Humor". :-)
Može biti, ali to je objavio Feral :Feral Tribune, br. 650, 2. ožujskoga 1998.
Ekskluzivno: Referat generala Franje Tuđmana o zlokobnom utjecaju religije na društveni i vojni ustroj FNRJ, održan na času moralno-političkog vaspitanja za starešine i pitomce u sali Doma JNA u Beogradu, 22. februara 1948.
Datum, mjesto......al' hajd', šta misliš da li je bilo ili nije bilo zaista oficira u takvom sistemu koji su držali vojsci ovakva predavanja?

Taj clanak je namjenski pisan, a sve sa ciljem stvaranja:
..."Da bismo to uspeli treba nam jedan novi medjunarodni radnicki pokret...".
OK, ali sa vrlo primjetnom kritikom onakvog, ako si pažljivo pročitao, što je i tema ove priče....da ne vadim citate.....

Svako ima pravo da nešto ili nekoga simpatiše, voli, ne voli pa čak i mrzi, ali neki to rade a priori ili po nekakvoj inerciji zatim klišei i stereotipi.....
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
kekec wrote:
Može biti, ali to je objavio Feral :Feral Tribune, br. 650, 2. ožujskoga 1998.
Ekskluzivno: Referat generala Franje Tuđmana o zlokobnom utjecaju religije na društveni i vojni ustroj FNRJ, održan na času moralno-političkog vaspitanja za starešine i pitomce u sali Doma JNA u Beogradu, 22. februara 1948.
Datum, mjesto......al' hajd', šta misliš da li je bilo ili nije bilo zaista oficira u takvom sistemu koji su držali vojsci ovakva predavanja?
Da, clanak jeste objavljen u Feralu, ali u dijelu koji se zove Tromblon, koji je predvidjen za humor i satiru.

PS. Rijetko ko na Sa-x ima veci nesklad izmedju nicka i sadrzaja postova ko ovaj nas Avicena.
manijak1

Post by manijak1 »

Kad sam bio pionir čudio sam se :D :D što moram stasati u skojevca :D da iznudim kuću , stan , vikendicu i šator sa vrećama :D za spavanje :D romobil i poni baciklo sam imao :D maštao sam o prvom tristaću :D ili čak princu :D
avicena

Post by avicena »

Prenj wrote:

PS. Rijetko ko na Sa-x ima veci nesklad izmedju nicka i sadrzaja postova ko ovaj nas Avicena.
:D :D :D Znaš Prenj da me malo iznenadilo što tek drugi dan od kako sam se drznuo da taknem ikonu, našao neko sa ad hominem argumentom. To obično krene prije.
Drago mi je da brineš i o liku i djelu Avicene, ja sam sa malim slovom. Znaš ono nekada veliko M i malo M........ogromna je razlika.

Nego ti dobro ne obrati pažnju kada ja upitah:
......al' hajd', šta misliš da li je bilo ili nije bilo zaista oficira u takvom sistemu koji su držali vojsci ovakva predavanja?
Prenj

Post by Prenj »

avicena wrote:
Prenj wrote:

:D :D :D Znaš Prenj da me malo iznenadilo što tek drugi dan od kako sam se drznuo da taknem ikonu, našao neko sa ad hominem argumentom. To obično krene prije.
Drago mi je da brineš i o liku i djelu Avicene, ja sam sa malim slovom. Znaš ono nekada veliko M i malo M........ogromna je razlika.

Nego ti dobro ne obrati pažnju kada ja upitah:
......al' hajd', šta misliš da li je bilo ili nije bilo zaista oficira u takvom sistemu koji su držali vojsci ovakva predavanja?
Naravno da je bilo!
Samo ako zelis ozbiljno raspravljati o dogadjajima i licnostima iz istorije, onda moras koristiti i kvalitetne izvore.
Feral je ozbiljna i dobra novina, ali dio Ferala iz kojeg je prenesen tekst sa linka i kojeg si ti upotrijebio kao argument za ovu raspravu, je cista satira i zahebancija.
Ko da smo uzeli Shakesperovu dramu "Zivot i smrt Julija Cezara" za diskusiju o istoriji Rimskog carstva!
I sta se onda da zakljuciti o autoru takvog posta?
Ili je povrsan ili neoprezan ili tendenciozan? Ili sve troje zajedno?
Last edited by Prenj on 20/01/2006 11:55, edited 1 time in total.
manijak1

Post by manijak1 »

Možda je dobitnik Pulitzerove nagrade pa se malo opustio na krilima slave ? :D :D
digger

Post by digger »

avicena wrote:...Šta Stipe Šuvar kaže o onome što se dešavalo neposredno poslije njegove smrti, da li su to posljedice vođenja zaista idealne politike:

Stipe Šuvar, bivši član Predsjedništva SFRJ
SUVAR: To je bilo veliko postitovsko vrijeme, velikih previranja u Jugoslaviji, ekonomske krize. Naftna kriza je strasno pogodila Jugoslaviju. Jugoslavija je vec tada trosila 12 do 13 milijuna tona godisnje nafte, a onda je htjela sve zasnivati na do tada jeftinoj nafti, svu svoju industriju. Nafta je onda strasno skocila na svjetskom trzistu i javila se oskudica deviza i nafte, a to je prouzrokovalo i sekundarnu krizu nekih elementarnih proizvoda. Ne samo da se neko vrijeme vozilo automobile po pravilu par - nepar. Jedan dan oni koji imaju parne brojeve, drugi dan oni koji imaju neparne. Bila je oskudica deterdjenata, klozet papira i nekih trivijalnih artikala. Milka Planic je dosla za predsjednicu Savezne vlade. U Jugoslaviji se osjecao pecat velikih demonstracija Albanaca na Kosovu, koje su se bile 1981., dakle godinu dana iza Titove smrti. Beograd je bio epicentar zahtjeva za detitoizaciju......
Uopste mi nije jasno sto si postavio ovaj citat. Ali kada je postavljen, evo ti malo uporednih paralela:

Kada je izbila naftna kriza, ja sam ovdje gledao kako ameri sjede pola dana u redu da kupe benzin na pumpi kojeg skoro da nije bilo. Pratio vijesti kada su zatvarali fabrike koje su radile sa naftnim derivatima i plastikom. To je bilo bas doba nemira sa "Crnim panterama" ili vec kakvim "revolucionarnim" grupama u SAD kada se ubijalo, kidnapovalo, i palile kuce. U Evropi su djelovale "Crvene brigade" itd.

Pa sta?

Ja mislim da tebe vise pogadja sto Tito nije bio religiozno orijentisan ili sto mozda nije aminovao stvaranje nove nacije u BH. A svi ti linkovi koje nalazis i postavljas su samo zavaravanje samog sebe i pokusaj zavaravanja nekoliko generacija ljudi koji mogu bolje da uporede.

Sta je Tito trebao da ucini? Dati svakom sva prava da rade kako zele? Ako je tako, onda danas imas primjer tih "prava" koja su bliza anarhiji. Daj me podsjeti kakva su to danas stecena dodatna prava individualaca u BH, na Kosovu, u hrvatskoj Krajini... ukratko, da li im je danas bolje nego sto je bilo za vrijeme Tita?

U Titovoj drzavi nije se bas tolerisalo da se blati sistem. Mala cijena za sve ostalo. U serijatskoj drzavi--kakvu bi neki ovdje zeljeli--ovakvo nesto se takodjer ne bi tolerisalo s tim da bi se drustveni progres kao i kazaljke sata vratile unazad. Sjeti se talibanskog Afganistana ili prati malo intenzivnije Iran.

Zato, kada bih bas morao da biram izmedju te dvije, pomirio bih se radije sa prvom varijantom.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

avicena wrote:
Što se poštovanja tiče tu je bila posebno bila zadužena narodna milicija, pa ako bi opsovao Boga nikom ništa, ali ako bi opsovao Tita (to se moglo uglavnom omaknuti nekom pijanom) odrali bi ga od batina. Tito je bio veći čak i od........pišu se knjige bazirane na svjedočanstvima njegovih sluga, kuhara, šofera.....svašta ima...

Nije da nije imao baš nikakvih zasluga, ali sa njegovim samoupravnim socijalizmom ne da ne bi mogli u EU, sumnjam da bi nas i Kuba primila u federaciju.....
Imam linkova gdje bi mogao pročitatii analize tog vremena, ali......
Pa, avicena, sto se tog odnosa izmedju boga i Broza tice, meni licno je ovaj drugi mnogo, mnogo vise prirastao za srce! :D
Nekako mi logicniji, materijalizovan, konkretan...
Ako ne valja, znas koga ces psovati (pa makar i batine popio zbog toga!), ako je dobar, mozes ga i pohvaliti..
A kod gospodina Boga se zna - on nikad nije kriv!
Sve lose je do djavola (iliti sejtana) ili pak do nas samih, obicnih smrtnika..
Bog je dobar, jedan je i kadar a uz to i milostiv! :oops:
Nije da nije bilo ili da nema sirom svijeta lincovanja svih onih koji mu se ne klanjaju, ali necemo o tome ovdje... ;-) 8-)

A sto se tice kritike samoupravnog socijalizma, totalno si u pravu!

Osim toga, mosh misliti, za njegova vakta nismo imali ni kompjutora, internet nam nisu dali da prikljucimo da se ne bi zatrovali truHlim kapitalizmom, nismo mogli da placamo karticama po prodavnicama nego se patili nekim papirnim cekovima, nisu nam djeci dali da igraju video igrica pa cak i tv u boji nam dopustili da imamo tek tamo negdje od kraja 70-tih.

Bi to nevidjeni mrak moj bato....
Post Reply